THỰC TRẠNG XÃ HỘI CHAM HÔM NAY

Kính thưa quý vị,

Theo bài viết của MUSA POROME ngày 20/4/2012,chủ đè là Thực trạng xã hội Cham hôm nay.
1-Kinh tế.
2-Xã hội.
3-Văn hóa.
Tôi rất trân trọng và đòng tình với bài viết nầy bởi nó rất trung thực và rõ ràng để cho nhà cầm quyền VN và Campuchia,nơi có dân tộc Cham sinh sống,phải quan tâm nhiều hơn .Nhưng tôi xin viết thêm một số vấn đề trích nơi website CHAMPAKA.ÌNFO,tôi cũng xin góp ý và nhận định một cách khách quan và trung thực.Mong quý vị thông cảm.
BI KỊCH XÃ HỘI CHĂM HÔM NAY của  MUSA POROME  ngày 21/3/2012.
*Sự biến đổi của thời cuộc :
Trích  “(..,,….)Sau khi chánh phủ Hoa kyfdduwa ra chính sách nhân đạo(…)cứu xét nhưng tù nhân của chế đọ cộng sản theo diện HO,thì (…) ”  Theo ý đoạn văn nầy người viết có ý ko vui lòng khi những HO qua MỸ.  – Tôi xin nói rằng,thât may cho giới trí thức trẻ tai Hoa kỳ,nếu ko có chúng tôi là những người lớn sang Mỹ thì dân tộc Cham còn bị xoáy vào vòng quỷ đạo “XẢO QUYỆT” của DHARMA, bởi giới trí thức trẻ dựng chuyênchưa có đủ tầm nhìn sâu xa và rộng rãi về chiêu thức chồng chéo của Dharma.Tôi nói vậy ko có nghĩa là chê bai các bạn mà sợ các bạn chưa đủ kinh nghiệm về thủ đoạn chính trị của một con người mưu mô,bất nghĩa ko trừ thủ doạn bỉ ổi nào miễn sao thâu tóm lợi lôc và danh nghĩa về mình.   Tôi xin dẫn chứng: Anh NHUẬN là thầy đã dạy tiếng PHÁP và chữ CHAM cho Dharma tại Pháp,nhưng vì anh Nhuận chất phát và thật thà,trung thực và quảng đại nên bị Dharma chơi giò lái.Còn các bạn trẻ,Dharma lật lừa ko có gì là khó cả.  (Quý vị sẽ thấy kết quả lời nói của tôi,nếu ai ra ngoài quỷ đạo của Dharma).
*Những bi kịch xã hội Cham:
Trích   “(….)có một nguyên nhân chính yếu đó là một loại trí thức Cham ra đi mang theo gia sản chống phá lẫn nhau sang Hải ngoại vì sư say mê quyền lưc thống trị người khác,tiêp tucf hành nghề đạo đức giả và lúc nào cũng ôm bản chất bẩn thỉu háo danh với háo dan h làm nhà lãnh tụ người Cham(….)”
Thạt ra ko ai muốn chông phá  ngoại trừ Dharma và Champaka muốn dựng chuyện đẻ bôi nhọ người khác gây thêm nghi kỵ và hiềm khích lẫn nhau.
Trích  “(……..) Họ sẵn sàng luồng cúi bất cứ ai nếu có lợi cho họ(………) để hình thành một bè phái riêng đẻ phục vụ cho mục tiêu của họ với khâu hiệu là đập phá những người Cham ko cùng quan điểm với họ,tôn họ làm chủ nhân của xã hội nầy, Họ là ai?
* Họ là ai ?
Nếu tôi còn ở VN,toi sẽ trả lời về nhân vật người Cham là THÀNH  THẢO và  VẠN THANH BÌNH>
Còn bên MỸ tôi biết MUSA Thỏa muốn am chỉ Ông LƯU QUANG SANG nhưng vì nhat gan ko dám nói thẳng ra.  Nhưng,tôi dùng chữ NHƯNG để cho quý vị tự suy nghĩ,toi nói  rất chan thật như sau :
Tôi là cháu  Ông cố Dân biễu TỪ CÔNG XUÂN,kêu ông TỪ CÔNG THU bằng cậu— ngoài ra tôi còn ông cậu là CỐ Thiếu tá TỪ HƯU THƠM là bạn chí cốt của CỐ Th/tá D.T.SỞ
Tranh cử Dân biểu năm 1972 tôi vận động và  đứng tên làm đại diện trong hồ sơ cho Ứng cử viên DƯƠNG tấn THI thay vì Ô XUÂN,và là vận động viên rất cực đoan.
Tôi với Ô SANG làm sui gia khi qua Mỹ sau năm năm. Nhưng sui gia la một lẻ, chuyên xã hội là lẽ khác,nhiều vấn đè xã hội nếu Ô SANG tôi sẵn sàng đối lập nếu  tôi thây ko hợp lý..Trong đời tôi chỉ có 2 người tôi chịu khuát phục là ô Cậu THƠM và Ô cố DB XUÂN,ngoai ra ko con ai lay chuyển tôi theo ý họ được..Nếu Musa Thỏa ám chỉ ô Sang là chưa chính xác bởi ông Sang là con người ko luồng cúi,tránh né đụng chạm,có lẻ hơi hơi 3,4 OK..hơi hơ thôi nha.
Đoạn văn mà Musa Thỏa viết nên dành cho Dharma là đúng nhất nhờ vậy mới qua Pháp học được thay vì ở chiến trường. ( ko riêng sau nầy mà từ khi còn bên VN năm 1968 ), BBT Champaka hoàn toàn bênh vực Dharma mà lôi từ chuyện cũ năm xưa ra bôi nhọ ông ta. như:
1/ Vấn đè”con heo quay” năm 1996  theo mặt TÍN NGƯỠNG, ông SANG, chị MẬN,ông ĐÔNG,và ông LƯU dều có lỗi cả vì là ban tổ chức KATE đã thiếu tôn trọng những người MUSLIM.
Đâu có riêng ông SANG.*về mặt xã hội–một buổi tiệc có nhiều món ăn ngon,giá trị để đãi thực khách ko phân biệt tôn giáo,tín ngưỡng hoặc kiên cử, ai ăn hay ko ăn tùy ý chọn,ko ngồi chung được thì kéo bàn ghế ngồi chỗ khác,nhiều mon ăn dọn ra chủ tiệc cảm thây thoải mái hơn lá thiếu món trở thành keo kiệt,bủn xỉn sợ tốn kém làm khach hết vui.
Nếu biết thông cảm với nhau,tha thứ cho nhau mà giải quyêt vấn đề thì vẫn tốt đẹp,ko đến nỗi IOC bị tan vỡ, ” thương nhau nước đục cũng trong,ghet nhau nước chảy giữa dong cũng dơ “.
2/ Vấn đề bầu ban quản trị mới của IOC,Tôi xin xác nhận tôi,Phú văn LƯU và Châu văn THỦ là những người chông đói danh xưng IOC ( International Office of Champa ) bởi từ office có nghĩa là VĂN PHÒNG ko hợp cho một cộng đồng Cham hiện nay đã đông người,hơn nữa một tập thể xã hội ko phải là công ty hay cơ quan gì, xin thay từ COMMUNITY có nghĩa là cộng đồng,hoặc từ ORGANIZATION có nghĩa là tổ chức.( Tôi sẽ viêt về phần nầy sau V/v tôi và Dharma trao đổi với nhau trươc một đêm họp).
3/ V/đ TỐ cáo cố thiếu tá SỞ năm 2001–2003.chuyên nây ko đang nói nữa bởi đã vui vẻ và hòa giải với nhau tốt đẹp,băng chứng cụ thể là đám tang theo truyền thống do Phú v Lưu đảm trách và anh Đức vẫn sinh hoạt trong hội  Truyền thống VH Sacramento bình thường.
Đã 11 năm trôi qua rồi mà Champaka vẫn nhắc lại,muốn khơi dậy sự hiềm khích với nhau.
4/ V/đ chữ Cham taiKuala Lumpur thang 9/2006 cũng nhắc lại.
VẤN ĐỀ  LÂM GIA TÂN VIÊT THƯ CHO DHARMA   tháng 8,2010.
Chuyện giữa  Dharma và Gia Tân từ 2010  ko liên quan đến champaka ,nhưng cung lôi ông SAng vào,Tại sao DHARMA  và Champaka thù Ong Sang dai dẳng như vay.
trích   “(…..)vì một tên hiêp sĩ mù như L.G.TÂN chưa làm được gì cho dân tộc thì khó mà hạ được một tay kiếm chuyên nghiệp như Po Dharma,một người đã từng sống chết trên bãi chiên trường sung đạn gần 5 năm và hôm nay vẫn hy sinh cuộc đời cho dân tộc Champa”. Tăng bốc nhau quá cỡ ,Gia Tân “mù” nhưng Dharma “đui” có khó gì đâu với Gia Tân. “NĂM NĂM sống chết trên bãi chiến trường súng đạn” thật LÁO KHOÉT và KHOE KHOANG,năm 1970 mới sáp nhập quân đôi CPC,nawm1971 bị thương về nằm BV ower BIÊN HÒA, năm 1972 sang Pháp học  làm bài toan  thế nào thành 5 năm vậy.
VỀ THÀNH VĂN HOÀNG  và  BÁ VĂN ANH *BBT  Anakhan champaka   ngày 21/3/2012.
Thư của 2 người nầy viết cho Dharma ngày 10/11/2010 cung lôi ông SANG và Ông TỶ vào để chữi, dù thư đã viết cách đay hơn 10 năm.

CỰU DB TỪ CHỐI TIÊP XÚC VỚI PO DHARMA *BBT Champaka ngày 4/FEB 2012.
Ông SANG ko thèm tiếp Dharma cung ko khỏi đem chuyện “Con heo quay”,  “v/đ Tranh cử DB năm 1972” và “V/đ kiên tụng cố Th/Tá  SỞ” ra nữa.
CỰU DB  LƯU Q SANG  PHỦ NHẬN LỄ RA MẮT SÁCH LỊCH SỬ CHAMPA *BBT champaka ngày 21/1/2012.
Ông SANG không tham dự ra mắt sách cung bị chữi.,viêc nầy từ 9/2011 đến 2012 champaka vẫn còn chịu khó kéo ra. Ô Sang ko tham dự ra mắt sách bị chữi,còn Ông DOHAMIDE ra mắt sách cũng bị Champaka và Dharma chựi xối xả,lam sao đay hả quí vị.

Chưa kể chữi Chế LINH,ko tham gia đại hội 2007,rôi đi hát ô VN cung bị Champaka bôi nhọ và chựi bới. Không ai khỏi bị chửi cả như LỘ MINH TRẠI, INRASARA,TỪ CÔNG PHÚ QUANG ĐẠI CẨN.
KÍNH MONG QUÝ VỊ ĐỌC BÀI NẦY MÀ PHÁN XÉT CHO về CHAMPAKA  và  DHARMA như thế nào mới vừa lòng.

Cảm ơn quý vi.
KIỀU NGỌC QUYÊN
San Jose,California.

.

488 thoughts on “THỰC TRẠNG XÃ HỘI CHAM HÔM NAY

 1. Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!

 2. 倩碧三步驟還原潤膚膠,清爽好吸收的凝膠質地,每天使用兩次,可藉由複製健康肌膚的正確油水平衡,重建流失水分,重現光透潤澤。最適合混和偏油與油性肌膚使用

 3. 高能聚焦量超聲波( HIFU )以物理性聚焦集中成一點, 快速穿透皮膚真皮及脂肪層面直達面部表淺肌肉腱膜系統( SMAS )層令其組織細胞分子高速磨擦 , 瞬間升溫至60 -70 度,令整個表淺肌肉腱膜系統( SMAS )受熱收縮,形成熱固化區域, 令結綈組織同時拉緊,達到拉皮防皺及美容效果。SMAZ聚焦超聲波提供了最有效的HIFU能量收緊皮膚及刺激胶原蛋白新生,提升彈性,恢復更緊緻的皮膚和更年輕的美貌。

 4. Hello to every body, it’s my first pay a visit of this web site; this weblog consists of remarkable and really good information designed for readers.

 5. Hi there to every one, for the reason that I am actually keen of reading this website’s post to be updated on a regular basis.
  It includes pleasant stuff.

 6. I loved as much as you will receive carried out right here.

  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get bought an edginess over that you
  wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 7. Pretty portion of content. I just stumbled upon your weblog and
  in accession capital to claim that I acquire in fact loved account your weblog posts.
  Any way I will be subscribing in your augment and even I success you get admission to persistently rapidly.

 8. each time i used to read smaller posts which also clear their motive,
  and that is also happening with this article which I am reading at this place.

 9. Hey there! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
  There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thank you

 10. I get pleasure from, cause I discovered exactly what I was taking a
  look for. You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day.
  Bye

 11. I believe that is among the such a lot important
  info for me. And i’m satisfied studying your article.

  However want to remark on few normal things, The web site style is ideal,
  the articles is actually nice : D. Excellent job, cheers

 12. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on. Cheers

 13. Please let me know if you’re looking for a article author for your
  weblog. You have some really good articles and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off,
  I’d really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an e-mail if interested. Many thanks!

 14. Excellent post. I was checking constantly this blog and
  I am impressed! Very helpful info particularly the last part
  🙂 I care for such info a lot. I was looking for this certain information for
  a long time. Thank you and good luck.

 15. Hello, i think that i saw you visited my weblog so i came to “return the
  favor”.I’m trying to find things to enhance my
  web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 16. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your
  article seem to be running off the screen in Opera.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility
  but I thought I’d post to let you know. The layout look great though!

  Hope you get the problem solved soon. Many
  thanks

 17. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to
  be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a format
  issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know.

  The design and style look great though! Hope you get the issue solved soon. Many thanks

 18. Please let me know if you’re looking for a article author for your site.

  You have some really great posts and I believe I
  would be a good asset. If you ever want to take some of the load off,
  I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Thank you!

 19. Excellent beat ! I would like to apprentice whilst
  you amend your website, how can i subscribe for a weblog site?
  The account aided me a acceptable deal. I were tiny bit acquainted of this
  your broadcast provided brilliant transparent concept

 20. Very good blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so
  many options out there that I’m totally confused ..
  Any ideas? Appreciate it!

 21. I think this is among the most vital information for me.
  And i’m glad studying your article. But want to observation on some
  common issues, The website style is great, the articles is in point of fact
  nice : D. Excellent task, cheers

 22. Heya i’m for the first time here. I found this board and
  I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others
  like you aided me.

 23. Howdy! I could have sworn I’ve visited your blog before
  but after browsing through a few of the posts I realized it’s new to
  me. Anyhow, I’m definitely happy I came across it and I’ll be
  bookmarking it and checking back frequently!

 24. An interesting discussion is worth comment.
  I do believe that you ought to write more on this topic, it
  might not be a taboo subject but generally folks don’t discuss
  these issues. To the next! All the best!!

 25. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
  though you relied on the video to make your point. You definitely know
  what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to
  your weblog when you could be giving us something informative to read?

 26. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
  I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience
  with something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward
  to your new updates.

 27. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was curious about
  your situation; many of us have created some nice practices and we
  are looking to exchange solutions with others, why not shoot me an email if interested.

 28. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but
  after I clicked submit my comment didn’t
  appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to
  say wonderful blog!

 29. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site offered us with useful info to work on. You’ve performed an impressive activity and our whole group will probably be
  thankful to you.

 30. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.

  Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could
  we communicate?

 31. Good day I am so grateful I found your website, I really found you
  by error, while I was searching on Bing for something else, Regardless I am here now and would just like
  to say kudos for a incredible post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to read it all at the moment but I
  have bookmarked it and also included your RSS feeds, so
  when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the great job.

 32. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Appreciate it

 33. That is really attention-grabbing, You are an excessively skilled blogger.
  I have joined your feed and sit up for in search of more of your great post.
  Additionally, I’ve shared your site in my social networks

 34. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to
  your website? My blog is in the exact same area of interest
  as yours and my users would genuinely benefit
  from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you.
  Thanks a lot!

 35. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.

  I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.

  I’ll certainly comeback.

 36. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other
  then that, awesome blog!

 37. What’s up to every body, it’s my first go to see of this webpage; this blog contains remarkable and
  in fact fine material in support of visitors.

 38. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am encountering difficulties with
  your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to join it.

  Is there anybody getting identical RSS issues?
  Anyone that knows the solution will you kindly
  respond? Thanx!!

 39. Having read this I thought it was rather
  enlightening. I appreciate you spending some time and effort to
  put this short article together. I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worth it!

 40. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for
  about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net. Is
  there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any help would be really appreciated!

 41. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across
  a blog that’s both educative and interesting, and without a doubt, you’ve
  hit the nail on the head. The issue is something that too
  few men and women are speaking intelligently about. I am very
  happy I found this during my search for something relating to this.

 42. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 43. The other day, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested
  to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube
  sensation. My iPad is now broken and she has 83 views.
  I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 44. Hey there! I know this is somewhat off topic but I
  was wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 45. Ahaa, its fastidious dialogue regarding this article here at this website, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.

 46. Its such as you read my mind! You seem to grasp so much approximately this, such as you wrote the guide
  in it or something. I believe that you simply could do with some
  p.c. to force the message home a little bit, but other than that, that is magnificent blog.

  A fantastic read. I’ll certainly be back.

 47. Hello would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m
  having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something
  completely unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 48. I do consider all the concepts you’ve introduced on your post.
  They are very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very brief
  for starters. Could you please extend them a bit from subsequent time?
  Thank you for the post.

 49. Your way of describing the whole thing in this piece of writing is truly good,
  all can simply know it, Thanks a lot.

 50. Aw, this was an incredibly nice post. Taking a few minutes and actual effort
  to create a really good article… but what can I say… I procrastinate a lot and
  don’t seem to get anything done.

 51. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website provided us with valuable information to work on.
  You’ve done a formidable job and our whole community will be
  grateful to you.

 52. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too magnificent.
  I actually like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still care for to keep it smart.

  I can’t wait to read far more from you. This is really a
  terrific website.

 53. I really like what you guys are usually up too.
  This sort of clever work and exposure! Keep up the terrific
  works guys I’ve included you guys to my own blogroll.

 54. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish
  be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very
  often inside case you shield this increase.

 55. My partner and I stumbled over here coming from a different web address and thought I might as well check things out.
  I like what I see so i am just following you. Look forward to checking out your
  web page yet again.

 56. This is the right blog for anyone who would like to
  understand this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want
  to…HaHa). You certainly put a new spin on a subject that’s been written about for years.
  Excellent stuff, just wonderful!

 57. I’m really inspired with your writing talents and also with the format on your blog.
  Is that this a paid subject matter or did you modify it yourself?

  Either way stay up the nice quality writing, it is rare
  to look a nice weblog like this one these days..

 58. Its like you read my mind! You seem to know so much approximately this, like you wrote the e-book in it or something.
  I feel that you can do with some percent to drive the message house a bit, however other than that, that
  is wonderful blog. An excellent read. I will definitely be back.

 59. Hey! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked
  hard on. Any suggestions?

 60. Hello there! This article couldn’t be written any better!

  Reading through this article reminds me of my
  previous roommate! He continually kept preaching about this.
  I’ll send this post to him. Pretty sure he will have a great
  read. I appreciate you for sharing!

 61. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your article seem to be running off the screen in Safari.

  I’m not sure if this is a formatting issue or something to
  do with internet browser compatibility but I figured
  I’d post to let you know. The design and style look great though!
  Hope you get the issue fixed soon. Cheers

 62. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like
  you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics
  to drive the message home a bit, but other than that, this
  is fantastic blog. A fantastic read. I will definitely be back.

 63. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and
  you’re just extremely fantastic. I really like what you have acquired here, certainly like what you are
  stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still
  care for to keep it wise. I cant wait to read much more from you.
  This is actually a terrific site.

 64. Your style is so unique compared to other people I
  have read stuff from. Many thanks for posting when you’ve
  got the opportunity, Guess I’ll just book mark this site.

 65. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless just imagine
  if you added some great graphics or videos to give your
  posts more, “pop”! Your content is excellent but with
  images and video clips, this site could undeniably be one of the
  greatest in its field. Very good blog!

 66. Link exchange is nothing else however it is simply placing the other person’s weblog link on your
  page at proper place and other person will also do similar in favor
  of you.

 67. My partner and I stumbled over here coming from a different web page and thought I might as well
  check things out. I like what I see so now i’m following
  you. Look forward to finding out about your web page repeatedly.

 68. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 69. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless think of if you
  added some great visuals or video clips to give your posts more, “pop”!

  Your content is excellent but with pics and clips, this site could undeniably be one of
  the greatest in its field. Awesome blog!

 70. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts.
  After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write
  again soon!

 71. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this piece of writing i thought
  i could also create comment due to this brilliant post.

 72. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment
  is added I get several e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?

  Many thanks!

 73. Hi there! I could have sworn I’ve visited this site before but after looking
  at some of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely pleased I
  found it and I’ll be book-marking it and checking back often!

 74. Its like you read my mind! You appear to
  know a lot about this, like you wrote the book
  in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit,
  but instead of that, this is magnificent blog. A fantastic read.
  I will certainly be back.

 75. Hi there I am so grateful I found your weblog, I really found you by mistake, while
  I was looking on Aol for something else, Anyways I am here now and would just like to say many
  thanks for a remarkable post and a all round enjoyable blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to read through it all
  at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read a lot more, Please do keep
  up the fantastic job.

 76. I got this web page from my friend who told me regarding this site and now this time I am visiting this website and reading very
  informative articles or reviews at this time.

 77. Thanks for one’s marvelous posting! I definitely
  enjoyed reading it, you might be a great author.
  I will be sure to bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage you
  to definitely continue your great posts, have a nice day!

 78. Fantastic beat ! I wish to apprentice even as you amend your website, how can i subscribe for a blog web site?

  The account aided me a applicable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered brilliant transparent concept

 79. Hi there this is somewhat of off topic but I was wondering if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get
  advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 80. You really make it seem so easy together with your presentation but I to find this matter to be actually one thing that I believe I’d never understand.
  It sort of feels too complex and very wide for me.
  I’m looking ahead for your subsequent put up, I’ll try to get the hang of it!

 81. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice
  blog like this one nowadays.

 82. I am curious to find out what blog system you have been using?
  I’m having some small security problems with my latest website and I would
  like to find something more safeguarded. Do you have any recommendations?

 83. Thank you for the good writeup. It if truth be told was a entertainment account it.
  Look complex to more delivered agreeable from you! However, how can we communicate?

 84. Normally I do not read post on blogs, however I wish to
  say that this write-up very forced me to try and do
  so! Your writing taste has been amazed me. Thank you,
  very great article.

 85. I am extremely impressed with your writing skills and also with the structure on your weblog.
  Is this a paid subject or did you customize it yourself?
  Either way stay up the nice quality writing, it is rare to look a nice weblog like this one nowadays..

 86. Thank you for the good writeup. It in reality was a enjoyment account it.
  Look complex to more brought agreeable from you!
  By the way, how could we be in contact?

 87. Good day! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There’s a lot of folks that I think would really
  appreciate your content. Please let me know.

  Many thanks

 88. I just like the helpful info you provide to your articles.
  I will bookmark your blog and take a look at again right here frequently.
  I am fairly sure I’ll be informed many new stuff proper
  here! Best of luck for the following!

 89. Hi there, You have done an incredible job. I’ll definitely digg it and personally
  recommend to my friends. I am sure they will be benefited
  from this site.

 90. Hi there I am so excited I found your website, I really found you by error,
  while I was researching on Google for something else, Anyways I am here now and would just like
  to say thanks for a marvelous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t
  have time to go through it all at the minute but I have
  book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent job.

 91. It’s in fact very complicated in this busy life to listen news on Television, thus I simply use the web for
  that purpose, and obtain the most up-to-date news.

 92. Thanks in favor of sharing such a nice opinion, piece of writing is pleasant, thats why i have read it completely

 93. When someone writes an piece of writing he/she maintains the idea of a user in his/her
  brain that how a user can know it. So that’s why this post is
  outstdanding. Thanks!

 94. Hey there this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or
  if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog
  soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from someone
  with experience. Any help would be greatly appreciated!

 95. I need to to thank you for this wonderful read!! I absolutely enjoyed every bit of it.

  I’ve got you bookmarked to check out new stuff you post…

 96. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.

  Your site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

 97. What i don’t realize is in fact how you are not actually
  much more neatly-favored than you might be now. You’re so intelligent.

  You realize thus considerably on the subject of this
  matter, made me individually imagine it from numerous
  varied angles. Its like men and women don’t seem to be interested until it’s something to
  do with Woman gaga! Your own stuffs nice.
  At all times deal with it up!

 98. Hello, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 99. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I
  stumbleupon every day. It’s always exciting to read content from other
  authors and use a little something from their sites.

 100. Hi there, I discovered your website via Google at the same time as looking for a comparable matter,
  your website got here up, it seems to be good. I have bookmarked it in my
  google bookmarks.
  Hi there, just was aware of your blog via Google, and located that it is
  truly informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I’ll appreciate when you continue this in future. Numerous other folks shall be benefited
  from your writing. Cheers!

 101. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied
  on the video to make your point. You definitely know what youre talking about,
  why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening
  to read?

 102. Great post but I was wanting to know if you could write a
  litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.
  Many thanks!

 103. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really
  make my blog shine. Please let me know where you got your design. Appreciate it

 104. Please let me know if you’re looking for a author for your site.
  You have some really good articles and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an email if interested. Thanks!

 105. I all the time used to study article in news papers but now as I
  am a user of net thus from now I am using net for
  posts, thanks to web.

 106. Valuable info. Fortunate me I discovered your site by chance, and I’m surprised why this coincidence did not happened in advance!
  I bookmarked it.

 107. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam feedback?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?

  I get so much lately it’s driving me insane so any support is very much appreciated.

 108. I got this web site from my pal who told me on the topic of this web
  page and now this time I am visiting this web site and reading very informative articles
  at this place.

 109. Its like you read my mind! You appear to know so much
  about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that,
  this is great blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 110. Hi, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of
  your ideas!!

 111. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post.

  Also, I have shared your web site in my social networks!

 112. hey there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right here.

  I did however expertise several technical points using this web
  site, since I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it
  to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect
  your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much
  more of your respective interesting content. Make sure you update this again soon.

 113. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you make this website yourself or did you hire someone to do it
  for you? Plz answer back as I’m looking to create my own blog and would
  like to find out where u got this from. thank you

 114. I used to be suggested this website by my cousin. I’m not
  sure whether or not this publish is written via him as no one else understand such special about my trouble.
  You’re incredible! Thank you!

 115. Heya superb website! Does running a blog similar to this
  take a lot of work? I’ve absolutely no knowledge of
  computer programming however I had been hoping to start my own blog soon. Anyways, should you
  have any suggestions or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off subject however I just needed to ask.

  Thank you!

 116. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog based upon on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your work.
  If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 117. I’m really loving the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any browser compatibility problems? A handful of my blog readers have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any solutions to help fix this problem?

 118. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to
  get there! Thank you

 119. Hello! I realize this is sort of off-topic but I had to ask.
  Does running a well-established website such as
  yours require a large amount of work? I am completely new to
  writing a blog however I do write in my diary on a daily basis.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my
  personal experience and feelings online. Please let me know if you have any kind of recommendations
  or tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!

 120. I am curious to find out what blog platform you happen to be using?
  I’m experiencing some minor security problems with my latest
  blog and I’d like to find something more safeguarded.
  Do you have any solutions?

 121. For hottest news you have to pay a quick visit world-wide-web and on world-wide-web I found this web page as a finest web site for latest updates.

 122. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell
  you I genuinely enjoy reading your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
  Thanks a ton!

 123. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.

  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today.

 124. Hi there! This post couldn’t be written any better!

  Reading through this post reminds me of my old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this page to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 125. Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us so
  I came to check it out. I’m definitely enjoying
  the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Terrific blog and great style and design.

 126. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information.
  Thanks for the post. I’ll certainly return.

 127. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web
  the simplest thing to be aware of. I say to you,
  I definitely get irked while people consider worries that they just do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as defined out
  the whole thing without having side effect , people could take
  a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 128. Aw, this was an extremely good post. Finding the
  time and actual effort to create a top notch article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and don’t
  seem to get nearly anything done.

 129. Fantastic post but I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.
  Kudos!

 130. Hello! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very
  techincal but I can figure things out pretty fast.

  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? With thanks

 131. No matter if some one searches for his required thing, thus he/she wants
  to be available that in detail, therefore that thing is
  maintained over here.

 132. Howdy very cool site!! Guy .. Excellent .. Wonderful ..
  I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally?
  I am glad to search out so many helpful information right here in the
  submit, we need work out more strategies on this
  regard, thank you for sharing. . . . . .

 133. Thanks for your personal marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you
  can be a great author.I will be sure to bookmark your
  blog and will come back very soon. I want to encourage yourself to continue your
  great posts, have a nice morning!

 134. Hey! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it very difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.

  I’m thinking about setting up my own but I’m not
  sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Thank you

 135. I do trust all the concepts you’ve introduced in your post.
  They’re very convincing and can certainly work. Still, the
  posts are too short for novices. May you please extend them a little from next time?
  Thanks for the post.

 136. It’s actually a great and helpful piece of information. I am satisfied that you just
  shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this.
  Thank you for sharing.

 137. I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be what precisely I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on most of
  the subjects you write concerning here. Again, awesome weblog!

 138. Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.

  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say superb blog!

 139. I have to thank you for the efforts you have put in writing this site.
  I really hope to view the same high-grade blog posts by you later on as well.

  In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own,
  personal blog now 😉

 140. Wow, marvelous weblog layout! How long have you ever been running
  a blog for? you made running a blog glance easy.

  The full look of your web site is great, as smartly as the content!

 141. Wow, awesome blog format! How long have you been blogging for?

  you make blogging look easy. The entire glance of your website is fantastic, let alone the content!

 142. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.

  I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.

 143. Thanks , I’ve recently been searching for info approximately
  this topic for a long time and yours is the greatest I have discovered so far.

  However, what in regards to the bottom line? Are you positive about the supply?

 144. I just want to say I’m beginner to weblog and really loved your page. Likely I’m planning to bookmark your site . You actually have amazing articles and reviews. Thanks a lot for revealing your blog.

 145. This is the right weblog for anybody who desires to find out about this topic. You realize so much its nearly exhausting to argue with you (not that I actually would need…HaHa). You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just nice! Miss Duke Nukem

 146. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to
  seeking more of your wonderful post. Also, I have shared
  your site in my social networks!

 147. I will immediately clutch your rss as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service.
  Do you have any? Please permit me recognize in order that
  I could subscribe. Thanks.

 148. Spot on with this write-up, I absolutely believe that this website needs a great deal more attention. I’ll probably be
  returning to see more, thanks for the advice!

 149. Excellent blog you have here but I was curious if you knew of any community forums
  that cover the same topics talked about here?
  I’d really like to be a part of group where I can get feed-back from other experienced people that share
  the same interest. If you have any recommendations, please
  let me know. Thanks a lot!

 150. I’m truly enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to
  come here and visit more often. Did you hire out
  a designer to create your theme? Great work!

 151. Thank you for every other informative site. The place else may
  I am getting that type of info written in such a perfect means?
  I’ve a challenge that I am just now running on, and I’ve been at
  the look out for such info.

 152. After I initially left a comment I appear to have clicked the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and now
  each time a comment is added I get four emails with the same comment.

  Perhaps there is a means you can remove me from
  that service? Cheers!

 153. Hey! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article
  or vice-versa? My website covers a lot of the same subjects as yours and
  I think we could greatly benefit from each other.
  If you happen to be interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

 154. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with?

  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a tough
  time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking
  for something completely unique. P.S My
  apologies for being off-topic but I had to ask!

 155. Woah! I’m really enjoying the template/theme of
  this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very
  hard to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance.

  I must say that you’ve done a great job with this.
  In addition, the blog loads super quick for me on Internet explorer.

  Outstanding Blog!

 156. I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and take a look at again right here frequently.
  I’m somewhat certain I will be told lots of new stuff right right here!
  Best of luck for the next!

 157. I don’t even understand how I ended up here, however I believed this put up was
  once good. I do not understand who you’re but certainly you’re going to a well-known blogger when you aren’t already.
  Cheers!

 158. Thank you a lot for sharing this with all people you really recognize what
  you’re talking approximately! Bookmarked. Please additionally seek advice from my web site =).
  We could have a hyperlink alternate contract between us

 159. I must thank you for the efforts you’ve put in writing
  this site. I really hope to check out the same high-grade
  content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my
  very own site now 😉

 160. There are a few fascinating points at some point in this post but I do not determine if I see all of them center to heart. There is some validity but I most certainly will take hold opinion until I take a look at it further. Good write-up , thanks so we want much more! Added to FeedBurner also

 161. Aw, it was a very nice post. In concept I would like to invest writing such as this moreover – taking time and actual effort to make a good article… but exactly what do I say… I procrastinate alot and no indicates manage to get something done.

 162. Everything is very open with a really clear explanation of the challenges.

  It was really informative. Your site is very helpful.
  Many thanks for sharing!

 163. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Very helpful info specifically the last part 🙂 I care for such
  info a lot. I was looking for this certain information for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 164. That is really fascinating, You’re an overly skilled blogger.

  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more
  of your excellent post. Additionally, I have shared your web site in my
  social networks

 165. Quality articles or reviews is the key to interest the people to pay a visit the web site, that’s what this website
  is providing.

 166. I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
  I’m quite sure I’ll learn many new stuff right here!

  Best of luck for the next!

 167. Hello I am so happy I found your blog page, I really found you by mistake, while I was researching on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like
  to say many thanks for a marvelous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to go through it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read more, Please do
  keep up the great b.

 168. Wow, this piece of writing is nice, my sister is analyzing
  these kinds of things, thus I am going to inform her.

 169. Having read this I believed it was very informative.
  I appreciate you finding the time and energy to put this article together.
  I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worthwhile!

 170. This is very fascinating, You’re an overly skilled blogger.

  I have joined your feed and look ahead to searching for more of your wonderful post.
  Additionally, I’ve shared your site in my social networks

 171. hello!,I like your writing very a lot! percentage
  we keep up a correspondence extra approximately your post
  on AOL? I need a specialist in this house to unravel my problem.
  Maybe that is you! Having a look ahead to look you.

 172. I think that everything wrote made a ton of sense.
  However, think on this, suppose you typed a catchier
  title? I am not saying your information is not solid, however what if you added something that makes people want
  more? I mean THỰC TRẠNG XÃ HỘI CHAM HÔM NAY – ILIMOCHAMPA is kinda vanilla.
  You could glance at Yahoo’s home page and watch how they create article headlines to grab people
  to open the links. You might add a video or a related picture or two to get people interested about what you’ve written. Just
  my opinion, it would make your posts a little bit more interesting.

 173. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog? My blog is in the exact same area of interest as yours and my visitors would definitely benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Regards!

 174. It’s nearly impossible to find educated people in this particular subject, but you
  seem like you know what you’re talking about! Thanks

 175. Hello to all, the contents present at this web site
  are actually remarkable for people knowledge, well, keep up the nice work
  fellows.

 176. After research a number of of the weblog posts on your web site now, and I really like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and will be checking back soon. Pls try my web site as effectively and let me know what you think.

 177. of course like your website but you have to test the spelling on several of your posts.
  A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to tell the truth however
  I will surely come back again.

 178. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up
  losing many months of hard work due to no data backup. Do you have
  any solutions to protect against hackers?

 179. I seriously love your website.. Pleasant colors & theme.

  Did you develop this site yourself? Please
  reply back as I’m trying to create my very own site and would love
  to know where you got this from or what the theme is named.
  Thanks!

 180. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely magnificent.
  I actually like what you’ve acquired here, really like what
  you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it
  sensible. I can’t wait to read far more from you.

  This is really a wonderful website.

 181. After looking into a few of the blog posts on your website, I honestly appreciate your technique of writing a blog.
  I added it to my bookmark site list and will be checking back in the near future.

  Take a look at my web site too and let me know what you think.

 182. Hey there! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I realized it’s new to me.

  Anyhow, I’m definitely delighted I found it and
  I’ll be book-marking and checking back often!

 183. I don’t know whether it’s just me or if everybody else experiencing problems
  with your blog. It seems like some of the text in your posts are running off
  the screen. Can someone else please provide feedback and let me
  know if this is happening to them too? This may be a problem with my web browser because I’ve had this happen previously.
  Thanks

 184. Fantastic beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your site, how could
  i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been a little bit familiar of this your broadcast provided
  brilliant clear concept

 185. And if it’s just a war movie then why they show me aliens shooting at nothing? They filled this movie with action sequences which make no sense (aleatory shooting, ridiculous escapes from impossible situations and further).

 186. I’ve read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for
  revisiting. I wonder how a lot attempt you set to make one of these
  wonderful informative website.

 187. Your mode of explaining everything in this piece of
  writing is actually pleasant, every one can simply know it, Thanks a lot.

 188. I think the admin of this site is genuinely working hard in favor of his web page, since here
  every material is quality based information.

 189. This is very fascinating, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to in search of extra of your fantastic post.

  Also, I’ve shared your website in my social networks

 190. I need to to thank you for this great read!! I certainly
  enjoyed every bit of it. I have you saved as a
  favorite to check out new things you post…

 191. You’re so awesome! I do not suppose I’ve read through a
  single thing like this before. So wonderful to discover someone with some original thoughts on this topic.
  Seriously.. thank you for starting this up. This site is something that is needed on the internet, someone with some originality!

 192. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely useful info specially the last part 🙂 I care for such info a lot.
  I was looking for this certain information for a long time.
  Thank you and best of luck.

 193. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my
  apple ipad and tested to see if it can survive a
  forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and
  she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share
  it with someone!

 194. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I will make sure to bookmark it and come back to read more of
  your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 195. What your declaring is completely real. I know that everybody have to say the exact same point, but I just assume that you set it in a way that everyone can fully grasp. I also really like the images you set in here. They fit so effectively with what youre hoping to say. Im guaranteed youll attain so numerous folks with what youve obtained to say.

 196. Hey! I’m at work surfing around your blog from
  my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the great work!

 197. I just couldn’t go away your site prior to
  suggesting that I extremely loved the standard information a person supply for your visitors?
  Is going to be back incessantly to inspect new posts

 198. Right here is the perfect site for anyone who hopes to find out about this topic.
  You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa).
  You certainly put a fresh spin on a topic which has been written about for many years.
  Excellent stuff, just excellent!

 199. Superb post however , I was wanting to know
  if you could write a litte more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.

  Thank you!

 200. Hello, i believe that i saw you visited my website thus i got here to return the want?.I am trying to find issues to enhance my
  website!I assume its ok to use some of your concepts!!

 201. you’re in reality a good webmaster. The site loading speed
  is incredible. It kind of feels that you are doing any distinctive trick.
  Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve
  performed a wonderful process in this subject!

 202. Heya i’m for the primary time here. I found this board
  and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give one thing
  again and help others such as you helped me.

 203. Hi my loved one! I wish to say that this article is amazing, nice written and
  include almost all important infos. I would like to peer extra posts like this .

 204. Everything is very open with a very clear explanation of the challenges.
  It was truly informative. Your website is useful.

  Many thanks for sharing!

 205. You are so interesting! I do not think I have read anything like that
  before. So good to discover someone with some genuine thoughts on this subject
  matter. Really.. many thanks for starting this up. This website is
  one thing that’s needed on the internet, someone with a little originality!

 206. This design is spectacular! You obviously know how to keep a reader
  entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how
  you presented it. Too cool!

 207. I absolutely love your blog and find almost all of your
  post’s to be what precisely I’m looking for. can you offer guest writers to write content
  in your case? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a
  lot of the subjects you write in relation to here. Again, awesome web site!

 208. Hi there! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 3gs!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!

  Carry on the excellent work!

 209. Howdy would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m looking to start my own blog in the near future but
  I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different
  then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 210. I know this if off topic but I’m looking into starting my
  own blog and was wondering what all is needed to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% certain. Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

 211. Asking questions are genuinely pleasant thing if you are not understanding something fully, however this article provides fastidious understanding yet.

 212. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post
  was good. I don’t know who you are but definitely you
  are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 213. I think the admin of this website is truly working hard for
  his web page, for the reason that here every stuff is quality based information.

 214. Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted to
  say that I have truly loved surfing around your weblog posts.
  In any case I’ll be subscribing on your rss feed and I’m hoping you write again soon!

 215. Wow, fantastic blog format! How long have you been blogging for?
  you make running a blog look easy. The entire glance of your
  site is great, as well as the content material!

 216. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.

  I will make sure to bookmark it and come back to read more of
  your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 217. Incredible! This blog looks exactly like my
  old one! It’s on a completely different subject but it has pretty much the same page layout and design.
  Outstanding choice of colors!

 218. It really is practically unthinkable to find well-updated men or women on this niche, however, you seem like you are familiar with those things you’re covering! Thank You

 219. Excellent blog here! Also your site loads up very fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?

  I wish my website loaded up as fast as yours lol

 220. Hi, Neat post. There is a problem together with your site in web explorer, might test this?
  IE still is the market leader and a huge portion of people
  will pass over your great writing due to this
  problem.

 221. It’s actually very complicated in this full of activity life to listen news on Television, therefore I just use internet
  for that reason, and get the most recent news.

 222. Hello every one, here every person is sharing such experience, so it’s nice to read
  this web site, and I used to pay a quick visit this website every day.

 223. Hi to every one, for the reason that I am really eager of reading
  this website’s post to be updated regularly.
  It contains pleasant material.

 224. This is appropriate day to get some goals for the long run. I’ve study this blog entry and if I can, I desire to suggest to you you couple important recommendation.

 225. Fantastic site. Plenty of helpful information here.
  I’m sending it to a few buddies ans also sharing in delicious.

  And naturally, thank you in your effort!

 226. Link exchange is nothing else however it is just placing the other person’s webpage link
  on your page at appropriate place and other person will also do same in support
  of you.

 227. I simply couldn’t leave your website prior to suggesting that I actually enjoyed the usual info a person provide for your guests?
  Is gonna be again regularly in order to inspect new posts

 228. Hi my family member! I wish to say that this post is awesome, nice written and
  include almost all significant infos. I would like to look more
  posts like this .

 229. Unquestionably believe that which you said.

  Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people think
  about worries that they plainly do not know
  about. You managed to hit the nail upon the top and also defined
  out the whole thing without having side-effects , people
  can take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 230. Hey there! I understand this is kind of off-topic but I had to ask.
  Does managing a well-established website like yours require
  a lot of work? I’m brand new to blogging however I do write in my
  journal on a daily basis. I’d like to start a blog so I can share my own experience and
  views online. Please let me know if you have any kind
  of suggestions or tips for brand new aspiring blog owners.

  Appreciate it!

 231. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how
  to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but
  I never seem to get there! Thanks

 232. Hey very nice website!! Man .. Beautiful .. Superb ..
  I’ll bookmark your web site and take the feeds also?
  I am satisfied to search out a lot of helpful information right here in the put up,
  we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

  . . . . .

 233. each time i used to read smaller content that also clear their
  motive, and that is also happening with this article which
  I am reading here.

 234. Hello mates, how is all, and what you wish for to say regarding this paragraph, in my view its really awesome in favor of me.

 235. Fantastic blog you have here but I was wanting to know if you knew of any
  community forums that cover the same topics talked about here?

  I’d really love to be a part of group where I can get responses from other knowledgeable
  people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me
  know. Kudos!

 236. We stumbled over here from a different web address and thought
  I might as well check things out. I like what I see so now i am following you.

  Look forward to finding out about your web page repeatedly.

 237. You need to be a part of a contest for one of the most useful
  websites on the internet. I am going to highly recommend
  this site!

 238. Hi there I am so glad I found your website, I really found you by mistake, while I was looking on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like to say cheers for a tremendous post and a all round entertaining blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to
  read it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent job.

 239. I was recommended this web site by my cousin.
  I am not sure whether this post is written by him as nobody
  else know such detailed about my trouble. You are amazing!
  Thanks!

 240. If some one desires expert view about blogging and site-building then i propose him/her to pay a visit this webpage, Keep up
  the nice job.

 241. Asking questions are in fact fastidious thing if you are not understanding something
  completely, but this post gives fastidious understanding yet.

 242. You’ll find it practically unattainable to see well-qualified men and women on this theme, nevertheless you look like you know the things you’re preaching about! Appreciate It

 243. It is not my first time to pay a visit this site,
  i am browsing this site dailly and take
  good data from here every day.

 244. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You clearly know what youre talking about,
  why waste your intelligence on just posting videos to
  your site when you could be giving us something informative to
  read?

 245. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and
  now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service? Many thanks!

 246. Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it 😉 I will come back yet
  again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue
  to help others.

 247. Fine way of explaining, and pleasant post to obtain information on the topic
  of my presentation subject matter, which i am going to present in university.

 248. I like what you guys are usually up too. This type of clever work
  and reporting! Keep up the very good works guys I’ve incorporated you guys to my own blogroll.

 249. Normally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to try and do so!
  Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite great article.

 250. Aw, this was an extremely nice post. Spending some time
  and actual effort to generate a top notch article… but what can I say… I hesitate
  a whole lot and don’t manage to get anything done.

 251. I got this website from my friend who shared with me concerning this
  web page and at the moment this time I am browsing this website and reading very informative posts here.

 252. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, let alone the content!

 253. Hi it’s me, I am also visiting this web site on a regular basis,
  this web site is in fact nice and the viewers are truly
  sharing good thoughts.

 254. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your site
  is fantastic, let alone the content!

 255. My family always say that I am wasting my time here at web, but I know I am
  getting know-how all the time by reading thes good articles
  or reviews.

 256. I really want to advise you that I am new to blog posting and clearly cherished your article. Likely I am likely to save your blog post . You literally have magnificent article content. Love it for share-out with us your very own internet site write-up

 257. Everything is very open with a clear clarification of the challenges.
  It was really informative. Your website is useful.
  Many thanks for sharing!

 258. Your style is really unique compared to other folks I’ve
  read stuff from. Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just bookmark this site.

 259. It’s really a great and useful piece of information. I’m satisfied that you simply shared this useful information with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 260. Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break.
  I love the information you present here and can’t wait to take a look when I get
  home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, amazing blog!

 261. Hi, i feel that i saw you visited my weblog so i got
  here to go back the prefer?.I’m trying to in finding issues to enhance my website!I assume its adequate to make use of some of your ideas!!

 262. hi!,I love your writing so so much! percentage we be
  in contact extra approximately your article on AOL?

  I need a specialist on this area to solve my problem. Maybe that’s you!
  Taking a look forward to see you.

 263. It is actually a nice and useful piece of information. I am satisfied that you shared this useful info with us.

  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 264. It’s awesome to pay a quick visit this website and reading
  the views of all friends on the topic of this piece of writing, while I am also eager of getting experience.

 265. A fascinating discussion is worth comment. I do think that you need to
  publish more about this topic, it might not be a taboo matter but generally folks don’t discuss such topics.
  To the next! Best wishes!!

 266. It is actually mostly unattainable to come across well-informed viewers on this subject, in addition you seem like you are familiar with what exactly you’re preaching about! Thanks A Lot

 267. Post writing is also a excitement, if you be acquainted with after that you can write otherwise it is difficult to write.

 268. Hi there just wanted to give you a quick heads
  up and let you know a few of the images aren’t loading
  correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same
  results.

 269. If some one needs to be updated with newest technologies afterward he must be visit this web page and be up to
  date daily.

 270. If you want to improve your familiarity just keep visiting this web site and be updated with the hottest
  news posted here.

 271. Appreciating the persistence you put into your blog and detailed information you present.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while
  that isn’t the same outdated rehashed material.
  Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS
  feeds to my Google account.

 272. If some one wishes to be updated with most recent technologies after
  that he must be pay a visit this web site and be up to date every day.

 273. I simply intend to inform you you that I am new to online blogging and genuinely admired your information. More than likely I am prone to remember your blog post . You really have wonderful article materials. Be Grateful For it for share-out with us your very own web write-up

 274. It’s almost impossible to come across well-qualified individual on this content, still you appear like you realize what you’re writing on! Thanks

 275. Terrific post but I was wanting to know if you could write a
  litte more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a
  little bit further. Thank you!

 276. I all the time used to study paragraph in news papers
  but now as I am a user of web thus from now I am using net for articles
  or reviews, thanks to web.

 277. I’m not that much of a internet reader to be honest but
  your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website
  to come back later on. Many thanks

 278. Good morning there, just turned out to be aware of your blog through Bing, and discovered that it is quite beneficial. I will be grateful should you decide continue this approach.

 279. I do agree with all of the ideas you’ve presented on your post.
  They are very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very quick
  for starters. May just you please extend them a little
  from subsequent time? Thanks for the post.

 280. I simply have to inform you you that I am new to having a blog and incredibly liked your write-up. Very likely I am likely to store your blog post . You really have outstanding article blog posts. Be Grateful For it for expressing with us your favorite site page

 281. Hey here, just became familiar with your article through The Big G, and have found that it’s genuinely helpful. I will like should you decide keep up this approach.

 282. Hiya here, just started to be conscious of your webpage through Search engines like google, and realized that it is pretty interesting. I will appreciate if you continue such.

 283. It really is nearly close to impossible to come across well-informed men or women on this content, unfortunately you appear like you fully understand which you’re indicating! Appreciate It

 284. I really hope to reveal to you that I am new to having a blog and totally liked your post. Likely I am prone to bookmark your blog post . You definitely have great article information. Acknowledge it for discussing with us your favorite blog webpage

 285. I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this site.
  I’m hoping to see the same high-grade blog posts by
  you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get
  my own, personal site now 😉

 286. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I
  have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I
  hope you write again very soon!

 287. Hello! I simply would like to offer you a huge thumbs up for the excellent
  info you have got here on this post. I am coming back to your blog for more
  soon.

 288. Pingback: hey
 289. I know this website presents quality dependent articles or reviews and additional data,
  is there any other site which gives these data in quality?

 290. Hey there! I’ve been reading your web site for a
  long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Dallas Texas!
  Just wanted to tell you keep up the great work!

 291. Thanks for another excellent post. Where else may anyone get that
  type of info in such a perfect means of writing?
  I’ve a presentation next week, and I am on the look for such
  information.

 292. Hello, I believe your web site could be having internet browser compatibility issues.
  Whenever I look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.

  I merely wanted to give you a quick heads up!

  Other than that, excellent site!

 293. Whats up very cool web site!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your website and take the feeds also?KI am happy to search out a lot of useful information here within the submit, we’d like develop extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 294. It’s really a nice and helpful piece of information. I am glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 295. Good write-up, I am regular visitor of one’s website, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 296. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. Nevertheless just imagine if you added some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this website could certainly be one of the most beneficial in its field. Great blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published.