Thư gởi: Qúi vị trong Hội Đồng Lãnh Đạo của HBTVH CHAMPA

Đắc Văn Kiết – dưới chân tháp cổ Cánh Tiên Thành Bình Định

ĐẮC VĂN KIẾT- SÁNG LẬP VIÊN HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA U.S.A

Kính gửi:  Qúi vị trong Hội Đồng Lãnh Đạo của HBTVH CHAMPA.

Qúi vị:  Chủ tịch, Phó chủ tịch, Tổng thư ký, các trưởng ban va các phần hành thuộc Ban Chấp Hành cùng toàn thể Hội Viên Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa U.S.A.

Kính thưa qúi vị:

– Có người trước đây gọi tôi là cựu sĩ quan Quân Lực Việt Nam Cộng Hòa trước năm 1975.

– Có người gọi tôi là một cựu Trưởng Ty phát –Triễn sắc tộc (sau khi tột nghiệp Học Viện Quốc gia Hành Chánh ban Tham Sự Hành Chánh khóa I đặc biệt.

– Cũng có người gọi tôi là một Thành Viên của “Hội Đồng các Sắc Tộc”; một Hội Đồng Hiến Định để cố vấn cho Hành Pháp Đệ Nhị Cộng Hòa VN về các vấn đề Sắc Tộc Miền Nam đặc dưới sự điều hành của phó Tổng Thống Đệ Nhị Cộng Hòa Việt Nam làm chủ tịch.

Những chức vụ nêu trên đã nằm sâu trong qúa khứ.  Một điều làm cho tôi hạnh phúc và một chút mãn nguyện là ngày nay; sau khi định cư tại Hoa Kỳ; tôi cùng với ông Yassin Bá, ông Đắc Hữu Thiên là đồng sáng lập viên Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa U.S.A. với mục đích Bảo Tồn Văn Hóa Truyền Thống Dân Tộc Chăm.

Tôi đã mạo muội dám đem cái “sở đoản”của mình để cùng kề vai chia sẻ ý hướng Bảo Tồn Văn Hóa Truyền Thống Champa với mọi người.  Việc làm này không phát xuất từ sự tự tôn, không phải từ một vinh dự cũng không phải là một quyền lợi; mà là một sự tự nguyện phát xuất từ trái tim và khối óc của một người CHĂM bình thường thiết tha với văn hóa cội nguồn dân tộc.

Kính Thưa qúi vị;

Hơn mười năm qua Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa đã và đang làm tất cả những gì có thể làm được trong phạm vi khả năng, sự hiểu biết và lòng nhiệt thành của toàn thể Hội Viên để bảo tồn văn hóa truyền thống của tổ tiên để lại hầu duy trì căn sắc dân tộc.

Hằng năm các con em CHĂM, không phân biệt tôn giáo, lớn lên hội nhập vào dòng chính lưu của xã hội Mỹ.  Các con cháu học tiếng Mỹ, tiếng Việt, tiếng Chăm, tiếng Arập v.v… nhưng đến ngày lễ hội Ilimo Kaukthun (Rija Nugar); lễ hội Katê, các con cháu đều hân hoan đến tham dự, sinh hoạt chung trong y phục Chăm, trong bài ca Chăm, trong các điệu múa cỗ truyền Chăm; thưởng thức những món ăn Chăm, trong hình ảnh rạng rỡ của đền Tháp Chăm được trưng bày khan trang; cùng với tiếng trống Ginăng, Paranưng, Kèn Saranai v..v.. thật là đượm tình dân tộc và đây là những giây phút hướng về cội nguồn tổ tiên và hợp nhất với tiền nhân.

Già trẽ, lớn bé trai gái Chăm đều vui mừng ngày lễ hội truyền thống và cùng nhau hát bài “DÂN CA” chứ không phải “QUỐC CA”như có người lầm tưởng.  Các bô lão đặc vòng hoa tưởng niệm tiền nhân chứ không phải “VÒNG HOA CHIẾN THẮNG”.  Cũng không có phong trào đấu tranh để xây dựng ngày Quốc Lễ, Quốc ca hay anh hung liệt sĩ gì cả; những thứ này đều nằm trong suy tưởng của những kẻ có đầu óc dân tộc cực đoan; bệnh hoạng, hoang tưởng và hận thù; có ý chống phá Hội Bảo Tồn, xuyên tạc với ác ý nham hiễm của họ.

Khắp thôn làng CHĂM từ ngàn xưa cho đến ngày nay và mãi mãi về sau, KATÊ là lễ hội giân gian bản địa của dân tộc chứ không phải của tôn giáo ngoại nhập.  Những tư liệu không được kiểm chứng hay có tính cách thêu dệt dù phát xúc từ công trình mệnh danh là nghiên cứu là khoa học nào đi nữa cũng không thay thế đuợc những sắc nét văn hóa truyền thống đã ăn sâu vào tâm khảm của dân tộc CHĂM, của chính chúng ta.

Từ hơn mười năm qua, chúng ta đồng quan điểm rằng; Văn hóa truyền thống của một dân tộc là văn hóa cội nguồn có biến chuyển để trường tồn trong phát triển sự sống.  Nhưng, nếu phát triễn đời sống không dựa trên nền tảng Truyền Thống thì sẽ xa lìa dân tộc, sớm muộn gì dân tộc đó cũng sẽ bị đồng hóa.  Chúng ta đang sống trong hiện tại.  Cả qúa khứ và tương lai đều cần thiết và quan trọng cho sự trường tồn của dân tộc.  Chối bỏ cội nguồn (qúa khứ) là đoạn tuyệt với tiền nhân tổ tiên, một việc làm phi nhân phi nghĩa, mất nhân bản, sẽ bị dân tộc khác khinh bỉ cho là bán khai, là ngu muội là cực đoan.  Nếu chúng ta không chấp nhận chuyển biến để tạo cho tương lai một đời sống văn minh hơn thì Truyền Thống sẽ xa lìa cuộc sống.

Văn hóa Truyền Thống nào thể hiện được bản sắc dân tộc giữ được sự trường tồn của dân tộc, chúng ta nên giữ lại và bảo tồn trân qúi.  Văn hóa truyền thống nào mang tính cách qúa mê tín dị đoan thì bỏ đi.  Đón nhận những mới mẽ để giúp đời sống tiến bộ hơn mà vẫn có tác dụng vun bón cho văn hóa truyền thống dân tộc.  Chối bỏ những ảnh hưởng mới mẽ của ngoại lai có tánh cách hũy diệt cả một nền văn hóa dân tộc, vì nền văn hóa dân tộc bị hủy diệt thì dân tộc đó sẽ bị mất gốc và sẽ bị đồng hóa.

Nếu chúng ta nhân danh tiến bộ để hành động cực đoan hoặc nếu chúng ta cứ khư khư ôm lấy bảo thủ một cách thoái qúa, cả hai thái cực này đều không phải những lối đi tốt để chọn lựa.  Chúng ta phải biết bảo tồn văn hóa truyền thống để trường tồn, và phải biết trường tồn trong biến chuyển mà trong đó vẫn còn có ta.  Còn có dân tộc CHĂM hiện hữu trên trái đất với nền văn hóa truyền thống của mình và sống hòa đồng trong cộng đồng nhân loại.

Cầu mong ơn trên ban cho chúng ta, toàn thể Hội Viên Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa U.S.A có đầy đủ nghị lực vượt qua mọi trở ngại để tiếp nối cưu mang di sản văn hóa tổ tiên CHĂM để lại như chúng ta đã và đang thực hiện hơn mười năm qua.

Trân trọng kính cháo qúi vị

ĐẮC VĂN KIẾT

.

207 thoughts on “Thư gởi: Qúi vị trong Hội Đồng Lãnh Đạo của HBTVH CHAMPA

 1. 倩碧眼部护理精华露(倩碧滚珠眼霜,走珠眼霜),利落的滚珠设计,清爽按摩间释放多重修护成分:迷迭香,木犀草精华,配合咖啡因,加速眼部微循环,通畅水分排出,轻松赶走浮肿,淡退下眼袋和黑眼圈,唤醒神采!

 2. ORION是一部擁有三重長脈衝 755nm/1064nm/532nm的激光儀,提供專業和最新的技術,強調其穩定性和便利性的能力。另外,最佳的參數是基於各種臨床結果提供的。三長脈衝激光系統 -Long pulsed Nd:YAG (1064nm) -Long pulsed Alexandrite (755nm) -Long Pulsed KTP (532nm) 先進技術 – 氣冷卻系統(ACD) – 智能面板 – 三波長 – 高電源 應用 -Long pulsed Nd:YAG (1064nm)●脫毛●嫩膚●血管病變●腿部靜脈曲張●痤瘡●灰指甲●疣-Long pulsed Alexandrite (755nm)●脫毛●美白肌膚●色素性病變●黑頭●黃褐斑●疤-Long Pulsed KTP (532nm)●血管病變●酒渣鼻●色素性病變●太陽雀斑●美白肌膚●鮮紅斑痣●血管瘤

 3. 【蘇菲】黃兆宜醫師巧手拉提V臉線條不是夢淨妍醫美 皮膚科醫師陳振豐指出,紫外線除了造成曬紅、曬傷外,也會造成皮膚色素沉澱,而冬天的陽光不強,但一樣有紫外線,最好外出兩小時就補擦一次防曬乳。

 4. Hi there! I know this is kind of off topic but
  I was wondering which blog platform are you using
  for this site? I’m getting fed up of WordPress because
  I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.

  I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 5. I’m really enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant
  for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create
  your theme? Superb work!

 6. Great website you have here but I was curious if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed
  here? I’d really like to be a part of community where I can get responses from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.
  Thanks!

 7. I simply want to mention I’m beginner to weblog and really savored this web site. More than likely I’m going to bookmark your website . You definitely come with impressive stories. Kudos for sharing with us your web site.

 8. I want to start a blog where i can just type anything that comes to mind. Kind of like a diary but not as personal. Any good websites where I can start my own blog for free and where lots of people see it???? Please and much thanks appreciated!! :).

 9. It used to show at the top of my start list until I downloaded google chrome to see what it was all about, I didn’t really like it so I deleted it but now firefox isnt at the top of start. Any ideas?.

 10. I have a diet blog i just started, i have about 3 posts, someone said i should start promoting i now. I thought i should wait until i had at least 10 posts and feedback from a few people in various forums before I promote it so maybe in 2 weeks. What do you think?.

 11. I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I am quite sure I will learn lots of new stuff right here! Best of luck for
  the next!

 12. Have you ever considered about including a little
  bit more than just your articles? I mean, what you
  say is fundamental and all. But imagine if you added some
  great graphics or video clips to give your posts more, “pop”!

  Your content is excellent but with images and video clips, this website could certainly
  be one of the most beneficial in its field.
  Superb blog!

 13. After looking at a few of the blog articles on your website, I really appreciate your technique
  of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be
  checking back in the near future. Please check out my web site as well and tell
  me how you feel.

 14. No matter if some one searches for his required thing, thus he/she wishes
  to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

 15. Thanks for every other informative blog. The place else may I am getting that kind of information written in such a perfect manner?
  I have a project that I am just now operating on, and I have been on the look out for
  such info.

 16. I have Joomla and a Joomla template(rt_refraction_j15) installed on my website. But i want the same template and css styling, as a basic HTML template, so i don’t have to use Joomla for editing. Is there an easy way to convert the template to basic HTML/CSS template?.

 17. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site provided us with useful information to work on. You’ve done a formidable activity and our whole
  neighborhood shall be thankful to you.

 18. Hmm it seems like your site ate my first comment (it was super long) so I
  guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying
  your blog. I as well am an aspiring blog writer but
  I’m still new to everything. Do you have any tips for rookie blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

 19. My spouse and i felt relieved when Chris managed to complete his survey from the ideas he discovered from your own web pages. It’s not at all simplistic just to choose to be offering helpful hints which the rest could have been making money from. And we also know we’ve got the blog owner to be grateful to for that. The entire explanations you’ve made, the straightforward website navigation, the friendships you will help to foster – it is everything terrific, and it’s letting our son and our family believe that this concept is entertaining, which is pretty mandatory. Thanks for the whole lot!

 20. Its like you read my mind! You appear to know so much about this,
  like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with a few pics to drive
  the message home a bit, but other than that, this is excellent blog.
  A great read. I’ll certainly be back.

 21. I am sure this piece of writing has touched all the internet people,
  its really really nice piece of writing on building up new
  weblog.

 22. Its such as you learn my thoughts! You seem to know a lot about this,
  such as you wrote the e-book in it or something. I think that you just could
  do with some percent to pressure the message home a little
  bit, but instead of that, that is fantastic
  blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 23. I was just looking for this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

 24. I have been surfing on-line more than three hours today, but I never found any interesting article like yours. It is lovely value sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made just right content material as you did, the internet will be much more helpful than ever before.

 25. I keep listening to the news broadcast speak about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 26. It’s really a great and useful piece of information. I am glad that you shared this useful info with us.
  Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 27. Please let me know if you’re looking for a author for your site.
  You have some really great articles and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange
  for a link back to mine. Please send me an email if interested.
  Many thanks!

 28. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 29. My partner and I stumbled over here coming from a different page and thought I should check things
  out. I like what I see so i am just following you. Look forward
  to looking over your web page repeatedly.

 30. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays..

 31. I was curious if you ever considered changing the structure of
  your blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of
  content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of
  text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

 32. Hi there just wanted to give you a brief heads up
  and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.

  I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

 33. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.

  It’s pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good
  content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 34. Thanks for finally talking about >Thư gởi: Qúi vị trong Hội
  Đồng Lãnh Đạo của HBTVH CHAMPA – ILIMOCHAMPA <Loved it!

 35. Hello there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not
  very techincal but I can figure things out
  pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?

  Thank you

 36. Thank you so much for providing individuals with an extremely spectacular possiblity to read articles and blog posts from here. It really is so terrific and full of amusement for me and my office mates to visit your website nearly thrice every week to study the fresh tips you have got. And definitely, I’m also certainly contented for the dazzling thoughts served by you. Some 2 tips in this posting are in reality the most suitable we have ever had.

 37. You commit an error. I can defend the position. Write to me in PM, we will talk.—Earlier I thought differently, I thank for the information. dog dental disease treatment, dental health related to heart disease, [url=http://res-ans.us/what-is-bronchopneumonia/]What Is Bronchopneumonia?[/url] dental caries and heart disease

 38. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.

  After all I will be subscribing to your rss feed
  and I hope you write again very soon!

 39. Howdy! This is my first comment here so I just wanted
  to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your
  blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over
  the same subjects? Thank you!

 40. Hello, Neat post. There is a problem with your web site in web explorer, might check this?

  IE nonetheless is the marketplace leader and a large section of folks will pass
  over your fantastic writing because of this problem.

 41. Thanks for some other magnificent post. Where else could anyone get
  that type of info in such an ideal manner of writing? I’ve a presentation next week, and I’m at the search for such info.

 42. An interesting discussion is definitely worth comment.
  I believe that you need to publish more about this subject, it might not
  be a taboo subject but usually people do not discuss these
  subjects. To the next! Cheers!!

 43. Link exchange is nothing else however it is
  only placing the other person’s blog link on your page at
  suitable place and other person will also do similar for you.

 44. Hi there! I could have sworn I’ve visited this
  website before but after browsing through many of the
  articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely pleased I came across it and
  I’ll be book-marking it and checking back often!

 45. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote
  the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that,
  this is fantastic blog. A great read. I’ll certainly be back.

 46. I’ve learn a few excellent stuff here. Definitely worth
  bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you
  put to make any such magnificent informative web site.

 47. It is appropriate time to make some plans for the future and it
  is time to be happy. I have read this post and if I could I
  wish to suggest you few interesting things or suggestions.
  Maybe you could write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 48. Heya i’m for the first time here. I found this board
  and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you
  helped me.

 49. I’m really enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did
  you hire out a developer to create your theme?
  Superb work!

 50. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have
  discovered It positively helpful and it has aided me out loads.

  I hope to give a contribution & assist other customers like its aided
  me. Good job.

 51. Hello there, just became aware of your blog through Google, and
  found that it’s truly informative. I’m gonna watch out for brussels.

  I will appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 52. As I website possessor I believe the content material here is rattling great , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

 53. of course like your web-site however you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts.
  Several of them are rife with spelling issues and I in finding
  it very troublesome to inform the reality then again I’ll certainly come back again.

 54. This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what
  you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 55. Hello, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my website!I
  suppose its ok to use some of your ideas!!

 56. Howdy! I just want to give you a big thumbs up
  for your great info you’ve got right here on this post. I’ll be returning to your
  blog for more soon.

 57. Wonderful post but I was wondering if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very thankful if you could elaborate a
  little bit further. Many thanks!

 58. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?

  you make blogging look easy. The overall look of your
  web site is great, let alone the content!

 59. Its like you learn my mind! You appear to understand so much about this,
  such as you wrote the guide in it or something. I believe that you could do with some % to pressure the message home a little bit, however instead
  of that, that is great blog. A great read. I will definitely be
  back.

 60. Terrific post however I was wondering if you could
  write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.
  Bless you!

 61. Hello there! I simply want to give you a big thumbs up for your great information you have got here
  on this post. I am returning to your blog for
  more soon.

 62. I like the valuable information you supply for your articles.
  I’ll bookmark your blog and test again right here frequently.
  I’m relatively sure I will learn many new stuff proper here!

  Good luck for the following!

 63. Greetings I am so thrilled I found your web site, I really found you by accident, while I was searching on Aol for something else, Regardless I am here now and
  would just like to say thank you for a marvelous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to read through it all at the minute but I have saved it and also added in your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great job.

 64. This design is wicked! You certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented
  it. Too cool!

 65. Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show the same
  outcome.

 66. First off I want to say superb blog! I had a quick question which I’d
  like to ask if you don’t mind. I was curious to find out how you
  center yourself and clear your head prior to writing.
  I have had a tough time clearing my mind in getting my thoughts out.
  I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally lost just trying to figure
  out how to begin. Any recommendations or tips? Thank you!

 67. Everything is very open with a really clear explanation of the challenges.
  It was truly informative. Your website is very useful.
  Many thanks for sharing!

 68. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 69. Hey! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4!

  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the excellent work!

 70. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to determine if its a problem on my
  end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 71. Hey! I’m at work browsing your blog from my new iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the fantastic work!

 72. Greetings from Los angeles! I’m bored at work so
  I decided to browse your website on my iphone during lunch break.
  I really like the info you present here and can’t wait to take a look
  when I get home. I’m surprised at how quick your blog
  loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..

  Anyhow, very good blog!

 73. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism
  or copyright violation? My blog has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it looks
  like a lot of it is popping it up all over the web without my permission.
  Do you know any ways to help protect against content from being
  ripped off? I’d truly appreciate it.

 74. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s both
  equally educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The problem is something which not enough men and women are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy that I stumbled across this in my hunt for something relating to this.

 75. Hi, I do believe this is an excellent website.
  I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit once again since
  I book-marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich
  and continue to help others.

 76. What i do not understood is in fact how you are no longer actually a lot more smartly-favored than you might be now.
  You are so intelligent. You understand therefore significantly on the subject of this subject, produced me individually believe it from numerous various angles.
  Its like women and men are not interested except it is something to
  do with Girl gaga! Your individual stuffs nice. At all times maintain it up!

 77. Hello! I just would like to give you a big thumbs up for your excellent information you have got right here on this post.
  I am returning to your website for more soon.

 78. Fantastic blog! Do you have any tips for aspiring
  writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices
  out there that I’m completely overwhelmed .. Any ideas?
  Appreciate it!

 79. Heya i am for the primary time here. I found this board and I to find It truly useful & it helped me out much.

  I hope to provide something again and help others like you helped me.

 80. Hi there I am so glad I found your blog page, I really found you by accident, while I was looking
  on Askjeeve for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot for a
  fantastic post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t
  have time to browse it all at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do
  keep up the fantastic work.

 81. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who was conducting a little research on this.
  And he in fact ordered me dinner because I discovered it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!

  But yeah, thanks for spending some time to discuss this subject here on your site.

 82. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this
  matter to be really something that I think
  I would never understand. It seems too complex and extremely
  broad for me. I am looking forward for your next post, I
  will try to get the hang of it!

 83. It’s awesome to pay a quick visit this website and reading the views of all friends
  concerning this piece of writing, while I am also zealous of getting knowledge.

 84. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet
  my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and
  was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading
  your blog and I look forward to your new updates.

 85. What i don’t understood is if truth be told how you are now
  not actually much more neatly-favored than you might be now.
  You’re very intelligent. You already know thus considerably relating to this subject,
  produced me in my opinion believe it from numerous various angles.
  Its like women and men are not interested unless it is one thing to accomplish with Girl gaga!
  Your own stuffs nice. At all times care for it up!

 86. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Cheers

 87. Thanks for finally writing about >Thư gởi:
  Qúi vị trong Hội Đồng Lãnh Đạo của HBTVH CHAMPA –
  ILIMOCHAMPA <Loved it!

 88. Thanks for the marvelous posting! I certainly enjoyed reading
  it, you may be a great author.I will ensure that I bookmark
  your blog and will eventually come back sometime soon.
  I want to encourage one to continue your great job, have a nice afternoon!

 89. Generally I do not learn post on blogs, however I wish
  to say that this write-up very compelled me to try and do so!
  Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite great post.

 90. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how
  could i subscribe for a blog site? The account aided me a
  acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast
  offered bright clear concept

 91. Hello, constantly i used to check blog posts here early in the break of day, because i love to find out more and more.

 92. Have you ever thought about writing an e-book or guest authoring on other websites?
  I have a blog based upon on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know
  my readers would value your work. If you’re even remotely
  interested, feel free to shoot me an e mail.

 93. My brother recommended I might like this web site.
  He was entirely right. This post truly made my day.

  You cann’t imagine simply how much time I had spent for
  this info! Thanks!

 94. I needed to thank you for this wonderful read!!
  I certainly enjoyed every little bit of it.
  I have you bookmarked to look at new stuff you post…

 95. Hi! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site
  mobile friendly? My blog looks weird when browsing from my iphone.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to
  correct this issue. If you have any suggestions,
  please share. Cheers!

 96. Hi there to every one, the contents existing at this website are really awesome for people experience, well,
  keep up the good work fellows.

 97. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 98. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 99. Hello to every body, it’s my first pay a quick visit
  of this blog; this web site contains amazing and actually excellent data
  in support of visitors.

 100. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 101. Somebody essentially lend a hand to make significantly posts I would state. That is the first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the research you made to make this actual submit incredible. Excellent activity!

 102. I’m not sure why but this site is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a problem on my
  end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 103. Someone necessarily help to make significantly posts I’d state.

  This is the very first time I frequented your website page and thus far?

  I surprised with the analysis you made to create this actual submit incredible.
  Magnificent job!

 104. Thanks , I have recently been searching for information approximately this topic for a while and yours is the best I have discovered till now.
  However, what about the bottom line? Are you certain about
  the source?

 105. I like the valuable info you provide in your articles.

  I will bookmark your weblog and check again here regularly.
  I am quite certain I will learn lots of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 106. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

 107. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a perfect web site.

 108. Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow
  you if that would be ok. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to
  new posts.

 109. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 110. I haven¡¦t checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 111. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this blog.
  I really hope to view the same high-grade content by
  you later on as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now 😉

 112. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do
  it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like
  to know where u got this from. many thanks

 113. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative.
  I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing.

  Cheers!

 114. Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you
  know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 115. These are genuinely fantastic ideas in concerning blogging.
  You have touched some good factors here. Any way keep up wrinting.

 116. Hey there just wanted to give you a quick heads up
  and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

 117. Hello! I’ve been reading your blog for a while now and finally got the courage to
  go ahead and give you a shout out from Huffman Texas!
  Just wanted to say keep up the great job!

 118. I know this site provides quality based content and extra stuff, is there any other web page
  which offers these data in quality?

 119. Good post and right to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you guys have any ideea where to hire some professional writers? Thank you 🙂

 120. Hi! I could have sworn I’ve visited this site before but after going through a
  few of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m certainly happy I
  came across it and I’ll be book-marking it and checking back
  frequently!

 121. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump
  out. Please let me know where you got your theme.

  With thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published.