Kate lễ hội bản địa truyền thống Champa: Sự tiếp nối của văn minh Sa Huỳnh

Kate lễ hội bản địa truyền thống Champa: Sự tiếp nối của văn minh Sa Huỳnh

 

Gần đây xuất hiện một chùm ý kiến trái chiều với dòng chảy tự nhiên của truyền thống Kate. Một nhà nghiên cứu hàng đầu người Cham đã có cách tiếp cận, nhìn nhận và đánh giá lễ hội Kate đang thực hiện ở hải ngoại theo một cách khác thường và “phát minh” ra hai định nghĩa khác nhau về Kate mà sự thật, Kate chỉ có một ý nghĩa duy nhất vốn có được các thế hệ người Chăm tiếp nối nhau lưu giử. Tên gọi Kate có thể khác, hình thức tổ chức có thể khác nhau theo thời gian, không gian nhưng “định nghĩa”, nội dung và ý nghĩa Kate thì chỉ có duy nhất một.

Kate từng có nhiều tên gọi khác nhau như là lễ hội truyền thống, lễ hội tin ngưỡng bản địa, và là lễ hội dân gian đó là theo GS-TS Trần Ngọc Thêm, TS Phan Quốc Anh. Trong tài liệu nghiên cứu của mình ThS Trương Văn Món, Ngô Văn Doanh và ThS Đàng Năng Hòa cho Kate là lễ hội truyền thống dân gian đặc sắc nhất. Đặc biệt theo nghiên cứu của TS Phan Quốc Anh, ThS Đàng Năng Hòa và tư liệu trong Đại Nam Nhất thống Chí cho rằng Kate là lễ hội dân gian có qui mô lớn như tết nguyên đán. Dân gian là yếu tố bản địa trung tính không phụ thuộc tôn giáo. Theo đa số các nhà Champa học, Kate là lễ hội bản địa dân gian truyền thống.

Trong nghiên cứu của Harak Champaka 40, 41 và PGS-TS Po Dharma, Kate chỉ là lễ tục Ahier, lại còn có phát hiện ra định nghĩa khác tại hai hội đoàn Champa ở Hoa Kỳ mâu thuẩn với Kate ở quê nhà. Qua bài viết ngắn này, chúng tôi không có tham vọng nói hết về Kate, vẫn còn nhiều điều bí ẩn cần nhiều nghiên cứu thêm mới giải mã được, chỉ muốn nhấn mạnh ở hai điểm mà độc giả có thể tự mình kết luận được là:

1/. Kate có một định nghĩa duy nhầt hay có thể có hai định nghĩa như Harak Champaka đã tìm thấy ở hai hội đoàn khác nhau tại Mỹ và khác với ý nghĩa Kate bên nhà hay không?

2/. Kate là lễ tục Ahier hay là lễ hội truyền thống dân gian?

Do phát hiện mới này, khiến tất cả các bài nghiên cứu liên quan đến Kate, tất cả các DVD, you tube về Kate phải được duyệt lạI, để thấy, và mừng là Kate luôn hoành tráng và sinh động, nhất là Kate 2009 được xem là Kate lớn nhất từ trước đến nay.

A/. Kate, có duy nhất một định nghĩa hay nhiều định nghĩa?:

PGS-TS Po Dharma định nghĩa Kate, trong trang 15 và 16, Harak CPK 41, cho là theo ý nghĩa Ahier (tàn dư Balamon) Kate là lễ tế Yang Po amư là duy nhất nam thần Shiva; Theo ý nghĩa tín ngưỡng địa phương là lễ tạ ơn ba vị thần linh Po Klaung Garai, Po Rame, Po Ana Nagar, cũng là biểu trưng của thần Shiva và Bhargavati.

“..lễ tục Kate truyền thống, một khi đến xứ Hoa Kỳ, đã trở thành hai lễ hội và mang hai ý nghĩa khác nhau, tùy theo quan điểm của từng hội đoàn.”

Còn Kate bên nhà:

Theo báo Du Lịch Việt Nam, Kate: “như là ngày tết, là lễ hội thiêng liêng để tưởng niệm các anh hùng liệt sĩ, tổ tiên ông bà, tạ ơn các thần linh đã giúp mưa thuận gió hòa, mùa màng bội thu.” Trong báo Bình Thuận: “ nhằm tưởng nhớ đến những người đã khuất, anh hùng dân tộc, các vị Vua (được người Cham tôn vinh làm thần), tưởng nhớ đến ông bà tổ tiên.”

Theo Sakaya ThS Trương Văn Món: “Đây là lễ hội của người Chăm nhằm tưởng nhớ các vị Nam thần như Pô Klong Garai, Pô Rôme (vua)… Và tưởng nhớ ông bà tổ tiên, trời đất đã phù hộ độ trì cho con người.” Quê hương online cho rằng: “ Kate là tết Cham nhằm tưởng nhớ anh hùng liệt sĩ, tổ tiên ông bà, tạ ơn thần linh”. Theo TS Phan Quốc Anh, đây là lễ trọng như ngày tết nguyên đán, cúng tế thần- vua, cầu cúng thần linh, ông bà tổ tiên phù hộ độ trì, chúc tụng nhau may mắn, phát đạt. Nhiều nhà Champa học đã dẫn ở trên và các báo đài đều ý chung như nhau.

Tóm lại Kate có duy nhất một định nghĩa: LÀ LỄ TƯỞNG NIỆM VÀ TẠ ƠN THẦN- VUA, ANH HÙNG, TIỀN NHÂN, ÔNG BÀ, TỔ TIÊN, CẦU MONG AN BÌNH, HẠNH PHÚC CHO CON CHÁU CHAMPA.

Căn cứ trên hiện thực nêu trên và thực tế đại lễ Katê tại Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa và Hội Truyền Thống Champa Hoa Kỳ các năm qua, chúng tôi thấy hoàn toàn đúng như Kate bên nhà, cần thiết phải ghi công họ vì đã tổ chức liên tục các Lễ hội Kate mẫu mực để đời cho ngàn năm con cháu mai sau tự hào.

B/. Kate là Lễ tục Chăm Ahier hay là lễ hội dân gian?:

Theo PGS-TS Po Dharma trang 18, Harak CPK 41: “Trong hệ thống tín ngưỡng người Chăm, cũng như tín ngưỡng của nhiều dân tộc chịu ảnh hưởng nền văn minh Ấn Giáo trong khu vực Đông Nam Á, dân tộc Chăm Ahier và Awal chỉ có lễ tục (culte, cérémonie) chứ không bao giờ có lễ hội (fête, festival)”. Ông ta nhìn thấy Kate chỉ là lễ tục Ahier thờ thần Shiva và Bhargavati.

Trên lý thuyết và thực tiển trong sinh hoạt tâm linh của người Ahier không có tên Shiva và Bhargavati, như GS-TS Trần Ngọc Thêm trong phần “Balamon và văn hóa Việt Nam” có đề cập: “đối với số đông người dân Chăm, thần Siva, tượng Linga,v.v.. chỉ là hình thức, còn ước vọng phồn thực và lòng sùng kính các nữ thần địa phương, các anh hùng dân tộc mới là nội dung.” Hơn thế nữa, ý nghĩa Kate hôm nay ít hoặc không liên quan đến Shiva, Brahma, Vishnu, hay Bhargavati thuộc văn minh Balamon vì các lẽ sau:

1/. Truyền thống thờ mẫu và văn hóa mẫu hệ không bị phai nhạt, dù trải qua thời kỳ đầu lập quốc Lâm Áp, ảnh hưởng Trung Hoa văn hóa trọng nam, (Đại Việt Sử Ký Toàn Thư) sau đó tiếp thu văn minh Ấn độ trong nhiều thế kỷ, cũng phụ hệ, đến thế kỷ thứ X, nhận thêm văn minh Hồi giáo là phụ hệ, trọng nam. Ngày nay người Cham vẫn nguyên vẹn tôn vinh Po Ana Nagar, là Nữ Thần Mẹ Xứ Sở, được người Việt tiếp thu và lưu giử truyền thống thờ mẫu, với những tên gọi khác như: Thiên Y Ana, Bà Chúa Sứ, Chuà Thiên Mụ, Muk Juk. Đất nước Chămpa lúc cực thịnh là một vương quốc giào có kháp nơi đền đài, dinh thự, vàng bặc châu báo và lễ hội múa hát quanh năm (theo Wikipedia và Đại Việt Sử Ký toàn thư). Một trong các lễ lớn đó chắc chắn là dấu vết của Kate, vì Kate chỉ có duy nhất ở Champa, có sẵn, không là yếu tố ngoại nhập (theo Huỳnh Ngọc Trảng). Phải Chăng đó là lễ hội Po Ana Nagara? Hoặc dể hiểu nhất là tại khởi nguồn Vương quốc Champa, chưa có vua, thì lời tụng của On Kadhar lúc bấy giờ chắc chắn chỉ có một Po Ana Nagar.

2/. Từ thế kỹ 15, Champa là quốc gia hồi gíao: Kể từ thời Po Kabrah (1448-1482/ 1460-1494) các vua ở Pangduranga đều theo Hồi Giáo Bàni, nhưng vẫn còn giử những nghi lễ truyền thống của hoàng gia. Khi đó nếu có Kate thờ Thần- Vua, liệu người Cham có còn chấp nhận Vua là thần Shiva nữa hay không Hay là Vua chính là thiên sứ của Allwah, vẫn mô hình Thần- là Vua trị vì vương quốc Champa?!! Trong triều đình Po Rame, đa số theo đạo Hồi giáo. Quyền lực trong tay nhưng yếu tố bản địa và tàn dư Balamon vẫn được tôn trọng trong các sinh hoạt tâm linh theo phương châm “hoà hợp hòa đồng tôn giáo”. Đó là sự tiếp tục tham dự của Ahier và “Gru urang” trong lễ lớn Kate của dân tộc. Không phải ngẫu nhiên trong lời tụng ca công đức các ngài của On Kadhar có đề cập đến các thần Islam: Po Allwah, Po Li, Po Phuatimâh, Po Biruw, Po Hanim Pan, Nai Mâh Ghang Tang Nagar, v.v. (trong Po Dharma, HCK 41, T.17).

3/. Tháp Cham là của chung Champa, đền thờ Ahier là thang Banrach: Trong lời tụng ca của tất cả các On Kadhar hiện nay trong cung thỉnh, ca ngợi công đức các ngài, và cung tiển, vào dịp lễ Kate, không bao giờ thấy xuất hiện từ Shiva, Vishnu, Brahma, hay Bhargavati. Luôn có tên của các vị vua Champa, là của chung của mọi người Cham, không thể của riêng Ahier. Các tháp Chàm là những tượng đài, lăng tẩm tưởng niệm các vì vua không thể hiểu nhầm là nhà thờ Balamon hay Ahier. Nhà thờ Balamon, hay Ahier là Thang Banrach trụ trì bởi các Po Dhia (theo Mai Tường & Bá Đại Long).

4/. Người Bani có dự Kate Cham không?:

Theo lời kể của một cụ già làng Phước Nhơn dịp Kate 1993 trên tháp Po Rame: “Trước 75, dòng tộc Po Rame tại Phước Nhơn dến lễ ngài thường xuyên hằng năm bằng lễ vật và tiền mặt. Chúng tôi tập trung ở thang Po Yang giửa làng Phước Nhơn rồi cùng nhau đến thẳng Danauk Po Rame và lên tháp làm lễ ngài. Nay khó khăn nên thưa thớt hơn.”

Theo lời kễ của các nhân sĩ trí thức Cham gốc Islam như mik Yasin Ba, Thanh Ngoc Co, Dohamide và một số bạn trẻ từng là vũ công trong đoàn văn nghệ: “ Kate ở Mỹ từng là ngày hội rất lớn và vui, người Cham Islam đông nên đảm trách hầu hết các khâu chuẩn bị lễ hội Kate…” Được Qasim Từ khẳng định: ““gần 13 năm, kể từ năm 1982 đến năm 1995, Katê trở thành một lễ hội Champa tại hải ngoại (ở Pháp, ở Danmark, ở Hoa Kỳ) do hội CSC-Champa và IOC-Champa tổ chức mà đa số thành viên của hội này là bà con Chăm Bani và Chăm Islam. Và trong ngày đại hội Katê này lúc nào cũng có sự hiện diện của nhiều sắc tộc Champa khác như Jarai, Bahnar, Stieng ở hải ngoại và hai nghệ sĩ Chế Linh (Chăm Ahiér) và Từ Công Phụng (Chăm Islam)” 

PGS-TS Po Dharma cũng khẳng định trong trang 19 Harak Champaka 41:

“…số lượng người Chăm Awal tham gia trong ngày lễ hội Kate tại quê nhà hôm nay rất đông đảo. Sự hiện diện của họ đã chứng minh rằng dù Kate là lễ tục của Chăm Ahier nhưng đã trở thành di sản văn hóa chung của vương quốc Champa mà mỗi người Chăm phải có bổn phận bảo tồn và phát triển.”

Năm 2000 và 2004, Lễ hội Kate tại Ninh Thuận co sự tham gia của tất cả các địa phương có người Cham cư trú, có cả Cham Islam Nam Bộ. Gần đây cộng đồng Cham Bani Bình Thuận đã lên làm lễ Katê năm 2009 tại Bimong Po Sah Inư, theo nhiều nguồn tin, báo Binh Thuận, Xalo tin tức và Doanh Nhân Sài Gòn.

5/. Vai trò quan trọng của người Raglai- Lễ rước hoàng bào ngày trước Kate: 

Đáng chú ý là hoàng bào của Vua từ các đền tháp ở Ninh Thuận và Bình Thuận đều được người Raglai, gia đình Ja Angui, đồng loạt cất giử: ngày cuối tháng 6 (Cham lịch) tất cả các đền tháp đều cử người làm lễ rước hoàng bào từ nhà Ja Angui đến Danauk để ngày Kate đón lên các đền tháp làm lễ. Nghi lễ này hiện nay còn thực hiện tại tháp Po Klaung Garai, Po Rame, Po Sah Inư, Đền Po Inư Nưgar, Đền Po Binthor, Po Dam, Po Klaung Mưnai, nhà thờ hoàng tộc Cham tại Bình Thuận.

Vậy thì Kate là lễ hội dân gian chung của dân tộc Cham không phân biệt tôn giáo tín ngưỡng.

C/. Kate là lễ tục hay hễ hội?:

Theo PGS-TS Po Dharma trong Harak CPK 41, trang 19:

“..lễ tục Kate truyền thống, một khi đến xứ Hoa Kỳ, đã trở thành hai lễ hội và mang hai ý nghĩa khác nhau, tùy theo quan điểm của từng hội đoàn.”

“…biến lễ tục cổ truyền Kate sang mô hình hiện đại của ngày kỷ niệm bậc tiền nhân Champa cũng như sự dân chủ hóa lễ hội này thành ngày quốc lễ Champa… quyết định ngày quốc lễ và mô hình kỷ niệm anh hùng liệt sĩ Champa.”

Và ông ta tự mình trả lời:

“Nếu Kate tại Việt Nam hôm nay đã trở thành một ngày lễ rất trang nghiêm trong phần lễ tục và rất linh đình và nhộn nhịp qua phần lễ hội, là vì Kate được tổ chức trong biên giới cổ truyền của nó, từ ý nghĩa của lễ tục cho đến nội dung của lễ hội, không mang nội dung chính trị, không trang điểm màu sắc văn chương đấu tranh, không bài diễn văn và cũng không có lời cảm tưởng, cảm tạ, cám ơn, v.v. chỉ làm phiền hà quần chúng đang chờ xem lễ hội.”

Tuy với chung một ý nghĩa, tưởng niệm- tạ ơn tiền nhân, nhưng hình thức thể hiện lại phong phú vô cùng. Ví dụ: năm 2000 tại tháp Po Klaung Garai, phó chủ tịch tỉnh Ninh thuận đọc bài diễn văn khá dài và khá tai tiếng: “…Kate của người Cham Balamon…” để nhận được góp ý ngay từ các nhà nghiên cứu đến tham dự như: Ngô Văn Doanh, TS Nguyễn Chí Bền và nhân sĩ trí thức Cham. Kate làng tổ chức tại văn phòng của Hợp tác xã, thường có một phút mật niệm. Kate tại mỗi gia đình thì sự đa dạng và phong phú đến bất ngờ, tùy điều kiện và cảm nhận của gia chủ. Đây là sự thật vì nhiều người quan niệm rằng có lợi cho con cháu hơn là cho tiền nhân, giúp giáo dục con cháu luôn nhớ về cội nguồn không bị mất bản sắc khi đi xa quê, xa gia đình, nơi chốn thị thành nhiều cám dỗ.

Quả vậy, chỉ cần đọc lại các bài mô tả và xem các DVD về Kate, ta có thể cảm nhận được không khí linh thánh của lễ hội, sự sôi động, nhộn nhịp, hoành tráng lạ thường, như không phải do con người tạo nên, chói lòa, bừng vở, lan tỏa khắp nơi từ đền tháp-xã hội- cá nhân, cộng đồng, địa phương, đất nước, vùng người Cham cư trú rất tự nhiên.

Vậy thì Kate luôn là lễ hội truyền thống dân gian Champa hoành tráng, đặc sắc và độc đáo nhất Đông Nam Á, vẫn luôn hoành tráng, nhân bản, làm ngây ngất lòng người dù là Cham hay Việt hay người nước ngoài, theo như sự khẳng định của nhà Champa học, TS Phan Quốc Anh: “… lễ hội luôn diễn ra trong một không gian lớn từ các đền tháp đến làng, dòng họ và cuối cùng là gia đình. Katê cũng là dịp để người Chăm từ mọi miền đất nước trở về quê cha đất tổ để cùng đoàn tụ cùng gia đình bạn bè, dòng họ. Lễ hội Katê là một lễ hội dân gian đặc sắc nhất trong kho tàng văn hóa của người Chăm, là tấm gương phản chiếu sinh hoạt cộng đồng; nơi hội tụ những giá trị tinh hoa văn hóa của dân tộc. Do đó, lễ hội không những gắn với đền tháp cổ kính – nơi hội tụ những giá trị kỹ thuật và mỹ thuật đạt đến đỉnh cao của nghệ thuật của nền văn hóa Chăm mà còn gắn với những yếu tố khác của văn hóa như: đồ cúng tế, ẩm thực, y phục…Đặc biệt, đến với lễ hội Katê quí khách sẽ thưởng thức một nền âm nhạc độc đáo, với những bài thánh ca, ca ngợi các vị vua hiền có công với dân, với nước. Lễ hội còn những phần biểu diễn trước công chúng một nền ca – múa – nhạc dân gian với một phong cách riêng, độc đáo.”

D/. Chúng ta cần làm gì?

Đến đây thì chúng ta thấy rõ ngày lễ hội Kate là ngày giổ tiền nhân, quốc tổ, và gia tiên Champa, là di sản quý báo, lưu truyền cho muôn đời con cháu mai sau.

Người Cham tại hải ngoại, nhất là tại Hoa Kỳ cần đoàn kết và bản sắc trên con đường phát triển và hội nhập, rất nên phát huy những gì cộng đồng mình đã đạt được. Cái khác biệt nếu có trong chúng ta là “cách nhìn nhận về Kate” mà mọi người đều có trách nhiệm. Hãy ngồi lại với nhau, tôn trọng nhau, mọi khác biệt, nếu có, sẽ tiêu tan, để cùng nhìn về một hướng.

Giá như những “lễ hội Kate đó”, trong 13 năm (từ 1982 đến1995) tổ chức chung (theo Qasim), được liên tục thì cộng đồng Cham ở Hoa Kỳ có lẽ đã tiến một bước dài, có thể chúng ta đã có một đại diện Dân biểu trong chính quyền tiểu bang, và thấy nhiều đám cưới của con em Cham mình với nhau trên đất Hoa Kỳ này. Dù là Aval, Ahier, Islam, Tin Lành hay Thiên Chúa, chúng ta vẫn còn điểm chung Kate Cham, Champa. Hãy ngồi lại với nhau trước khi quá muộn, lúc chúng ta không còn gì chung để nói chuyện và cải vã nhau. Hãy vì con cháu mà cảm thông tha thứ cho nhau, điều lành sẽ đến với con cháu Champa.

ThS Quang Cẩn, 06/ 2010

 

Tham Khảo

Xin phép và chân thành cám ơn các tác giả về sự trích dịch này.

Binh Thuan, Lễ Hội Po Sah Inư- Điểm nhắm của Bình Thuận- Hội tụ xanh.

DoanhNhân Saigon online, Lễ hội Kate Bình Thuận 2009.

http://doanhnhansaigon.vn/online/van-hoa-nghe-thuat/su-kien/2009/10/1038490/le-hoi-kate-binh-thuan-2009/

Du Lịch Việt Nam, Lễ hội Kate của người Cham.

Đại Nam Nhất Thống Chí, Hoàng Hữu Xứng, Nguyễn Hữu Độ, Phan Đình Bình, Nguyễn Thuật, Hoàng Hữu Thường, (1865-1875)

Đại Việt Sử Ký toàn thư, Lê Văn Hưu, Phan Phu Tiên, Ngô Sĩ Liên… soạn thảo (1272 – 1697).

Đàng Năng Hòa, Lễ Hội Kate Ninh Thuận, 2009.

Huỳnh Ngọc Trảng, Từ Nữ Thần Po Inư Nưgar đến Bà Chúa Xứ, 1995.

Mai Linh, Huyền bí tết Kate người Cham, http://giadinh.net.vn/20090205020223239p0c1023/huyen-bi-tet-kate-cua-nguoi-cham.htm

Mai Tường, Bá Đại Long, Nhà thờ Cham Ahier: Thang Banrach, Po Debita Thol; Nhà thờ Cham Aval: Thang Mưgik, Po Allwah; nhà dân gian Cham : thang yơ, khang brah, tauk brah. http://www.nguoicham.com/forums/index.php?topic=661.0

Ngô Văn Doanh, Văn hóa Champa, 1994.

Phan Quốc Anh, Ngày hội văn hóa Chăm- Kate 2000: Sự hội ngộ của những sắc màu. 2000

http://www.phanquocanh.com/index.php?option=com_content&view=article&id=276:ngay-hi-vn-hoa-chm-kate-2000&catid=107:l-hi&Itemid=99

Phan Quốc Anh, Ngày Hội văn hóa Cham – Kate 2000.

Phan Quốc Anh, Những đặc trưng dân gian của Lễ hội Kate, 2009.

Po Dharma, Champaka 40 và 41.

Qasim Từ, Trả lời cho Pts Quảng Đại Cẩn và ông Prang về lễ Kate đăng trong web Ilimochampa.org. trong web champaka.org.

Sỹ Hoàng, 2009, Người Chăm ăn mừng lễ hội Kate, http://www.toquoc.gov.vn/Thongtin/Cua-So-Van-Hoa/Nguoi-Cham-An-Mung-Le-Hoi-Kate.html

Trà Vigia, Hoài niệm Rija Nưgar.

Trần Ngọc Thêm, Cơ sở Văn hóa Việt Nam: Balamon giáo và văn hóa Việt Nam, 1996.

Trương Văn Món, Sakaya, Lễ Hội người Chăm: Sắc Màu của lễ hội Kate Cham,

Vũ Quang Thiên, Ngô Văn Doanh, Những phong tục độc đáo của Đông Nam Á, 1994.

Wikipedia, Lịch sử Champa, Lâm Ấp, Hoàn Vương.

Xalo tin tức, Lễ hội Kate Bình Thuận 2009, http://tintuc.xalo.vn/00972263935/le_hoi_kate_binh_thuan_2009.html

.

7,287 thoughts on “Kate lễ hội bản địa truyền thống Champa: Sự tiếp nối của văn minh Sa Huỳnh

 1. 激光是單一波段的光能 , 在同一時間發射 , 光線能量較為集中 , 能深入皮膚打擊患處之異常色素或血管 , 溫和地刺激皮膚內的骨膠原更生, 新生的骨膠原令您的膚質光澤柔嫩 , 煥然一新 , 抗老效果顯著。有效治療色斑(雀斑 , 太陽斑 , 咖啡斑 , 太田痣 , 紋身) , 血管問題 (葡萄色斑 , 微絲血管擴張) , 膚色不均 , 皮膚鬆弛 , 毛孔粗大 治療後皮膚會出現短暫的紅腫 , 要注意防曬及遵照醫生指示護理皮膚

 2. 倩碧全效眼霜,可解決眼部四周肌膚困擾,並持續強化眼部膠原蛋白,維持彈性及光滑明亮。配方通過眼科醫生測試

 3. It’s going to be ending of mine day, but before finish I am reading this fantastic piece of
  writing to increase my experience.

 4. I simply want to say I am beginner to weblog and truly loved your blog site. Likely I’m likely to bookmark your website . You actually have perfect stories. Appreciate it for sharing with us your website.

 5. Does anyone know of a good site offering tutorials in customising blogspot/blogger skins? I’m a total novice who doesn’t know anything about HTML. Help!.

 6. I cut a movie into 10 minute parts and uploaded to youtube, i only had uploaded two parts by the time i got a copyright notice. How can i upload movies without it getting deleted?.

 7. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m looking to start my own blog in the near future but I’m
  having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 8. Definitely imagine that that you said. Your favorite justification appeared to be at the internet the simplest factor to remember of.

  I say to you, I certainly get irked at the same time as folks think about issues that they plainly don’t understand about.

  You controlled to hit the nail upon the highest and also
  defined out the entire thing with no need side-effects , folks can take a signal.

  Will likely be again to get more. Thank you

 9. What i don’t realize is actually how you’re now not really much more neatly-favored than you might be now.
  You’re very intelligent. You realize thus considerably on the subject of this topic, produced
  me individually believe it from a lot of numerous angles.
  Its like men and women don’t seem to be involved unless it’s one thing to do with
  Lady gaga! Your individual stuffs excellent.

  At all times take care of it up!

 10. Good way of describing, and pleasant piece of writing
  to take facts concerning my presentation subject matter, which i am going to present
  in university.

 11. I am in an english class at the University of Tennessee and my professor stated that if one of us can get published our blog published on the website, we will get an automatic A in the course. Please, if anyone knows how you can get a blog published on Amnesty International, or has any tips, please let me know! Thanks so much!.

 12. Thank you, I’ve recently been searching for info approximately this topic for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far. But, what about the bottom line? Are you positive about the supply?

 13. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up
  anything new from right here. I did however expertise several technical points using this site,
  as I experienced to reload the site many times previous to I could
  get it to load correctly. I had been wondering if your hosting
  is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement
  in google and could damage your quality score if
  advertising and marketing with Adwords. Well I am
  adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again soon.

 14. I’m not that much of a internet reader to be honest
  but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead
  and bookmark your site to come back in the future.
  All the best

 15. What i do not realize is actually how you are now not really much more
  neatly-preferred than you may be right now.

  You are very intelligent. You recognize thus significantly in terms of this topic,
  produced me personally believe it from a lot of numerous angles.
  Its like men and women are not involved unless it is something to do with Girl gaga!
  Your personal stuffs nice. All the time take care of it up!

 16. You can definitely see your enthusiasm within the article
  you write. The arena hopes for even more passionate
  writers like you who are not afraid to say how they believe.

  All the time go after your heart.

 17. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and net and this is actually irritating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 18. Hello I am so excited I found your web site, I really found you by mistake,
  while I was searching on Digg for something else, Regardless I am here now and would just
  like to say thanks for a tremendous post and a all round enjoyable blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to go through it all at the
  moment but I have saved it and also added in your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do
  keep up the great b.

 19. Just wish to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just excellent and i could assume you
  are an expert on this subject. Fine with your permission let me
  to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 20. Hiya very cool website!! Man .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your
  web site and take the feeds also? I’m glad to find numerous
  useful information right here within the publish, we need develop more techniques in this
  regard, thank you for sharing. . . . . .

 21. all the time i used to read smaller articles or reviews that as well
  clear their motive, and that is also happening with this article which I am
  reading at this time.

 22. Whats up this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to
  manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I
  wanted to get guidance from someone with experience. Any help would
  be enormously appreciated!

 23. Just wish to say your article is as astonishing. The clearness for your put up is just cool and i can think you are a professional on this subject.

  Well with your permission allow me to seize your RSS feed to keep updated with
  coming near near post. Thank you a million and please carry on the rewarding work.

 24. After I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new
  comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get 4 emails with the exact same comment.
  There has to be a way you can remove me from that service?
  Thank you!

 25. I’ve been exploring for a little for any high quality
  articles or weblog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I ultimately
  stumbled upon this web site. Reading this information So i am glad to convey that I have an incredibly good uncanny feeling
  I found out exactly what I needed. I most without a doubt will make sure to don?t
  put out of your mind this website and give it a look regularly.

 26. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you
  wrote the book in it or something. I think that you can do
  with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog.
  An excellent read. I will definitely be back.

 27. I’ve read several good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.

  I wonder how much attempt you set to make this kind of fantastic informative website.

 28. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

 29. It is in point of fact a great and useful piece of information. I
  am satisfied that you shared this useful info with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 30. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed browsing
  your blog posts. After all I’ll be subscribing
  to your feed and I hope you write again very soon!

 31. I’m no longer positive where you are getting your info, but great topic.
  I must spend a while studying more or working out more.
  Thanks for fantastic info I used to be searching for this information for
  my mission.

 32. [url=http://handbagdeals.us/]http://handbagdeals.us/[/url] biadlihoohymbogma [url=http://vipedlowestdrugprices24-7.com/klonopin/what-is-generic-klonopin/]What is generic Klonopin?[/url]

 33. I’ll right away seize your rss feed as I can not to find your email subscription link
  or newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me realize in order that I may
  just subscribe. Thanks.

 34. I am now not positive where you’re getting your info, but good topic. I must spend some time studying more or working out more. Thank you for great information I used to be on the lookout for this info for my mission.

 35. My developer is trying to persuade me to move to .net from
  PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?

  Any help would be really appreciated!

 36. Hey there I am so glad I found your web site, I really found you by mistake, while I was searching on Yahoo
  for something else, Regardless I am here now and would just like to
  say cheers for a fantastic post and a all round enjoyable
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look
  over it all at the minute but I have book-marked it
  and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal
  more, Please do keep up the fantastic work.

 37. An interesting discussion is definitely worth comment.
  I think that you should write more about this subject, it may not be a taboo subject but usually folks don’t speak about such topics.
  To the next! Kind regards!!

 38. Just wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is just spectacular and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 39. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where
  I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having
  problems finding one? Thanks a lot!

 40. Hey there, You have done a great job. I will certainly
  digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this
  website.

 41. Hello there, just became aware of your blog through
  Google, and found that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels.

  I will appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 42. I’m gone to inform my little brother, that he should
  also go to see this weblog on regular basis to obtain updated from
  hottest news update.

 43. whoah this weblog is magnificent i love reading your posts.

  Keep up the great work! You recognize, many people are searching around for this info,
  you can aid them greatly.

 44. Its like you read my mind! You appear to grasp so much about this, such as
  you wrote the e book in it or something. I think that you
  simply could do with some p.c. to drive the message home a little bit,
  however instead of that, this is excellent blog.
  An excellent read. I’ll certainly be back.

 45. I think this is one of the most important information for me.

  And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The site style is wonderful,
  the articles is really nice : D. Good job, cheers

 46. It’s wonderful that you are getting ideas from this piece of writing as well as
  from our discussion made at this time.

 47. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a
  lot. I hope to give something back and aid others like you aided
  me.

 48. I have recently started a website, the information you provide on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 49. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is
  required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web smart so I’m not 100% sure. Any recommendations
  or advice would be greatly appreciated. Cheers

 50. It is appropriate time to make some plans for the future and
  it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest
  you few interesting things or suggestions.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 51. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 52. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you!
  However, how can we communicate?

 53. Asking questions are really good thing if you are not understanding anything fully, however this
  piece of writing gives nice understanding yet.

 54. I am sure this piece of writing has touched all the internet visitors, its really really nice paragraph on building up new webpage.

 55. It’s awesome designed for me to have a site, which is
  helpful designed for my knowledge. thanks admin

 56. Hello my family member! I wish to say that this post is amazing, great written and come with approximately all significant infos. I¡¦d like to look more posts like this .

 57. I’ve been surfing online more than 3 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did,
  the internet will be much more useful than ever before.

 58. Hi there! This blog post could not be written any better!
  Going through this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I will forward this information to him.
  Pretty sure he’ll have a great read. I appreciate you for sharing!

 59. I’ve been browsing online greater than three hours these days,
  but I never found any fascinating article like yours. It’s
  pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and
  bloggers made just right content material as you did, the web will
  likely be much more useful than ever before.

 60. wonderful post, very informative. I’m wondering why the other
  experts of this sector don’t understand this. You must continue your writing.
  I’m confident, you’ve a great readers’ base already!

 61. Attractive component to content. I just stumbled upon your weblog and
  in accession capital to claim that I get actually enjoyed account
  your blog posts. Anyway I’ll be subscribing for your augment and even I achievement you
  get admission to consistently fast.

 62. Great post but I was wanting to know if you could write a litte more
  on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a
  little bit further. Cheers!

 63. After going over a few of the blog articles on your website,
  I honestly appreciate your way of blogging.
  I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back
  in the near future. Please check out my website as well and tell me how you feel.

 64. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

 65. At this time it sounds like WordPress is the top blogging
  platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 66. I just couldn’t leave your site before suggesting that I really
  enjoyed the standard information a person provide for
  your visitors? Is going to be back regularly in order
  to check out new posts

 67. Good day! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your
  blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same
  subjects? Thank you!

 68. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me insane so any support is
  very much appreciated.

 69. Greetings I am so thrilled I found your webpage, I really found you by mistake, while
  I was looking on Aol for something else, Anyhow I am here now and
  would just like to say thanks for a tremendous post and a all round entertaining
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it
  all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much
  more, Please do keep up the excellent job.

 70. I was excited to discover this great site. I want to to thank
  you for ones time for this wonderful read!!
  I definitely savored every bit of it and I have you
  bookmarked to check out new information on your
  site.

 71. This design is incredible! You most certainly know how to keep a
  reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost
  moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.

  Too cool!

 72. It’s really a great and useful piece of info.

  I am glad that you shared this helpful information with us.
  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 73. I am sure this piece of writing has touched all the internet
  users, its really really good piece of writing on building up new blog.

 74. Greetings from Florida! I’m bored to death at work so I decided to check out your
  site on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you present here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m shocked at how fast
  your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyhow, very good blog!

 75. I was wondering if you ever thought of changing the layout
  of your website? Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way of
  content so people could connect with it better.

  Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 76. For the reason that the admin of this web site is working,
  no hesitation very rapidly it will be well-known, due to its quality contents.

 77. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one
  these days.

 78. Everything is very open with a very clear description of the challenges.
  It was really informative. Your website is extremely
  helpful. Thank you for sharing!

 79. Someone essentially lend a hand to make significantly posts I might state.
  This is the first time I frequented your web page and so far?

  I amazed with the research you made to create this actual submit incredible.
  Fantastic job!

 80. Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before
  but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be
  book-marking and checking back often!

 81. Good day! This is my first comment here so
  I just wanted to give a quick shout out and say
  I truly enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
  Thanks a ton!

 82. Excellent post. I was checking continuously this weblog and I’m impressed!
  Very helpful info particularly the closing part 🙂 I
  handle such information a lot. I used to be looking for this certain information for a very long time.
  Thank you and good luck.

 83. Thank you a bunch for sharing this with all people you really recognize what you’re talking about!

  Bookmarked. Kindly additionally consult with
  my web site =). We may have a hyperlink alternate contract between us

 84. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I will definitely return.

 85. Hello this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG
  editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding
  skills so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 86. I used to be recommended this website by my cousin. I’m now not sure whether or not this submit is written by way of
  him as no one else realize such exact approximately my trouble.
  You are amazing! Thank you!

 87. excellent post, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector don’t understand this.
  You must continue your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base
  already!

 88. Thank you for the good writeup. It in reality was once a enjoyment account it.

  Look complex to far brought agreeable from
  you! By the way, how could we be in contact?

 89. Do you have a spam issue on this website;
  I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice methods and we are looking to exchange methods with other folks,
  please shoot me an email if interested.

 90. I’ll immediately take hold of your rss as I can not in finding your email subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly allow me realize in order that I may subscribe.
  Thanks.

 91. Remarkable issues here. I am very satisfied to look your post.
  Thanks a lot and I am having a look forward to touch you.

  Will you please drop me a mail?

 92. I do accept as true with all the ideas you have introduced on your post.
  They are really convincing and can certainly work.

  Still, the posts are too brief for novices. May just you please extend them a little
  from subsequent time? Thank you for the post.

 93. It’s appropriate time to make a few plans for the long run and
  it is time to be happy. I have learn this submit and if I
  could I desire to suggest you few interesting issues or tips.
  Perhaps you can write subsequent articles relating to this article.

  I want to read even more things approximately it!

 94. Magnificent goods from you, man. I have remember your stuff previous to and you are simply too great.
  I actually like what you’ve got here, certainly like what you are
  saying and the best way during which you say it. You
  are making it entertaining and you still care for to keep it sensible.
  I cant wait to read much more from you. This is really a great web site.

 95. Hi there to all, for the reason that I am genuinely eager of reading this website’s post to be updated on a
  regular basis. It includes good stuff.

 96. What’s up, I would like to subscribe for this web site to obtain latest updates, so where can i do it
  please assist.

 97. Aw, this was an extremely nice post. Taking the time and actual effort to create a superb article… but
  what can I say… I procrastinate a lot and don’t seem to get nearly anything done.

 98. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would
  be ok. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

 99. I every time used to study paragraph in news papers but now
  as I am a user of web therefore from now I am using net
  for articles or reviews, thanks to web.

 100. Hello there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established
  blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things
  out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do
  you have any ideas or suggestions? With thanks

 101. This is a great tip especially to those new
  to the blogosphere. Short but very precise information… Appreciate your sharing this one.
  A must read article!

 102. For the reason that the admin of this website is working,
  no hesitation very rapidly it will be famous, due to its
  quality contents.

 103. Hello there I am so thrilled I found your blog page, I really found you by mistake, while I
  was searching on Google for something else, Anyways I am here
  now and would just like to say thanks a lot for a
  incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the
  moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read a lot more, Please do keep up the superb b.

 104. Every weekend i used to visit this site, as i want enjoyment, as this this site conations genuinely good funny information too.

 105. It’s perfect time to make some plans for the
  future and it’s time to be happy. I’ve read this
  post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it!

 106. Helpful info. Fortunate me I discovered your website by chance, and
  I am stunned why this accident didn’t took place in advance!
  I bookmarked it.

 107. My brother suggested I may like this blog. He was entirely right.
  This put up actually made my day. You cann’t believe simply how a lot time I had spent for this information!
  Thank you!

 108. You can certainly see your expertise in the article you write.
  The arena hopes for more passionate writers
  like you who aren’t afraid to say how they believe.
  At all times follow your heart.

 109. Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with
  us so I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Exceptional blog and great design.

 110. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you! By
  the way, how could we communicate?

 111. I do not even know the way I finished up here, but I believed this put up was great.

  I do not recognise who you are but definitely you’re going to a well-known blogger if
  you happen to are not already. Cheers!

 112. Ahaa, its fastidious discussion concerning this article
  here at this webpage, I have read all that, so now me also commenting
  at this place.

 113. Hi would you mind letting me know which web host you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a
  lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a reasonable price?
  Thanks, I appreciate it!

 114. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed
  browsing your blog posts. After all I will be subscribing
  to your rss feed and I hope you write again soon!

 115. naturally like your web-site but you need to take a look at the spelling on quite a
  few of your posts. Several of them are rife with spelling problems
  and I to find it very bothersome to inform the reality however I’ll certainly come back
  again.

 116. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything
  new from right here. I did however expertise several technical points using this website, since I experienced to reload the web site many times previous to I could
  get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high-quality score
  if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective intriguing content.
  Ensure that you update this again very soon.

 117. Good blog you’ve got here.. It’s hard to find high-quality writing like yours these days.

  I really appreciate individuals like you!

  Take care!!

 118. Hey there just wanted to give you a brief heads up
  and let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 119. I know this if off topic but I’m looking
  into starting my own blog and was wondering what all
  is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours
  would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100% positive.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Kudos

 120. Howdy great website! Does running a blog like this take a massive amount work?
  I have absolutely no understanding of computer programming
  however I had been hoping to start my own blog soon. Anyway, should
  you have any ideas or tips for new blog owners please share.
  I know this is off subject however I just needed to ask.

  Thanks!

 121. When someone writes an article he/she retains the image of a user in his/her brain that how
  a user can be aware of it. Therefore that’s why this
  article is outstdanding. Thanks!

 122. you’re really a good webmaster. The site loading pace is incredible.
  It sort of feels that you’re doing any distinctive trick.
  Also, The contents are masterpiece. you have performed a wonderful
  process in this matter!

 123. I simply could not go away your web site before suggesting that I extremely enjoyed the standard info an individual provide to your guests? Is going to be again incessantly to investigate cross-check new posts

 124. What i do not understood is if truth be told how you are not actually much more neatly-liked than you may be now. You are so intelligent. You know thus considerably in terms of this subject, produced me personally imagine it from numerous varied angles. Its like women and men are not fascinated until it¡¦s one thing to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs outstanding. Always care for it up!

 125. Hi my family member! I wish to say that this post is awesome,
  nice written and include almost all important infos. I would like to look
  extra posts like this .

 126. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between usability
  and appearance. I must say you have done a excellent job with this.
  Also, the blog loads super fast for me on Internet explorer.

  Excellent Blog!

 127. Hi there! I just wish to give you a huge thumbs up for your great information you
  have got right here on this post. I will be returning to your
  site for more soon.

 128. Hello to every one, for the reason that I am really keen of
  reading this weblog’s post to be updated on a regular basis.
  It contains fastidious material.

 129. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any
  interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.

  In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will
  be a lot more useful than ever before.

 130. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again very soon..

 131. Hello, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 132. No matter if some one searches for his necessary thing, so
  he/she needs to be available that in detail, therefore that thing is maintained
  over here.

 133. Nice weblog here! Additionally your web site so much up very fast!
  What web host are you the usage of? Can I get your associate link on your host?
  I desire my web site loaded up as fast as yours lol

 134. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video
  to make your point. You obviously know what youre talking about,
  why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us
  something enlightening to read?

 135. I’m very happy to uncover this page. I want to to thank you for ones time for this fantastic read!!
  I definitely savored every part of it and i also have you book marked to check out new things on your site.

 136. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.

  I’ve read this post and if I could I wish to suggest
  you few interesting things or tips. Maybe you can write
  next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 137. Hello i am kavin, its my first time to commenting anyplace,
  when i read this article i thought i could
  also make comment due to this brilliant piece of writing.

 138. Interesting blog! Is your theme custom made or
  did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really
  make my blog shine. Please let me know where you got your
  theme. Thanks a lot

 139. Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums
  that cover the same topics? Thanks!

 140. Hello would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog in the near future
  but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking
  for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 141. An interesting discussion is worth comment. I do believe that you
  should write more about this issue, it might not be a taboo matter but generally people
  do not talk about these issues. To the next! Best wishes!!

 142. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has helped
  me out loads. I hope to contribute & aid different users like its helped me.
  Great job.

 143. Can I simply just say what a relief to uncover someone that genuinely understands what they are talking about over the
  internet. You actually know how to bring an issue to light and
  make it important. More people ought to read this and understand this side of your story.
  I was surprised that you aren’t more popular given that
  you most certainly have the gift.

 144. Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily brilliant possiblity to read critical reviews from this site. It can be very brilliant and also full of amusement for me and my office friends to visit your site at minimum three times per week to see the new guides you will have. Not to mention, I am just at all times motivated concerning the remarkable inspiring ideas you give. Certain 3 facts in this post are really the most impressive we have all had.

 145. naturally like your web-site but you have to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to tell the truth however I¡¦ll surely come back again.

 146. Hi! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post
  or vice-versa? My website goes over a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit
  from each other. If you might be interested feel free
  to shoot me an email. I look forward to hearing from you!

  Great blog by the way!

 147. Tremendous issues here. I’m very happy to see your post.
  Thanks a lot and I am looking forward to contact you.

  Will you please drop me a mail?

 148. I love your blog.. very nice colors & theme.

  Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from.
  cheers

 149. If some one needs to be updated with latest technologies then he must
  be visit this web site and be up to date all the time.

 150. These are genuinely enormous ideas in about blogging. You
  have touched some good things here. Any way keep up wrinting.

 151. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the
  nail on the head. The issue is an issue that not enough men and
  women are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this during my search for
  something relating to this.

 152. I just like the helpful info you supply in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check once more here regularly.
  I’m moderately certain I’ll be told many new stuff right here!

  Good luck for the following!

 153. I think the admin of this web page is really working hard in favor of his website,
  since here every material is quality based information.

 154. Admiring the hard work you put into your blog and in depth information you present.
  It’s good to come across a blog every once in a while
  that isn’t the same out of date rehashed material.
  Great read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds
  to my Google account.

 155. Awesome blog you have here but I was curious about if you knew of
  any discussion boards that cover the same topics discussed here?
  I’d really like to be a part of online community where
  I can get advice from other knowledgeable people that
  share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Appreciate it!

 156. I think this is one of the most important info for me. And i’m glad reading your article.
  But wanna remark on some general things, The website style is perfect, the
  articles is really nice : D. Good job, cheers

 157. Hello to every , since I am truly eager of reading this webpage’s post to be updated regularly.
  It contains fastidious material.

 158. I’m gone to convey my little brother, that he should also
  visit this weblog on regular basis to take updated from latest news.

 159. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

 160. Hi superb blog! Does running a blog like this take a great deal of work?
  I’ve no understanding of computer programming however I had been hoping
  to start my own blog soon. Anyways, if you have any suggestions or tips for new blog
  owners please share. I understand this is off subject but I just had to ask.
  Thank you!

 161. hello!,I really like your writing very a lot! percentage we keep up a correspondence extra about your post on AOL? I need a specialist on this space to resolve my problem. Maybe that’s you! Taking a look ahead to peer you.

 162. Hello I am so excited I found your weblog, I really found you by accident,
  while I was browsing on Google for something else, Nonetheless I am here now and would just like
  to say thanks for a remarkable post and a all
  round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all
  at the moment but I have book-marked it and also included your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep
  up the fantastic work.

 163. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and
  say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring
  blog writer but I’m still new to everything. Do you have any points for newbie blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

 164. Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after looking at
  many of the articles I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely happy I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 165. This is really interesting, You are an overly professional blogger.
  I have joined your rss feed and stay up for in quest of extra of your fantastic post.
  Additionally, I’ve shared your site in my social networks

 166. I’m not sure why but this website is loading incredibly slow for
  me. Is anyone else having this issue or is it
  a issue on my end? I’ll check back later and see
  if the problem still exists.

 167. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining,
  and without a doubt, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is something not enough men and women are
  speaking intelligently about. I am very happy that
  I found this in my search for something concerning this.

 168. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this superb blog!

  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will share
  this blog with my Facebook group. Talk soon!

 169. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and all.
  Nevertheless imagine if you added some great images
  or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with
  images and video clips, this site could certainly be
  one of the best in its niche. Good blog!

 170. Nice post. I learn something new and challenging on blogs
  I stumbleupon every day. It will always be exciting to read content from other authors and
  use a little something from their sites.

 171. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give
  a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your
  articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same
  subjects? Thank you!

 172. I just couldn’t depart your web site before suggesting that I actually loved the standard
  information an individual provide in your visitors?
  Is going to be again incessantly in order to check up on new posts

 173. Thank you for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be
  waiting for your further post thanks once again.

 174. You really make it appear so easy with your presentation however I in finding this topic to be actually something which I believe I might never understand.
  It sort of feels too complicated and extremely wide for me.

  I’m taking a look ahead on your next post, I’ll try
  to get the hold of it!

 175. Howdy just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your article seem to be running off the screen in Firefox.
  I’m not sure if this is a format issue or something to
  do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design and style look great though! Hope you get the problem solved soon. Many thanks

 176. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 177. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to
  and you’re just extremely magnificent. I really like what
  you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you
  say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart.

  I can not wait to read far more from you. This is really
  a terrific web site.

 178. Asking questions are really pleasant thing if you
  are not understanding anything fully, except this piece of writing gives nice understanding yet.

 179. I’m now not sure where you’re getting your info, however great topic.
  I needs to spend some time studying much more
  or understanding more. Thanks for excellent information I was in search of this information for my mission.

 180. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.

  I will make sure to bookmark it and come back to read more
  of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 181. Hi, I do believe this is an excellent web site. I stumbledupon it
  😉 I will return once again since i have book marked it.

  Money and freedom is the greatest way to change, may you
  be rich and continue to guide others.

 182. Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look.
  I’m definitely loving the information. I’m book-marking
  and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and great design.

 183. I take pleasure in, lead to I discovered exactly what I used to be taking a
  look for. You have ended my four day long
  hunt! God Bless you man. Have a nice day.
  Bye

 184. Excellent post. I used to be checking constantly this weblog
  and I’m impressed! Extremely useful info specially the final phase 🙂 I maintain such information much.
  I was seeking this certain information for a very long
  time. Thanks and good luck.

 185. We absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be exactly I’m looking for.
  Would you offer guest writers to write content for yourself?

  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on some of the subjects you write related to here.
  Again, awesome weblog!

 186. Hey there would you mind letting me know which web host you’re using?

  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.

  Can you suggest a good hosting provider at a honest price?
  Cheers, I appreciate it!

 187. I just want to say I am just new to blogging and honestly enjoyed this blog. Almost certainly I’m going to bookmark your blog . You certainly have perfect well written articles. Thanks a bunch for sharing with us your web page.

 188. I have read so many articles or reviews on the topic of the blogger lovers except this piece of writing is genuinely
  a good article, keep it up.

 189. Oh my goodness! an excellent post dude. Thanks a ton Nevertheless I am experiencing problem with ur rss . Do not know why Cannot enroll in it. Will there be everyone getting identical rss difficulty? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 190. Thank you a lot for sharing this with all people you really recognize what you are talking about! Bookmarked. Kindly also seek advice from my web site =). We can have a link exchange contract among us!

 191. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 192. Hey there, You’ve done a fantastic job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I’m sure they will be benefited from this website.

 193. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 194. Many thanks for creating the effort to discuss this, I feel strongly about this and like learning a great deal more on this topic. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your webpage with a great deal more information? It’s extremely beneficial for me.

 195. Please let me know if you’re looking for a article writer for your weblog.
  You have some really great posts and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content
  for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested.
  Regards!

 196. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads.
  I hope to contribute & help other customers like its helped me.
  Good job.

 197. This is really interesting, You are an excessively skilled blogger.
  I have joined your feed and sit up for looking for more of your great
  post. Additionally, I’ve shared your web site in my social networks

 198. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s
  both equally educative and interesting, and without
  a doubt, you’ve hit the nail on the head.

  The problem is an issue that too few men and women are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I found this in my hunt for something relating to this.

 199. I feel this is among the most significant info
  for me. And i’m glad studying your article. However should commentary on some common things, The site taste is wonderful,
  the articles is in point of fact excellent :
  D. Just right activity, cheers

 200. Nice post. I used to be checking constantly this weblog and I’m
  impressed! Very helpful info particularly the
  ultimate phase 🙂 I take care of such information much. I
  was seeking this particular information for a long time.
  Thank you and good luck.

 201. Undeniably consider that that you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the
  simplest factor to be mindful of. I say to you, I definitely get irked
  at the same time as other folks consider issues that they
  just don’t realize about. You managed to hit the
  nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , other folks
  could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 202. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I
  could get a captcha plugin for my comment form?

  I’m using the same blog platform as yours and I’m having
  difficulty finding one? Thanks a lot!

 203. Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us
  so I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!

  Fantastic blog and fantastic design and style.

 204. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice,
  keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site
  to come back later on. Cheers

 205. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you
  get a lot of spam feedback? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend?

  I get so much lately it’s driving me insane so any help is very
  much appreciated.

 206. Hey there! I just wanted to ask if you ever
  have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I
  ended up losing a few months of hard work due to
  no backup. Do you have any methods to prevent hackers?

 207. We stumbled over here from a different web address and thought I might
  check things out. I like what I see so now i am following you.

  Look forward to looking into your web page yet again.

 208. I’m impressed, I have to say. Really rarely do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me let you know, you’ve got hit the nail on the head. Your concept is excellent; the difficulty is something that not enough persons are speaking intelligently about. I’m very comfortable that I stumbled throughout this in my seek for something relating to this.

 209. Me and my good friend were arguing about an issue similar to that! Nowadays I know that I was perfect. lol! Thanks for the information you post.

 210. Thanks for one’s wonderful post! We definitely liked reading it, you could be an great contributor. I shall always take a note of this blog page and will often come back later on, I wish to motivate that you continue this great job, enjoy your evening? BTW have you read Gaddafi remarkable headlines Regards Independent Financial Advisor

 211. I do trust all of the ideas you have offered for your post. They’re very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too short for beginners. Could you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

 212. Thanks for some other informative blog. Where else may I am getting that type of info written in such an ideal approach? I have a venture that I am just now operating on, and I’ve been on the look out for such info.

 213. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 214. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 215. I think other website proprietors should take this website as an model, very clean and excellent user genial style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

 216. Aw, this is an extremely good post. In notion I would like to place in writing such as this additionally – taking time and actual effort to create a great article… but exactly what can I say… I procrastinate alot and also by no means appear to get something completed.

 217. Thank you for another excellent post. Where
  else may anybody get that type of info in such an ideal means of writing?
  I’ve a presentation subsequent week, and I am at the look for such info.

 218. Hi I am so excited I found your weblog, I really found you
  by accident, while I was searching on Aol for something else, Regardless I am here now and would just like to say thanks a lot for a marvelous post and a all round entertaining
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it
  all at the moment but I have bookmarked it
  and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back
  to read more, Please do keep up the superb job.

 219. What’s up to all, how is the whole thing, I think every one
  is getting more from this web site, and your views are nice in support of new viewers.

 220. Hello! I know this is kind of off topic but I was
  wondering which blog platform are you using
  for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and
  I’m looking at options for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good
  platform.

 221. A person necessarily assist to make seriously articles I’d state.
  That is the very first time I frequented your web page and
  so far? I surprised with the research you made to make this actual publish amazing.
  Great process!

 222. Thanks for any other informative website. Where else may I get that kind of information written in such an ideal
  way? I have a venture that I am simply now running on, and I have been on the glance out
  for such info.

 223. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips.
  Maybe you can write next articles referring to this article.

  I want to read more things about it!

 224. Hi there would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must
  say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good internet hosting provider at a honest price?
  Thanks a lot, I appreciate it!

 225. It is not my first time to go to see this web page, i am browsing this site dailly and obtain fastidious information from here every day.

 226. This is the right site for anyone who wishes to understand this topic.

  You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa).
  You definitely put a new spin on a topic that has been discussed for many years.
  Excellent stuff, just wonderful!

 227. Enjoyed reading through this, very good stuff, regards . “Shared joys make a friend, not shared sufferings.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 228. You’ve made some really good points there. I looked on the internet
  to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this
  website.

 229. Thank you a bunch for sharing this with all folks you actually know what
  you’re speaking approximately! Bookmarked. Kindly additionally
  discuss with my site =). We may have a hyperlink trade agreement between us

 230. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I may come back
  yet again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you
  be rich and continue to help others.

 231. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everyone else encountering problems with your website.
  It seems like some of the text on your posts are running off
  the screen. Can someone else please provide feedback and let
  me know if this is happening to them as well?
  This may be a issue with my internet browser because
  I’ve had this happen before. Many thanks

 232. Good day very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb ..
  I will bookmark your web site and take the feeds additionally?
  I am satisfied to find a lot of helpful information here within the post,
  we need develop extra techniques on this regard, thank you
  for sharing. . . . . .

 233. Can I just say what a comfort to discover somebody that truly understands what they’re discussing on the internet.
  You certainly know how to bring an issue to light and make it
  important. More and more people ought to read this and understand this side of the story.
  It’s surprising you aren’t more popular because you certainly possess
  the gift.

 234. My wife and i got quite relieved that Louis could finish up his investigation with the precious recommendations he gained using your weblog. It is now and again perplexing to just find yourself giving for free instructions some people might have been selling. And we all already know we need the writer to be grateful to for this. The entire illustrations you’ve made, the straightforward website menu, the relationships you aid to instill – it is everything incredible, and it’s making our son and our family reason why this theme is excellent, which is exceedingly mandatory. Many thanks for all!

 235. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very useful info specially the last part I care for such info much. I was looking for this certain information for a very long time. Thank you and good luck.

 236. I genuinely enjoy reading on this internet site , it contains superb blog posts. “The secret of eternal youth is arrested development.” by Alice Roosevelt Longworth.

 237. I simply needed to say thanks yet again. I am not sure what I might have achieved without the type of information provided by you on such a problem. It previously was the scary circumstance in my position, nevertheless spending time with the expert technique you managed that took me to weep for happiness. I will be grateful for this help and then hope you recognize what a powerful job you are getting into training the rest using your blog. I am sure you haven’t encountered any of us.

 238. I think the admin of this web page is truly working hard in favor of
  his site, because here every stuff is quality based information.

 239. It’s in fact very complicated in this busy life to listen news on Television, thus I just
  use world wide web for that reason, and take the
  latest information.

 240. I got this web page from my pal who shared with me regarding this website and at the moment this time I am
  browsing this site and reading very informative articles here.

 241. I’m really loving the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any internet browser compatibility problems?

  A few of my blog visitors have complained about my blog not working
  correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any solutions to help fix this issue?

 242. Hello are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m
  trying to get started and set up my own. Do you require any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 243. always i used to read smaller articles or reviews which as well clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading here.

 244. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 245. When someone writes an piece of writing he/she keeps the idea of a user in his/her brain that how a user can be aware of it.
  Thus that’s why this paragraph is outstdanding.
  Thanks!

 246. I’m not sure where you’re getting your information, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission.

 247. great points altogether, you simply gained a new reader.

  What would you suggest in regards to your put up that you made
  some days ago? Any positive?

 248. I simply could not go away your website prior to suggesting that I actually enjoyed the usual info an individual provide to your guests? Is going to be again frequently in order to check out new posts.

 249. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was conducting a little research on this.
  And he actually ordered me breakfast because I stumbled
  upon it for him… lol. So allow me to reword this….
  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some
  time to talk about this topic here on your site.

 250. Howdy this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so
  I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 251. I think that what you posted was very reasonable. But, what about this?

  suppose you added a little information? I ain’t saying your
  content isn’t good., but suppose you added a title that
  grabbed folk’s attention? I mean Kate lễ hội bản địa truyền thống Champa: Sự tiếp nối của văn minh Sa Huỳnh – ILIMOCHAMPA is a little boring.
  You ought to peek at Yahoo’s front page and see how they create post headlines to get viewers interested.
  You might add a video or a related pic or two to grab readers excited about what you’ve got to say.

  Just my opinion, it could bring your blog a little livelier.

 252. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 253. Hi, I think your blog might be having browser compatibility
  issues. When I look at your blog site in Safari, it looks fine but when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted
  to give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog!

 254. Hey! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where
  to start. Do you have any tips or suggestions? Appreciate
  it

 255. I’ve recently started a site, the info you offer on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. “Money is power, freedom, a cushion, the root of al evil, the sum of all blessings.” by Carl Sandburg.

 256. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick in NYC at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 257. I think this is among the most vital info for me. And i am glad
  reading your article. But want to remark on some general things, The site style is perfect, the articles is really great : D.
  Good job, cheers

 258. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox
  and now each time a comment is added I get several emails with the same comment.

  Is there any way you can remove people from that service?

  Appreciate it!

 259. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 260. I don’t even know how I ended up here, but I thought this
  post was great. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 261. I think this is among the most significant information for me.
  And i am glad reading your article. But wanna remark on some general
  things, The website style is wonderful, the articles is really great : D.
  Good job, cheers

 262. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and
  I was wanting to know your situation; many of us have created some nice
  procedures and we are looking to trade strategies with
  others, why not shoot me an e-mail if interested.

 263. Hi to all, as I am truly keen of reading this
  website’s post to be updated daily. It consists
  of fastidious stuff.

 264. What’s up it’s me, I am also visiting this web site daily, this site is in fact good and the viewers are
  genuinely sharing nice thoughts.

 265. What’s Happening i’m new to this, I stumbled
  upon this I’ve discovered It absolutely useful and it
  has aided me out loads. I’m hoping to contribute
  & aid different users like its helped me. Good job.

 266. Greetings! Very useful advice within this article!
  It is the little changes that make the most significant changes.
  Thanks a lot for sharing!

 267. You’ll find it almost close to impossible to see well-informed men and women on this niche, in addition you come across as like you understand what exactly you’re talking about! Appreciation

 268. Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.

  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet
  browsers and both show the same results.

 269. Hi there it’s me, I am also visiting this
  site daily, this web page is genuinely nice and the viewers are
  truly sharing nice thoughts.

 270. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 271. I discovered your blog post site on the search engines and check a few of your early posts. Always keep in the top notch operate. I extra your Feed to my MSN News Reader. Looking for forward to reading much more of your stuff down the road!…

 272. Why people still make use of to read news papers when in this technological
  world everything is existing on net?

 273. great issues altogether, you just won a new reader. What may you recommend about your publish that you made some days ago? Any positive?

 274. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 275. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide
  credit and sources back to your site? My blog site
  is in the exact same niche as yours and my users would genuinely benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this okay with you. Regards!

 276. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 277. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few
  interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 278. I read this paragraph fully on the topic of the resemblance
  of newest and earlier technologies, it’s awesome
  article.

 279. It really is proper opportunity to get some plans for the foreseeable future. I have scan this blog and if I may, I wish to suggest you handful enlightening tips.

 280. Heya i’m for the first time here. I found this
  board and I find It really useful & it helped me out
  a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 281. Fine way of describing, and good piece of writing
  to get information regarding my presentation subject matter, which i am going to present in institution of higher education.

 282. Hi there I am so thrilled I found your webpage, I really found you by mistake,
  while I was browsing on Askjeeve for something else,
  Anyhow I am here now and would just like to say thanks a
  lot for a remarkable post and a all round thrilling blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have
  saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up
  the great work.

 283. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 284. It certainly is nearly close to impossible to come across well-educated readers on this niche, still you look like you know those things you’re preaching about! Thank You

 285. Heya i am for the first time here. I found this board and I in finding It really useful & it helped me out
  a lot. I hope to provide something back and aid others such as you helped me.

 286. Thanks for your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you may be
  a great author.I will make sure to bookmark your blog and will often come back
  at some point. I want to encourage you continue your great work,
  have a nice afternoon!

 287. Hi there Dear, are you genuinely visiting this web site daily,
  if so afterward you will absolutely take good know-how.

 288. Wow, that’s what I was exploring for, what a material!
  existing here at this webpage, thanks admin of this website.

 289. magnificent issues altogether, you just received a emblem new reader.
  What would you suggest in regards to your publish that
  you just made some days in the past? Any positive?

 290. Hey there! I simply want to give you a huge thumbs up for the excellent info you have
  got here on this post. I am coming back to
  your blog for more soon.

 291. Thanks, I have just been looking for information approximately this topic for ages and yours is the greatest I’ve found out so far. However, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 292. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I
  guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m
  thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any points for newbie blog writers?

  I’d certainly appreciate it.

 293. Fantastic blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid
  option? There are so many choices out there that I’m completely confused ..
  Any ideas? Cheers!

 294. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I do not know who you are but certainly you are going to a
  famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 295. Please let me know if you’re looking for a article author for your site.
  You have some really great articles and I believe I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d
  absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Kudos!

 296. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was
  super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to
  the whole thing. Do you have any tips and hints for first-time blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

 297. Hi there, of course this article is in fact good
  and I have learned lot of things from it on the topic of
  blogging. thanks.

 298. I loved as much as you’ll receive carried out right
  here. The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering
  the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a
  lot often inside case you shield this increase.

 299. Can I simply just say what a relief to uncover an individual who genuinely knows what they’re discussing over the internet.
  You certainly know how to bring a problem to light and make it important.
  More and more people really need to look at this and
  understand this side of your story. I was surprised you aren’t
  more popular because you most certainly possess the gift.

 300. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert
  that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement
  you access consistently rapidly.

 301. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective fascinating content. Make sure you update this again soon..

 302. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and
  was curious what all is needed to get set up? I’m assuming
  having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain.
  Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Appreciate it

 303. When someone writes an article he/she maintains the thought of a user in his/her mind that how a
  user can understand it. So that’s why this paragraph is amazing.
  Thanks!

 304. I do trust all the ideas you’ve presented to your post.
  They are really convincing and can certainly work. Still, the posts are too quick for newbies.
  May you please lengthen them a bit from next time?
  Thanks for the post.

 305. Hello there I am so happy I found your blog page,
  I really found you by accident, while I was researching on Google
  for something else, Regardless I am here now and would just like to
  say thanks a lot for a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t
  have time to look over it all at the minute but I have bookmarked it and also
  included your RSS feeds, so when I have time I will be back
  to read more, Please do keep up the awesome work.

 306. Thanks for the auspicious writeup. It in truth was a enjoyment
  account it. Look advanced to far introduced agreeable from you!

  However, how can we keep up a correspondence?

 307. I read this article fully on the topic of the resemblance of most recent and preceding technologies, it’s awesome article.

 308. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your web site,
  how could i subscribe for a blog web site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit
  acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 309. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 310. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you!
  However, how could we communicate?

 311. What’s up everyone, it’s my first visit at this site,
  and piece of writing is really fruitful in favor of me, keep
  up posting such articles.

 312. Hurrah, that’s what I was seeking for, what a stuff!
  present here at this weblog, thanks admin of this web site.

 313. That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very accurate information… Many thanks for sharing this one.
  A must read article!

 314. Heya here, just turned alert to your writings through The Big G, and realized that it’s genuinely informational. I will value in the event you carry on this post.

 315. Hello there! This is my 1st comment here so I just
  wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy
  reading through your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the
  same subjects? Thank you so much!

 316. I merely wish to show you that I am new to blogging and clearly liked your report. Very possible I am prone to remember your blog post . You indeed have amazing article information. Acknowledge it for giving out with us your main website post

 317. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
  I’m definitely enjoying your blog and look forward to
  new updates.

 318. It is actually near unattainable to encounter well-educated people on this area, fortunately you look like you understand which you’re talking about! Regards

 319. Hi are using WordPress for your blog platform? I’m new to
  the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding expertise
  to make your own blog? Any help would be really
  appreciated!

 320. I do not even understand how I stopped up here, however I believed this post was good.
  I don’t realize who you’re but definitely you’re going to a
  famous blogger for those who are not already. Cheers!

 321. Hi! This is kind of off topic but I need some
  help from an established blog. Is it very hard to set up your own blog?

  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start.

  Do you have any ideas or suggestions? With thanks

 322. You’re so cool! I do not believe I’ve truly read something like that before.
  So great to discover someone with some genuine thoughts on this subject matter.
  Really.. thanks for starting this up. This
  web site is something that is required on the web, someone with some originality!

 323. It is actually near extremely difficult to see well-updated users on this area, still you come across as like you be aware of the things that you’re indicating! Regards

 324. I’ve read some just right stuff here. Definitely
  worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot
  effort you put to make such a excellent informative website.

 325. It’s remarkable to pay a quick visit this site and reading the views of all
  friends regarding this piece of writing, while I am also keen of getting familiarity.

 326. hi!,I love your writing very a lot! percentage we be in contact more approximately your post
  on AOL? I need an expert in this space to resolve my problem.
  Maybe that is you! Looking forward to look you.

 327. First of all I want to say terrific blog!
  I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your head prior to writing.
  I’ve had trouble clearing my thoughts in getting my ideas out.

  I truly do take pleasure in writing however it just seems
  like the first 10 to 15 minutes are generally lost
  simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints?
  Kudos!

 328. It’s very simple to find out any matter on web as compared to textbooks, as
  I found this piece of writing at this site.

 329. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic
  to be actually something that I think I would never understand.
  It seems too complex and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 330. I truly love your site.. Very nice colors & theme.

  Did you develop this web site yourself? Please reply back as I’m looking to create my own website and
  would love to learn where you got this from or just what the theme
  is named. Thank you!

 331. You really make it seem really easy with your presentation but I find
  this topic to be really something which I think I might by no means
  understand. It kind of feels too complex and extremely extensive for me.
  I’m looking ahead for your subsequent post, I will attempt to get the cling of it!

 332. I’m not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.

 333. Just desire to say your article is as amazing.

  The clarity on your submit is simply excellent
  and i can assume you are a professional in this subject.
  Well together with your permission let me to take hold of your
  RSS feed to keep up to date with impending post.
  Thank you a million and please continue the rewarding work.

 334. Hello there, just turned conscious of your article through The Big G, and realized that it’s quite educational. I will take pleasure in if you decide to carry on this.

 335. Heya i’m for the primary time here. I found this board
  and I in finding It truly helpful & it helped me out much.

  I hope to offer something again and aid others like you helped me.

 336. I believe this is one of the such a lot vital information for me.
  And i am glad studying your article. But want to commentary on few normal things, The web site
  taste is ideal, the articles is truly nice : D. Just right activity, cheers

 337. I really need to advise you that I am new to having a blog and incredibly admired your page. Most likely I am going to remember your blog post . You certainly have outstanding article material. Value it for telling with us your current site document

 338. Wonderful goods from you, man. I have take into
  account your stuff previous to and you’re just too magnificent.
  I actually like what you’ve bought here, certainly like what you’re saying and the best way through which you say it.
  You are making it entertaining and you still care for to stay it smart.
  I cant wait to read far more from you. This is really a
  terrific website.

 339. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re
  just extremely fantastic. I actually like what you’ve acquired
  here, really like what you are saying and the way in which you say
  it. You make it enjoyable and you still take care of
  to keep it sensible. I can’t wait to read far more from you.
  This is actually a terrific web site.

 340. Just want to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply great and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 341. Link exchange is nothing else however it is simply placing the other
  person’s web site link on your page at proper
  place and other person will also do same in favor of you.

 342. No matter if some one searches for his necessary thing, therefore
  he/she wants to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

 343. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a totally different subject but it has
  pretty much the same page layout and design. Great choice of colors!

 344. My brother suggested I might like this blog. He was totally right.
  This publish truly made my day. You can not believe simply how much time I had spent
  for this info! Thank you!

 345. Oh my goodness! a fantastic post dude. Many thanks However We are experiencing problem with ur rss . Don’t know why Can not sign up to it. Could there be anybody finding identical rss difficulty? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 346. You made some good points there. I checked on the internet for more info about
  the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 347. A motivating discussion is worth comment.

  There’s no doubt that that you ought to write more on this topic, it might not be a taboo matter but
  typically people do not discuss these topics.
  To the next! All the best!!

 348. Very good site you have here but I was wanting to know if you knew of any forums that cover the
  same topics discussed in this article? I’d really like to
  be a part of community where I can get opinions from other experienced people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.
  Appreciate it!

 349. I am extremely impressed along with your writing talents as neatly as with the
  format to your blog. Is that this a paid topic or did you modify
  it yourself? Either way stay up the nice quality writing, it is uncommon to look a
  nice blog like this one these days..

 350. Just desire to say your article is as astounding.
  The clearness to your put up is just nice and that i could
  think you’re knowledgeable on this subject. Fine together with your permission allow me to take hold of your RSS feed to
  keep updated with coming near near post. Thank you 1,000,000 and please keep up the gratifying work.

 351. You’ll find it near unthinkable to see well-informed users on this subject, in addition you appear like you fully grasp the things that you’re indicating! Thanks

 352. I do believe all the concepts you’ve offered on your post. They’re very convincing and will certainly work. Still, the posts are too brief for novices. Could you please prolong them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 353. I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting
  article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally,
  if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 354. These are truly enormous ideas in concerning blogging.

  You have touched some pleasant points here. Any way
  keep up wrinting.

 355. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

 356. If you are going for best contents like I do, just
  go to see this web page every day since it provides quality contents,
  thanks

 357. Generally I do not learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.

 358. Hullo here, just became receptive to your blog site through Search engine, and realized that it is seriously interesting. I’ll be grateful for in the event you carry on these.

 359. Great tremendous things here. I¡¦m very happy to see your post. Thanks so much and i am looking forward to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 360. Hi folks here, just started to be alert to your article through Search engine, and discovered that it’s really entertaining. I’ll take pleasure in should you decide continue on these.

 361. I simply want to notify you that I am new to blogging and clearly enjoyed your webpage. More than likely I am probably to bookmark your blog post . You undoubtedly have outstanding article information. Admire it for sharing with us your current website webpage

 362. It truly is mostly unthinkable to come across well-qualified visitors on this subject, then again you come across as like you fully understand what you’re covering! With Thanks

 363. Hiya here, just became conscious of your weblog through Search engines like google, and have found that it’s very informative. I’ll take pleasure in if you decide to continue on this.

 364. It really is nearly close to impossible to encounter well-advised individuals on this niche, however, you appear like you understand the things that you’re indicating! Many Thanks

 365. I merely hope to show you that I am new to posting and very much liked your work. Very likely I am inclined to save your blog post . You certainly have fabulous article blog posts. Acknowledge it for telling with us your own website article

 366. My spouse and i got absolutely glad John managed to finish off his reports using the ideas he was given from your blog. It is now and again perplexing just to possibly be handing out tips which the rest may have been trying to sell. We fully grasp we now have the blog owner to give thanks to for that. The specific explanations you made, the easy site menu, the friendships your site make it possible to engender – it is everything fantastic, and it’s making our son in addition to our family consider that this issue is excellent, which is certainly incredibly mandatory. Thank you for the whole lot!

 367. Very interesting subject , thanks for putting up. “I do not pretend to know where many ignorant men are sure-that is all that agnosticism means.” by Clarence Darrow.

 368. My wife and i ended up being very joyful when Chris could finish up his investigation through the ideas he obtained using your site. It is now and again perplexing to simply continually be giving away solutions which others could have been selling. And we also do know we have got the blog owner to thank for this. All the explanations you have made, the straightforward site menu, the relationships you will help to engender – it is most terrific, and it’s aiding our son in addition to us imagine that that subject is exciting, which is certainly unbelievably essential. Thanks for all!

 369. I really like your writing style, superb info, thanks for putting up :D. “Nothing sets a person so much out of the devil’s reach as humility.” by Johathan Edwards.

 370. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 371. What i do not realize is in fact how you are no longer actually much more well-favored than you may be right now. You’re so intelligent. You realize therefore significantly with regards to this subject, produced me in my opinion imagine it from so many varied angles. Its like men and women aren’t interested until it is one thing to do with Woman gaga! Your own stuffs great. All the time deal with it up!

 372. I do agree with all the concepts you’ve introduced on your post. They’re very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too short for starters. Could you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

 373. I¡¦ve recently started a website, the info you provide on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 374. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

 375. I actually wanted to compose a simple note in order to thank you for all of the remarkable advice you are placing here. My long internet research has now been paid with sensible knowledge to exchange with my close friends. I would mention that most of us readers are undoubtedly blessed to dwell in a remarkable place with so many brilliant professionals with very beneficial plans. I feel pretty blessed to have discovered your entire webpage and look forward to plenty of more awesome times reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

 376. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 377. I’m not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this information for my mission.

 378. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog?
  My blog site is in the exact same area of interest as yours and my visitors would definitely
  benefit from a lot of the information you provide here.
  Please let me know if this ok with you. Thanks!

 379. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! “Life is a continual upgrade.” by J. Mark Wallace.

 380. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 381. Spot on with this write-up, I seriously think this web site needs much
  more attention. I’ll probably be returning to
  read more, thanks for the advice!

 382. You can certainly see your skills in the work you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. At all times go after your heart.

 383. hello there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this website, as I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again soon..

 384. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 385. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 386. hi!,I really like your writing very a lot! percentage we communicate extra about your article on AOL? I require a specialist in this space to solve my problem. May be that’s you! Taking a look ahead to look you.

 387. Hi! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
  There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.

  Please let me know. Many thanks

 388. Nice blog right here! Additionally your website a lot up very fast! What host are you the use of? Can I get your associate hyperlink in your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 389. I precisely wanted to thank you so much once more. I am not sure the things I could possibly have undertaken without the entire concepts revealed by you regarding my situation. This was the alarming setting in my opinion, nevertheless understanding a new specialized style you processed that forced me to cry over gladness. I am just grateful for this information and even believe you really know what a powerful job that you are getting into educating the others using your blog. I know that you haven’t come across all of us.

 390. F*ckin’ amazing things here. I’m very happy to see your article. Thank you a lot and i am looking forward to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

 391. My husband and i have been so glad when Emmanuel managed to do his preliminary research while using the precious recommendations he acquired from your own web pages. It’s not at all simplistic to just possibly be giving freely hints that many many others might have been selling. So we realize we’ve got the website owner to be grateful to for that. The explanations you’ve made, the simple web site navigation, the friendships you will give support to foster – it’s many awesome, and it’s letting our son in addition to us feel that this article is brilliant, which is pretty fundamental. Many thanks for the whole thing!

 392. Greetings, I do believe your web site might be having browser compatibility issues.
  Whenever I look at your site in Safari, it
  looks fine however when opening in I.E., it has some overlapping issues.
  I merely wanted to provide you with a quick heads up!
  Apart from that, wonderful site!

 393. hi!,I like your writing so a lot! proportion we be in contact more approximately your post on AOL? I need a specialist on this space to resolve my problem. Maybe that’s you! Having a look forward to look you.

 394. What’s up to all, how is everything, I think every one is getting more from this web page, and your views are nice designed for new users.

 395. Link exchange is nothing else however it is
  simply placing the other person’s blog link on your page at suitable place and other
  person will also do same for you.

 396. My partner and I stumbled over here coming from a different web page and thought
  I might check things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to finding out about your web page repeatedly.

 397. I have to point out my respect for your generosity giving support to visitors who need guidance on this particular matter. Your personal commitment to passing the solution up and down appears to be exceptionally effective and have all the time encouraged individuals much like me to attain their goals. Your new invaluable information implies much to me and especially to my peers. Many thanks; from all of us.

 398. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site :).

 399. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such great information being shared freely out there.

 400. You actually make it seem so easy with your presentation but
  I find this matter to be actually something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad
  for me. I am looking forward for your next post, I’ll try
  to get the hang of it!

 401. You completed a number of nice points there. I did a search on the issue and found a good number of persons will go along with with your blog.

 402. You’ve made some really good points there. I checked on the
  net to learn more about the issue and found most
  people will go along with your views on this site.

 403. We are a bunch of volunteers and opening a brand new scheme in our community.
  Your website provided us with helpful info to work on. You have performed an impressive process and our entire group can be thankful to you.

 404. hi!,I love your writing very a lot! share we keep up a correspondence more approximately your article on AOL? I require a specialist in this area to resolve my problem. Maybe that’s you! Looking ahead to peer you.

 405. Pingback: hey
 406. I loved as much as you will receive carried
  out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter
  stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that
  you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield
  this increase.

 407. I wanted to create you a little observation just to thank you over again for your personal pretty thoughts you’ve discussed on this website. It’s simply remarkably generous with people like you to deliver unhampered what a few people would have advertised for an ebook to generate some dough on their own, especially seeing that you might have tried it in the event you considered necessary. These advice also acted as a fantastic way to know that many people have the same desire much like mine to understand great deal more in terms of this matter. I am sure there are millions of more pleasurable situations in the future for folks who scan your blog.

 408. I got this website from my buddy who shared with me about this web page and now this time I am browsing this website and reading very informative articles
  or reviews at this time.

 409. Once I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the same comment. Is there any method you’ll be able to take away me from that service? Thanks!