Vài cảm nghĩ và phản biện các nghi vấn của Po Dharma cùng BBT Harak Champaka.

Vài cảm nghĩ và phản biện các nghi vấn của Po Dharma cùng BBT Harak Champaka.

 Ja Intan xin cáo lỗi cùng quý Mik Wa và Ban Biên tập Champaka vì công việc nên Ja Intan không muốn trả lời Harak Champaka (HC) vì các câu hỏi và cách đặc vấn đề của họ thật ngây ngô. Nay do bạn bè và thân hữu yêu cầu phản hồi nên tôi cố gắng sắp xếp thời gian hầu chuyện Mik Wa. Mong Mik wa thứ lỗi cho. Cảm ơn Mik wa nhiều.

Tôi viết bài này không nhằm chỉ trích một ai vì quan tâm đến xã hội Chăm và muốn góp phần làm rõ khủng hoảng hiện nay trên mạng và cảm nghĩ của mình.

Tôi thành thật cảm ơn Po Dharma thông qua Vinh Thanh đã cho Mik Wa và tôi một liều thuốc bổ trong cuộc tranh luận này. Trong bài viết tôi xin phép goi Ô. Quảng Đại Đủ là anh Dharma (đàn anh).

Trước tiên về câu hỏi “Ai là chủ nhân của lễ hội Kate” và câu hỏi 1, một câu hỏi rất ngây ngô nên tôi miễn trả lời và yêu cầu anh đọc lại bài viết của tôi và tựa đề. Chứng tỏ là anh Dharma đọc các bài viết của người khác hời hợt, thiếu suy luận với tâm trạng không được bình tĩnh nên không nắm được nội dung.

Thử hỏi Mik wa, không lẻ tôi viết về lễ hội Kate cho người Morocco hay Congo ở một đất nước Châu Phi xa lạ nào đó để luận bàn với Mik wa!!!!!

Bởi vậy khi viết HC 41, anh đã dùng những từ đao to búa lớn để áp đảo, chụp mũ đối phương mà còn yêu cầu tôi thử tìm trong bài viết của anh là từ nào, ở đâu ????? Nếu đọc một bài viết mà không hiểu nội dung và viết mà không hiểu những gì mình đã viết là người có tâm thức không ổn định.

Để trả lời câu hỏi 3 (TL c.3), tôi buộc phải nêu vài dẫn chứng cho anh và Mik wa thấy trong HC 41; phần “Thế nào là mục tiêu của bài tường trình” để Mik wa nhận xét khách quan về lời lẻ mà anh Dharma đã dùng là rất thuyết phục đọc giả và không áp đảo đối phương.

 Mục 7 , dòng 1&2 : Sự cải biến về mô hình tổ chức Kate và sự thay đổi về ý nghĩa của Kate có thể làm đảo lộn thế giới tâm linh của dân tộc Chăm Ahier hay không?…..

Mục 10, đoạn cuối : “CML chủ trương đàn áp tôn giáo, buộc bà con Chăm Awal bỏ đạo để làm lễ Kate theo ý muốn của CML

 Mục 12, dòng 10-11 : Bà con Chăm có quyền xếp CML vào thành phần trí thức cực đoan không nghiêm túc.

Phần “Thế nào là nội dung bài viết của CML” :

a/ Thái độ của CML đối với BBT Harak Champaka. “Là luận điệu, tư tưởng gây chia rẻ cộng đồng, chẳng có chút nào tính cách xây dựng”

HC đã cho là “Áp đảo có nghĩa là dùng quyền lực để đàn áp người khác”. Anh Dharma định nghĩa như vậy là chưa trọn vẹn.

Theo tôi “Áp đảo” là sử dụng một sức mạnh hơn đối phương (trừu tượng hoặc cụ thể) để trấn áp hay tiêu diệt mà đối phương không thể kháng cự được.

Ví dụ :

-Trừu tượng : người có bằng cấp cao hơn dùng sự hiểu biết của mình trong chuyên môn có ý muốn khuất phục người hiểu biết ít hơn bằng các ngôn từ đao to búa lớn (chụp mũ) nhằm bắt bí đối phương hoặc người nào đó dùng ngôn từ xấu xa để vu khống người khác nhằm tôn mình là người chính nghĩa.

-Cụ thể : người to khoẻ cố ý dùng sức mạnh đè bẹp người yếu hơn gọi là áp đảo về sức. Người dùng uy quyền áp đảo người khác là áp đảo về quyền lực, dùng vũ khí áp đảo kẻ khác là áp đảo bằng vũ lực. Áp đảo với nhiều người gọi là áp đảo bằng lực lượng.

Nói đến vấn đề ngữ nghĩa, tôi lại nhớ đến anh Dharma định nghĩa xã hội trong bài viết của mình ” Xã hội là không gian liên đới”. Hỡi ơi Mik wa!!!!! Không gian liên đới giữa con chó với con mèo hay con trâu với con bò ???? Chỉ con người mới có xã hội và con người là chủ thể mà định nghĩa của anh không đá động gì đến con người.

Tôi tạm định nghĩa xã hội như sau : Xã hội là tổng hoà mối quan hệ giữa con người với con người trong cộng đồng”. Vậy Mik wa khách quan nhận thấy thế nào??? Trong bài viết của Musa Porome lập lại định nghĩa này cũng cùng một văn phong (même style / same style) chứng tỏ là các bài viết trên HC đều do một tay anh Dharma đạo diễn, ký tên thay người khác và đôi lúc ghi là Ban biên tập. Vậy sao lại trách những người phản hồi lấy tên nặc danh.

Nếu ai đó đọc bài người khác viết mà không nắm được nội dung, không hiểu những gì mình đã viết, nhằm lẫn trong ngữ nghĩa trầm trọng của nhiều từ là do kiến thức có một lỗ hổng, không dựa trên một nền tản vững chắc và có hệ thống.

Tôi thiết nghĩ, anh Dharma là một nhà khoa học lịch sử chuyên về phần Champa nhưng anh lại bàn luận và phê bình đủ mọi lĩnh vực như văn học, nghệ thuật, ngôn ngữ, tín ngưỡng v.v….. về Champa.

Qua nhận xét của tôi đã nêu ở trên, Mik wa và tôi có thể tin được anh Dharma có đủ kiến thức để bàn luận và phê bình ở tất cả mọi lĩnh vực văn hóa Champa hay không? Hơn nữa bây giờ ở bậc sau Đại học là đào tạo chuyên sâu. Thế mà anh ta cứ mạnh dạng phê bình từ bài viết của nhiều người trên nhiều lĩnh vực kể cả phê phán người khác mà không tự xét lại mình. Nếu vậy anh chẳng khác nào là viên thuốc cao đơn hoàn tán trị bá bệnh của “Sơn Đông Mãi Võ” có thể trị  bá bệnh kể cả ung thư và AIDS.

TL c, 2 & 5 : Suy diễn.

Làm khoa học mà không biết suy luận mà cứ trích các bài viết của người khác thì không bao giờ có những phát hiện mới, sáng tạo hay phát minh bao giờ!!!!

Bởi vậy các bài viết của HC chỉ có lập đi lập lại, trích và dẫn chứng rập khuông các bài viết của nhà khoa học khác. Nhưng HC cứ lấy làm cơ sở để nêu lên các câu hỏi phản biện nhằm hạch hỏi, bắt bí người khác nhưng không thành công.

Vì anh Dharma không hiểu tầm quan trọng của sự suy diễn nên tôi đành phải đưa ra các ví dụ cụ thể gần gủi để chúng ta cùng tham khảo.

-Một con chó đi qua một căn nhà có tường màu vàng, có cửa lớn ra vào và cửa sổ. Nó chỉ nhận ra những gì trông thấy bên ngoài. Nhưng đối với con người biết suy luận, con người có thể nhận biết bên trong ngôi nhà có người ở, có bàn ghế, tủ giường, bếp v.v…

Tôi cũng xin thưa với Mik wa và anh Dharma rằng theo thuyết “Tam Đoạn Luận” của Descarte (Syllogisme) giúp chúng ta suy luận như sau :

A = B ; C = B suy ra A = C.

Dựa trên cơ sở đó tôi xin nêu một ví dụ gần gủi như sau:

-Một động vật có 2 tay, biết đi đứng bằng 2 chân,

-Con vật đó biết lao động, có ngôn ngữ và biết tư duy.

Suy ra đó là con người.

Mik wa và tôi thừa biết Vinh Thanh, anh Dharma hoặc các tác giả trong BBT HC là người chứ không cần trưng bày các hình ảnh hoặc bài viết mô tả người nào đó trong HC.

Bởi vậy do các nhà Khoa học trong nước cũng như nước ngoài viết Kate là của nhười Chăm Ahier  nên anh Dharma cũng cho là của người Chăm Ahier. Chẳng khác nào ai đó hỏi BBT HC Ô. Po Dharma là ai??? BBT mạnh dạng trả lời là người Chăm đầu tiên, đậu bằng Tiến sĩ trường Đại học Sorbonne / Pháp. Ông ta hiện sống và làm việc với trường Viễn Đông bác Cổ Pháp. Chứ không nói trước đó ông là Quảng Đại Đủ, có thời gian là lính Fulro ở Cambodia, làm quảng đốc ở trường Poklong… Ông ta là người làng Chất Thường và là con của ai v.v….

Người Chăm là dân tộc có nền văn minh lúa nước lâu đời, trước khi tiếp thu Ấn Giáo người Chăm không có tín ngưỡng sao anh Dharma?????

Suy diễn ở đây không phải bóp méo sự thật và càng không phải là thay đổi yếu tố Lịch sử như anh đã vu khống những người không cùng quan điểm. Hãy biết lắng nghe và cùng nhau trao đổi tìm đến con đường đi chung.

Bảo tồn di sản văn hóa theo anh Dharma là phải giữ nguyên trạng thái văn hoá vật thể cũng như phi vật thể. Không logic!!!!

Với văn hoá vật thể thì chúng ta có thể bảo lưu ở bảo tàng còn văn hoá phi vật thể thì chúng ta cần phải bảo tồn bằng cách phát triển nó cùng với sự phát triển của dân tộc đó và thời đại (Akhar Thrah, múa Siva…). Kể cả trong tôn giáo, kinh thánh rất thiêng liêng với Thiên Chúa Giáo nhưng giáo hội vẫn phải thay đổi cho phù hợp với thời đại như Cựu Ước và Tân Ước.

Anh Dharma cho rằng đoàn kết và xây dựng là tố cáo những việc xấu, chỉ trích, bôi nhọ những bậc trượng thượng Ông, cha, chú ….Chăm mình trong quá khứ là đúng sao hỡi Mik wa (các bài viết trên HC và Anakhan (bình mới rượu cũ)??????. Mik wa nhìn lại xem từ trước cho đến nay anh Dharma đã làm được những gì cụ thể về đoàn kết và xây dựng cho cộng đồng người Chăm trong nước cũng như hải ngoại.

TL c,4 : Tôi không hề biết Po Dharma là ai?

Xin cảm phiền Mik wa, vì trong đoạn này anh Dharma đã đặt vấn đề là tôi không biết ông ta là ai???? Vì yêu cầu nên tôi xin thưa cùng Mik wa rằng hoàn toàn ngược lại.

Sau năm 1975, có 2 sự kiện đáng nghi nhớ với làng quê Mỹ Nghiệp / Ninh Thuận là sự trở về của ông Thiết Ngữ và việc viếng thăm của ông Quảng Đại Đủ (Po Dharma). Nhưng ở đây tôi không bàn đến vấn đề của ông Thiết Ngữ.

Ba tôi (Ô. Lâm Gia Tịnh) hân hạnh được anh Dharma ghé thăm (chuyến về nước đầu tiên của anh) diễn ra vào buổi chiều, đã được thông báo trước (tôi không nhớ rõ vào năm nào vì Ba tôi có rất nhiều bạn bè và thân hữu nên rất nhiều người thường xuyên ghé thăm).

Do sẽ có nhiều khách cũng như bà con trong làng (cũng như bà con phía ba anh Dharma) sẽ đến nhà tôi thăm anh và chia sẻ tình cảm nên Mẹ tôi quyết định trải chiếu hoa và chuẩn bị trà nước ngoài sân trước nhà để tiếp khách. Tôi phải nhườn chỗ cho khách nên ngồi trong nhà. Ba tôi ngồi cạnh anh Dharma và 2 bên là vợ chồng Phú Trạm (Inrasara & Thuận Thị Trụ). Qua sự hỏi thăm ân cần vui vẻ giữa mọi người cùng gia chủ, anh và bà con hàng xóm. Lâu lâu anh Dharma có xen lẫn vài câu tiếng Tây để giải thích với mọi người về cuộc sống Pháp v.v… cho thêm phần sinh động. Tôi thật bất ngờ về tiếng Tây của anh Dharma không phải là giọng Paris mà lơ lớ như giọng người nhập cư châu Phi. Lúc ấy anh Dharma đã có vài sợi tóc điểm bạc, có cái mũi nâng cặp kiếng cận trông rất giống hệt ba anh ấy (người làng Mỹ Nghiệp). Sở dĩ tôi viết chi tiết như vậy để anh Dharma và Mik wa nhận thấy là nghi vấn của anh Dharma đúng hay sai.

Không lẻ phải quen biết anh Dharma mới có thể tham gia tranh luận về xã hội Chăm sao????

TL c.5 : Liên quan đến vua chúa cũng tiến hành làm lễ Kate, tôi tạm trích bài viết, dịch của các nhà khoa học như sau.

Khu di tích Mỹ Sơn được khám phá lần đầu tiên vào năm 1898, bởi một học giả người Pháp tên là M.C Paris. Tiếp đó, vào những năm đầu thế kỷ 20, 2 nhà nghiên cứu người Pháp là L.Finot và L.de Lajonquière và nhà kiến trúc sư kiêm khảo cổ học H. Parmentier đã đến Mỹ Sơn để nghiên cứu văn bia và nghệ thuật kiến trúc, điêu khắc Chăm. Cho đến những năm 1903-1904 những tài liệu cơ bản nhất về bi ký và nghệ thuật kiến trúc Mỹ Sơn đã được L.Finot chính thức công bố.
Theo nội dung văn bia Mỹ Sơn tạo dựng vào cuối thế kỷ 4 đầu thế kỷ 5, trước khi vùng đất này được dâng lên thần linh vĩnh viễn, đây là nơi tu luyện của các đạo sĩ, những người chịu ảnh hưởng của Ấn Độ giáo, nơi đây đã có nhiều đền tháp được xây dựng bằng vật liệu nhẹ như gỗ, tre, nguyên liệu có sẵn tại địa phương. Sau đó, vua Bhadresvara đã xây dựng một ngôi đền bằng gỗ để dâng cúng vua thần Siva- Bhadresvara.
Hơn hai thế kỷ sau đó, ngôi đền này đã bị thiêu huỷ trong một trận hỏa hoạn lớn. Vào đầu thế kỷ thứ 7, vua Sambhuvarman đã xây dựng lại ngôi đền bằng những vật liệu bền vững hơn, còn tồn tại đến ngày nay. Các triều vua sau đó đều tu sửa các đền tháp cũ và xây dựng đền tháp mới để dâng lên các vị thần của họ.
(Trich Van Hoa / Ngo Van Doanh)

Từ hệ thống bia ký ở đây, các nhà nghiên cứu đa biết đuợc rằng, cuối thế kỷ 4 đầu thế kỷ 5, vùng đất thung lung Mỹ Son này đa đuợc vua Bhadravarman I hiến dâng cho thần linh, xây dựng noi đây làm trung tâm tôn giáo của vuong quốc. Đây là noi thờ thần Bhadresvarax – một dạng thể hiện của thần Siva – vị thần tối cao của Ấn Độ giáo làm vị thần bảo trợ cho vuong triều và quốc gia với mong muốn đuợc truờng tồn mãi mãi. Từ đó, các vuong triều tiếp tục xây dựng, tôn tạo để hình thành nên diện mạo khu di tích ngày nay. Vuong triều Paramesvaravarman vào cuối thế kỷ 13 trở thành vuong triều xây dựng những kiến trúc cuối cùng truớc khi vùng đất này hoà nhập vào lãnh thổ cộng đồng chung của dân tộc.

TS Lê Đinh Phụng – Viện Khảo cổ học (Sài Gòn tiếp thị)

Nếu vậy các vị vua Champa đến Mỹ Sơn không phải là cúng gia tiên, thần linh và Trời Đất (cũng như Kate của chúng ta hiện nay) thì họ lập Thánh địa Mỹ Sơn để làm gì????? Đây là ý kiến riêng của tôi nhưng dẫu sao nó cũng là tiền đề cho thế hệ trẻ sau này. Nhớ thuở trước Aristarque là người đầu tiên phát biểu “Trái đất quay chung quanh mặt trời” nhưng ông ta chưa chứng minh được. Mãi về sau nhà thiên văn học và toán học Copernic mới chứng minh được và đưa ra thuyết “Nhật tâm”.

TL c,6 : Hồi Giáo / Champa :

Cảm ơn tác giả Dang nang Thanh đã trả lời giúp. Một lần nữa, xin cảm ơn anh rất nhiều.

TL c,7 : Tranh chấp giữa 2 Po Adhia Mỹ Nghiệp và Bầu Trúc.

Ở đoạn này, tôi viết về nguồn gốc sự phát triển của phần HỘI của lễ KATE. Nếu anh Dharma và BBT HC đọc mà không hiểu làm sao có thể làm nên việc lớn và trọng đại hơn.

 TL c,9 : Đài chiến sĩ bằng giấy.

Anh cứ nhắc đi nhắc lại về đài chiến sĩ bằng giấy hoài và có vẻ uất ức lắm chứng tỏ là anh Dharma và BBT HC không am hiểu  về cặp phạm trù triết học “NỘI DUNG & HÌNH THỨC”. Đây là 2 phạm trù liên quan mật thiết với nhau không thể tách rời ở chung quanh ta, từ cụ thể cho đến trừu tượng như bàn ghế, tranh ảnh, bài viết, nghệ thuật, học thuyết v.v…Hơn nữa ở đây còn liên quan đến nghệ thuật sân khấu, nó có ngôn ngữ riêng của nó vả lại ở Hoa Kỳ không có đài tưởng niệm chiến sĩ trận vong Chăm để họ làm lễ tưởng niệm.

Anh đả kích và bôi nhọ Chế Mỹ Lan thậm tệ và cho tôi là người viết bài để bảo vệ cô ta, một người mà tôi không hề quen biết (những điều anh nói luôn luôn ngược lại).

Anh là người lập phe nhóm nên thấy dáng dấp bài viết nào có vẻ cùng quan điểm với ai đó, anh đều cho họ là cùng phe nhóm.

Ý tưởng của buổi văn nghệ ở San Jose là cả một tập thể chứ không phải là riêng cá nhân CML. Nếu bản thân CML đã có ý tưởng cho  lễ hội Kate ở San Jose như vậy thì anh, Mik wa và tôi phải khích lệ, mọi người nên ủng hộ, đề cao, biểu dương và nhân rộng. Vì lễ hội Kate San Jose đã thành công tốt đẹp, đã tập trung được toàn bộ thành phần tôn giáo, cộng đồng Chăm ở San Jose và Sacramento tham dự. Nếu anh Dharma và BBT HC có ý tưởng nào hay hơn về tổ chức một lễ hội nào đó có thể quy tụ được đầy đủ cộng đồng như ở San Jose thì anh Dharma và BBT HC cứ thử xem.

Anh Dharma có vẻ thích thú với việc bươi móc quá khứ xã hội Chăm và thêm phần nhận xét không khách quan của mình. Có lẻ là bệnh nghề nghiệp của nhà Sử học. Nhưng công việc của nhà Sử học là chỉ nghi chép trung thực những gì xảy ra cụ thể chứ không thêm vào phần nhận xét riêng của mình như các Sử gia nổi tiếng Trung Hoa là Tư Mã Thiên và bên trời Tây có Plutarque.

Mik wa biết rằng quá khứ không thể thay đổi được, chúng ta phải biết học tập cái Hay và rút kinh nghiệm cái Dở của quá khứ để hành xử đúng cho ngày nay và chuẩn bị hành trang trong tương lai.

Phiền Mik wa cho tôi được nhắc lại chuyện cũ là các bài viết trước của HC có rất nhiều điểm không hợp lý. Gần đây lại thêm phần phụ hoạ của Anakhan cũng cùng nội dung trái với tiêu chí đã đề ra. Điều này chứng tỏ là người thành lập cả 2 tập san có bản chất không tốt vì hầu như các bài viết đều nhằm chỉ trích ai đó một cách chủ quan và có chủ ý.

Một người không hiểu biết thì không dám hành động và phát ngôn bừa bãi. Nhưng một người có tri thức và tự cho mình là hiểu biết và hành động độc lập liều lĩnh thì sẽ gây ra tai hoạ không lường. 

Sau đây là những điểm không hợp lý như sau :

***Akhar Thrah :

-Biến cố Akhar Thrah xảy ra là do anh không khéo léo giải quyết vấn đề nên đã xảy ra tai hoạ trầm trọng chưa kết thúc.

-Anh Dharma nói BBSSCC (Ban biên soạn sách chữ Chăm) là phá hoại di sản văn hóa Chăm, tiếng Chăm lai căng. Vậy sao anh không nói rõ là lai căng ngôn ngữ nào??? May mà chưa có nhà khoa học nào viết lai căng tiếng Phạn thì anh Dharma sẽ trích dẫn ngay.

– Anh Dharma hay rêu rao là người này hoặc người nọ viết sai tiếng Chăm. Thế mà có một lần tôi về nhà Ba Mẹ tôi (Mỹ Nghiệp), tôi tình cờ thấy Ba tôi vừa đọc xong một tờ giấy và gấp lại, miệng mĩm cười. Tôi liền hỏi : “Việc gì đấy Ba?” Ba tôi lại mĩm cười và nói T.s Dharma viết thư cho Ba bằng tiếng Chăm có chữ sai chính tả.

Biết rằng học tiếng Chăm không có trường lớp và không theo một quy cũ nào nếu có sai sót là ngoài ý muốn của người viết. Chúng ta đừng lấy đó làm trò đùa và chê cười. Có ý thức dùng ngôn ngữ viết và nói tiếng mẹ đẻ là một điều tốt, đáng hoan nghênh.

Ở đây tôi muốn nói là anh Dharma học tiếng Chăm của trường Viễn Đông Bác Cổ kể cả tiếng Phạn nhưng vẫn viết sai chính tả. Vì chúng ta không sử dụng thường xuyên nên việc sai sót là không tránh khỏi, ngoài ý muốn và thường tình nên anh đừng lấy đó đặt vấn đề mà thổi phòng nhằm bôi xấu người viết.

-Trong bài viết về Akhar Thrah / Musa Porome, dòng trên viết tiếng Phạn không có luật lệ, ba hay bốn dòng sau lại viết tiếng Chăm có luật lệ. Thế là thế nào hởi Mik wa???

-Trong ngôn ngữ học, anh Dharma cho rằng chúng ta không thể viết như ngôn ngữ nói được. Vậy ở Hoa Kỳ Noah Webster đã soạn sách giáo khoa và tự điển dựa trên ngôn ngữ nói người Mỹ (khác với người Anh) là sai sao????

Ví dụ : người Mỹ nói và viết center còn người Anh nói và viết là centre.

Ai có thể cấm nhà văn người Huế viết các từ Ni, Mô, Tê, Răng, Rứa trong tác phẩm của mình hoặc một người Lạc Trị viết các từ Chăm (kinh lô, R thay bằng G) để thể hiện tình cảm của tác giả.

 ***Chính trị / nhà máy nguyên tử ở Ninh Thuận :

-Anh chê cười những vị chức sắc đại diện tôn giáo Chăm (Ahier, Bani, Islam), thân hào nhân sĩ tham dự chuyến đi tham quan Trung Tâm nghiên cứu hạt nhân ở Dalat và buổi họp ở Phan Rang do chính quyền tỉnh Ninh Thuận tổ chức là những người thân chính quyền. Sao anh khéo ăn nói vậy!!!!! May mà họ không đọc và nghe thấy bài viết của anh.

Anh nói những người ấy không biết gì về nguyên tử và còn thắc mắc sao chính quyền tỉnh không mời T.s Thành Phần và T.s Phú Văn Hẵn tham gia (hiện đang sinh sống và làm việc ở Saigon). Ôi chao ơi Mik wa, anh Dharma nhà mình cho là T.s Thành Phần và T.s Phú Văn Hẵn hiểu biết về hạt nhân. Anh đặt câu hỏi thật ngây ngô và không một chút am hiểu về chính trị.

 -Trả lời bài viết của Phan Cao Sơn anh đã viết và nói xấu thậm tệ về Ô. Dorohiem. Thế là thế nào hởi Mik wa?????? Có cần thiết phải như vậy không???? Chuyện người không nói cứ nhè Chăm mà đả phá.

 -Bài viết đính chính Ô. Mai Thanh Truyết, Phó chủ tịch Đại Việt Quốc Dân Đảng. Thật là buồn cuời!!!!!

Trong bài anh có viết đoạn “giả sử nhà nuớc Việt Nam hôm nay quyết định ban cho dân tộc Chăm một ân huệ nhằm tái lập lại vương quốc Champa tự trị hay độc lập, riêng cá nhân tôi, tôi không bao giờ chấp nhận để tiếp thu qui chế này. Thế thì đâu là dữ kiện mà ông dựa vào đó để kết luận rằng tôi đang cổ xúy nguời Chăm đòi phục hưng vương quốc Champa.”

Mik wa và anh Dharma thử xem các nước Israel, Palestine, Bosnia, Herzegovina v.v… phải đấu tranh không biết bao nhiêu năm bằng xương máu bao thế hệ mới có độc lập tự do mà anh lại viết như vậy. Thật là thấp hèn và không khéo léo!!!!! Với học vị T.s và học hàm P.gs mà anh tuyên bố như vậy còn gì là thể diện.

 ***Tự do ngôn luận :

-Bài viết về tự do ngôn luận trong HC rất hay, có tham khảo nhiều tài liệu nhưng chính bản thân anh Dharma và ban biên tập HC lại vấp phải nhiều nhất. Cứ mỗi lần nói xấu hay bôi nhọ người khác là ký tên ban biên tập đồng nghĩa với nặc danh. Còn các bài viết khoa học hay vô thưởng vô phạt có ký tên người viết rõ ràng. Sao lại đi trách những bài viết trên mạng lấy nick name nặc danh để phản biện. BBT HC và anh có quyền còn người khác thì không. Vậy có hợp lý không Mik wa??????

Người Chăm chúng ta rất hiền hòa và giàu lòng vị tha nên đã không kiện anh là may lắm rồi vì tập san Champaka do anh xin phép cài đặt ở Cộng hoà Pháp.

 ***Bút hiệu Po Dharma

-Khi lấy được bằng TS ở Cộng hoà Pháp anh đã lấy bút hiệu Po Dharma. Từ Po mọi người Chăm chúng ta, ai ai cũng đều hiểu như sau :

+Po : ngài, thần Yang, vua chúa hay quan đại thần của Champa …người có uy quyền tối cao và được người Chăm tôn kính tuyệt đối và thờ cúng. Những vị nói trên được quần chúng Chăm thành kính tôn danh xưng Po chứ họ không tự tôn mình danh xưng ấy.

+Dharma : theo Gerard Huet (tự điển Phạn / Pháp), ngoài các định nghĩa nói về luật lệ trong Ấn Giáo còn có nghĩa : Tốt (bien), Đạo đức (vertu), Thông thái (sage).

Vậy Mik wa và tôi có thể hiểu là anh Dharma là một người tốt, có đạo đức và thông hiểu tất cả ở mọi lĩnh vực. Có thật vậy không Mik wa ?????

Điều này cho chúng ta thấy anh là người tự tôn, tự mãng và kết quả hiện nay là ra sao??? Sự việc dẫn đến là từ buổi ban đầu anh Dharma về VN, các TS, Phó Ts và một số trí thức Chăm ở VN cũng đua nhau lấy bút danh là Po này Po nọ như nấm mọc sau cơn mưa nhưng đã bị đồng bào và bằng hữu Chăm mình trong nước chê cười và nhạo báng nên hiện nay không còn một TS hay trí thức Chăm Po nào nữa ở Vietnam. Việc lấy tên Po là không những phạm thượng với thần Yang người Chăm, đi ngược lại truyền thống văn hóa và tín ngưỡng người Chăm mà còn minh chứng là hiện nay văn hoá, truyền thống và đạo đức người Chăm bị hiểu sai lệch và xuống cấp nghiêm trọng.

 ***Tự đánh bóng :

Thông thường cuối bài viết trên HC hay Anakhan là một đoạn hay một bài viết riêng để tô bóng Dharma. Một người thực tài, đủ đức hạnh thì ai cũng biết đến và kính trọng. “Hữu xạ tự nhiên hương” chứ không cần đến những bài tâng bốc ấy.

Nay anh đã bước vào cuối mùa Thu cuộc đời, anh không nghĩ đến việc nghiên cứu chấp nối lại những móc xích Lịch sử Champa còn thiếu sót hay đào tạo thế hệ trẻ Champa tiếp tục sự nghiệp mà làm những việc mình không có sở trường để mọi người lên án. Thật tiếc thay phải không Mik wa!!!!

Như mở đầu Lịch sử Champa, nhà Sử học nào cũng viết Khu Liên đã đánh bại thái thú người Trung Quốc sáng lập nên nhà nước Lâm Ấp vào năm 192. 

Vậy trước khi có nhà nước Lâm ấp, cư dân ấy là ai????

 ***Chỉ trích người Chăm 

BBT HC & Anakhan chỉ trích Phú Trạm là người đã bôi nhọ dân tộc Chăm trong bài viết về 10 khuyết tật của người Chăm (tôi cũng không đồng tình về điểm này). Phú Trạm đã mắc phải sai lầm trầm trọng nêu danh người Chăm chung chung chưa biết phải giải thích với dư luận Chăm như thế nào???? Nay anh Dharma và BBT HC lại nêu đích danh người Chăm mình để chỉ trích và bôi nhọ là việc đáng khen hay sao???? Mik wa có đồng tình hay không????

Làm ngưởi, ai cũng mắc phải sai lầm “Nhân bất thập toàn” nhưng đồng thời ai cũng có giới hạng của mình như giới hạng về hiểu biết, khả năng, hoàn cảnh, giai đoạn lịch sử …v.v….Do đó BBT HC, kể cả anh Dharma cũng có giới hạng của mình nên anh đừng lấy thiếu sót, khuyết điểm của người khác mà xé ra làm to chuyện.

Một xã hội bền vững là do sự đóng góp và xây dựng của nhiều người, nhiều thành phần, tầng lớp….như kiềng 3 chân. Xã hội có đi lên và phát triển là do sự thông hiểu, liên kết giữa 3 thế hệ cha chú, trung niên và thế hệ trẻ. Thế mà anh đang tâm triệt hạ họ. Một mình anh và BBT HC sẽ làm được gì???? Không có người nông dân làm ra lúa gạo là anh đã chết rồi!!!!!!

***BBT HC chỉ trích Ja Intan là không lương thiện :

-Vào năm 95/96 (tôi không nhớ rõ lắm), tôi có anh bạn đi Pháp tu nghiệp (xin lỗi Mik wa vì tế nhị nên tôi không thể nêu tên), tôi có cho địa chỉ và số điện thoại bạn tôi là Gilles Nguyen ở Paris để giúp người bạn đi tu nghiệp khi cần thiết. Trong thời gian ở Pháp, người bạn mới sang và Po Dharma đã nhờ vả Gilles Nguyen giúp đỡ. Vị nễ tôi nên bạn tôi đã đồng ý nhưng anh Dharma đã làm trái ý bạn tôi (Gilles Nguyen) trong việc cạo sửa trong tờ khai của bạn tôi từ Part time thành Full time để lấy tiền nhiều hơn. Điều này vi phạm luật pháp nước Cộng Hòa Pháp (do tế nhị tôi không nêu rõ sự việc). Bạn tôi khó chịu vô cùng vì sẽ vi phạm luật nếu sự việc đổ bể. Bạn tôi nói số tiền không đáng bao nhiêu để nó và Dharma phải hy sinh nhiều đến danh dự và bản thân. Vậy Mik wa thử nhận xét ai là không lương thiện??????

 Nói tóm lại anh Dharma và BBT HC & Anakhan càng chỉ trích người khác là tự hạ thấp uy tín mình và tự ly khai khỏi cộng đồng.

Riêng tôi thì chẳng dám khuyên răng ai như bao tác giả khác vì biết BBT HC có bản chất không tốt (bản chất thì không bao giờ thay đổi) nên cũng hoài công.

Là người Champa cùng mang nỗi nhục mất nước, ai cũng thấm thiết nỗi đau này nhưng người có học vị càng cao và học hàm càng lớn thì sự nhức nhối càng to. BBT HC và anh Dharma sẽ dần dần và đến lúc nào đó thấm thía nỗi đau này thì tự bản thân họ sẽ thay đổi và phải biết làm gì chứ chẳng cần ai khuyên răng!!!!! 

Kính chúc sức khoẻ Mik wa. 

Ja Intan

.

4,097 thoughts on “Vài cảm nghĩ và phản biện các nghi vấn của Po Dharma cùng BBT Harak Champaka.

 1. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your site?

 2. 我們彩用國際及美國食品及藥物管理局FDA認可的CO2 激光儀 Lutronics® Spectra SPR, 具安全性, 準確度高 . 二氧化碳激光可安全地去除皮膚上的癦痣、肉粒、疣、老人斑等問題。此激光的幼細光束可準確及直接地將要去除的組織氧化,過程快捷,傷口細小及乾淨,對周圍的皮膚傷害減至最少。一般1-2次就可永久去除。

 3. CLINIQUE 倩碧線上購物官網。瀏覽Clinique倩碧官方網站,了解更多線上購物、護膚、彩粧、香氛及禮品詳情。通過過敏性測試,百分百不含香料。

 4. 青春雖然一去不返,但如果有機會,你又會唔會重新捉緊青春嘅尾巴?CLEVIEL 高濃度透明質酸 就為你打開人生新一頁,令你嘅肌膚重新充滿光澤,回復年輕彈性! 同惱人皺紋等老化現象Says Goodbye!CLEVIEL Prime 功能: 提升 ◆ 結構提升◆ 改善臉部輪廓◆ 新加入無痛配方 最佳適用範圍: ✔前額 ✔太陽穴 ✔顴骨 ✔面頰 ✔虎紋 CLEVIEL Contour+ 最佳適用範圍:✔鼻 ✔下巴 ✔虎紋

 5. CLINIQUE 倩碧線上購物官網。瀏覽Clinique倩碧官方網站,了解更多線上購物、護膚、彩粧、香氛及禮品詳情。通過過敏性測試,百分百不含香料。

 6. Your style is so unique compared to other people I have
  read stuff from. Thank you for posting when you
  have the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

 7. I am not sure where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.

 8. Hey There. I discovered your weblog the use of msn. This
  is a really smartly written article. I will be sure to bookmark it and come back to learn more of your helpful information. Thanks for the post.
  I’ll certainly comeback.

 9. Appreciating the persistence you put into your site and detailed information you offer.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed
  information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 10. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I am going to revisit yet again since I book marked
  it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and
  continue to help other people.

 11. Can I just say what a comfort to find someone that actually knows what
  they are talking about on the web. You definitely understand how to bring
  a problem to light and make it important. More people ought to check
  this out and understand this side of your story.
  I was surprised you’re not more popular given that you surely
  have the gift.

 12. Thanks for the good writeup. It in reality used to be a leisure account it.
  Look advanced to far brought agreeable from you!
  However, how can we communicate?

 13. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for
  you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got
  this from. appreciate it

 14. What i don’t understood is if truth be told how you are no longer actually a lot more
  well-appreciated than you might be right now.
  You are so intelligent. You recognize thus significantly in the case of this topic, made me personally believe it from a lot of various angles.

  Its like women and men don’t seem to be involved until
  it is something to do with Girl gaga! Your own stuffs great.
  Always care for it up!

 15. Whats up are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my
  own. Do you need any coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 16. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything.
  However just imagine if you added some great visuals or video clips
  to give your posts more, “pop”! Your content is excellent
  but with images and video clips, this site could certainly be one of the best in its niche.
  Very good blog!

 17. I don’t know whether it’s just me or if everybody else encountering problems
  with your website. It appears as if some of the text in your posts are running
  off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too?

  This could be a problem with my browser because I’ve had this happen previously.

  Thanks

 18. Having read this I believed it was very informative.

  I appreciate you taking the time and effort to put this article together.

  I once again find myself spending way too much time both reading and
  posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 19. Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog centered on the same ideas you discuss and would really like to have you
  share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your
  work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an email.

 20. Hey are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog?

  Any help would be greatly appreciated!

 21. Greetings! Very useful advice within this post!
  It’s the little changes which will make the most significant changes.
  Many thanks for sharing!

 22. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering
  if you get a lot of spam feedback? If so how do you reduce
  it, any plugin or anything you can suggest? I get so much
  lately it’s driving me insane so any support is very much appreciated.

 23. Hello, i think that i saw you visited my website so i came to “return the
  favor”.I am trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 24. I have been exploring for a little for any high quality articles or
  weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually
  stumbled upon this website. Studying this information So
  i’m glad to exhibit that I have a very just right uncanny feeling I came upon exactly what I
  needed. I so much undoubtedly will make certain to do
  not put out of your mind this site and give it a glance
  regularly.

 25. May I simply say what a relief to find a person that genuinely knows what they
  are discussing online. You definitely know how to bring an issue to light and make it important.

  More people ought to read this and understand this side of the story.

  I was surprised you are not more popular since you most certainly have the gift.

 26. When someone writes an post he/she retains the image of a user in his/her mind that how
  a user can be aware of it. Thus that’s why this paragraph is outstdanding.
  Thanks!

 27. I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be precisely
  what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for yourself?
  I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many of the subjects
  you write with regards to here. Again, awesome web log!

 28. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was
  extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and
  say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog
  writer but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any helpful hints for first-time blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

 29. Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest bars cheap
  Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to
  be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider
  worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also
  defined out the whole thing without having side effect , people could take
  a signal. Will probably be back to get more. Thanks quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest
  bars cheap 516999410492780544 quest bars cheap

 30. I think that is among the so much significant info for me.
  And i am satisfied studying your article. However wanna
  statement on some normal things, The website taste is ideal, the articles is in point of fact great : D.
  Good process, cheers

 31. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures
  aren’t loading properly. I’m not sure why but
  I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 32. Hey there exceptional website! Does running a blog like
  this take a great deal of work? I’ve no understanding of coding however I had been hoping to start
  my own blog in the near future. Anyhow, should you have any suggestions or tips for new blog owners please share.
  I understand this is off subject but I simply needed to ask.
  Thanks a lot!

 33. I have read so many articles or reviews on the topic of the blogger
  lovers however this paragraph is really a fastidious paragraph, keep it up.

 34. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again as exactly
  the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 35. Does your blog have a contact page? I’m having problems
  locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some ideas
  for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

 36. My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all
  of your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content
  available for you? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on a number of the subjects you write with regards to here.
  Again, awesome web site!

 37. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively
  useful and it has aided me out loads. I am hoping to give
  a contribution & aid different customers like its helped me.
  Good job.

 38. Its like you read my thoughts! You appear to
  know a lot about this, like you wrote the ebook in it or something.

  I feel that you just could do with some p.c. to pressure the message home a bit, however other than that, that
  is wonderful blog. A great read. I’ll certainly be back.

 39. Sling tv coupons and promo codes for november 2018
  Hi, i read your blog occasionally and i own a similar
  one and i was just wondering if you get a lot of spam
  feedback? If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me mad so any help is very
  much appreciated. Sling tv coupons and promo codes for november 2018

 40. I do consider all of the ideas you’ve offered to your post. They’re really convincing and can definitely work. Still, the posts are too brief for starters. May just you please extend them a bit from next time? Thank you for the post.

 41. Appreciate it for helping out, fantastic info. “Job dissatisfaction is the number one factor in whether you survive your first heart attack.” by Anthony Robbins.

 42. Fantastic beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your website, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a appropriate deal. I had been tiny bit familiar of this your broadcast provided vivid clear idea

 43. If you ever tried Phallomax, please post your thoughts below. I am about to test it out. Have seen about this product some promising reviews. Just wondering on how many more cm would this product add to my little friend down there hah 😀

 44. Wow, incredible blog structure! How long have you ever been running a blog for?
  you make running a blog glance easy. The whole look of your website is fantastic,
  as well as the content!

 45. Good day! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d
  ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My blog addresses a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you happen to be interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Excellent blog by
  the way!

 46. Hi I am so grateful I found your webpage, I really found you by error, while I was researching on Google for something else, Regardless I am here now and would just like to say thanks a lot for a marvelous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great work.

 47. Hello this is kinda of off topic but I was wondering if blogs
  use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 48. I am no longer sure where you’re getting your info,
  however good topic. I must spend some time studying more or understanding more.
  Thanks for magnificent information I used to be looking for this info for my mission.

 49. I’m gone to inform my little brother, that he should
  also pay a visit this webpage on regular basis to take updated from most recent
  information.

 50. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 51. Does your site have a contact page? I’m having
  trouble locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.

  I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing
  it develop over time.

 52. My relatives always say that I am wasting my time here at net, however I know I am getting know-how every day by reading such
  pleasant posts.

 53. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance”
  between usability and visual appearance. I must say you have
  done a great job with this. In addition, the blog loads super quick for
  me on Chrome. Outstanding Blog!

 54. My partner and I stumbled over here coming from a different web page and thought I may as well check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to checking out your web page for
  a second time.

 55. Hello! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thanks

 56. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this brilliant blog!
  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to
  my Google account. I look forward to fresh updates
  and will talk about this site with my Facebook group.
  Chat soon!

 57. I read this article completely on the topic of the difference of latest and previous technologies,
  it’s amazing article.

 58. Howdy! I’m at work browsing your blog from my
  new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the excellent work!

 59. Your way of telling all in this piece of writing is truly
  pleasant, all be capable of effortlessly understand it, Thanks a lot.

 60. If some one wishes expert view concerning blogging then i suggest
  him/her to go to see this webpage, Keep up
  the good work.

 61. Definitely believe that which you said. Your favorite justification seemed to be
  at the net the easiest thing to remember of. I say to you,
  I certainly get irked whilst other folks think about issues that they plainly do not realize about.
  You controlled to hit the nail upon the top as neatly as defined out the entire thing with no need side effect , folks could
  take a signal. Will likely be again to get more. Thank you

 62. I am genuinely glad to glance at this blog posts which includes plenty of helpful information, thanks
  for providing these data.

 63. Hey just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the
  images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 64. Hi there, I discovered your web site via Google while looking for
  a comparable subject, your web site got here up, it looks great.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, just was alert to your weblog through Google,
  and found that it is truly informative. I am gonna be careful for brussels.

  I’ll appreciate in case you continue this in future.
  A lot of folks shall be benefited out of your writing. Cheers!

 65. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog?
  My website is in the exact same niche as yours and my visitors would genuinely benefit
  from some of the information you provide here.

  Please let me know if this okay with you. Cheers!

 66. I’m very pleased to uncover this site. I want to to thank
  you for your time for this particularly fantastic read!!
  I definitely liked every part of it and I have you book marked to see new things on your
  site.

 67. Hi, I do think this is an excellent web site.
  I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since I book marked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 68. Unquestionably believe that that you stated. Your favorite reason seemed to be at the internet the easiest factor to remember of.
  I say to you, I certainly get irked even as folks consider worries
  that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as smartly as defined out the
  entire thing without having side-effects , other people could take a signal.
  Will likely be again to get more. Thanks

 69. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed
  account your blog posts. Anyway I will be subscribing to
  your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 70. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic.
  I actually like what you have acquired here, certainly
  like what you’re saying and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still take care of to keep it smart.
  I cant wait to read much more from you. This is actually a great site.

 71. Hi there, after reading this amazing piece of writing i am too happy to share my
  experience here with colleagues.

 72. Wonderful items from you, man. I have remember your stuff previous to and you are just too magnificent.
  I really like what you have acquired right here,
  certainly like what you’re saying and the way in which during which you assert it.

  You are making it entertaining and you still care for to keep it sensible.
  I can not wait to learn far more from you. That is really a tremendous website.

 73. My developer is trying to persuade me to move to .net
  from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am worried about switching
  to another platform. I have heard good things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 74. Usually I don’t learn post on blogs, but I would like to say
  that this write-up very pressured me to check out and do it!

  Your writing style has been amazed me. Thank you, very nice article.

 75. I’m gone to inform my little brother, that he should also go to see this webpage
  on regular basis to obtain updated from most recent news.

 76. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other websites?
  I have a blog centered on the same topics you discuss and
  would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would appreciate your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 77. whoah this weblog is fantastic i really like studying your articles.
  Stay up the good work! You recognize, a lot of people are searching around
  for this info, you could aid them greatly.

 78. I’m really enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you
  hire out a designer to create your theme? Superb work!

 79. Just want to say your article is as amazing.
  The clarity for your publish is just nice and that i can assume you’re an expert in this subject.
  Well together with your permission let me to seize your feed to keep up to date with coming
  near near post. Thanks 1,000,000 and please keep up the rewarding work.

 80. I’m not sure where you’re getting your info, but great
  topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for excellent info I was looking for this info for
  my mission.

 81. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually recognize what you’re talking about!
  Bookmarked. Please additionally consult with my site =). We may have a hyperlink exchange arrangement among us

 82. You actually make it seem really easy with your presentation however I to find this matter to be
  really one thing that I believe I would by no means understand.
  It sort of feels too complex and extremely extensive for me.
  I’m having a look ahead on your next submit, I will attempt
  to get the hang of it!

 83. I absolutely love your blog and find a lot of your
  post’s to be just what I’m looking for. can you offer guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on many of the subjects you write
  in relation to here. Again, awesome site!

 84. Heya i am for the primary time here. I came across this board and I in finding It truly helpful & it helped me out much.
  I hope to present something again and aid others like you helped me.

 85. Hi, I do believe your web site could possibly be having internet browser compatibility problems.
  Whenever I take a look at your blog in Safari,
  it looks fine but when opening in IE, it’s got some overlapping
  issues. I simply wanted to give you a quick heads up!
  Aside from that, excellent website!

 86. great post, very informative. I’m wondering why the other experts
  of this sector do not understand this. You should
  continue your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 87. Hi there are using WordPress for your blog platform? I’m new to
  the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 88. I was more than happy to discover this great site.
  I want to to thank you for your time just for this wonderful read!!
  I definitely enjoyed every bit of it and I have you book marked to
  see new things on your website.

 89. What i do not realize is in fact how you are not really much more
  smartly-appreciated than you might be now. You’re very intelligent.
  You understand thus considerably in relation to this matter, produced me individually
  consider it from numerous varied angles.
  Its like men and women aren’t interested except it is one
  thing to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs outstanding.

  At all times care for it up!

 90. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my site!I suppose its ok
  to use a few of your ideas!!

 91. Great site you have here.. It’s hard to find good quality
  writing like yours nowadays. I really appreciate people like you!
  Take care!!

 92. This design is wicked! You obviously know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 93. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Appreciate it

 94. Thank you, I have recently been looking for info about this topic for a while
  and yours is the best I’ve discovered till now. However, what
  concerning the conclusion? Are you sure about the supply?

 95. I’ve read some excellent stuff here. Certainly value bookmarking for
  revisiting. I wonder how a lot attempt you set to make
  any such excellent informative web site.

 96. Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking
  at options for another platform. I would be fantastic if you could point
  me in the direction of a good platform.

 97. I’m no longer certain the place you are getting your
  information, but great topic. I must spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for great information I used to be searching for this info
  for my mission.

 98. Hello it’s me, I am also visiting this web site regularly, this site is truly
  pleasant and the visitors are in fact sharing pleasant
  thoughts.

 99. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger,
  and I was wondering your situation; many of us have created some nice
  methods and we are looking to swap strategies with other folks,
  be sure to shoot me an e-mail if interested.

 100. I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
  I am quite certain I will learn plenty of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 101. You really make it seem really easy along with your presentation but I
  to find this matter to be really one thing which I believe I might never understand.
  It sort of feels too complex and extremely huge for me. I
  am having a look ahead in your subsequent put up, I will attempt to
  get the cling of it!

 102. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if
  you aren’t already 😉 Cheers!

 103. I blog quite often and I genuinely appreciate your content.
  Your article has really peaked my interest.

  I am going to bookmark your site and keep checking for new information about once per week.
  I subscribed to your RSS feed too.

 104. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a
  lot often inside case you shield this hike.

 105. Thanks for the marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you are a great author.
  I will make certain to bookmark your blog and may come
  back very soon. I want to encourage you to definitely continue your great job, have a
  nice day!

 106. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things
  or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 107. When some one searches for his necessary thing, therefore he/she needs to be available that in detail,
  so that thing is maintained over here.

 108. Hey! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any
  tips?

 109. Having read this I thought it was really enlightening.

  I appreciate you taking the time and effort to put this content together.

  I once again find myself personally spending a lot of time both reading and commenting.

  But so what, it was still worthwhile!

 110. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was super long) so
  I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m
  thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still
  new to the whole thing. Do you have any recommendations for newbie blog writers?
  I’d really appreciate it.

 111. Hello I am so delighted I found your blog, I really found you by
  error, while I was looking on Digg for something else,
  Anyhow I am here now and would just like to say thanks a lot for a marvelous post and
  a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have
  book-marked it and also included your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read much more,
  Please do keep up the great work.

 112. Hello there! I know this is kinda off topic however , I’d figured
  I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
  My site discusses a lot of the same subjects as yours and I believe we could
  greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to
  shoot me an email. I look forward to hearing
  from you! Awesome blog by the way!

 113. Thanks for your personal marvelous posting! I definitely
  enjoyed reading it, you are a great author.I will make certain to bookmark your blog and may come back very soon. I want to
  encourage one to continue your great writing, have a nice day!

 114. Hi! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to
  make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my iphone 4.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this problem.
  If you have any recommendations, please share. Appreciate it!

 115. obviously like your web site however you have to check the
  spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling
  issues and I in finding it very troublesome to inform the reality nevertheless I’ll certainly come
  again again.

 116. Simply want to say your article is as surprising.
  The clearness in your post is just nice and i could assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your
  RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry
  on the gratifying work.

 117. I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by
  him as nobody else know such detailed about my problem.
  You are wonderful! Thanks!

 118. Hurrah! At last I got a website from where I be capable
  of actually take valuable information concerning my study and knowledge.

 119. Hmm is anyone else experiencing problems with the
  pictures on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the
  blog. Any responses would be greatly appreciated.

 120. Heya outstanding website! Does running a blog like
  this take a large amount of work? I’ve virtually no understanding of coding but
  I had been hoping to start my own blog soon. Anyway, if you have any recommendations or tips
  for new blog owners please share. I know this is off topic
  but I just needed to ask. Kudos!

 121. Thanks for ones marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you are a great author.
  I will make certain to bookmark your blog and will eventually come back
  from now on. I want to encourage that you continue your
  great writing, have a nice holiday weekend!

 122. you are in point of fact a good webmaster. The site loading velocity is incredible.
  It kind of feels that you’re doing any distinctive trick.
  Moreover, The contents are masterpiece. you’ve done a magnificent task
  in this topic!

 123. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively useful and it has
  helped me out loads. I hope to contribute & assist different users like its aided
  me. Good job.

 124. Everything is very open with a precise clarification of the challenges.
  It was definitely informative. Your website is very helpful.
  Many thanks for sharing!

 125. Thank you, I have recently been searching for info approximately this
  subject for a long time and yours is the best I have discovered till now.

  However, what about the bottom line? Are you certain about the supply?

 126. For latest news you have to go to see world-wide-web and on internet I found this website as a finest site for newest updates.

 127. May I simply say what a comfort to discover someone that
  genuinely understands what they are talking about
  online. You certainly know how to bring an issue to light and make it important.
  More and more people should check this out and understand this
  side of the story. I was surprised you’re not more popular
  because you surely have the gift.

 128. I absolutely love your site.. Very nice colors & theme.
  Did you create this amazing site yourself?

  Please reply back as I’m wanting to create my very
  own website and would like to know where you got this
  from or exactly what the theme is named. Appreciate it!

 129. Greetings! Very useful advice within this post! It’s the little
  changes that produce the most significant changes.
  Many thanks for sharing!

 130. Hey There. I discovered your weblog the use
  of msn. That is an extremely neatly written article. I’ll be sure to bookmark it
  and come back to read more of your helpful information. Thank
  you for the post. I’ll definitely return.

 131. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working
  with? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking
  for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but
  I had to ask!

 132. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Cheers

 133. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God.

  Biblical prophecy tells us that this Jewish Messiah who will take the stage will be the antichrist “who opposes and exalts himself above all that is called God or that is worshiped, so that he sits as God in the temple of God, showing himself that he is God” (2 Thessalonians 2:4). For a time, he will bring about a false peace, but “Therefore when you see the ‘abomination of desolation,’ spoken of by Daniel the prophet, standing in the holy place (Matthew 24:15)…then there will be great tribulation, such as has not been since the beginning of the world until this time, no, nor ever shall be” (Matthew 24:21).

  “Little children, it is the last hour; and as you have heard that the Antichrist is coming, even now many antichrists have come, by which we know that it is the last hour” (1 John 2:18).

  “The coming of the lawless one is according to the working of Satan, with all power, signs, and lying wonders, and with all unrighteous deception among those who perish, because they did not receive the love of the truth, that they might be saved. And for this reason God will send them strong delusion, that they should believe the lie, that they all may be condemned who did not believe the truth but had pleasure in unrighteousness” (2 Thessalonians 2:9-12).

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and why the Bible trul is the word of God!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! This is forever…God bless!

 134. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God.

  Biblical prophecy tells us that this Jewish Messiah who will take the stage will be the antichrist “who opposes and exalts himself above all that is called God or that is worshiped, so that he sits as God in the temple of God, showing himself that he is God” (2 Thessalonians 2:4). For a time, he will bring about a false peace, but “Therefore when you see the ‘abomination of desolation,’ spoken of by Daniel the prophet, standing in the holy place (Matthew 24:15)…then there will be great tribulation, such as has not been since the beginning of the world until this time, no, nor ever shall be” (Matthew 24:21).

  “Little children, it is the last hour; and as you have heard that the Antichrist is coming, even now many antichrists have come, by which we know that it is the last hour” (1 John 2:18).

  “The coming of the lawless one is according to the working of Satan, with all power, signs, and lying wonders, and with all unrighteous deception among those who perish, because they did not receive the love of the truth, that they might be saved. And for this reason God will send them strong delusion, that they should believe the lie, that they all may be condemned who did not believe the truth but had pleasure in unrighteousness” (2 Thessalonians 2:9-12).

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and why the Bible trul is the word of God!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! This is forever…God bless!

 135. My brother recommended I might like this website. He was entirely
  right. This post actually made my day. You can not imagine simply
  how much time I had spent for this information! Thanks!

 136. Pretty nice post. I simply stumbled upon your
  blog and wanted to mention that I’ve truly enjoyed browsing your weblog posts.
  After all I’ll be subscribing for your rss feed and I am hoping
  you write again soon!

 137. I’m not sure exactly why but this site is loading extremely slow for me.

  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?

  I’ll check back later on and see if the problem
  still exists.

 138. I’ve been browsing online more than 3 hours
  as of late, but I never found any fascinating article like yours.

  It is lovely worth sufficient for me. In my opinion, if all webmasters
  and bloggers made excellent content as you did, the web might be much
  more useful than ever before.

 139. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and
  I was wondering your situation; we have developed some nice methods and we are looking to swap methods with
  others, please shoot me an e-mail if interested.

 140. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff
  previous to and you are just extremely excellent. I really like what
  you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say
  it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart.
  I can not wait to read much more from you. This is actually a great web site.

 141. Hello there! This blog post could not be written much better!
  Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I’ll send this information to
  him. Fairly certain he’ll have a good read. Many thanks for sharing!

 142. I’m truly enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did
  you hire out a designer to create your theme? Outstanding work!

 143. I am in fact happy to glance at this blog posts which contains lots of
  helpful facts, thanks for providing these kinds of information.

 144. Thanks for another informative blog. The place else may
  I get that kind of info written in such a perfect manner?
  I have a venture that I’m just now running on, and I’ve been at the look out
  for such information.

 145. Howdy! Would you mind if I share your blog with my zynga group?

  There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thank you

 146. Hey! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 147. Thank you for sharing your info. I really appreciate your
  efforts and I am waiting for your further write ups thanks once again.

 148. I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is
  written by him as no one else know such detailed about my problem.
  You’re amazing! Thanks!

 149. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any
  interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.
  Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you
  did, the net will be much more useful than ever before.

 150. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I’m going to come back yet again since i have book-marked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 151. Hi! This is kind of off topic but I need some guidance from
  an established blog. Is it difficult to set up your own blog?

  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where
  to start. Do you have any ideas or suggestions? Thank
  you

 152. I do not even understand how I ended up right here, but I
  assumed this publish was good. I don’t realize who you are however definitely you are going to a famous blogger if you are not already.
  Cheers!

 153. Hi, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 154. You actually make it seem so easy with your presentation but I in finding this
  topic to be actually something that I believe I’d never understand.

  It seems too complex and very large for me. I am having a look ahead to your subsequent submit, I’ll try
  to get the grasp of it!

 155. Excellent web site. Plenty of useful info here.
  I am sending it to several pals ans additionally sharing in delicious.
  And naturally, thanks on your sweat!

 156. Hello to every body, it’s my first go to see of
  this webpage; this blog contains remarkable and in fact fine information designed for visitors.

 157. We’re a bunch of volunteers and starting a brand new scheme in our
  community. Your site offered us with helpful information to work on.
  You have performed an impressive process and our entire community might be thankful to you.

 158. I read this article completely about the comparison of hottest and previous technologies, it’s awesome
  article.

 159. I think this is among the most important information for me.
  And i’m glad reading your article. But should remark on some general
  things, The web site style is wonderful, the articles is really great : D.
  Good job, cheers

 160. Hello, Neat post. There’s an issue together with your web site in internet explorer,
  might test this? IE nonetheless is the marketplace leader and a
  good section of other people will omit your fantastic writing because of this problem.

 161. An interesting discussion is worth comment. I think that you ought to publish more about this topic, it may
  not be a taboo matter but generally people do
  not discuss these issues. To the next! All the best!!

 162. I used to be recommended this web site by my cousin. I am now not certain whether or not this post is written through him as nobody else understand
  such targeted approximately my trouble. You are incredible!
  Thank you!

 163. This design is incredible! You obviously know how
  to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent
  job. I really loved what you had to say, and more than that, how you
  presented it. Too cool!

 164. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I
  provide credit and sources back to your website? My blog
  is in the very same area of interest as yours and my users would certainly benefit from some
  of the information you provide here. Please let me know if this okay with
  you. Thanks!

 165. Greate article. Keep writing such kind of info on your
  blog. Im really impressed by your site.
  Hi there, You’ve performed a great job. I will definitely digg
  it and personally recommend to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this site.

 166. certainly like your website however you need to test the spelling on quite a few of your posts.
  Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality however I’ll definitely come
  again again.

 167. Hi there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it is really informative. I am gonna watch
  out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 168. I truly love your website.. Excellent colors & theme.

  Did you develop this web site yourself? Please reply back as I’m trying
  to create my very own blog and would love to know where you got this from or exactly what the theme is called.
  Cheers!

 169. I have been browsing on-line more than three hours these days,
  yet I never discovered any fascinating article like yours.
  It’s beautiful value enough for me. In my opinion, if
  all site owners and bloggers made good content material as you did, the web
  shall be a lot more useful than ever before.

 170. Amazing issues here. I’m very satisfied to peer your
  post. Thank you a lot and I’m having a look forward to contact
  you. Will you please drop me a mail?

 171. It’s not my first time to pay a visit this site,
  i am visiting this web site dailly and obtain fastidious
  data from here everyday.

 172. Appreciating the hard work you put into your site and in depth information you offer.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted
  rehashed information. Wonderful read! I’ve bookmarked
  your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 173. My brother recommended I might like this blog. He was
  totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info!
  Thanks!

 174. You’re so interesting! I do not think I’ve truly read anything like this before.
  So good to find somebody with some genuine thoughts on this subject matter.
  Seriously.. many thanks for starting this up.
  This site is one thing that’s needed on the internet, someone with some originality!

 175. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog.

  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a
  nice blog like this one nowadays.

 176. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Appreciate it

 177. Hello, Neat post. There’s a problem with your web site in web explorer, may check
  this? IE still is the market chief and a good component of
  other people will leave out your magnificent writing because
  of this problem.

 178. You can definitely see your skills in the work you write.
  The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe.
  Always go after your heart.

 179. Thank you for another informative website.
  Where else may just I am getting that type of information written in such a perfect means?
  I have a venture that I am simply now running on, and I have been at the look out for such information.

 180. Heya i’m for the first time here. I came across this
  board and I find It really useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and aid others
  like you aided me.

 181. I am truly thankful to the holder of this website who has shared this enormous piece of writing at here.

 182. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and everything.
  Nevertheless think about if you added some great photos or video clips to
  give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this site could
  certainly be one of the best in its field. Very good blog!

 183. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet
  effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between superb usability and visual
  appearance. I must say you’ve done a awesome job with this.
  Also, the blog loads very fast for me on Opera.
  Exceptional Blog!

 184. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would value your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me
  an e-mail.

 185. Howdy would you mind letting me know which hosting company you’re using?

  I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot faster
  then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price?
  Kudos, I appreciate it!

 186. What i don’t realize is actually how you’re no longer
  really a lot more well-preferred than you might be now.
  You are very intelligent. You know therefore considerably
  with regards to this topic, made me personally consider it from so many varied angles.
  Its like women and men aren’t interested except it is one thing to accomplish with
  Lady gaga! Your own stuffs outstanding. At all times handle it
  up!

 187. This website certainly has all the information I needed concerning this
  subject and didn’t know who to ask.

 188. Thank you for another magnificent article. Where else may just anybody get that kind of info in such a perfect manner of writing?
  I have a presentation next week, and I am on the search for such information.

 189. Hi there to every body, it’s my first pay a quick visit of this website; this blog consists of awesome and
  in fact excellent material in support of visitors.

 190. excellent post, very informative. I’m wondering why the other
  specialists of this sector don’t realize this.

  You should continue your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base
  already!

 191. Fantastic goods from you, man. I’ve keep in mind your stuff prior to and you’re simply too
  wonderful. I really like what you’ve obtained right here, really like what you are
  saying and the way wherein you assert it. You’re making it
  entertaining and you still care for to stay it sensible.
  I can not wait to read much more from you.
  This is actually a tremendous website.

 192. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and all. But think of if you added some great images or video clips to give your
  posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this blog could
  certainly be one of the greatest in its field. Awesome blog!

 193. Unquestionably believe that which you said. Your favorite
  reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware
  of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries
  that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the
  whole thing without having side-effects , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 194. Hey just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t
  loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

 195. Everyone loves what you guys are usually up too.
  Such clever work and exposure! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to blogroll.

 196. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that
  I’ve truly enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write
  again very soon!

 197. I every time used to study piece of writing in news
  papers but now as I am a user of internet therefore from now
  I am using net for articles, thanks to web.

 198. I just like the valuable info you supply to your articles.
  I will bookmark your blog and test once more right here regularly.
  I am rather sure I’ll be informed many new stuff proper right here!
  Best of luck for the next!

 199. Simply wish to say your article is as astounding.
  The clearness in your post is simply cool and that i could think you’re an expert in this
  subject. Fine together with your permission let me to clutch your feed to stay
  up to date with impending post. Thanks one million and please continue the enjoyable work.

 200. Nice blog here! Also your web site loads up very fast!

  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 201. Hurrah, that’s what I was searching for, what a stuff! present here
  at this webpage, thanks admin of this web page.

 202. You’ve made some decent points there. I checked on the web for more info
  about the issue and found most individuals will go along
  with your views on this site.

 203. hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here.

  I did however expertise some technical issues using this web site, as I experienced to reload the site many times previous to
  I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage
  your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.

  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and
  can look out for a lot more of your respective intriguing content.
  Make sure you update this again soon.

 204. It’s actually a great and useful piece of information. I am glad that you just shared this useful
  information with us. Please stay us informed like this.
  Thanks for sharing.

 205. Greetings from Florida! I’m bored to death at work so I decided to
  browse your blog on my iphone during lunch break. I love the knowledge you provide here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m surprised at how quick
  your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..

  Anyways, wonderful blog!

 206. I truly admire everything you website in right here, highly informative and sensible. One issue, I am running Opera on Linux and some of the content are just a little wonky. I understand it’s not a popular, but it’s nonetheless something to watch out for. Just giving you a manages.

 207. May I just say what a comfort to find somebody who truly knows what they’re talking about online.
  You certainly understand how to bring an issue to
  light and make it important. A lot more people really need to check this out and
  understand this side of the story. I can’t believe
  you’re not more popular because you certainly possess the gift.

 208. I’m not positive the place you’re getting your information, but great topic.

  I must spend a while finding out more or working out more.
  Thank you for magnificent information I was searching for this info for my mission.

 209. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog
  that’s equally educative and interesting, and let me tell you,
  you’ve hit the nail on the head. The issue is
  something which too few people are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I came across this in my search for something relating to this.

 210. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts.

  In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 211. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one
  and i was just curious if you get a lot of
  spam responses? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any help is very
  much appreciated.

 212. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It
  truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

 213. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
  It will always be useful to read through content from other writers and use a little
  something from other web sites.

 214. Hello, Neat post. There’s a problem together with your web site
  in internet explorer, may test this? IE still is the marketplace leader and a big component
  to other people will miss your fantastic writing because of this problem.

 215. I simply want to tell you that I am new to blogs and certainly savored you’re blog. Very likely I’m planning to bookmark your site . You definitely come with tremendous posts. Regards for revealing your blog.

 216. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog?
  My website is in the very same area of interest as yours and my visitors would truly
  benefit from a lot of the information you provide
  here. Please let me know if this ok with you. Thanks!

 217. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you
  an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be
  interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing
  it develop over time.

 218. Its like you learn my thoughts! You seem to grasp so
  much about this, such as you wrote the e-book in it or something.
  I believe that you just could do with some p.c. to power the message home a little bit, but other than that, that
  is excellent blog. A great read. I’ll certainly be back.

 219. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It
  absolutely helpful and it has helped me out loads.
  I’m hoping to contribute & aid different customers
  like its aided me. Great job.

 220. you are really a excellent webmaster. The website
  loading speed is incredible. It sort of feels that you’re doing
  any distinctive trick. Furthermore, The contents are
  masterwork. you have done a fantastic job in this subject!

 221. Hey there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do
  you have any tips or suggestions? Thanks

 222. It’s truly very difficult in this busy life to listen news on Television, therefore I simply use
  web for that reason, and take the most recent news.

 223. We stumbled over here from a different web address and thought I might as well check
  things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking at your web page yet again.

 224. I am extremely impressed with your writing skills and also
  with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it
  yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great
  blog like this one these days.

 225. Hello There. I found your blog the use of msn. This is a very well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.

  Thank you for the post. I will certainly return.

 226. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good success. If you know of any please share.

  Thanks!

 227. Hello excellent blog! Does running a blog such as this take a large amount of work?
  I have virtually no understanding of computer programming but I had been hoping to start my own blog in the near future.
  Anyway, should you have any recommendations or tips
  for new blog owners please share. I know this is off topic but I just had to ask.
  Thank you!

 228. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Extremely useful info specially the last part 🙂 I care for such
  information much. I was seeking this particular info for a very long
  time. Thank you and good luck.

 229. You made some really good points there. I checked on the internet
  for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this
  web site.

 230. Hello There. I found your blog using msn.
  This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful
  information. Thanks for the post. I will certainly return.

 231. Fastidious response in return of this question with genuine arguments and telling everything regarding that.

 232. I do believe all of the ideas you have offered on your post.
  They are really convincing and can definitely work.
  Still, the posts are too short for beginners. May you please prolong them a little from subsequent time?
  Thank you for the post.

 233. great publish, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector don’t
  notice this. You must proceed your writing.
  I am confident, you have a great readers’ base already!

 234. I have been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this sort of
  space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site.
  Reading this information So i am happy to express that I’ve
  a very good uncanny feeling I discovered just what I needed.
  I so much surely will make sure to do not fail to
  remember this web site and give it a glance regularly.

 235. You are so awesome! I don’t suppose I’ve read through something like this before.
  So nice to discover somebody with original thoughts on this
  issue. Seriously.. thanks for starting this up. This website
  is one thing that is needed on the internet, someone with a
  little originality!

 236. Spot on with this write-up, I truly think this site needs much more
  attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the advice!

 237. If you are going for most excellent contents like me, only visit
  this website daily because it gives feature contents, thanks

 238. Hi! Do you know if they make any plugins to safeguard against
  hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on.
  Any suggestions?

 239. Admiring the persistence you put into your website and in depth information you provide.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Fantastic read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to
  my Google account.

 240. Hi there, I enjoy reading through your article. I wanted to write a little comment to support you.

 241. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly
  donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for
  bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will talk
  about this site with my Facebook group. Talk soon!

 242. When someone writes an paragraph he/she keeps the plan of a
  user in his/her brain that how a user can be aware of it.
  So that’s why this piece of writing is amazing.
  Thanks!

 243. Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in Internet
  Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you
  a quick heads up! Other then that, great blog!

 244. I like what you guys are usually up too. This type
  of clever work and exposure! Keep up the superb works guys I’ve included you
  guys to our blogroll.

 245. Wonderful blog you have here but I was wanting to know if you knew
  of any message boards that cover the same topics talked about
  in this article? I’d really love to be a part of online community where I can get comments from other knowledgeable
  people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Cheers!

 246. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward
  to seeking more of your great post. Also, I’ve shared
  your web site in my social networks!

 247. Hello there! I simply would like to offer you a big thumbs up for your excellent info you have got right here on this post.
  I am returning to your web site for more soon.

 248. Paragraph writing is also a excitement, if you be acquainted with then you can write
  if not it is complicated to write.

 249. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and
  starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a outstanding job!

 250. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I may come back once again since I saved
  as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue
  to help other people.

 251. I do not even know the way I finished up right here, however I thought this put up was great.
  I don’t understand who you’re but certainly you are going to a well-known blogger if you happen to aren’t already.

  Cheers!

 252. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a
  amusement account it. Look advanced to far added
  agreeable from you! However, how could we communicate?

 253. Thank you for sharing your info. I really appreciate
  your efforts and I will be waiting for your next post thank you once
  again.

 254. Greetings! Very helpful advice within this post!
  It’s the little changes that will make the greatest changes.

  Thanks a lot for sharing!

 255. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing.

  Cheers!

 256. I think the admin of this website is in fact working hard in favor of his web page, because here every
  material is quality based stuff.

 257. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.

  I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of
  your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 258. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this blog.
  I really hope to check out the same high-grade blog posts from you later on as well.
  In fact, your creative writing abilities has inspired
  me to get my own site now 😉

 259. Hello there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My site discusses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from
  each other. If you are interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 260. When I initially left a comment I seem to have clicked
  the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time
  a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment.
  Is there a means you can remove me from that service?
  Thanks!

 261. Have you ever considered creating an ebook or guest
  authoring on other blogs? I have a blog centered on the same ideas you discuss and would love to have you
  share some stories/information. I know my subscribers would appreciate
  your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 262. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to know
  where u got this from. cheers

 263. Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering which
  blog platform are you using for this website? I’m getting
  sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m
  looking at alternatives for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of
  a good platform.

 264. What’s up to every one, it’s truly a pleasant for me to pay a visit this site, it includes important Information.

 265. you’re really a just right webmaster. The website loading pace
  is incredible. It seems that you’re doing any unique
  trick. In addition, The contents are masterwork. you have done a
  great activity on this topic!

 266. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe
  for a blog web site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 267. Hello my loved one! I wish to say that this post is awesome, great written and include approximately all significant infos.
  I would like to see more posts like this .

 268. It’s awesome to pay a quick visit this web page and reading the views of all colleagues concerning this
  paragraph, while I am also keen of getting know-how.

 269. Hi, I do believe your website could be having browser
  compatibility issues. Whenever I look at your site in Safari, it
  looks fine however, when opening in Internet Explorer, it’s got
  some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up!
  Apart from that, wonderful blog!

 270. When someone writes an article he/she retains the thought of a user in his/her mind that how a user can understand it.
  Therefore that’s why this piece of writing is great.

  Thanks!

 271. It’s really a nice and useful piece of info. I’m happy that you just
  shared this helpful information with us. Please stay
  us up to date like this. Thank you for sharing.

 272. Hi there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it is really informative. I am going to watch out
  for brussels. I will be grateful if you continue this in future.
  A lot of people will be benefited from your
  writing. Cheers!

 273. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 274. Hello! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to give it a look.
  I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be
  tweeting this to my followers! Fantastic blog and brilliant style
  and design.

 275. We’re a gaggle of volunteers and starting a new
  scheme in our community. Your web site provided us with useful information to
  work on. You have performed an impressive job and our whole community shall be
  thankful to you.

 276. This is the perfect web site for everyone who hopes to understand this topic.
  You know so much its almost hard to argue with you (not that I really will need
  to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject that has been written about for many years.
  Excellent stuff, just excellent!

 277. you’re in point of fact a good webmaster. The site loading speed is incredible.

  It sort of feels that you’re doing any distinctive trick.

  In addition, The contents are masterwork. you have performed a excellent task on this matter!

 278. Howdy! Quick question that’s completely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?

  My site looks weird when browsing from my
  apple iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this
  problem. If you have any suggestions, please share.
  Cheers!

 279. This is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Short but very precise info… Thank you for sharing this one.

  A must read post!

 280. Hey this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding knowledge
  so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 281. Its like you read my mind! You seem to know so much about
  this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with some pics to drive
  the message home a little bit, but other than that, this is excellent blog.
  A fantastic read. I will definitely be back.

 282. Hey there! I’m at work browsing your blog from my
  new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog
  and look forward to all your posts! Carry on the outstanding
  work!

 283. I do trust all of the ideas you have offered on your post.
  They’re very convincing and will definitely work.
  Nonetheless, the posts are very short for starters.

  Could you please prolong them a little from subsequent time?
  Thank you for the post.

 284. I’m really enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to
  come here and visit more often. Did you hire out a developer to
  create your theme? Great work!

 285. Hi, I log on to your new stuff on a regular basis. Your story-telling style is witty, keep
  doing what you’re doing!

 286. Hey There. I found your blog using msn. This is a very
  well written article. I will make sure to bookmark it and return to
  read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely comeback.

 287. Awesome website you have here but I was wondering if you
  knew of any user discussion forums that cover the
  same topics discussed in this article? I’d really love to be a part of
  group where I can get comments from other knowledgeable individuals that share
  the same interest. If you have any suggestions, please let me
  know. Kudos!

 288. I believe what you wrote was very reasonable. However, what about this?
  what if you were to create a killer headline?
  I ain’t saying your content is not solid., but suppose you added a headline
  to possibly get people’s attention? I mean Vài cảm nghĩ và
  phản biện các nghi vấn của Po Dharma cùng BBT Harak Champaka.
  – ILIMOCHAMPA is a little boring. You should peek at Yahoo’s home page and note how they create post headlines to get viewers to
  click. You might try adding a video or a pic or two to
  grab people interested about what you’ve written.
  In my opinion, it might make your posts a little livelier.

 289. Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow
  you if that would be okay. I’m definitely enjoying your blog and look forward
  to new posts.

 290. Your means of explaining everything in this piece of writing is
  actually fastidious, every one be able to without difficulty understand it,
  Thanks a lot.

 291. Simply desire to say your article is as amazing.

  The clearness for your submit is just nice and that i could think you are an expert on this
  subject. Well along with your permission let me to take hold
  of your feed to keep updated with drawing
  close post. Thank you 1,000,000 and please keep up the rewarding work.

 292. Hello! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My website covers a lot of the same subjects as yours and I think we could
  greatly benefit from each other. If you’re interested feel
  free to shoot me an email. I look forward to hearing from you!

  Awesome blog by the way!

 293. After going over a few of the blog articles on your web site, I truly appreciate your way
  of writing a blog. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Take a
  look at my website too and let me know how you feel.

 294. It is appropriate time to make some plans for the long run and
  it’s time to be happy. I’ve learn this submit and if I could I desire
  to suggest you few attention-grabbing issues or suggestions.
  Perhaps you can write subsequent articles referring to this
  article. I want to learn even more things about it!

 295. It’s actually a great and useful piece of info. I’m glad that you shared this helpful info with us.
  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 296. It’s very effortless to find out any topic on web as compared to textbooks, as I found this piece of writing at this site.

 297. May I just say what a relief to discover somebody who really understands what they’re discussing on the web.

  You definitely know how to bring a problem to light and make it important.
  More people have to check this out and understand this side of
  the story. I can’t believe you’re not more popular since you
  certainly have the gift.

 298. Good day! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this article to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 299. Does your website have a contact page? I’m having a tough time
  locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got
  some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing
  it develop over time.

 300. Hi there, I wish for to subscribe for this website to take most up-to-date updates, thus where can i do it please help.

 301. It’s really a nice and helpful piece of info. I am glad that you
  just shared this helpful info with us. Please stay us informed like this.
  Thank you for sharing.

 302. My partner and I stumbled over here from a different website
  and thought I may as well check things out. I like what I
  see so now i am following you. Look forward to finding out
  about your web page again.

 303. Hi, I think your website could be having web browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I just wanted to give you a quick heads up! Apart from that,
  wonderful blog!

 304. Thanks for any other excellent article.
  The place else may just anybody get that kind of info in such an ideal approach of writing?
  I’ve a presentation subsequent week, and I’m
  on the look for such info.

 305. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site.
  You have some really great posts and I think I would
  be a good asset. If you ever want to take some of the load off,
  I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link
  back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Thank you!

 306. You’ve made some really good points there. I looked on the web
  for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 307. Awesome things here. I am very satisfied to look your article.
  Thanks so much and I’m having a look forward to contact you.
  Will you kindly drop me a mail?

 308. What i don’t realize is actually how you are no longer actually a lot more well-preferred than you might be now.
  You are very intelligent. You already know thus significantly in relation to this subject, made me for my part
  imagine it from so many various angles. Its like men and women don’t seem to be involved except it is one thing to do with Girl gaga!
  Your own stuffs excellent. All the time handle it up!

 309. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I desire to read more things about it!

 310. After looking over a handful of the blog posts on your website, I
  really like your way of blogging. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please visit my
  web site as well and let me know what you think.

 311. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time
  locating it but, I’d like to shoot you an email.
  I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it develop over time.

 312. This paragraph offers clear idea designed for the new users
  of blogging, that in fact how to do blogging and site-building.

 313. Terrific work! This is the type of information that are supposed to be shared across the web.

  Shame on Google for no longer positioning this submit upper!
  Come on over and discuss with my site . Thanks =)

 314. I know this web site gives quality dependent content and additional material, is there any other website which
  provides such information in quality?

 315. Wow, this piece of writing is nice, my younger sister is analyzing these kinds of things, therefore I am going to convey her.

 316. I always emailed this web site post page to all my contacts, because if like
  to read it then my friends will too.

 317. Everyone loves what you guys are usually up too. This kind
  of clever work and reporting! Keep up the very good works guys I’ve included you guys to our blogroll.

 318. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to
  assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
  Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently
  rapidly.

 319. Its like you read my mind! You appear to know so much about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you could
  do with some pics to drive the message home a
  little bit, but instead of that, this is fantastic blog.

  An excellent read. I will definitely be back.

 320. Hi to every body, it’s my first pay a visit of this web site;
  this blog carries remarkable and truly good material in favor of visitors.

 321. Hi my friend! I wish to say that this article is awesome, great written and include approximately all significant infos.
  I’d like to look more posts like this .

 322. Hi, i feel that i saw you visited my site so i came to go back the desire?.I’m trying to in finding things to enhance my website!I guess its ok to make use of some of your concepts!!

 323. Greetings! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I
  truly enjoy reading through your posts. Can you recommend
  any other blogs/websites/forums that cover the same topics?
  Thank you!

 324. Howdy I am so delighted I found your blog page, I really found you by mistake,
  while I was searching on Aol for something else, Anyhow I am here now and would just
  like to say thank you for a marvelous post and a all round entertaining
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the
  minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please
  do keep up the awesome work.

 325. Piece of writing writing is also a fun, if you be familiar with
  afterward you can write if not it is difficult to write.

 326. I constantly emailed this webpage post page to all my associates, because if like to read it next my friends
  will too.

 327. Definitely believe that which you said. Your favourite reason appeared to be at
  the web the easiest factor to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed
  while people consider concerns that they just don’t realize about.
  You managed to hit the nail upon the highest as well as defined out the whole thing with no need side-effects , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thank you

 328. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Very helpful information particularly the last
  part 🙂 I care for such information a lot.
  I was seeking this particular information for a very long time.

  Thank you and good luck.

 329. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my
  4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
  put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had
  to tell someone!

 330. Hello! I just want to give you a big thumbs up for your excellent information you’ve got here on this post.
  I will be coming back to your site for more soon.

 331. What a material of un-ambiguity and preserveness of precious familiarity on the topic of unexpected feelings.

 332. What you published made a ton of sense. However,
  think about this, suppose you were to write a
  awesome headline? I am not suggesting your information isn’t
  solid., however suppose you added something that grabbed folk’s attention? I mean Vài cảm nghĩ và phản biện các nghi vấn của Po
  Dharma cùng BBT Harak Champaka. – ILIMOCHAMPA is kinda
  plain. You ought to glance at Yahoo’s home page and
  watch how they create article titles to get viewers to click.
  You might add a video or a pic or two to get people excited about everything’ve
  written. In my opinion, it might bring your blog a little bit more interesting.

 333. I every time emailed this blog post page to all my contacts, as
  if like to read it after that my friends will too.

 334. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iphone and
  tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so
  she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she
  has 83 views. I know this is entirely off topic but
  I had to share it with someone!

 335. Aw, this was an exceptionally good post. Finding the
  time and actual effort to make a very good article… but what can I say…
  I put things off a lot and don’t manage to get anything done.

 336. Hey there! Someone in my Facebook group shared
  this website with us so I came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Exceptional blog and brilliant design.

 337. Great blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 338. Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I
  came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking
  and will be tweeting this to my followers!

  Superb blog and amazing design and style.

 339. I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is
  written by him as no one else know such detailed about my trouble.
  You’re amazing! Thanks!

 340. I was recommended this web site via my cousin. I am no longer positive whether this submit is written via him as no one else realize such distinct approximately my trouble. You’re wonderful! Thank you!

 341. I want to to thank you for this excellent read!!
  I definitely enjoyed every little bit of it.
  I’ve got you bookmarked to look at new things you post…

 342. I love what you guys are usually up too. Such clever work
  and coverage! Keep up the superb works guys I’ve included you guys
  to my personal blogroll.

 343. Great post. I used to be checking continuously this blog and
  I’m impressed! Very helpful info particularly the last part 🙂 I take care of
  such info a lot. I used to be seeking this particular info for
  a long time. Thanks and good luck.

 344. If you are going for finest contents like myself, simply
  pay a quick visit this web page daily for the reason that it offers feature contents, thanks

 345. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this
  superb blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will share this site with my Facebook group.
  Chat soon!

 346. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several
  websites for about a year and am anxious about switching to
  another platform. I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any help would be greatly appreciated!

 347. Fine way of explaining, and fastidious article to take facts on the topic
  of my presentation topic, which i am going to deliver in academy.
  pof natalielise

 348. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative
  and entertaining, and let me tell you, you’ve hit
  the nail on the head. The issue is something that not enough folks are speaking intelligently about.
  I am very happy I stumbled across this during my
  search for something regarding this.

 349. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would
  never understand. It seems too complicated and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 350. An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who was doing a little homework on this.
  And he actually bought me breakfast because I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah,
  thanx for spending time to talk about this matter
  here on your site.

 351. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day.
  It’s always useful to read articles from other writers and use a little something from their sites.

 352. I just could not depart your web site before suggesting that I extremely loved
  the standard information a person supply on your visitors?

  Is going to be back ceaselessly to investigate cross-check
  new posts

 353. Excellent post. I was checking continuously this weblog and
  I’m impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such information much.
  I was seeking this certain info for a very lengthy
  time. Thanks and best of luck.

 354. Hi there to all, because I am actually eager of reading this website’s post to be updated regularly.
  It consists of fastidious information.

 355. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell
  and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her
  ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally
  off topic but I had to tell someone!

 356. This is a great tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Short but very precise information… Many thanks for sharing this one.
  A must read article!

 357. Pretty section of content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to claim that
  I get in fact enjoyed account your blog posts.
  Any way I’ll be subscribing on your augment or even I achievement you get right
  of entry to constantly quickly.

 358. Hi there would you mind letting me know which hosting
  company you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster
  then most. Can you recommend a good web hosting provider at
  a fair price? Kudos, I appreciate it!

 359. You have made some really good points there. I checked on the web to
  find out more about the issue and found most people will go
  along with your views on this site.

 360. Its such as you read my mind! You appear to know so much about
  this, like you wrote the e-book in it or something.
  I believe that you could do with some p.c.
  to drive the message house a little bit, however other than that, this is magnificent blog.
  A fantastic read. I will certainly be back.

 361. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful &
  it helped me out a lot. I am hoping to present one
  thing back and aid others such as you aided me.

 362. Please let me know if you’re looking for a writer
  for your weblog. You have some really good posts and I
  feel I would be a good asset. If you ever want to take some
  of the load off, I’d love to write some material for your blog in exchange for a link back to
  mine. Please send me an e-mail if interested. Kudos!

 363. Wow! After all I got a web site from where I know how to truly take helpful information concerning my study and knowledge.

 364. It’s actually very difficult in this active life to listen news on Television, therefore I simply use the web for that reason,
  and get the hottest news.

 365. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you
  get a lot of spam remarks? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me insane so any support is very much appreciated.

 366. Hey, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boringK I miss your tremendous writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 367. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it
  up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back down the road.
  Cheers plenty of fish natalielise

 368. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is
  time to be happy. I have read this post and if
  I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to read more things about it!

 369. I needed to thank you for this good read!!
  I certainly loved every little bit of it. I’ve got
  you book marked to check out new stuff you post…

 370. obviously like your website but you have to test the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to inform the reality nevertheless I will definitely come back again.

 371. It is perfect time to make some plans for the long run and
  it’s time to be happy. I’ve learn this publish and if I
  may just I wish to recommend you few attention-grabbing things or advice.
  Perhaps you could write subsequent articles referring to this article.
  I want to learn more issues approximately it!

 372. Spot on with this write-up, I really feel this amazing site
  needs much more attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the
  info!

 373. Hello.This post was really motivating, especially since I was looking for thoughts on this topic last couple of days.

 374. I must express my thanks to this writer just for rescuing me from this type of crisis. Right after scouting throughout the the net and obtaining advice that were not productive, I assumed my life was gone. Living without the presence of strategies to the issues you have fixed all through your main write-up is a crucial case, and those that would have badly damaged my career if I had not come across your web blog. Your skills and kindness in controlling a lot of things was useful. I don’t know what I would have done if I hadn’t come upon such a stuff like this. It’s possible to now look ahead to my future. Thank you very much for the impressive and results-oriented guide. I won’t think twice to suggest your web blog to anyone who requires support on this topic.

 375. Hey there would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different
  then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 376. Thanks for your personal marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it,
  you will be a great author. I will remember to bookmark your blog and will come back at
  some point. I want to encourage that you continue your
  great writing, have a nice weekend!

 377. Fantastic web site. Plenty of useful info here. I am sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you on your sweat!

 378. I just want to say I am new to blogging and site-building and seriously loved you’re web page. Most likely I’m going to bookmark your website . You amazingly come with tremendous posts. Appreciate it for sharing your website.

 379. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However I am having issues with
  your RSS. I don’t know the reason why I can’t join it.
  Is there anybody having the same RSS problems? Anybody who knows the solution will you
  kindly respond? Thanks!!

 380. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to
  be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a
  formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the issue fixed soon.
  Cheers

 381. Aw, this was an exceptionally good post. Finding the time and actual effort to
  produce a really good article… but what can I say… I put things off a whole
  lot and never manage to get nearly anything done.

 382. Simply wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply
  great and i can assume you are an expert on this subject.

  Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 383. No Censorship, Freedom Of Speech, No F.B. Jail, Join Canund Social Network today for free and make: New Friends, Groups, upload video, Rewards program Pages, Events, Blog, Post in Market and enjoy all the games free! Great referral program for helping your friends join! Get free items with our new rewards program. We are also provide google play app and Apple I-Phone App

 384. Please let me know if you’re looking for a article
  author for your weblog. You have some really good
  articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load
  off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please shoot me an e-mail if interested. Kudos!

 385. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I
  get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service?
  Thanks!

 386. When someone writes an post he/she keeps the thought of a user in his/her mind
  that how a user can know it. Thus that’s why this paragraph is outstdanding.
  Thanks!

 387. Hello there! This article could not be written much better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I will send this post to him. Pretty sure he will have a great read. Many thanks for sharing!

 388. Hi are using WordPress for your blog platform? I’m
  new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 389. Thanks for your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and definitely will
  come back later on. I want to encourage that you continue your
  great work, have a nice holiday weekend!