HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA

HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA

Năm 2008-2011

Yava Palei

A) Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa (BTVH) với các Lễ Hội Truyền Thống của Dân Tộc:

1. Các lễ hội người Chăm

Từ thủa xa xưa dân tộc Chăm vốn là cư dân nông nghiệp, sống rải rác dọc theo vùng duyên hải miền trung Việt nam ngày nay.  Đời sống của họ lệ thuộc nhiều vào thiên nhiên, khi thì mưa thuận gió hòa, khi thì hạn hán, khi thì bão lụt giông tố ập lên đầu họ.  Từ cuộc sống bấp bênh và cuộc đời ngắn ngủi trên trần gian khiến họ càng tin tưởng mãnh liệt vào những đấng linh thiêng vô hình đang ngự trị vây quanh. Dân tộc Chăm cũng như bao dân tộc khác trên thế giới , khởi đầu từ sự không hiểu biết nhiều về thiên nhiên, dần dà con người hình thành nên các tập tục, các tín ngưỡng dân gian, các lễ nghi nông nghiệp và sau dần trở thành các lễ hội truyền thống của dân tộc.

Theo các nhà nghiên cứu về Champa học, một số bộ phận dân cư Chăm ở hai tỉnh Ninh Thuận và Bình Thuận ngày nay vẫn còn lưu giữ, cúng tế và thực hành 75 nghi lễ và hội hè khác nhau, trong số đó có khoảng 20 lễ hội đặc sắc liên quan đến gia đình, tộc họ, xóm làng và cộng đồng dân tộc. Chẳng hạn như lễ Puis, lễ Payak ( lễ cúng tế thần linh của tộc họ), lễ Rija Nưgar ( lễ hội múa tống ôn đầu năm của xứ sở) , lễ Rija Harei ( lễ hội múa ban ngày) , lễ Rija Daywap (lễ hội múa ban đêm), lễ Rija Praung (lễ hội múa lớn), lễ Pơh Babbơng Yang (lễ mở cửa tháp), lễ Yuơr Yang (lễ cầu đảo), lễ Katê, lễ Chabbur, lễ Palau Sah (lễ cầu đảo), lễ Kap Halau kraung (lễ chặn nguồn nước), lễ Ngak Kabaw yang Patau (lễ tế trâu), v.v….

2. Tại sao chọn Lễ Hội Ilimo Kauk Thun và Katê?

Kể từ ngày thành lập, Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa tại Hoa kỳ đã khẳng định rõ ràng việc làm của Hội trong Bylaws, chương III (Article III), điều khoản 2 về các hoạt động của Hội như sau:  “Hội tự nguyện thực hiện hàng năm hai lễ hội truyền thống của dân tộc: Lễ hội Ilimo Kauk Thun và Lễ Hội Katê theo lịch Chăm.”  (Bylaws Hội BTVH Champa, trang1).

Ngày nay dân tộc Chăm không còn như xưa, chỉ theo một tôn giáo là Bà-la-môn hay thờ đa thần.   Một số bộ phận dân tộc Chăm đã đổi theo Đạo Bà-ni, Islam, Thiên Chúa Giáo, Tin lành, Phật Giáo v.v…. Khi qua định cư tại Hoa Kỳ thì hoàn cảnh sống đã thay đổi, đồng hương Chăm không còn sống quây quần trong các buôn làng như ở quê nhà.  Đời sống, công ăn việc làm không cho phép họ rảnh rang để mỗi năm họ phải tiến hành ít nhứt 20 lễ hội quanh năm. Vả lại ngày nay tại quê nhà, bà con xóm làng người Chăm cũng chỉ thực hành một số lễ hội quan trọng như Rija Nưgar, Katê, Chabbur, Palau Pasah, Pơh Babbơng Yang, và một số lễ nghi lẻ tẻ nữa thôi chứ họ không còn có khả năng để thực hành đầy đủ các lễ hội như khi còn Vương Quốc Champa.

Từ thực tiễn khách quan nêu trên, Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa tại Hoa kỳ chỉ kêu gọi đồng hương bảo lưu hai ngàylễ hội lớn của dân tộc, Ilimo Kauk Thun (ở quê nhà gọi là Rija Nưgar) và Katê là quí hóa lắm rồi.

3. Ý nghĩa của lễ Hội Ilimo Kauk Thun và Katê

a) Leã Hội Ilimo Kauk Thun:

Có một số đồng hương Chăm hải ngoại thắc mắc, tại sao Hội BTVH Champa không gọi là Rija Nưgar mà lại dùng từ Lễ Hội Ilimo kauk Thun để đón mừng năm mới theo lịch Chăm. Nói đến Rija Nưgar là nói đến nghi lễ rất long trọng và nghiêm trang của người Chăm, đòi hỏi phải có ông thầy Mưdwon (Thầy vỗ) làm chủ lễ, ông thầy Ka-ing (Thầy bóng) để dâng lễ vật lên các vị thần linh theo đúng tập tục đã thực hành. Hội BTVH Champa tại Hoa Kỳ xét thấy không đủ khả năng để thực hành theo đúng nghi thức Rija Nưgar như ở quê nhà; vả lại, các thành viên của Hội gồm nhiều hội viên thuộc nhiều tôn giáo khác nhau nên Hội không thể thực hiện đón mừng năm mới theo nghi lễ Rija Nưgar như ở quê nhà, thay vào đó Hội phải chọn những nghi thức thích hợp để tín đồ các tôn giáo có thể chấp nhận được.

Tuy nghi thức tiến hành Lễ Ilimo Kauk thun của Hội BTVH Champa có khác với lễ Rija Nưgar ở quê nhà, nhưng ý nghĩa của lễ hội hoàn toàn giống nhau, nhằm để tống khứ những điều xui xẻo của năm cũ và đón mừng cầu mong những điều tốt lành đến với đồng hương, cộng đồng trong năm mới.

b) Lễ Hội Katê:

Tương tự, Hội BTVH Champa tiến hành lễ hội Katê khác với nghi lễ Katê ở trên các đền tháp tại quê nhà.  Tại xứ lạ quê người, Hội biết tìm đâu ra một ông Po Dhia (Thầy cả sư), ông Kadhar (Thầy kéo đàn nhị), Muk Pajau (Bà bóng), ông Chamưnei (Thầy giữ đền tháp) để tiến hành Lễ Katê theo nghi lễ trên đền tháp; vả lại như đã đề cập trong lễ Hội Ilimo Kauk Thun, Hội BTVH Champa bao gồm nhiều hội viên thuộc nhiều tôn giáo khác nhau, như Islam, Bà-ni, Ba-la-môn, Thiên Chúa, Tin Lành,…, nên Hội không thể tiến hành nghi lễ Katê theo nghi thức trên đền tháp được, thay vào đó Hội phải chọn các nghi thức thích hợp để mọi thành viên của Hội có thể tham dự.

Mặc dù nghi thức tiến hành Lễ Hội Katê của Hội BTVH Champa có phần biến đổi để cho phù hợp với hoàn cảnh đồng hương Champa sinh sống tại Hoa Kỳ, nhưng ý nghĩa của Lễ Hội hoàn toàn giống với ý nghĩa của Lễ Hội Katê ở quê nhà nhằm tưởng nhớ đến công ơn của Tiền Nhân, đến những vị Anh Hùng có công với lịch sử, văn hóa dân tộc.

B) Sơ lược hoạt động của Hội BTVH Champa năm 2008 – 2011:

Trong đặc san Vijaya số 7, chúng tôi đã tường trình hoạt động của Hội đến ngày Ilimo Kauk Thun 2008.  Qua Vijaya số 8 này, chúng tôi tường thuật các hoạt động của Hội từ Katê năm 2008 đến trước mùa Katê năm 2011.

1. Kỷ niệm 10 năm thành lập Hội BTVH Champa và Katê 2008

Mừng lễ Katê năm 2008 được Hội tổ chức vào Thứ Bảy, ngày 4 tháng 10 năm 2008.  Buổi lễ bắt đầu từ 11 giờ 30 trưa tại một hội trường nằm ngay trên đường Quimby và góc Capitol Express Way với khoảng 200 đồng hương gốc Chăm từ các thành phố Sacramento, San Jose, Modesto, San francisco (thuộc tiểu bang California), và Tacoma, Seatle (thuộc tiểu bang Washington) về cùng tham dự.  Nhân dịp này Hội đồng thời kỷ niệm 10 năm ngày thành lập (1998-2008) luôn thể. Do vậy, sau tiết mục nghi lễ tưởng nhớ các bậc Tiền Nhân Champa, Ông Yassin Bá, Chủ Tịch Hội Đồng Lãnh Đạo của Hội báo cáo thành tích hoạt động của Hội sau 10 năm tồn tại và phát triển.  Cụ thể là Hội đã tổ chức thành công 10 năm liên tục hai ngày lễ lớn của dân tộc, đó là ngày Ilimo Kauk Thun (hay còn gọi là Tết Champa) và Lễ Hội Katê, tức ngày tưởng nhớ các bậc tiền nhân.  Ngoài ra Hội còn xuất bản lịch Chăm để tặng đồng hương nhân ngày đầu năm.  Tính đến dịp kỷ niệm 10 năm ngày thành lập, Hội BTVH Champa đã xuất bản được 7 cuốn Vijaya từ số 1 đến số 7. Hội cũng thường xuyên chung vai sát cánh với cộng đồng Việt nam để tham gia Hội Tết Nguyên Đán tại các thành phố San Jose và Sacramento qua việc triển lãm các gian hàng thổ cẩm, triển lãm các hình ảnh văn hóa nghệ thuật Champa qua các thời đại, cũng như đóng góp các tiết mục văn nghệ truyền thống Champa trong các buổi trình diễn văn nghệ của Hội Tết Việt nam tại xứ người.

Tiếp đến là tiết mục trình chiếu slide show hình ảnh sinh hoạt của các hội viên, cảm tình viên đã góp phần cho sự hồi sinh văn hóa Champa tại xứ người.  Xem lại những hình ảnh sinh hoạt của Hội khiến mọi người trong hội trường không khỏi bùi ngùi xúc động khi hồi tưởng 10 năm trước đây các em, các cháu còn là thiếu niên nhi đồng mà hôm nay các cháu đã trở thành những thanh niên, thanh nữ trong c á c trường trung học và đại học của Hoa Kỳ. Có em, có cháu đã lập gia đình và có con đang tham dự lễ hội Katê kỳ này.

Xen kẽ các tiết mục để kỷ niệm 10 năm ngày thành lập Hội là các tiết mục văn nghệ phụ diễn cho ngày hội.  Kế tiếp là phần nghỉ giải lao và dùng cơm trưa thân mật. Quan khách được dịp thưởng thức các món ăn truyền thống Champa như ia tanut, gaim, pei chuk, pei nung, pei dalik, sakaya,v.v,… thật đậm đà tình dân tộc.

Sau phần ăn uống là phần văn nghệ cây nhà lá vườn do các em học sinh trường Chăm Ngữ tại Sacramento biểu diễn cùng với các diễn viên Ban Văn Nghệ của Hội. Lễ kỷ nieäm 10 năm ngày thành lập Hội và Lễ Katê 2008 kết thúc vào 6 giờ 30 chiều cùng ngày.

Sau buổi lễ kết thúc, toàn thể hội viên, cảm tình viên dọn dẹp hội trường và ra về chuẩn bị cho buổi họp toàn hội viên vào 9 giờ tối cùng ngày tại nhà Bá Trung Thiệu để bầu lại Tân Hội Đồng Lãnh Đạo và Ủy Ban Chấp Hành của Hội khóa IV, nhiệm kỳ 5 năm (2009-2013) theo đúng bylaws của Hội qui định. Sau hơn hai giờ thảo luận, toàn hội viên đồng ý bầu lại ông Yassin Bá làm Chủ tịch Hội Đồng Lãnh Đạo, ông Bá Đại Long và ông Đặng Chánh Anh làm Phó Chủ Tịch Hội Đồng Lãnh Đạo, ông Đắc Hữu Thiên là thành viên Hội Đồng, ông Đắc Văn Kiết và ông Thành Phú Bá là cố vấn của Hội Đồng. Toàn Hội viên nhất trí bầu Đặng Chánh Linh là Chủ Tịch Ủy Ban Chấp Hành, Dương Tấn An và Châu Văn thủ làm phó Chủ Tịch của Ủy Ban Chấp Hành. Còn thành viên các ủy ban chuyên ngành vẫn giữ nguyên không gì thay đổi.

Cuộc họp để bầu Tân Hội Đồng Lãnh Đạo và Tân Ủy Ban Chấp Hành đã kết thúc vào khoảng 11 giờ đêm cùng ngày.

2. Ngày Ilimo Kauk Thun 2009, sự khởi sắc của Tết Champa tại hải ngoại

Tương tự như ngày Ilimo Kauk Thun năm 2008, ngày Ilimo Kauk Thun năm 2009 được đồng hương Champa tiếp đón một cách trân trọng tại 3 thành phố: San Jose, Sacramento và Tacoma.

Tại Sacramento chi Hội BTVH Champa tổ chức đón mừng năm mới vào ngày 25 tháng 4 năm 2009 tại điểm: 6804 Peninsula Way, Elk Grove, CA 95758, từ 4 giờ 30 chiều đến nửa đêm. Tại Tacoma tổ chức đón mừng năm mới ngày 26 tháng 4 năm 2009 tại nhà ông Đặng Chánh Anh, cựu Chủ tịch của Hội.  Tại San Jose tổ chức đón mừng năm mới tại Cunningham Park thuộc thành phố San Jose cùng ngày với thành phố Tacoma.

Không giống như ở quê nhà, không khí đón mừng năm mới và tiễn đưa năm cũ trong các rạp lễ  Rija Nưgar của các Palei Chăm thường thiên về lễ nghi hơn là tổ chức các cuộc vui chơi cho dân làng. Tại hải ngoại, không khí đón mừng năm mới có phần nhộn nhịp vui tươi hơn. Mọi giới từ trẻ em cho đến các bậc lớn tuổi đều góp phần vào việc tham gia Hội Xuân. Các cháu nhỏ dưới 18 tuổi đều được nhận bao lì xì của Hội biếu tặng, được cơ hội để hái lộc đầu xuân cầu xin may mắn trong dịp năm mới và tham gia múa hát phục vụ trong ngày Tết để khách vui xuân thưởng lãm.  Các cháu học giỏi, nói giỏi tiếng Chăm được nhận phần thưởng, giấy khen từ các thầy cô giảng dạy tiếng Chăm. Các thanh niên sinh viên học sinh thì chơi các trò chơi thể thao, bóng chuyền, kéo dây. v.v… Các phụ nữ, các bà mẹ trẻ thì thi hát Karaoke, thi biểu diễn múa các điệu múa truyền thống Champa; các vị lớn tuổi thì chơi cờ tướng, chơi lô tô, chơi bốc thăm trúng thưởng.  Mỗi gia đình đồng hương tham dự Ilimo Kauk Thun đều được Hội tặng lịch Chăm để treo trong nhà.

Tại San Jose và Tacoma lễ đón mừng năm mới kết thúc vào khoảng 5 giờ chiều cùng ngày. Riêng tại Sacramento buổi đón mừng năm mới kết thúc vào khoảng 12 giờ khuya cùng ngày.  Ngày Ilimo Kauk Thun 2009 quả là một sự khởi sắc của Tết Champa tại hải ngoại.

3. Katê 2009, điểm hội tụ của những đứa con Champa

Katê 2009 được Hội BTVH Champa tổ chức vào ngày 24 tháng 10 năm 2009 tại một hội trường khang trang thuộc Trung Tâm Sinh Hoạt Cộng Đồng Việt Nam Bắc California, nằm trên đường:    2129 10th Street, San Jose. Buổi lễ bắt đầu từ 2 giờ 30 chiều, có khoảng 300 đồng hương gốc Chăm tham dự.

Đây là buổi lễ Katê đầu tiên do Hội BTVH Champa tổ chức được đông đảo đồng hương Champa hải ngoại tham dự. Trong buổi lễ Katê này, Hội BTVH Champa rất hân hạnh được tiếp đón ông Trần Thái Văn, dân biểu tiểu bang California, địa hạt Westminster, thuộc quận hạt Los Angeles cùng tham dự; Hội cũng được hân hạnh đón tiếp một vị nhân sĩ Chăm đến từ Việt Nam, ông Nguyễn Văn Tỷ, cựu Hiệu Trưởng Trường Trung Học Poklong Phan Rang, một trí thức tiêu biểu của người Chăm theo đạo Bà-ni. Hội cũng hân hạnh tiếp đón một nhân sĩ Chăm đến từ Pháp Quốc, ông Dương Tấn Thi, một trí thức tiêu biểu của người Chăm theo đạo Bà-la-môn. Hội cũng ghi nhận, sự có mặt của hầu hết các vị trong Hội Đồng Lãnh Đạo của Hội BTVH Champa, gồm có ông Yassin Bá, Chủ tịch Hội Đồng; ông Đặng Chánh Ánh, phó Chủ Tịch của Hội Đồng; ông Bá Đại Long, phó Chủ tịch của Hội Đồng; ông Đắc Văn Kiết, cố vấn của Hội Đồng, ông Thành Phú Bá, cố vấn của Hội Đồng; ông Đắc Hữu Thiên thành viên của Hội Đồng; Về phía quan khách trong nội địa Hoa Kỳ, chúng tôi ghi nhận có sự hiện diện của quí quan khách sau: Ông Lưu Quang Sang, cựu dân biểu Chăm thời kỳ đệ II Việt Nam Cộng Hòa, thành viên trong Ban Sáng Lập Hội Văn Hóa Truyền Thống Champa, có trụ sở tại thủ phủ Sacramento, thuộc tiểu bang California; ông bà Jack John và Mận John, đại diện cho Hội Thánh Tin Lành Chăm vùng Sacramento và phụ cận; có phái đoàn Champa Cao Nguyên do ông Y Klong Adrong, một nhân sĩ Champa vùng Cao Nguyên, dẫn đầu và có Bác Sĩ Y Thức và Mục Sư Cường Điểu cùng hiện diện trong phái đoàn. Ngoài các vị khách quí nêu trên, chúng tôi ghi nhận có sự hiện diện của hầu hết giới trẻ ở thành phố San Jose, Sacramento, Tacoma, như Thạch Ngọc Xuân, Chủ tịch Hội Văn Hóa Truyền Thống Champa, Đặng Chánh Linh, Chủ tịch Hội BTVH Champa và cùng toàn thể thành viên trong Ban Chấp Hành của hai Hội đều có mặt trong ngày Lễ Hội trọng đại này của dân tộc.

Để bắt đầu cho buổi lễ, MC Bá Trung Thiệu và Thủy Nguyên kính mời toàn thể đồng hương tham dự đứng dậy để chuẩn bị làm Lễ Tưởng Nhớ các Bậc Tiền Nhân Champa. Kế đến, MC kính mời hai vị nhân sĩ, ông Yassin Bá và ông Đặng Chánh Anh lên trước sân khấu để chuẩn bị khiêng vòng hoa dâng lên Đài tưởng Nhớ các Bậc Tiền Nhân. Hai vị nhân sĩ từ từ khiêng vòng hoa tươi tắn từ dưới sân khấu để đưa lên khán đài và trịnh trọng đặt vào Đài Tưởng Nhớ các Bậc Tiền Nhân Champa, MC Bá Trung Thiệu và Thủy Nguyên kính mời toàn thể đồng hương cùng hát bài truyền thống ca:  “Khik Bhum Pasai” để tạ ơn Tiền Nhân, tạ ơn các Anh hùng đã vì sự tồn vong của Champa mà vong thân. Khi bài “Khik Bhum Pasai” vừa chấm dứt, MC kính mời quí đồng hương, quí quan khách dành một phút im lặng để tưởng nhớ đến công ơn các bậc Tiền Nhân. Một phút để tưởng nhớ các bậc tiền nhân trôi qua, MC kính mời toàn thể tham dự viên an tọa.

Tiếp đến là phần giới thiệu quan khách tham dự của MC, phần đọc diễn văn khai mạc của ông Đặng Chánh Linh, tân Chủ Tịch của Hội BTVH Champa, tiếp đến phần trình bày ý nghĩa Lễ Hội Katê của ông Đắc Văn Kiết, phần xướng đọc tiểu sử anh hùng Chế Bồng Nga của bà Dương Chi Mai, phần phát biểu cảm tưởng của quan khách gồm có ông Nguyễn Văn Tỷ, Lưu Quang Sang, Y Klong Adrong, bà Phú Thị Mận (tức Mận John), Mục Sư Cường Điểu. Tất cả các bài phát biểu của quan khách đều cho rằng  Katê là lễ hội chung của toàn đồng hương Champa không phân biệt tôn giáo nào.  Mọi cá nhân hay các tổ chức Champa đều có quyền tổ chức, thực hiện Lễ Hội Katê tùy theo hoàn cảnh hay khả năng của tổ chức mình cho phép trong tinh thần tự nguyện tự giác đối với Tiền Nhân Champa.

Sau phần nghi lễ Katê là phần dùng cơm chiều thân mật do Hội thết đãi.  Kế tiếp là phần văn nghệ cây nhà lá vườn do đội văn nghệ của hai Hội (Hội BTVH và Hội Văn Hóa Truyền Thống Champa) cùng góp phần thật hấp dẫn. Buổi Lễ Hội Katê 2009 kết thúc vào khoảng 9 giờ 30 tối cùng ngày trong niềm tự hào của mọi người khi ra về còn tự nhận mình là con dân Champa.

4. Tết Champa 2010 tại thủ phủ Sacramento, California

Ngày Ilimo Kauk 2010, tức Tết Champa, được toàn thể hội viên Hội BTVH Champa quyết định tổ chức tập trung tại thủ phủ Sacramento, thuộc tiểu bang California. Buổi lễ bắt đầu từ 3 giờ chiều ngày 10 tháng 4 năm 2010 tại một hội trường khang trang thuộc thành phố Sacramento, nằm trên đường 6000 Lemon Hill Avenue, Sacramento, CA 95824 và bế mạc đến nửa đêm cùng ngày.

Đây là Hội Tết Champa đầu tiên được hai Chi Hội thuộc Hội BTVH Champa tại San Jose và Sacramento phối hợp tổ chức. Hiện diện trong buổi Lễ Đón Mừng Năm Mới theo Chăm lịch, chúng tôi nhận thấy có nhiều vị lãnh đạo của các hội đoàn Việt Nam tại thủ phủ Sacramento cùng tham dự, gồm có ông bà Nhà Văn Nhật Thịnh và Khuê Dung, Chủ tịch Hội Văn Nghệ Sĩ Việt Mỹ tại Hoa Kỳ, kiêm chủ bút tuần báo Đất Đứng; Tiến sĩ Minh Thi, Giám Đốc Đài Phát Thanh Tiếng Nước Tôi kiêm chủ bút tuần báo VietNews tại vùng Sacramento và phụ cận; ông Trần Gia Tường và ông Huỳnh Hóa, Chủ tịch và phó Chủ tịch Hội Người Việt Cao Niên tại Sacramento; ông Phan Lăng, Trưởng cơ sở của Đảng Việt Tân tại vùng Sacramento và phụ cận; đặc biệt có sự hiện diện của bà Diễm Hương, cộng tác viên của Đài V.O.A. (Voice Of America) cùng tham dự buổi lễ. Trước khi Lễ Hội Ilimo Kauk Thun bắt đầu, bà Diễm Hương đã tiến hành một cuộc phỏng vấn đặc biệt dành cho ông Yassin Bá, Chủ tịch Hội Đồng Lãnh Đạo Hội BTVH Champa tại Hoa Kỳ, về quá trình hoạt động của Hội và ý nghĩa của ngày Ilimo Kauk Thun và Katê. (Chúng tôi có đăng bài phỏng vấn của thông tín viên Diễm Hương dành cho ông Yassin trong Đặc San Vijaya số này).

Lễ Đón Mừng Năm Mới Champa năm 2010 bắt đầu bằng ba hồi trống ginang, baranưng hòa quyện với tiếng saranai véo von của ban nhạc tạo nên một âm vang kỳ diệu đặc thù Champa tại xứ người. Ban nhạc gồm hai tay trống ginang là Bá Văn Viện và Bá Văn Tư, một tay trống baranưng là Xuân Hiệp và một tay thổi kèn Saranai là Đào Văn Hiển. MC của buổi lễ là Bá Trung Thiệu và Thủy Nguyên trong chất giọng tiếng Chăm và tiếng Việt thật lưu loát và trầm ấm. Sau ba hồi trống ginang, baranưng và kèn saranai vang lên báo hiệu năm cũ đã hết và năm mới lại đến với đồng hương Champa từ trong nước ra đến hải ngoại. MC Bá Trung Thiệu và Thủy Nguyên kính mời quý đồng đứng dậy chuẩn bị làm Lễ Tưởng Nhớ các bậc Tiền Nhân Champa nhân dịp đầu năm và cầu mong cho quê hương xóm làng được bình an, cho cộng đồng Champa hải ngoại làm ăn phát đạt, cho con cháu học giỏi và có công ăn việc làm vững chãi, đặc biệt cầu mong cho con cháu sinh ra và lớn lên tại Hoa Kỳ không quên truyền thống văn hóa của mình.

Sau phần nghi lễ đón mừng năm mới là phần khai hội của ông Châu Văn Thủ, phó Chủ tịch Hội BTVH Champa, kiêm Trưởng Chi Hội của Hoäi BTVH Champa tại Sacramento. Tiếp đến là phần chúc mừng năm mới của các quan khách tham dự lễ hội, phần phát quà lì xì cho các cháu thiếu niên nhi đồng, phần phát phần thưởng cho các em, các cháu học giỏi, nói giỏi tiếng Chăm, phần tặng lịch cho đồng hương, phần bốc thăm có giải thưởng, kế đến là bữa cơm thân mật nhân dịp Tết Champa. Quan khách được thết đãi các món ăn truyền thống Chăm như bê thui, gỏi gà, mì xào, cơm chiên, pei nung, pei dalik, v.v… Quý quan khách vừa thưởng thức các món ăn Chăm-Việt vừa thưởng thức các giọng hát quen thuộc của các ca sĩ địa phương vùng San Jose, Sacramento, bao gồm các ca sĩ sau: Qua Đình Nam, Thông Linh, Xuân Hiệp, Chăm Hải, Quốc Vinh, Linda Miêu, Trung Thiệu, Henry Chi, Bá Văn Dư, ca sĩ bác sĩ Nguyễn Tùng, ca nhạc sĩ Nguyễn Dũng, ca nhạc sĩ Xuân Thành, ca nhạc sĩ Việt Cường, ca sĩ Báu Nguyễn v.v…  Phục vụ cho buổi ca nhạc đón mừng đêm tân niên  năm 2010 có 2 băng nhạc, băng nhạc của Chăm Hải phục vụ xuất đầu tiên từ 6 giờ tối đến 9 giờ đêm, và băng nhạc Nguyễn Dũng phục vụ đến tận khuya khi không còn quan khách nào muốn hát nữa.

Tết Champa 2010 tại Sacramento quả là một đêm đón mừng tân niên đầy ý nghĩa đối với đồng hương Chăm-Việt tại vùng Sacramento và San Jose.

Tại thành phố Tacoma, Chi Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa địa phương đã tổ chức đón Tết Champa 2010 cùng ngày với Sacramento tổ chức tại nhà ông Cựu Chủ tịch Đặng Chánh Anh như mấy năm trước. Buổi lễ bắt đầu từ 2 giờ 30 chiều và kết thúc vào lúc 8 giờ 30 cùng ngày.

5. Lễ Hội Katê năm 2010

Ngày 16 tháng 10 năm 2010, Hội BTVH Champa tổ chức Lễ Hội Katê tại hội trường trên đường 2268 Quimby Road, San Jose, CA 95121, từ 4 giờ chiều đến 10 giờ đêm. Chương trình buổi lễ cũng tiến hành như mấy năm trước.  Katê năm nay Hội không ra mắt được Đặc San Vijaya số 8.

Sau Lễ Hội Katê tại hội trường, Hội mời toàn thể hội viên, cảm tình viên tập trung đến nhà của Bá Trung Tuyên họp để rút ưu khuyết điểm trong quá trình hoạt động của Hội trong năm qua đồng thời vạch ra những dự án cho Ilimo Kauk Thun và Katê 2011. Hội kêu gọi toàn thể anh em Hội viên phải cố gắng viết bài để đóng góp cho Đặc San Vijaya số 8 sẽ phát hành trong mùa Katê 2011. Toàn thể hội viên và cảm tình viên thật phấn khởi để tiếp đón thêm bốn gia đình Hội viên mới đến định cư tại Hoa Kỳ, gồm c ó gia đình ông Nại Thành Đơn, gia đình Bạch Thanh Thoảng, gia đình Bá Văn Viện và gia đình Miêu Văn Tuấn chính thức gia nhập thành viên của Hội BTVH Champa tại Hoa Kỳ. Buổi họp kết thúc vào khoảng 12 giờ đêm cùng ngày.

6. Ngày Ilimo Kauk thun năm 2011

Ngày 10 tháng 04 năm 2011, Hội BTVH Champa đón mừng Lễ Hội Ilimo kauk Thun tại công viên Cunningham Park, một công viên xinh đẹp thuộc thành phố San Jose. Theo quyết định của Hội, Chi Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa tại Sacramento cùng về tham dự Lễ Hội Ilimo Kauk Thun với đồng hương tại San Jose, Chương trình lễ hội cũng bao gồm các tiết mục như các năm vừa rồi. Quý đồng hương tham dự Lễ Hội Ilimo Kauk Thun năm nay vừa thưởng ngoạn chương trình văn nghệ đón xuân của Ban Tổ Chức vừa thưởng thức các món thịt sườn bò nướng ngoài trời thật hấp dẫn, ăn với các món ăn truyền thống của dân tộc như Pei nung, Pei dalik, bành bèo, v.v… Lễ đón mừng năm mới năm 2011 kết thúc vào khoảng 5 giờ chiều cùng ngày.

Chi Hội BTVH Champa tại Tacoma tổ chức đón mừng năm mới tại tư dinh ông Đặng Chánh Anh, cựu Chủ tịch Hội BTVH Champa, có sự tham dự của các đồng hương Chăm từ thành phố Seattle. Cũng như năm vừa rồi, Lễ đón mừng năm mới Chăm tại Tacoma gồm phần nghi lễ, phần ăn uống vui chơi và cuối cùng là phần thi hát Karaoke của các tham dự viên. Buổi đón mừng năm mới bắt đầu từ 11 giờ sáng và kết thúc vào khoảng 4 giờ chiều cùng ngày.

Trên đây là sơ lược hoạt động của Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa tại Hoa Kỳ trong 3 năm vừa qua mong gởi đến toàn thể đồng hương để cùng chia xẻ. Tuy thành tích không có gì lớn lao cho lắm nhưng cũng đủ để nói lên tấm lòng của con dân Champa tha hương đối với văn hóa truyền thống của dân tộc, đối với tiền nhân Champa.

.

1,663 thoughts on “HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA

 1. Thank you for sharing superb informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you¦ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect site.

 2. This is the perfect site for anyone who hopes to understand this topic. You know so much its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a topic which has been written about for ages. Great stuff, just wonderful!

 3. SMAZ換能器傳送更穩定,更安全,更有效,和疼痛更少的HIFU能量。 SMAZ不需要應用較高的能量便可到達浅肌肉腱膜層。主要治療:-抬頭紋 -眉間紋 -鼻樑紋 -魚尾紋 -法令紋 -淚溝 -木偶紋 -垂直唇紋 -嘴角紋 -頸紋

 4. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do
  you know any solutions to help reduce content from being ripped off?
  I’d really appreciate it.

 5. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post.
  Also, I have shared your site in my social networks!

 6. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the
  book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the
  message home a bit, but instead of that, this is magnificent
  blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 7. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our
  whole community will be grateful to you.

 8. Right now it sounds like WordPress is the best blogging platform available right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using
  on your blog?

 9. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too excellent.
  I really like what you have acquired here, certainly like what you are stating and
  the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it
  smart. I can not wait to read much more from you. This is actually a
  great website.

 10. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how
  could i subscribe for a blog site? The account helped me a
  acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided
  bright clear concept

 11. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this fantastic blog!
  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding
  your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this website with my Facebook group.
  Talk soon!

 12. My partner and I stumbled over here different website and thought
  I might check things out. I like what I see so now i
  am following you. Look forward to looking into your
  web page yet again.

 13. I was curious if you ever considered changing the structure
  of your website? Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way
  of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.
  Maybe you could space it out better?

 14. Howdy! This article could not be written much better! Looking at
  this article reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this.

  I am going to forward this information to him. Fairly certain he’ll have a very good read.

  Thank you for sharing!

 15. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your design. Many thanks

 16. Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based upon on the same topics you discuss and would love
  to have you share some stories/information.
  I know my subscribers would enjoy your work. If you’re
  even remotely interested, feel free to send me
  an e mail.

 17. Hi! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?

  My website looks weird when viewing from my apple iphone.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to
  fix this issue. If you have any suggestions, please share.
  Cheers!

 18. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your site.
  It appears as though some of the text within your content are running off the
  screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well?
  This could be a issue with my browser because
  I’ve had this happen before. Many thanks

 19. I like the valuable info you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here frequently.
  I’m quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 20. Hello! I’m at work browsing your blog from my new
  apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the excellent work!

 21. Hello there, just became alert to your blog through Google, and
  found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels.
  I will appreciate if you continue this in future. A lot of people
  will be benefited from your writing. Cheers!

 22. I’ll immediately grasp your rss as I can not find your email subscription link or newsletter service.
  Do you’ve any? Please permit me recognize so that I may just
  subscribe. Thanks.

 23. Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest bars cheap
  Having read this I believed it was really informative.
  I appreciate you spending some time and effort to put this content together.
  I once again find myself spending way too much time both reading and commenting.
  But so what, it was still worth it! Quest
  bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest
  bars cheap

 24. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that
  “perfect balance” between usability and visual appeal. I must say
  that you’ve done a excellent job with this. Also, the blog loads very fast for me on Chrome.

  Superb Blog!

 25. With havin so much content and articles do you ever run into
  any issues of plagorism or copyright infringement?

  My site has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced
  but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any methods
  to help reduce content from being ripped off? I’d genuinely appreciate it.

 26. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across a
  blog that’s both equally educative and interesting,
  and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something that
  too few men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I came across this in my search for something concerning this.

 27. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.

  I will make sure to bookmark it and come back
  to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely comeback.

 28. You could certainly see your skills within the article you
  write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe.

  All the time go after your heart.

 29. Hello, i believe that i saw you visited my weblog so i came to go back the want?.I am attempting to to find
  things to enhance my web site!I assume its good enough to make use of a
  few of your ideas!!

 30. Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment
  but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr…
  well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say excellent blog!

 31. Have you ever thought about writing an e-book or guest authoring
  on other sites? I have a blog centered on the same subjects you discuss and would really like to have
  you share some stories/information. I know my audience would appreciate
  your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot
  me an email.

 32. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate
  to this brilliant blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to fresh updates and will share this site with my Facebook group.
  Talk soon!

 33. Finally found a legit way of making some really good money: Affiliate Program – 30 comission – all you have to do is browse through the products you like, then copy your affiliate link and include it as a comment on blogs or forums, or simply recommend it on your Facebook profile. This is one of the best affiliate programs out there, trust me on this one!

 34. If you ever tried Phallomax, pls share your thoughts below. I am about to try it out. Heard about this remedy some very good reviews. Just wondering on how many more cm would it add to my little friend down there haha 😀

 35. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this superb blog!
  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this site with my Facebook group.
  Chat soon!

 36. I used to be suggested this website by my cousin.
  I’m no longer positive whether this put up is written via him as
  nobody else understand such certain about my difficulty.

  You’re amazing! Thanks!

 37. Greetings from Carolina! I’m bored to death at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent blog!

 38. Useful info. Fortunate me I discovered your site by accident, and I am shocked why this accident did not happened in advance!
  I bookmarked it.

 39. I just want to say I am just new to blogging and truly enjoyed your page. Probably I’m planning to bookmark your blog post . You amazingly come with beneficial well written articles. Appreciate it for sharing with us your web site.

 40. Using “Capability Manager” I have allowed contributors to upload media to the media library of my wordpress website.. . At the moment, however, they can still see the uploads that have been submitted by other users.. . I need to be able to moderate the uploads, so if everyone can see them before I do, it defeats the object!. . Therefore, how do you set wordpress so that a contributor can only see the content that they contribute?. . Thanks!.

 41. Howdy! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog
  post or vice-versa? My site covers a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you are interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you!

  Superb blog by the way!

 42. Hello there, just became aware of your blog through Google, and
  found that it is really informative. I am going to watch out for brussels.
  I’ll be grateful if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 43. For instance, major music stores like iTunes are not available in Asia and US TV networks which let viewers see programmes on their website don’t make such programmes available to viewers outside the US. This is even if people are willing to pay to download or see the content.. Isn’t an online store or channel where content is legitimately distributed globally possible?. If the government is responsible for restricting distribution, which government are we talking about? The government in the country where the content is produced or the government in the country where the content is to be imported to?.

 44. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It
  truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 45. Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely
  different subject but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

 46. Hello there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it’s really informative. I’m going to
  watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.

  Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 47. First of all I would like to say great blog!
  I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear
  your thoughts prior to writing. I’ve had a difficult
  time clearing my thoughts in getting my ideas out there.

  I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to
  15 minutes are generally wasted simply just trying
  to figure out how to begin. Any ideas or tips?
  Many thanks!

 48. It’s really a nice and useful piece of info. I am satisfied that you just shared this helpful info with us.
  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 49. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this particular info for a very long time. Thank you and best of luck.

 50. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 51. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 52. Hey! I’m at work surfing around your blog from my new iphone
  4! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the superb work!

 53. Simply want to say your article is as surprising. The clearness
  on your publish is simply great and that i could think you are
  knowledgeable in this subject. Well together with your permission let me to grasp your feed to keep updated with coming
  near near post. Thanks one million and please keep up the enjoyable work.

 54. You actually make it seem so easy with your presentation but I find
  this matter to be really something which I think I would never understand.
  It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for
  your next post, I will try to get the hang of it!

 55. I need as much suggestions as possible. The more the better. I haven’t had the chance to sit and really go over the process. Again, looking for some answers where I can start blogging immediately..

 56. Hello there! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking
  through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 57. Aw, this was a very nice post. Finding the time and actual effort to produce
  a very good article… but what can I say… I procrastinate
  a lot and don’t seem to get nearly anything done.

 58. Hey there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any recommendations, please share. With thanks!

 59. I am not sure where you’re getting your information, but good topic.

  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

 60. Heya i am for the primary time here. I found this board and I find It truly helpful & it helped me out much.

  I hope to offer something back and help others like you helped me.

 61. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I am quite sure I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 62. each time i used to read smaller articles or reviews that as
  well clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am
  reading at this place.

 63. Howdy! I could have sworn I’ve visited your blog before but after browsing through some of the posts
  I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly
  happy I found it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

 64. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I
  acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 65. Simply wish to say your article is as astounding.
  The clarity on your publish is simply excellent and i could suppose you are knowledgeable
  on this subject. Well with your permission allow me to clutch your RSS feed
  to stay up to date with impending post. Thanks 1,000,
  000 and please keep up the enjoyable work.

 66. I have learn some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you set to make the sort of fantastic informative website.

 67. Magnificent items from you, man. I’ve bear in mind your stuff prior to and you are just extremely magnificent.
  I really like what you have got right here, really like what you are saying and the way during which you
  assert it. You make it enjoyable and you still
  take care of to stay it sensible. I can’t wait to learn much more from you.
  That is actually a great website.

 68. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add
  to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward
  to your new updates.

 69. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 70. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wished to mention that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I will be subscribing for your rss feed and I am hoping you write again very soon!

 71. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 72. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add
  to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with
  something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your
  new updates.

 73. I’m pretty pleased to uncover this web site. I want to to
  thank you for your time due to this fantastic read!!
  I definitely really liked every part of it and I
  have you saved as a favorite to check out new
  stuff in your blog.

 74. hello!,I like your writing very so much!
  percentage we be in contact extra about your article on AOL?

  I need a specialist in this area to solve my problem.
  Maybe that’s you! Taking a look ahead to look you.

 75. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.

  Your website offered us with valuable info to
  work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 76. Everyone loves what you guys tend to be up too.
  This type of clever work and exposure! Keep up the fantastic works guys I’ve you guys to my
  own blogroll.

 77. It is appropriate time to make a few plans for the longer term and it is
  time to be happy. I have read this submit and if I may just I desire to suggest you few interesting things or
  suggestions. Perhaps you can write subsequent articles regarding this article.
  I wish to learn more issues approximately it!

 78. I know this website offers quality based articles or reviews
  and extra data, is there any other web site which provides these kinds of
  stuff in quality?

 79. Hello this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from someone
  with experience. Any help would be greatly appreciated!

 80. Its such as you learn my thoughts! You appear to understand so much about this,
  such as you wrote the e-book in it or something. I think
  that you just could do with a few percent to power the message house a little
  bit, however other than that, this is magnificent blog.
  A great read. I’ll certainly be back.

 81. Hi outstanding blog! Does running a blog such as this require a massive amount work?
  I have no knowledge of coding however I had been hoping to
  start my own blog soon. Anyways, should you have any recommendations or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off topic however I just wanted to ask.
  Thanks!

 82. Undeniably believe that that you said. Your favourite reason appeared to be on the
  net the simplest factor to remember of. I say to
  you, I definitely get annoyed even as folks think about concerns that
  they just don’t know about. You controlled to hit the nail upon the
  highest and outlined out the entire thing with no need side effect , other people could take
  a signal. Will probably be again to get more.

  Thanks

 83. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me.

  I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang
  of it!

 84. You really make it appear really easy together
  with your presentation however I in finding this matter to be actually something which I believe
  I might never understand. It sort of feels too complicated and very extensive for me.
  I am looking forward to your next publish, I’ll attempt to get the cling of it!

 85. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally
  educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head.
  The problem is something not enough people are
  speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my hunt for
  something concerning this.

 86. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was
  just curious if you get a lot of spam responses?

  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

 87. Hey there! I realize this is kind of off-topic however I had to ask.

  Does building a well-established blog such as yours
  take a large amount of work? I’m brand new to blogging
  but I do write in my diary daily. I’d like to start a blog so
  I will be able to share my experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any kind of recommendations or tips
  for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

 88. As I web site possessor I believe the content material here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 89. I haven¡¦t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 90. What i do not realize is in reality how you’re now not actually much more smartly-favored
  than you may be now. You’re very intelligent. You understand thus considerably on the
  subject of this subject, made me personally imagine it from a lot of various angles.
  Its like women and men aren’t fascinated unless
  it’s something to do with Woman gaga! Your own stuffs nice.
  All the time take care of it up!

 91. Hello to every single one, it’s genuinely a good for me
  to go to see this site, it contains precious Information.

 92. Fantastic goods from you, man. I have keep in mind your stuff prior to and you’re just extremely excellent.
  I actually like what you have received here, really like what you’re saying and the way in which during which you assert it.

  You’re making it enjoyable and you still take care of to keep it smart.
  I can’t wait to learn far more from you. This is really
  a great site.

 93. Every weekend i used to pay a visit this site, as i wish for enjoyment, as this this
  web page conations really nice funny stuff too.

 94. Its such as you learn my thoughts! You seem to know so much about
  this, like you wrote the e book in it or something. I think that you just
  could do with some % to power the message house a little bit,
  however instead of that, this is great blog.
  A fantastic read. I will definitely be back.

 95. Fantastic post however I was wanting to know if you could write a litte more
  on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate
  a little bit more. Thank you!

 96. Hi there! I could have sworn I’ve been to your blog before but after browsing through a few of the articles I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely pleased I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 97. Hello there, I found your blog by way of Google while looking for a related matter, your web site came up, it seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 98. Howdy this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 99. Thanks for every other magnificent article. Where else may just anybody get that
  type of information in such a perfect way of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I’m at the look for such information.

 100. Hey would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 101. It’s appropriate time to make some plans for the future and it
  is time to be happy. I have read this post and if I could
  I desire to suggest you some interesting things or tips. Maybe you can write
  next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

 102. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic,
  let alone the content!

 103. Good post however , I was wondering if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.
  Thank you!

 104. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like
  to send you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

 105. Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost
  on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for
  a paid option? There are so many options out there that
  I’m completely confused .. Any tips? Thanks!

 106. Howdy would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and
  I must say this blog loads a lot quicker then most.

  Can you recommend a good hosting provider at a fair price?

  Many thanks, I appreciate it!

 107. Hey There. I found your blog using msn. This is a
  very well written article. I’ll be sure
  to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the
  post. I’ll certainly comeback.

 108. A fascinating discussion is worth comment. I do believe
  that you need to write more about this subject matter,
  it may not be a taboo subject but typically folks don’t discuss these topics.
  To the next! All the best!!

 109. Today, while I was at work, my sister stole my iphone
  and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so
  she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and
  she has 83 views. I know this is totally off topic
  but I had to share it with someone!

 110. You have made some really good points there. I looked on the web to find out more about the issue and found
  most people will go along with your views on this web site.

 111. Heya excellent website! Does running a blog such as this require a large amount of work?
  I have no knowledge of coding however I
  was hoping to start my own blog soon. Anyway, if you have any recommendations or techniques for new blog owners
  please share. I know this is off topic but I just had to ask.
  Thank you!

 112. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with
  hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard
  work due to no backup. Do you have any methods to stop hackers?

 113. wonderful post, very informative. I’m wondering why the opposite specialists
  of this sector don’t realize this. You should proceed your writing.
  I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 114. Fantastic site. Plenty of helpful information here. I am sending it to a few pals
  ans also sharing in delicious. And certainly, thank you for your sweat!

 115. I know this website gives quality dependent posts and additional
  material, is there any other website which offers such information in quality?

 116. I’ve learn some excellent stuff here. Certainly worth
  bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you set
  to make this kind of great informative web site.

 117. Greetings from California! I’m bored at work so I decided
  to browse your site on my iphone during lunch break. I enjoy the info you provide here
  and can’t wait to take a look when I get home.

  I’m amazed at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful blog!

 118. First of all I would like to say wonderful blog!
  I had a quick question which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
  I’ve had a hard time clearing my thoughts in getting my thoughts out.
  I do enjoy writing but it just seems like the first
  10 to 15 minutes are generally wasted simply just trying to figure
  out how to begin. Any suggestions or tips?

  Thanks!

 119. What’s Taking place i am new to this, I stumbled
  upon this I’ve found It absolutely useful and it
  has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & help other customers like its aided me.

  Great job.

 120. Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are
  you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and
  I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 121. Hello! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be
  bookmarking and checking back frequently!

 122. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our entire community will be grateful to
  you.

 123. I think this is among the most vital info for me. And i am glad reading your article.
  But want to remark on some general things, The website style is great, the articles
  is really great : D. Good job, cheers

 124. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?
  My blog has a lot of unique content I’ve either authored
  myself or outsourced but it looks like a lot of it is
  popping it up all over the web without my authorization. Do you know any ways to help reduce content
  from being ripped off? I’d really appreciate it.

 125. Howdy! I could have sworn I’ve been to this website
  before but after checking through some of the post I realized
  it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted
  I found it and I’ll be book-marking and checking back
  frequently!

 126. Hi there exceptional blog! Does running a blog such as this require a great deal of
  work? I have virtually no understanding of computer
  programming however I was hoping to start my own blog in the near future.
  Anyhow, if you have any ideas or techniques for new blog
  owners please share. I understand this is off topic but I just wanted to ask.
  Many thanks!

 127. It is perfect time to make some plans for the future
  and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 128. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the
  eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire
  out a designer to create your theme? Exceptional work!

 129. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice,
  keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come
  back down the road. Cheers

 130. I’m gone to inform my little brother, that he should
  also pay a visit this webpage on regular basis to get updated from most up-to-date reports.

 131. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re
  simply extremely magnificent. I actually like what you’ve got right here, certainly like what you are stating and
  the best way in which you are saying it. You are making it entertaining and you still take care of to keep it smart.
  I cant wait to read far more from you. That is actually a tremendous website.

 132. Greetings from California! I’m bored to tears
  at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break.

  I really like the info you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how fast your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, very good site!

 133. May I simply just say what a comfort to find someone who really understands what they are
  discussing online. You definitely understand how to bring a problem to light and make it
  important. More people need to check this out and understand this side of the story.
  I can’t believe you’re not more popular since you definitely possess the gift.

 134. Good day! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My website covers a lot of the same topics as yours and I
  think we could greatly benefit from each other.

  If you are interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 135. Hi there! Do you use Twitter? I’d like to follow
  you if that would be okay. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.

 136. Hmm it looks like your site ate my first comment (it
  was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and
  say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring
  blog blogger but I’m still new to the whole thing.

  Do you have any tips and hints for first-time blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

 137. Your style is very unique compared to other people I’ve read stuff
  from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this site.

 138. Hey There. I found your blog the use of msn. That is a very neatly written article.
  I will be sure to bookmark it and return to read more of your
  useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 139. It’s awesome to pay a quick visit this website and reading the views
  of all colleagues regarding this post, while I am also zealous of getting know-how.

 140. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back
  to your webpage? My blog is in the very same area of interest as yours and
  my visitors would truly benefit from some of the information you present here.
  Please let me know if this ok with you. Thanks!

 141. Nice weblog here! Also your site rather a lot up
  fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your affiliate hyperlink
  for your host? I want my site loaded up as fast as yours
  lol

 142. I’m extremely impressed with your writing skills
  and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you
  modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing,
  it is rare to see a great blog like this one nowadays.

 143. Hello there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.

  Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job!

 144. I feel this is among the so much vital information for me.
  And i am happy reading your article. However should commentary on few normal things, The web
  site style is wonderful, the articles is in reality excellent :
  D. Excellent process, cheers

 145. Hi there, I found your web site by means of Google while
  searching for a related subject, your web site came up, it looks great.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply changed into alert to your weblog via Google, and
  located that it’s really informative. I
  am going to be careful for brussels. I’ll appreciate should you continue this in future.
  Many other people can be benefited from your writing. Cheers!

 146. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the internet the easiest
  thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think
  about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top
  and also defined out the whole thing without having side-effects , people
  could take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 147. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement
  account it. Look advanced to far added agreeable from you!
  However, how could we communicate?

 148. Hi, i believe that i saw you visited my blog so i
  got here to go back the desire?.I am trying to in finding
  issues to improve my site!I assume its good enough to use
  some of your ideas!!

 149. After I initially commented I seem to have clicked
  the -Notify me when new comments are added-
  checkbox and from now on each time a comment is added I receive four emails with the same comment.
  There has to be an easy method you can remove me from that service?
  Many thanks!

 150. Hey! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us valuable information to work on. You have done a extraordinary job!

 151. Hi everybody, here every person is sharing these kinds of experience, therefore it’s pleasant to read this webpage, and I used to pay a visit this webpage everyday.

 152. Hello, i think that i saw you visited my website so i came to
  “return the favor”.I am attempting to find things
  to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 153. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic
  to be really something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 154. My family all the time say that I am wasting my time here at net,
  except I know I am getting knowledge everyday by reading thes nice posts.

 155. First off I want to say fantastic blog! I had a quick question which I’d
  like to ask if you don’t mind. I was curious to find out how you center yourself
  and clear your mind before writing. I’ve had a tough time clearing my mind in getting my ideas out there.
  I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are
  lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?

  Kudos!

 156. It’s actually a nice and helpful piece of information.
  I’m happy that you just shared this useful info
  with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 157. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate?

 158. Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had
  issues with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good
  platform.

 159. I have been examinating out some of your stories and i can state nice stuff. I will definitely bookmark your website.

 160. As I website possessor I believe the content material here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 161. Woah! I’m really digging the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get
  that “perfect balance” between superb usability and
  visual appearance. I must say you’ve done a very good job with this.
  Additionally, the blog loads super fast for me on Internet explorer.
  Exceptional Blog!

 162. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you
  write again very soon!

 163. Hey there! Would you mind if I share your blog with my twitter group?

  There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thank you

 164. Great remarkable issues here. I¡¦m very glad to look your article. Thank you so much and i am taking a look ahead to contact you. Will you please drop me a mail?

 165. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 166. Hello, Neat post. There’s a problem together with
  your web site in internet explorer, could test this?
  IE still is the market leader and a huge component of other folks will omit your
  great writing due to this problem.

 167. Thanks for your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you can be a great author.
  I will ensure that I bookmark your blog and may come back
  in the foreseeable future. I want to encourage yourself to continue your great posts,
  have a nice morning!

 168. Hi, Neat post. There is a problem together with your
  website in internet explorer, may check this? IE still is the marketplace
  leader and a large component to other people will omit your excellent writing because of this problem.

 169. It’s really a great and useful piece of info. I am glad that you
  simply shared this helpful info with us. Please keep us up to date
  like this. Thank you for sharing.

 170. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I will definitely comeback.

 171. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our
  whole community will be grateful to you.

 172. Hi to all, how is everything, I think every one is getting more from this web page, and your views are nice in support
  of new viewers.

 173. Hello! This is my first visit to your blog! We are a group
  of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us valuable information to work on. You have done a
  marvellous job!

 174. Having read this I believed it was rather enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort
  to put this short article together. I once again find myself
  spending a significant amount of time both reading
  and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 175. Excellent article. Keep posting such kind of info
  on your site. Im really impressed by it.
  Hey there, You have done a fantastic job. I’ll certainly digg it and
  in my view suggest to my friends. I’m sure they will be benefited from this web site.

 176. I am really pleased to glance at this weblog posts which includes plenty of useful facts,
  thanks for providing these kinds of statistics.

 177. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this site, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again soon..

 178. You made a few nice points there. I did a search on the subject and found the majority of persons will consent with your blog.

 179. Very shortly this website will be famous amid all blogging and site-building visitors, due to
  it’s nice articles or reviews

 180. Hi, Neat post. There is an issue along with your website in internet explorer, might check this?
  IE still is the marketplace chief and a large component to
  other folks will omit your great writing due to
  this problem.

 181. Excellent pieces. Keep posting such kind of information on your blog.
  Im really impressed by your blog.
  Hello there, You’ve performed an excellent job.
  I’ll certainly digg it and in my opinion suggest to my friends.
  I am sure they will be benefited from this web site.

 182. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your site?

  My blog site is in the very same niche as yours and my users would genuinely benefit from some of the information you present here.
  Please let me know if this okay with you. Appreciate it!

 183. First of all I would like to say excellent blog!
  I had a quick question which I’d like to ask if you do
  not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your mind prior to writing.
  I have had trouble clearing my mind in getting my thoughts out there.
  I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to
  15 minutes are lost just trying to figure out how to begin.
  Any suggestions or tips? Thanks!

 184. Hi Dear, are you in fact visiting this web site daily, if so after that
  you will without doubt take good know-how.

 185. It’s going to be end of mine day, except before finish I am reading this great
  article to increase my experience.

 186. What’s up i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this piece of writing i
  thought i could also create comment due to this sensible paragraph.

 187. I loved as much as you will receive carried out right here.

  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an nervousness over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably
  come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case
  you shield this increase.

 188. I do not know whether it’s just me or if perhaps everyone else encountering issues with your site.
  It looks like some of the written text on your posts are running off the
  screen. Can somebody else please comment and let me know
  if this is happening to them as well? This might be a issue with my
  browser because I’ve had this happen before. Many
  thanks

 189. Having read this I believed it was really enlightening.
  I appreciate you finding the time and energy to
  put this information together. I once again find myself
  spending a lot of time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worthwhile!

 190. whoah this blog is wonderful i love reading your articles. Keep up the great work! You know, lots of individuals are looking round for this information, you can help them greatly.

 191. An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who was doing a little homework on this.
  And he actually bought me breakfast because I discovered it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!

  But yeah, thanks for spending the time to talk
  about this matter here on your web site.

 192. After I originally commented I seem to have clicked the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and from
  now on whenever a comment is added I recieve 4 emails with the same comment.
  There has to be a way you can remove me from that service?
  Thanks!

 193. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered
  It positively helpful and it has aided me out loads.

  I am hoping to give a contribution & assist other users like
  its aided me. Good job.

 194. Wow, marvelous weblog layout! How lengthy have you been running a blog for?
  you make blogging look easy. The full glance of your web site is excellent, as well as the content material!

 195. Excellent post. I was checking continuously this
  weblog and I am inspired! Very helpful information particularly the remaining part 🙂
  I take care of such information much. I was seeking this certain information for a long time.
  Thank you and good luck.

 196. great points altogether, you simply received a new reader.
  What might you suggest about your submit that you simply made some days ago?
  Any certain?

 197. Hi there to all, since I am genuinely keen of reading this webpage’s post to
  be updated regularly. It carries pleasant material.

 198. Fine way of describing, and good piece of writing to obtain data about my presentation topic, which i am going to deliver in academy.

 199. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I will certainly comeback.

 200. Hello there! I could have sworn I’ve been to this website
  before but after looking at some of the articles I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely happy I discovered it and I’ll be bookmarking
  it and checking back regularly!

 201. Hello to all, how is everything, I think every one is getting more from this site, and your views are fastidious
  in favor of new visitors.

 202. What’s up to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this site, and your views are fastidious in favor of new
  viewers.

 203. You need to be a part of a contest for one of the finest blogs
  on the internet. I will highly recommend this web site!

 204. Definitely imagine that that you stated. Your favourite justification appeared to be at
  the internet the simplest factor to take into accout
  of. I say to you, I certainly get irked whilst folks think about issues that they just do not recognise about.
  You controlled to hit the nail upon the top and also outlined out the whole thing with
  no need side-effects , other folks could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 205. Do you mind if I quote a few of your posts as long as
  I provide credit and sources back to your blog? My website is in the very same area of interest as yours and my users would truly benefit from some of the information you present here.
  Please let me know if this alright with you. Many thanks!

 206. Have you ever thought about adding a little bit more than just your
  articles? I mean, what you say is important and everything.

  Nevertheless think of if you added some great pictures or videos
  to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this blog could undeniably be one of
  the best in its niche. Terrific blog!

 207. Hi! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog
  article or vice-versa? My blog covers a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other.

  If you might be interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 208. I simply want to say I am very new to blogging and site-building and truly enjoyed you’re web blog. Almost certainly I’m likely to bookmark your site . You surely have exceptional writings. With thanks for sharing with us your blog site.

 209. Wow, amazing weblog layout! How long have you been running a blog for?
  you made blogging look easy. The overall glance of your web site is magnificent, as well as the content material!

 210. F*ckin? tremendous things here. I?m very glad to look your post. Thank you so much and i’m looking forward to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 211. I¡¦ve learn some excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you put to create this type of wonderful informative web site.

 212. I will right away take hold of your rss as I can not to find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please permit me recognise so that I could subscribe. Thanks.

 213. Your current posts always possess much of really up to date info. Where do you come up with this? Just saying you are very creative. Thanks again

 214. I precisely wanted to thank you so much yet again. I do not know the things I would have gone through in the absence of the entire tricks contributed by you regarding this subject. Entirely was a fearsome matter in my view, but viewing the specialized tactic you dealt with that forced me to cry with contentment. Now i’m happier for this information and then sincerely hope you recognize what an amazing job you were doing educating the rest with the aid of a web site. Probably you haven’t come across all of us.

 215. I’m really impressed with your writing abilities and also with the structure to your weblog.
  Is this a paid topic or did you customize it yourself?

  Anyway keep up the excellent high quality writing,
  it is uncommon to look a great weblog like this one today..

 216. What you said was actually very reasonable.
  But, what about this? what if you wrote a catchier post title?
  I am not saying your information is not
  solid, however suppose you added a title that makes people want more?
  I mean HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA –
  ILIMOCHAMPA is kinda plain. You should look at Yahoo’s home page and
  note how they write article titles to grab viewers to click.
  You might add a video or a pic or two to grab people interested about everything’ve written. Just my opinion, it would bring your website
  a little bit more interesting.

 217. Nice blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 218. Right now it sounds like BlogEngine is the best blogging platform out there right now.

  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 219. I read this piece of writing completely concerning the resemblance of latest and earlier technologies, it’s amazing article.

 220. I blog often and I seriously appreciate your information. This great article has really peaked
  my interest. I’m going to bookmark your site and keep checking for new details about once a week.
  I subscribed to your Feed too.

 221. I have learn some just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting.
  I wonder how a lot attempt you place to make any such wonderful
  informative site.

 222. Nice weblog here! Also your site quite a bit up fast! What web host are you the usage of? Can I get your associate hyperlink to your host? I want my web site loaded up as fast as yours lol

 223. Hello my loved one! I want to say that this post is awesome, nice written and come with almost all vital infos.
  I would like to see more posts like this .

 224. I will immediately grab your rss feed as I can not to find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly allow me understand so that I may subscribe. Thanks.

 225. I do agree with all of the ideas you have introduced for your post. They’re very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too brief for beginners. May you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.

 226. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one
  and i was just curious if you get a lot of spam responses?

  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me insane so any help is
  very much appreciated.

 227. It’s difficult to find well-informed people on this subject, however,
  you sound like you know what you’re talking about!
  Thanks

 228. I image this could be various upon the written content? having said that I nonetheless consider that it can be appropriate for virtually any type of subject material, as a result of it will continuously be enjoyable to decide a warm and delightful face or possibly pay attention a voice while preliminary landing.

 229. Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that
  would be ok. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward
  to new posts.

 230. After looking into a few of the blog articles on your web page, I honestly appreciate your way of writing a blog.
  I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future.
  Take a look at my web site as well and tell me how you feel.

 231. It’s nearly impossible to find knowledgeable people about this subject, but you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 232. Magnificent beat ! I would like to apprentice even as you amend your website,
  how could i subscribe for a weblog website? The account helped me a
  applicable deal. I have been a little bit familiar of this your broadcast provided vibrant transparent
  concept

 233. I’m really enjoying the design and layout of your blog.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you
  hire out a developer to create your theme? Exceptional
  work!

 234. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively useful and it has aided me out loads.
  I am hoping to contribute & assist different users like
  its aided me. Good job.

 235. I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again!

 236. Howdy very nice site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your blog and take the
  feeds additionally? I am satisfied to search out so many
  helpful information here in the post, we want work out more techniques in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 237. Hello, i think that i saw you visited my weblog so
  i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my web site!I suppose its
  ok to use a few of your ideas!!

 238. Thank you for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be waiting
  for your next post thanks once again.

 239. I am not sure where you’re getting your information, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for great information I was looking for this information for my mission.

 240. It’s remarkable to pay a quick visit this web site
  and reading the views of all mates concerning this paragraph,
  while I am also zealous of getting know-how.

 241. Excellent article. Keep writing such kind of info on your page.

  Im really impressed by it.
  Hey there, You’ve done an excellent job. I’ll certainly digg it and for my
  part recommend to my friends. I am sure they’ll be benefited
  from this site.

 242. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none
  the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any help would be greatly appreciated!

 243. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everyone else experiencing problems with your website.

  It appears as though some of the written text on your content are running off the screen.
  Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well?
  This could be a issue with my web browser because I’ve
  had this happen before. Thank you

 244. I am curious to find out what blog platform you happen to
  be utilizing? I’m having some small security problems with my latest website and I would like to
  find something more risk-free. Do you have any solutions?

 245. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over
  that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again as
  exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 246. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your website is great, as well as the content!

 247. It’s really very difficult in this full of activity life to listen news on Television, so I just
  use the web for that reason, and take the newest information.

 248. Wow, that’s what I was seeking for, what a information! existing here at this website, thanks admin of this web page.

 249. Hey there this is somewhat of off topic but I was wanting to
  know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone
  with experience. Any help would be enormously appreciated!

 250. After study some of the web sites with your site now, and I genuinely like your technique for blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and are checking back soon. Pls consider my internet site likewise and tell me what you believe.

 251. Hello, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, might test this… IE still is the marketplace chief and a large component of other people will pass over your excellent writing because of this problem.

 252. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am experiencing troubles with your RSS.
  I don’t understand why I am unable to join it. Is there anybody getting the same RSS
  problems? Anyone who knows the answer can you kindly respond?
  Thanks!!

 253. Hullo here, just turned out to be conscious of your blog through Search engines like google, and found that it’s seriously beneficial. I will appreciate if you decide to continue on this.

 254. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 255. I’m gone to convey my little brother, that he should also go
  to see this webpage on regular basis to obtain updated from newest news.

 256. Hi there! This post couldn’t be written much better! Going through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept preaching about this. I’ll send this
  post to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thank you for sharing!

 257. Hello my loved one! I want to say that this post is amazing, nice written and include almost
  all important infos. I would like to peer extra posts like this .

 258. Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I
  will be waiting for your next write ups thanks once again.

 259. Hi there! This post couldn’t be written any better!

  Reading through this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward this
  article to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thanks for sharing!

 260. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like
  to send you an email. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

 261. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 262. Its such as you learn my mind! You seem to know so much about this, like you
  wrote the e book in it or something. I believe that you could do with some % to power the
  message house a little bit, however other than that, that is excellent blog.
  A fantastic read. I will definitely be back.

 263. You’ll find it near unthinkable to encounter well-informed parties on this theme, and yet you seem like you comprehend those things you’re covering! Cheers

 264. Great beat ! I would like to apprentice even as you amend
  your web site, how can i subscribe for a blog website?

  The account aided me a acceptable deal. I have been tiny bit
  acquainted of this your broadcast offered shiny transparent concept

 265. Excellent blog here! Also your website loads up fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 266. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Thanks a lot!

 267. When someone writes an post he/she retains the image of a user in his/her
  mind that how a user can understand it. Therefore that’s why this article is amazing.
  Thanks!

 268. I think the admin of this web page is truly working hard in support of his web site, for the reason that here every data is quality based stuff.

 269. I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.
  I’m hoping to view the same high-grade blog posts by you
  in the future as well. In truth, your creative writing abilities has
  encouraged me to get my own, personal website now 😉

 270. I have been surfing on-line greater than 3 hours as of late, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It is beautiful worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content material as you did, the web will be a lot more helpful than ever before.

 271. I got this web site from my friend who informed me
  concerning this web site and now this time I am visiting
  this web page and reading very informative content at this place.

 272. Attractive component to content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually loved account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing in your feeds and even I success you get entry to constantly quickly.

 273. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to
  me. Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll
  be bookmarking and checking back frequently!

 274. Good blog! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

 275. You ought to take part in a contest for one of
  the most useful websites on the net. I most certainly
  will recommend this website!

 276. It happens to be the right day to generate some desires for the extended term. I have read this blog post and if I have the ability to, I wish to encourage you few insightful tips and advice.

 277. You’ve made some decent points there. I looked on the
  internet for more information about the issue and found most people
  will go along with your views on this site.

 278. It can be almost unthinkable to see well-educated viewers on this subject, yet somehow you come across as like you know exactly what you’re covering! Thanks A Lot

 279. Excellent beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your site, how can i subscribe for a weblog web site?
  The account helped me a acceptable deal. I have been a little bit
  acquainted of this your broadcast provided shiny clear concept

 280. An interesting discussion is definitely worth comment. I do
  think that you need to write more about this subject, it might not be
  a taboo matter but typically people do not speak about such topics.

  To the next! Cheers!!

 281. Great items from you, man. I have be aware your stuff previous to and you
  are just too wonderful. I actually like what you’ve
  obtained here, really like what you are stating and the way through which you
  assert it. You are making it enjoyable and you still care for to keep it smart.
  I can not wait to learn much more from you. That is actually a great
  website.

 282. certainly like your website however you have to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the reality however I’ll certainly come again again.

 283. I just couldn’t leave your site before suggesting that I extremely loved the usual info a person provide for your guests? Is going to be again continuously in order to investigate cross-check new posts

 284. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and
  now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from
  that service? Thank you!

 285. Greetings I am so delighted I found your blog, I really found you by error,
  while I was browsing on Digg for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say many thanks for a marvelous post
  and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to go through it all at the minute but I have book-marked it and
  also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more,
  Please do keep up the awesome work.

 286. I was curious if you ever thought of changing the layout of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to
  say. But maybe you could a little more in the way of
  content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures.
  Maybe you could space it out better?

 287. Hi, I do think your website could possibly be having browser compatibility issues.
  When I look at your site in Safari, it looks fine however when opening in IE, it has some
  overlapping issues. I merely wanted to provide you
  with a quick heads up! Besides that, excellent site!

 288. At this time it sounds like Movable Type is the top blogging platform
  out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 289. What i do not realize is in reality how you’re no longer actually much more neatly-liked than you might be now. You’re very intelligent. You understand thus significantly in terms of this topic, made me for my part imagine it from numerous numerous angles. Its like women and men aren’t fascinated until it’s something to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs excellent. At all times handle it up!

 290. When some one searches for his essential thing,
  so he/she desires to be available that in detail,
  thus that thing is maintained over here.

 291. Howdy! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your
  articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with
  the same topics? Thank you so much!

 292. continuously i used to read smaller posts that as well clear their motive, and that is also
  happening with this paragraph which I am reading at this place.

 293. Your style is really unique in comparison to other folks I’ve read stuff
  from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just
  bookmark this web site.

 294. Valuable info. Fortunate me I discovered your website
  unintentionally, and I’m surprised why this accident didn’t took place in advance!
  I bookmarked it.

 295. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum
  it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

  I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any tips and hints for rookie blog writers?

  I’d definitely appreciate it.

 296. Hello to all, the contents present at this web site are truly amazing for people knowledge, well, keep
  up the nice work fellows.

 297. Thanks for one’s marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you may
  be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will come back sometime soon. I want to encourage you to ultimately continue
  your great posts, have a nice holiday weekend!

 298. Hello to every one, as I am really eager of reading this blog’s post to be updated
  on a regular basis. It consists of fastidious data.

 299. I needed to send you that very small observation to say thanks over again for all the unique information you have shown in this article. It was simply strangely open-handed of you to provide freely exactly what many individuals could possibly have advertised for an e book to earn some money for themselves, principally considering that you could possibly have done it in case you decided. Those guidelines likewise acted to become easy way to fully grasp most people have the identical keenness like my personal own to grasp a lot more concerning this issue. I’m sure there are some more fun occasions in the future for people who browse through your website.

 300. Hello there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked
  hard on. Any tips?

 301. I have to thank you for the efforts you have put in penning this blog.
  I’m hoping to check out the same high-grade blog
  posts from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities
  has inspired me to get my very own blog now 😉

 302. certainly like your website however you have to take a look at the spelling on several of your posts.
  A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to
  tell the reality on the other hand I will certainly come again again.

 303. Hey There. I found your blog the use of msn. That is a really well
  written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely return.

 304. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is
  excellent blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 305. I think that what you said was actually very logical. However, what about
  this? suppose you were to create a killer post title?
  I am not saying your content isn’t solid, however what if
  you added something that makes people desire more? I mean HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN
  HÓA CHAMPA – ILIMOCHAMPA is a little vanilla.
  You should look at Yahoo’s front page and note how they create news headlines to get viewers
  to open the links. You might try adding a video or a pic or two to
  get readers interested about what you’ve written.
  Just my opinion, it might bring your posts a little livelier.

 306. Hey there I am so thrilled I found your web site,
  I really found you by accident, while I was researching
  on Aol for something else, Regardless I am here now and would just like
  to say cheers for a fantastic post and a all round
  interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all
  at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic job.

 307. First of all I want to say awesome blog!
  I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself
  and clear your head before writing. I have had trouble clearing my mind in getting
  my thoughts out there. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted simply just trying to
  figure out how to begin. Any ideas or hints?
  Appreciate it!

 308. Hi, this weekend is nice for me, for the reason that this occasion i am reading this enormous informative post here
  at my residence.

 309. Thanks for all your valuable labor on this website. Gloria enjoys managing internet research and it’s really simple to grasp why. A number of us learn all about the compelling tactic you render practical tricks via this website and in addition attract response from others on the idea plus our favorite daughter is without question understanding a great deal. Enjoy the remaining portion of the new year. You’re the one performing a great job.

 310. Excellent site. Lots of helpful info here. I am sending
  it to several pals ans also sharing in delicious. And
  certainly, thank you in your effort!

 311. I really love your website.. Excellent colors &
  theme. Did you create this website yourself? Please reply back
  as I’m planning to create my own personal website and want to
  find out where you got this from or what the theme is named.

  Kudos!

 312. An intriguing discussion is definitely worth comment.
  I do think that you should write more on this issue, it might not be a taboo subject but typically people do not
  talk about such issues. To the next! Best wishes!!

 313. Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option?
  There are so many options out there that I’m totally confused ..

  Any tips? Cheers!

 314. Hello I am so thrilled I found your website, I really found you by
  error, while I was looking on Aol for something else, Anyways I am here now and would just like to say cheers for a
  fantastic post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but I have bookmarked it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep
  up the superb b.

 315. It’s actually practically impossible to find well-educated readers on this issue, fortunately you appear like you comprehend what you’re preaching about! Cheers

 316. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still
  new to the whole thing. Do you have any points for
  inexperienced blog writers? I’d certainly appreciate it.

 317. I’ve been browsing online more than 4 hours today, yet I
  never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough
  for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content
  as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 318. I merely want to reveal to you that I am new to wordpress blogging and incredibly loved your webpage. Most likely I am going to remember your blog post . You undoubtedly have excellent article blog posts. Appreciate it for sharing with us your web page

 319. Heya there, just became conscious of your website through Search engine, and have found that it’s really informational. I will take pleasure in in the event you maintain this approach.

 320. What’s up to every body, it’s my first go to see of this weblog; this web site consists of
  remarkable and genuinely good material designed for readers.

 321. It’s actually practically close to impossible to see well-informed parties on this theme, fortunately you look like you know the things that you’re preaching about! Thanks A Lot

 322. Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering
  if you knew where I could locate a captcha
  plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m
  having trouble finding one? Thanks a lot!

 323. You are so awesome! I do not think I have read anything like that
  before. So wonderful to find somebody with genuine thoughts on this issue.
  Really.. thanks for starting this up. This website is one thing
  that is needed on the internet, someone with a little originality!

 324. Hi! I’m at work browsing your blog from my new
  iphone 3gs! Just wanted to say I love reading your
  blog and look forward to all your posts! Carry on the fantastic work!

 325. It is actually a nice and helpful piece of information. I’m
  glad that you simply shared this useful info with us.
  Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 326. I’m really enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much
  more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire
  out a designer to create your theme? Fantastic work!

 327. That is really attention-grabbing, You’re an overly professional blogger.
  I’ve joined your rss feed and stay up for looking for extra of your magnificent post.
  Also, I have shared your site in my social networks

 328. I know this web page provides quality dependent articles and additional information, is
  there any other site which presents these kinds of information in quality?

 329. Everyone loves what you guys are up too. This type of clever work and
  reporting! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to
  blogroll.

 330. Thanks for one’s marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will make sure
  to bookmark your blog and will often come back from now on. I want to encourage you to ultimately continue your great posts, have a nice holiday weekend!

 331. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or
  copyright infringement? My website has a lot of completely unique content I’ve
  either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do
  you know any solutions to help prevent content from being ripped off?
  I’d definitely appreciate it.

 332. Hi! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing
  through a few of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m
  definitely delighted I discovered it and I’ll be book-marking
  it and checking back often!

 333. Great blog here! Additionally your web site rather a lot up very fast!

  What host are you the use of? Can I am getting your associate hyperlink for your host?
  I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 334. I like the valuable information you supply for your articles.
  I will bookmark your blog and take a look at once more right here regularly.
  I am quite sure I will be told many new stuff right
  here! Good luck for the next!

 335. Hi there mates, how is all, and what you desire to say on the topic of
  this piece of writing, in my view its actually awesome for
  me.

 336. Hi everyone, it’s my first visit at this web
  site, and piece of writing is genuinely fruitful for me, keep up
  posting these types of content.

 337. It’s really a nice and helpful piece of info. I’m
  glad that you shared this useful information with us. Please stay
  us informed like this. Thanks for sharing.

 338. you are in reality a good webmaster. The web site loading pace is incredible.
  It seems that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork.
  you have done a fantastic process in this subject!

 339. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site.
  I really hope to view the same high-grade content from
  you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own,
  personal website now 😉

 340. I like this weblog very much, Its a rattling nice place to read and obtain information. “I look upon every day to be lost, in which I do not make a new acquaintance.” by Samuel Johnson.