LỄ RIJA NAGAR ĐẦU NĂM:

LỄ RIJA NAGAR ĐẦU NĂM:

HƯỚNG VỀ CỘI NGUỘN VÀ BẢN THỂ DÂN TỘC CHĂM

Chế Mỹ Lan


Ka-ing 2.jpg


Lần về nguồn cội

Lễ Rija Nagar (lễ đầu năm) là lễ hội truyền thống dân gian bản địa độc đáo trong kho tàng văn hóa Chăm. Nói đến dân tộc bản địa (indigenous nation/people) hay văn hoá bản địa (indigenous culture) là nói đến dân tộc cư trú lâu đời, khai hoang ra vùng đất đó và tổ tiên của họ đã để lại những nét văn hoá mang bản sắc riêng. Lễ Rija Nagar là tín ngưỡng bản địa chung cho cả dân tộc Chăm, chứ không phải là một loại lễ nghi riêng cho tôn giáo nào.Từ thuở xa xưa, khi khoa học kỹ thuật chưa phát triển phổ biến rộng rãi, người Chăm cổ đại sống dựa vào thiên nhiên. Xuất phát từ nền văn minh nông nghiệp lúa nước, tiền nhân chúng ta đã biết sử dụng tín ngưỡng đa thần để phù hộ, độ trì cho cuộc sống dân tộc.Từ đó hằng năm cứ vào đầu tháng giêng Chăm (khoảng đầu tháng tư dương lịch), khi trên bầu trời bất chợt loé lên những vệt sáng của sấm, báo hiệu cho một năm mới bắt đầu (grưm manhi than uk than uôn) thì người Chăm chuẩn bị tổ chức lễ Rija Nagar. Lễ này nhằm tiễn những điều xấu xa, xui xẻo, đói khổ, bệnh tật ra đi để đón mừng những điều tốt lành ở năm mới. Cầu mong cho mưa thuận gió hòa, mùa màng tốt tươi, con cháu đầy đàn, cầu mong sự bình an, phước hạnh cho dân lành.

Lễ Raja Nagar truyền thống (vài nét tóm tắt)


Lễ Rija Nagar truyền thống ở quê nhà (Panduranga) thường diễn ra hai ngày, một ngày mở đầu và một ngày kết thúc (sa harei tamư, sa harei tabiak). Trong hai ngày này người Chăm dâng cúng nhiều lễ vật cho thần linh như gà (manuk), dê (pabaiy), bánh trái (ahar), hoa quả (binguboh kayau)… Đặc biệt trong lễ Rija Nagar có hình tượng “Salih” (hình nhân thế mạng) bao gồm một tượng người đàn bà, một người đàn ông, một con trâu, heo, gà, rắn … làm bằng bột gạo. Sau kết thúc lễ, hình tượng Salih này được thầy Maduôn đêm thả trôi sông  mang theo những xấu xa xui xeo để dân làng Chăm ở lại ấm no hạnh phúc, đoàn kết, yêu thương lẫn nhau, cùng nhau yêu quê hương, yêu dân tộc. Trong lễ này người Chăm có tục đem lễ vật dâng cúng thần linh. Thầy Maduôn vỗ trống Baranang hát mời nhiều vị thần về dự lễ, thầy Ka-ing múa phụ hoạ. Những vị thần linh mà được mời dự lễ bao gồm những vị thần có công với dân với nước, đã đi vào trang sử vàng của dân tộc chúng ta như Po Nagar, Po Klong Garai (gốc Chăm Ahier), Po Rome (gốc Churu), Bia Than Cih (gốc Chăm Bani), Bia Than Can (gốc EđêWink, Po Riyak, Po Tang Ahok, Po War Palei (gốc Chăm Bani). Ngoài ra trong lễ Rija Nagar, các vị thầy cúng còn cầu thượng đế Alla (Auloh) phù hộ cho dân chúng… (xem Sakaya, Lễ hội của người Chăm, Nxb Văn hoá Dân tộc, Hà Nội, 2004)

Lễ Rija Nagar truyền thống đã để lại nhiều ấn tượng sâu sắc trong mỗi cá nhân, cộng đồng và trong di sản văn hoá của người Chăm. Theo tư liệu của nhiều nhà nghiên cứu viết, chúng ta nhận thấy một ấn tượng sâu sắc và hay nhất có lẽ là trong lễ Rija Nagar có thầy Maduôn hát về những vị thần. Đây là những trang sử vàng viết về những vị anh hùng dân tộc Chăm nếu chúng ta chịu khó đến lễ Riaja Nagar và nghe kĩ những lời vị thầy Maduen hát. Nhiều bài hát thánh ca rất hay gợi nhớ về quê hương, cố quốc của chúng ta.


Bên cạnh những bài hát, trong lễ còn có nhiều điệu múa khác nhau. Ấn tượng nhất là múa chèo thuyền (tamia hua ge), múa kiếm (tamia karit), múa đạp lửa (tamia juak apuei … Hay nhất và thích nhất vẫn là múa đạp lửa của ông Ka- Ing. Chắc trong chúng ta, ai cũng đã từng xem ông Ka-Ing đạp lửa bằng chân trần, cầm roi ngựa (havei athek), có khi cầm kiếm rất oai phong lẫm liệt. Tựa như một vị thần đang hiên ngang quên mình để hủy diệt những thần xấu xa ma qủy để cứu nguy cho dân lành. Đây là một hành động kiên cường bất khuất, sẵn sàng chiến đấu với bất công bạo lực trong cuộc đời, những thiên tai hạn hán khắc nghiệt của khí hậu để đem lại bình an, no ấm cho muôn dân. Một cử chỉ cao đẹp, một tinh thần bất khuất không uy phục những nghịch cảnh trong cuộc đời mà chúng ta cần học hỏi và tri ân về những hình tượng cao đẹp này trong lễ Raja Nagar.

Đó là những nét đẹp, những dấu ấn văn hoá trong lễ Rija Nagar truyền thống, góp phần làm phong phú di sản văn hoá Chăm.

Ôn ka-ing múa đạp lửa trong ngày lễ hội Rija Nagar

Rija Nagar – nơi giao lưu, hội tụ của người Chăm tha phương

Lễ Rija Nagar là một di sản qúy giá, chứa đựng nhiều tinh hoa văn hoá, góp phần hình thành nên bản sắc dân tộc Chăm mà ngày nay thể hệ trẻ chúng ta phải tự hào mà ra sức lưu giữ và phát huy nó trong cuộc sống hiện đại. Lễ Rija Nagar truyền thống có một ý nghĩa hay, không phải là nghi lễ tôn giáo mà là nghi lễ bản địa của dân tộc Chăm, hướng về văn hoá, tín ngưỡng là chính. Chúng ta thấy, lễ không cầu cúng riêng cho vị thần tôn giáo nào mà cầu chung cho tất cả vị thần dân tộc Chăm, trong đó có cả vị thần Chăm Ahier, vị thần Chăm Awal/Bani và cả thượng đế Alla (Auloh) của Chăm Islam. Vì thế, đến hôm nay lễ Rija đã được lưu truyền theo thời gian từ thế hệ này sang thế hệ khác. Ngày nay, lễ Rija Nagar không chỉ diễn ra ở làng Chăm ở Ninh Thuận và Bình Thuận mà hàng năm  tại Sài Gòn – Việt Nam, Hội sinh viên Chăm cũng tổ chức  đón mừng, sinh hoạt, vui chơi nhân ngày lễ này. Lễ cũng đã vượt ra biên giới, một số Hội Đoàn Chăm ở Mỹ có điều kiện hàng năm vẫn tổ chức đón mừng, kỷ niệm ngày lễ Rija Nagar nhưng vì nhiều lý do khác nhau cho nên một số người chưa quan tâm, tham gia đầy đủ. Đây cũng là một điều đáng buồn.


Trong tương lai, nếu Rija Nagar được phát huy tốt trong cộng đồng Chăm ở Việt Nam và cả ở hải ngoại hay bất kì ở nơi đâu, thì lễ sẽ trở thành nơi hội tụ của cộng đồng dân tộc. Vì lễ diễn ra ở đầu năm mới, là dấu mốc quan trọng của thời gian, của đời người và của vũ trụ. Chính vì thế nó sẽ là thời điểm tốt nhất để làm nơi giao lưu, gặp gỡ  những thành viên trong cộng đồng, nhất là người Chăm sống ở hải ngoại. Đến với lễ Rija Nagar như đến với cội nguồn của tổ tiên và bản thể của dân tộc mình. Cho dù hôm nay, chúng ta đang sống tha hương trên đất Mỹ, một cuộc sống mà con người luôn chạy theo thời gian, công việc đến ngợp thở, choáng váng. Tuy nhiên không phải vì thế mà chúng ta quên nhớ về nguồn cội, về bản thể của chính mình.


Hơn nữa, lễ Raja Nagar cũng những lễ hội khác của người Chăm là dịp để chúng ta tụ tập, quây quần bên nhau, cùng góp một bàn tay nhỏ bé của mình trong việc tiếp nối bảo tồn nét đẹp di sản văn hóa cha ông từ ngàn xưa. Lễ Rija Nagar là thời gian, không gian tốt đẹp để chúng ta đến với nhau tẩy rửa những vết nhơ trong tâm hồn, những vũng lầy trong cuộc sống trần tục. Đến với Rija Nagar, để chúng ta cùng xiết chặt tay trong tay hân hoan ca hát những điệu nhạc dân ca da diết tận sâu thẫm tâm hồn người Champa ly hương vong quốc. Từ đó chúng ta sẵn sàng cùng nhau rủ bỏ và tha thứ cho nhau những phiền muộn dù cố ý hay vô tình bằng hành động hay một cử chỉ làm tim ta rỉ máu. Đây là dịp chúng ta nhận ra nhau bằng những nỗi đau của chính mình hay bằng những số phận, cùng những linh hồn vong quốc như nhau. Chúng ta hãy ngừng phân biệt tôn giáo, đảng phái, hội đoàn hay những khác biệt nho nhỏ mà vô tình dẫm lên thêm một lần nữa nỗi đau cho nhau. Bởi lẽ chúng ta, những số phận con người mất nước, không còn chỗ nào nữa trong khoảng trống tâm hồn để chứa thêm những nỗi đau khác. Đến lễ Rija Nagar để cầu mong cho đất nước Champa, cho dân tộc Chăm trường tồn, cùng nhau xua đi những điều xấu xa và hy vọng đón những gì bình an tốt đẹp nhất, thánh thiện nhất trong năm tới.

Hãy đến  trãi lòng với lễ Rija Nagar ở Tacoma vào ngày 21/04/2012 sắp tới và những lễ hội Chăm diễn ra tiếp theo trong năm để xua tan đi những nỗi đau trôi theo dòng sông đệnh mệnh lững lờ. Chúng ta hãy cùng nhau quay về dòng sông của cố quốc, cùng nhau tắm gội trong tinh thần đoàn kết bao dung để khởi đầu cho năm mới, ngày mới tràn đầy niềm tin và hy vọng. Hãy tắm hết bụi trần, nguyện cầu cho Po Yang, cho thánh Alla và những “hình nhân thế mạng” (Salih) trong lễ Rija Nagar mang theo những gì lo âu, phiền muộn của năm cũ ở trần gian, nhấn xuống dòng sông, trôi ra biển. Trôi đi… trôi đi tất cả. Chỉ còn lại những linh hồn thánh thiện, cháy bổng trong mỗi trái tim của những đứa con Chăm biết tự đặt tinh thần dân tộc Chăm lên trên hết, ngoài quyền lợi riêng tư, đảng phái, hội đoàn, tôn giáo … để cùng nhau tiếp nối giữ gìn bản sắc dân tộc hôm nay, ngày mai và mãi mãi./.

Tacoma ngày 04/04/2012

C.M.L

.

339 thoughts on “LỄ RIJA NAGAR ĐẦU NĂM:

 1. 激光無創熱作用模式精準作用於陰道粘膜層、肌層,使陰道組織發生新生改變,修復由於順產而引起的損傷,解決一系列產後女性生殖系統常見問題。私密緊緻作用原理:刺激陰道粘膜固有層、粘膜肌層,使其膠原纖維、彈性纖維大量增生重塑;彈性纖維網修復,陰道收緊 SUI作用原理:恢復盆底正常解剖位置 陰道彈性纖維網得以修復,恢復到正常解剖位置避免了擠壓,牽拉尿道,使尿道角度恢復正常 盆底血供豐富,間接的使尿道括約肌得以修復進而停止漏尿或症狀減輕 私密敏感、潤滑作用原理:CO2微脈管作用,使血管重建、促進血液循環 血管活性腸肽(VIP)和神經肽Y(NPY) 表達增加,敏感度增加 血流量增加,陰道上皮細胞功能增加、陰道粘膜自分泌功能增強,潤滑度增加

 2. Spot on with this write-up, I absolutely think this amazing site needs a great
  deal more attention. I’ll probably be returning to read more, thanks for the
  advice!

 3. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Extremely useful information specifically the last part 🙂 I
  care for such information a lot. I was looking for this certain information for a very long time.
  Thank you and good luck.

 4. Greetings! Very useful advice in this particular post! It’s the little changes that make the greatest changes.
  Thanks a lot for sharing!

 5. I’m not sure exactly why but this blog is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?

  I’ll check back later on and see if the problem still
  exists.

 6. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the simplest thing
  to be aware of. I say to you, I certainly get irked
  while people think about worries that they plainly do not know about.

  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 7. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing?

  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot faster
  then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a
  reasonable price? Many thanks, I appreciate it!

 8. Hi there I am so grateful I found your weblog, I really
  found you by mistake, while I was browsing on Askjeeve for something else,
  Anyhow I am here now and would just like to say thanks for a tremendous post
  and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read
  through it all at the moment but I have bookmarked it and
  also added your RSS feeds, so when I have time I will be
  back to read more, Please do keep up the great job.

 9. Excellent site you have here but I was wanting to know if
  you knew of any forums that cover the same topics discussed
  in this article? I’d really love to be a part of community where I can get
  suggestions from other experienced individuals that
  share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Cheers!

 10. you’re actually a just right webmaster. The website loading speed is incredible.

  It kind of feels that you’re doing any unique trick.
  In addition, The contents are masterwork.

  you have performed a fantastic activity in this subject!

 11. Hi there! This is my first comment here so I just wanted to give
  a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your
  articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the
  same topics? Thanks!

 12. What i do not realize is in fact how you’re not actually much more neatly-liked than you
  may be right now. You’re so intelligent. You know thus considerably in the case of this topic,
  produced me individually believe it from numerous numerous angles.

  Its like women and men don’t seem to be interested until it is something
  to do with Girl gaga! Your personal stuffs excellent.
  At all times maintain it up!

 13. Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but
  I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free
  platform like WordPress or go for a paid option? There are so
  many options out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any recommendations? Kudos!

 14. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but,
  I’d like to send you an email. I’ve got some ideas for your blog you might
  be interested in hearing. Either way, great website and
  I look forward to seeing it expand over time.

 15. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed
  about my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

 16. Hello just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your content seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d post to
  let you know. The layout look great though!

  Hope you get the problem resolved soon. Thanks

 17. After checking out a few of the blog articles on your web page, I
  really like your way of writing a blog. I added it
  to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a
  look at my website as well and let me know your opinion.

 18. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout
  on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?

  Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays.

 19. This is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Short but very precise information… Appreciate your sharing
  this one. A must read article!

 20. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based on the same subjects you discuss and would love to have you
  share some stories/information. I know my visitors would appreciate your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to send me an email.

 21. Does your site have a contact page? I’m having
  trouble locating it but, I’d like to send you an e-mail.
  I’ve got some ideas for your blog you might be interested
  in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

 22. Hello my family member! I want to say that this post is awesome, great written and include
  approximately all important infos. I’d like to peer extra posts
  like this .

 23. Thanks for any other informative website. The place else may just I
  am getting that type of information written in such an ideal
  way? I’ve a venture that I’m just now running on, and I have been on the
  glance out for such information.

 24. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to
  this superb blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google
  account. I look forward to brand new updates and will talk about this website
  with my Facebook group. Chat soon!

 25. I’m really impressed with your writing skills as smartly
  as with the structure in your blog. Is this a paid subject or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the excellent high quality writing, it is uncommon to look a great blog like this
  one today..

 26. Hola! I’ve been following your blog for some time now and finally got the courage to
  go ahead and give you a shout out from Humble Tx!
  Just wanted to say keep up the good work!

 27. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself?

  Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see
  a great blog like this one nowadays.

 28. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I
  was curious about your situation; many of us have developed
  some nice procedures and we are looking to swap techniques with others, why not shoot me an e-mail if interested.

 29. I do believe all the ideas you’ve introduced to your post.
  They are really convincing and will definitely
  work. Still, the posts are too brief for starters. May just you
  please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

 30. I loved as much as you’ll receive carried out
  right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an edginess over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 31. Someone essentially help to make critically articles I’d state.
  This is the very first time I frequented your web page
  and so far? I surprised with the research you made to create
  this actual publish extraordinary. Fantastic task!

 32. I’m not positive where you’re getting your information, but good topic.

  I needs to spend a while studying more or figuring out more.
  Thank you for fantastic info I used to be on the lookout for this info for my mission.

 33. Thank you for any other informative site.
  The place else may just I am getting that kind of
  info written in such an ideal approach? I have a challenge
  that I’m just now operating on, and I’ve been on the glance out for such information.

 34. Whats up this is kind of of off topic but I was wanting to
  know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually
  code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so
  I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be
  greatly appreciated!

 35. Can I simply say what a relief to discover someone that actually knows what they are talking about on the internet.
  You certainly know how to bring an issue to light and make it important.

  A lot more people have to check this out and understand this side of
  the story. It’s surprising you are not more popular given that you
  surely possess the gift.

 36. I believe this is one of the so much vital info for me. And
  i am satisfied studying your article. However wanna observation on some basic things, The website style is ideal,
  the articles is really great : D. Good activity, cheers

 37. Howdy! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my
  previous room mate! He always kept chatting
  about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good
  read. Thank you for sharing!

 38. Currently it seems like BlogEngine is the best blogging platform available right
  now. (from what I’ve read) Is that what you are using
  on your blog?

 39. Great web site. A lot of helpful info here.
  I am sending it to a few pals ans also sharing in delicious.
  And naturally, thank you for your effort!

 40. Hello there! This is kind of off topic but I need some advice
  from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any tips or suggestions? With thanks

 41. Hi there! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to
  all your posts! Carry on the excellent work!

 42. magnificent post, very informative. I ponder
  why the other specialists of this sector don’t notice this.

  You should proceed your writing. I am confident, you have
  a great readers’ base already!

 43. Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything. I truly
  enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 44. It’s really a great and helpful piece of info.
  I am glad that you shared this useful info with us.
  Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 45. Every weekend i used to visit this web page, because
  i want enjoyment, for the reason that this this web page conations truly fastidious funny
  stuff too.

 46. It’s remarkable to visit this web site and reading the views of all mates concerning this piece
  of writing, while I am also keen of getting familiarity.

 47. We’re a group of volunteers and starting
  a new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole
  community will be grateful to you.

 48. Howdy, I do believe your web site may be having web browser compatibility problems.
  When I take a look at your site in Safari, it looks fine however, when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
  I merely wanted to give you a quick heads up!
  Other than that, great website!

 49. I have learn several just right stuff here. Certainly
  value bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you
  place to make the sort of fantastic informative site.

 50. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet
  my newest twitter updates. I’ve been looking
  for a plug-in like this for quite some time
  and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 51. Excellent post. I was checking constantly this blog and
  I’m impressed! Very useful information specifically the last part 🙂 I care for such
  information much. I was looking for this particular info for a long time.

  Thank you and good luck.

 52. Its like you learn my mind! You appear to understand a lot about
  this, like you wrote the e-book in it or something.

  I think that you simply could do with a few % to force the message home a bit, but other
  than that, this is fantastic blog. An excellent read. I will certainly be back.

 53. Good site you have here.. It’s hard to find high quality writing like yours nowadays.
  I truly appreciate people like you! Take care!!

 54. Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple tweeks would really make my
  blog stand out. Please let me know where you got your design. Kudos

 55. Heya! I just wanted to ask if you ever have any problems
  with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up
  losing many months of hard work due to no backup. Do you have any solutions to protect
  against hackers?

 56. Hi there! I could have sworn I’ve been to this
  web site before but after going through a few of the articles I realized it’s
  new to me. Anyhow, I’m definitely pleased I found it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

 57. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your
  site is magnificent, as well as the content!

 58. Hi there! I’m at work browsing your blog from my
  new iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the great work!

 59. I feel that is among the such a lot significant
  information for me. And i am happy reading your article.

  But want to commentary on some normal issues, The website taste is perfect, the articles is actually great :
  D. Good task, cheers

 60. Thanks a lot for sharing this with all people you actually recognize what you’re speaking approximately!
  Bookmarked. Please additionally visit my web site =).
  We may have a hyperlink alternate agreement between us

 61. I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your
  website. It appears as if some of the written text in your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this
  is happening to them as well? This may be a
  issue with my web browser because I’ve had this happen before.
  Cheers

 62. Your style is so unique compared to other people I have read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this page.

 63. Hey there! I’m at work surfing around your blog from my
  new iphone! Just wanted to say I love reading through your
  blog and look forward to all your posts! Carry on the outstanding work!

 64. Greetings from Ohio! I’m bored to death at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break.
  I really like the information you provide here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m shocked
  at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI,
  just 3G .. Anyways, good blog!

 65. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter
  and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and
  screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 66. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account
  your blog posts. Any way I’ll be subscribing to
  your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 67. I believe that is among the so much significant info for me.
  And i am satisfied studying your article. But should remark on some basic issues, The website style is great, the articles is truly great : D.
  Good job, cheers

 68. Simply want to say your article is as astounding.

  The clarity on your put up is simply cool and that i could
  suppose you are a professional on this subject.
  Fine together with your permission allow me to take hold of your RSS feed to stay up to date with coming
  near near post. Thanks a million and please continue the
  gratifying work.

 69. Heya i am for the primary time here. I found this
  board and I to find It really helpful & it helped
  me out much. I am hoping to provide one thing again and aid others such as you aided me.

 70. My brother suggested I would possibly like this blog.
  He was entirely right. This post truly made my day.

  You can not imagine just how much time I had spent for this info!
  Thanks!

 71. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 72. Hi! I’m at work browsing your blog from my new iphone 3gs!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the superb work!

 73. I have learn some excellent stuff here. Certainly price bookmarking
  for revisiting. I wonder how much effort you set to make any such magnificent informative website.

 74. Hello there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a
  quick shout out and tell you I truly enjoy reading through
  your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums
  that cover the same topics? Thanks!

 75. Heya! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 3gs!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to
  all your posts! Keep up the excellent work!

 76. I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts in this sort of house .
  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.

  Studying this info So i am glad to exhibit that I have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I so much no doubt will make certain to don?t omit this
  site and provides it a glance on a constant basis.

 77. Hey I know this is off topic but I was wondering
  if you knew of any widgets I could add to
  my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 78. I’m really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any browser compatibility issues?
  A couple of my blog visitors have complained about
  my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Opera.
  Do you have any tips to help fix this problem?

 79. Hello there! This article couldn’t be written any better!
  Reading through this article reminds me of my previous roommate!

  He always kept preaching about this. I most certainly will forward this post to him.
  Fairly certain he’s going to have a good read.
  Thanks for sharing!

 80. What’s up it’s me, I am also visiting this website regularly, this web page is
  really nice and the visitors are really sharing pleasant thoughts.

 81. magnificent submit, very informative. I wonder why the other specialists of this
  sector do not realize this. You should proceed your writing.
  I am sure, you have a huge readers’ base already!

 82. Howdy! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or
  vice-versa? My blog addresses a lot of the same topics as yours and I think
  we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to shoot me an email.

  I look forward to hearing from you! Wonderful
  blog by the way!

 83. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this
  post is written by him as no one else know such detailed about
  my trouble. You are incredible! Thanks!

 84. Does your website have a contact page? I’m having a tough time
  locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some ideas for your blog
  you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward
  to seeing it improve over time.

 85. hello!,I like your writing very much! share we be in contact more about your article on AOL?
  I require an expert on this area to solve my problem.
  Maybe that is you! Taking a look forward to see you.

 86. Hi there, I discovered your blog via Google at the same time as looking for
  a related subject, your web site came up, it seems to be good.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply was aware of your weblog via Google, and found that it’s truly informative.

  I am gonna watch out for brussels. I will appreciate in the
  event you continue this in future. A lot of
  other people will likely be benefited out of your writing.
  Cheers!

 87. Hi there colleagues, how is all, and what you desire to say regarding this article, in my view
  its truly awesome in support of me.

 88. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting
  videos to your blog when you could be giving
  us something informative to read?

 89. Hi there, You have done a fantastic job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends.

  I’m confident they will be benefited from this site.

 90. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts
  on this sort of house . Exploring in Yahoo I
  at last stumbled upon this site. Studying this information So i am glad to
  express that I have an incredibly good uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I most without a doubt will make certain to do not fail to remember this
  site and provides it a glance on a constant basis.

 91. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other
  sites? I have a blog based on the same topics you discuss
  and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 92. Howdy just wanted to give you a brief heads up
  and let you know a few of the images aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different
  browsers and both show the same outcome.

 93. hello there and thank you for your info
  – I have certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise some technical issues using this web site, as
  I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to
  load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and
  marketing with Adwords. Well I’m adding
  this RSS to my email and can look out for much more of your
  respective exciting content. Ensure that you update this again very
  soon.

 94. I believe this is one of the so much important info for me.
  And i am satisfied studying your article. But wanna statement on some normal things, The website
  style is wonderful, the articles is in reality
  nice : D. Just right activity, cheers

 95. Excellent post however I was wondering if you could write a litte more
  on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a
  little bit more. Thanks!

 96. Hello, Neat post. There is an issue together with your
  website in web explorer, may check this? IE nonetheless is
  the marketplace chief and a good section of other folks will
  pass over your great writing due to this problem.

 97. A person essentially lend a hand to make critically posts I would state.
  This is the very first time I frequented your website page and up to now?
  I amazed with the research you made to make this particular post extraordinary.
  Wonderful activity!

 98. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
  though you relied on the video to make your point.
  You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence
  on just posting videos to your site when you could be giving us something
  informative to read?

 99. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more
  of your excellent post. Also, I have shared your website in my social networks!

 100. I’m pleased by the manner in which ilimochampa.org covers this sort of subject matter! Usually on point, sometimes polemic, consistently thoughtful and challenging.

 101. Unquestionably imagine that which you stated.
  Your favourite justification appeared to be at the
  internet the simplest factor to take into account of. I say to you, I certainly
  get annoyed whilst other folks think about concerns that they just do not recognise about.

  You managed to hit the nail upon the highest and defined out the whole thing with
  no need side-effects , other people can take a signal.

  Will probably be again to get more. Thanks

 102. Hi, Neat post. There is a problem along with your website in web explorer, may check this?
  IE still is the market chief and a large portion of other people
  will leave out your excellent writing because of this problem.

 103. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service?
  Thanks a lot!

 104. prendre mon temps. Le soir quand je suis seul par exemple. En général je me met à poil, je bande déjà avant de me déshabiller. Alors je commence à me caresser

 105. I’m curious to find out what blog system you’re using?
  I’m having some minor security issues with my latest blog and I’d like to
  find something more safeguarded. Do you have any suggestions?

 106. Hi there, after reading this remarkable paragraph i am as well happy to share my experience here with friends.

 107. Hi there, You have done a great job. I will certainly digg it and individually suggest to my friends. I am confident they will be benefited from this web site.

 108. Hey there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 109. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed
  to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Thanks

 110. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is extra I get four emails with the identical comment. Is there any way you are able to take away me from that service? Thanks!

 111. A person essentially lend a hand to make seriously posts I
  would state. That is the very first time I frequented your web page and thus far?
  I amazed with the research you made to create this actual submit
  amazing. Fantastic job!

 112. Yangın merdiveni kapısı, yangın çıkış kapısı olarak bilinmektedir. Yangın merdiveni kapısı en kısa sürede çıkış yapmanızı sağlayan nitelikli kapıdır.

 113. Do you have a spam problem on this website; I also am a
  blogger, and I was wondering your situation; we have created some nice
  methods and we are looking to exchange techniques with other folks, why not shoot me
  an e-mail if interested.

 114. Yangın Kapıları Adana, Adana Yangına Dayanıklı Kapı, Ucuz Yangın Kapısı Adana, Yangın Kapıları Adana. Adana Yangın Kapısı Firması Oarak Ucuz Yangın Kapısı İmalatı Yapmaktayız. Adana Yangın Çıkış Kapıları, Firmamız Panik Barlı Yangın Kapısı Üretmektedir. Yangın çıkış Kapısı Adana Kapıları Özellikleri Panik Barlı Yaylı Menteşe Duman Contalı Elektro Statik Boya Yangın Kapıları Adana Yangın Merdiveni Kapısı Adana Firmamız Kurumsal bir Firmadır. Yangın Kapısı Hakkında çok bilgi bulunmaktadır.

 115. Hakkâri Yangın Kapısı Firması Oarak Ucuz Yangın Kapısı İmalatı Yapmaktayız. Hakkâri Yangın Çıkış Kapıları, Firmamız Panik Barlı Yangın Kapısı Üretmektedir.Yangın çıkış Kapısı Hakkâri Kapıları ÖzellikleriPanik BarlıYaylı MenteşeDuman ContalıElektro Statik BoyaYangın Kapıları HakkâriYangın Kapıları Hakkâri, Hakkâri Yangına Dayanıklı Kapı, Ucuz Yangın Kapısı Hakkâri, Yangın Kapıları HakkâriYangın Merdiveni Kapısı Hakkâri Firmamız Kurumsal bir Firmadır. Yangın Kapısı Hakkında çok bilgi bulunmaktadır.

 116. Hi there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
  I’m definitely enjoying your blog and look forward to new posts.

 117. certainly like your web site however you have to
  take a look at the spelling on quite a few of your posts.
  Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the reality nevertheless I’ll definitely come back again.

 118. Oh my goodness! an excellent article dude. Thank you Nonetheless We’re experiencing problem with ur rss . Don’t know why Can not register for it. Perhaps there is anyone finding identical rss dilemma? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 119. great issues altogether, you just received a logo new reader.
  What may you suggest in regards to your put up that you simply made a few days
  ago? Any sure?

 120. Yangın kapısı denince akla ilk reddoor Yangın Çıkış Kapıları Gelmektedir. sizi web sitemize beklerim. Yangın Merdiveni Kapısı İstanbul Bahçelievler Yangın Çıkış Kapısı

 121. Have you ever considered about including a little bit more
  than just your articles? I mean, what you say is valuable and
  everything. However imagine if you added some great graphics
  or video clips to give your posts more, “pop”! Your content
  is excellent but with pics and clips, this website could undeniably be one of the
  very best in its field. Excellent blog!

 122. Excellent blog you’ve got here.. It’s difficult to find quality writing like yours these days.
  I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

 123. Exceptional post but I was wanting to know if
  you could write a litte more on this subject? I’d be very grateful if
  you could elaborate a little bit more. Kudos!

 124. I think this is among the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general
  things, The website style is perfect, the articles is really nice
  : D. Good job, cheers

 125. Hello! This post couldn’t be written any better! Reading through this post
  reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this.
  I will forward this post to him. Pretty sure he will
  have a good read. Many thanks for sharing!

 126. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could
  add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look
  forward to your new updates.

 127. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to
  have you share some stories/information. I know my visitors would value your
  work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 128. Great blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m
  a little lost on everything. Would you suggest starting
  with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed
  .. Any suggestions? Kudos!

 129. An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

 130. I do not even know how I ended up right here, however I believed this publish was good.

  I don’t realize who you might be but certqinly you’re going to a well-known blogger if youu happen to aren’t
  already. Cheers!

 131. I don’t even know how I stopped up right here, but I thought this put up was once great.
  I don’t know who you are however definitely
  you’re going to a famous blogger in the event you are not already.
  Cheers!

 132. My brother recommended I may like this website. He was once entirely right.

  This post actually made my day. You cann’t consider just how much time I had spent for this info!
  Thanks!

 133. Ucuz İkinci el yangın çıkış kapısı, Firmamız yangın kapısı üretimi ve satışı yapmaktadır. Ucuz Yangın Kapısı Firması, Yangın Kapısı Temel Amacı En kısa sürede çıkış yapmayı sağlamaktır.Yangın merdiveni sektöründe bir marka haline gelen firmamız, müşteri odaklı çalışmaları ile en çok tercih edilen isimlerden biri olmayı başarmıştır. Prosedürlerde belirtilen kurallara tamamen uygun olarak hazırladığımız üretimlerimiz ile yangına karşı güvenliğinizi sağlıyoruz. Dayanıklı Yangın Merdiveni İmalatı Can ve mal kaybına neden olan yangınlara karşı daha dikkatli olmanızı öneriyoruz. Firmamızın uygun yangın merdiveni fiyatları ile kendinizi güvende hissedeceksiniz. Yangın Kapısı Firmasıyız.

 134. yangın kapısı firmalarının arasında en idaalı yangın çıkış kapısı firması olarak yangın kapısında çok iddalı fiyatlar ile sizlerin hizmetinizdeyiz. Ucuz yangın kapısı imalatı, Sahibinden yangın Kapısı ynagın merdiveni Kapısı

 135. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Studying this info So i’m satisfied to exhibit that I’ve a very just right uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most indisputably will make sure to do not omit this website and provides it a look on a relentless basis.

 136. I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Studying this info So i’m satisfied to express that I’ve a very just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I so much undoubtedly will make certain to don’t forget this site and give it a look regularly.

 137. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.

  Lots of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 138. Sahibinden Yangın Kapısı, İkinci El yangın kapısı ve sıfır Yangın Kapısı satışı yapmaktayız. Yangın Çıkış Kapılarımız Panik barlı ve sertifikalıdır. Yangın Kapısı Firması ikinci el

 139. Yangın Kapısı En Kısa sürede çıkış yapmanızı sağlayan nitelikli Kapıdır. Yangın Çıkış Kapısı Yangın merdiveni Kapısı hatta panik barlı yangın kapısı olarak bilinmektedir.

 140. Just desire to say your article is as surprising.
  The clarity in your post is simply great and i could
  assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 141. I’ll right away clutch your rss as I can’t in finding your e-mail subscription link or newsletter service.
  Do you have any? Kindly let me recognize so that I may subscribe.
  Thanks.

 142. I am curious to find out what blog system you’re utilizing?
  I’m having some small security issues with my latest
  blog and I would like to find something more secure. Do you have any
  recommendations?

 143. Yangın Kapısı istanbul veya diğer şehirlerde önem arz eden bir kapıdır. Teme amacı En kısa sürede Çıkış Yapmayı sağlamöaktır. Ucuz Yangın MErdiveni Kapısı ve Yangın Çıkış Kapısı, Yangın Çıkış kapısı Panik Barlı Kapıdır.

 144. Awesome site you have here but I was wondering if you knew of any
  forums that cover the same topics discussed in this article?
  I’d really like to be a part of community where I can get feedback from other knowledgeable individuals
  that share the same interest. If you have any recommendations, please let
  me know. Appreciate it!

 145. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time
  a comment is added I get several e-mails with the
  same comment. Is there any way you can remove me from that service?
  Thanks!

 146. What’s up all, here every one is sharing these kinds of knowledge, therefore it’s fastidious to read this webpage, and I used to pay a visit this blog all the time.

 147. As I site possessor I believe the content material here is rattling great , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

 148. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 149. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog web site?
  The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your
  broadcast provided bright clear idea

 150. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

 151. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Very helpful information specially the last part :
  ) I care for such information much. I was seeking this particular info
  for a very long time. Thank you and best of luck.

 152. Its like you read my thoughts! You appear to know a lot about this, such as you wrote the ebook in it or something.

  I feel that you just could do with some percent to force the message house a little bit, but other than that, that is
  fantastic blog. A great read. I’ll certainly be back.

 153. Hey There. I found your blog using msn. This is a very
  well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your
  useful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 154. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this
  I have discovered It absolutely helpful and it has helped me out loads.
  I am hoping to give a contribution & help different users like its helped me.
  Great job.

 155. I?d have to check with you here. Which is not something I usually do! I enjoy reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

 156. I’m pleased by the manner in which ilimochampa.org handles this kind of issue. Generally on point, often contentious, always well-written and more often than not quite thought-provoking.

 157. I used to be suggested this blog by way of my cousin. I am now not positive whether this
  submit is written by means of him as no one else realize such specific approximately my difficulty.
  You’re amazing! Thank you!

 158. Currently it looks like Expression Engine is the preferred blogging platform available right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 159. Great post. I used to be checking constantly this weblog and I’m inspired!
  Extremely useful info specifically the last part 🙂 I take care of
  such info a lot. I used to be seeking this particular info for
  a long time. Thank you and good luck.

 160. I have seen a lot of useful points on your site about pc’s. However, I’ve the thoughts and opinions that notebooks are still not nearly powerful sufficiently to be a sensible choice if you frequently do jobs that require lots of power, for example video editing and enhancing. But for world wide web surfing, statement processing, and a lot other prevalent computer work they are just great, provided you do not mind the little screen size. Many thanks sharing your ideas.

 161. I have two computers: I call one the “good” computer — it has two monitors. The other is my “junk” computer with one screen where I download a lot of stuff to it.. . If I wanted to continue using both computers but only with the dual monitors, what would I need to buy? Is there some sort of splitter I can buy that will allow me to switch between each CPU? Where can I buy one if it does in fact exist? Will I still be able to use one mouse and keyboard?.

 162. Nice post. I was checking continuously this blog
  and I am impressed! Very helpful information particularly the last part 🙂
  I care for such info a lot. I was seeking this particular
  information for a very long time. Thank you and best of luck.

 163. Hey there, You have done a great job. I will definitely digg it and
  personally suggest to my friends. I am confident they’ll be
  benefited from this web site.

 164. I discovered more interesting things on this weight loss issue. One particular issue is that good nutrition is tremendously vital whenever dieting. A big reduction in junk food, sugary food, fried foods, sugary foods, beef, and white flour products may perhaps be necessary. Keeping wastes harmful bacteria, and wastes may prevent desired goals for fat-loss. While particular drugs in the short term solve the condition, the terrible side effects aren’t worth it, and in addition they never supply more than a short lived solution. It can be a known undeniable fact that 95 of diet plans fail. Thank you for sharing your thinking on this site.

 165. I just want to mention I am beginner to blogging and seriously enjoyed your blog site. Very likely I’m likely to bookmark your blog post . You amazingly come with beneficial posts. Thanks for revealing your blog site.

 166. I just like the helpful info you provide to your articles.

  I’ll bookmark your blog and test once more here regularly.

  I am somewhat sure I’ll be told a lot of new stuff
  right here! Best of luck for the next!

 167. Hi my friend! I wish to say that this post is awesome, nice written and include approximately all significant infos. I would like to see more posts like this.

 168. Actually, I?m a blog starter. I just want more people to visit my blog to make me a popular blog. I?m capable of writing, and I know writing skill is a must. But is there any other way to make my blog more popular?.

 169. Stone are some of the the more important elements The cards that are outstanding. If you should earn an amount of Clash You should really go.|Overall game that are tricky for you. They Will Allow You to Buy Clash Royale has come to become Hugely popular with players Who Need to learn more about the topic of strategic struggle matches. Up to now, it is looking to be just yet another considerable strike for super cell. What’s even better is the fact that once you have waxed Clash Royale, that’s it!

 170. I am typically to blogging and i actually appreciate your content. The write-up has actually peaks my interest. I am going to bookmark your site and maintain checking for new data.

 171. Thanks for the strategies you write about through this website. In addition, numerous young women that become pregnant usually do not even aim to get medical care insurance because they are concerned they wouldn’t qualify. Although a lot of states now require that insurers offer coverage no matter the pre-existing conditions. Prices on all these guaranteed programs are usually bigger, but when considering the high cost of health care bills it may be some sort of a safer approach to take to protect your current financial future.

 172. In these days of austerity and relative stress and anxiety about running into debt, some people balk resistant to the idea of using a credit card to make acquisition of merchandise or perhaps pay for a vacation, preferring, instead just to rely on the tried and also trusted technique of making payment – cash. However, in case you have the cash on hand to make the purchase in full, then, paradoxically, this is the best time for you to use the cards for several motives.

 173. I’m still learning from you, while I’m trying to achieve my goals. I absolutely enjoy reading all that is written on your website.Keep the stories coming. I loved it!

 174. I know of the fact that currently, more and more people are being attracted to camcorders and the discipline of photography. However, really being a photographer, you should first spend so much period deciding the exact model of video camera to buy along with moving store to store just so you could buy the least expensive camera of the brand you have decided to decide on. But it would not end there. You also have to take into consideration whether you should obtain a digital video camera extended warranty. Many thanks for the good tips I obtained from your web site.

 175. Another thing I’ve really noticed is always that for many people, below-average credit is the consequence of circumstances past their control. Such as they may have already been saddled with an illness and because of this they have substantial bills going to collections. It would be due to a employment loss or perhaps the inability to work. Sometimes divorce proceedings can really send the financial situation in an opposite direction. Many thanks for sharing your opinions on this blog.

 176. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures
  on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s
  the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

Leave a Reply

Your email address will not be published.