HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA

HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA

Năm 2008-2011

Yava Palei

A) Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa (BTVH) với các Lễ Hội Truyền Thống của Dân Tộc:

1. Các lễ hội người Chăm

Từ thủa xa xưa dân tộc Chăm vốn là cư dân nông nghiệp, sống rải rác dọc theo vùng duyên hải miền trung Việt nam ngày nay.  Đời sống của họ lệ thuộc nhiều vào thiên nhiên, khi thì mưa thuận gió hòa, khi thì hạn hán, khi thì bão lụt giông tố ập lên đầu họ.  Từ cuộc sống bấp bênh và cuộc đời ngắn ngủi trên trần gian khiến họ càng tin tưởng mãnh liệt vào những đấng linh thiêng vô hình đang ngự trị vây quanh. Dân tộc Chăm cũng như bao dân tộc khác trên thế giới , khởi đầu từ sự không hiểu biết nhiều về thiên nhiên, dần dà con người hình thành nên các tập tục, các tín ngưỡng dân gian, các lễ nghi nông nghiệp và sau dần trở thành các lễ hội truyền thống của dân tộc.

Theo các nhà nghiên cứu về Champa học, một số bộ phận dân cư Chăm ở hai tỉnh Ninh Thuận và Bình Thuận ngày nay vẫn còn lưu giữ, cúng tế và thực hành 75 nghi lễ và hội hè khác nhau, trong số đó có khoảng 20 lễ hội đặc sắc liên quan đến gia đình, tộc họ, xóm làng và cộng đồng dân tộc. Chẳng hạn như lễ Puis, lễ Payak ( lễ cúng tế thần linh của tộc họ), lễ Rija Nưgar ( lễ hội múa tống ôn đầu năm của xứ sở) , lễ Rija Harei ( lễ hội múa ban ngày) , lễ Rija Daywap (lễ hội múa ban đêm), lễ Rija Praung (lễ hội múa lớn), lễ Pơh Babbơng Yang (lễ mở cửa tháp), lễ Yuơr Yang (lễ cầu đảo), lễ Katê, lễ Chabbur, lễ Palau Sah (lễ cầu đảo), lễ Kap Halau kraung (lễ chặn nguồn nước), lễ Ngak Kabaw yang Patau (lễ tế trâu), v.v….

2. Tại sao chọn Lễ Hội Ilimo Kauk Thun và Katê?

Kể từ ngày thành lập, Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa tại Hoa kỳ đã khẳng định rõ ràng việc làm của Hội trong Bylaws, chương III (Article III), điều khoản 2 về các hoạt động của Hội như sau:  “Hội tự nguyện thực hiện hàng năm hai lễ hội truyền thống của dân tộc: Lễ hội Ilimo Kauk Thun và Lễ Hội Katê theo lịch Chăm.”  (Bylaws Hội BTVH Champa, trang1).

Ngày nay dân tộc Chăm không còn như xưa, chỉ theo một tôn giáo là Bà-la-môn hay thờ đa thần.   Một số bộ phận dân tộc Chăm đã đổi theo Đạo Bà-ni, Islam, Thiên Chúa Giáo, Tin lành, Phật Giáo v.v…. Khi qua định cư tại Hoa Kỳ thì hoàn cảnh sống đã thay đổi, đồng hương Chăm không còn sống quây quần trong các buôn làng như ở quê nhà.  Đời sống, công ăn việc làm không cho phép họ rảnh rang để mỗi năm họ phải tiến hành ít nhứt 20 lễ hội quanh năm. Vả lại ngày nay tại quê nhà, bà con xóm làng người Chăm cũng chỉ thực hành một số lễ hội quan trọng như Rija Nưgar, Katê, Chabbur, Palau Pasah, Pơh Babbơng Yang, và một số lễ nghi lẻ tẻ nữa thôi chứ họ không còn có khả năng để thực hành đầy đủ các lễ hội như khi còn Vương Quốc Champa.

Từ thực tiễn khách quan nêu trên, Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa tại Hoa kỳ chỉ kêu gọi đồng hương bảo lưu hai ngàylễ hội lớn của dân tộc, Ilimo Kauk Thun (ở quê nhà gọi là Rija Nưgar) và Katê là quí hóa lắm rồi.

3. Ý nghĩa của lễ Hội Ilimo Kauk Thun và Katê

a) Leã Hội Ilimo Kauk Thun:

Có một số đồng hương Chăm hải ngoại thắc mắc, tại sao Hội BTVH Champa không gọi là Rija Nưgar mà lại dùng từ Lễ Hội Ilimo kauk Thun để đón mừng năm mới theo lịch Chăm. Nói đến Rija Nưgar là nói đến nghi lễ rất long trọng và nghiêm trang của người Chăm, đòi hỏi phải có ông thầy Mưdwon (Thầy vỗ) làm chủ lễ, ông thầy Ka-ing (Thầy bóng) để dâng lễ vật lên các vị thần linh theo đúng tập tục đã thực hành. Hội BTVH Champa tại Hoa Kỳ xét thấy không đủ khả năng để thực hành theo đúng nghi thức Rija Nưgar như ở quê nhà; vả lại, các thành viên của Hội gồm nhiều hội viên thuộc nhiều tôn giáo khác nhau nên Hội không thể thực hiện đón mừng năm mới theo nghi lễ Rija Nưgar như ở quê nhà, thay vào đó Hội phải chọn những nghi thức thích hợp để tín đồ các tôn giáo có thể chấp nhận được.

Tuy nghi thức tiến hành Lễ Ilimo Kauk thun của Hội BTVH Champa có khác với lễ Rija Nưgar ở quê nhà, nhưng ý nghĩa của lễ hội hoàn toàn giống nhau, nhằm để tống khứ những điều xui xẻo của năm cũ và đón mừng cầu mong những điều tốt lành đến với đồng hương, cộng đồng trong năm mới.

b) Lễ Hội Katê:

Tương tự, Hội BTVH Champa tiến hành lễ hội Katê khác với nghi lễ Katê ở trên các đền tháp tại quê nhà.  Tại xứ lạ quê người, Hội biết tìm đâu ra một ông Po Dhia (Thầy cả sư), ông Kadhar (Thầy kéo đàn nhị), Muk Pajau (Bà bóng), ông Chamưnei (Thầy giữ đền tháp) để tiến hành Lễ Katê theo nghi lễ trên đền tháp; vả lại như đã đề cập trong lễ Hội Ilimo Kauk Thun, Hội BTVH Champa bao gồm nhiều hội viên thuộc nhiều tôn giáo khác nhau, như Islam, Bà-ni, Ba-la-môn, Thiên Chúa, Tin Lành,…, nên Hội không thể tiến hành nghi lễ Katê theo nghi thức trên đền tháp được, thay vào đó Hội phải chọn các nghi thức thích hợp để mọi thành viên của Hội có thể tham dự.

Mặc dù nghi thức tiến hành Lễ Hội Katê của Hội BTVH Champa có phần biến đổi để cho phù hợp với hoàn cảnh đồng hương Champa sinh sống tại Hoa Kỳ, nhưng ý nghĩa của Lễ Hội hoàn toàn giống với ý nghĩa của Lễ Hội Katê ở quê nhà nhằm tưởng nhớ đến công ơn của Tiền Nhân, đến những vị Anh Hùng có công với lịch sử, văn hóa dân tộc.

B) Sơ lược hoạt động của Hội BTVH Champa năm 2008 – 2011:

Trong đặc san Vijaya số 7, chúng tôi đã tường trình hoạt động của Hội đến ngày Ilimo Kauk Thun 2008.  Qua Vijaya số 8 này, chúng tôi tường thuật các hoạt động của Hội từ Katê năm 2008 đến trước mùa Katê năm 2011.

1. Kỷ niệm 10 năm thành lập Hội BTVH Champa và Katê 2008

Mừng lễ Katê năm 2008 được Hội tổ chức vào Thứ Bảy, ngày 4 tháng 10 năm 2008.  Buổi lễ bắt đầu từ 11 giờ 30 trưa tại một hội trường nằm ngay trên đường Quimby và góc Capitol Express Way với khoảng 200 đồng hương gốc Chăm từ các thành phố Sacramento, San Jose, Modesto, San francisco (thuộc tiểu bang California), và Tacoma, Seatle (thuộc tiểu bang Washington) về cùng tham dự.  Nhân dịp này Hội đồng thời kỷ niệm 10 năm ngày thành lập (1998-2008) luôn thể. Do vậy, sau tiết mục nghi lễ tưởng nhớ các bậc Tiền Nhân Champa, Ông Yassin Bá, Chủ Tịch Hội Đồng Lãnh Đạo của Hội báo cáo thành tích hoạt động của Hội sau 10 năm tồn tại và phát triển.  Cụ thể là Hội đã tổ chức thành công 10 năm liên tục hai ngày lễ lớn của dân tộc, đó là ngày Ilimo Kauk Thun (hay còn gọi là Tết Champa) và Lễ Hội Katê, tức ngày tưởng nhớ các bậc tiền nhân.  Ngoài ra Hội còn xuất bản lịch Chăm để tặng đồng hương nhân ngày đầu năm.  Tính đến dịp kỷ niệm 10 năm ngày thành lập, Hội BTVH Champa đã xuất bản được 7 cuốn Vijaya từ số 1 đến số 7. Hội cũng thường xuyên chung vai sát cánh với cộng đồng Việt nam để tham gia Hội Tết Nguyên Đán tại các thành phố San Jose và Sacramento qua việc triển lãm các gian hàng thổ cẩm, triển lãm các hình ảnh văn hóa nghệ thuật Champa qua các thời đại, cũng như đóng góp các tiết mục văn nghệ truyền thống Champa trong các buổi trình diễn văn nghệ của Hội Tết Việt nam tại xứ người.

Tiếp đến là tiết mục trình chiếu slide show hình ảnh sinh hoạt của các hội viên, cảm tình viên đã góp phần cho sự hồi sinh văn hóa Champa tại xứ người.  Xem lại những hình ảnh sinh hoạt của Hội khiến mọi người trong hội trường không khỏi bùi ngùi xúc động khi hồi tưởng 10 năm trước đây các em, các cháu còn là thiếu niên nhi đồng mà hôm nay các cháu đã trở thành những thanh niên, thanh nữ trong c á c trường trung học và đại học của Hoa Kỳ. Có em, có cháu đã lập gia đình và có con đang tham dự lễ hội Katê kỳ này.

Xen kẽ các tiết mục để kỷ niệm 10 năm ngày thành lập Hội là các tiết mục văn nghệ phụ diễn cho ngày hội.  Kế tiếp là phần nghỉ giải lao và dùng cơm trưa thân mật. Quan khách được dịp thưởng thức các món ăn truyền thống Champa như ia tanut, gaim, pei chuk, pei nung, pei dalik, sakaya,v.v,… thật đậm đà tình dân tộc.

Sau phần ăn uống là phần văn nghệ cây nhà lá vườn do các em học sinh trường Chăm Ngữ tại Sacramento biểu diễn cùng với các diễn viên Ban Văn Nghệ của Hội. Lễ kỷ nieäm 10 năm ngày thành lập Hội và Lễ Katê 2008 kết thúc vào 6 giờ 30 chiều cùng ngày.

Sau buổi lễ kết thúc, toàn thể hội viên, cảm tình viên dọn dẹp hội trường và ra về chuẩn bị cho buổi họp toàn hội viên vào 9 giờ tối cùng ngày tại nhà Bá Trung Thiệu để bầu lại Tân Hội Đồng Lãnh Đạo và Ủy Ban Chấp Hành của Hội khóa IV, nhiệm kỳ 5 năm (2009-2013) theo đúng bylaws của Hội qui định. Sau hơn hai giờ thảo luận, toàn hội viên đồng ý bầu lại ông Yassin Bá làm Chủ tịch Hội Đồng Lãnh Đạo, ông Bá Đại Long và ông Đặng Chánh Anh làm Phó Chủ Tịch Hội Đồng Lãnh Đạo, ông Đắc Hữu Thiên là thành viên Hội Đồng, ông Đắc Văn Kiết và ông Thành Phú Bá là cố vấn của Hội Đồng. Toàn Hội viên nhất trí bầu Đặng Chánh Linh là Chủ Tịch Ủy Ban Chấp Hành, Dương Tấn An và Châu Văn thủ làm phó Chủ Tịch của Ủy Ban Chấp Hành. Còn thành viên các ủy ban chuyên ngành vẫn giữ nguyên không gì thay đổi.

Cuộc họp để bầu Tân Hội Đồng Lãnh Đạo và Tân Ủy Ban Chấp Hành đã kết thúc vào khoảng 11 giờ đêm cùng ngày.

2. Ngày Ilimo Kauk Thun 2009, sự khởi sắc của Tết Champa tại hải ngoại

Tương tự như ngày Ilimo Kauk Thun năm 2008, ngày Ilimo Kauk Thun năm 2009 được đồng hương Champa tiếp đón một cách trân trọng tại 3 thành phố: San Jose, Sacramento và Tacoma.

Tại Sacramento chi Hội BTVH Champa tổ chức đón mừng năm mới vào ngày 25 tháng 4 năm 2009 tại điểm: 6804 Peninsula Way, Elk Grove, CA 95758, từ 4 giờ 30 chiều đến nửa đêm. Tại Tacoma tổ chức đón mừng năm mới ngày 26 tháng 4 năm 2009 tại nhà ông Đặng Chánh Anh, cựu Chủ tịch của Hội.  Tại San Jose tổ chức đón mừng năm mới tại Cunningham Park thuộc thành phố San Jose cùng ngày với thành phố Tacoma.

Không giống như ở quê nhà, không khí đón mừng năm mới và tiễn đưa năm cũ trong các rạp lễ  Rija Nưgar của các Palei Chăm thường thiên về lễ nghi hơn là tổ chức các cuộc vui chơi cho dân làng. Tại hải ngoại, không khí đón mừng năm mới có phần nhộn nhịp vui tươi hơn. Mọi giới từ trẻ em cho đến các bậc lớn tuổi đều góp phần vào việc tham gia Hội Xuân. Các cháu nhỏ dưới 18 tuổi đều được nhận bao lì xì của Hội biếu tặng, được cơ hội để hái lộc đầu xuân cầu xin may mắn trong dịp năm mới và tham gia múa hát phục vụ trong ngày Tết để khách vui xuân thưởng lãm.  Các cháu học giỏi, nói giỏi tiếng Chăm được nhận phần thưởng, giấy khen từ các thầy cô giảng dạy tiếng Chăm. Các thanh niên sinh viên học sinh thì chơi các trò chơi thể thao, bóng chuyền, kéo dây. v.v… Các phụ nữ, các bà mẹ trẻ thì thi hát Karaoke, thi biểu diễn múa các điệu múa truyền thống Champa; các vị lớn tuổi thì chơi cờ tướng, chơi lô tô, chơi bốc thăm trúng thưởng.  Mỗi gia đình đồng hương tham dự Ilimo Kauk Thun đều được Hội tặng lịch Chăm để treo trong nhà.

Tại San Jose và Tacoma lễ đón mừng năm mới kết thúc vào khoảng 5 giờ chiều cùng ngày. Riêng tại Sacramento buổi đón mừng năm mới kết thúc vào khoảng 12 giờ khuya cùng ngày.  Ngày Ilimo Kauk Thun 2009 quả là một sự khởi sắc của Tết Champa tại hải ngoại.

3. Katê 2009, điểm hội tụ của những đứa con Champa

Katê 2009 được Hội BTVH Champa tổ chức vào ngày 24 tháng 10 năm 2009 tại một hội trường khang trang thuộc Trung Tâm Sinh Hoạt Cộng Đồng Việt Nam Bắc California, nằm trên đường:    2129 10th Street, San Jose. Buổi lễ bắt đầu từ 2 giờ 30 chiều, có khoảng 300 đồng hương gốc Chăm tham dự.

Đây là buổi lễ Katê đầu tiên do Hội BTVH Champa tổ chức được đông đảo đồng hương Champa hải ngoại tham dự. Trong buổi lễ Katê này, Hội BTVH Champa rất hân hạnh được tiếp đón ông Trần Thái Văn, dân biểu tiểu bang California, địa hạt Westminster, thuộc quận hạt Los Angeles cùng tham dự; Hội cũng được hân hạnh đón tiếp một vị nhân sĩ Chăm đến từ Việt Nam, ông Nguyễn Văn Tỷ, cựu Hiệu Trưởng Trường Trung Học Poklong Phan Rang, một trí thức tiêu biểu của người Chăm theo đạo Bà-ni. Hội cũng hân hạnh tiếp đón một nhân sĩ Chăm đến từ Pháp Quốc, ông Dương Tấn Thi, một trí thức tiêu biểu của người Chăm theo đạo Bà-la-môn. Hội cũng ghi nhận, sự có mặt của hầu hết các vị trong Hội Đồng Lãnh Đạo của Hội BTVH Champa, gồm có ông Yassin Bá, Chủ tịch Hội Đồng; ông Đặng Chánh Ánh, phó Chủ Tịch của Hội Đồng; ông Bá Đại Long, phó Chủ tịch của Hội Đồng; ông Đắc Văn Kiết, cố vấn của Hội Đồng, ông Thành Phú Bá, cố vấn của Hội Đồng; ông Đắc Hữu Thiên thành viên của Hội Đồng; Về phía quan khách trong nội địa Hoa Kỳ, chúng tôi ghi nhận có sự hiện diện của quí quan khách sau: Ông Lưu Quang Sang, cựu dân biểu Chăm thời kỳ đệ II Việt Nam Cộng Hòa, thành viên trong Ban Sáng Lập Hội Văn Hóa Truyền Thống Champa, có trụ sở tại thủ phủ Sacramento, thuộc tiểu bang California; ông bà Jack John và Mận John, đại diện cho Hội Thánh Tin Lành Chăm vùng Sacramento và phụ cận; có phái đoàn Champa Cao Nguyên do ông Y Klong Adrong, một nhân sĩ Champa vùng Cao Nguyên, dẫn đầu và có Bác Sĩ Y Thức và Mục Sư Cường Điểu cùng hiện diện trong phái đoàn. Ngoài các vị khách quí nêu trên, chúng tôi ghi nhận có sự hiện diện của hầu hết giới trẻ ở thành phố San Jose, Sacramento, Tacoma, như Thạch Ngọc Xuân, Chủ tịch Hội Văn Hóa Truyền Thống Champa, Đặng Chánh Linh, Chủ tịch Hội BTVH Champa và cùng toàn thể thành viên trong Ban Chấp Hành của hai Hội đều có mặt trong ngày Lễ Hội trọng đại này của dân tộc.

Để bắt đầu cho buổi lễ, MC Bá Trung Thiệu và Thủy Nguyên kính mời toàn thể đồng hương tham dự đứng dậy để chuẩn bị làm Lễ Tưởng Nhớ các Bậc Tiền Nhân Champa. Kế đến, MC kính mời hai vị nhân sĩ, ông Yassin Bá và ông Đặng Chánh Anh lên trước sân khấu để chuẩn bị khiêng vòng hoa dâng lên Đài tưởng Nhớ các Bậc Tiền Nhân. Hai vị nhân sĩ từ từ khiêng vòng hoa tươi tắn từ dưới sân khấu để đưa lên khán đài và trịnh trọng đặt vào Đài Tưởng Nhớ các Bậc Tiền Nhân Champa, MC Bá Trung Thiệu và Thủy Nguyên kính mời toàn thể đồng hương cùng hát bài truyền thống ca:  “Khik Bhum Pasai” để tạ ơn Tiền Nhân, tạ ơn các Anh hùng đã vì sự tồn vong của Champa mà vong thân. Khi bài “Khik Bhum Pasai” vừa chấm dứt, MC kính mời quí đồng hương, quí quan khách dành một phút im lặng để tưởng nhớ đến công ơn các bậc Tiền Nhân. Một phút để tưởng nhớ các bậc tiền nhân trôi qua, MC kính mời toàn thể tham dự viên an tọa.

Tiếp đến là phần giới thiệu quan khách tham dự của MC, phần đọc diễn văn khai mạc của ông Đặng Chánh Linh, tân Chủ Tịch của Hội BTVH Champa, tiếp đến phần trình bày ý nghĩa Lễ Hội Katê của ông Đắc Văn Kiết, phần xướng đọc tiểu sử anh hùng Chế Bồng Nga của bà Dương Chi Mai, phần phát biểu cảm tưởng của quan khách gồm có ông Nguyễn Văn Tỷ, Lưu Quang Sang, Y Klong Adrong, bà Phú Thị Mận (tức Mận John), Mục Sư Cường Điểu. Tất cả các bài phát biểu của quan khách đều cho rằng  Katê là lễ hội chung của toàn đồng hương Champa không phân biệt tôn giáo nào.  Mọi cá nhân hay các tổ chức Champa đều có quyền tổ chức, thực hiện Lễ Hội Katê tùy theo hoàn cảnh hay khả năng của tổ chức mình cho phép trong tinh thần tự nguyện tự giác đối với Tiền Nhân Champa.

Sau phần nghi lễ Katê là phần dùng cơm chiều thân mật do Hội thết đãi.  Kế tiếp là phần văn nghệ cây nhà lá vườn do đội văn nghệ của hai Hội (Hội BTVH và Hội Văn Hóa Truyền Thống Champa) cùng góp phần thật hấp dẫn. Buổi Lễ Hội Katê 2009 kết thúc vào khoảng 9 giờ 30 tối cùng ngày trong niềm tự hào của mọi người khi ra về còn tự nhận mình là con dân Champa.

4. Tết Champa 2010 tại thủ phủ Sacramento, California

Ngày Ilimo Kauk 2010, tức Tết Champa, được toàn thể hội viên Hội BTVH Champa quyết định tổ chức tập trung tại thủ phủ Sacramento, thuộc tiểu bang California. Buổi lễ bắt đầu từ 3 giờ chiều ngày 10 tháng 4 năm 2010 tại một hội trường khang trang thuộc thành phố Sacramento, nằm trên đường 6000 Lemon Hill Avenue, Sacramento, CA 95824 và bế mạc đến nửa đêm cùng ngày.

Đây là Hội Tết Champa đầu tiên được hai Chi Hội thuộc Hội BTVH Champa tại San Jose và Sacramento phối hợp tổ chức. Hiện diện trong buổi Lễ Đón Mừng Năm Mới theo Chăm lịch, chúng tôi nhận thấy có nhiều vị lãnh đạo của các hội đoàn Việt Nam tại thủ phủ Sacramento cùng tham dự, gồm có ông bà Nhà Văn Nhật Thịnh và Khuê Dung, Chủ tịch Hội Văn Nghệ Sĩ Việt Mỹ tại Hoa Kỳ, kiêm chủ bút tuần báo Đất Đứng; Tiến sĩ Minh Thi, Giám Đốc Đài Phát Thanh Tiếng Nước Tôi kiêm chủ bút tuần báo VietNews tại vùng Sacramento và phụ cận; ông Trần Gia Tường và ông Huỳnh Hóa, Chủ tịch và phó Chủ tịch Hội Người Việt Cao Niên tại Sacramento; ông Phan Lăng, Trưởng cơ sở của Đảng Việt Tân tại vùng Sacramento và phụ cận; đặc biệt có sự hiện diện của bà Diễm Hương, cộng tác viên của Đài V.O.A. (Voice Of America) cùng tham dự buổi lễ. Trước khi Lễ Hội Ilimo Kauk Thun bắt đầu, bà Diễm Hương đã tiến hành một cuộc phỏng vấn đặc biệt dành cho ông Yassin Bá, Chủ tịch Hội Đồng Lãnh Đạo Hội BTVH Champa tại Hoa Kỳ, về quá trình hoạt động của Hội và ý nghĩa của ngày Ilimo Kauk Thun và Katê. (Chúng tôi có đăng bài phỏng vấn của thông tín viên Diễm Hương dành cho ông Yassin trong Đặc San Vijaya số này).

Lễ Đón Mừng Năm Mới Champa năm 2010 bắt đầu bằng ba hồi trống ginang, baranưng hòa quyện với tiếng saranai véo von của ban nhạc tạo nên một âm vang kỳ diệu đặc thù Champa tại xứ người. Ban nhạc gồm hai tay trống ginang là Bá Văn Viện và Bá Văn Tư, một tay trống baranưng là Xuân Hiệp và một tay thổi kèn Saranai là Đào Văn Hiển. MC của buổi lễ là Bá Trung Thiệu và Thủy Nguyên trong chất giọng tiếng Chăm và tiếng Việt thật lưu loát và trầm ấm. Sau ba hồi trống ginang, baranưng và kèn saranai vang lên báo hiệu năm cũ đã hết và năm mới lại đến với đồng hương Champa từ trong nước ra đến hải ngoại. MC Bá Trung Thiệu và Thủy Nguyên kính mời quý đồng đứng dậy chuẩn bị làm Lễ Tưởng Nhớ các bậc Tiền Nhân Champa nhân dịp đầu năm và cầu mong cho quê hương xóm làng được bình an, cho cộng đồng Champa hải ngoại làm ăn phát đạt, cho con cháu học giỏi và có công ăn việc làm vững chãi, đặc biệt cầu mong cho con cháu sinh ra và lớn lên tại Hoa Kỳ không quên truyền thống văn hóa của mình.

Sau phần nghi lễ đón mừng năm mới là phần khai hội của ông Châu Văn Thủ, phó Chủ tịch Hội BTVH Champa, kiêm Trưởng Chi Hội của Hoäi BTVH Champa tại Sacramento. Tiếp đến là phần chúc mừng năm mới của các quan khách tham dự lễ hội, phần phát quà lì xì cho các cháu thiếu niên nhi đồng, phần phát phần thưởng cho các em, các cháu học giỏi, nói giỏi tiếng Chăm, phần tặng lịch cho đồng hương, phần bốc thăm có giải thưởng, kế đến là bữa cơm thân mật nhân dịp Tết Champa. Quan khách được thết đãi các món ăn truyền thống Chăm như bê thui, gỏi gà, mì xào, cơm chiên, pei nung, pei dalik, v.v… Quý quan khách vừa thưởng thức các món ăn Chăm-Việt vừa thưởng thức các giọng hát quen thuộc của các ca sĩ địa phương vùng San Jose, Sacramento, bao gồm các ca sĩ sau: Qua Đình Nam, Thông Linh, Xuân Hiệp, Chăm Hải, Quốc Vinh, Linda Miêu, Trung Thiệu, Henry Chi, Bá Văn Dư, ca sĩ bác sĩ Nguyễn Tùng, ca nhạc sĩ Nguyễn Dũng, ca nhạc sĩ Xuân Thành, ca nhạc sĩ Việt Cường, ca sĩ Báu Nguyễn v.v…  Phục vụ cho buổi ca nhạc đón mừng đêm tân niên  năm 2010 có 2 băng nhạc, băng nhạc của Chăm Hải phục vụ xuất đầu tiên từ 6 giờ tối đến 9 giờ đêm, và băng nhạc Nguyễn Dũng phục vụ đến tận khuya khi không còn quan khách nào muốn hát nữa.

Tết Champa 2010 tại Sacramento quả là một đêm đón mừng tân niên đầy ý nghĩa đối với đồng hương Chăm-Việt tại vùng Sacramento và San Jose.

Tại thành phố Tacoma, Chi Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa địa phương đã tổ chức đón Tết Champa 2010 cùng ngày với Sacramento tổ chức tại nhà ông Cựu Chủ tịch Đặng Chánh Anh như mấy năm trước. Buổi lễ bắt đầu từ 2 giờ 30 chiều và kết thúc vào lúc 8 giờ 30 cùng ngày.

5. Lễ Hội Katê năm 2010

Ngày 16 tháng 10 năm 2010, Hội BTVH Champa tổ chức Lễ Hội Katê tại hội trường trên đường 2268 Quimby Road, San Jose, CA 95121, từ 4 giờ chiều đến 10 giờ đêm. Chương trình buổi lễ cũng tiến hành như mấy năm trước.  Katê năm nay Hội không ra mắt được Đặc San Vijaya số 8.

Sau Lễ Hội Katê tại hội trường, Hội mời toàn thể hội viên, cảm tình viên tập trung đến nhà của Bá Trung Tuyên họp để rút ưu khuyết điểm trong quá trình hoạt động của Hội trong năm qua đồng thời vạch ra những dự án cho Ilimo Kauk Thun và Katê 2011. Hội kêu gọi toàn thể anh em Hội viên phải cố gắng viết bài để đóng góp cho Đặc San Vijaya số 8 sẽ phát hành trong mùa Katê 2011. Toàn thể hội viên và cảm tình viên thật phấn khởi để tiếp đón thêm bốn gia đình Hội viên mới đến định cư tại Hoa Kỳ, gồm c ó gia đình ông Nại Thành Đơn, gia đình Bạch Thanh Thoảng, gia đình Bá Văn Viện và gia đình Miêu Văn Tuấn chính thức gia nhập thành viên của Hội BTVH Champa tại Hoa Kỳ. Buổi họp kết thúc vào khoảng 12 giờ đêm cùng ngày.

6. Ngày Ilimo Kauk thun năm 2011

Ngày 10 tháng 04 năm 2011, Hội BTVH Champa đón mừng Lễ Hội Ilimo kauk Thun tại công viên Cunningham Park, một công viên xinh đẹp thuộc thành phố San Jose. Theo quyết định của Hội, Chi Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa tại Sacramento cùng về tham dự Lễ Hội Ilimo Kauk Thun với đồng hương tại San Jose, Chương trình lễ hội cũng bao gồm các tiết mục như các năm vừa rồi. Quý đồng hương tham dự Lễ Hội Ilimo Kauk Thun năm nay vừa thưởng ngoạn chương trình văn nghệ đón xuân của Ban Tổ Chức vừa thưởng thức các món thịt sườn bò nướng ngoài trời thật hấp dẫn, ăn với các món ăn truyền thống của dân tộc như Pei nung, Pei dalik, bành bèo, v.v… Lễ đón mừng năm mới năm 2011 kết thúc vào khoảng 5 giờ chiều cùng ngày.

Chi Hội BTVH Champa tại Tacoma tổ chức đón mừng năm mới tại tư dinh ông Đặng Chánh Anh, cựu Chủ tịch Hội BTVH Champa, có sự tham dự của các đồng hương Chăm từ thành phố Seattle. Cũng như năm vừa rồi, Lễ đón mừng năm mới Chăm tại Tacoma gồm phần nghi lễ, phần ăn uống vui chơi và cuối cùng là phần thi hát Karaoke của các tham dự viên. Buổi đón mừng năm mới bắt đầu từ 11 giờ sáng và kết thúc vào khoảng 4 giờ chiều cùng ngày.

Trên đây là sơ lược hoạt động của Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa tại Hoa Kỳ trong 3 năm vừa qua mong gởi đến toàn thể đồng hương để cùng chia xẻ. Tuy thành tích không có gì lớn lao cho lắm nhưng cũng đủ để nói lên tấm lòng của con dân Champa tha hương đối với văn hóa truyền thống của dân tộc, đối với tiền nhân Champa.

.

4,279 thoughts on “HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA

 1. Im no longer sure the place you are getting your information, but great topic. I must spend some time learning more or understanding more. Thank you for wonderful information I used to be on the lookout for this info for my mission.

 2. It’s appropriate time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy. I’ve read this publish and if I may just I desire to recommend you some fascinating things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to learn even more things approximately it!

 3. NEAUVIA,歐洲血統透明質酸,目前遍布於全世界56個國家,行政總部在瑞士,卻是源自於意大利的品牌。採用21世紀先進的技術,提取出前所未有的高純度透明質酸,迅速的在全球攻占市場,卓越的品質,領先的技術和平民的價位,已經逐漸的出現在大眾的視線裡,被越來越的人使用。NEAUVIA以系列分女性專用和男性專用,大中小分子以及唇部專用和私處專用,其中私處專用己經在國內一些比較大的整形機構普遍使用。素材提取無與倫比的純淨,運用嶄新PEG鏈結技術-更安全

 4. 前額拉皮、提眉手術、抬頭紋、三角眼、眉眼下垂、眉尾下垂、眼尾下垂、眉尾提拉,雙眼皮手術等一些相關議題、似是而非或有爭議的事項的披露與討論。

 5. What’s up friends, how is the whole thing, and what you would like to
  say regarding this piece of writing, in my view its genuinely remarkable for me.

 6. Hi my friend! I wish to say that this article is amazing, nice written and
  include approximately all significant infos. I’d like
  to look more posts like this .

 7. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your
  point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog
  when you could be giving us something informative to read?

 8. Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long
  comment but after I clicked submit my comment didn’t
  appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just
  wanted to say great blog!

 9. Hi! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this write-up to him.
  Fairly certain he will have a good read.
  Thank you for sharing!

 10. I’ve been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like
  yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all
  webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be much more
  useful than ever before.

 11. Hello there I am so happy I found your blog, I really found you by mistake, while I was browsing on Yahoo for
  something else, Anyways I am here now and would just like to say kudos for a
  marvelous post and a all round enjoyable blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the superb work.

 12. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have
  discovered It absolutely useful and it has helped me out loads.
  I’m hoping to give a contribution & aid different users like its aided me.
  Great job.

 13. Yesterday, while I was at work, my cousin stole
  my iphone and tested to see if it can survive a 40
  foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is
  now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had
  to share it with someone!

 14. Hi! This post couldn’t be written any better!
  Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this.

  I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have
  a good read. Thank you for sharing!

 15. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your
  stuff previous to and you are just too magnificent. I really like what you have acquired here, really like
  what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible.
  I cant wait to read far more from you. This is actually a great web site.

 16. Nice post. I used to be checking constantly this
  blog and I’m impressed! Very helpful info particularly the
  closing section 🙂 I handle such information a lot. I was seeking this particular info for
  a very lengthy time. Thank you and best of luck.

 17. Hi there I am so glad I found your weblog, I really found
  you by error, while I was searching on Aol for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say kudos for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment but I have
  bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be
  back to read much more, Please do keep up the awesome job.

 18. I will right away clutch your rss as I can not find your email subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you have any? Kindly let me recognise so that I may subscribe.
  Thanks.

 19. Hi there, I discovered your website by means of Google whilst looking for a
  related subject, your website got here up, it looks great.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply was aware of your weblog through Google,
  and located that it’s really informative. I am gonna be careful for brussels.

  I’ll be grateful in the event you proceed this in future.
  Lots of folks will likely be benefited out of your writing.
  Cheers!

 20. Hey There. I discovered your weblog the use of msn. This is an extremely well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your helpful info.
  Thanks for the post. I will certainly comeback.

 21. Please let me know if you’re looking for a writer
  for your weblog. You have some really good posts and I believe I would
  be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely
  love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an e-mail if interested.
  Thank you!

 22. Thanks on your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will be
  sure to bookmark your blog and definitely will come back
  sometime soon. I want to encourage continue your great writing, have
  a nice weekend!

 23. Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest bars cheap
  Excellent article. I am going through some of these issues as well..
  Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest bars cheap

 24. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the
  content!

 25. Awesome site you have here but I was curious about if
  you knew of any discussion boards that cover the
  same topics talked about in this article? I’d really love to be a part of community where I can get responses from other knowledgeable people that share
  the same interest. If you have any recommendations,
  please let me know. Thanks a lot!

 26. Hi there! I’m at work browsing your blog from my new iphone!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your
  posts! Keep up the outstanding work!

 27. Hello, Neat post. There’s a problem together with your site in web explorer, might check this?
  IE nonetheless is the marketplace leader and a good
  component to people will pass over your great writing because of this problem.

 28. Hello there! I simply wish to offer you a big thumbs up for your great information you’ve got here on this post.
  I am coming back to your website for more soon.

 29. I think what you said was very logical. However, think on this,
  what if you added a little content? I am not suggesting your information is not solid, but what if you added something to possibly grab folk’s attention?
  I mean HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA –
  ILIMOCHAMPA is a little plain. You might glance at Yahoo’s home page and watch how they
  write news titles to grab people to click.
  You might add a video or a pic or two to get people interested about
  everything’ve written. Just my opinion, it could make your posts a little livelier.

 30. Great site you have here but I was wanting to know if you knew of any discussion boards
  that cover the same topics talked about in this article?
  I’d really like to be a part of online community where I can get feedback from
  other knowledgeable people that share the same interest.

  If you have any recommendations, please let me know. Bless you!

 31. I loved as much as you’ll receive carried out right here.

  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish
  be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 32. You are so interesting! I do not think I’ve truly read a single
  thing like this before. So great to discover someone with a few original thoughts on this issue.
  Really.. many thanks for starting this up.
  This site is something that’s needed on the web, someone with a bit
  of originality!

 33. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a
  blog that’s both equally educative and amusing, and let me tell you, you have
  hit the nail on the head. The issue is something not enough folks are
  speaking intelligently about. I am very happy I came across this in my
  search for something relating to this.

 34. I’ve been browsing on-line more than 3 hours today, yet I
  never discovered any attention-grabbing article like yours.
  It is beautiful price sufficient for me. Personally, if all site owners
  and bloggers made just right content material as you did,
  the internet shall be a lot more helpful than ever before.

 35. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your
  wonderful post. Also, I’ve shared your web site
  in my social networks!

 36. Hi superb blog! Does running a blog such as this require
  a great deal of work? I’ve absolutely no expertise in programming but
  I was hoping to start my own blog soon.
  Anyhow, should you have any recommendations or techniques for
  new blog owners please share. I know this is off topic nevertheless I
  just had to ask. Thank you!

 37. My spouse and I absolutely love your blog and find most of
  your post’s to be precisely what I’m looking for. can you offer guest writers to write content available for
  you? I wouldn’t mind producing a post or elaborating
  on a number of the subjects you write regarding here. Again, awesome blog!

 38. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your web site is
  great, as well as the content!

 39. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this brilliant
  blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and
  adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this
  blog with my Facebook group. Chat soon!

 40. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an email.
  I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing
  it grow over time.

 41. I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts on this
  kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.
  Reading this info So i’m glad to convey that I have an incredibly excellent uncanny feeling I discovered just
  what I needed. I so much for sure will make sure to do
  not omit this web site and give it a look regularly.

 42. Hello! This is kind of off topic but I need some guidance
  from an established blog. Is it very difficult to
  set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out
  pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not
  sure where to start. Do you have any ideas or suggestions?
  Thank you

 43. Hello there! This post couldn’t be written any better! Looking
  through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I will forward this article to him.
  Pretty sure he will have a great read. I appreciate you for sharing!

 44. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it
  was extremely long) so I guess I’ll just sum it
  up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your
  blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any helpful hints for beginner blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 45. Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day.

  It will always be helpful to read through articles from other authors and
  practice a little something from their websites.

 46. I’m curious to find out what blog system you’re using?
  I’m experiencing some small security issues with my latest site
  and I’d like to find something more safeguarded. Do you have any recommendations?

 47. Hi there! This blog post couldn’t be written any better!
  Going through this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I’ll send this
  post to him. Fairly certain he’ll have a very good read.
  Thank you for sharing!

 48. Hi, Neat post. There’s a problem together with your site in web explorer, could check this?
  IE nonetheless is the market chief and a huge section of
  folks will leave out your magnificent writing because of this problem.

 49. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and
  was wondering what all is required to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty
  penny? I’m not very web smart so I’m not 100% positive.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.

  Kudos

 50. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no
  one else know such detailed about my difficulty.
  You’re wonderful! Thanks!

 51. Hi I am so thrilled I found your site, I really found you by mistake, while I was browsing on Bing for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say many thanks for
  a marvelous post and a all round exciting blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to look over it all at the
  minute but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read much more, Please do keep up
  the fantastic b.

 52. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your site,
  how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal.

  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 53. I’ve recently started a blog, the information you provide on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. “The achievements of an organization are the results of the combined effort of each individual.” by Vince Lombardi.

 54. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each
  time a comment is added I recieve 4 emails with
  the exact same comment. Is there a means you are
  able to remove me from that service? Cheers!

 55. An interesting discussion is worth comment. I do think that you
  need to publish more about this issue, it might
  not be a taboo subject but typically people don’t speak about such topics.
  To the next! Cheers!!

 56. You actually make it appear really easy with your presentation but
  I to find this matter to be really one thing which I think I might never
  understand. It seems too complex and extremely huge for me.
  I’m looking ahead for your next publish, I’ll attempt to get the grasp of it!

 57. We are a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site offered us with helpful information to work on. You have performed an impressive process and
  our whole community might be grateful to you.

 58. Hi there are using WordPress for your site platform?

  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you
  require any html coding knowledge to make your own blog?

  Any help would be greatly appreciated!

 59. Helpful info. Lucky me I found your website by accident, and I am surprised why this twist of
  fate didn’t came about earlier! I bookmarked it.

 60. Hi, this weekend is fastidious designed for me, for the reason that this time i am reading
  this enormous informative article here at my
  home.

 61. Great site. Plenty of useful info here. I am sending it to a few friends ans also sharing in delicious.

  And naturally, thanks to your effort!

 62. Hello, Neat post. There is an issue with your site in web explorer, might check
  this? IE still is the marketplace chief and a huge portion of other folks will miss your excellent writing due to this problem.

 63. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively useful and it has helped me
  out loads. I am hoping to contribute & assist different customers like its
  aided me. Great job.

 64. I love what you guys are usually up too. This type of clever work and exposure!

  Keep up the awesome works guys I’ve included you guys to blogroll.

 65. hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new
  from right here. I did however expertise a few technical issues using this
  site, since I experienced to reload the web site
  many times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining,
  but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your
  quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective interesting content.

  Ensure that you update this again very soon.

 66. Hi, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

 67. Hey! Quick question that’s entirely off topic. Do you know
  how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my iphone 4.
  I’m trying to find a template or plugin that might be
  able to resolve this problem. If you have any suggestions, please share.
  With thanks!

 68. What’s up colleagues, how is all, and what you would
  like to say about this paragraph, in my view its really amazing in support of me.

 69. I was recommended this web site by my cousin.
  I am not sure whether this post is written by him as nobody
  else know such detailed about my trouble. You’re wonderful!
  Thanks!

 70. I am sure this article has touched all the internet people, its really really fastidious post
  on building up new web site.

 71. I like what you guys tend to be up too. Such clever work and exposure!
  Keep up the great works guys I’ve incorporated you guys to my own blogroll.

 72. Hi there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and
  personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this website.

 73. Your means of telling the whole thing in this article is really pleasant, every one
  be able to simply be aware of it, Thanks a lot.

 74. It’s in fact very complex in this full of activity life to listen news on Television, so I just use internet for that purpose,
  and obtain the most recent news.

 75. Hello there! This post couldn’t be written much better!
  Looking at this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I most certainly will forward this article to him.

  Pretty sure he will have a great read. Many thanks for sharing!

 76. I want to to thank you for this excellent read!! I absolutely loved every little bit
  of it. I have got you book-marked to check out
  new stuff you post…

 77. Hey there I am so delighted I found your website, I really found you by accident, while I
  was searching on Digg for something else, Nonetheless I am
  here now and would just like to say kudos for a tremendous post and a all round exciting blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to look over it all
  at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read much more, Please
  do keep up the superb work.

 78. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on. Many thanks

 79. constantly i used to read smaller articles or reviews that also clear
  their motive, and that is also happening with
  this paragraph which I am reading at this time.

 80. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.

  I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to
  seeing it grow over time.

 81. Wow, fantastic weblog format! How long have you been running a
  blog for? you made running a blog glance easy. The full look of your web
  site is great, let alone the content!

 82. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else encountering problems with your website.
  It appears like some of the written text in your posts are
  running off the screen. Can someone else please
  provide feedback and let me know if this is happening to them too?

  This may be a issue with my internet browser because I’ve had this
  happen previously. Many thanks

 83. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back
  to your blog? My blog is in the exact same area of interest as yours and my users
  would truly benefit from a lot of the information you present here.

  Please let me know if this okay with you. Many thanks!

 84. continuously i used to read smaller content which as well clear their
  motive, and that is also happening with this piece of writing which
  I am reading at this time.

 85. Wow, incredible weblog structure! How long have you ever been running a blog for?

  you made running a blog glance easy. The total glance of
  your website is fantastic, let alone the content!

 86. Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at
  alternatives for another platform. I would be great if you
  could point me in the direction of a good platform.

 87. I was recommended this blog by my cousin. I’m not certain whether or not this post is written through him as no one else realize such
  specific about my trouble. You are amazing! Thank you!

 88. Wonderful items from you, man. I’ve remember your stuff previous to and you are simply extremely wonderful.
  I really like what you’ve acquired right here, certainly like what
  you are stating and the best way through which you are saying it.
  You’re making it enjoyable and you continue to care for to keep it sensible.
  I can not wait to read far more from you. That
  is really a great website.

 89. I have been browsing online greater than 3 hours today, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours.
  It is lovely value sufficient for me. Personally, if
  all site owners and bloggers made just right content
  as you did, the internet will likely be a lot more helpful than ever before.

 90. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism
  or copyright violation? My website has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is
  popping it up all over the web without my
  agreement. Do you know any solutions to help stop content
  from being stolen? I’d definitely appreciate it.

 91. Howdy very cool website!! Guy .. Beautiful .. Superb ..

  I’ll bookmark your site and take the feeds also? I am satisfied to
  find a lot of useful information right here in the post, we want develop more strategies on this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

 92. If some one needs expert view on the topic of blogging and site-building after that
  i suggest him/her to go to see this webpage,
  Keep up the nice work.

 93. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I do not know who you are but definitely you’re going to a
  famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 94. My brother suggested I might like this website. He was totally right.

  This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for
  this info! Thanks!

 95. Its like you read my mind! You appear to know so
  much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with some pics to drive the message home a bit,
  but instead of that, this is magnificent blog. A great read.
  I will definitely be back.

 96. Hey would you mind letting me know which webhost you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this
  blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good web hosting
  provider at a honest price? Thanks, I appreciate
  it!

 97. Howdy, I do think your blog could possibly be having web browser compatibility problems.
  Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine however when opening in I.E.,
  it’s got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up!
  Other than that, wonderful site!

 98. It’s genuinely very complex in this busy life to listen news on Television, so
  I simply use web for that reason, and obtain the most recent
  news.

 99. Nice post. I used to be checking constantly this blog and I am impressed!
  Extremely helpful info specially the last section 🙂 I maintain such information a lot.
  I used to be looking for this certain info for a long time.
  Thank you and good luck.

 100. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts on this kind of space .
  Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this info So
  i’m happy to show that I’ve a very good uncanny feeling I
  found out just what I needed. I so much surely
  will make sure to don?t fail to remember this site and give it a look on a constant basis.

 101. You actually make it appear so easy along with your presentation but
  I in finding this topic to be actually one
  thing that I feel I might by no means understand. It seems too complicated and
  extremely extensive for me. I’m looking forward in your next post, I’ll attempt
  to get the cling of it!

 102. I’m not that much of a internet reader to be
  honest but your blogs really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your website to come back in the future.
  Cheers

 103. Thanks for your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you happen to be a great author.
  I will be sure to bookmark your blog and definitely will
  come back in the foreseeable future. I want to encourage one to continue your great posts, have
  a nice holiday weekend!

 104. Heya! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few
  months of hard work due to no back up. Do you have any methods to stop hackers?

 105. Thanks for one’s marvelous posting! I really enjoyed reading
  it, you are a great author. I will make certain to
  bookmark your blog and definitely will come back very soon. I want to encourage you to ultimately continue your great work, have a nice weekend!

 106. Hello There. I found your blog the use of
  msn. This is an extremely smartly written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful information. Thanks for the
  post. I’ll definitely return.

 107. Hey I know this is off topic but I was wondering
  if you knew of any widgets I could add to my blog that
  automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would
  have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I
  truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 108. Every weekend i used to pay a visit this web page, for the reason that i wish for enjoyment,
  since this this web page conations genuinely nice funny information too.

 109. No matter if some one searches for his essential thing, therefore he/she needs to be available that in detail, so
  that thing is maintained over here.

 110. This design is spectacular! You most certainly know how to
  keep a reader entertained. Between your wit and your
  videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 111. I really like what you guys are up too. This sort of clever work and exposure!
  Keep up the wonderful works guys I’ve included you guys to my own blogroll.

 112. Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup.
  Do you have any methods to protect against hackers?

 113. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Very helpful information particularly the last part 🙂 I care
  for such information a lot. I was seeking this
  particular info for a long time. Thank you and best of luck.

 114. Its not my first time to pay a visit this website, i am browsing this web site dailly and take pleasant data from here all the time.

 115. Hi, I do think this is an excellent site.
  I stumbledupon it 😉 I will revisit yet again since i have saved as a favorite it.

  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 116. Hello every one, here every one is sharing such knowledge, therefore it’s
  good to read this blog, and I used to pay a quick visit this blog everyday.

 117. I think this is among the most vital information for me.

  And i am glad reading your article. But want to remark on some general
  things, The website style is wonderful, the articles is really nice : D.
  Good job, cheers

 118. Hi, Neat post. There is a problem together with
  your website in web explorer, would test this?

  IE nonetheless is the marketplace chief and a big portion of folks will omit your excellent writing due to this problem.

 119. Right here is the perfect site for anyone who wants to understand this topic.
  You realize a whole lot its almost tough
  to argue with you (not that I personally will need to…HaHa).
  You definitely put a brand new spin on a subject that
  has been written about for ages. Excellent stuff, just wonderful!

 120. Hi, I do believe this is an excellent site.
  I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since I saved as a favorite it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 121. Hi! I could have sworn I’ve been to this web site before but after going through a few
  of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I discovered it and I’ll be
  bookmarking it and checking back often!

 122. I’m pretty pleased to discover this great site. I want to
  to thank you for ones time just for this wonderful read!!
  I definitely enjoyed every bit of it and I have you saved as a
  favorite to see new information in your blog.

 123. Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like
  to shoot you an email. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested
  in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it grow
  over time.

 124. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress
  on various websites for about a year and am worried about
  switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any help would be greatly appreciated!

 125. Its like you read my thoughts! You appear to understand a lot approximately this, such as you wrote the book in it or
  something. I think that you could do with some
  p.c. to drive the message house a bit, however other than that, that
  is wonderful blog. A fantastic read. I will definitely be back.

 126. Greetings! Very useful advice in this particular post!
  It is the little changes that produce the largest changes.
  Thanks for sharing!

 127. My brother recommended I might like this website. He was totally right.

  This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I
  had spent for this information! Thanks!

 128. Wow, awesome weblog format! How long have you been running
  a blog for? you made running a blog glance easy. The entire look of your website is fantastic, let alone the content!

 129. magnificent post, very informative. I’m wondering why the
  opposite specialists of this sector do not notice this. You must continue your writing.
  I’m confident, you have a great readers’ base already!

 130. I am truly glad to glance at this weblog posts which carries tons of valuable information, thanks for providing these kinds of statistics.

 131. I have been browsing on-line more than 3 hours these days, but I never found any fascinating article
  like yours. It’s pretty price sufficient for me.
  In my opinion, if all web owners and bloggers made
  excellent content material as you did, the web shall be much more useful than ever before.

 132. I’ve learn some good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.

  I wonder how a lot attempt you put to create one of these fantastic informative web site.

 133. Thanks , I’ve recently been looking for info approximately
  this topic for a long time and yours is the best
  I’ve came upon so far. But, what in regards to the conclusion? Are you certain concerning the
  supply?

 134. Hey There. I found your weblog the usage of msn. That is a really well written article.

  I will make sure to bookmark it and come back to learn extra
  of your helpful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 135. Hello there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any
  recommendations?

 136. What i do not understood is in fact how you’re now not really
  much more well-preferred than you may be right now. You’re so
  intelligent. You know thus significantly in terms
  of this matter, produced me personally imagine it from a lot of various angles.
  Its like women and men are not fascinated unless it’s one thing to accomplish with Woman gaga!

  Your individual stuffs great. At all times handle it up!

 137. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a
  co-worker who has been conducting a little research on this.
  And he in fact bought me breakfast simply because I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending the time to discuss this matter here on your site.

 138. I think this is among the most important info for me.
  And i am glad reading your article. But wanna remark on some general things, The
  web site style is perfect, the articles is really excellent : D.
  Good job, cheers

 139. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog
  posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and
  even I achievement you access consistently quickly.

 140. It’s the best time to make some plans for the future and it
  is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or advice.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 141. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everyone else encountering problems with your website.
  It seems like some of the text on your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well?

  This might be a issue with my internet browser because I’ve had
  this happen before. Thanks

 142. Hello, Neat post. There is an issue with your site in internet explorer,
  would check this? IE still is the marketplace leader
  and a good part of people will miss your magnificent writing due to this problem.

 143. I think what you published was very logical. However, think about this,
  suppose you added a little content? I ain’t suggesting your content
  isn’t good., but suppose you added something to maybe grab a person’s attention?
  I mean HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA – ILIMOCHAMPA is kinda plain. You ought
  to look at Yahoo’s home page and note how they create news titles to get viewers to click.
  You might add a related video or a related pic or two to grab
  people interested about everything’ve written. In my opinion, it could make your
  posts a little bit more interesting.

 144. Hi there friends, how is all, and what you wish for to say concerning this paragraph, in my view its genuinely amazing in support of me.

 145. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post.
  Also, I’ve shared your site in my social networks!

 146. My partner and I stumbled over here from a different web address and thought I might check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to finding out about your web page again.

 147. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website.
  I’m hoping to check out the same high-grade blog
  posts from you in the future as well. In truth, your creative
  writing abilities has inspired me to get my very own website now
  😉

 148. I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else encountering problems with your blog.
  It seems like some of the text in your posts are running
  off the screen. Can somebody else please provide feedback
  and let me know if this is happening to them too?

  This might be a issue with my internet browser because
  I’ve had this happen previously. Thanks

 149. It is perfect time to make some plans for the future and it is
  time to be happy. I’ve read this submit and if I may I wish
  to recommend you few fascinating issues or suggestions.
  Maybe you could write subsequent articles regarding this article.

  I want to read more things approximately it!

 150. Someone necessarily assist to make seriously articles I’d state.
  That is the first time I frequented your website page and up to
  now? I amazed with the research you made to create this particular submit extraordinary.
  Wonderful task!

 151. I have learn several good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting.
  I surprise how a lot effort you put to create this sort of
  wonderful informative web site.

 152. Great blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little
  lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid
  option? There are so many options out there that I’m completely confused ..
  Any tips? Appreciate it!

 153. Hi, Neat post. There is a problem together with your website in internet explorer,
  might check this? IE nonetheless is the market chief and a huge
  section of people will leave out your great writing because of this problem.

 154. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog
  web site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright
  clear idea

 155. Thanks for the auspicious writeup. It if truth be told used to be
  a entertainment account it. Glance advanced to more introduced agreeable from you!
  However, how can we keep in touch?

 156. Email Accuracy Validation through a premium industry level software process to determine if the emails are valid and accurate. Accuracy of between 95 and 97 Bring down your bounce rate on your mass email clients and decrease penalty’s.Lower the chance of your domain address being flagged as spam.

 157. Thanks for the good writeup. It in truth
  used to be a entertainment account it. Glance complicated to more delivered agreeable from you!
  By the way, how could we keep in touch?

 158. Greetings! Very helpful advice within this article!
  It is the little changes that produce the greatest changes.
  Many thanks for sharing!

 159. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure
  whether this post is written by him as no one else know such detailed about
  my trouble. You’re incredible! Thanks!

 160. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it
  up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back
  down the road. Cheers

 161. It’s actually very complicated in this busy life to listen news on TV,
  therefore I only use world wide web for that purpose, and obtain the latest news.

 162. My programmer is trying to persuade me to move to
  .net from PHP. I have always disliked the idea because of the
  expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for
  about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?

  Any kind of help would be really appreciated!

 163. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I
  am encountering issues with your RSS. I don’t
  understand why I am unable to join it. Is there anybody else getting identical RSS
  issues? Anyone who knows the solution can you kindly respond?
  Thanx!!

 164. You’re so interesting! I do not believe I’ve read something
  like that before. So good to find someone with a
  few original thoughts on this subject. Really..
  thank you for starting this up. This web site is one thing
  that is required on the web, someone with a little originality!

 165. I constantly spent my half an hour to read this webpage’s articles or reviews everyday along
  with a cup of coffee.

 166. If some one needs to be updated with latest technologies afterward he must be pay a quick
  visit this website and be up to date every day.

 167. Excellent blog here! Also your site loads up very fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 168. Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your
  efforts and I will be waiting for your further write ups thanks once again.

 169. Hi everyone, it’s my first visit at this web page, and paragraph is actually fruitful in support of me, keep up
  posting these posts.

 170. Whats up very cool website!! Man .. Beautiful .. Amazing ..
  I will bookmark your web site and take the feeds also?

  I’m satisfied to find a lot of helpful information right here in the submit, we need work
  out more strategies in this regard, thank you for sharing.

  . . . . .

 171. Your style is very unique compared to other folks I have read stuff from.
  Thank you for posting when you’ve got the opportunity,
  Guess I will just book mark this site.

 172. Hey there would you mind letting me know which web host you’re
  utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say
  this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a
  good internet hosting provider at a reasonable price?
  Many thanks, I appreciate it!

 173. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?

  My site has a lot of unique content I’ve either authored
  myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you
  know any solutions to help reduce content from being ripped
  off? I’d truly appreciate it.

 174. I am really enjoying the theme/design of your site.
  Do you ever run into any browser compatibility problems?
  A handful of my blog readers have complained about my site not working correctly
  in Explorer but looks great in Safari. Do you have any tips to help
  fix this problem?

 175. What i don’t understood is actually how you’re no longer really much more well-favored than you
  might be right now. You are so intelligent. You know therefore significantly in relation to this matter, made
  me personally believe it from so many varied angles.
  Its like women and men aren’t involved unless it’s one thing to do with Lady gaga!
  Your own stuffs nice. At all times care for it up!

 176. Hi, constantly i used to check web site posts here
  early in the daylight, because i enjoy to learn more and more.

 177. I every time used to study paragraph in news papers but now as I am
  a user of net therefore from now I am using
  net for articles or reviews, thanks to web.

 178. Hi to every , for the reason that I am genuinely keen of
  reading this website’s post to be updated regularly. It carries good information.

 179. Amazing issues here. I am very satisfied to peer your article.
  Thanks a lot and I’m looking forward to contact you.
  Will you kindly drop me a mail?

 180. It’s really a cool and useful piece of information. I’m satisfied that
  you shared this useful info with us. Please keep us informed like this.
  Thanks for sharing.

 181. I am not sure where you are getting your information, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding
  more. Thanks for excellent information I was looking for this
  info for my mission.

 182. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.

  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo
  News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Appreciate it

 183. Hello! I’m at work browsing your blog from my
  new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward
  to all your posts! Carry on the great work!

 184. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4
  year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never
  wants to go back! LoL I know this is entirely
  off topic but I had to tell someone!

 185. hey there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new
  from right here. I did however expertise several technical issues using
  this web site, since I experienced to reload the site lots of times previous to I could
  get it to load correctly. I had been wondering if your web
  host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your
  placement in google and can damage your high quality score if
  advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to
  my email and could look out for a lot more of your respective fascinating content.
  Ensure that you update this again very soon.

 186. Hello there, You have done a great job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends.

  I’m sure they’ll be benefited from this web site.

 187. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your web site is excellent, let alone the content!

 188. Very good website you have here but I was wondering if you knew of any discussion boards that
  cover the same topics talked about here? I’d really love to be a
  part of online community where I can get comments from other knowledgeable people
  that share the same interest. If you have any recommendations,
  please let me know. Many thanks!

 189. I do agree with all of the ideas you have offered to your post.
  They are very convincing and will definitely work. Nonetheless,
  the posts are too short for newbies. Could you please prolong
  them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 190. You actually make it appear really easy together with your presentation but
  I in finding this topic to be really something that I think I might never understand.
  It sort of feels too complex and very large for me. I am taking a look forward on your next
  put up, I’ll try to get the hold of it!

 191. Unquestionably imagine that which you said. Your favourite justification appeared to be at
  the internet the simplest thing to remember of. I say to you, I certainly get irked even as other people think about issues
  that they just do not understand about. You controlled to hit the nail upon the highest as
  well as defined out the entire thing with no need side
  effect , other people could take a signal. Will likely be again to get more.
  Thanks

 192. obviously like your web site but you need to check the spelling on several of your posts.

  Several of them are rife with spelling issues and I
  find it very troublesome to inform the truth nevertheless I will surely come back again.

 193. Hi terrific website! Does running a blog such as this
  take a great deal of work? I’ve very little understanding of computer programming but I
  had been hoping to start my own blog in the
  near future. Anyway, should you have any recommendations or tips for
  new blog owners please share. I understand this is off subject
  but I simply had to ask. Kudos!

 194. Hello! I simply want to give you a big thumbs up for your great
  information you have got here on this post. I am returning to your website for more soon.

 195. Greetings, There’s no doubt that your blog could be having
  browser compatibility problems. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it’s
  got some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Apart from that, wonderful blog!

 196. Simply want to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply excellent and i could assume you’re an expert on this subject.

  Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.

  Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

 197. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to
  send you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it grow over time.

 198. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off
  the screen in Firefox. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The style and design look great though! Hope you get the problem resolved soon. Thanks

 199. Hey There. I found your blog using msn. This is a very neatly written article.

  I will be sure to bookmark it and come back to read
  extra of your useful info. Thank you for the post.
  I will certainly comeback.

 200. Hello to all, the contents existing at this site
  are genuinely awesome for people knowledge, well, keep
  up the good work fellows.

 201. Greetings from Colorado! I’m bored at work so I decided
  to check out your website on my iphone during lunch break. I love the info you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m shocked at how fast your blog loaded on my
  mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G
  .. Anyways, amazing blog!

 202. It’s genuinely very complicated in this busy life to listen news on Television, so I only use the
  web for that purpose, and get the newest information.

 203. You are so awesome! I do not believe I’ve read something
  like this before. So great to discover somebody with
  unique thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting
  this up. This web site is something that is needed on the internet, someone with a bit of originality!

 204. I’m not that much of a internet reader to be
  honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go
  ahead and bookmark your website to come back later. Cheers

 205. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download
  it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out.
  Please let me know where you got your design. Bless you

 206. Hey would you mind sharing which blog platform you’re
  using? I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different
  then most blogs and I’m looking for something
  unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 207. magnificent issues altogether, you simply gained a brand new reader.
  What might you recommend about your publish that you simply made some days ago?
  Any positive?

 208. Admiring the time and effort you put into your website and detailed information you offer.

  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Great
  read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to
  my Google account.

 209. Hello there! I just wish to offer you a huge thumbs up for the great
  information you have right here on this post. I will be coming back to your
  website for more soon.

 210. With havin so much content and articles do you ever run into any problems
  of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of completely unique content
  I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping
  it up all over the web without my agreement. Do you know any techniques
  to help protect against content from being ripped off? I’d really appreciate it.

 211. It’s really a great and helpful piece of info.
  I’m glad that you shared this helpful info with us. Please
  keep us informed like this. Thank you for sharing.

 212. Good day I am so delighted I found your site, I
  really found you by mistake, while I was searching on Digg
  for something else, Regardless I am here now and would just like to say
  cheers for a incredible post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to read through it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so
  when I have time I will be back to read more, Please do
  keep up the superb b.

 213. It’s perfect time to make a few plans for the long run and it is time to be happy.
  I’ve read this post and if I may I want to recommend you
  some interesting things or tips. Maybe you could write next
  articles referring to this article. I wish to learn even more
  things about it!

 214. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your site is excellent, let alone
  the content!

 215. Wow, incredible blog layout! How long have
  you ever been blogging for? you made running a blog glance easy.
  The whole look of your site is magnificent, let alone the content material!

 216. Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t
  loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show
  the same outcome.

 217. Good day! I know this is somewhat off topic but I
  was wondering if you knew where I could locate a
  captcha plugin for my comment form? I’m using
  the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

 218. Wonderful site. A lot of useful info here. I’m sending it
  to a few buddies ans additionally sharing in delicious.
  And naturally, thank you on your effort!

 219. I am really impressed together with your writing skills and also with the structure to
  your weblog. Is that this a paid topic or did you modify it
  yourself? Anyway stay up the excellent high quality writing, it’s uncommon to peer a great weblog like this one these days..

 220. Heya! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due
  to no backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

 221. Please let me know if you’re looking for a author
  for your blog. You have some really great articles and I think I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some
  content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an e-mail if interested. Kudos!

 222. Magnificent beat ! I would like to apprentice even as you amend your web site, how could i
  subscribe for a blog site? The account helped me a appropriate deal.
  I were tiny bit familiar of this your broadcast provided vibrant transparent
  concept

 223. I simply want to tell you that I am just all new to blogging and site-building and definitely loved you’re web blog. Very likely I’m want to bookmark your website . You really have fabulous well written articles. Many thanks for sharing your website.

 224. wonderful points altogether, you simply received a new reader.
  What could you recommend in regards to your submit that you just made some days in the past?
  Any sure?

 225. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it
  up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new
  to everything. Do you have any recommendations for rookie blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

 226. Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

 227. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 228. I enjoy what you guys are usually up too. Such clever work and
  exposure! Keep up the very good works guys I’ve added you guys to blogroll.

 229. Amazing! It’s as if you recognize my mind! A person appear to know therefore much relating to this, as if you wrote it in it or something. We believe which you could do with some images they are driving this content house a bit, besides that, this really is informative weblog publish. A excellent read. I will certainly return.

 230. Excellent write-up! I actually cherished a new perusing. I’m hoping to read the paper even more on your side. In my opinion you may have terrific wisdom and then visualization. I’m certainly significantly fulfilled in such a important info.

 231. Usually I don’t read article on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to try and do it! Your writing taste has been amazed me. Thanks, very nice article.

 232. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this post and also the rest of the site is very good.

 233. Very nice post. I simply stumbled upon your
  blog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing
  your blog posts. After all I will be subscribing for
  your feed and I’m hoping you write once more soon!

 234. What’s up Dear, are you actually visiting this site on a
  regular basis, if so afterward you will without doubt obtain nice experience.

 235. magnificent put up, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector do not
  understand this. You must continue your writing.
  I am sure, you have a great readers’ base already!

 236. Your method of telling all in this piece of writing is
  in fact fastidious, all can without difficulty understand
  it, Thanks a lot.

 237. My partner and I stumbled over here from a different website and thought I may as well check
  things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to looking into your web page yet again.

 238. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that
  I’ve really enjoyed surfing around your blog posts.
  After all I’ll be subscribing for your rss feed and I hope you
  write again very soon!

 239. It’s genuinely very complex in this active life to listen news on Television, thus I
  only use internet for that reason, and obtain the newest news.

 240. whoah this blog is magnificent i really
  like reading your articles. Stay up the good work! You realize, lots
  of persons are searching around for this info, you can help them greatly.

 241. hello there and thank you for your info –
  I’ve certainly picked up anything new from right here.

  I did however expertise several technical points using this web
  site, as I experienced to reload the website many times previous
  to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your
  high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my email and could look out for much more of your
  respective exciting content. Ensure that you update this again very soon.

 242. Wow, fantastic weblog structure! How long have
  you ever been running a blog for? you made running a blog look easy.
  The total look of your web site is wonderful, let alone
  the content!

 243. Generally I do not read post on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to
  take a look at and do it! Your writing style has been amazed me.
  Thank you, very nice post.

 244. If some one desires to be updated with most up-to-date technologies
  therefore he must be pay a quick visit this site and be up to date
  daily.

 245. Abnormal this post is totaly unrelated to what I was searching google for, nevertheless it was indexed on the first page. I suppose your doing one thing proper if Google likes you sufficient to position you at the first page of a non similar search.

 246. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of
  hard work due to no backup. Do you have any solutions to protect against hackers?

 247. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who had been doing a little homework on this.

  And he in fact ordered me dinner simply because I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending the time to talk about this matter here on your site.

 248. Magnificent goods from you, man. I’ve keep in mind your stuff previous to and you’re just extremely wonderful.

  I actually like what you’ve received right here, really like what you are stating and the way during
  which you assert it. You’re making it entertaining and you still take care of to stay it smart.
  I cant wait to read far more from you. That is actually a wonderful web site.

 249. I think the admin of this web site is truly working hard for his web site, as here every stuff is quality based data.

 250. Do you have a spam issue on this site; I also am a
  blogger, and I was wanting to know your situation;
  many of us have created some nice procedures and we
  are looking to trade methods with others, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 251. Excellent blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 252. Excellent diary! I actually love how it is simple on my eyes and likewise the assemblage are good typed. I am wondering how I might be informed whenever a brand-new record has been made. I have signed to your rss feed which must do the trick! TX again!

 253. I was very pleased to discover this great site. I need to to thank you for your time for this fantastic read!!

  I definitely loved every little bit of it and I have you saved to fav to see new stuff in your blog.

 254. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about,
  why waste your intelligence on just posting videos to your site when you
  could be giving us something enlightening to
  read?

 255. I have been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts on this sort of house .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
  Reading this information So i’m happy to convey that I’ve an incredibly just
  right uncanny feeling I came upon just what I needed. I such a lot
  certainly will make certain to don?t fail to remember this website and provides it a glance
  on a constant basis.

 256. Hello to all, how is all, I think every one is getting more from this web page, and your views are pleasant designed for new visitors.

 257. I used to be recommended this web site via my cousin. I am now not
  positive whether this publish is written by way of him as
  no one else recognize such detailed approximately my problem.

  You’re incredible! Thank you!

 258. Hello there, I discovered your website by way of Google whilst searching for a related matter, your website got here up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 259. I every time used to study paragraph in news papers but now as I
  am a user of net thus from now I am using net for content, thanks
  to web.

 260. Hey there! I’ve been reading your blog for some time now and finally got
  the bravery to go ahead and give you a shout out from New Caney Tx!

  Just wanted to mention keep up the fantastic job!

 261. It’s really very difficult in this active life to listen news
  on TV, therefore I simply use web for that purpose, and obtain the most
  recent news.

 262. Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other websites?
  I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to
  have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work.

  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 263. Hi there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to take a look.
  I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and
  will be tweeting this to my followers! Great blog and superb style and
  design.

 264. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos
  to your site when you could be giving us something enlightening to read?

 265. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative.

  I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future.
  A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 266. Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading
  through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal
  with the same topics? Appreciate it!

 267. I just intend to inform you that I am new to blogging and really liked your write-up. Probably I am likely to store your blog post . You truly have fantastic article material. Admire it for share-out with us your current web document

 268. Right now it appears like Expression Engine is the best blogging platform available
  right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 269. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours today, but I never discovered any interesting article like yours.
  It is beautiful value enough for me. In my opinion, if
  all web owners and bloggers made excellent content as you did, the net will probably
  be much more helpful than ever before.

 270. hi!,I really like your writing very much! percentage
  we keep up a correspondence more about your article on AOL?
  I need an expert in this space to solve my problem.
  Maybe that is you! Having a look ahead to see you.

 271. I’m very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 272. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!

 273. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but,
  I’d like to send you an email. I’ve got some
  creative ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

 274. Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that I’ve really enjoyed browsing your weblog posts. After all I will be subscribing on your rss feed and I hope you write again soon!

 275. Hey! I’m at work browsing your blog from my new iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to
  all your posts! Carry on the outstanding work!

 276. Hey there, You’ve done a great job. I will certainly digg it and personally suggest to
  my friends. I am confident they’ll be benefited from this
  site.

 277. I have read so many articles about the blogger lovers
  except this paragraph is really a pleasant piece of writing, keep it up.

 278. I am now not sure the place you’re getting your info, however great topic.
  I must spend a while finding out more or working out
  more. Thanks for great information I was in search of this info for my
  mission.

 279. I know this site presents quality based articles or reviews and
  other information, is there any other website
  which presents these data in quality?

 280. Hey! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?

  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 281. Hello just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your post seem to be running off the screen in Safari.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d
  post to let you know. The style and design look great though!
  Hope you get the problem fixed soon. Kudos

 282. Hi there, constantly i used to check website posts here in the
  early hours in the morning, for the reason that i like to learn more and
  more.

 283. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 284. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring
  on other websites? I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my visitors would value
  your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 285. If some one needs expert view on the topic of blogging after that
  i propose him/her to visit this webpage, Keep up the fastidious job.

 286. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.

  Please let me know where you got your theme. Cheers

 287. Hi, i believe that i noticed you visited my web site thus i got
  here to return the prefer?.I am trying to to find things to improve my website!I guess its ok
  to use some of your ideas!!

 288. Howdy I am so excited I found your weblog, I really
  found you by mistake, while I was searching on Bing for something else, Regardless I am here now
  and would just like to say kudos for a marvelous post and a all round thrilling blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have
  saved it and also included your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read more, Please do keep up the awesome jo.

 289. Hey there! I understand this is somewhat off-topic but I had to ask.
  Does building a well-established website like yours take
  a lot of work? I am brand new to operating a blog however I do write in my diary everyday.

  I’d like to start a blog so I can easily share my experience and views online.
  Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for brand new aspiring
  blog owners. Appreciate it!

 290. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and energy to put this
  informative article together. I once again find myself personally spending way too much
  time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth
  it!

 291. Wow, this paragraph is fastidious, my younger sister is analyzing
  these kinds of things, so I am going to let know her.

 292. When I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are
  added- checkbox and now each time a comment is added
  I receive four emails with the exact same comment. Is there
  a way you can remove me from that service? Many thanks!

 293. You actually make it appear really easy along with your presentation but I
  in finding this matter to be actually something which I think I’d never understand.
  It seems too complicated and very broad for me. I’m taking a look
  forward in your subsequent put up, I will attempt to get the
  hold of it!

 294. Hi everyone, it’s my first go to see at this website, and piece of writing is actually fruitful
  for me, keep up posting such posts.

 295. It really is perfect day to put together some preparations for the near future. I have read this post and if I may just, I desire to suggest you handful of significant ideas.

 296. I need to to thank you for this fantastic read!!
  I definitely enjoyed every bit of it. I’ve got you bookmarked to check out new things you post…

 297. Hello to all, how is everything, I think every one is
  getting more from this web page, and your views are nice in favor of new users.

 298. Thank you, I’ve recently been looking for info approximately this
  subject for a long time and yours is the best I’ve came upon so far.
  But, what concerning the conclusion? Are you positive in regards
  to the supply?

 299. You’ll find it practically unthinkable to see well-informed readers on this niche, unfortunately you seem like you know the things you’re talking about! Thanks

 300. I’m very pleased to find this web site. I want to
  to thank you for ones time for this particularly wonderful read!!
  I definitely liked every little bit of it and i also have you saved as a favorite to check out new information on your site.

 301. Hello there, I found your site via Google at the same time as
  searching for a comparable subject, your website came
  up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply turned into aware of your blog thru Google, and found that it
  is truly informative. I’m going to watch out for brussels.

  I will appreciate in the event you proceed this in future.

  A lot of people might be benefited from your writing.
  Cheers!

 302. I have been surfing on-line greater than three hours today, yet I by no means found any
  interesting article like yours. It is beautiful worth sufficient for me.
  In my opinion, if all website owners and bloggers made good content
  as you did, the internet will be much more useful than ever
  before.

 303. Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after
  I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to
  say great blog!

 304. I was extremely pleased to discover this website. I wanted to thank you for your time just for this wonderful read!!
  I definitely enjoyed every little bit of it and i also
  have you book-marked to see new things in your site.

 305. This design is steller! You certainly know how to keep
  a reader entertained. Between your wit and your videos, I
  was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 306. It’s not my first time to pay a quick visit this site, i am browsing this web page
  dailly and get fastidious facts from here all the time.

 307. hello!,I like your writing very much! percentage we communicate extra about your post on AOL?
  I require an expert on this house to unravel my problem.
  May be that is you! Taking a look ahead to look you.

 308. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and
  you are just extremely fantastic. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way
  in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart.
  I can not wait to read much more from you. This is actually a terrific
  website.

 309. I got this website from my pal who informed me on the topic
  of this web site and now this time I am visiting this site
  and reading very informative articles at this place.

 310. Does your site have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d
  like to shoot you an email. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

 311. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you
  wrote the book in it or something. I think that you can do
  with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is excellent blog.
  A fantastic read. I’ll certainly be back.

 312. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your website to come back later on. Many thanks

 313. Greetings! Very helpful advice within this post!
  It is the little changes that will make the most significant changes.
  Thanks for sharing!

 314. Great work! This is the type of information that
  are meant to be shared across the net. Disgrace on the search engines for not positioning this post upper!
  Come on over and consult with my site . Thanks =)

 315. I want to to thank you for this very good read!! I definitely
  enjoyed every bit of it. I’ve got you book marked to look at new stuff you
  post…

 316. After checking out a number of the blog articles on your
  site, I truly like your way of blogging. I book marked it to
  my bookmark site list and will be checking back in the near future.
  Please visit my website too and let me know how you feel.

 317. I blog frequently and I genuinely appreciate your content.

  This great article has truly peaked my interest. I will take a
  note of your website and keep checking for new details about
  once per week. I opted in for your RSS feed too.

 318. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any ways to help stop content from being
  stolen? I’d really appreciate it.

 319. I am really happy to glance at this web site
  posts which consists of lots of valuable information, thanks for providing these data.

 320. It really is near extremely difficult to see well-advised americans on this content, still you seem like you comprehend whatever you’re revealing! Gratitude

 321. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.

  I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉
  Cheers!

 322. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post.
  Also, I’ve shared your site in my social networks!

 323. If you wish for to grow your familiarity only keep visiting this web site and be updated with the hottest information posted here.

 324. Its such as you learn my thoughts! You appear to
  understand so much approximately this, such as you wrote the guide in it
  or something. I feel that you can do with some % to drive the message home a little bit, but other than that,
  that is excellent blog. A great read. I’ll certainly be back.

 325. It certainly is mostly not possible to encounter well-aware individuals on this issue, even though you appear like you fully understand the things you’re preaching about! Thanks

 326. I just couldn’t depart your web site prior to suggesting that I actually loved the usual information a person provide in your guests?
  Is going to be back ceaselessly in order to check up on new posts

 327. Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and wished to
  say that I’ve truly enjoyed surfing around your weblog posts.

  In any case I’ll be subscribing on your rss feed and I’m hoping
  you write once more very soon!

 328. I merely have to show you that I am new to online blogging and completely liked your write-up. Likely I am most likely to bookmark your blog post . You seriously have magnificent article content. Truly Appreciate it for sharing with us your very own site document

 329. Thanks for your personal marvelous posting! I really enjoyed reading it, you may be a
  great author. I will make certain to bookmark your blog and will eventually come back at some point.
  I want to encourage that you continue your great writing,
  have a nice weekend!

 330. Good day there, just turned out to be receptive to your post through Search engine, and discovered that it’s seriously informational. I’ll be grateful in the event you continue this post.

 331. Heya! I just wanted to ask if you ever have any issues
  with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended
  up losing a few months of hard work due to no backup.
  Do you have any solutions to prevent hackers?

 332. First off I want to say great blog! I had a quick question which
  I’d like to ask if you do not mind. I was interested to know
  how you center yourself and clear your head before writing.
  I’ve had difficulty clearing my mind in getting my thoughts out.

  I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost just trying to figure out how to begin. Any recommendations
  or hints? Thank you!

 333. Hi there, You’ve done an incredible job. I’ll definitely digg
  it and personally suggest to my friends. I am confident they’ll be
  benefited from this site.

 334. If you want to grow your experience simply keep
  visiting this site and be updated with the most up-to-date news posted
  here.

 335. Hey would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and
  I must say this blog loads a lot quicker then most.

  Can you suggest a good hosting provider at a
  fair price? Thanks, I appreciate it!

 336. Hiya! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My blog discusses a lot of the same topics as yours and I feel we
  could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 337. Excellent web site. A lot of useful information here. I’m sending it to several friends ans also sharing in delicious.
  And obviously, thanks for your effort!

 338. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just
  curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is
  very much appreciated.

 339. It’s going to be end of mine day, however before ending I am reading this fantastic paragraph to
  improve my knowledge. plenty of fish natalielise

 340. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My site has a lot
  of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it seems
  a lot of it is popping it up all over the
  internet without my agreement. Do you know any solutions
  to help reduce content from being ripped off?
  I’d truly appreciate it.

 341. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but certainly you are going to
  a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 342. I know this web site gives quality dependent content and additional material, is there any
  other web page which gives such data in quality?

 343. Good day! Do you know if they make any plugins to protect
  against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any
  suggestions?

 344. I am in fact delighted to glance at this web site posts
  which consists of plenty of helpful information, thanks for providing such data.

 345. Whats up very cool blog!! Guy .. Excellent ..

  Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds additionally?
  I am glad to find numerous helpful information here in the put up,
  we want work out more strategies in this regard, thanks for sharing.

  . . . . .

 346. It can be nearly close to impossible to find well-educated readers on this theme, nevertheless you come across as like you are familiar with the things that you’re preaching about! Cheers

 347. Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday.
  It will always be useful to read articles from other writers and practice a little something from other websites.

 348. Howdy! I could have sworn I’ve been to this site before
  but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking
  and checking back frequently!

 349. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It
  positively useful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & aid different
  users like its helped me. Great job.

 350. We’re a group of volunteers and opening a
  brand new scheme in our community. Your website offered us
  with useful info to work on. You’ve performed a formidable job and
  our entire group might be grateful to you.

 351. Simply want to say your article is as astonishing. The clearness in your put up is just cool and i could think you’re an expert on this subject.
  Well together with your permission allow me to clutch your feed to stay updated with drawing close
  post. Thanks one million and please carry on the enjoyable work.

 352. Good day! I could have sworn I’ve visited this blog before but after going through a few of the articles I realized it’s
  new to me. Nonetheless, I’m certainly happy I
  discovered it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 353. Hey this is kinda of off topic but I was wanting to know
  if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code
  with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so
  I wanted to get advice from someone with experience. Any help
  would be enormously appreciated!

 354. It’s actually nearly not possible to encounter well-informed readers on this area, but you seem like you fully grasp whatever you’re covering! Bless You

 355. Hello! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no
  backup. Do you have any methods to protect against hackers?

 356. I merely need to show you that I am new to putting up a blog and utterly valued your article. Probably I am probably to remember your blog post . You literally have stunning article blog posts. Like it for expressing with us your main domain post

 357. Gday there, just turned out to be aware about your blog site through Bing and yahoo, and realized that it’s genuinely beneficial. I’ll take pleasure in if you continue this idea.

 358. I’m not sure why but this site is loading very slow
  for me. Is anyone else having this problem or is
  it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 359. Hi there everyone, it’s my first pay a quick visit at this web page, and article is
  really fruitful in support of me, keep up posting such articles
  or reviews.

 360. I was very pleased to uncover this page. I want to to thank
  you for your time just for this wonderful read!!
  I definitely liked every bit of it and i also have you book marked to
  see new information on your website.

 361. Generally I do not read article on blogs, but I would like
  to say that this write-up very compelled me to
  check out and do it! Your writing style has been surprised me.
  Thanks, very nice post.

 362. I truly love your blog.. Great colors & theme. Did you create
  this website yourself? Please reply back as I’m
  wanting to create my own blog and would like to know
  where you got this from or exactly what the theme is called.
  Many thanks!

 363. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of exclusive content
  I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over
  the internet without my permission. Do you know any solutions to
  help reduce content from being ripped off?
  I’d genuinely appreciate it.

 364. Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts
  and I will be waiting for your next post thank you once
  again. natalielise plenty of fish

 365. Hey there, just turned out to be aware of your weblog through Search engine, and have found that it is genuinely informative. I will be grateful for if you decide to keep up this idea.

 366. you’re really a good webmaster. The web site loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you’ve done a magnificent job on this topic!

 367. It certainly is nearly impossible to encounter well-qualified users on this niche, and yet you look like you fully understand the things that you’re preaching about! Regards

 368. I really intend to notify you that I am new to writing and thoroughly admired your report. Quite possibly I am probably to save your blog post . You literally have lovely article content. Get Pleasure From it for giving out with us all of your site post

 369. I really hope to notify you that I am new to blog posting and genuinely admired your article. Probably I am inclined to store your blog post . You absolutely have lovely article content. Delight In it for share-out with us your own website webpage

 370. Gday there, just became mindful of your web page through The Big G, and have found that it’s quite entertaining. I’ll like if you decide to carry on such.

 371. Based on my observation, after a property foreclosure home is offered at a sale, it is common for the borrower in order to still have any remaining unpaid debt on the mortgage loan. There are many financial institutions who make an effort to have all costs and liens cleared by the upcoming buyer. However, depending on specific programs, laws, and state laws and regulations there may be many loans which are not easily settled through the exchange of lending products. Therefore, the responsibility still lies on the debtor that has received his or her property in foreclosure process. Thanks for sharing your ideas on this website.