TIỂU SỬ: PO ROMÊ (1627-1653)

LTS: Tất cả chữ Chăm viết trong bài này được viết theo lối phiên chữ của tự điển Chăm-Việt do Bùi Khánh Thế & Inrasara  chủ biên.

Lời trần tình:

            Nhiều nhà nghiên cứu sử học viết về Po Romê đã cho rằng: Ngài làm vua từ năm 1627 và mất năm 1651. Năm Po Romê mất không theo đúng thực trạng xã hội Chăm lúc bấy giờ và cũng không đúng sử sách Việt Nam ghi chép.
            Vào năm 1653 Chúa nhà Nguyễn, Nguyễn Phúc Tần sai cai cơ Hùng Lộc mang 3000 quân đánh chiếm vùng đất còn lại của Champa từ Nha Trang đến Sông Phan Rang. Po Romê bị bắt trong trận chiến này, ngài bị nhốt vào Rọ, bỏ đói bỏ khát trên đường đưa về Huế, có lẽ trên đường đi ngài đã tự tử (Lược sử Dân Tộc Chàm Dohamide gọi là Ba Bì đã tự tử). Khi Po Rome bị bắt dân Chăm trong vùng phẩn uất Bia-Ut Yuôn đã làm cho Po Romê mê hoặc, để Đại Việt có cơ hội chiếm hết đất Champa. Họ thi nhau đi tìm Po Bia, nhưng Bà ta cũng đã tự tử tại Ga Ta Bui Ga Tháp Chàm.
            Người Chăm gọi vị vua này là Po Romê hay là Po Ramê, vì họ cho rằng Ngài đã mê muội một người đàn bà Yuôn để đánh mất phần giang sơn còn lại do ngài trị vì. Tên tuổi của Po Romê gắn liền với truyền thuyết về Thần Mộc Phun Krait nằm cách làng Vụ Bổn (Palei Ja Bhan) khoảng 10-15 km. Tương truyền vợ Yuôn này cứ giả đau yếu, bệnh tật với lý do bị Thần Mộc quấy nhiễu. Để phục hồi sức khỏe cho vợ Yuôn, ngài sai quân lính phá hủy Thần Mộc, nhưng không kết quả. Theo truyền thuyết Thần Mộc Kraik là thần hộ mạng cho triều vua Po Romê. Để trấn an vợ Yuôn, nhà vua đích thân đốn Thần Mộc và Thần Mộc bị đốn ngã cũng là lúc triều đại Po Romê sụp đổ theo.

            Trong tập Champaka số 1 trang 26 và 64 có viết: Po Nraup (1652-1653) tức là Pô Nroup làm vua 1 năm. Đúng theo sử Chăm Pô Nraup là em cùng mẹ khác cha của Po Romê, ngài thay anh làm vua xứ Chăm trên phần đất còn lại chỉ 1 năm. Năm sau chúa Nguyễn cho triệu hồi ngài về Huế, trên đường cùng đi với Ngài có vài quan cận thần Chăm, mang theo nhiều vàng bạc châu báu hộ thân. Đến Huế ngài bị giam lỏng 6 tháng và đã nhờ 1 vị cận thần thân tín của chúa Nguyễn tâu xin và được tha trở về. Vì đường đi bằng ngựa từ Phan Rang đến Huế mất 3 tháng, trở lại quê hương, ngài sống trong lòng dân tộc Chăm. Lời truyền tụng về Pô Nraup bị bắt và tha về đã được dòng tộc đời đời nhắc nhở nhau mãi mãi. Lăng ngài được thờ tại ga Sông Lòng Sông (Palei Taplôm-Tuy Phong Bình Thuận). Trong khi ngài bị giam cầm ở Huế thì chúa Nguyễn Phúc Tần đã cho lập 1 vị vua mới Phik Pa Khoh. Vị vua này kết hôn với dòng tộc Po Mưh Taha. Vị vua này đã giao hiếu với chúa Nguyễn và xin xác Po Romê về hỏa táng. Điều này trái ngược với câu chú thích số 8 trang 181 tập san Champaka số 1, nói rằng: Po Romê khi từ trần, xác của ngài được đưa vào chùa Hồi Giáo Bà Ni để làm lễ trước khi đưa lên giàn hỏa. Câu ghi chú này đã không theo đúng phong tục tập quán của Chăm Bà Ni và Chăm Bà-la-môn ở địa phương vùng Phan Rang, Phan Rí xưa nay. Lại nữa, tài liệu từ Viện Viễn Đông Bác Cổ Pháp (Po Dharma dịch thuật), được các bài viết khác tham khảo chẳng hạn (Lịch sử Chiêm Thành Suy Thoái của Trần Gia Phụng) cho rằng Po Romê là người Churu, tài liệu này xác định nguồn gốc của Po Romê, có lẽ tài liệu này được Pháp sưu khảo từ vùng Chăm Phan Rí. Tài liệu này hoàn toàn chính xác, vì ở vào thời Pô Mưh Taha đã có một trí thức Chăm, ông Bilan ông Palei Grauk, làng trì Đức, Phan Lý Chăm Bình Thuận đã một lần mang câu chuyện dân gian Chăm đồn đãi về Po Romê, dòng Churu nói với Pô Mưh Taha trong cuộc nhân duyên của Po Bia Thơn Chơn kết hôn với Po Romê và sự nhường ngôi của vua này cho nghĩa tế Po Romê.

            Chúng tôi nêu lên các điểm trên để độc giả hiểu thêm về các sự kiện lịch sử xẩy ra trong khoảng thời gian 1627 đến 1653 hầu xác nhận thời gian Po Romê làm vua trên đất Champa-Pangduranga.

            Po Romê tên thật Ja Ka Thaut, biệt danh Chei-sit, sinh ở làng Tường Loan (Palei Pa-auk), bây giờ thành xóm đạo Thiên Chúa Hòa Thuận, bên hướng Đông trên đường từ Chợ Lầu lên ga Sông Mao Hải Ninh, nay là Bắc Bình Bình Thuận. Mẹ ngài người Chăm kết thân với người Churu, vùng Cà Lon bây giờ. Có lẽ Ông Bà Nội thân nhân dòng tộc và cả xóm làng không chấp nhận mối tình này nên ngài được sinh bên ngoài xóm, cách khoảng 1 cây số trong cánh đồng ruộng, về sau ngài cho lập miếu ở đây và người dân Chăm gọi miếu này là Thang Po Romê Thauk. Ngài cùng mẹ sống và lớn lên ở Palei Ja Bhan (Vụ Bổn, Phan Rang). Ngài là một người thông minh, đĩnh ngộ, phải lòng công chúa Po Bya Thơn Chơn (con Po Mưh Taha). Po Mưh Taha lớn tuổi và sau đó đã nhường ngôi cho Ngài.

            Sự nghiệp:

            Ngài làm vua và đóng đô ở Phan Rang, hoàng hậu là Po Bya Thơn Chơn, thứ hậu Po Bya Thơn Chih gốc Rađê. Về sau có bà vợ Yuôn, con gái út của chúa Nguyễn Phúc Nguyễn Ngọc Khoa quận chúa. Có lẽ vị quận chúa này được tấn hiến cho Po Romê cùng lúc với Ngọc Vạn quận chúa tấn hiến cho vua Chân Lạp Chei Chetta II trong khoảng thời gian 1627-1935. Thời gian ở ngôi 6 hoặc 7 năm có lẽ Po Romê đã giao tiếp với các xứ Thần hoặc người ngoại quốc: Pháp, Bồ Đào Nha, hoặc đã đánh phá các vùng bị Đại Việt chiếm đóng hoặc liên hệ với lưu thủ Phú Yên Văn Phong năm 1629, nên chúa Nguyễn Phúc Nguyên lo ngại an ninh phía Nam liền gả người con gái thứ ba, công chúa Ngọc Khoa cho vua Chiêm là Po Romê để tạo hòa hiếu với Chiêm Thành nhằm rảnh tay đối phó với Đàng Ngoài (trang 42, Quảng Nam Trong Lịch Sử của Trần Gia Phụng). Ngồi tại vị, ngài lo phát triển kinh tế, cho đào mương đắp đập, làm ruộng không những ở vùng Chăm bình nguyên mà còn cả Cao Nguyên Vùng Cà Lon. Chăm Churu đã đào mương đắp đập dẫn nước vào 2 sở ruộng Hamu. Kalai Hamu Kaluk. Ruộng nước này hiện người Churu đang sản xuất trên vùng Cà Lon, còn có một cái vườn đẹp, bên trong có nhiều trái cây.

            Ngoại giao:

            Po Romê là một ông vua thông thái, ngài đã đi ngoại giao nhiều nước có liên hệ với Champa: Indonesia, Mã Lai … không biết mục đích của ngài có phải đi cầu viện hay không? Những phái đoàn Mã Lai từng qua đất nước Champa, nhiều chiếc thuyền Mã Lai bị cơn bão đánh chìm gần bờ biển Mũi Né An Hải Phan Thiết, chỉ một ít thuyền được cứu sống. Sau cơn bão to thuyền Mã Lai bị đắm chìm, ngài đã tổ chức lễ cầu hồn, hình thức cầu hồn được diễn lại trong Rija Praung của dân Chăm ngày nay. Có lẽ ngài đã gặp cả sứ thần nước ngoài mong cầu viện giúp đỡ để tái chiếm lại đất đai bị Đại Việt chiếm. Công việc này đã bị bà vợ Yuôn Ngọc Khoa quận chúa mật báo lên chúa Nguyễn nên chúa Nguyễn đã sai quân đánh lấy hết phần đất còn lại của Chăm. Nhiều tài liệu cho biết thời Pho Romê có 2 tướng Chăm Hồi Giáo có tài, chiến thắng nhiều lần với quân Đại Việt, nhưng nhà vua không những không thưởng công mà còn khiển trách nữa. Vì lòng bất mãn họ bỏ đi, nên khi Đại Việt tấn công, ngài đã bị thất bại và bị bắt. Po Romê là một vị vua thông minh, bên trong cho phát triển kinh tế nông nghiệp, tích trữ lương thực, bên ngoài giao tiếp với nước ngoài, nhưng thời vận người Champa có lẽ không còn nữa, nên bị quân Đại Việt chiếm hết đất và ngài đã phải tự tử.

            Trong đời của vị vua này cho xây tháp thờ ngài tại Palei Thôn, hiện dân Chăm hàng năm đến mùa Katê vẫn cúng kiến. Tại Phan Rí có miếu gọi là Thang Po Romê Thauk tức là nơi thờ nhao của Po Romê sanh tại nơi đó. Theo truyền thuyết là nơi Chôn nhao nhà vua, nhưng nhìn vào miếu này có 5 tượng kúk rất đẹp, có lẽ đây là nghĩa trang dòng tộc mẹ nhà vua. Hàng năm palei pa-auk (Tường Loan) thường vào miếu để cúng Katê. Trong thập niên 1990 có quân cướp lưu manh đã đào bới tượng Kut, dân làng Chăm phát hiện quân cướp cạn, đã để lại một cái thố không rõ thố này có phải đựng nhao không? Quân cướp này có lẽ đã bố trí canh gác cẩn mật để đào bới, vì miếu này nằm xác đường cái lên Sông Mao hoặc từ Sông Mao xuống Chợ Lầu, đêm này đều có người lên xuống. Ngoài ra cũng còn có miếu thờ dòng tộc của Po Romê trên Cà Lon, miếu này nằm trong cánh đồng ruộng Kaluk. Trong cuộc chiến tranh, miếu này đã bị phá xập chỉ còn lại đống gạch và nền miếu, một số hài cốt dòng tộc Po Romê do dân Churu cất giữ từ xưa đã mang giao lại cho Bà Nguyễn Thị Thềm trong thập niên 1990. Trong số hài cốt trên có khoảng 10 hài cốt được bộc trong hộp bằng vàng và bạc. Ngày nay có lẽ con cháu dòng tộc Po Romê nghèo túng quá, nên đã bán đi chỉ còn lại các hộp bình thường.

            Trong văn học Chăm II Trường Ca Inrasara có trích bài thơ nói về Po Romê và Po Nraup. Đọc bài thơ ta cảm thấy Po Romê là người anh đáng kính của Pô Nraup. Tình cảm 2 anh em thương yêu nhau, lúc mẹ mất sớm, qua bài thơ, làm người đọc xúc động, thương cảm Po Romê rất nhiều. Po Romê là một vị vua đáng kính, sống trong lòng dân tộc Chăm sâu sắc. Chúng ta cũng không hiểu tại sao dân Chăm đổ lỗi cho ngài làm mất nước Chăm vì một người đàn bà Yuôn. Phải chăng đây là một sự đánh giá sai lầm, trong khi thâm tâm và thực tế ngài chuẩn bị cầu viện để có lực lượng hùng hậu phản công Đại Việt hầu giành lại đất đai đã mất từ các triều vua trước. Po Romê có lẽ là vị vua cuối cùng của Champa, giữ vững được nền độc lập tự chủ đối với Đại Việt. Sau Ngài, vua em là Pô Nraup làm vua chỉ vỏn vẹn 1 năm rồi bị bắt, sau được trả tự do. Lăng mộ vua Pô Nraup tọa lạc tại làng Tuy Tịnh (Palei Ta-plôm) xã Lạc Trị, Tuy Phong, Bình Thuận, hiện nay do dòng tộc Ngài thờ phượng và trông nom. Cũng cần nói thêm tượng vua này tay bồng đứa con, phía sau là tượng Kut, có lẽ Kut của dòng tộc bên vợ ngài.

            Suy cổ luận kim, có lẽ Po Romê là một vua chết trên chiến trường, có công xây dựng nền nông nghiệp vững mạnh, dân chúng sống trong cảnh thanh bình trong hơn 20 năm. Ngài đã mang lại cho dân Chăm một sự dung hợp giữa 2 tôn giáo Bà La Môn và Hồi Giáo thành tập tục Chăm AVAR AHIER thắt chặt tình đoàn kết như hiện nay.

Yassin Pangdurang

 

.

377 thoughts on “TIỂU SỬ: PO ROMÊ (1627-1653)

 1. Hey there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this problem. If you have any recommendations, please share. With thanks!

 2. 特別針對皺紋,有效徹底改善淡化,甚至修復深紋,使紋理細緻,造就飽滿、彈性,重拾年輕的緊緻肌膚。

 3. Sculptra 含有由含有源於植物果酸的 PLLA 聚左乳酸(poly-L-lactic acid),它能促進天然膠原蛋白大量增生,令容顏重現年輕,一個療程的效果能持續逾2年。Sculptra 乃全球唯一獲美國食物及藥物管理局(美國FDA)認可的PLLA聚左乳酸美容品牌。Sculptra 塑然雅會被人體自然分解吸收,同時促進天然膠原蛋白再生1。療程效果可以漸進地給你更富清新朝氣的容頻,效果自然,更不會影響面部表情。SCULPTRA 塑然雅 Sculptra 由含有源於植物果酸的PLLA聚左乳酸(poly-L-lactic acid),它可以被新陳代謝成二氧化碳及水,最終自體內排出。PLLA聚左乳酸早已被廣泛應用於醫療用品超過30年,自2009年起 Sculptra 及全球唯一獲美國FDA認可的PLLA聚左乳酸美容醫學品牌。Sculptra ® 塑然雅能促進天然膠原蛋白大量增生1,改善皺紋,令容顏重現年輕。全球唯一獲美國FDA認可PLLA聚左乳酸。臨床研究證實於3個月間,肌膚的膠原蛋白密度 顯著增加67%2。療程效果能持續愈2年3。主要成份PLLA聚左乳酸源於植物果酸,醫學界廣泛使用超過30年。

 4. It is actually a nice and helpful piece of information. I’m glad that
  you just shared this useful information with us.
  Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 5. I simply want to tell you that I’m all new to weblog and actually enjoyed you’re blog. Likely I’m going to bookmark your blog . You certainly come with really good well written articles. Kudos for sharing your web-site.

 6. I need as much suggestions as possible. The more the better. I haven’t had the chance to sit and really go over the process. Again, looking for some answers where I can start blogging immediately..

 7. I am visiting Hollins University very soon because I’ve researched all the aspects of the english/creative writing department and love it to death. But I am looking for a couple good safety schools with the same strenghts. Any ideas?.

 8. Wow, superb blog format! How lengthy have you ever been blogging for?
  you make blogging glance easy. The full look of your web site is fantastic, as neatly as the content material!

 9. Unquestionably believe that which you stated.
  Your favorite reason seemed to be on the web the easiest thing
  to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries
  that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the
  top and defined out the whole thing without
  having side-effects , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 10. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 11. Hey there are using WordPress for your blog platform?

  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding expertise
  to make your own blog? Any help would be really
  appreciated!

 12. My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of
  your post’s to be just what I’m looking for.

  Do you offer guest writers to write content for yourself?
  I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a
  few of the subjects you write with regards to here.
  Again, awesome website!

 13. I’m trying to see how can you prevent the content from being removed on a youtube video due to copyright. I really just want to see what material can you use so that youtube will not remove the content. Like with music, should you use music from like a CD instead of downloading it from like itunes? Can you give me any suggestions?.

 14. What i do not understood is if truth be told how you’re no longer actually much more well-favored than you might be now. You are very intelligent. You know therefore considerably relating to this topic, made me in my opinion believe it from numerous various angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated unless it¡¦s something to do with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. All the time handle it up!

 15. Good day very cool site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your web site and take the feeds also¡KI’m happy to find so many helpful information right here in the put up, we’d like develop extra strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 16. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 17. Howdy! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My site discusses a lot of the same subjects as yours and I
  believe we could greatly benefit from each other.

  If you’re interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you!
  Terrific blog by the way!

 18. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 19. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted
  to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts.

  After all I will be subscribing to your rss feed and I
  hope you write again soon!

 20. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 21. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come
  across a blog that’s equally educative and engaging, and let
  me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough
  people are speaking intelligently about. Now i’m very happy I found this during my search for something regarding
  this.

 22. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is really annoying. A good website with exciting content, that is what I need. Thank you for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 23. I was just looking for this information for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

 24. Hey I know this is off topic but I was wondering if
  you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping
  maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 25. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs
  really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back
  later. Cheers

 26. Good site you have here.. It’s hard to find excellent writing like yours these days.
  I truly appreciate individuals like you! Take
  care!!

 27. My spouse and I stumbled over here from a different website and
  thought I may as well check things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to going over your web page for
  a second time.

 28. My brother recommended I may like this web site. He used to be
  entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply
  how so much time I had spent for this information!
  Thanks!

 29. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you
  get a lot of spam comments? If so how do you stop it, any plugin or anything you
  can suggest? I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

 30. My partner and I stumbled over here coming from a different web address and thought I might check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to checking out your web page again.

 31. An impressive share! I have just forwarded this onto a
  friend who has been conducting a little research on this.
  And he actually bought me breakfast simply because I stumbled upon it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But
  yeah, thanks for spending some time to discuss this matter here on your internet site.

 32. Hi there! Someone in my Facebook group shared this website
  with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying
  the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Exceptional blog and superb design and style.

 33. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely long) so
  I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
  Do you have any tips and hints for inexperienced blog writers?
  I’d really appreciate it.

 34. I am genuinely delighted to read this webpage posts
  which contains plenty of useful facts, thanks for providing these information.

 35. A fascinating discussion is worth comment. There’s no doubt that that you ought to write more on this subject, it may not be a taboo matter but typically people do not speak about these subjects.
  To the next! Many thanks!!

 36. Everything typed was actually very logical. However, what about this?
  what if you were to create a killer headline?
  I am not suggesting your information isn’t solid,
  however what if you added something to possibly grab
  folk’s attention? I mean TIỂU SỬ: PO ROMÊ (1627-1653) – ILIMOCHAMPA is kinda boring.
  You might look at Yahoo’s front page and watch how they write news headlines to
  get viewers to open the links. You might try adding a video or a picture or two to
  get people excited about everything’ve written. In my opinion, it would bring your posts a little bit more
  interesting.

 37. Heya! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no
  back up. Do you have any solutions to stop hackers?

 38. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your website?
  My blog is in the very same area of interest as yours and my users would definitely benefit from some of the information you provide
  here. Please let me know if this ok with you. Thank you!

 39. Attractive component to content. I simply stumbled upon your
  blog and in accession capital to say that I get in fact loved account your blog posts.
  Any way I will be subscribing in your augment or even I achievement you get admission to constantly rapidly.

 40. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason appeared
  to be on the internet the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people consider worries
  that they just don’t know about. You managed to hit the nail
  upon the top as well as defined out the whole thing without
  having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 41. I savour, lead to I discovered exactly what I used to be looking for.
  You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day.
  Bye

 42. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this certain information for a long time. Thank you and good luck.

 43. It’s in point of fact a nice and useful piece of info.

  I’m happy that you just shared this useful information with
  us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 44. I simply could not leave your site prior to suggesting that I really
  loved the standard info an individual supply in your guests?
  Is going to be again often to investigate cross-check new posts

 45. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 46. Heya! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to
  all your posts! Keep up the great work!

 47. Spot on with this write-up, I truly feel this web site needs a lot more attention. I’ll probably be returning to read through
  more, thanks for the information!

 48. Hi! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a
  few months of hard work due to no backup. Do you have any
  solutions to stop hackers?

 49. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this outstanding blog!

  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will talk about this site with my Facebook group.

  Talk soon!

 50. Its like you read my thoughts! You seem to understand a lot approximately this, such as you wrote the e-book in it
  or something. I believe that you just could do with a few
  percent to force the message home a bit, but other than that, that is fantastic blog.
  A fantastic read. I’ll definitely be back.

 51. I’m not sure exactly why but this web site is loading extremely slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 52. Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

 53. Heya i’m for the first time here. I found this board and I
  in finding It truly useful & it helped me out a lot.
  I hope to offer one thing back and aid others such as you aided me.

 54. I¡¦ve learn several good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you set to create any such wonderful informative web site.

 55. What’s up every one, here every one is sharing these familiarity, therefore it’s
  nice to read this website, and I used to pay a quick visit this weblog
  all the time.

 56. A person essentially help to make significantly articles
  I would state. That is the first time I frequented your website page
  and to this point? I surprised with the analysis you
  made to make this particular publish incredible. Great task!

 57. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other blogs?

  I have a blog centered on the same information you discuss and would really like to have
  you share some stories/information. I know my audience would enjoy your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

 58. Link exchange is nothing else however it is just placing the other person’s website link on your page
  at proper place and other person will also
  do same in support of you.

 59. I think the admin of this web page is genuinely working hard
  in favor of his web page, since here every stuff is quality based stuff.

 60. This design is wicked! You most certainly know how to keep a
  reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really loved what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 61. Ahaa, its pleasant dialogue about this paragraph at this place at this web site,
  I have read all that, so at this time me also commenting here.

 62. I feel that is among the most important info for me. And
  i’m happy reading your article. But should statement on some general issues,
  The website style is great, the articles is actually excellent
  : D. Good job, cheers

 63. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is
  added I get three emails with the same comment. Is there
  any way you can remove me from that service? Bless you!

 64. It’s really very difficult in this full of activity life to listen news
  on Television, therefore I just use world wide web for that reason, and obtain the hottest information.

 65. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively useful and it has helped me out loads.
  I’m hoping to give a contribution & help other
  users like its aided me. Great job.

 66. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy.

  I’ve read this submit and if I may I want to counsel you few attention-grabbing issues or advice.
  Maybe you could write subsequent articles referring
  to this article. I desire to read even more things about it!

 67. Do you have a spam issue on this site; I also am
  a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created
  some nice practices and we are looking to exchange
  strategies with other folks, be sure to shoot me an email if interested.

 68. Fine way of describing, and nice article to obtain facts concerning my presentation subject, which i am going to present in university.

 69. Appreciating the commitment you put into your website and in depth information you provide.

  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Wonderful read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 70. We stumbled over here from a different web page and thought I should
  check things out. I like what I see so now i’m following you.

  Look forward to looking into your web page repeatedly.

 71. Greetings! Very helpful advice in this particular post!

  It is the little changes that produce the most significant changes.
  Thanks a lot for sharing!

 72. An interesting discussion is definitely worth comment.
  I do think that you ought to publish more on this subject matter, it may not be a taboo subject but usually people don’t
  talk about such topics. To the next! Many thanks!!

 73. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of
  the expenses. But he’s tryiong none the less.
  I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am anxious about switching to
  another platform. I have heard good things
  about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any help would be really appreciated!

 74. It is perfect time to make some plans for the future and
  it is time to be happy. I’ve read this publish and if I could I want to recommend you some interesting
  things or advice. Maybe you can write next articles regarding
  this article. I desire to read more issues about it!

 75. Hi there just wanted to give you a quick heads up
  and let you know a few of the images aren’t
  loading properly. I’m not sure why but I think its a linking
  issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

 76. Quality articles or reviews is the important to interest
  the visitors to pay a quick visit the website,
  that’s what this web page is providing.

 77. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add
  to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and
  was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 78. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
  many months of hard work due to no back up. Do you have any solutions to protect against hackers?

 79. Hello! This is kind of off topic but I need some guidance from an established
  blog. Is it very difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things
  out pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure
  where to start. Do you have any ideas or suggestions?
  Many thanks

 80. What i don’t realize is if truth be told how you’re no
  longer really a lot more neatly-liked than you might be right now.

  You are so intelligent. You realize thus considerably
  with regards to this matter, produced me in my view
  consider it from a lot of various angles. Its like women and men aren’t involved unless it
  is one thing to do with Girl gaga! Your own stuffs outstanding.

  At all times maintain it up!

 81. I love what you guys tend to be up too. This type of clever work and coverage!
  Keep up the awesome works guys I’ve added you guys to my personal blogroll.

 82. I was recommended this blog via my cousin. I’m
  not sure whether or not this submit is written by him as nobody else realize such designated about my difficulty.
  You’re amazing! Thanks!

 83. Right here is the perfect site for anybody who hopes to understand this topic.
  You realize so much its almost tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa).
  You definitely put a fresh spin on a subject which has been written about for decades.
  Great stuff, just great!

 84. Would you say “No” to 37 tools that will build and automate your website, so you don’t have to touch it again? All for a price of peanuts – $15 – yeah, stupidly cheap for 37 automation tools that do all the hard work for you. One of the tools even creates banners for you lol! You will not find anything like this in your whole life! Go and grab your copy before all software is gone! Click here: Affiliate Bots 2.0

 85. Hi to every one, for the reason that I am in fact keen of reading this blog’s post to
  be updated on a regular basis. It includes fastidious material.

 86. Hi, i believe that i noticed you visited my weblog thus i came
  to return the want?.I’m attempting to in finding issues to improve my site!I suppose its adequate to
  make use of some of your concepts!!

 87. It’s hard to come by knowledgeable people on this topic,
  however, you sound like you know what you’re talking about!
  Thanks

 88. Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say great blog!

 89. Email Accuracy Validation through a premium industry level software process to determine if the emails are valid and accurate. Accuracy of between 95 and 97 Bring down your bounce rate on your mass email clients and decrease penalty’s.Lower the chance of your domain address being flagged as spam.

 90. Awesome blog! Is your theme custom made or did you
  download it from somewhere? A theme like yours with a few simple
  tweeks would really make my blog jump out. Please let me know
  where you got your theme. Bless you

 91. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and
  was curious what all is required to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very internet smart so I’m not 100% certain. Any suggestions or advice would be
  greatly appreciated. Cheers

 92. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be
  happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or advice.

  Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 93. That is really fascinating, You’re an overly professional blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to searching for extra of
  your wonderful post. Additionally, I’ve shared your website in my social networks

 94. Good day! This is my first comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your blog posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the
  same topics? Thanks for your time!

 95. I know this if off topic but I’m looking into starting
  my own blog and was wondering what all is needed to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very web smart so I’m not 100% certain. Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 96. An interesting discussion is worth comment. There’s no doubt that that
  you ought to write more about this subject matter, it may not be a taboo matter but usually people do not talk about such subjects.
  To the next! Cheers!!

 97. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely wonderful.
  I really like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible.
  I cant wait to read far more from you. This is really a wonderful web site.

 98. Great article! This is the kind of info that are meant to be shared around the
  internet. Disgrace on the seek engines for now not positioning this
  post upper! Come on over and seek advice from my
  website . Thanks =)

 99. Good day! Would you mind if I share your blog with my zynga group?

  There’s a lot of people that I think would really appreciate
  your content. Please let me know. Cheers

 100. Having read this I thought it was really enlightening.

  I appreciate you taking the time and energy to put this article together.
  I once again find myself spending a significant amount of time both reading and leaving comments.
  But so what, it was still worthwhile!

 101. It’s difficult to find educated people for this subject, but you sound like you know
  what you’re talking about! Thanks

 102. Hi there i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this
  article i thought i could also create comment due to this good post.

 103. Nice blog here! Also your website loads up
  very fast! What web host are you using? Can I
  get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours
  lol

 104. You could certainly see your skills within the work you write.
  The world hopes for more passionate writers like
  you who are not afraid to mention how they believe.
  Always go after your heart.

 105. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest
  twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your
  blog and I look forward to your new updates.

 106. Greate article. Keep posting such kind of information on your page.
  Im really impressed by your blog.
  Hi there, You’ve done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my
  friends. I’m sure they’ll be benefited from this web site.

 107. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I
  get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be
  subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 108. Asking questions are actually nice thing if you are not understanding anything completely,
  however this piece of writing gives good understanding even.

 109. You really make it seem so easy with your presentation but I find this
  matter to be actually something which I think I would never understand.
  It seems too complicated and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 110. I do trust all the ideas you have presented on your post.

  They’re really convincing and will definitely work.
  Still, the posts are too brief for novices. Could you please extend them a little from next time?
  Thanks for the post.

 111. Hi, Neat post. There is a problem together with your website in web explorer, could test
  this? IE nonetheless is the market chief and a big component of other people will leave out
  your great writing because of this problem.

 112. Usually I don’t learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled
  me to try and do it! Your writing taste has been surprised me.
  Thank you, quite nice article.

 113. Hey There. I discovered your weblog the use of msn. This is an extremely
  smartly written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read
  extra of your helpful info. Thank you for the post. I will certainly comeback.

 114. My brother recommended I might like this blog.
  He was totally right. This post actually made my day.
  You cann’t imagine simply how much time I had spent for this
  info! Thanks!

 115. Hey I know this is off topic but I was wondering if
  you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter
  updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with
  something like this. Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 116. I believe this website contains some really excellent info for everyone :D. “A friend might well be reckoned the masterpiece of nature.” by Ralph Waldo Emerson.

 117. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created
  some nice methods and we are looking to exchange
  techniques with others, why not shoot me an e-mail if
  interested.

 118. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are
  just too wonderful. I actually like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart.
  I cant wait to read far more from you. This is actually a wonderful
  web site.

 119. Having read this I thought it was extremely enlightening.
  I appreciate you finding the time and energy to put this article together.
  I once again find myself personally spending
  way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 120. Right here is the perfect blog for anyone who
  wants to understand this topic. You realize so much its almost
  hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa).

  You definitely put a brand new spin on a subject that’s been discussed for
  ages. Great stuff, just wonderful!

 121. Everything is very open with a precise description of the issues.
  It was truly informative. Your website is very useful.
  Many thanks for sharing!

 122. You’re so interesting! I don’t suppose I have read through something like that before.
  So great to discover someone with a few original thoughts on this subject.
  Seriously.. thank you for starting this up. This site is something that is required on the web, someone with a little originality!

 123. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 124. I¡¦ve learn a few just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you set to create this type of excellent informative site.

 125. Thank you for the good writeup. It actually used to be a leisure account it.
  Look complicated to more introduced agreeable from
  you! However, how could we keep up a correspondence?

 126. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?

  you made blogging look easy. The overall look of your web site is excellent, as well as
  the content!

 127. My brother suggested I might like this website. He
  was totally right. This put up truly made my day. You cann’t believe simply how a lot time I had spent for this information! Thanks!

 128. Great items from you, man. I have take note your stuff previous to and you are
  just too magnificent. I actually like what you have obtained here, really like
  what you’re stating and the way during which you assert it.
  You make it entertaining and you still take care of
  to keep it smart. I can’t wait to read far more from you.
  That is really a wonderful site.

 129. My family always say that I am wasting my time here at net,
  but I know I am getting knowledge daily by reading thes nice articles or reviews.

 130. Hi there! Quick question that’s totally off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My web site looks weird when browsing from my iphone 4.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able
  to correct this problem. If you have any recommendations, please share.
  Many thanks!

 131. It is in reality a great and useful piece of information. I’m
  satisfied that you shared this helpful information with us.
  Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 132. I¡¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this info So i am satisfied to exhibit that I have a very excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I such a lot definitely will make certain to don¡¦t fail to remember this website and give it a glance on a relentless basis.

 133. Usually I don’t read article on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to check out and do it! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite nice article.

 134. It is not my first time to pay a visit this web site, i am browsing this website
  dailly and get nice information from here daily.

 135. When someone writes an post he/she retains
  the thought of a user in his/her brain that how a user can understand it.
  So that’s why this post is outstdanding. Thanks!

 136. Hello There. I found your blog using msn. This is
  an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more
  of your useful info. Thanks for the post. I’ll
  definitely return.

 137. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this website, as I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon..

 138. I am not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this info for my mission.

 139. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog
  loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any feedback would be greatly appreciated.

 140. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping
  maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 141. Hello, i think that i saw you visited my website so i came to go back
  the desire?.I’m trying to to find issues to improve my website!I assume its good enough
  to make use of some of your ideas!!

 142. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.

  Look advanced to more added agreeable from you! However, how can we communicate?

 143. This design is incredible! You obviously know how to keep a reader entertained.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.

  Too cool!

 144. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you!
  By the way, how can we communicate?

 145. Just desire to say your article is as astonishing.
  The clearness in your post is simply cool and i can assume
  you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me
  to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 146. You actually make it seem so easy with your presentation but I
  find this topic to be actually something which I think
  I would never understand. It seems too complex and very broad
  for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 147. A lot of thanks for all of the effort on this web site. Debby enjoys engaging in investigation and it’s obvious why. I know all of the dynamic tactic you convey insightful tricks via this blog and invigorate response from other people on that subject and our own princess is in fact studying so much. Enjoy the rest of the new year. You are always carrying out a fabulous job.

 148. You really make it appear really easy with your presentation however I in finding this topic to be actually something that I feel I might never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m having a look forward in your subsequent publish, I¡¦ll attempt to get the hold of it!

 149. I like the valuable information you provide in your
  articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently.
  I’m quite certain I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 150. I believe what you wrote was very reasonable. However,
  consider this, suppose you composed a catchier post title?
  I mean, I don’t want to tell you how to run your website, however suppose you added something to maybe grab a person’s attention? I mean TIỂU SỬ: PO ROMÊ (1627-1653) – ILIMOCHAMPA is a little vanilla.
  You should peek at Yahoo’s front page and see how they create news titles to grab viewers to click.
  You might try adding a video or a related pic or two to grab readers interested about what you’ve got to say.
  Just my opinion, it could bring your website a little bit more interesting.

 151. Aw, this was an incredibly good post. Spending some time and actual
  effort to create a very good article… but what can I
  say… I put things off a lot and never seem to get anything done.

 152. My brother recommended I would possibly like this blog.
  He was entirely right. This post truly made my day. You can not believe just how much time
  I had spent for this information! Thank you!

 153. Heya! I understand this is sort of off-topic but I had to ask.
  Does building a well-established blog like yours take a massive amount work?
  I’m completely new to running a blog however I do write in my diary everyday.
  I’d like to start a blog so I can share my personal experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any kind of ideas
  or tips for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

 154. I am curious to find out what blog system you have been using?
  I’m experiencing some minor security issues with my latest site and I’d like to find
  something more safeguarded. Do you have any suggestions?

 155. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too magnificent.
  I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say
  it. You make it enjoyable and you still care for to keep it
  wise. I can’t wait to read much more from you.
  This is really a terrific site.

 156. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?

  Thanks a lot!

 157. Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
  I’m definitely enjoying your blog and look forward to new
  posts.

 158. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?

  I mean, what you say is valuable and all.

  But imagine if you added some great pictures or video clips to give your posts more, “pop”!

  Your content is excellent but with pics and videos, this
  website could undeniably be one of the greatest in its niche.
  Great blog!

 159. I am sure this article has touched all the
  internet viewers, its really really fastidious article on building up new web site.

 160. It’s really a nice and helpful piece of info. I’m satisfied that you just shared this useful
  info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 161. I am no longer sure the place you are getting your info, but good topic. I must spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission.

 162. you are in reality a good webmaster. The site loading speed is amazing.
  It sort of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork.
  you’ve done a magnificent process on this topic!

 163. Hello There. I discovered your weblog the use of msn. That
  is an extremely neatly written article. I will be sure
  to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thank
  you for the post. I will definitely return.

 164. Thanks for any other informative website.
  The place else may I get that kind of information written in such an ideal approach?
  I have a project that I am simply now working on, and I’ve been on the look out for such information.

 165. Wonderful web site. Plenty of helpful info here. I’m sending it to
  a few pals ans also sharing in delicious. And obviously, thank you to your sweat!

 166. Howdy I am so glad I found your blog page, I really found you by mistake, while I was researching on Aol for something else, Regardless I am here now and would just like to say many thanks for a fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great work.|

 167. Hi all, here every person is sharing these kinds of knowledge, therefore it’s nice to read this webpage, and I used to go to see this weblog daily.

 168. Unquestionably believe that which you stated.
  Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to be
  aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having
  side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 169. Greate pieces. Keep posting such kind of info
  on your blog. Im really impressed by your
  blog.
  Hey there, You’ve done a fantastic job. I will definitely digg
  it and in my view recommend to my friends. I’m sure they will be
  benefited from this site.

 170. Thanks for ones marvelous posting! I truly enjoyed reading it,
  you may be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will eventually
  come back at some point. I want to encourage one to
  continue your great job, have a nice morning!

 171. whoah this blog is great i like studying your posts.
  Keep up the good work! You understand, lots of individuals are searching
  around for this info, you can aid them greatly.

 172. Asking questions are truly nice thing if you are not understanding something entirely,
  however this paragraph gives fastidious understanding yet.

 173. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism
  or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it
  looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any methods to
  help stop content from being ripped off? I’d genuinely appreciate it.

 174. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly
  useful & it helped me out much. I hope to give something back
  and aid others like you helped me.

 175. You actually make it seem really easy along with your presentation however I in finding this topic to be actually something which I believe
  I would never understand. It seems too complex and very huge for me.
  I am taking a look ahead for your subsequent put up, I’ll attempt to get the dangle of it!

 176. I think this is one of the most significant info for me.
  And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is great, the articles is really great :
  D. Good job, cheers

 177. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I will definitely comeback.

 178. You’re so cool! I do not believe I have read a single thing like this before.
  So great to discover somebody with unique thoughts on this issue.
  Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is one thing that’s needed
  on the internet, someone with a bit of originality!

 179. Greetings! Quick question that’s completely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird
  when browsing from my iphone. I’m trying to find a template
  or plugin that might be able to fix this issue. If you
  have any recommendations, please share. With thanks!

 180. What’s Happening i am new to this, I stumbled
  upon this I have found It absolutely useful and it has aided me out loads.
  I hope to contribute & help other customers like its
  helped me. Great job.

 181. Woah! I’m really loving the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to
  get that “perfect balance” between user friendliness and visual
  appearance. I must say that you’ve done a superb job with this.
  Additionally, the blog loads extremely quick for me on Internet explorer.
  Excellent Blog!

 182. Superb site you have here but I was curious if you knew of any community forums
  that cover the same topics talked about here?
  I’d really like to be a part of online community where I
  can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

 183. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely
  useful and it has aided me out loads. I hope to contribute &
  aid different customers like its aided me.
  Good job.

 184. This is the proper weblog for everyone who wishes to find out about this topic. You already know a lot its virtually difficult to argue with you (not that I just would want…HaHa). You certainly put a fresh spin with a topic thats been discussing for many years. Excellent stuff, just fantastic!

 185. I have discovered some important matters through your website post. One other stuff I would like to talk about is that there are numerous games on the market designed particularly for preschool age kids. They involve pattern acceptance, colors, animals, and styles. These normally focus on familiarization as an alternative to memorization. This will keep children occupied without experiencing like they are studying. Thanks

 186. Greetings! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?

  My web site looks weird when viewing from my iphone 4.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this issue.

  If you have any recommendations, please share. Cheers!

 187. I will right away seize your rss as I can’t to
  find your email subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly let me recognise so that I could
  subscribe. Thanks.

 188. Heya! I just wanted to ask if you ever have
  any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no
  data backup. Do you have any methods to stop hackers?

 189. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am
  experiencing difficulties with your RSS.
  I don’t know the reason why I am unable to join it. Is there anybody else getting
  similar RSS problems? Anybody who knows the answer will you kindly
  respond? Thanx!!

 190. Spot on with this write-up, I absolutely feel this web site needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to see more, thanks for the information!

 191. I do not even know how I ended up here,
  but I thought this post was great. I don’t know who
  you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are
  not already 😉 Cheers!

 192. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.

  I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I will definitely return.

 193. Excellent post. Keep writing such kind of info on your site.
  Im really impressed by your blog.
  Hello there, You have performed a fantastic job. I’ll definitely digg it and in my opinion suggest to my friends.
  I am sure they will be benefited from this web site.

 194. Just desire to say your article is as astounding. The clearness in your post is just
  nice and i can suppose you’re an expert in this subject.
  Fine with your permission let me to snatch your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 195. Good day I am so thrilled I found your webpage, I really found
  you by mistake, while I was researching on Google for something
  else, Nonetheless I am here now and would just like to say
  kudos for a fantastic post and a all round thrilling blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read a great deal more, Please do keep up the superb jo.

 196. Heya! I just wanted to ask if you ever have any
  problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended
  up losing many months of hard work due to no backup.

  Do you have any methods to prevent hackers?

 197. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog website?
  The account helped me a acceptable deal. I
  had been a little bit acquainted of this your broadcast
  provided bright clear idea

 198. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My website has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over
  the internet without my agreement. Do you know any techniques to help reduce content from being stolen? I’d truly appreciate
  it.

 199. I’ve observed that in the world of today, video games are classified as the latest trend with children of all ages. There are times when it may be difficult to drag your son or daughter away from the video games. If you want the best of both worlds, there are several educational video games for kids. Great post.

 200. Thank you a lot for sharing this with all of us you really recognize what you are speaking about!
  Bookmarked. Kindly also discuss with my website =).

  We can have a hyperlink exchange arrangement among us

 201. Howdy, I do think your blog may be having internet browser
  compatibility problems. Whenever I take a look at your blog
  in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has
  some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up!
  Apart from that, wonderful website!

 202. Someone necessarily lend a hand to make seriously articles
  I’d state. That is the first time I frequented your web page and to this
  point? I amazed with the research you made to make this actual put up extraordinary.
  Fantastic task!

 203. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that
  I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll
  be subscribing to your augment and even I achievement
  you access consistently fast.

 204. whoah this blog is wonderful i like studying your posts.
  Stay up the good work! You understand, a lot of individuals are looking around for
  this info, you can aid them greatly.

 205. I really like what you guys are up too. This sort of clever
  work and exposure! Keep up the amazing works guys I’ve
  incorporated you guys to my personal blogroll.

 206. Howdy would you mind letting me know which webhost you’re
  using? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I
  must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting provider
  at a reasonable price? Thanks a lot, I appreciate it!

 207. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing
  very good results. If you know of any please share. Kudos!

 208. Aw, this was a very nice post. Taking a few minutes and actual effort to generate
  a top notch article… but what can I say… I put things off a lot and don’t seem
  to get nearly anything done.

 209. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles
  or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
  Studying this info So i’m happy to express that I’ve an incredibly good
  uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I such a lot for
  sure will make sure to do not omit this web site and give it a
  glance regularly.

 210. Woah! I’m really loving the template/theme of this website.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between usability and visual appearance.
  I must say that you’ve done a fantastic job with this.
  In addition, the blog loads super quick for me on Firefox.
  Excellent Blog!

 211. I simply want to say I’m very new to blogs and truly enjoyed this blog site. More than likely I’m want to bookmark your site . You amazingly have wonderful well written articles. Thanks a lot for revealing your web-site.

 212. Someone essentially help to make severely articles I might state.
  That is the first time I frequented your web page and so far?
  I surprised with the analysis you made to create this actual
  put up incredible. Magnificent activity!

 213. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no back up. Do you have any solutions to protect against hackers?

 214. I¡¦ll immediately clutch your rss as I can not find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please let me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.

 215. You can certainly see your expertise in the work you write.

  The sector hopes for more passionate writers such as
  you who aren’t afraid to mention how they believe.
  At all times follow your heart.

 216. Hello! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and amazing style and design.

 217. Simply wish to say your article is as astonishing.
  The clearness on your post is simply excellent and that i can suppose you are a professional in this
  subject. Well along with your permission let me to seize your feed to stay updated with imminent
  post. Thank you 1,000,000 and please continue the gratifying work.

 218. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4
  year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear
  and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 219. Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I am
  impressed! Very useful information specifically the
  ultimate part 🙂 I care for such information a lot.

  I was seeking this particular information for a very lengthy time.
  Thanks and best of luck.

 220. Whats up are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world
  but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any coding knowledge to
  make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 221. Howdy! I could have sworn I’ve been to this site before
  but after reading through some of the post I realized it’s
  new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it
  and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 222. Very good site you have here but I was wanting to know if you knew
  of any message boards that cover the same topics talked about in this
  article? I’d really love to be a part of online community
  where I can get feedback from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know. Bless you!

 223. I truly love your website.. Great colors & theme. Did you
  develop this amazing site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own personal site and would like to learn where you got this from or just what
  the theme is named. Thanks!

 224. There are certainly lots of details like that to take into consideration. That is a nice level to bring up. I supply the ideas above as common inspiration but clearly there are questions just like the one you carry up the place an important factor can be working in trustworthy good faith. I don?t know if best practices have emerged round things like that, but I am sure that your job is clearly recognized as a fair game. Each boys and girls really feel the influence of just a second’s pleasure, for the rest of their lives.

 225. My spouse and I stumbled over here by a different web page and thought I might as well check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to going over your web
  page for a second time.

Leave a Reply

Your email address will not be published.