Kate lễ hội bản địa truyền thống Champa: Sự tiếp nối của văn minh Sa Huỳnh

Kate lễ hội bản địa truyền thống Champa: Sự tiếp nối của văn minh Sa Huỳnh

 

Gần đây xuất hiện một chùm ý kiến trái chiều với dòng chảy tự nhiên của truyền thống Kate. Một nhà nghiên cứu hàng đầu người Cham đã có cách tiếp cận, nhìn nhận và đánh giá lễ hội Kate đang thực hiện ở hải ngoại theo một cách khác thường và “phát minh” ra hai định nghĩa khác nhau về Kate mà sự thật, Kate chỉ có một ý nghĩa duy nhất vốn có được các thế hệ người Chăm tiếp nối nhau lưu giử. Tên gọi Kate có thể khác, hình thức tổ chức có thể khác nhau theo thời gian, không gian nhưng “định nghĩa”, nội dung và ý nghĩa Kate thì chỉ có duy nhất một.

Kate từng có nhiều tên gọi khác nhau như là lễ hội truyền thống, lễ hội tin ngưỡng bản địa, và là lễ hội dân gian đó là theo GS-TS Trần Ngọc Thêm, TS Phan Quốc Anh. Trong tài liệu nghiên cứu của mình ThS Trương Văn Món, Ngô Văn Doanh và ThS Đàng Năng Hòa cho Kate là lễ hội truyền thống dân gian đặc sắc nhất. Đặc biệt theo nghiên cứu của TS Phan Quốc Anh, ThS Đàng Năng Hòa và tư liệu trong Đại Nam Nhất thống Chí cho rằng Kate là lễ hội dân gian có qui mô lớn như tết nguyên đán. Dân gian là yếu tố bản địa trung tính không phụ thuộc tôn giáo. Theo đa số các nhà Champa học, Kate là lễ hội bản địa dân gian truyền thống.

Trong nghiên cứu của Harak Champaka 40, 41 và PGS-TS Po Dharma, Kate chỉ là lễ tục Ahier, lại còn có phát hiện ra định nghĩa khác tại hai hội đoàn Champa ở Hoa Kỳ mâu thuẩn với Kate ở quê nhà. Qua bài viết ngắn này, chúng tôi không có tham vọng nói hết về Kate, vẫn còn nhiều điều bí ẩn cần nhiều nghiên cứu thêm mới giải mã được, chỉ muốn nhấn mạnh ở hai điểm mà độc giả có thể tự mình kết luận được là:

1/. Kate có một định nghĩa duy nhầt hay có thể có hai định nghĩa như Harak Champaka đã tìm thấy ở hai hội đoàn khác nhau tại Mỹ và khác với ý nghĩa Kate bên nhà hay không?

2/. Kate là lễ tục Ahier hay là lễ hội truyền thống dân gian?

Do phát hiện mới này, khiến tất cả các bài nghiên cứu liên quan đến Kate, tất cả các DVD, you tube về Kate phải được duyệt lạI, để thấy, và mừng là Kate luôn hoành tráng và sinh động, nhất là Kate 2009 được xem là Kate lớn nhất từ trước đến nay.

A/. Kate, có duy nhất một định nghĩa hay nhiều định nghĩa?:

PGS-TS Po Dharma định nghĩa Kate, trong trang 15 và 16, Harak CPK 41, cho là theo ý nghĩa Ahier (tàn dư Balamon) Kate là lễ tế Yang Po amư là duy nhất nam thần Shiva; Theo ý nghĩa tín ngưỡng địa phương là lễ tạ ơn ba vị thần linh Po Klaung Garai, Po Rame, Po Ana Nagar, cũng là biểu trưng của thần Shiva và Bhargavati.

“..lễ tục Kate truyền thống, một khi đến xứ Hoa Kỳ, đã trở thành hai lễ hội và mang hai ý nghĩa khác nhau, tùy theo quan điểm của từng hội đoàn.”

Còn Kate bên nhà:

Theo báo Du Lịch Việt Nam, Kate: “như là ngày tết, là lễ hội thiêng liêng để tưởng niệm các anh hùng liệt sĩ, tổ tiên ông bà, tạ ơn các thần linh đã giúp mưa thuận gió hòa, mùa màng bội thu.” Trong báo Bình Thuận: “ nhằm tưởng nhớ đến những người đã khuất, anh hùng dân tộc, các vị Vua (được người Cham tôn vinh làm thần), tưởng nhớ đến ông bà tổ tiên.”

Theo Sakaya ThS Trương Văn Món: “Đây là lễ hội của người Chăm nhằm tưởng nhớ các vị Nam thần như Pô Klong Garai, Pô Rôme (vua)… Và tưởng nhớ ông bà tổ tiên, trời đất đã phù hộ độ trì cho con người.” Quê hương online cho rằng: “ Kate là tết Cham nhằm tưởng nhớ anh hùng liệt sĩ, tổ tiên ông bà, tạ ơn thần linh”. Theo TS Phan Quốc Anh, đây là lễ trọng như ngày tết nguyên đán, cúng tế thần- vua, cầu cúng thần linh, ông bà tổ tiên phù hộ độ trì, chúc tụng nhau may mắn, phát đạt. Nhiều nhà Champa học đã dẫn ở trên và các báo đài đều ý chung như nhau.

Tóm lại Kate có duy nhất một định nghĩa: LÀ LỄ TƯỞNG NIỆM VÀ TẠ ƠN THẦN- VUA, ANH HÙNG, TIỀN NHÂN, ÔNG BÀ, TỔ TIÊN, CẦU MONG AN BÌNH, HẠNH PHÚC CHO CON CHÁU CHAMPA.

Căn cứ trên hiện thực nêu trên và thực tế đại lễ Katê tại Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa và Hội Truyền Thống Champa Hoa Kỳ các năm qua, chúng tôi thấy hoàn toàn đúng như Kate bên nhà, cần thiết phải ghi công họ vì đã tổ chức liên tục các Lễ hội Kate mẫu mực để đời cho ngàn năm con cháu mai sau tự hào.

B/. Kate là Lễ tục Chăm Ahier hay là lễ hội dân gian?:

Theo PGS-TS Po Dharma trang 18, Harak CPK 41: “Trong hệ thống tín ngưỡng người Chăm, cũng như tín ngưỡng của nhiều dân tộc chịu ảnh hưởng nền văn minh Ấn Giáo trong khu vực Đông Nam Á, dân tộc Chăm Ahier và Awal chỉ có lễ tục (culte, cérémonie) chứ không bao giờ có lễ hội (fête, festival)”. Ông ta nhìn thấy Kate chỉ là lễ tục Ahier thờ thần Shiva và Bhargavati.

Trên lý thuyết và thực tiển trong sinh hoạt tâm linh của người Ahier không có tên Shiva và Bhargavati, như GS-TS Trần Ngọc Thêm trong phần “Balamon và văn hóa Việt Nam” có đề cập: “đối với số đông người dân Chăm, thần Siva, tượng Linga,v.v.. chỉ là hình thức, còn ước vọng phồn thực và lòng sùng kính các nữ thần địa phương, các anh hùng dân tộc mới là nội dung.” Hơn thế nữa, ý nghĩa Kate hôm nay ít hoặc không liên quan đến Shiva, Brahma, Vishnu, hay Bhargavati thuộc văn minh Balamon vì các lẽ sau:

1/. Truyền thống thờ mẫu và văn hóa mẫu hệ không bị phai nhạt, dù trải qua thời kỳ đầu lập quốc Lâm Áp, ảnh hưởng Trung Hoa văn hóa trọng nam, (Đại Việt Sử Ký Toàn Thư) sau đó tiếp thu văn minh Ấn độ trong nhiều thế kỷ, cũng phụ hệ, đến thế kỷ thứ X, nhận thêm văn minh Hồi giáo là phụ hệ, trọng nam. Ngày nay người Cham vẫn nguyên vẹn tôn vinh Po Ana Nagar, là Nữ Thần Mẹ Xứ Sở, được người Việt tiếp thu và lưu giử truyền thống thờ mẫu, với những tên gọi khác như: Thiên Y Ana, Bà Chúa Sứ, Chuà Thiên Mụ, Muk Juk. Đất nước Chămpa lúc cực thịnh là một vương quốc giào có kháp nơi đền đài, dinh thự, vàng bặc châu báo và lễ hội múa hát quanh năm (theo Wikipedia và Đại Việt Sử Ký toàn thư). Một trong các lễ lớn đó chắc chắn là dấu vết của Kate, vì Kate chỉ có duy nhất ở Champa, có sẵn, không là yếu tố ngoại nhập (theo Huỳnh Ngọc Trảng). Phải Chăng đó là lễ hội Po Ana Nagara? Hoặc dể hiểu nhất là tại khởi nguồn Vương quốc Champa, chưa có vua, thì lời tụng của On Kadhar lúc bấy giờ chắc chắn chỉ có một Po Ana Nagar.

2/. Từ thế kỹ 15, Champa là quốc gia hồi gíao: Kể từ thời Po Kabrah (1448-1482/ 1460-1494) các vua ở Pangduranga đều theo Hồi Giáo Bàni, nhưng vẫn còn giử những nghi lễ truyền thống của hoàng gia. Khi đó nếu có Kate thờ Thần- Vua, liệu người Cham có còn chấp nhận Vua là thần Shiva nữa hay không Hay là Vua chính là thiên sứ của Allwah, vẫn mô hình Thần- là Vua trị vì vương quốc Champa?!! Trong triều đình Po Rame, đa số theo đạo Hồi giáo. Quyền lực trong tay nhưng yếu tố bản địa và tàn dư Balamon vẫn được tôn trọng trong các sinh hoạt tâm linh theo phương châm “hoà hợp hòa đồng tôn giáo”. Đó là sự tiếp tục tham dự của Ahier và “Gru urang” trong lễ lớn Kate của dân tộc. Không phải ngẫu nhiên trong lời tụng ca công đức các ngài của On Kadhar có đề cập đến các thần Islam: Po Allwah, Po Li, Po Phuatimâh, Po Biruw, Po Hanim Pan, Nai Mâh Ghang Tang Nagar, v.v. (trong Po Dharma, HCK 41, T.17).

3/. Tháp Cham là của chung Champa, đền thờ Ahier là thang Banrach: Trong lời tụng ca của tất cả các On Kadhar hiện nay trong cung thỉnh, ca ngợi công đức các ngài, và cung tiển, vào dịp lễ Kate, không bao giờ thấy xuất hiện từ Shiva, Vishnu, Brahma, hay Bhargavati. Luôn có tên của các vị vua Champa, là của chung của mọi người Cham, không thể của riêng Ahier. Các tháp Chàm là những tượng đài, lăng tẩm tưởng niệm các vì vua không thể hiểu nhầm là nhà thờ Balamon hay Ahier. Nhà thờ Balamon, hay Ahier là Thang Banrach trụ trì bởi các Po Dhia (theo Mai Tường & Bá Đại Long).

4/. Người Bani có dự Kate Cham không?:

Theo lời kể của một cụ già làng Phước Nhơn dịp Kate 1993 trên tháp Po Rame: “Trước 75, dòng tộc Po Rame tại Phước Nhơn dến lễ ngài thường xuyên hằng năm bằng lễ vật và tiền mặt. Chúng tôi tập trung ở thang Po Yang giửa làng Phước Nhơn rồi cùng nhau đến thẳng Danauk Po Rame và lên tháp làm lễ ngài. Nay khó khăn nên thưa thớt hơn.”

Theo lời kễ của các nhân sĩ trí thức Cham gốc Islam như mik Yasin Ba, Thanh Ngoc Co, Dohamide và một số bạn trẻ từng là vũ công trong đoàn văn nghệ: “ Kate ở Mỹ từng là ngày hội rất lớn và vui, người Cham Islam đông nên đảm trách hầu hết các khâu chuẩn bị lễ hội Kate…” Được Qasim Từ khẳng định: ““gần 13 năm, kể từ năm 1982 đến năm 1995, Katê trở thành một lễ hội Champa tại hải ngoại (ở Pháp, ở Danmark, ở Hoa Kỳ) do hội CSC-Champa và IOC-Champa tổ chức mà đa số thành viên của hội này là bà con Chăm Bani và Chăm Islam. Và trong ngày đại hội Katê này lúc nào cũng có sự hiện diện của nhiều sắc tộc Champa khác như Jarai, Bahnar, Stieng ở hải ngoại và hai nghệ sĩ Chế Linh (Chăm Ahiér) và Từ Công Phụng (Chăm Islam)” 

PGS-TS Po Dharma cũng khẳng định trong trang 19 Harak Champaka 41:

“…số lượng người Chăm Awal tham gia trong ngày lễ hội Kate tại quê nhà hôm nay rất đông đảo. Sự hiện diện của họ đã chứng minh rằng dù Kate là lễ tục của Chăm Ahier nhưng đã trở thành di sản văn hóa chung của vương quốc Champa mà mỗi người Chăm phải có bổn phận bảo tồn và phát triển.”

Năm 2000 và 2004, Lễ hội Kate tại Ninh Thuận co sự tham gia của tất cả các địa phương có người Cham cư trú, có cả Cham Islam Nam Bộ. Gần đây cộng đồng Cham Bani Bình Thuận đã lên làm lễ Katê năm 2009 tại Bimong Po Sah Inư, theo nhiều nguồn tin, báo Binh Thuận, Xalo tin tức và Doanh Nhân Sài Gòn.

5/. Vai trò quan trọng của người Raglai- Lễ rước hoàng bào ngày trước Kate: 

Đáng chú ý là hoàng bào của Vua từ các đền tháp ở Ninh Thuận và Bình Thuận đều được người Raglai, gia đình Ja Angui, đồng loạt cất giử: ngày cuối tháng 6 (Cham lịch) tất cả các đền tháp đều cử người làm lễ rước hoàng bào từ nhà Ja Angui đến Danauk để ngày Kate đón lên các đền tháp làm lễ. Nghi lễ này hiện nay còn thực hiện tại tháp Po Klaung Garai, Po Rame, Po Sah Inư, Đền Po Inư Nưgar, Đền Po Binthor, Po Dam, Po Klaung Mưnai, nhà thờ hoàng tộc Cham tại Bình Thuận.

Vậy thì Kate là lễ hội dân gian chung của dân tộc Cham không phân biệt tôn giáo tín ngưỡng.

C/. Kate là lễ tục hay hễ hội?:

Theo PGS-TS Po Dharma trong Harak CPK 41, trang 19:

“..lễ tục Kate truyền thống, một khi đến xứ Hoa Kỳ, đã trở thành hai lễ hội và mang hai ý nghĩa khác nhau, tùy theo quan điểm của từng hội đoàn.”

“…biến lễ tục cổ truyền Kate sang mô hình hiện đại của ngày kỷ niệm bậc tiền nhân Champa cũng như sự dân chủ hóa lễ hội này thành ngày quốc lễ Champa… quyết định ngày quốc lễ và mô hình kỷ niệm anh hùng liệt sĩ Champa.”

Và ông ta tự mình trả lời:

“Nếu Kate tại Việt Nam hôm nay đã trở thành một ngày lễ rất trang nghiêm trong phần lễ tục và rất linh đình và nhộn nhịp qua phần lễ hội, là vì Kate được tổ chức trong biên giới cổ truyền của nó, từ ý nghĩa của lễ tục cho đến nội dung của lễ hội, không mang nội dung chính trị, không trang điểm màu sắc văn chương đấu tranh, không bài diễn văn và cũng không có lời cảm tưởng, cảm tạ, cám ơn, v.v. chỉ làm phiền hà quần chúng đang chờ xem lễ hội.”

Tuy với chung một ý nghĩa, tưởng niệm- tạ ơn tiền nhân, nhưng hình thức thể hiện lại phong phú vô cùng. Ví dụ: năm 2000 tại tháp Po Klaung Garai, phó chủ tịch tỉnh Ninh thuận đọc bài diễn văn khá dài và khá tai tiếng: “…Kate của người Cham Balamon…” để nhận được góp ý ngay từ các nhà nghiên cứu đến tham dự như: Ngô Văn Doanh, TS Nguyễn Chí Bền và nhân sĩ trí thức Cham. Kate làng tổ chức tại văn phòng của Hợp tác xã, thường có một phút mật niệm. Kate tại mỗi gia đình thì sự đa dạng và phong phú đến bất ngờ, tùy điều kiện và cảm nhận của gia chủ. Đây là sự thật vì nhiều người quan niệm rằng có lợi cho con cháu hơn là cho tiền nhân, giúp giáo dục con cháu luôn nhớ về cội nguồn không bị mất bản sắc khi đi xa quê, xa gia đình, nơi chốn thị thành nhiều cám dỗ.

Quả vậy, chỉ cần đọc lại các bài mô tả và xem các DVD về Kate, ta có thể cảm nhận được không khí linh thánh của lễ hội, sự sôi động, nhộn nhịp, hoành tráng lạ thường, như không phải do con người tạo nên, chói lòa, bừng vở, lan tỏa khắp nơi từ đền tháp-xã hội- cá nhân, cộng đồng, địa phương, đất nước, vùng người Cham cư trú rất tự nhiên.

Vậy thì Kate luôn là lễ hội truyền thống dân gian Champa hoành tráng, đặc sắc và độc đáo nhất Đông Nam Á, vẫn luôn hoành tráng, nhân bản, làm ngây ngất lòng người dù là Cham hay Việt hay người nước ngoài, theo như sự khẳng định của nhà Champa học, TS Phan Quốc Anh: “… lễ hội luôn diễn ra trong một không gian lớn từ các đền tháp đến làng, dòng họ và cuối cùng là gia đình. Katê cũng là dịp để người Chăm từ mọi miền đất nước trở về quê cha đất tổ để cùng đoàn tụ cùng gia đình bạn bè, dòng họ. Lễ hội Katê là một lễ hội dân gian đặc sắc nhất trong kho tàng văn hóa của người Chăm, là tấm gương phản chiếu sinh hoạt cộng đồng; nơi hội tụ những giá trị tinh hoa văn hóa của dân tộc. Do đó, lễ hội không những gắn với đền tháp cổ kính – nơi hội tụ những giá trị kỹ thuật và mỹ thuật đạt đến đỉnh cao của nghệ thuật của nền văn hóa Chăm mà còn gắn với những yếu tố khác của văn hóa như: đồ cúng tế, ẩm thực, y phục…Đặc biệt, đến với lễ hội Katê quí khách sẽ thưởng thức một nền âm nhạc độc đáo, với những bài thánh ca, ca ngợi các vị vua hiền có công với dân, với nước. Lễ hội còn những phần biểu diễn trước công chúng một nền ca – múa – nhạc dân gian với một phong cách riêng, độc đáo.”

D/. Chúng ta cần làm gì?

Đến đây thì chúng ta thấy rõ ngày lễ hội Kate là ngày giổ tiền nhân, quốc tổ, và gia tiên Champa, là di sản quý báo, lưu truyền cho muôn đời con cháu mai sau.

Người Cham tại hải ngoại, nhất là tại Hoa Kỳ cần đoàn kết và bản sắc trên con đường phát triển và hội nhập, rất nên phát huy những gì cộng đồng mình đã đạt được. Cái khác biệt nếu có trong chúng ta là “cách nhìn nhận về Kate” mà mọi người đều có trách nhiệm. Hãy ngồi lại với nhau, tôn trọng nhau, mọi khác biệt, nếu có, sẽ tiêu tan, để cùng nhìn về một hướng.

Giá như những “lễ hội Kate đó”, trong 13 năm (từ 1982 đến1995) tổ chức chung (theo Qasim), được liên tục thì cộng đồng Cham ở Hoa Kỳ có lẽ đã tiến một bước dài, có thể chúng ta đã có một đại diện Dân biểu trong chính quyền tiểu bang, và thấy nhiều đám cưới của con em Cham mình với nhau trên đất Hoa Kỳ này. Dù là Aval, Ahier, Islam, Tin Lành hay Thiên Chúa, chúng ta vẫn còn điểm chung Kate Cham, Champa. Hãy ngồi lại với nhau trước khi quá muộn, lúc chúng ta không còn gì chung để nói chuyện và cải vã nhau. Hãy vì con cháu mà cảm thông tha thứ cho nhau, điều lành sẽ đến với con cháu Champa.

ThS Quang Cẩn, 06/ 2010

 

Tham Khảo

Xin phép và chân thành cám ơn các tác giả về sự trích dịch này.

Binh Thuan, Lễ Hội Po Sah Inư- Điểm nhắm của Bình Thuận- Hội tụ xanh.

DoanhNhân Saigon online, Lễ hội Kate Bình Thuận 2009.

http://doanhnhansaigon.vn/online/van-hoa-nghe-thuat/su-kien/2009/10/1038490/le-hoi-kate-binh-thuan-2009/

Du Lịch Việt Nam, Lễ hội Kate của người Cham.

Đại Nam Nhất Thống Chí, Hoàng Hữu Xứng, Nguyễn Hữu Độ, Phan Đình Bình, Nguyễn Thuật, Hoàng Hữu Thường, (1865-1875)

Đại Việt Sử Ký toàn thư, Lê Văn Hưu, Phan Phu Tiên, Ngô Sĩ Liên… soạn thảo (1272 – 1697).

Đàng Năng Hòa, Lễ Hội Kate Ninh Thuận, 2009.

Huỳnh Ngọc Trảng, Từ Nữ Thần Po Inư Nưgar đến Bà Chúa Xứ, 1995.

Mai Linh, Huyền bí tết Kate người Cham, http://giadinh.net.vn/20090205020223239p0c1023/huyen-bi-tet-kate-cua-nguoi-cham.htm

Mai Tường, Bá Đại Long, Nhà thờ Cham Ahier: Thang Banrach, Po Debita Thol; Nhà thờ Cham Aval: Thang Mưgik, Po Allwah; nhà dân gian Cham : thang yơ, khang brah, tauk brah. http://www.nguoicham.com/forums/index.php?topic=661.0

Ngô Văn Doanh, Văn hóa Champa, 1994.

Phan Quốc Anh, Ngày hội văn hóa Chăm- Kate 2000: Sự hội ngộ của những sắc màu. 2000

http://www.phanquocanh.com/index.php?option=com_content&view=article&id=276:ngay-hi-vn-hoa-chm-kate-2000&catid=107:l-hi&Itemid=99

Phan Quốc Anh, Ngày Hội văn hóa Cham – Kate 2000.

Phan Quốc Anh, Những đặc trưng dân gian của Lễ hội Kate, 2009.

Po Dharma, Champaka 40 và 41.

Qasim Từ, Trả lời cho Pts Quảng Đại Cẩn và ông Prang về lễ Kate đăng trong web Ilimochampa.org. trong web champaka.org.

Sỹ Hoàng, 2009, Người Chăm ăn mừng lễ hội Kate, http://www.toquoc.gov.vn/Thongtin/Cua-So-Van-Hoa/Nguoi-Cham-An-Mung-Le-Hoi-Kate.html

Trà Vigia, Hoài niệm Rija Nưgar.

Trần Ngọc Thêm, Cơ sở Văn hóa Việt Nam: Balamon giáo và văn hóa Việt Nam, 1996.

Trương Văn Món, Sakaya, Lễ Hội người Chăm: Sắc Màu của lễ hội Kate Cham,

Vũ Quang Thiên, Ngô Văn Doanh, Những phong tục độc đáo của Đông Nam Á, 1994.

Wikipedia, Lịch sử Champa, Lâm Ấp, Hoàn Vương.

Xalo tin tức, Lễ hội Kate Bình Thuận 2009, http://tintuc.xalo.vn/00972263935/le_hoi_kate_binh_thuan_2009.html

.

241 thoughts on “Kate lễ hội bản địa truyền thống Champa: Sự tiếp nối của văn minh Sa Huỳnh

 1. 激光是單一波段的光能 , 在同一時間發射 , 光線能量較為集中 , 能深入皮膚打擊患處之異常色素或血管 , 溫和地刺激皮膚內的骨膠原更生, 新生的骨膠原令您的膚質光澤柔嫩 , 煥然一新 , 抗老效果顯著。有效治療色斑(雀斑 , 太陽斑 , 咖啡斑 , 太田痣 , 紋身) , 血管問題 (葡萄色斑 , 微絲血管擴張) , 膚色不均 , 皮膚鬆弛 , 毛孔粗大 治療後皮膚會出現短暫的紅腫 , 要注意防曬及遵照醫生指示護理皮膚

 2. 倩碧全效眼霜,可解決眼部四周肌膚困擾,並持續強化眼部膠原蛋白,維持彈性及光滑明亮。配方通過眼科醫生測試

 3. I simply want to say I am beginner to weblog and truly loved your blog site. Likely I’m likely to bookmark your website . You actually have perfect stories. Appreciate it for sharing with us your website.

 4. I cut a movie into 10 minute parts and uploaded to youtube, i only had uploaded two parts by the time i got a copyright notice. How can i upload movies without it getting deleted?.

 5. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m looking to start my own blog in the near future but I’m
  having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 6. Definitely imagine that that you said. Your favorite justification appeared to be at the internet the simplest factor to remember of.

  I say to you, I certainly get irked at the same time as folks think about issues that they plainly don’t understand about.

  You controlled to hit the nail upon the highest and also
  defined out the entire thing with no need side-effects , folks can take a signal.

  Will likely be again to get more. Thank you

 7. What i don’t realize is actually how you’re now not really much more neatly-favored than you might be now.
  You’re very intelligent. You realize thus considerably on the subject of this topic, produced
  me individually believe it from a lot of numerous angles.
  Its like men and women don’t seem to be involved unless it’s one thing to do with
  Lady gaga! Your individual stuffs excellent.

  At all times take care of it up!

 8. Good way of describing, and pleasant piece of writing
  to take facts concerning my presentation subject matter, which i am going to present
  in university.

 9. I am in an english class at the University of Tennessee and my professor stated that if one of us can get published our blog published on the website, we will get an automatic A in the course. Please, if anyone knows how you can get a blog published on Amnesty International, or has any tips, please let me know! Thanks so much!.

 10. Thank you, I’ve recently been searching for info approximately this topic for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far. But, what about the bottom line? Are you positive about the supply?

 11. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up
  anything new from right here. I did however expertise several technical points using this site,
  as I experienced to reload the site many times previous to I could
  get it to load correctly. I had been wondering if your hosting
  is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement
  in google and could damage your quality score if
  advertising and marketing with Adwords. Well I am
  adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again soon.

 12. I’m not that much of a internet reader to be honest
  but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead
  and bookmark your site to come back in the future.
  All the best

 13. What i do not realize is actually how you are now not really much more
  neatly-preferred than you may be right now.

  You are very intelligent. You recognize thus significantly in terms of this topic,
  produced me personally believe it from a lot of numerous angles.
  Its like men and women are not involved unless it is something to do with Girl gaga!
  Your personal stuffs nice. All the time take care of it up!

 14. You can definitely see your enthusiasm within the article
  you write. The arena hopes for even more passionate
  writers like you who are not afraid to say how they believe.

  All the time go after your heart.

 15. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and net and this is actually irritating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 16. Hello I am so excited I found your web site, I really found you by mistake,
  while I was searching on Digg for something else, Regardless I am here now and would just
  like to say thanks for a tremendous post and a all round enjoyable blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to go through it all at the
  moment but I have saved it and also added in your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do
  keep up the great b.

 17. Just wish to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just excellent and i could assume you
  are an expert on this subject. Fine with your permission let me
  to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 18. Hiya very cool website!! Man .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your
  web site and take the feeds also? I’m glad to find numerous
  useful information right here within the publish, we need develop more techniques in this
  regard, thank you for sharing. . . . . .

 19. all the time i used to read smaller articles or reviews that as well
  clear their motive, and that is also happening with this article which I am
  reading at this time.

 20. Whats up this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to
  manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I
  wanted to get guidance from someone with experience. Any help would
  be enormously appreciated!

 21. Just wish to say your article is as astonishing. The clearness for your put up is just cool and i can think you are a professional on this subject.

  Well with your permission allow me to seize your RSS feed to keep updated with
  coming near near post. Thank you a million and please carry on the rewarding work.

 22. After I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new
  comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get 4 emails with the exact same comment.
  There has to be a way you can remove me from that service?
  Thank you!

 23. I’ve been exploring for a little for any high quality
  articles or weblog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I ultimately
  stumbled upon this web site. Reading this information So i am glad to convey that I have an incredibly good uncanny feeling
  I found out exactly what I needed. I most without a doubt will make sure to don?t
  put out of your mind this website and give it a look regularly.

 24. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you
  wrote the book in it or something. I think that you can do
  with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog.
  An excellent read. I will definitely be back.

 25. I’ve read several good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.

  I wonder how much attempt you set to make this kind of fantastic informative website.

 26. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

 27. It is in point of fact a great and useful piece of information. I
  am satisfied that you shared this useful info with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 28. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed browsing
  your blog posts. After all I’ll be subscribing
  to your feed and I hope you write again very soon!

 29. I’m no longer positive where you are getting your info, but great topic.
  I must spend a while studying more or working out more.
  Thanks for fantastic info I used to be searching for this information for
  my mission.

 30. [url=http://handbagdeals.us/]http://handbagdeals.us/[/url] biadlihoohymbogma [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/what-is-generic-klonopin/]What is generic Klonopin?[/url]

 31. I’ll right away seize your rss feed as I can not to find your email subscription link
  or newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me realize in order that I may
  just subscribe. Thanks.

 32. I am now not positive where you’re getting your info, but good topic. I must spend some time studying more or working out more. Thank you for great information I used to be on the lookout for this info for my mission.

 33. My developer is trying to persuade me to move to .net from
  PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?

  Any help would be really appreciated!

 34. Hey there I am so glad I found your web site, I really found you by mistake, while I was searching on Yahoo
  for something else, Regardless I am here now and would just like to
  say cheers for a fantastic post and a all round enjoyable
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look
  over it all at the minute but I have book-marked it
  and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal
  more, Please do keep up the fantastic work.

 35. An interesting discussion is definitely worth comment.
  I think that you should write more about this subject, it may not be a taboo subject but usually folks don’t speak about such topics.
  To the next! Kind regards!!

 36. Just wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is just spectacular and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 37. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where
  I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having
  problems finding one? Thanks a lot!

 38. Hey there, You have done a great job. I will certainly
  digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this
  website.

 39. Hello there, just became aware of your blog through
  Google, and found that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels.

  I will appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 40. I’m gone to inform my little brother, that he should
  also go to see this weblog on regular basis to obtain updated from
  hottest news update.

 41. whoah this weblog is magnificent i love reading your posts.

  Keep up the great work! You recognize, many people are searching around for this info,
  you can aid them greatly.

 42. Its like you read my mind! You appear to grasp so much about this, such as
  you wrote the e book in it or something. I think that you
  simply could do with some p.c. to drive the message home a little bit,
  however instead of that, this is excellent blog.
  An excellent read. I’ll certainly be back.

 43. I think this is one of the most important information for me.

  And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The site style is wonderful,
  the articles is really nice : D. Good job, cheers

 44. It’s wonderful that you are getting ideas from this piece of writing as well as
  from our discussion made at this time.

 45. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a
  lot. I hope to give something back and aid others like you aided
  me.

 46. I have recently started a website, the information you provide on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 47. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is
  required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web smart so I’m not 100% sure. Any recommendations
  or advice would be greatly appreciated. Cheers

 48. It is appropriate time to make some plans for the future and
  it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest
  you few interesting things or suggestions.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 49. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 50. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you!
  However, how can we communicate?

 51. Asking questions are really good thing if you are not understanding anything fully, however this
  piece of writing gives nice understanding yet.

 52. Hello my family member! I wish to say that this post is amazing, great written and come with approximately all significant infos. I¡¦d like to look more posts like this .

 53. I’ve been surfing online more than 3 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did,
  the internet will be much more useful than ever before.

 54. Hi there! This blog post could not be written any better!
  Going through this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I will forward this information to him.
  Pretty sure he’ll have a great read. I appreciate you for sharing!

 55. I’ve been browsing online greater than three hours these days,
  but I never found any fascinating article like yours. It’s
  pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and
  bloggers made just right content material as you did, the web will
  likely be much more useful than ever before.

 56. wonderful post, very informative. I’m wondering why the other
  experts of this sector don’t understand this. You must continue your writing.
  I’m confident, you’ve a great readers’ base already!

 57. Attractive component to content. I just stumbled upon your weblog and
  in accession capital to claim that I get actually enjoyed account
  your blog posts. Anyway I’ll be subscribing for your augment and even I achievement you
  get admission to consistently fast.

 58. Great post but I was wanting to know if you could write a litte more
  on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a
  little bit further. Cheers!

 59. After going over a few of the blog articles on your website,
  I honestly appreciate your way of blogging.
  I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back
  in the near future. Please check out my website as well and tell me how you feel.

 60. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

 61. I just couldn’t leave your site before suggesting that I really
  enjoyed the standard information a person provide for
  your visitors? Is going to be back regularly in order
  to check out new posts

 62. Good day! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your
  blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same
  subjects? Thank you!

 63. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me insane so any support is
  very much appreciated.

 64. Greetings I am so thrilled I found your webpage, I really found you by mistake, while
  I was looking on Aol for something else, Anyhow I am here now and
  would just like to say thanks for a tremendous post and a all round entertaining
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it
  all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much
  more, Please do keep up the excellent job.

 65. I was excited to discover this great site. I want to to thank
  you for ones time for this wonderful read!!
  I definitely savored every bit of it and I have you
  bookmarked to check out new information on your
  site.

 66. This design is incredible! You most certainly know how to keep a
  reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost
  moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.

  Too cool!

 67. It’s really a great and useful piece of info.

  I am glad that you shared this helpful information with us.
  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 68. I am sure this piece of writing has touched all the internet
  users, its really really good piece of writing on building up new blog.

 69. Greetings from Florida! I’m bored to death at work so I decided to check out your
  site on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you present here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m shocked at how fast
  your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyhow, very good blog!

 70. I was wondering if you ever thought of changing the layout
  of your website? Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way of
  content so people could connect with it better.

  Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 71. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one
  these days.

 72. Everything is very open with a very clear description of the challenges.
  It was really informative. Your website is extremely
  helpful. Thank you for sharing!

 73. Someone essentially lend a hand to make significantly posts I might state.
  This is the first time I frequented your web page and so far?

  I amazed with the research you made to create this actual submit incredible.
  Fantastic job!

 74. Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before
  but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be
  book-marking and checking back often!

 75. Good day! This is my first comment here so
  I just wanted to give a quick shout out and say
  I truly enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
  Thanks a ton!

 76. Excellent post. I was checking continuously this weblog and I’m impressed!
  Very helpful info particularly the closing part 🙂 I
  handle such information a lot. I used to be looking for this certain information for a very long time.
  Thank you and good luck.

 77. Thank you a bunch for sharing this with all people you really recognize what you’re talking about!

  Bookmarked. Kindly additionally consult with
  my web site =). We may have a hyperlink alternate contract between us

 78. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I will definitely return.

 79. Hello this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG
  editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding
  skills so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 80. excellent post, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector don’t understand this.
  You must continue your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base
  already!

 81. Thank you for the good writeup. It in reality was once a enjoyment account it.

  Look complex to far brought agreeable from
  you! By the way, how could we be in contact?

 82. Do you have a spam issue on this website;
  I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice methods and we are looking to exchange methods with other folks,
  please shoot me an email if interested.

 83. I’ll immediately take hold of your rss as I can not in finding your email subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly allow me realize in order that I may subscribe.
  Thanks.

 84. Remarkable issues here. I am very satisfied to look your post.
  Thanks a lot and I am having a look forward to touch you.

  Will you please drop me a mail?

 85. I do accept as true with all the ideas you have introduced on your post.
  They are really convincing and can certainly work.

  Still, the posts are too brief for novices. May just you please extend them a little
  from subsequent time? Thank you for the post.

 86. It’s appropriate time to make a few plans for the long run and
  it is time to be happy. I have learn this submit and if I
  could I desire to suggest you few interesting issues or tips.
  Perhaps you can write subsequent articles relating to this article.

  I want to read even more things approximately it!

 87. Magnificent goods from you, man. I have remember your stuff previous to and you are simply too great.
  I actually like what you’ve got here, certainly like what you are
  saying and the best way during which you say it. You
  are making it entertaining and you still care for to keep it sensible.
  I cant wait to read much more from you. This is really a great web site.

 88. Hi there to all, for the reason that I am genuinely eager of reading this website’s post to be updated on a
  regular basis. It includes good stuff.

 89. Aw, this was an extremely nice post. Taking the time and actual effort to create a superb article… but
  what can I say… I procrastinate a lot and don’t seem to get nearly anything done.

 90. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would
  be ok. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

 91. I every time used to study paragraph in news papers but now
  as I am a user of web therefore from now I am using net
  for articles or reviews, thanks to web.

 92. Hello there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established
  blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things
  out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do
  you have any ideas or suggestions? With thanks

 93. This is a great tip especially to those new
  to the blogosphere. Short but very precise information… Appreciate your sharing this one.
  A must read article!

 94. Hello there I am so thrilled I found your blog page, I really found you by mistake, while I
  was searching on Google for something else, Anyways I am here
  now and would just like to say thanks a lot for a
  incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the
  moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read a lot more, Please do keep up the superb b.

 95. Every weekend i used to visit this site, as i want enjoyment, as this this site conations genuinely good funny information too.

 96. It’s perfect time to make some plans for the
  future and it’s time to be happy. I’ve read this
  post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it!

 97. Helpful info. Fortunate me I discovered your website by chance, and
  I am stunned why this accident didn’t took place in advance!
  I bookmarked it.

 98. My brother suggested I may like this blog. He was entirely right.
  This put up actually made my day. You cann’t believe simply how a lot time I had spent for this information!
  Thank you!

 99. You can certainly see your expertise in the article you write.
  The arena hopes for more passionate writers
  like you who aren’t afraid to say how they believe.
  At all times follow your heart.

 100. Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with
  us so I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Exceptional blog and great design.

 101. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you! By
  the way, how could we communicate?

 102. Hi would you mind letting me know which web host you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a
  lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a reasonable price?
  Thanks, I appreciate it!

 103. naturally like your web-site but you need to take a look at the spelling on quite a
  few of your posts. Several of them are rife with spelling problems
  and I to find it very bothersome to inform the reality however I’ll certainly come back
  again.

 104. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything
  new from right here. I did however expertise several technical points using this website, since I experienced to reload the web site many times previous to I could
  get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high-quality score
  if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective intriguing content.
  Ensure that you update this again very soon.

 105. Good blog you’ve got here.. It’s hard to find high-quality writing like yours these days.

  I really appreciate individuals like you!

  Take care!!

 106. Hey there just wanted to give you a brief heads up
  and let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 107. I know this if off topic but I’m looking
  into starting my own blog and was wondering what all
  is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours
  would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100% positive.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Kudos

 108. Howdy great website! Does running a blog like this take a massive amount work?
  I have absolutely no understanding of computer programming
  however I had been hoping to start my own blog soon. Anyway, should
  you have any ideas or tips for new blog owners please share.
  I know this is off subject however I just needed to ask.

  Thanks!

 109. When someone writes an article he/she retains the image of a user in his/her brain that how
  a user can be aware of it. Therefore that’s why this
  article is outstdanding. Thanks!

 110. you’re really a good webmaster. The site loading pace is incredible.
  It sort of feels that you’re doing any distinctive trick.
  Also, The contents are masterpiece. you have performed a wonderful
  process in this matter!

 111. I simply could not go away your web site before suggesting that I extremely enjoyed the standard info an individual provide to your guests? Is going to be again incessantly to investigate cross-check new posts

 112. What i do not understood is if truth be told how you are not actually much more neatly-liked than you may be now. You are so intelligent. You know thus considerably in terms of this subject, produced me personally imagine it from numerous varied angles. Its like women and men are not fascinated until it¡¦s one thing to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs outstanding. Always care for it up!

 113. Hi my family member! I wish to say that this post is awesome,
  nice written and include almost all important infos. I would like to look
  extra posts like this .

 114. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between usability
  and appearance. I must say you have done a excellent job with this.
  Also, the blog loads super fast for me on Internet explorer.

  Excellent Blog!

 115. Hi there! I just wish to give you a huge thumbs up for your great information you
  have got right here on this post. I will be returning to your
  site for more soon.

 116. Hello to every one, for the reason that I am really keen of
  reading this weblog’s post to be updated on a regular basis.
  It contains fastidious material.

 117. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any
  interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.

  In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will
  be a lot more useful than ever before.

 118. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again very soon..

 119. Hello, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 120. No matter if some one searches for his necessary thing, so
  he/she needs to be available that in detail, therefore that thing is maintained
  over here.

 121. Nice weblog here! Additionally your web site so much up very fast!
  What web host are you the usage of? Can I get your associate link on your host?
  I desire my web site loaded up as fast as yours lol

 122. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video
  to make your point. You obviously know what youre talking about,
  why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us
  something enlightening to read?

 123. I’m very happy to uncover this page. I want to to thank you for ones time for this fantastic read!!
  I definitely savored every part of it and i also have you book marked to check out new things on your site.

 124. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.

  I’ve read this post and if I could I wish to suggest
  you few interesting things or tips. Maybe you can write
  next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 125. Hello i am kavin, its my first time to commenting anyplace,
  when i read this article i thought i could
  also make comment due to this brilliant piece of writing.

 126. Interesting blog! Is your theme custom made or
  did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really
  make my blog shine. Please let me know where you got your
  theme. Thanks a lot

 127. Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums
  that cover the same topics? Thanks!

 128. Hello would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog in the near future
  but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking
  for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 129. An interesting discussion is worth comment. I do believe that you
  should write more about this issue, it might not be a taboo matter but generally people
  do not talk about these issues. To the next! Best wishes!!

 130. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has helped
  me out loads. I hope to contribute & aid different users like its helped me.
  Great job.

 131. Can I simply just say what a relief to uncover someone that genuinely understands what they are talking about over the
  internet. You actually know how to bring an issue to light and
  make it important. More people ought to read this and understand this side of your story.
  I was surprised that you aren’t more popular given that
  you most certainly have the gift.

 132. Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily brilliant possiblity to read critical reviews from this site. It can be very brilliant and also full of amusement for me and my office friends to visit your site at minimum three times per week to see the new guides you will have. Not to mention, I am just at all times motivated concerning the remarkable inspiring ideas you give. Certain 3 facts in this post are really the most impressive we have all had.

 133. naturally like your web-site but you have to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to tell the truth however I¡¦ll surely come back again.

 134. Hi! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post
  or vice-versa? My website goes over a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit
  from each other. If you might be interested feel free
  to shoot me an email. I look forward to hearing from you!

  Great blog by the way!

 135. Tremendous issues here. I’m very happy to see your post.
  Thanks a lot and I am looking forward to contact you.

  Will you please drop me a mail?

 136. I love your blog.. very nice colors & theme.

  Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from.
  cheers

 137. If some one needs to be updated with latest technologies then he must
  be visit this web site and be up to date all the time.

 138. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the
  nail on the head. The issue is an issue that not enough men and
  women are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this during my search for
  something relating to this.

 139. I just like the helpful info you supply in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check once more here regularly.
  I’m moderately certain I’ll be told many new stuff right here!

  Good luck for the following!

 140. I think the admin of this web page is really working hard in favor of his website,
  since here every material is quality based information.

 141. Admiring the hard work you put into your blog and in depth information you present.
  It’s good to come across a blog every once in a while
  that isn’t the same out of date rehashed material.
  Great read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds
  to my Google account.

 142. Awesome blog you have here but I was curious about if you knew of
  any discussion boards that cover the same topics discussed here?
  I’d really like to be a part of online community where
  I can get advice from other knowledgeable people that
  share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Appreciate it!

 143. I think this is one of the most important info for me. And i’m glad reading your article.
  But wanna remark on some general things, The website style is perfect, the
  articles is really nice : D. Good job, cheers

 144. Hello to every , since I am truly eager of reading this webpage’s post to be updated regularly.
  It contains fastidious material.

 145. I’m gone to convey my little brother, that he should also
  visit this weblog on regular basis to take updated from latest news.

 146. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

 147. Hi superb blog! Does running a blog like this take a great deal of work?
  I’ve no understanding of computer programming however I had been hoping
  to start my own blog soon. Anyways, if you have any suggestions or tips for new blog
  owners please share. I understand this is off subject but I just had to ask.
  Thank you!

 148. hello!,I really like your writing very a lot! percentage we keep up a correspondence extra about your post on AOL? I need a specialist on this space to resolve my problem. Maybe that’s you! Taking a look ahead to peer you.

 149. Hello I am so excited I found your weblog, I really found you by accident,
  while I was browsing on Google for something else, Nonetheless I am here now and would just like
  to say thanks for a remarkable post and a all
  round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all
  at the moment but I have book-marked it and also included your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep
  up the fantastic work.

 150. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and
  say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring
  blog writer but I’m still new to everything. Do you have any points for newbie blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published.