Lễ hội Kate ở Pô Sah INư – Điểm nhắn của Bình Thuận – Hội Tụ Xanh

Hơn 2/3 thế kỷ trôi qua, lễ hội Katê vắng bóng trên tháp Pô Sah INư do những nguyên nhân khách quan của lịch sử, trong đó tác động xấu của hai cuộc chiến tranh là đáng kể, một phần nữa do cả nhóm tháp bị sụt lở, đổ bể do có thời gian tồn tại quá lâu (trên 1200 năm) và bị bỏ hoang hóa, cây cối bao phủ khó vào ra. Những lễ hội lớn thưa dần và vắng bóng. Hàng năm người Chăm ở các nơi chỉ lui tới một đôi lần để thực hiện các lễ nghi tôn giáo đã bị cắt gọn.

Chỉ từ khi nhóm đền tháp Pô Sah INư được trùng tu, tôn tạo lại (bắt đầu từ 1987 – 2000) thì người Chăm từ Ma Lâm, Hàm Phú, Hàm Trí lần lượt đến thăm viếng và thực hiện lễ nghi tôn giáo của mình.

Các lễ nghi hàng năm được tổ chức tại di tích Pô Sah INư như: Lễ tống ôn, lễ cầu đảo, lễ cầu mưa, lễ Rija Năgar, lễ Katê… nhưng chỉ ở mức độ nhỏ và giới hạn trong một dòng tộc, một vài dòng họ, theo đó cũng chỉ thực hiện một phần của những lễ lớn do hạn chế về tiền bạc, phương tiện đi lại và cả sự nhận thức về lễ hội. Không phải chỉ có người Chăm ở các xã miền núi của huyện Hàm Thuận Bắc, mà do có mối liên hệ từ lịch sử của quá khứ nên người Chăm từ Phú Lạc, Tuy Phong, một số ở Bắc Bình hàng năm cũng đến đôi lần để cúng tế tạ ơn ở đây.

Tất cả những lễ nghi trên cũng chỉ dừng lại ở mức độ đơn lẻ và gián đoạn. Trong những lễ nghi

 lớn như lễ hội Katê cũng chỉ thực hiện được những phần cơ bản của lễ mà không thực hiện được phần hội.

Năm này qua năm khác, người Chăm thầm mong sẽ có ngày tổ chức được một mùa lễ hội Katê thật lớn, thật đúng qui trình và ý nghĩa như gần một thế kỷ trước ông bà, tổ tiên của họ đã thực hiện.

Đáp ứng yêu cầu chính đáng đó của người dân, những năm gần đây ngành VHTT đã tiến hành khảo sát, nghiên cứu và thu thập tư liệu nằm trong sách vỡ, trong trí nhớ của người già, và sự thiết tha của Hội đồng phong tục, các vị chức sắc trong các làng Chăm, để nối lại và làm sống lại các giai đoạn, các qui trình của một lễ hội Katê để phục dựng lại với đầy đủ các giá trị văn hóa tinh thần vốn có của nó trong lịch sử. Việc làm này được đông đảo người Chăm trong và ngoài tỉnh đồng tình ủng hộ. Với ngành VHTT thì coi đây như một biểu hiện cụ thể và sống động của việc bảo tồn lưu giữ và phát huy các giá trị văn hóa phi vật thể của các dân tộc đã mai một trong quá khứ, theo tinh thần nghị quyết 5 của Trung Ương và nghị quyết 04 của tỉnh ủy Bình Thuận.

Quá trình khảo sát, nghiên cứu để chọn lọc tư liệu phục dựng, có thể gọi là kịch bản khoa học của lễ hội Katê. Nhưng không phải là việc sân khấu hóa, càng không thể cắt bỏ hay thêm bớt gì mà phải giữ gìn nguyên trạng, kể cả từng nghi thức nhỏ trong một lễ nghi, lời khấn, động tác múa lễ…

Trong đợt kỷ niệm 10 năm ngày Du lịch phát triển, UBND tỉnh, Ban tổ chức lễ hội du lịch Bình Thuận – Hội tụ xanh đã quyết định tổ chức nhiều chương trình văn hóa, nghệ thuật, lễ hội, thể thao ở thành phố Phan Thiết. Lễ hội Katê được chọn làm điểm nhấn tại khu vực chính ở tháp Pô Sah INư trong quần thể đồi lầu ông Hoàng thuộc phường Phú Hài, Thành phố Phan Thiết từ ngày 22 – 23/10/2005.

Lễ hội Katê ở Pô Sah INư năm nay là lần đầu tiên sau hơn 2/3 thế kỷ được tổ chức quy mô, hoành tráng có sự tham gia của người Chăm tại Ma Lâm, Hàm Trí, Hàm Phú. Bắt đầu bằng đoàn rước y phục từ Hàm Phú về đến dốc lầu ông Hoàng, từ đây rước vào sân bãi của tháp Pô SahNư. Y phục đặt trong các rạp dựng sẵn tại đây để chuẩn bị cho ngày hôm sau rước lên tháp, chính thức mở lễ hội Katê.

Lễ hội Katê còn được gọi là Mbang Katé với nội dung chính là một trong những lễ hội mọi người quan tâm nhất trong năm của người Chăm. Katê được tổ chức vào ngày mùng một tháng bảy Chăm lịch (khoảng tháng 10 dương lịch, năm nay đúng vào ngày 22 – 23/10/2005). Katê nhằm tưởng nhớ đến những người đã khuất, tưởng nhớ đến các vị anh hùng dân tộc (được người Chăm tôn vinh làm thần). Ở đền tháp thờ vị vua nào, người ta tổ chức lễ tưởng nhớ vị vua đó, như tháp Pô Rômê thì tưởng nhớ vua Po Rômê, ở tháp Po Klaong Girai thì tưởng nhớ vua Po Klaong Girai, ở tháp Pô Đam thờ vua Pô Đam, tại tháp Pô Sah INư ở Phan Thiết thờ và cúng tế Pô SahNư. Còn tại các đền thờ thì tưởng nhớ đến các vị vua của thời kỳ sau, như Po Nit, Po Klaong Mơhnai, Po Klaong Khul. Các vị vua này đã có công lao to lớn trong việc kiến thiết vương quốc cổ Champa xưa kia cùng với công lao hướng dẫn người Chăm làm thuỷ lợi và sản xuất nông nghiệp. Lễ Katê còn có ý nghĩa nhằm tưởng nhớ đến tổ tiên ông bà. Chỉ sau khi Katê ở các đền thờ, đền tháp tổ chức xong thì Katê ở làng mới bắt đầu.

Sau những điệu múa chào đón các thần linh là nghi thức rảy nước trong Lễ Mở cửa đền thờ do thầy Po Dhia(Sư Cả) và các thầy Paséh thực hiện, tiếp theo đó là nghi thức tắm tượng được tiến hành. Những nghi thức này xuất phát từ các tập tục bản địa vốn có nguồn gốc sâu xa là nền văn minh nông nghiệp lúa nước liên quan đến thuật cầu mưa. Y phục được Po Dhia làm lễ ban phước và trao cho Muk Pajâu (bà bóng) mặc vào tượng vua (ở Pô SahNư là bệ thờ Linga – Yoni) đặt trong tháp thờ. Sau khi tiến hành nghi thức mặc y phục, cuộc tế lễ bắt đầu. Trong khung cảnh trang nghiêm tại lòng đền tháp, tiếng của một thầy Paséh kể tiểu sử và ca tụng công đức các vị thần hòa lẫn với tiếng kèn saranai, đàn ka nhi réo rắt và tiếng trống ghi năng, trống paranưng rộn rã. Trong khi đó, ở trước thềm cửa đền thờ, các phụ nữ Chăm bày biện la liệt các lễ vật dâng cúng thần linh để cầu xin ơn lành, cầu cho gia đình một năm mới, một vụ mùa tươi tốt. Lễ vật có cả món ngọt lẫn món mặn. Những người bày lễ cúng trước đền thờ tuần tự mang trầu cau vào để thờ nhờ các thầy Paséh dâng lên thần linh. Các nghi lễ trên đền thờ được kết thúc vào buổi chiều.

Chúng ta sẽ thấy những lễ nghi chính của Katê được trình diễn như ở Tháp Pô Rômê và Pô Klaong Girai tại Ninh Thuận. Sẽ thú vị hơn khi ở Pô Sah INư ngoài những lễ nghi chính của người Chăm Bàlamôn trong Katê còn có sự xen lẫn một số lễ nghi của người Chăm Bàni. Đây là sự khác biệt ở một số nơi khác. Điều đó cũng nói lên nguồn gốc xa xưa về tôn giáo của người Chăm và ý nghĩa to lớn hơn của Katê – Pô SahNư chính là tính cộng đồng cao trong di sản văn hóa tinh thần của họ.

Trong suốt thời gian từ sáng đến chiều của ngày lên tháp, từng dòng từng dòng người tiếp tục lũ lượt tuôn về các tháp, các bà cụ già mang lễ vật đến cầu khấn, gia đình bình an, hoà thuận hoặc dâng lễ để tạ ơn thần đã đáp ứng lời cầu xin, cứu giúp mọi người. Không chỉ riêng người Chăm, mà ở các đền tháp, đền thờ còn có cả người Việt ở khu vực lân cận cũng đến tháp dâng lễ cầu xin, cúng bái. Sự có mặt của ngư dân ở ven biển Phan Thiết là không thể thiếu ở lễ hội này, đây kết quả của quá trình tiếp xúc và giao lưu văn hóa trong lịch sử của hai dân tộc.

Lễ hội Katê phản ánh sâu sắc nền văn hóa nghệ thuật truyền thống của dân tộc Chăm. Katê là cơ hội để mọi người gần gũi, gắn bó, đoàn kết, thương yêu nhau hơn trong cuộc sống, là dịp để vui chơi, giải trí sau một năm lao động miệt mài. Katê còn là môi trường sống động trong việc bảo lưu và phát triển nền văn hóa cổ truyền của dân tộc Chăm, là một biểu hiện gìn giữ bản sắc dân tộc của cộng đồng người Chăm và đã góp phần làm phong phú kho tàng văn hóa Việt Nam đa dạng và giàu bản sắc.

Ngoài sự tham gia chính của người Chăm huyện Hàm Thuận Bắc còn có người Chăm từ Bắc Bình, Tuy Phong, Phú Yên và TP. Hồ Chí Minh cùng các chương trình hoạt động văn hóa nghệ thuật khác tại khu vực tháp Pô SahNư…sẽ tôn vinh lễ hội Katê hơn và làm cho những ngày hội Bình Thuận – Hội tụ xanh thành công và mang lại nhiều niềm vui, sự phấn khởi trong người dân và khách du lịch tạo động lực cho sự phát triển du lịch bền vững

 

Theo Binhthuantoday.com

 

 

.

262 thoughts on “Lễ hội Kate ở Pô Sah INư – Điểm nhắn của Bình Thuận – Hội Tụ Xanh

 1. 100有機潤唇膏 雙頭磨沙滋潤豐唇膏 滋潤豐唇蜜 亮彩保濕口紅 亮彩保濕唇蜜 持久亮麗雙頭唇彩 唇線筆 唇膏筆 抗炎作用原理:內環境平衡,增強陰道內免疫力 CO2可本質的改變組織特性,使粘膜組織新生 陰道上皮細胞功能增強,大量糖原在陰道桿菌作用下分解成乳酸,逐步恢復陰道正常的PH值 免疫力增強,降低私密處感染

 2. APIVITA 艾蜜塔 【臉部】仙人掌滋潤更生面膜 Express Gold Hydrating & Revitalizing Mask with Prickly Pear的商品介紹 UrCosme (@cosme TAIWAN) 商品資訊 APIVITA 艾蜜塔,臉部,仙人掌滋潤更生面膜 Express Gold Hydrating & Revitalizing Mask with Prickly Pear

 3. I simply want to say I am just new to weblog and truly enjoyed this website. Probably I’m going to bookmark your blog post . You absolutely have incredible stories. Appreciate it for sharing with us your website page.

 4. I have a video post in blogger then how can I put a repost link to that? I have already go to addthis but don’t know how to put the code in its proper place wherein the individual posts are being place with an embed this or repost this or share this. Please help..

 5. Hi there, I discovered your web site by the use of Google while looking for a comparable matter, your site came up, it appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 6. I have been surfing on-line more than 3 hours these days, but I by no means found any fascinating article like yours. It¡¦s beautiful value enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you probably did, the web shall be much more helpful than ever before.

 7. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 8. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Reading this info So i¡¦m happy to express that I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I such a lot undoubtedly will make certain to don¡¦t forget this website and provides it a glance on a constant basis.

 9. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 10. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 11. you are in point of fact a just right webmaster. The site loading pace is amazing. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you have done a wonderful task in this topic!

 12. Needed to draft you a little bit of note just to thank you very much over again on the beautiful tactics you have shared on this site. It has been simply tremendously open-handed with people like you to allow freely exactly what a number of us could possibly have advertised as an ebook to make some profit for themselves, and in particular seeing that you might have tried it in the event you wanted. These things also served as the great way to be sure that other individuals have similar interest really like mine to know significantly more concerning this condition. I’m certain there are some more pleasant times up front for individuals that examine your blog.

 13. I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I will learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

 14. You can certainly see your expertise within the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

 15. Great blog here! Also your web site loads up fast!

  What web host are you using? Can I get your affiliate link to
  your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 16. I know this website offers quality depending posts and other data,
  is there any other website which provides these kinds of things in quality?

 17. If some one needs to be updated with newest technologies afterward he must be
  pay a quick visit this website and be up to date
  all the time.

 18. Excellent post. I used to be checking constantly this weblog and I am impressed!
  Extremely helpful information particularly the
  last phase 🙂 I care for such information a lot.
  I used to be seeking this certain info for a long time.
  Thank you and best of luck.

 19. Hello, i feel that i noticed you visited my web site so i came to go back the favor?.I’m
  trying to find issues to enhance my site!I suppose its adequate to use a few of your concepts!!

 20. I do not even know the way I stopped up here, however I thought
  this submit was great. I don’t know who you are however
  definitely you are going to a famous blogger when you aren’t already.

  Cheers!

 21. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging
  for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, let alone the content!

 22. Your style is so unique compared to other people I’ve read
  stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity,
  Guess I’ll just book mark this page.

 23. Howdy I am so glad I found your website, I really found you by accident, while I was researching on Bing for something else,
  Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot for
  a marvelous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through
  it all at the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read more, Please do keep up the awesome job.

 24. Have you ever considered writing an e-book or guest
  authoring on other websites? I have a blog based upon on the
  same topics you discuss and would love to have you
  share some stories/information. I know my readers would enjoy your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to send
  me an e mail.

 25. Howdy! This blog post could not be written much better!

  Looking through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I am going to forward this post to him.

  Fairly certain he’ll have a great read. I appreciate
  you for sharing!

 26. Would you say “No” to 37 tools that will build and automate your website, so you don’t have to touch it again? All for a price of peanuts – $15 – yeah, stupidly cheap for 37 automation tools that do all the hard work for you. One of the tools even creates banners for you lol! You will not find anything like this in your whole life! Go and grab your copy before all software is gone! Click here: Affiliate Bots 2.0

 27. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you
  design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz answer back as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got
  this from. many thanks

 28. What i don’t understood is in truth how you’re no longer really a lot more
  well-preferred than you may be right now. You’re so intelligent.

  You understand thus significantly in relation to this subject, produced me personally believe it
  from so many numerous angles. Its like women and men are not interested unless it is one thing to do with Lady gaga!
  Your individual stuffs outstanding. All the time care
  for it up!

 29. Hello my loved one! I want to say that this post is awesome, great written and include almost all vital infos.
  I would like to see more posts like this .

 30. I seriously love your blog.. Excellent colors & theme.

  Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m attempting
  to create my very own site and would love to find out where you
  got this from or exactly what the theme is called. Thanks!

 31. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself
  or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to construct
  my own blog and would like to find out where u got this from.
  thanks

 32. Hi there, I do believe your web site might be having browser compatibility
  issues. When I take a look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in IE, it has some overlapping issues.
  I simply wanted to give you a quick heads up!
  Besides that, fantastic blog!

 33. Undeniably imagine that which you stated. Your favorite reason appeared
  to be at the internet the simplest thing to understand of.
  I say to you, I certainly get irked even as other people consider issues that they
  just do not recognize about. You managed to hit the nail
  upon the top and also outlined out the entire thing with no need side-effects , folks
  can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 34. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following.

  unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot
  often inside case you shield this increase.

 35. I was recommended this web site by my cousin.
  I am not sure whether this post is written by
  him as nobody else know such detailed about my problem. You are incredible!
  Thanks!

 36. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to
  be happy. I have read this post and if I could I desire
  to suggest you some interesting things or suggestions.
  Maybe you could write next articles referring to this article.

  I wish to read even more things about it!

 37. Hello my loved one! I wish to say that this article is awesome, great written and include
  almost all important infos. I would like to look more posts like this .

 38. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could
  add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was
  hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog
  and I look forward to your new updates.

 39. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.

  I will make sure to bookmark it and return to read more of
  your useful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 40. Hey! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
  There’s a lot of folks that I think would really appreciate your
  content. Please let me know. Many thanks

 41. Wow, marvelous blog layout! How long have you
  been running a blog for? you make running a blog look easy.
  The whole glance of your website is excellent,
  let alone the content!

 42. A person essentially lend a hand to make significantly articles I might state.
  This is the first time I frequented your website page and up to now?
  I surprised with the analysis you made to create this actual put up
  amazing. Magnificent job!

 43. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s both educative and
  entertaining, and without a doubt, you’ve hit the nail
  on the head. The problem is an issue that too few men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I stumbled across this during
  my search for something relating to this.

 44. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an e-mail.
  I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.

 45. Fantastic site you have here but I was wondering if you
  knew of any user discussion forums that cover the same topics
  discussed here? I’d really love to be a part of group where I can get suggestions from other knowledgeable people
  that share the same interest. If you have any suggestions, please let
  me know. Thanks!

 46. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this
  post is written by him as nobody else know such detailed about my problem.
  You are wonderful! Thanks!

 47. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone
  and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a
  youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 48. Good day! Do you know if they make any plugins to safeguard
  against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any
  suggestions?

 49. Good day! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
  There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Thank you

 50. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each
  time a comment is added I get three emails with the same
  comment. Is there any way you can remove people from that service?
  Thanks!

 51. I’m excited to discover this page. I wanted to thank you for ones time for
  this wonderful read!! I definitely liked every bit of it and i also have you
  bookmarked to check out new stuff on your web site.

 52. It’s really a nice and helpful piece of info.
  I am satisfied that you just shared this useful info with us.
  Please stay us up to date like this. Thank you for
  sharing.

 53. I have been browsing online more than 3 hours today, yet
  I never found any interesting article like yours. It is pretty
  worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good
  content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 54. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using
  for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for
  another platform. I would be fantastic if you could point
  me in the direction of a good platform.

 55. Hi there would you mind letting me know which hosting company you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I
  must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you recommend a good web hosting provider at a fair price?
  Cheers, I appreciate it!

 56. I’m more than happy to find this page. I wanted to thank
  you for ones time for this fantastic read!! I definitely
  appreciated every little bit of it and i also have you bookmarked
  to check out new things on your web site.

 57. Hello there, You’ve done an incredible job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends.
  I am sure they will be benefited from this web site.

 58. Great beat ! I wish to apprentice whilst you
  amend your website, how can i subscribe for a weblog website?
  The account helped me a acceptable deal. I have been a little
  bit familiar of this your broadcast provided vibrant transparent idea

 59. Having read this I believed it was very informative.
  I appreciate you spending some time and energy to put this article together.
  I once again find myself personally spending a lot
  of time both reading and posting comments. But so what,
  it was still worth it!

 60. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was super long)
  so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your
  blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.

  Do you have any tips and hints for novice blog writers? I’d
  genuinely appreciate it.

 61. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that
  I have really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you
  write again soon!

 62. Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person’s blog link
  on your page at suitable place and other person will also do similar for you.

 63. Appreciating the time and energy you put into your website and in depth
  information you present. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Wonderful read!
  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 64. Fantastic site you have here but I was curious about if
  you knew of any community forums that cover the
  same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of online community
  where I can get suggestions from other experienced individuals that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know. Thank you!

 65. Hi, Neat post. There is a problem together with your website in web explorer, may test this?
  IE nonetheless is the marketplace leader and a big section of other people will omit your great writing because of this problem.

 66. Hi, i believe that i noticed you visited my weblog so i came to return the prefer?.I’m trying to
  to find things to enhance my site!I guess its ok to make use of
  a few of your ideas!!

 67. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot.
  I was seeking this particular info for a long time.
  Thank you and good luck.

 68. I’ve read some just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.
  I wonder how much effort you set to create the sort of wonderful informative website.

 69. I like the helpful information you provide in your
  articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite certain I’ll learn lots of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 70. It’s really a great and useful piece of information. I am satisfied that you just shared
  this helpful information with us. Please keep us
  informed like this. Thanks for sharing.

 71. Woah! I’m really digging the template/theme
  of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance”
  between user friendliness and visual appearance. I must say that you’ve done a awesome job with this.
  Additionally, the blog loads super quick for me on Firefox.
  Outstanding Blog!

 72. Thanks for every other wonderful article. The place else could
  anyone get that type of information in such a perfect way of writing?
  I have a presentation next week, and I am on the search for such
  information.

 73. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command
  get got an nervousness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 74. I’m gone to convey my little brother, that he should also visit this weblog
  on regular basis to take updated from most recent news.

 75. Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but after I clicked
  submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m
  not writing all that over again. Regardless, just wanted
  to say great blog!

 76. Hi! I’ve been following your website for some time now and finally got the courage to go ahead and
  give you a shout out from Houston Texas! Just wanted to say keep up the good job!

 77. I have been browsing on-line greater than 3 hours today, but
  I never discovered any fascinating article like yours.

  It is beautiful worth sufficient for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content material
  as you probably did, the web shall be a lot more useful than ever before.

 78. Great blog here! Also your website loads up very
  fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 79. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several
  weeks of hard work due to no back up. Do you have
  any solutions to protect against hackers?

 80. Hey there this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to
  manually code with HTML. I’m starting a blog
  soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone
  with experience. Any help would be greatly appreciated!

 81. Greetings from California! I’m bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch
  break. I enjoy the information you present here and can’t wait to take a
  look when I get home. I’m shocked at how quick your blog
  loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyhow, good blog!

 82. Great items from you, man. I’ve understand your stuff prior to and you are just extremely wonderful.
  I really like what you’ve received here, really like what you are stating and the way by which you are
  saying it. You make it enjoyable and you still take care of to stay it sensible.
  I cant wait to read far more from you. This is really a terrific
  website.

 83. You could definitely see your skills in the work you write.
  The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they
  believe. All the time go after your heart.

 84. I like the valuable information you provide in your articles.

  I will bookmark your blog and check again here frequently.
  I am quite sure I will learn a lot of new stuff right here!

  Best of luck for the next!

 85. Its like you read my mind! You seem to know so much about this,
  like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but other than that,
  this is excellent blog. A fantastic read. I will definitely
  be back.

 86. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and
  sources back to your webpage? My blog site is in the very same area of interest as yours and my users would really benefit from some of the
  information you provide here. Please let me know if this ok with you.
  Thank you!

 87. Howdy I am so thrilled I found your webpage, I really found you by accident, while I was browsing on Bing for something else, Nonetheless
  I am here now and would just like to say cheers
  for a marvelous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  go through it all at the moment but I have bookmarked it and also included your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the excellent
  jo.

 88. What’s up it’s me, I am also visiting this web site regularly, this
  web site is really fastidious and the people are really sharing nice thoughts.

 89. This is the right blog for anybody who really wants to understand
  this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I personally would want to…HaHa).
  You certainly put a brand new spin on a subject which has been discussed for a
  long time. Wonderful stuff, just great!

 90. Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems
  with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good
  platform.

 91. I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 92. It’s hard to come by knowledgeable people on this subject, however, you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 93. F*ckin’ amazing things here. I’m very glad to see your article. Thanks so much and i am taking a look forward to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

 94. I am genuinely glad to glance at this web site posts
  which includes plenty of useful information, thanks for providing
  these data.

 95. Unquestionably imagine that which you said. Your favorite justification appeared to be
  at the internet the simplest thing to remember of.
  I say to you, I definitely get annoyed at the same time as
  other people think about issues that they plainly don’t realize about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the entire thing without having side-effects , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thank you

 96. Hello! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out
  and say I genuinely enjoy reading your blog posts.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same topics?
  Thanks for your time!

 97. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service? Appreciate it!

 98. It is really a nice and useful piece of information. I am happy that
  you simply shared this useful information with
  us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 99. I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble.

  You are amazing! Thanks!

 100. I’ve been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any
  interesting article like yours. It is pretty worth enough for
  me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful
  than ever before.

 101. Hello very nice blog!! Guy .. Excellent .. Superb ..
  I will bookmark your web site and take the feeds also?
  I am glad to search out numerous useful information here within the submit, we’d like
  work out more strategies in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 102. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am encountering problems with your RSS.
  I don’t understand why I am unable to subscribe to it. Is there anybody having similar
  RSS problems? Anyone that knows the solution will you kindly
  respond? Thanx!!

 103. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally,
  if all site owners and bloggers made good content
  as you did, the net will be much more useful than ever before.

 104. I know this site provides quality based articles and
  other material, is there any other website which offers these stuff
  in quality?

 105. Hi there very nice website!! Man .. Excellent ..
  Wonderful .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally?
  I’m happy to find numerous helpful information right here within the submit, we need
  develop more techniques on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 106. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your
  website? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could
  connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one
  or two pictures. Maybe you could space it out better?

 107. This is very interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.

  Also, I’ve shared your site in my social networks!

 108. I’ve read some excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
  I wonder how a lot attempt you set to make this sort
  of excellent informative web site.

 109. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who was doing a little homework on this.
  And he actually bought me breakfast because I found it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending some time to discuss this topic
  here on your web site.

 110. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice,
  keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site
  to come back down the road. All the best

 111. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such great info being shared freely out there.

 112. Hello! I could have sworn I’ve been to this website before but
  after looking at some of the articles I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely pleased I stumbled upon it and I’ll be book-marking
  it and checking back frequently!

 113. Great blog here! Also your web site loads up very fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your
  host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 114. No matter if some one searches for his vital thing, so he/she desires to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

 115. I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 116. Thanks , I have recently been searching for information about
  this subject for ages and yours is the greatest I’ve came
  upon till now. But, what in regards to the conclusion? Are you sure about the source?

 117. It’s actually a great and helpful piece of info. I am glad that you just shared this useful information with
  us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 118. I haven’t checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 119. fantastic points altogether, you just received a brand new reader.
  What may you suggest about your publish that you just made
  some days in the past? Any positive?

 120. Hello there! This article could not be written any better!
  Looking through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I most certainly will forward
  this article to him. Fairly certain he’ll have a good read.

  Thanks for sharing!

 121. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that
  it is really informative. I am gonna watch out for brussels.
  I’ll appreciate if you continue this in future.

  Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 122. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto
  a friend who had been conducting a little homework
  on this. And he in fact ordered me dinner due to the fact that I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanx for spending the time to discuss this subject here on your blog.

 123. Hi there! I could have sworn I’ve been to this website before
  but after going through some of the posts I realized
  it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I came across it and I’ll be bookmarking it and
  checking back frequently!

 124. Hi! I’m at work browsing your blog from my new iphone! Just wanted to say I
  love reading through your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the excellent work!

 125. Howdy, I think your website could be having web browser compatibility issues.

  Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however,
  if opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Besides that, wonderful site!

 126. Wow, wonderful weblog layout! How lengthy have
  you ever been running a blog for? you made running a blog glance
  easy. The whole look of your website is excellent,
  as smartly as the content!

 127. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thank you

 128. Hello, Neat post. There’s an issue along with your website in internet explorer, would check this?
  IE nonetheless is the market leader and a good portion of other people will pass over your excellent writing because of this problem.

 129. I’ve been browsing online more than 2 hours today, yet
  I never found any interesting article like yours. It’s pretty
  worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers
  made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 130. Whats up very cool blog!! Man .. Excellent .. Wonderful ..
  I will bookmark your blog and take the feeds also? I’m happy to search out so many helpful info
  here within the submit, we’d like develop more techniques in this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

 131. I’m impressed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both educative and interesting, and let me
  tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something which too few people are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy that I came across this in my hunt for something regarding this.

 132. Hi there would you mind sharing which blog
  platform you’re working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a difficult time
  choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different
  then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for being off-topic but I
  had to ask!

 133. Howdy! Would you mind if I share your blog with my zynga group?
  There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thanks

 134. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying
  your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.

  Do you have any helpful hints for first-time blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

 135. I believe this is among the most vital info for me. And i
  am glad reading your article. But should observation on some general issues,
  The site style is perfect, the articles is really excellent
  : D. Excellent activity, cheers

 136. Hey There. I found your blog using msn. This is a really
  well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more
  of your useful information. Thanks for the post.

  I will definitely return.

 137. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of
  hard work due to no data backup. Do you have any solutions to protect against hackers?

 138. Magnificent goods from you, man. I have understand your
  stuff previous to and you are just too magnificent. I really like what you have acquired here, really like what
  you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care
  for to keep it wise. I can not wait to read much more from you.
  This is really a great site.

 139. Hey! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward
  to all your posts! Keep up the great work!

 140. My brother recommended I may like this website.
  He used to be totally right. This publish truly made my day.
  You cann’t consider simply how much time I had spent for
  this info! Thank you!

 141. Hi, I think your blog might be having browser
  compatibility issues. When I look at your blog site in Safari, it looks
  fine but when opening in Internet Explorer, it has
  some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, terrific blog!

 142. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make
  your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?

 143. Right here is the perfect website for everyone who hopes to understand this topic.

  You realize so much its almost hard to argue with you (not that
  I personally would want to…HaHa). You certainly put a
  brand new spin on a topic that has been written about for ages.
  Great stuff, just excellent!

 144. I just could not leave your website before suggesting that I really loved the usual info an individual
  supply to your guests? Is going to be back continuously in order to check
  up on new posts

 145. I’ve been browsing online more than 4 hours today, yet I never found
  any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.

  In my view, if all web owners and bloggers made good content as you
  did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 146. Hey there! I know this is somewhat off-topic but I had to ask.
  Does running a well-established blog like yours take a massive
  amount work? I’m brand new to writing a blog but I do write in my journal everyday.
  I’d like to start a blog so I can easily share my experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for new aspiring bloggers.
  Thankyou!

 147. I don’t even know how I ended up here, but I thought this
  post was good. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 148. Hey there would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 149. Hi, Neat post. There is a problem together with your web site in internet explorer, could check this?
  IE nonetheless is the market chief and a large component to folks will leave
  out your excellent writing due to this problem.

 150. Hey! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting
  a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You have done a outstanding job!

 151. It is perfect time to make some plans for the future and it is
  time to be happy. I’ve read this post and if
  I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it!

 152. Thanks for the marvelous posting! I really enjoyed reading it,
  you will be a great author.I will make sure to bookmark your
  blog and may come back from now on. I want to
  encourage continue your great job, have a nice afternoon!

 153. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I
  am experiencing troubles with your RSS. I don’t understand why I cannot subscribe to it.
  Is there anybody else having similar RSS problems? Anybody who knows the solution will you kindly respond?
  Thanx!!

 154. Hey there! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
  There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.

  Please let me know. Cheers

 155. I simply want to mention I am all new to weblog and certainly enjoyed your page. Probably I’m want to bookmark your site . You really come with remarkable articles and reviews. Cheers for sharing with us your website.

 156. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really
  nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to
  come back down the road. All the best

 157. Aw, it was a very good post. In concept I have to devote writing like this moreover – taking time and actual effort to make a great article… but what things can I say… I procrastinate alot through no means seem to get something carried out.

 158. I am very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 159. I am extremely impressed with your writing skills as well as with
  the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare
  to see a nice blog like this one nowadays.

 160. I do not even understand how I stopped up here, however I thought this submit was once good. I do not realize who you’re but certainly you are going to a well-known blogger for those who aren’t already Cheers!

 161. It’s really a nice and helpful piece of information. I’m glad that you shared
  this helpful info with us. Please stay us up to date
  like this. Thanks for sharing.

 162. It’s really very complex in this active life to listen news on TV, therefore I only use web for that purpose, and get the latest information.

 163. I am writing to let you understand what a fantastic encounter our daughter found checking your web site. She learned a wide variety of issues, which include what it’s like to possess a great helping character to get other folks with ease thoroughly grasp some tortuous subject matter. You actually did more than our own desires. I appreciate you for displaying such invaluable, trustworthy, explanatory and even fun tips on your topic to Ethel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.