Thư của Tiến sĩ Thành Đài gởi Musa Porome

Anh Musa thân mến;

Nhân đọc bài viết của anh với tựa đề “Trí thức Chăm không nên tàn phá thêm di sản văn hóa Champa” thiết nghĩ tôi có đôi lời góp ý với anh như sau.

Đọc qua bài viết này của anh, tôi biết anh có TINH THẦN mạnh mẽ và TÌNH YÊU nồng nàn đối với dân tộc Chăm vong quốc này, điều ấy làm cho tôi ngưỡng mộ và trân trọng anh bấy lâu nay!

 

Đọc qua bài viết này của anh, tôi biết anh có TINH THẦN mạnh mẽ và TÌNH YÊU cháy bỏng đối với dân tộc Chăm vong quốc này, điều ấy làm cho tôi ngưỡng mộ và trân trọng anh từ bấy lâu nay!

Nhưng theo tôi chừng ấy những yếu tố như TINH THẦN & TÌNH YÊU chưa đủ, mà cá nhân anh nói riêng và nhóm anh em Champaka của anh nói chung cần phải có TRI (sự hiểu biết và tế nhị) và TRÍ (mưu trí và khôn khéo).

 

Qua bài viết của mình, anh có than phán rằng, DÂN TỘC CHĂM “không có GIẢI PHÁP tương lai” và cũng “KHÔNG CÓ NHÀ LÃNH ĐẠO TINH THẦN chung”. Trên thực tế, DÂN TỘC CHĂM ta có đầy đủ các yếu tố cần thiết trên đấy, nhưng đáng tiếc anh chưa biết các yếu tố đấy thôi, và cũng không thuộc thẩm quyền và phạm vi hoạt động của cá nhân anh và nhóm anh em Champaka của anh.

Theo tôi, cá nhân anh cũng như nhóm Champaka của anh muốn góp phần mình cho dân tộc Chăm thực sự có hiệu quả chỉ có cái TÂM không chưa đủ, mà còn cần phải có cái TRI và TRÍ nữa. Bài viết của anh với tựa đề “Trí thức Chăm không nên tàn phá thêm di sản văn hóa Champa” dưới đây nhằm phê phán TRÍ THỨC này HỘI ĐOÀN kia đã thể hiện cái TÂM tốt với quan tâm của anh, nhưng lại thiếu những cái TRI & TRÍ với sự tê nhị của một con người có hoài bão “canh tân và lãnh đạo” dân tộc Chăm này.

Anh đọc kỹ lại nội dung bài viết của anh xem sao sẽ tìm thấy điều mà tôi muốn góp ý với anh và cá nhân anh cần phải hiểu sự thể đúng sai. Vì chắc chắn là KHÔNG BAO GIỜ CÓ hiện tượng “Trí thức Chăm …..tàn phá di sản văn hóa Champa” như nhận định và phán đoán của anh copy kiểu nói ta đây hàng ngày của Ts. Po Dharma.

Thân ái!

Ts. Thành Đài

Phái Đoàn Các Vấn Đề Chăm

 

 

 

 

Trí thức Chăm không nên tàn phá thêm di sản văn hóa Champa

Musa Porome

Musa Porome

Trong một quốc gia có chủ quyền độc lập, vấn đề bảo tồn phong tục tập quán và văn hóa lịch sử của dân tộc thông thường là trách nhiệm của chính quyền. Thế nhưng, dân tộc Champa là một tộc người vong quốc không quê hương và không lãnh thổ, thế thì ai là ngươi có trách nhiệm bảo vệ di sản văn hóa và lịch sử này? Ðây là đề tài mà giới trí thức Chăm nhứt là thế hệ trẻ hôm nay cần đưa ra bàn luận để định hướng lại một cách rõ ràng thế nào là vai trò của mình trong cuộc vận động đấu tranh để bảo tồn văn hóa Champa hôm nay.

Gần mấy chục năm qua, tất cả tổ chức cộng đồng của dân tộc Chăm trong và ngoài nước đều hô hào cho mục tiêu bảo tồn văn hóa qua các hội đoàn mang khẩu hiệu nào là Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa, Hội Văn Hóa Truyền Thống Champa, Hội Văn Hóa và Nghệ Thuật Champa, v.v. chưa nói đến các tác phẩm văn chương hay bài khảo luận không ngừng lên tiếng bảo vệ di sản văn hóa Champa, v.v. Vấn đề bảo tồn văn hóa không phải là công tác hình thành các phong trào mang danh xưng văn hóa mà là đưa ra quan điểm rõ ràng để định nghĩa trước tiên văn hóa Champa là gì và thế nào là phương pháp cụ thể nhằm bảo tồn di sản tinh thần của dân tộc này một cách hữu hiệu.

Nói đến công tác bảo tồn văn hóa Champa thì người ta phải nghĩ đến trách nhiệm bảo vệ và giữ gìn với bất cứ giá nào về những bản sắc văn hóa mà bậc tiền nhân Champa đã truyền lại chứ không phải là công tác cải biến và chế tạo di sản văn hóa của dân tộc theo quan điểm riêng tư của từng cá nhân và hội đoàn. Văn hóa Champa là một chủ đề rộng lớn bao gồm những yếu tố lịch sử, nền văn minh, phong tục tập quán, tín ngưỡng, cho đến văn chương, ngôn ngữ chữ viết, v.v., và văn hóa Champa là di sản tinh thần thiêng liêng của một dân tộc. Vì thế, không ai có quyền chỉnh lý hay sửa đổi kho tàng này một cách tùy tiện hay lợi dụng danh xưng văn hóa Champa để làm kịch bản nhằm mua vui cho quần chúng đại trà qua các màn tưởng niệm anh hùng liệt sĩ, phúng điếu vái lạy những người quá cố trên sân khấu kịch trường nhân dịp lễ hội Champa mà nội dung và ý nghĩa không liên hệ gì đến bản sắc văn hóa chính thống của dân tộc.

Phát xuất từ định nghĩa sai lầm này, một số tổ chức cộng đồng của dân tộc Chăm đã biến văn hóa Champa thành bãi sân chơi cho các cuộc tranh luận vô bổ đã gây bao biến cố phiền hà trong xã hội Chăm hôm nay. Vài chủ đề nổi cộm về giá trị văn văn hóa đã xảy ra trên bàn cờ xã hội người Chăm hôm nay mà tôi cần phải đưa ra lần nữa, đó là:

1). Vấn đề ngôn ngữ chữ viết

Ai cũng biết, Akhar Thrah là hệ thống chữ viết Chăm phổ thông đã lưu truyền từ thời Po Romé và ngày nay các bậc tu sĩ, bô lão và giới trí thức Chăm vẫn còn sử dụng. Thay vì bảo vệ di sản Akhar Thrah này với bất cứ giá nào, thì ngược lại một số trí thức Chăm xuất thân từ Ban Biên Soạn Tiếng Chăm đứng ra chỉnh lý Akhar Thrah thành một loại chữ Chăm lai căng không liên hệ gì với chữ Chăm truyền thống để rồi hôm nay dân tộc Chăm chỉ có một tiếng nói nhưng có hai thể loại chữ viết khác nhau mà các giới nghiên cứu Chăm và tổ chức Champaka đã từng lên tiếng từ mấy năm qua.

Tưởng rằng Ban Biên Soạn Tiếng Chăm đã bị xóa tên, thế nhưng nhóm đàn em vô trách nhiệm lại thỉnh thoảng tiếp tục hoan hô cho sự cải biến này như trường hợp của ông Thạch Ngọc Xuân lên tiếng ca ngợi Quảng Ðại Cẩn trong việc phổ biến ngôn ngữ chữ viết Chăm lai căng. Ðây là hành động tàn phá di sản ngôn ngữ mà bậc tiền nhân Champa đã để lại và cũng là dấu hiệu cho thấy di sản văn hóa Champa của chúng ta đang đi vào hố thẳm của thời đại.

2). Vấn đề lễ tục Kate

Katé là lễ tục do bà con Chăm Bà La Môn tổ chức hàng năm tại quê nhà. Hay nói một cách rõ ràng hơn, Kate là một nghi lễ của Chăm Bà La Môn thường diễn ra vào tháng 7 của lịch Chăm. Ngay những đứa trẻ học sinh Chăm cũng dư biết Kate là gì.

 

◄ Katé của Hội Bảo Tồn Văn Hóa có đài tưởng niệm anh hùng liệt sĩ Champa đặt trên sân khấu văn nghệ

Mặc dù Kate là lễ tục của Chăm Bà La Môn cũng như Ramawan là lễ tục của Chăm Hồi Giáo, nhưng Kate và Ramauwan đã trở thành di sản văn hóa Champa, thành ra dân tộc Champa không phân biệt tôn giáo và địa phương phải có nghĩa vụ phát huy và bảo tồn di sản văn hóa này. Thay vì dấn thân vào cuộc đấu tranh nhằm bảo vệ bản sắc lễ hội Kate như ở quê nhà, Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa có trụ sở tại San Jose lại bóp méo ý nghĩa Kate thành ngày quốc lễ nhằm tạ ơn những anh hùng liệt sĩ Champa để rồi kết tội những ai không tham gia Kate là người Chăm vong ơn bạc nghĩa đối với tổ quốc. Ông Lưu Quang Sang thì lên diễn đàn sân khấu giải thích Katê có ý nghĩa như ngày tết của cộng đồng người Kinh. Bà Phú Thị Mận thì cho rằng Katê là lễ tục của mọi người, trong đó có người Chăm Bà La Môn, Chăm Bani, Chăm Islam và ngày nay có thêm Chăm Tin Lành nữa. Ðây là nguyên nhân đã gây ra bao xáo trộn trong cộng đồng Chăm tại hải ngoại và đưa đẩy bà con Chăm đặt lại bao câu nghi vấn tại sao hội đoàn mang danh xưng văn hóa Champa và trí thức Chăm không bảo tồn bản sắc văn hóa Kate mà lại chỉnh lý ý nghĩa của lễ tục này theo quan điểm riêng tư của mình?

3) Vấn đề ý thức hệ đối với lịch sử

Lịch sử Champa là di sản tinh thần nên là yếu tố thiêng liêng không thể tách rời ra khỏi đời sống của dân tộc Chăm hôm nay. Cũng vì ý thức đến sự tồn vong của lịch sử mà hàng ngàn chiến sĩ Champa đã hy sinh trên bãi chiến trường. Và cũng vì nghĩa vụ đối với những bậc tiền nhân Champa đã có công với tổ quốc mà cộng đồng Chăm tại hải ngoại đã cố gắng đứng ra tổ chức Ðại Hội Champa 2007 nhằm kỷ niêm 175 vương quốc Champa bị xóa bỏ trên bản đồ, và thực hiện lễ ra mắt sách Lịch Sử Vương Quốc Champa vào tháng 9 năm 201. Ðó là hai nghi lễ nhằm tuyên dương Lịch Sử Vương Quốc Champa. Thế nhưng một số trí thức Chăm như cựu dân biểu Lưu Quang Sang, ca sĩ Chế Linh và tổ chức hội đoàn mang danh xưng Champa như Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa (San Jose, Hoa Kỳ), Hội Văn Hóa Truyền Thống Champa (Sacramento, Hoa Kỳ), Hội Văn Hóa và Nghệ Thuật Champa (Gia Nã Ðại) lại quay lưng với Ðại Hội Champa 2007 và phủ nhận ngày lễ ra mắt sách Lịch Sử Vương Quốc Champa vào tháng 9 năm 201. Kể từ đó dân tộc Chăm đã nêu ra bao câu nghi vấn có chăng những trí thức Chăm và một số tổ chức hội đoàn mang danh xưng văn hóa Champa tại hải ngoại này đang làm nghề diễn tuồng văn hóa hơn là dấn thân vào cuộc đấu tranh để bảo vệ di sản văn hóa của dân tộc một cách nghiêm túc?

Mang danh nghĩa là tổ chức Văn Hóa và tự xưng là cựu dân biểu, cũng như ca sĩ nổi danh lúc nào cũng hô hào bà con Chăm phải yêu thương quê hương Champa đổ nát, nhưng lại từ chối đến tham dự buổi lễ kỷ niệm 175 năm Champa bị xóa bỏ trên bản đồ và quay lưng với buổi lễ ra mắt tác phẩm Lịch Sử Champa, đủ minh chứng để nói lên thế nào là ý thức hệ mang tích cách văn nghệ của một số trí thức Chăm đối với di sản lịch sử của dân tộc này.

4). Vấn đề danh dự dân tộc

Dân tộc Chăm là tập thể vong quốc, nhưng không phải vì thế mà một số trí thức Chăm đứng ra giới thiệu sách của Hồ Trung Tú mang tên “Có 500 năm như thế” để rồi phủ nhận chủ nhân của Mỹ Sơn bằng cách cho rằng thánh địa này là di sản của dân tộc Việt. Một số trí thức này cũng không ngần ngại dùng ngòi bút để kết tội dân tộc Chăm là những kẻ có bao khuyết tật, lên án phụ nữ Chăm là những người đàn bà dâm dục, chê bai vua chúa Champa là những kẻ chơi gái để bán đứng đất nước và quê hương. Ðây là hành động đã làm tổn thương đến danh dự chung của một tập thể dân tộc.

5). Chủ nghĩa gia đình và phe nhóm

Gần mấy chục năm qua, xã hội Chăm đang lâm vào trình trạng thoái hóa, không có tổ chức chung, không nhà lãnh đạo tinh thần và cũng không có dự án tương lai. Thực trạng chia rẽ này không phát xuất từ bản chất của dân tộc Chăm mà là từ bản chất của hai ba nhân vật thuộc bậc đàn anh lãnh đạo già nua mà dân tộc đã biết họ là ai, chủ trương đấu tranh vì lợi ích cho cá nhân nên lúc nào cũng tìm cách chống phá cá nhân hay cộng đồng nào không đồng quan điểm với mình, để rồi lôi kéo cả một thế hệ người Chăm đi vào cuộc chiến, đưa xã hội Chăm vào không gian mục nát.

Tôi còn nhớ Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa đã hô hào nhau đi tham gia lễ ra mắt sách mang tính cách nhật ký của ông Dorohiem và Dohamide. Việc làm này rất được khích lệ. Thế nhưng, với buổi lễ ra mắt sách Lịch Sử Vương Quốc Champa thì Hội này lại tỏ thái độ rất tiêu cực. Ông Lưu Quang Sang không đến tham gia buổi lễ ra mắt tác phẩm Lịch Sử Champa nhưng còn kéo theo toàn bộ gia đình và những thành viên trong Hội của mình lánh xa ngày ra mắt sách. Ông Thạch Ngọc Xuân là thanh niên rất hăng say và đất lực trong mọi sinh hoạt cộng đồng Chăm, dù không chuyên về chữ Chăm, nhưng không ngần ngại đứng ra phổ biến bài viết lai căng về Akhar Thrah của Quảng Ðại Cẩn. 

Những thí dụ mà chúng tôi vừa nêu ra đã nói lên thế nào tư tưởng đấu tranh vì phe nhóm và bạn bè đang xảy ra trong xã hội Chăm hôm nay. Một số mạng web người Chăm không ngần ngại đăng tải những bài phỉ báng và mạ nhục tổ chức Champaka cũng là hành động nằm trong tổ chức đấu tranh vì bạn bè và phe nhóm.

6). Mục tiêu chuyển tải di sản văn hóa

Dân tộc Chăm rất hoan hô công tác chuyển tải di sản văn hóa Champa qua hệ thống ấn loát dù trên mặt giấy hay mạng web, với điều kiện là cơ quan báo chí và tập san chuyên ngành này phải đăng tải những bài viết có giá trị về văn hóa Champa chứ không phải đăng tải những bài tạp nham, viết theo ngẫu hứng và dựa vào quan điểm riêng tư của mình để mua vui cho độc giả mà nội dung của nó có thể tàn phá đi di sản văn hóa của dân tộc này. Tập San Vijaya của Hội Bảo Tàng Văn Hóa Champa là một thí dụ điển hình. Ða số những bài viết đăng trong tập san này đều do những cây bút không chuyên ngành, viết theo quan điểm riêng tư của mình, phóng đại vấn đề lịch sử và văn hóa Champa theo ngẫu hứng, viết hết đoạn lịch sử thì phải có câu thơ kèm theo như nội dung của báo Văn Nghệ Tiền Phong, để rồi độc giả không biết họ đang đọc lịch sử Champa hay đọc tiểu thuyết viết về lịch sử của vương quốc này. Ðó là những lý do đã giúp độc giả đưa ra kết luận rằng Tập San này không đóng vai trò chuyển tải di sản văn hóa Champa đến độc giả Chăm mà là diễn đàn dành cho một số thành viên viết lách, đúng hay sai không cần biết, miễn là có bài để đăng là được rồi.

Dân tộc Chăm hôm nay rất cần biết đến di sản văn hóa của họ, nhưng di sản này phải có nội dung nghiêm túc, chính xác chứ không phải là những bài viết lách, viết theo ngẫu hứng, không mang lợi ích gì cho văn hóa và lịch sử của dân tộc. Chỉ cần đọc bài viết của Yassin Pandurang (Bá Trung Xin) về “tiểu sử Po Romé” (Vijaya số 4), của ông Simhavarman XXI (tại sao không giám lấy tên thật của tác giả?) về “Hoàng Hậu Paramecvari của Champa” (Vijaya số 4), của Ja Intan (Lâm Gia Tân) về “Chế Bồng Nga và Họ Chế ở Việt Nam” thì độc giả đánh giá ngay Tập San Vijaya đang chuyển tải đến bà con Chăm những bài viết mang tính cách tiểu thuyết về vua Po Romé, Chế Mân và Chế Bồng Nga chứ không phải lịch sử của ba vị vua này trong nghĩa rộng của nó. Vì những gì mà ba tác giả này nêu ra trong bài viết của mình hoàn toàn đi ngược lại với tiểu sử của Po Romé, Chế Mân và Chế Bồng Nga đã trình bày trong Tập San Champaka hay trong báo chí khoa học, tại sao?

Kết luận

Những vấn đề mà chúng tôi vừa trình bày là nguyên nhân đã gây nên sự khủng hoảng và rạn nứt trong cộng đồng Chăm tại hải ngoại hôm nay. Nhân danh là đứa con Champa, nhất là giới trẻ thiết tha với dân tộc, chúng ta cần phải đi tìm giải pháp để giải quyết những ung nhọt đó. Thành ngữ có câu: “có vấn đề là phải có giải pháp”. Muốn có giải pháp thì chúng ta phải ý thức rõ đâu là nguồn gốc phát sinh những ung nhọt này. Muốn có thái bình trong một xã hội, thì việc làm tiên quyết phải giám đứng ra vạch trần những ai không chấp nhận qui luật “danh dự, quyền lợi và di sản Champa là trên hết”. Và muốn đoàn kết ấm no hạnh phúc, thì mỗi người Chăm phải chấp nhận sống chung với nhau, không phân biệt tôn giáo và địa phương, để cùng nhau chung sức xây dựng và phát triển xã hội.

Chúng ta phải thừa nhận rằng xã hội Chăm xưa kia không có sự phân hóa chia rẽ vì vấn đề tôn giáo và cũng không có ai giám đứng ra cải biến ngôn ngữ chữ viết Chăm, chế biến Kate thành lể tục ngoại lai. Vì đây hành động tàn phá di sản lịch sử Champa. Thế nhưng, xã hội Chăm hôm nay trở thành một tập thể tộc người tàn phế, không có nền tảng tổ chức chung, không nhà lãnh đạo tinh thần, đã làm sụp đổ đi những giá trị của bản sắc dân tộc để rồi mỗi cá nhân có quyền lập phe nhóm, lập hội đoàn, hầu chống phá lẫn nhau hơn là yểm trợ cho nhau một khi danh dự, quyền lợi và di sản văn hóa dân tộc Champa bị đe dọa.

Sự thoái hóa của xã hội Chăm hôm nay bắt nguồn từ một số trí thức Chăm đã dấn thân vào cuộc đấu tranh không phải vì dân tộc Chăm mà là vì danh vọng cá nhân và gia đình đã từng diễn ra dưới thời Việt Nam Cộng Hòa. Họ không ngần ngài làm nghề ném đá dấu tay, cấy tạo ra những bè phái, lôi kéo cả bà con thân tộc và bạn bè của mình vào làn sóng chống phá những ai không theo phe phái của mình. Và bối cảnh cảnh này vẫn còn tiếp diễn trong xã hội Chăm từ khi có mặt của họ tại hải ngoại hôm nay.

Hầu hết trí thức Chăm hôm nay đều biết đâu là nguồn gốc và nguyên nhân của những biến cố đã làm đảo lộn cả một hệ thống tổ chức của xã hội Chăm. Nhưng vì bản chất tiêu cực không muốn làm phiền hà người khác nên những trí thức này không muốn lên tiếng để bảo vệ cho sự sống còn của dân tộc. Phong cách tiêu cực này vô tình đã tạo thêm cơ hội tốt cho một số bậc đàn anh vô trách nhiệm lợi dụng thời cuộc để phát triển thêm làn sóng chia rẽ dân tộc Chăm để rồi vết thương của xã hội Chăm vẫn còn lở lói.

Ðấu tranh cho dân tộc lắm lúc cũng vấp phải những sai lầm. Nhưng các nhà đấu tranh chân chính lúc nào cũng chấp nhận sửa đổi những sai lầm đó. Ðây là qui luật chung của xã hội. Thế thì tại sao một số trí thức Chăm hay một số hội đoàn Chăm không muốn chấp nhận sữa đổi những sai lầm của mình, mặc dù dân tộc Chăm đã từng nêu ra vấn đề qua tiếng nói của Champaka.

Người Chăm rất giầu tình cảm và dễ thông cảm cho nhau. Thế thì tại sao một số trí thức Chăm và tổ chức hội đoàn Chăm không cảm nhận vấn đề để trả lời cho nguyện vọng của bà con Chăm?

Là thế hệ trẻ có văn hóa độc lập với bè phái và gia đình, là tập thể đấu tranh vì dân tộc, chúng ta hãy cùng nhau lãnh nhận trách nhiệm để bảo tồn di sản văn hóa Champa theo đúng thuyền thống mà cha ông chúng ta đã để lại với bất cứ giá nào. Chúng ta phải khẩn định rằng mọi quan điểm tiêu cực và thờ ơ trước biến cố đã xảy ra trong xã hội hôm nay là đồng nghĩa với chủ thuyết quay lưng với quê hương Champa đổ nát và chà đạp lên danh dự của dân tộc Chăm mất nước; là đồng tâm với nhóm trí thức Chăm phản văn hóa tìm cách buộc dân tộc Chăm phải qui phục theo chủ trương và quan điểm riêng tư của họ. 

Là thế hệ trẻ định cư tại các quốc gia tự do, chúng ta phải có một tư tưởng trông thoáng lành mạnh để quyết tâm tuyên bố rằng chúng ta chỉ đấu tranh để bảo vệ cho danh dự, quyền lợi và di sản văn hóa của dân tộc Champa chứ không phải làm nghề nịnh bợ cho bất cứ cá nhân nào dù họ là cựu dân biểu, ca sĩ, tiến sĩ, bác sĩ, kỹ sư, giáo sư, thiếu úy, hay đại úy đi nửa.

Thay lời kết, xin trích một đoạn nhỏ từ bài “Xin hãy chắm dứt!” của tác giả Jata Aneh, tức là biệt danh của cựu dân biểu Lưu Quang Sang, đăng trong tập san Ước Vọng số 1 phát hành năm 1968:

“Có lẻ độc giả phân vân hỏi rằng vì sao chúng tôi khơi lại chuyện đã qua rồi. Thưa quí vị, lí do rất đơn giản. Cuộc bầu cử đã qua gây cho đồng bào Chàm một cái ung nhọt nhức nhói, ung nhọt mà chúng tôi hy vọng đồng bào Chăm, bạn cũng như Ðịch, cùng chung sức mổ xẻ ra để chữa cho lành. Có như vậy mới hy vọng hàn gắn một phần nào những vết thương lở lói trong lòng mọi người, có như vậy mới tạo lại được hòa khí cổ truyền đã có từ ngàn xưa và có như vậy mới vãn hồi lại được sự đoàn kết Huynh đệ rồi từ đó chúng ta cùng nhau xây dựng lại một xã hội người Chàm lành mạnh và tiến bộ hơn.”

Hãy đọc lại lý thuyết của ông Lưu Quang Sang trong lúc ông ta còn là một người thanh niên cường tráng của dân tộc Chăm khi chưa ra tranh cử dân biểu để so sánh lại với tác phong đấu tranh của ông đối với dân tộc Chăm một khi ông ta trở thành dân biểu để cùng nhau đi đến kết luận rằng dân tộc Chăm không nên rơi vào vòng ngu xuẩn để một số trí thức người Chăm lường gạt chúng ta nữa.

Musa Porome

 

 

 

 

 

.

5,659 thoughts on “Thư của Tiến sĩ Thành Đài gởi Musa Porome

 1. 高能聚焦量超聲波( HIFU )以物理性聚焦集中成一點, 快速穿透皮膚真皮及脂肪層面直達面部表淺肌肉腱膜系統( SMAS )層令其組織細胞分子高速磨擦 , 瞬間升溫至60 -70 度,令整個表淺肌肉腱膜系統( SMAS )受熱收縮,形成熱固化區域, 令結綈組織同時拉緊,達到拉皮防皺及美容效果。SMAZ聚焦超聲波提供了最有效的HIFU能量收緊皮膚及刺激胶原蛋白新生,提升彈性,恢復更緊緻的皮膚和更年輕的美貌。

 2. I’m very happy to find this website. I wanted to thank you for ones time just
  for this wonderful read!! I definitely enjoyed every
  part of it and I have you saved as a favorite to check out new things in your
  website.

 3. Thank you, I have just been looking for information about
  this subject for a long time and yours is the best I have came upon so far.
  However, what about the conclusion? Are you certain in regards to
  the source?

 4. Hi! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a
  community in the same niche. Your blog provided us valuable
  information to work on. You have done a wonderful job!

 5. Hi would you mind letting me know which webhost you’re
  using? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and
  I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good web hosting provider at
  a honest price? Thanks a lot, I appreciate it!

 6. Appreciating the hard work you put into your site and in depth information you offer.
  It’s great to come across a blog every once
  in a while that isn’t the same unwanted rehashed
  information. Fantastic read! I’ve saved your site and I’m
  including your RSS feeds to my Google account.

 7. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly
  useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and
  aid others like you helped me.

 8. Someone essentially assist to make severely posts I would state.
  This is the first time I frequented your website
  page and thus far? I amazed with the analysis you made to create
  this particular post amazing. Wonderful job!

 9. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog.

  You have some really good posts and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like
  to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an email if interested. Kudos!

 10. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 11. Hi there exceptional website! Does running a blog like this
  take a great deal of work? I’ve very little expertise in programming however I had been hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you have any ideas or tips for
  new blog owners please share. I understand this is off subject nevertheless I simply needed
  to ask. Thanks a lot!

 12. We’re a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community.
  Your site provided us with useful info to work on. You’ve performed a formidable activity and
  our entire group will likely be grateful to you.

 13. Thanks for your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you happen to be a great author.

  I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back
  at some point. I want to encourage you continue your great
  work, have a nice afternoon!

 14. First off I want to say wonderful blog! I had a quick question that I’d like to ask if you do
  not mind. I was curious to find out how you center yourself and
  clear your thoughts prior to writing. I have had a hard time clearing my
  mind in getting my ideas out there. I truly do enjoy writing however
  it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted simply just trying to figure out how to begin.
  Any recommendations or tips? Thank you!

 15. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of unique content I’ve either authored
  myself or outsourced but it appears a lot of it
  is popping it up all over the internet without my authorization. Do
  you know any techniques to help protect against content from being stolen? I’d
  genuinely appreciate it.

 16. Hey very nice website!! Man .. Beautiful ..
  Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also?
  I’m glad to find numerous helpful info right here within the submit, we want work
  out more strategies in this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 17. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you
  can advise? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very
  much appreciated.

 18. I seriously love your site.. Great colors & theme.

  Did you make this web site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my very own blog and
  would love to learn where you got this from or exactly what the theme is called.
  Kudos!

 19. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.”
  She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her
  ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had
  to tell someone!

 20. Somebody essentially assist to make seriously posts I
  might state. This is the first time I frequented your website page and to this point?

  I surprised with the analysis you made to create this actual put
  up extraordinary. Fantastic process!

 21. Hello there! This is kind of off topic but I need some
  guidance from an established blog. Is it hard to
  set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions?
  Many thanks

 22. Greetings I am so happy I found your website,
  I really found you by accident, while I was browsing on Bing for something else, Nonetheless I am
  here now and would just like to say thank you for a remarkable post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to go through it all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a
  lot more, Please do keep up the excellent job.

 23. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it
  but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some suggestions
  for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

 24. I got this web site from my buddy who informed me regarding this web page and at
  the moment this time I am visiting this web page and reading very informative content at this place.

 25. Hey would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard time choosing
  between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different
  then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 26. Having read this I believed it was extremely informative.

  I appreciate you finding the time and energy to put this informative
  article together. I once again find myself spending a significant
  amount of time both reading and commenting. But so what, it
  was still worthwhile!

 27. Woah! I’m really loving the template/theme of this website.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that
  “perfect balance” between superb usability and visual appeal.
  I must say you have done a amazing job with this. Also, the blog loads super fast for me on Internet explorer.
  Excellent Blog!

 28. Heya just wanted to give you a quick heads up and
  let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 29. Thank you for every other informative website.

  Where else could I get that kind of info written in such a perfect way?
  I’ve a project that I am simply now running
  on, and I’ve been on the look out for such info.

 30. Nice blog right here! Additionally your web site lots up fast!
  What host are you using? Can I am getting your affiliate hyperlink in your host?

  I wish my site loaded up as fast as yours lol

 31. Great blog right here! Also your web site so much up fast!
  What web host are you the usage of? Can I am getting your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 32. I’m really impressed with your writing skills
  and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you
  customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice
  blog like this one nowadays.

 33. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I
  guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying
  your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m
  still new to the whole thing. Do you have any
  recommendations for newbie blog writers? I’d definitely appreciate it.

 34. I’m more than happy to discover this web site. I need to to thank you
  for your time due to this wonderful read!! I definitely really liked
  every part of it and i also have you saved as a favorite to see new information in your web site.

 35. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am experiencing issues with your RSS.
  I don’t understand the reason why I cannot join it.

  Is there anybody else having similar RSS issues?
  Anyone who knows the solution can you kindly respond?

  Thanks!!

 36. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.

  I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely comeback.

 37. Thanks for ones marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you’re a great author.

  I will always bookmark your blog and will eventually come back in the foreseeable future.
  I want to encourage that you continue your great writing,
  have a nice evening!

 38. Sling tv coupons and promo codes for november 2018
  Hiya very nice site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark
  your blog and take the feeds also? I am satisfied to find a lot of useful info here in the publish, we want
  work out extra strategies in this regard, thank you for sharing.
  . . . . . Sling tv coupons and promo codes for november 2018

 39. Hi there this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding expertise so
  I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 40. Its like you read my thoughts! You appear to grasp
  so much approximately this, like you wrote the e-book in it
  or something. I believe that you simply could do with a few percent to pressure
  the message home a bit, however instead of that,
  that is wonderful blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 41. Didn’t believe when I first started, but after my 1st payout realized, that I won’t be doing any other job. Have a look yourself: Affiliate Program – 30 comission – watch video, register for free, then go to your affiliate section and start making 30 commission on all products. Best for people looking to earn around $2500-$3000/month.

 42. If you ever did try Phallomax, please share your thoughts below. I’m about to test it out. Have read about this solution some good reviews. Just wondering on how many more inches would that thing add to my little fella down there haha 😀

 43. Have you ever thought about including a little bit more than just your
  articles? I mean, what you say is important and all.
  But think about if you added some great photos or
  video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics
  and clips, this site could certainly be one of the best in its field.

  Superb blog!

 44. magnificent put up, very informative. I wonder why the
  other experts of this sector do not realize this.
  You must continue your writing. I am sure, you’ve a huge readers’
  base already!

 45. I do enjoy the way you have framed this specific challenge and it does indeed give me personally a lot of fodder for thought. However, from just what I have personally seen, I just simply hope when the actual comments stack on that men and women continue to be on issue and in no way get started on a tirade associated with some other news du jour. Yet, thank you for this excellent point and whilst I can not necessarily agree with this in totality, I respect your point of view.

 46. An intriguing discussion is definitely worth comment.
  I think that you ought to publish more about this topic, it may not be a taboo matter but typically people don’t talk about such subjects.

  To the next! Many thanks!!

 47. I just want to tell you that I’m new to weblog and really enjoyed this web page. More than likely I’m planning to bookmark your blog . You really have really good articles and reviews. Kudos for sharing with us your blog site.

 48. Awesome info. Btw did anyone try this product: http://bit.ly/2N5npwG Seems like it’s one of those products you don’t normally talk about. Did come across it a while back and decided I’ll test it out just to see how good it is. Have found some video reviews on Dailymotion and they look legit (I mean not scripted). Not all products out there have so many positive opinions. Have a look on it, maybe this can finally solve our problems (or at least yours).

 49. I am looking to start my own blog, but I want to make sure it is on a popular site where people will read it. I plan on discussing sports, video games and whatever else is interesting at the time. What are the best/most popular sites to blog on?.

 50. I’m a teenage boy and I couldn’t figure out a way to make money. Some people said by blogging you can make money but they weren’t specidic about it. Please help me out and please tell me some ways to make money..

 51. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was curious about your
  situation; many of us have developed some nice methods and we
  are looking to swap strategies with others, why
  not shoot me an e-mail if interested.

 52. Hi! Quick question that’s entirely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My blog
  looks weird when browsing from my apple iphone. I’m trying to find
  a theme or plugin that might be able to correct this problem.

  If you have any recommendations, please share.
  Thank you!

 53. Wonderful site. Plenty of useful info here. I’m sending it to
  some friends ans also sharing in delicious. And naturally, thank you in your
  sweat!

 54. I have to thank you for the efforts you have
  put in penning this blog. I’m hoping to check out the same high-grade
  blog posts from you later on as well. In fact, your creative
  writing abilities has encouraged me to get my own, personal website now
  😉

 55. Terrific work! This is the kind of info that are supposed to be
  shared across the internet. Shame on Google for now not positioning this post higher!
  Come on over and discuss with my website . Thanks
  =)

 56. I love what you guys are up too. This kind of clever work and exposure!
  Keep up the very good works guys I’ve incorporated you guys to my own blogroll.

 57. Thank you for another informative web site. The place else may just I get that kind of info written in such a perfect means? I have a project that I am just now operating on, and I have been at the look out for such information.

 58. Hello my family member! I want to say that this post is amazing, nice written and include approximately all important infos. I would like to look extra posts like this .

 59. Incredible! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!

 60. Fantastic website. A lot of useful information here.

  I am sending it to several buddies ans also sharing in delicious.
  And naturally, thanks for your effort!

 61. hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up something new from
  right here. I did however expertise a few technical issues using this website, since I
  experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with
  Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again very soon.

 62. Hi there! Quick question that’s completely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?

  My website looks weird when browsing from my apple iphone.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able
  to resolve this issue. If you have any recommendations, please share.
  Cheers!

 63. Hi! I could have sworn I’ve visited this site before
  but after going through some of the posts I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m definitely pleased I stumbled
  upon it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 64. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this
  website. I really hope to see the same high-grade blog posts by you
  later on as well. In fact, your creative writing abilities has
  encouraged me to get my own, personal website now 😉

 65. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 66. I needed to post you a little note to help say thanks a lot over again over the awesome opinions you have featured in this case. This is really shockingly open-handed with you to make openly all that many individuals would have marketed for an e book in order to make some profit on their own, chiefly now that you could possibly have done it if you wanted. These pointers likewise acted as the easy way to recognize that other people have similar dream much like my personal own to learn a lot more with reference to this problem. I am sure there are lots of more enjoyable periods ahead for folks who view your site.

 67. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You’re amazing! Thanks!

 68. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉
  I am going to revisit yet again since I book-marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 69. Hi there! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the fantastic work!

 70. I truly enjoy reading through on this internet site , it contains good articles . “Wealth and children are the adornment of life.” by Koran.

 71. Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great web-site.

 72. I don’t know if it’s just me or if everyone else encountering
  problems with your blog. It appears like some of the text within your content are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and
  let me know if this is happening to them too?
  This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen previously.
  Appreciate it

 73. Thank you for sharing excellent informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great web site.

 74. I absolutely love your blog and find almost
  all of your post’s to be precisely what I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content for you personally?
  I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on many
  of the subjects you write concerning here. Again, awesome
  weblog!

 75. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

 76. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely helpful information specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this particular info for a very long time. Thank you and best of luck.

 77. Hi there I am so glad I found your blog,
  I really found you by error, while I was searching on Digg for something else, Nonetheless I
  am here now and would just like to say kudos for a remarkable post and a all round exciting blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to go through it
  all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the great work.

 78. Hola! I’ve been following your website for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Austin Tx!
  Just wanted to tell you keep up the excellent job!

 79. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between usability and visual appearance.

  I must say you’ve done a amazing job with this. In addition,
  the blog loads very fast for me on Internet explorer.
  Outstanding Blog!

 80. Whoa! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different
  topic but it has pretty much the same layout and design. Wonderful choice of colors!

 81. Thanks a lot for sharing this with all folks you really
  know what you’re speaking about! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my site =).
  We may have a link trade arrangement among us

 82. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and all. However think
  of if you added some great images or video clips
  to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and
  clips, this website could definitely be one of the greatest in its niche.
  Amazing blog!

 83. Hello, I believe your website may be having web browser
  compatibility problems. Whenever I look at your
  site in Safari, it looks fine but when opening in IE, it’s
  got some overlapping issues. I merely wanted
  to provide you with a quick heads up! Besides that,
  great website!

 84. I simply could not leave your website prior to suggesting that I actually enjoyed the standard information a
  person provide on your guests? Is going to be back regularly in order to check up on new posts

 85. Excellent blog here! Additionally your website a lot up fast!
  What host are you the usage of? Can I am getting your affiliate hyperlink to your host?

  I desire my site loaded up as fast as yours lol

 86. Simply want to say your article is as astonishing.
  The clearness on your put up is simply spectacular and that i could assume you
  are an expert on this subject. Well along with
  your permission let me to snatch your feed to keep updated with
  imminent post. Thanks 1,000,000 and please continue the enjoyable work.

 87. Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that
  would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and
  look forward to new posts.

 88. I think this web site contains some real excellent information for everyone :D. “I like work it fascinates me. I can sit and look at it for hours.” by Jerome K. Jerome.

 89. Hello everyone, it’s my first pay a quick visit at this site,
  and post is truly fruitful in support of me, keep up
  posting these types of content.

 90. Thank you for sharing your info. I really appreciate your efforts and I am waiting for your further write ups thank you once again.

 91. Quality articles or reviews is the important to attract the visitors to
  pay a visit the web page, that’s what this web page
  is providing.

 92. Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person’s weblog link on your page
  at appropriate place and other person will also do similar in support of you.

 93. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this website.
  I am hoping to see the same high-grade blog posts by you later
  on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now 😉

 94. Howdy are using WordPress for your site platform? I’m new to the
  blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any html coding
  expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 95. Hello! I just wish to give you a big thumbs up for your excellent info you have got right here on this
  post. I am coming back to your web site for
  more soon.

 96. You actually make it appear so easy along with your presentation however I find this topic to be actually something which I think I would by no
  means understand. It kind of feels too complex and very huge for me.
  I am having a look forward in your next publish,
  I will try to get the hold of it!

 97. Please let me know if you’re looking for a writer for your site.
  You have some really good articles and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to
  write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an e-mail if interested. Cheers!

 98. Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I
  am going through difficulties with your RSS. I don’t know
  why I can’t join it. Is there anybody else getting identical RSS issues?
  Anyone that knows the solution will you kindly respond?
  Thanx!!

 99. Hello every one, here every one is sharing these familiarity,
  so it’s good to read this webpage, and I used to visit this webpage
  all the time.

 100. I have been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of area .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site.

  Studying this info So i am satisfied to show that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out just what I needed.
  I such a lot indisputably will make sure to don?t
  omit this web site and provides it a glance regularly.

 101. I feel that is one of the such a lot vital info for me. And i’m glad studying your article.
  But want to commentary on few common things, The site style
  is great, the articles is actually excellent : D. Excellent activity, cheers

 102. Unquestionably believe that which you said. Your favorite
  reason seemed to be at the web the simplest factor to bear in mind of.
  I say to you, I certainly get irked at the same
  time as other folks consider worries that they just don’t understand about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the entire thing with no need side-effects , people can take a signal.
  Will likely be again to get more. Thanks

 103. I’m really enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more
  pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Great work!

 104. Greetings! I know this is kinda off topic however I’d
  figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a
  blog article or vice-versa? My site goes over
  a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each
  other. If you might be interested feel free to send me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Fantastic blog
  by the way!

 105. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I
  was wanting to know your situation; we have created some nice methods and
  we are looking to swap methods with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

 106. Hi would you mind stating which blog platform you’re
  working with? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking
  for something unique. P.S Apologies for
  getting off-topic but I had to ask!

 107. Hi there to every one, because I am really eager of reading this
  webpage’s post to be updated on a regular basis. It contains fastidious data.

 108. I am really enjoying the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any internet browser compatibility problems?

  A small number of my blog visitors have complained
  about my website not working correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any recommendations to help fix this issue?

 109. It is the best time to make some plans for the
  longer term and it is time to be happy. I have read this post and if I may I desire to counsel
  you few attention-grabbing things or tips. Maybe you could write subsequent articles
  referring to this article. I want to read more issues approximately
  it!

 110. Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you know a
  few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking
  issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same
  outcome.

 111. Its like you read my thoughts! You seem to grasp so much about this, like you wrote the e-book in it or something.

  I believe that you simply can do with a few percent
  to drive the message house a bit, but other than that, this is excellent blog.
  A great read. I will certainly be back.

 112. Howdy I am so glad I found your blog page, I really found you by mistake, while I was looking on Bing for something else, Anyhow I am here now and would just
  like to say kudos for a fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to go through it all at the moment but I have saved it and also added your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the excellent work.

 113. It’s the best time to make some plans for the longer
  term and it’s time to be happy. I have read this post
  and if I may just I desire to suggest you some fascinating things or suggestions.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.

  I want to learn even more issues about it!

 114. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get bought an nervousness over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 115. I was wondering if you ever thought of changing the structure
  of your site? Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 116. whoah this blog is wonderful i like studying your posts.
  Keep up the good work! You recognize, many individuals are
  hunting round for this info, you can aid them greatly.

 117. I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be exactly I’m looking
  for. can you offer guest writers to write content
  for you? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on many of
  the subjects you write with regards to here. Again,
  awesome site!

 118. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other blogs? I have a blog centered on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my readers would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 119. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after
  I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say excellent
  blog!

 120. magnificent post, very informative. I wonder why the other
  experts of this sector do not understand this.
  You must continue your writing. I am confident, you have a great readers’ base already!

 121. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where
  I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 122. I’m not sure why but this site is loading very slow
  for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 123. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog?

  My blog site is in the very same niche as yours and my users would certainly benefit from a lot of the information you provide here.
  Please let me know if this ok with you. Thanks!

 124. I was very pleased to find this page. I wanted to thank you for ones time due to this fantastic
  read!! I definitely enjoyed every part of it
  and i also have you book-marked to check out
  new information in your website.

 125. Whats up this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG
  editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 126. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem
  to get there! Many thanks

 127. Ahaa, its pleasant conversation about this article at this place at this web site, I have read
  all that, so now me also commenting at this place.

 128. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

  A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your design. Many thanks

 129. Great website. Plenty of helpful info here. I am sending it to several pals ans additionally sharing in delicious.

  And naturally, thanks on your sweat!

 130. Your style is really unique compared to other people I’ve read stuff
  from. Thanks for posting when you have the opportunity,
  Guess I’ll just book mark this site.

 131. I’m truly enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to
  come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Fantastic work!

 132. Hey there! Quick question that’s entirely off
  topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My blog looks weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a
  theme or plugin that might be able to correct this
  problem. If you have any recommendations, please share.
  Appreciate it!

 133. Thanks for the auspicious writeup. It if truth be told was a amusement account
  it. Glance complicated to more brought agreeable from
  you! However, how could we communicate?

 134. Hi, I believe your blog could be having web browser compatibility problems.
  When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
  I just wanted to give you a quick heads up! Aside from that, fantastic website!

 135. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account
  it. Look advanced to far added agreeable from
  you! By the way, how could we communicate?

 136. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this excellent blog!
  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will talk
  about this website with my Facebook group. Talk soon!

 137. It’s in fact very difficult in this busy life to listen news
  on Television, thus I only use the web for that reason, and take the hottest news.

 138. Hello everyone, it’s my first visit at this site, and article is in fact fruitful designed for
  me, keep up posting these articles or reviews.

 139. When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new
  comments are added- checkbox and now each time a comment
  is added I receive 4 emails with the exact same comment.
  There has to be an easy method you can remove me from that service?
  Many thanks!

 140. Howdy! This post couldn’t be written much
  better! Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I’ll forward this article to him.
  Fairly certain he’ll have a great read. Thanks for sharing!

 141. A motivating discussion is worth comment. I do believe that you need to publish more about this subject matter, it may not be
  a taboo matter but generally folks don’t speak about
  such topics. To the next! All the best!!

 142. whoah this weblog is excellent i love studying your posts.
  Keep up the great work! You realize, lots of individuals are searching around for this info, you could
  aid them greatly.

 143. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Very useful information specifically the last part 🙂 I care
  for such info much. I was looking for this certain info for a long time.
  Thank you and best of luck.

 144. Your style is really unique in comparison to other folks I’ve read stuff
  from. Many thanks for posting when you have the opportunity,
  Guess I’ll just book mark this blog.

 145. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging
  for? you made blogging look easy. The overall look of your
  web site is wonderful, as well as the content!

 146. Remarkable issues here. I am very glad to
  peer your post. Thanks a lot and I am having a look ahead to contact you.
  Will you please drop me a e-mail?

 147. If you are going for most excellent contents like myself, simply pay a
  quick visit this website everyday because it
  gives quality contents, thanks

 148. Fantastic blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.

  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many
  choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any recommendations?
  Appreciate it!

 149. This is really attention-grabbing, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look ahead to searching for extra
  of your excellent post. Additionally, I have shared your web site in my social networks

 150. Pretty section of content. I just stumbled upon your
  site and in accession capital to assert that I
  acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll
  be subscribing to your feeds and even I achievement you access
  consistently rapidly.

 151. Its not my first time to pay a visit this site, i am browsing
  this site dailly and obtain pleasant information from
  here everyday.

 152. Your style is really unique compared to other people
  I’ve read stuff from. Thanks for posting when you’ve got the
  opportunity, Guess I will just book mark this site.

 153. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you
  amend your site, how could i subscribe for a blog site?
  The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 154. whoah this weblog is fantastic i really like studying your articles.
  Stay up the good work! You understand, a lot of people are looking round for this info, you can aid them greatly.

 155. Great article! That is the kind of information that are meant to be shared around the net.
  Shame on the search engines for no longer positioning this publish higher!

  Come on over and visit my site . Thank you =)

 156. Hey there! Do you know if they make any plugins to safeguard
  against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on.
  Any recommendations?

 157. Hey! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look.
  I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my
  followers! Superb blog and superb design and style.

 158. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
  though you relied on the video to make your point.
  You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos
  to your site when you could be giving us something informative to read?

 159. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.

  It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you
  did, the net will be a lot more useful than ever before.

 160. Does your website have a contact page? I’m having
  problems locating it but, I’d like to send you
  an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it develop over time.

 161. you’re in reality a just right webmaster. The web site loading speed is amazing.
  It kind of feels that you’re doing any distinctive trick.
  Moreover, The contents are masterwork. you’ve done a great activity in this topic!

 162. What’s up colleagues, how is the whole thing, and what you wish for to say
  about this paragraph, in my view its really amazing for me.

 163. My brother suggested I might like this web site.
  He was once entirely right. This post actually made my
  day. You can not consider simply how much time I had spent for this info!

  Thank you!

 164. Wonderful items from you, man. I have take into account your stuff previous to and you are simply extremely
  fantastic. I really like what you’ve obtained right here, certainly like
  what you’re saying and the way wherein you assert it.
  You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible.
  I can not wait to learn far more from you. That is actually a wonderful web site.

 165. Hello! This is my first comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your articles.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics?
  Thank you so much!

 166. magnificent issues altogether, you simply
  gained a new reader. What could you recommend in regards to your publish that
  you just made a few days in the past? Any positive?

 167. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and help others like you aided me.

 168. Have you ever considered about including a little bit more
  than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything.
  However imagine if you added some great photos or video clips to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and videos, this site
  could undeniably be one of the very best in its field.

  Wonderful blog!

 169. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am going through
  difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I cannot subscribe to it.
  Is there anybody else getting the same RSS problems?
  Anybody who knows the solution can you kindly respond?
  Thanks!!

 170. Hello! Someone in my Facebook group shared this website
  with us so I came to give it a look. I’m definitely
  enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Wonderful blog and fantastic design.

 171. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was doing
  a little homework on this. And he in fact ordered me dinner because I discovered it for him…

  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanx for spending the time to talk about this topic here on your site.

 172. Its not my first time to pay a visit this website,
  i am visiting this web page dailly and take good data from here all the time.

 173. Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different
  subject but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

 174. I’m gone to convey my little brother, that he should also visit this
  webpage on regular basis to obtain updated from most
  recent news.

 175. Thanks a bunch for sharing this with all folks you actually recognise what
  you are talking approximately! Bookmarked. Please
  also discuss with my website =). We may have a hyperlink alternate arrangement
  among us

 176. Wow, marvelous blog layout! How long have you ever been blogging for?
  you made blogging look easy. The full glance of your site is wonderful,
  as smartly as the content material!

 177. I used to be recommended this website through my cousin. I am
  no longer certain whether or not this submit is written by way of him as nobody else
  know such detailed about my trouble. You’re incredible!

  Thank you!

 178. I’m extremely inspired with your writing abilities as well as with the structure
  in your blog. Is that this a paid subject matter or did you customize
  it your self? Either way stay up the nice quality writing,
  it’s uncommon to see a great weblog like this one nowadays..

 179. This is the perfect website for anybody who hopes to find out about this topic.
  You realize so much its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa).
  You definitely put a brand new spin on a subject that has
  been discussed for decades. Excellent stuff, just excellent!

 180. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to
  and you are just extremely fantastic. I really like what you’ve acquired
  here, really like what you are saying and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still take care of
  to keep it sensible. I can not wait to read much more
  from you. This is actually a wonderful site.

 181. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to
  no backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

 182. Simply desire to say your article is as surprising.
  The clearness in your post is just cool and i could assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with
  forthcoming post. Thanks a million and please keep
  up the enjoyable work.

 183. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.

  I’ll be sure to bookmark it and return to read
  more of your useful info. Thanks for the post.

  I will certainly comeback.

 184. Wow, incredible weblog format! How long have you been running
  a blog for? you made running a blog look easy. The full glance of your web site is excellent, as
  neatly as the content!

 185. Tremendous things here. I am very satisfied to see your article.
  Thanks a lot and I am looking ahead to contact you.
  Will you please drop me a mail?

 186. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get four e-mails with
  the same comment. Is there any way you can remove me from
  that service? Many thanks!

 187. Great website. Plenty of useful info here. I am sending it to a few friends
  ans also sharing in delicious. And of course, thanks to your effort!

 188. I know this website provides quality depending articles and extra data,
  is there any other web page which gives these kinds of information in quality?

 189. Quality content is the important to be a focus for
  the visitors to go to see the web site, that’s what this web site is providing.

 190. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days..

 191. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great web-site.

 192. I was excited to uncover this page. I need to to thank you for ones time for
  this wonderful read!! I definitely liked every part of it and
  i also have you book-marked to look at new things on your site.

 193. Amazing blog! Do you have any tips and hints
  for aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a
  little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for
  a paid option? There are so many choices out there that
  I’m completely overwhelmed .. Any tips? Bless you!

 194. Hi! Do you know if they make any plugins to safeguard against
  hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 195. I think the admin of this web site is in fact working hard
  for his web site, for the reason that here every information is quality based
  data.

 196. This is very interesting, You’re a very
  skilled blogger. I have joined your rss feed and
  look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your web site in my
  social networks!

 197. Howdy I am so happy I found your site, I really found you by
  mistake, while I was researching on Google for something else, Anyhow I am here
  now and would just like to say cheers for a marvelous post and
  a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t
  have time to read through it all at the minute but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read more, Please do keep up the awesome work.

 198. I’ve been surfing on-line greater than three hours today, but
  I never found any fascinating article like yours.
  It is lovely value sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content material
  as you probably did, the internet shall be much more helpful
  than ever before.

 199. Wow, awesome blog format! How long have you been running a blog for?

  you make running a blog look easy. The overall look of your
  website is magnificent, let alone the content!

 200. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.
  I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it expand over
  time.

 201. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful
  info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 202. Hi I am so thrilled I found your website, I really found you by mistake,
  while I was browsing on Google for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say cheers for a remarkable
  post and a all round enjoyable blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have book-marked it
  and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to
  read a lot more, Please do keep up the excellent b.

 203. I am regular reader, how are you everybody? This piece of writing posted at
  this website is truly good.

 204. The other day, while I was at work, my sister stole my iphone and tested
  to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be
  a youtube sensation. My iPad is now broken and she has
  83 views. I know this is completely off topic but I
  had to share it with someone!

 205. Its such as you read my mind! You appear to grasp a lot about this, such as you wrote the book in it or something.
  I believe that you just could do with some percent to force the message home a bit, however other than that, that is great blog.
  A great read. I will certainly be back.

 206. Do you have a spam problem on this website; I
  also am a blogger, and I was wondering your situation; many of us have
  created some nice methods and we are looking to exchange strategies with others, why not shoot me an email if interested.

 207. Hey there fantastic blog! Does running a blog like this require
  a large amount of work? I’ve no understanding
  of coding but I had been hoping to start my own blog
  in the near future. Anyway, should you have any
  suggestions or tips for new blog owners please share.
  I know this is off subject but I just wanted to ask. Many thanks!

 208. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who
  was doing a little research on this. And he actually bought me
  dinner simply because I found it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending some time to talk about this issue here on your web page.

 209. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Great. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 210. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

 211. This design is steller! You definitely know how
  to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and
  more than that, how you presented it. Too cool!

 212. It is perfect time to make some plans for the future and it is time
  to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest
  you some interesting things or advice. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 213. Hi this is kinda of off topic but I was wanting to
  know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with
  HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 214. Someone essentially help to make severely articles I would state.
  This is the very first time I frequented your web page and to this point?
  I surprised with the research you made to make this particular publish
  incredible. Great process!

 215. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your weblog posts.
  After all I will be subscribing for your feed and I’m hoping you write again soon!

 216. Useful info. Lucky me I found your site by accident, and I’m
  shocked why this coincidence didn’t came about in advance!
  I bookmarked it.

 217. Every weekend i used to visit this website, because i want enjoyment, as this this web page conations truly pleasant funny data
  too.

 218. Hello this is kind of of off topic but I was wanting
  to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding experience
  so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 219. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how can we communicate?

 220. Currently it looks like WordPress is the top blogging platform available right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 221. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get
  actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement
  you access consistently quickly.

 222. When someone writes an article he/she retains the plan of a user in his/her brain that how a user can know it.
  Therefore that’s why this post is great.
  Thanks!

 223. Hi there, everything is going perfectly here and ofcourse every one is sharing data, that’s
  truly excellent, keep up writing.

 224. I’ve learn a few excellent stuff here. Definitely worth bookmarking
  for revisiting. I surprise how a lot effort you place to create any such fantastic informative
  website.

 225. You are so cool! I don’t suppose I have read something like
  this before. So nice to find someone with some genuine thoughts on this subject matter.
  Seriously.. thanks for starting this up. This website is something that is
  required on the web, someone with some originality!

 226. Great awesome issues here. I¡¦m very glad to see your article. Thank you so much and i’m looking forward to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

 227. Awesome blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for
  a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused ..

  Any suggestions? Cheers!

 228. Excellent article. Keep writing such kind of info on your blog.
  Im really impressed by your site.
  Hi there, You have done a great job. I will definitely digg it and in my opinion suggest to my friends.
  I’m sure they’ll be benefited from this website.

 229. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement
  account it. Look advanced to more added agreeable from you!
  By the way, how could we communicate?

 230. These are really impressive ideas in on the topic of blogging.
  You have touched some fastidious points here.
  Any way keep up wrinting.

 231. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is something that too few people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I came across this during my search for something relating to this.

 232. Howdy! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it very difficult to set up your own blog?

  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure
  where to begin. Do you have any ideas or suggestions?
  Thanks

 233. I blog often and I genuinely appreciate your information. The article has really peaked my interest.
  I will bookmark your blog and keep checking for new information about once per week.
  I opted in for your RSS feed too.

 234. This is really interesting, You are a very
  skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post.
  Also, I have shared your site in my social networks!

 235. Unquestionably consider that that you said. Your favorite justification appeared to be
  on the web the simplest thing to be aware of. I say to
  you, I certainly get annoyed whilst folks consider worries that they plainly do not realize about.
  You managed to hit the nail upon the highest as well as defined out the whole thing
  with no need side effect , folks can take a signal.

  Will likely be again to get more. Thanks

 236. I am really impressed together with your writing talents as well as with the format for your
  weblog. Is this a paid topic or did you customize it
  yourself? Either way keep up the nice high quality
  writing, it’s rare to look a great blog like this one nowadays..

 237. I just like the helpful information you supply in your articles.
  I will bookmark your weblog and check once more right here frequently.
  I’m rather sure I will learn plenty of new stuff right
  right here! Best of luck for the following!

 238. Link exchange is nothing else however it is only placing the other person’s webpage link on your page at appropriate
  place and other person will also do same for you.

 239. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to mention that I have truly enjoyed browsing your weblog posts.

  In any case I’ll be subscribing in your feed and I am hoping you write again soon!

 240. I just could not go away your website prior to suggesting that I really enjoyed
  the usual info a person provide for your visitors? Is gonna be again often to check up on new posts

 241. I feel this is among the so much significant information for me.
  And i’m satisfied studying your article. However
  should remark on few basic issues, The website taste is ideal, the
  articles is actually great : D. Just right activity, cheers

 242. Hey There. I found your blog using msn. That is an extremely neatly written article.

  I will be sure to bookmark it and return to read extra of your helpful information. Thank you for the post.
  I’ll certainly return.

 243. For newest information you have to pay a quick visit the web and on the web I
  found this web page as a finest web site for newest updates.

 244. You could definitely see your skills in the work you
  write. The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid
  to say how they believe. At all times go after your heart.

 245. Thank you, I have just been searching for info about this subject for ages and yours is the best I have discovered till now.
  But, what concerning the conclusion? Are you sure about the supply?

 246. Today, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and
  tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she
  can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 247. Fantastic items from you, man. I have take note your stuff previous to and
  you’re simply too fantastic. I actually like what you have received right here,
  really like what you are stating and the best
  way wherein you assert it. You make it entertaining and you still take care of to stay it sensible.

  I cant wait to read much more from you. This is really a terrific web site.

 248. Wow, awesome weblog layout! How lengthy have you been running a blog for?
  you make blogging glance easy. The total look of your web site is great, let alone
  the content!

 249. I simply want to mention I am just all new to blogging and really savored you’re blog site. Probably I’m going to bookmark your blog post . You surely have beneficial article content. Cheers for sharing with us your website.

 250. Hi there to every body, it’s my first go to see of this website; this weblog consists of
  remarkable and really fine material in support of
  readers.

 251. That is very attention-grabbing, You are a very
  professional blogger. I’ve joined your rss feed and stay up for in quest of more of
  your fantastic post. Also, I have shared your website in my social
  networks

 252. I have to get across my affection for your kindness supporting people who absolutely need help with this situation. Your special dedication to getting the message along had become really powerful and has continuously made guys and women much like me to reach their ambitions. The informative guide denotes much to me and further more to my colleagues. With thanks; from all of us.

 253. I have learn several good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you set to create such a fantastic informative site.

 254. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very useful information particularly the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this particular info for a long time. Thank you and best of luck.

 255. Wow, incredible weblog structure! How lengthy have you been running a blog for? you make running a blog glance easy. The full glance of your web site is great, let alone the content!

 256. That is a very good tip particularly to those new to the blogosphere. Simple but very precise info… Many thanks for sharing this one. A must read article!

 257. I savour, lead to I found just what I used to be taking a look for.

  You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day.
  Bye

 258. I together with my pals happened to be reading through the best advice from your web blog while all of a sudden developed a terrible feeling I had not expressed respect to the blog owner for those techniques. These young men are already for that reason joyful to learn all of them and have now sincerely been loving them. We appreciate you genuinely really thoughtful and then for selecting these kinds of decent subject matter most people are really eager to discover. Our honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

 259. I blog often and I genuinely appreciate your content.
  This article has really peaked my interest. I am going to bookmark your blog and keep
  checking for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed as well.

 260. Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 261. You actually make it seem really easy along with your presentation but I to find this topic to be actually something which I feel I might by no means understand. It kind of feels too complex and very broad for me. I’m taking a look ahead for your next post, I will attempt to get the hold of it!

 262. Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe
  you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward
  to your new updates.

 263. Unquestionably believe that which you stated.

  Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people consider
  worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out
  the whole thing without having side-effects , people could
  take a signal. Will likely be back to get
  more. Thanks

 264. My wife and i have been absolutely relieved when Raymond managed to finish off his web research from your ideas he was given through your weblog. It’s not at all simplistic to simply choose to be freely giving procedures that many a number of people may have been selling. And now we do understand we now have the blog owner to thank for this. The main explanations you’ve made, the easy website menu, the friendships you make it possible to promote – it’s everything exceptional, and it’s assisting our son and our family feel that that theme is interesting, which is certainly pretty vital. Many thanks for all the pieces!

 265. Hi are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying
  to get started and create my own. Do you require any html coding expertise
  to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 266. Thanks for a marvelous posting! I definitely enjoyed reading it,
  you happen to be a great author. I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back in the future.

  I want to encourage you to continue your great job, have a nice holiday weekend!

 267. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be at the web the easiest factor to take
  into account of. I say to you, I definitely get irked at the same time
  as other folks think about worries that they just do not know about.
  You controlled to hit the nail upon the top and defined
  out the whole thing without having side effect , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thank you

 268. What’s up, yup this piece of writing is really good and I have learned lot of things from it regarding
  blogging. thanks.

 269. I feel this is among the so much important information for me.
  And i’m happy studying your article. But should statement on few common things,
  The web site taste is great, the articles is
  actually excellent : D. Just right process, cheers

 270. Great write-up, I am regular visitor of one’s web site, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 271. We’re a group of volunteers and starting a
  new scheme in our community. Your website offered us with
  valuable information to work on. You have done a formidable job and
  our entire community will be thankful to you.

 272. Hurrah! Finally I got a web site from where I be able to actually obtain valuable
  facts regarding my study and knowledge.

 273. Hi everyone, it’s my first pay a visit at this website, and piece of writing is
  truly fruitful in favor of me, keep up posting these types
  of articles.

 274. We’re a group of volunteers and starting a new scheme
  in our community. Your site provided us with valuable
  info to work on. You have done an impressive job and
  our whole community will be grateful to you.

 275. Aw, this was an exceptionally nice post. Finding the time
  and actual effort to make a great article… but
  what can I say… I put things off a lot and never manage to get nearly anything done.

 276. A motivating discussion is worth comment. There’s no doubt that that you ought to write more on this
  subject matter, it may not be a taboo subject but typically folks don’t discuss such topics.
  To the next! Kind regards!!

 277. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s equally educative and interesting, and without a doubt,
  you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough
  folks are speaking intelligently about. I am very happy that
  I found this in my hunt for something concerning this.

 278. The particular Amish’s important faith centered idea of Demut “humility”, plainly demonstrates the particular weak spot related to individualism as well as sociable school therefore well-known concerning individuals civilizations and also there exists a matching sturdiness relating to Amish party id.

 279. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day.
  It’s always exciting to read content from other authors and use a little something from other websites.

 280. Excellent site you have here.. It’s hard to find high-quality writing like yours nowadays.
  I truly appreciate individuals like you! Take care!!

 281. It’s really a great and useful piece of info.
  I’m happy that you simply shared this useful info with us.
  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 282. It’s the best time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy. I have read this submit and if I could I desire to counsel you few fascinating issues or tips. Perhaps you can write subsequent articles relating to this article. I want to learn even more issues approximately it!

 283. I’m pretty pleased to discover this page. I wanted to thank you for ones time for this particularly
  wonderful read!! I definitely enjoyed every bit
  of it and I have you book marked to check out new things on your website.

 284. It is not my first time to pay a quick visit this website, i
  am browsing this website dailly and obtain good facts from
  here every day.

 285. A person necessarily lend a hand to make critically articles I might state.

  That is the first time I frequented your website page and thus far?
  I surprised with the research you made to make this particular post amazing.
  Magnificent process!

 286. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 287. Hello to every body, it’s my first visit of this weblog; this webpage consists of remarkable and genuinely excellent data in support of readers.

 288. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site.
  You have some really good posts and I believe I would be a
  good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange
  for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested.
  Many thanks!

 289. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your site?

 290. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it
  up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your
  blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
  Do you have any suggestions for inexperienced blog writers?
  I’d really appreciate it.

 291. Hullo there, just turned out to be aware of your blog page through Yahoo and bing, and discovered that it is really informative. I’ll be grateful for if you keep up this idea.

 292. Hi, I do believe this is an excellent site. I
  stumbledupon it 😉 I’m going to return once again since I book-marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may
  you be rich and continue to guide other people.

 293. No matter if some one searches for his essential thing, therefore he/she desires to be available that in detail, therefore that
  thing is maintained over here.

 294. Having read this I thought it was really enlightening.
  I appreciate you finding the time and energy to put this content together.

  I once again find myself spending a significant amount of time both reading and leaving
  comments. But so what, it was still worthwhile!

 295. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this
  kind of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.
  Reading this info So i’m glad to show that I’ve an incredibly just right uncanny feeling
  I came upon exactly what I needed. I most for sure
  will make certain to do not omit this web site and give
  it a look regularly.

 296. Heya I’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

 297. Very interesting points you have observed , thanks for putting up. “History is a cyclic poem written by Time upon the memories of man.” by Percy Bysshe Shelley.

 298. This design is incredible! You certainly know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
  almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 299. It’s in fact very difficult in this busy life to listen news on Television, so I simply use internet for that purpose, and take the most up-to-date news.

 300. I just hope to show you that I am new to posting and totally loved your write-up. Very likely I am probably to store your blog post . You absolutely have magnificent article materials. Like it for swapping with us your site webpage

 301. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence
  on just posting videos to your blog when you could be
  giving us something informative to read?

 302. After study many of the blogs on the website now, and i genuinely as if your strategy for blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and you will be checking back soon. Pls take a look at my internet site as well and tell me if you agree.

 303. At this time it looks like Drupal is the preferred blogging platform
  out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 304. An interesting discussion is definitely worth comment.
  There’s no doubt that that you need to write more about this subject, it may not be a taboo subject but usually folks don’t speak about these issues.
  To the next! Cheers!!

 305. I am curious to find out what blog platform you have been working with?
  I’m having some small security issues with my latest blog and I would like to find something more secure.
  Do you have any recommendations?

 306. Only a smiling visitant here to share the love (:, btw great style and design. “Competition is a painful thing, but it produces great results.” by Jerry Flint.

 307. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was
  a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you!
  However, how could we communicate?

 308. Spot on with this write-up, I actually feel this amazing site needs a great deal more attention.
  I’ll probably be returning to read through
  more, thanks for the info!

 309. I really like what you guys are usually up too.

  This sort of clever work and coverage! Keep up the fantastic works guys I’ve added you
  guys to my blogroll.

 310. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based upon on the same subjects you
  discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would
  appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel
  free to send me an e-mail.

 311. I like the valuable information you supply in your articles.
  I will bookmark your blog and take a look at again right here
  frequently. I’m fairly sure I’ll be informed a lot of new stuff right here!
  Good luck for the following!

 312. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based upon on the same information you discuss and would love
  to have you share some stories/information. I know my audience would appreciate your
  work. If you are even remotely interested, feel free to send
  me an e-mail.

 313. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?

  I mean, what you say is valuable and all. But just imagine if
  you added some great pictures or videos to give your posts
  more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips,
  this website could certainly be one of the most beneficial in its niche.
  Very good blog!

 314. I am curious to find out what blog platform you’re working with?
  I’m experiencing some minor security issues with my latest site
  and I’d like to find something more safe. Do you have any solutions?

 315. Everything published made a lot of sense. However,
  what about this? suppose you were to write a killer title?
  I am not suggesting your information isn’t solid, however suppose you added something to maybe get folk’s attention?
  I mean Thư của Tiến sĩ Thành Đài gởi Musa Porome – ILIMOCHAMPA is a little vanilla.
  You might peek at Yahoo’s home page and see how they write article headlines to get viewers interested.
  You might add a video or a pic or two to grab people
  interested about what you’ve got to say. In my opinion, it would bring
  your posts a little livelier.

 316. You’re so interesting! I do not believe I’ve read through anything like
  that before. So nice to find someone with
  some original thoughts on this subject matter. Seriously.. many
  thanks for starting this up. This web site is something that’s needed on the internet, someone with some originality!

 317. Howdy! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it hard to set up your own blog? I’m
  not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or
  suggestions? Thank you

 318. An interesting discussion is worth comment. I believe that you ought to write more
  about this subject, it might not be a taboo matter but usually folks don’t discuss such issues.
  To the next! Cheers!!

 319. My relatives always say that I am killing my time here at net,
  but I know I am getting familiarity all the time by reading such pleasant articles.

 320. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information.
  Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 321. Howdy! This article could not be written much better! Looking at this post reminds me of my previous
  roommate! He continually kept preaching about this. I’ll send this article to him.
  Fairly certain he’s going to have a great read. Thank you for sharing!

 322. I know this site provides quality dependent posts
  and other data, is there any other site which presents these data in quality?

 323. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to
  my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience
  with something like this. Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 324. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 325. I am sure this piece of writing has touched all
  the internet people, its really really nice post on building up new website.

 326. What’s up, all is going fine here and ofcourse every one is
  sharing information, that’s genuinely good, keep up writing.

 327. I got what you mean , thankyou for posting .Woh I am delighted to find this website through google. “Money is the most egalitarian force in society. It confers power on whoever holds it.” by Roger Starr.

 328. I do not know whether it’s just me or if perhaps
  everybody else encountering problems with your blog.
  It looks like some of the text within your posts are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening
  to them as well? This may be a issue with my web browser because
  I’ve had this happen previously. Thanks

 329. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and entertaining, and
  let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about.
  I am very happy I stumbled across this in my search for something relating to this.

 330. Hey There. I found your weblog the usage of msn. That is a very smartly written article.
  I’ll make sure to bookmark it and return to learn more of your useful info.
  Thank you for the post. I will definitely comeback.

 331. Outstanding post however I was wondering if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.
  Many thanks!

 332. I’m curious to find out what blog system you have been utilizing?
  I’m experiencing some small security problems with my latest website and I’d
  like to find something more safe. Do you have any
  suggestions?

 333. What’s up every one, here every one is sharing these knowledge, therefore it’s good to read this web site, and I used to pay a quick visit this web site everyday.

 334. My spouse and i have been really peaceful that John managed to complete his basic research through the ideas he had while using the blog. It is now and again perplexing to simply always be giving away tactics which usually people could have been selling. And we also recognize we now have the blog owner to be grateful to for this. All of the illustrations you made, the simple blog menu, the friendships you will make it possible to create – it is all astounding, and it’s facilitating our son and the family know that this subject matter is amusing, which is certainly pretty mandatory. Thank you for the whole thing!

 335. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 336. I am not sure where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.

  Thanks for excellent info I was looking for this info for my
  mission.

 337. I truly love your site.. Excellent colors & theme.
  Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my
  own personal site and want to find out where you got this from or just what the theme is named.

  Cheers!

 338. I absolutely love your site.. Very nice colors & theme.
  Did you make this site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own blog and
  would like to learn where you got this from or exactly what the theme is named.
  Thank you!

 339. The other day, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested
  to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has
  83 views. I know this is entirely off topic but I had to share
  it with someone!

 340. Keep up the great work , I read few posts on this internet site and I conceive that your website is real interesting and has lots of superb information.

 341. I always used to read article in news papers but now as I am a user of net therefore from now I
  am using net for articles or reviews, thanks to web.

 342. Excellent goods from you, man. I’ve understand your
  stuff previous to and you’re just extremely excellent. I really like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still care for to keep it sensible.

  I cant wait to read far more from you. This is actually a
  great website.

 343. Hey there, I think your website might be having browser
  compatibility issues. When I look at your blog in Chrome,
  it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!

 344. Its like you read my mind! You seem to know so much about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you
  could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog.
  A fantastic read. I will definitely be back.

 345. Wow, awesome blog format! How lengthy have you ever been blogging for?
  you made running a blog glance easy. The entire glance of your website is fantastic, let alone the content!

 346. This is a very good tip particularly to those new to the blogosphere.
  Short but very precise information… Appreciate your sharing this one.
  A must read post!

 347. Good day! I know this is kinda off topic but I was
  wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking
  at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 348. Hey There. I discovered your weblog the usage of msn.
  This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and return to learn extra
  of your useful info. Thank you for the post. I will
  definitely comeback.

 349. For newest information you have to go to see web and on internet I found this
  site as a best site for most up-to-date updates.

 350. Hello, every time i used to check webpage posts here in the early hours in the break of day, as i like to gain knowledge of more
  and more.

 351. I believe that is among the such a lot significant info for me.
  And i am satisfied studying your article. However wanna observation on some common issues,
  The web site taste is ideal, the articles is in reality great : D.
  Just right job, cheers

 352. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice,
  keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later on. Many thanks

 353. I enjoy what you guys are usually up too. This type of clever
  work and exposure! Keep up the very good works guys I’ve incorporated you guys to our
  blogroll.

 354. You really make it seem really easy together with
  your presentation but I find this matter to be really one thing which I think I’d by
  no means understand. It kind of feels too complicated and very broad for me.
  I am having a look forward on your next post, I will attempt to get the hold of it!

 355. I just like the helpful info you supply on your articles.

  I’ll bookmark your blog and check once more here regularly.
  I’m reasonably certain I’ll learn a lot of new stuff right right here!
  Best of luck for the following!

 356. naturally like your web-site however you have to check the
  spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find
  it very troublesome to tell the reality nevertheless I will certainly come again again.

 357. Simply want to say your article is as amazing.
  The clarity on your put up is simply cool and
  that i can suppose you are an expert on this
  subject. Fine together with your permission let me to snatch your RSS feed to keep updated with coming near near post.
  Thanks one million and please carry on the gratifying
  work.

 358. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post.
  Also, I have shared your web site in my social networks!

 359. I must thank you for the efforts you have put in penning this
  blog. I am hoping to see the same high-grade blog posts from you in the
  future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my
  own, personal site now 😉

 360. of course like your web-site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to inform the reality on the other hand I will surely come again again.

 361. Hello There. I found your blog the usage of msn. That is an extremely well written article.

  I will make sure to bookmark it and come back to learn extra of your useful info.

  Thank you for the post. I will definitely return.

 362. Hello There. I found your weblog the use of msn. That is a very smartly written article.
  I’ll make sure to bookmark it and return to read extra of your helpful info.

  Thanks for the post. I’ll definitely return.

 363. Helpful information. Fortunate me I found your
  site unintentionally, and I’m stunned why this twist of fate did not
  came about in advance! I bookmarked it.

 364. Good day I am so excited I found your blog, I really found you by accident, while I was browsing on Aol for something
  else, Anyways I am here now and would just like
  to say kudos for a incredible post and a all round entertaining blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute
  but I have book-marked it and also added your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do
  keep up the fantastic jo.

 365. Nice blog here! Also your web site a lot up fast! What host are you using?

  Can I am getting your associate hyperlink in your host?
  I wish my site loaded up as fast as yours lol

 366. What’s up, all the time i used to check webpage posts here
  in the early hours in the break of day, because i love to find out more and more.

 367. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this excellent blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will talk about this website with
  my Facebook group. Talk soon!

 368. Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the
  favor”.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to
  use some of your ideas!!

 369. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really
  make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Cheers

 370. Having read this I thought it was very informative.

  I appreciate you taking the time and energy to put this short
  article together. I once again find myself personally spending a lot
  of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 371. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave
  it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put
  the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside
  and it pinched her ear. She never wants to go back!
  LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 372. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads.

  I’m hoping to contribute & aid different customers like its helped
  me. Great job.

 373. Hello there! I could have sworn I’ve visited this blog before but after going through a
  few of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m certainly pleased I stumbled upon it and
  I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 374. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get bought an edginess over that you
  wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case
  you shield this hike.

 375. Hello just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the
  pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think
  its a linking issue. I’ve tried it in two different internet
  browsers and both show the same outcome.

 376. My brother suggested I may like this web site. He was
  once entirely right. This publish actually made my day.
  You cann’t imagine just how much time I had spent for this info!

  Thanks!

 377. I all the time used to study post in news papers but now as I am
  a user of internet thus from now I am using net for content, thanks to web.

 378. I have been surfing on-line greater than three hours lately,
  but I never discovered any attention-grabbing article like yours.
  It is beautiful worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers
  made excellent content material as you did, the web will likely be
  a lot more helpful than ever before.

 379. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering
  the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 380. I loved as much as you will receive carried out right
  here. The sketch is attractive, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering
  the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the
  same nearly a lot often inside case you shield
  this increase.

 381. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am having problems with your
  RSS. I don’t know why I cannot subscribe to it. Is there anybody else having the same RSS problems?

  Anyone that knows the answer will you kindly respond?
  Thanx!!

 382. Helpful info. Lucky me I discovered your site by chance,
  and I’m surprised why this twist of fate didn’t came about earlier!
  I bookmarked it.

 383. I’ve been browsing on-line more than three hours nowadays, but
  I by no means found any interesting article like yours.

  It is pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content material as you did, the net can be a lot more useful than ever before.

 384. Good day I am so delighted I found your webpage, I really found you by
  error, while I was looking on Aol for something else, Anyhow I
  am here now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the
  moment but I have saved it and also added
  your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more,
  Please do keep up the excellent work.

 385. Hi! This post couldn’t be written any better! Reading this post
  reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this.

  I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thanks for sharing! pof natalielise