Một chút tâm tư của người viết về buổi ra mắt sách Bangsa Champa: “Tìm về với một cội nguồn…

 

Tôi luôn luôn kính trọng những bậc lão thành, trí thức, và những anh em đứng tuổi cùng trang lứa như tôi trong phạm vi tôn giáo hay ở ngoài đời, ở trong hay ở ngoài nước. Đó là một điều tâm niệm thông thường hằng ngày vì mình có kính trọng người thì người mới kính trọng lại mình. Đặc biệt nếu những người đó lại là những người cùng một màu da, dòng máu, cùng một quê hương xứ sở của mình, tôi lại vừa kính trọng lại vừa cảm thấy càng thắm thiết và gắn bó hơn nữa. Vì vậy, mỗi lần trong cộng đồng Chăm có sinh hoạt gì liên quan đến vấn đề xã hội, tôn giáo, hay văn hóa dân tộc tôi đều có mặt để chia xẻ hay tham gia. Buổi ra mắt sách “Bangsa Champa” của ông Dohamide và Dorohiêm mà tôi tham dự cũng không ngoài mục đích đó.

   Trước đây, tôi cũng đã từng tham gia nhiều hoạt động xã hội, văn hóa hay hội thảo về một đề tài nào đó. Tôi cho đó là một dịp để tôi vừa góp sức cũng như vừa để học hỏi.

   Theo sử liệu để lại, dân tộc Chăm chúng ta chịu nhiều đau khổ, thiệt thòi, và mất mát vì chiến tranh với người Đại Việt cũng như sự tranh giành quyền lực của chúng ta, đến khi bị thôn tính và bị xóa tan trên bản đồ thế giới vào năm 1832 nhất là qua triều đình nhà Nguyễn, vua Minh Mệnh. Từ đó, qua những những lần di tản trước đây và sau biến cố năm 1975 của chính quyền miền Nam Việt Nam bị sụp đổ. Người Champa đã đi lánh nạn, tìm đất dung thân nơi xứ người và bị đồng hóa nơi đất dung thân ấy như ở Campuchia, Thái Lan, Mã Lai, Indonesia, Đảo Hải Nam v.v. và nay là Hoa Kỳ. Tôi cũng như nhiều đồng hương khác đã được định cư ở đây từ năm 1981 đến nay  Tại đất nước người, chắc hẳn quý vị cũng như tôi khi nghĩ tới con cháu sống ở đất dung thân đã phải ưu tư, trăn trở là con cháu của chúng ta sẽ ra sao đây, rồi đây chúng có thể sẽ bị đồng hóa như những thế hệ trước hay không, và tôi tin chắc quý vị ít nhất là có một lần trong tâm tư suy nghĩ về vấn đề này và cũng đã ít nhất có một lần đã tìm phương cách để ngăn chặn hay giải quyết.

   Tôi cũng đã từng gặp những quý vị có đồng một ý nghĩ như tôi là phải làm gì. Chúng tôi cảm thấy và thấy phải làm gì đó cho con em thế hệ sau này để khỏi bị đồng hóa, diệt chủng, và cảm thấy cần phải có trách nhiệm đối với dân tộc, mà không cần phải phân biệt người vùng cao hay vùng đồng bằng, vùng trung hay nam bộ, người Chăm Ahier hay Awal, hay người Chăm Islam.

 Thật vậy, Chăm nào mà không là Chăm; cùng một dòng máu Chăm, cùng tổ tiên, cùng ông bà, cùng nói một ngôn ngữ Chăm, cùng ăn bận y phục Chăm, cùng tôn kính những vị anh hùng dân tộc như Chế Bồng Nga, và cũng cùng hãnh diện về một nền văn minh, văn hóa của tiền nhân để lại: một nền văn hóa truyền thống Chăm. Chúng ta là người hậu thế, chúng ta chỉ thừa hưởng những gì tiền nhân để lại, thừa hưởng những gi mà ta có hiện tại, chúng ta không có sự chọn lựa. Ahier hay Awal chỉ là sản phẩm của tiền nhân để lại, đó là một thực tế không chối cải được. Phân biệt giữa người Chăm với nhau là một điều phi lý, rất phi lý. Ngày nay, một thực tế, một thực thể hiện tại, bên cạnh người Chăm Bàlamôn, Bani, còn có người Chăm Muslim, Chăm Tin Lành, Chăm Thiên Chúa. Sống tại Việt Nam, xã hội Chăm bị bao quanh bởi dân tộc Việt, văn hóa Việt, Sống ở nơi dung thân, người Chăm bị văn hóa và dân tộc nơi đó chi phối, ảnh hưởng. Sống ở các quốc gia phương Tây như Anh, Mỹ, Úc, Pháp, Đan Mạch v.v.  thì dễ bị nơi ấy hấp thụ và dễ bị ảnh hưởng. Nghĩa là sống ở đâu người Chăm cũng bị chi phối, ảnh hưởng, và có cơ hội để bị đồng hóa. Vi sao, vì chúng ta không có một niềm tin về giống nòi mình, về văn hóa mình, văn hóa Chăm, vì chúng ta bỏ quên nó và chạy theo những gì mà đó không phải là của chúng ta. Chúng ta không khơi dậy, không vun bồi thì con cháu làm sao biết được cội nguồn, biết gốc gác đó là một lỗi lầm của chúng ta và sự tự chia rẽ trong chính chúng ta là cơ hội để con cháu mình bị đồng hóa sớm hơn, nhanh hơn, lẽ dĩ nhiên nó là một điều vô lý hơn nữa.

 Những tị hiềm, tranh chấp, thành kiến của những cá nhân trước đây ở Việt Nam đem qua đây cũng đã đủ làm cộng đồng xào xáo, phân hóa rồi, nay lại còn vấn đề tôn giáo này nọ nữa thì thật quả là bất hạnh cho dân tộc. Tuy nhiên những tỵ hiềm cá nhân cũng sẽ qua, dễ giải quyết vì một khi họ không còn nữa thì điều đó sẽ tự tan biến, còn thành kiến về tôn giáo, nếu còn nuôi dưỡng, nếu không hóa giải, nó sẽ mãi mãi đi theo thế hệ con cháu Chăm của chúng ta.

 Vì những suy tư ấy mà chúng tôi cùng chung một quan điểm, cùng chung một ưu tư, cùng chung một nguyện vọng đã tụ tập lại thành lập một hội gọi là Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa tại Hoa Kỳ, để tạo sự gần gủi, chia xẻ, và cùng hướng về cội nguồn, về dân tộc Chăm, và về nước Champa. Chúng tôi đã dùng văn hóa làm điểm tựa để mọi người Chăm cùng giao lưu, giao hảo lại với nhau, mở rộng cánh cửa để tạo thông cảm, hiểu biết nhau nhiều hơn.

 Tôi và gia đình tôi cũng như một số người Chăm Bani (Awal) tại thôn Văn Lâm, xã Phước Nam, huyện Ninh Phước, tỉnh Ninh Thuận, nhờ đấng Allah soi sáng, đã nhận lại được đức tin Islam. Sang đây đến Hoa Kỳ, tôi được đấng Allah ban ân phước được sang Thánh địa Mecca, nước Arập Saudi năm 1995, thực hiện lễ đạo hành hương và thành “Haji”, một cơ hội không phải người Islam nào cũng đạt được.

 Trong bước đầu thành lập hội tôi là người Islam duy nhất đã vận động, hợp tác với các anh em đồng tuổi, trí thức, lão thành là người Chăm Ahier, Chăm Awal. Tôi đã bị và chịu nhiều tiếng đàm tiếu không thuận lợi của một số bậc lão thành thuộc cộng đồng Chăm Islam San Jose, bắc California. Họ không mặn mà với việc tôi làm, cũng là do họ có thành kiến nói là tôi lao theo việc thờ thần linh, một điều cấm kỵ tuyệt đối (haram) đối với người theo đạo Islam. Căn bản giáo lý của Islam là chỉ thờ đấng Allah, là đấng tạo hóa duy nhất của vũ trụ và loài người. Người Islam rất là dị ứng đối với lễ Katê hằng năm của người Chăm Ahier, mà khi còn ở quê nhà nghi lễ còn bao gồm lễ tắm gội các tượng thờ trong các đền tháp do các chức sắc Ahier thực hiện theo nghi thức Balamôn giáo, không thích hợp vớì Islam.

 Tuy nhiên, xét cho kỹ lại Katê chỉ là một lễ hội dân gian hằng năm, không phải bao gồm những nghi thức làm lễ Bàlamôn như kể trên. Trên thực tế, tất cả quần chúng Chăm Ahier cũng như Awal hằng năm cùng tham dự, ngay cả người Chăm vùng cao nguyên cũng tham dự, mà họ đâu có phải là người theo đạo Bàlamôn. Vì người Chăm Ahier đông hơn người Chăm Awal, hơn nữa họ là những người luôn luôn cáng đán trong việc tổ chức tất cả các lễ hội tại vương quốc Champa từ ngàn xưa, họ lại là người theo đạo Bàlamôn, nên người ta thường nghĩ rằng trong đạo Bàlamôn có Katê, một điều mà không có một cuốn sách nào hay một bằng chứng nào để chứng minh cả. Người Chăm Ahier tổ chức lễ Katê, điều đó ai cũng chấp nhận, vì đó là lễ Katê là lễ dân gian của đất nước họ, họ là nhóm dân đông đảo hơn, họ chịu trọng trách đó để truyền lưu từ đời này sang đời kia. Nhưng vì họ là người Bàlamôn, nên người ta đã đồng hóa Katê là một lễ của Bàlamôn, nhưng trên thực tế không phải như vậy. Trong lễ Katê còn có người Chăm Bàni tham dự, mà họ không có quyền tổ chức vì những giáo luật của Bàni không cho phép, nhưng vì đó là lễ dân gian nên họ có quyền tham dự. Hiện tại theo tôi biết Balamôn gíáo chỉ còn ảnh hưởng đối với người Chăm Ahier chỉ trong việc Tang Tế, nó không còn trong những cuộc Quan Hôn hay trong những sinh hoạt hằng ngày nữa.. Hơn nữa, văn hóa chỉ là một cuộc sống, sự sinh hoạt của một xã hội của những nhóm người, hay của một dân tộc.Văn hóa không phải là bất di bất dịch, mà nó thường thay đổi, biến dạng tuỳ từng giai đoạn, từng môi trường thích hợp, từng không gian và từng thời gian của từng nhóm người hay dân tộc ấy. Vì vậy, vì Katê là một nền văn hóa dân gian nên nó thay đổi tuỳ nơi tuỳ lúc. Katê ở Phan Rang khác với Phan Rí, khác với Ma Lâm Chàm, khác với Tịnh Mỹ, nhưng tựu trung là nhớ ơn những vị tiền nhân có công khai sáng đất nước, hay những vị đã có công bảo vệ, giữ gìn dân tộc hay đất nước hay giống nòi.

 Trong lần về thăm quê vừa qua tôi có gặp một vài vị thân hào nhân sĩ, trí thức Chăm Ahier ở vùng Phú Lạc để hỏi thăm về ý nghĩa của lễ Katê thì được biết Katê là lễ hằng năm của dân tộc Chăm. Lễ này được tổ chức ở đền tháp, ở làng xã, và ở trong từng gia đình.. Katê ở làng xã đã cho tôi rõ ràng ý nghĩa của nó.Katê trong làng được tổ chức do những gia đình trong làng, mà đặc biệt là những gia đình này theo dòng máu của người cha mà lập thành làng và người vợ cũng phải theo về phía bên làng của người chồng. Những con dân làng đến tuổi 18 trở lên phải chiụ, gom góp tiển bạc, vật phẩm cần thiết cho làng tổ chức Katê, mà đôi khi được gọi là Tết Katê. Tai sao không phải là bên mẹ tôi hỏi, và tôi được trả lời là vì cha là người có công lao nhiều nhất trong gia đình mà công lao này không được thực hiện khi lúc còn sinh tiền tại gia đình bên mẹ, tức là vợ của người ấy.

Để có sự công bằng, Katê là dịp để con cháu báo hiếu tổ tiên bên cha, vì người cha chẳng những lam lũ cực khổ nuôi con mà đôi khi còn mang của cải như ruộng vườn, đất đai, bàn ghế, xe cộ, tiền bạc v.v. về bên vợ, tức là bên mẹ của đứa con, để làm ăn, gầy dựng cơ ngơi, mặc dù của cải tài sản này chỉ được quyền hưởng một đời hay một phần của cuộc đời người ấy. Như vậy Katê là một lễ hội, và cũng nằm trong việc trả ơn, báo hiếu. Trong khi lễ Katê là trong phạm vi nhân gian với mục đích là để báo ơn, đáp nghĩa được thực hiện tại nhà làng xã bên cha, thì công việc tang tế lại có tính chất tôn giáo Bàlamôn thì được tổ chức tại bên mẹ. Katê, nếu được tổ chức trong gia đình, thì đó cũng không ngoài ý nghĩa đền ơn báo hiếu của các con cháu đối với tổ tiên, ông bà đã sinh ra họ trong dòng họ bên mẹ. Trong phạm vi xã hội rộng lớn bên ngoài, Katê được tổ chức tại các đền tháp, cũng là để nhớ ơn hay vinh danh các vị anh hùng, vua chúa, công thần của dân tộc, nó tuyệt nhiên không phải là một lễ hội thuộc đạo Bàlamôn. Người ta tổ chức Katê tại nhiều tháp, mỗi tháp người ta vinh danh một vị vua: Pô Nưgar, Pô Klong Garai, Pô Romê, Pô Tằm, Pô Ních, Pô Mưh Kha mà con cháu là Bà Thềm, là công chúa sau cùng của Chămpa v. v. mà trong lúc hành lễ thì mỗi tháp thực hành mỗi khác; nếu nó thuộc về đạo Balamôn thì hẳn phải theo một nghi thức nhất định, và phải vinh danh thần Shiva. Đạo Bàlamôn là một nhánh của đạo Hindu, phát xuất từ Ấn độ từ năm, sáu ngàn năm về trước, và họ thờ thần Shiva; không lẻ như Pô Klong Garai, Pô Ních, Pô Rômê, Pô Tằm, Pô Mưh Kha là một vị thần trong Balamôn sao? Họ là những người sanh sau đẻ muộn mà.  Trong khi các vị Pô Klong Garai, Pô Rômê thì được vinh trong các tháp Chàm, thì Pô Nưgar và Pô Ních được vinh danh  trong các đền thờ, còn Pô Mưh Kha thì được vinh danh trong các làng xã mặc dù vị này có đền thờ riêng ở play Xôm ngù, Lương sơn.

 Trong khi chủ tế lễ tại các tháp là do các chức sắc tôn giáo, thì chủ tế lễ trong làng là các chủ làng (Pô Palay) hoặc các bô lão trong làng, là những người có uy tín và thông thạo về phong tục, tập quán, và tại gia đình thì chủ tế lễ chỉ là ông chủ họ hay là những người cao niên trong họ.

 Katê trong gia đình mà con cháu không lo toan thì có tội lỗi với ông bà tổ tiên bên mẹ. Katê trong làng mà con cháu không chu toàn là tội lỗi bên cha. Katê không tổ chức được trên các đền tháp thì bị cho là không biết ơn trung hiếu với các bậc công thần, với vua, với các vị anh hùng dân tộc.Những điều đó cho thắy Katê không nằm trong Bàlamôn giáo; hơn nữa Katê lại còn mang tính văn hóa nông nghiệp; vào tháng Bảy Chăm lịch, sau khi gieo cày xong lúa đã mọc cao và nông dân chỉ lo theo nước vào ruộng và chăm sóc cây lúa, đó là thời gian rãnh rổi để nông dân tổ chức lễ này lễ nọ; và như vậy nó là một lễ hội nhân gian không hơn không kém, tuy rằng Katê lại được tổ chức bởi người Chăm Ahier. Việc cúng bái trong nhân gian Chăm chỉ là một hình thức tỏ lòng tôn kính và biết ơn, và cúng lạy chỉ là một biểu tượng mà nó biểu lộ sự lễ độ, sự biết ơn như hành động cuối đầu chào khi gặp nhau giữa những người biết tương kính nhau. Thực sự người Chăm, họ không có cách nào khác hơn để bày tỏ lòng tôn kính của họ.

 Trên thực tế hiện nay chính Chính quyền nhà nước Việt Nam cũng đã công nhận Katê là lễ hội chính của dân tộc Chăm, và để thể hiện điều đó chính quyền đã cho phép tổ chức, yểm trợ, tạo điều kiện dễ dàng, và đôi khi còn tham dự vào nữa như lễ hội Katê năm 2001 và 2004 tại Phan Rang. Chúng ta cũng hiểu rằng Chính quyền Việt Nam cũng rất dị ứng với tôn giáo, bất cứ tôn giáo nào; tại sao họ lại dễ dàng cho việc tổ chức Katê. Một lý do đơn giãn là vì nó không phải nằm trong phạm vi tôn giáo. Nó nằm trong văn hóa nông nghiệp, văn hóa dân gian. Họ muốn đề cao giai cấp công nông như họ đã từng công bố và đó cũng là chính sách hòa giải dân tộc giữa người Kinh và người sắc tộc thiểu số.

 Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa tại USA từ lâu nay cử hành lễ Katê không ngoài hình thức lễ hội dân gian, và lấy đó làm một buổi họp mặt của đồng hương trong cộng đồng Champa mà nhân dịp này để vinh danh các vị anh hùng, bậc tiền nhân đã có công với dân tộc, với đất nước Champa qua hình thức đọc tiểu sử các vị vua, công thần có công dựng nước, giữ nước, hay đem lại sự phồn vinh, an cư lạc nghiệp cho thần dân Champa trước đây. Những bài này do một số diễn giả được chọn lọc trình bày hoàn toàn giới hạn trong phạm vi văn hóa, văn học.Tuyệt đối không có nghi thức bái lạy, hay thờ cúng thần linh nào cả. Thay vào đó, một hình thức biết ơn giản dị hơn và văn minh hơn, chúng tôi đã dùng nghi thức dâng vòng hoa lên các bậc tiền nhân là đủ. Văn hóa là sinh hoạt của con người có thể thay đổi tùy nơi, tùy lúc, tùy môi trường, và sự biến đổi này không ngừng ở bất cứ điểm nào, nơi nào; nên chúng tôi hân hạnh đem hình thức cung kính này thay thế cho sự cúng lạy mà nó đã có lâu đời trong vương quốc Champa. Chúng tôi chưa gặp sự phê bình hay chống đối ở điểm này, vì nghi thức đó tự nó đã đủ ý nghĩa rồi. Theo tôi nghĩ, nếu người Chăm Islam hiểu rõ điều này, và phàm là người có giòng máu Chăm trong tim, không có người Chăm nào nở bài bác cả.

 Những ý nghiã về lễ hội Katê của tôi cũng đã từng được giới trí thức Chăm Islam chia xẻ trước đây như các ông Dohamide, Dorohiêm và một số anh em thanh niên Muslim ở các tiểu bang miền Đông. Họ đã từng tới dự lễ hội, cùng dùng những bữa ăn thân mật, và cùng chuyện trò trong tình thân dân tộc, và tôi chưa từng nghe họ phê bình hay bài bác về Katê.

 Thật vậy, những vị này chắc cũng đã từng lo âu, ưu tư cho thế hệ con em Chăm chúng ta sau này sẽ đi về đâu, có còn lưu lại nòi giống dân tộc Chăm trên quả địa cầu này, hay sẽ bị hòa lẫn, đồng hóa và biến mất (diệt chủng).

 Tôi xác nhận tôi là người Chăm Islam, một người Muslim hành đạo theo hệ phái SHAFI-I, chứ không phải theo phong trào “Wahhabi” chủ trương cục bộ, quá khích, đã bị hội đồng Islam Bắc Mỹ ban hành Fatwa (giáo lệnh) vào tháng bảy vừa qua, theo đó hội đồng này đã bài bác chủ trương cực đoan, khép kín Islam, mà trên cơ sở căn bản là một tôn giáo an bình. Vả lại nước Hoa Kỳ là một nước dung hợp nhiều tôn giáo, nhiều văn hóa khác biệt, nên người Muslim cần phải mở rộng vòng tay, tầm nhìn ra bên ngoài để có cơ hội giao lưu với xã hội chung quanh. Giao lưu với bên ngoài trong khi giữ vững đức tin bên trong về tôn giáo mình mới là người thấm nhuần đạo lý, và từ đó mới thực hiện được nguyên lý an bình và tạo sự hiểu biết giữa con người với con người được.

 Cũng trong tinh thần này mà hai ông Dohamide và Dorohiêm đã mở vòng tay, tầm nhìn ra ngoài với anh em, và một khi thông hiểu nhau thì hai ông được đón nhận một cách nhiệt tình. Trong dịp ra mắt cuốn sách Bangsa Champa:”Tìm về với một cội nguồn cách xa” của hai ông hội BTVH Champa đã đáp ứng một cách chân tình và trân trọng khi được hai ông yêu cầu phụ giúp phần văn nghệ truyền thống Champa.

 Hai ông Dohamide và Dorohiêm những vị trí thức Chăm Muslim vùng Châu Đốc và cũng là những vị trí thức của Champa. Mọi người đều biết hai ông qua cách cư xử, cũng như qua các hoạt động, phục vụ, và phát triển cộng đồng Muslim từ năm 1975 đến nay.

 Trong dịp ra mắt sách ấy, anh em trong hội đã đáp ứng nồng nhiệt hầu mong cho hội trường, sân khấu được trang hoàng khang trang, đẹp đẻ và nhất là “phải thật Chăm”. Từ việc trang trí phòng ốc, chào mời khách tham dự, đến việc tiếp tân, trình diễn những vũ điệu truyền thống của Champa trong các tiết mục được sắp xếp, đòan vũ văn nghệ của Hội đã chu toàn mỹ mãn từ lúc bắt đầu cho đến lúc ra về.

 Ông Dohamide và Ông Dorohiêm là hai anh em ruột, sinh ra và lớn lên ở vùng Chăm Nam bộ: Koh Ta Boong, Châu Đốc, một nơi rất xa với khu di tích lịch sử truyền thống dân tộc Champa ở miền duyên hải trung phần Việt Nam. Hai ông chưa biết nhiều về nếp sống, sinh hoạt, phong tục tập quán hay những sinh hoạt văn hóa của người Chăm tại miền Trung Việt Nam, nơi mà ông đã gọi là “cội nguồn” trong tựa đề cuốn sách hai ông cho ra mắt.

 Cũng do sự biết mở rộng vòng tay để giao lưu với bên ngoài mà hai anh em ông ta đã chiếm được nhiều cảm tình của nhiều người và đã nhận được sự hổ trợ của chẳng những một hội đoàn mà là ba hội đoàn, và nhận được sự hổ trợ của cả ba nhóm người:

–          Thân hữu, bạn bè, ân nhân của hai ông trong đó có những vị khoa bảng, như bác sĩ, luật sư, giáo sư, chính khách, học giả, nói chung là giới trí thức của người Việt Nam.

–          Có ba hội đoàn người Việt bảo trợ: SEACAEF, V.I.E.T. Foundation, và hội Khoa học Kỹ thuật Việt Nam.

–          Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa tại USA.

 Riêng cá nhân tôi rất cảm kích trước tinh thần của hai ông. Vì tác phẩm của mình sắp ra một phần, vì tình dân tộc một phần, hai ông đã không ngại đường xá xa xôi mà đến tận nhưng xóm làng hẻo lánh ở miền Trung để tìm hiều, nghiên cứu để về viết laị cho cuốn sách mình được chinh xác, sống động, làm cho phong phú tài liệu hơn. Nào là văn hoá Sa huỳnh Chăm đối chiếu với nền văn hoá Đồng sơn của giống Việt, nào là những bia ký, hình tượng trong những vùng Chàm cổ v.v.

 Cũng nhờ mở rộng vòng tay, không sống trong môi trường khép kín, trong vỏ ốc, mà hai ông đã hóa giải được phần nào những thắc mắc của cộng đồng Chăm ở hải ngoại qua bài viết “Chiêm thành vì đâu mà suy thoái” của Tiến Sĩ Trần Gia Phụng trước đây, vừa là một giáo sư, vừa là nhà nghiên cứu. Sau một cuộc đối thoại giao lưu nóng bỏng trong tình tương kính tại nhà ông Dohamide giữa nhưng anh em trong hội Bảo Tồn và giáo sư Trần Gia Phụng mà hai bên đã thông cảm và lấy lại được lòng tín cẫn lẫn nhau về bàì viết của ông.

 Tất cả những nghi kỵ, mâu thuẫn, hiềm khích, và cách biệt giữa chúng ta, người Chăm tại Hoa Kỳ, không phải không giải quyết được; vấn đề chỉ là biết mở rộng vòng tay hướng ra ngoài và thật tình đối thoại trong tình xây dựng. Nên gạt bỏ những nghi kỵ nhau mà không có một lý do vững chắc, rất mơ hồ này.

 Qua cuộc ra mắt sách và đọc xong quyển sách của hai tác giả tôi cũng có một vài nhận xét thô thiển như sau:

 Về hình thức:

 Quang cảnh hôm ra mắt cuốn sách ngay 1 tháng 8 năm 2004 vừa qua của hai ông cho thấy một sự thành công mà ít người viết sách đạt được từ sự hổ trợ vật chất lẫn tinh thần của từng bạn bè, thân hữu, cũng như của các đoàn thể.

 Cuốn sách được trình bày đẹp mắt, nổi bật hẳn lên nếu trưng bày với nhiều sách báo khác. Cách hành văn đã lôi cuốn độc giả từ cái mới lạ này tới mới lạ khác, lời văn bình dân, từ ngữ dễ hiểu, gây ấn tượng và dễ gây thiện cảm, bên cạnh vài lỗi nhỏ nhặt về chính tả và địa danh.

 Về nội dung:

 Tôi cũng thành thật xin thưa rằng tôi cũng ít nghiên cứu một phần, ít đọc sách ngoại ngữ được, tôi chỉ đọc được sách tiếng Chàm và tiếng Việt Nam, nên phần này tôi không dám lạm bàn. Tuy nhiên tôi nhận thấy tác giả đã tham khảo rất nhiều sách vở liên quan đến lịch sử,văn hóa, văn minh Chàm mà tôi có lần đọc qua bằng tiếng Việt. Tác giả đã dựa vào nhiều sách vở và suy luận theo cảm quan riêng tư của mình. Trong sách đã chia làm nhiều phần, nhung tựu trung có hai phần chính: hồi ký về cuộc đời của tác giả và những nghiên cứu về văn hóa Chăm.

 Trong phần hồi ký tác giả đã cho độc giả biết rõ về mình. Theo tôi, tác giả đã khéo chuẩn bị cho mình đầy đủ hành trang trong hành trình “tìm về cội nguồn” từ hoàn cảnh, tâm tư, thắc mắc về thân phận mình, kiến thức văn hóa, kinh nghiệm cuộc đòi, và nhất là một tín đồ Islam. Tác giả đã phô bày nhiều hình ảnh về những gì liên quan đến Islam, như nhà chùa Muslim, lớp học giáo lý của tín đồ, hay những buổi lễ cầu nguyện của các tín đồ v.v..Tác giả đã trang bị cho mình vững chắc trước khi dấn thân mà tôi rất lấy làm thích thú và ngưỡng mộ. Có một niềm tin vững chắc trong lòng với đấng Allah thì cuộc hành trình đi đến đâu cũng được, cũng thành công, huống chi là trở về với dân tộc cội nguồn của chúng ta.

 Con người không phải chỉ sống trọn cho đời, hay chỉ sống trọn cho đạo. Hai thứ đó luôn luôn đè nặng lên vai mỗi người, chỉ trừ những kẻ vô tôn giáo. Làm sao dung hòa được đạo và đời; làm sao trả được nợ cho đời mà vẫn giữ trọn tấm lòng chân chính với đạo, đó là điểm mà tôi rất ưu tư trong lòng. Tôi bắt gặp và ngưỡng mộ hai ông ở điểm đó: dung hòa công việc của đạo mà vẫn không quên chu toàn việc đời. Tôi muốn làm như vậy và tôi xác quyết tôi đã làm như vậy. Dù ở đâu, ở ngoài xã hội rộng lớn hay trong hội Bảo tồn Văn hóa nhỏ bé này, tôi vẫn hành xử như là một con người có lương tri, bên cạnh hoạt động có ích cho đời, cho thế hệ mai sau, cho dân tộc với một tấm lòng hướng về thờ kính một đấng Allah duy nhất. Thượng Ðế Allah, Ngài là Ðấng Toàn Năng, Toàn Trí, là Ðấng rất mực độ lượng và khoan dung, không buộc tín đồ quay lưng lại với dân tộc mình, với tổ tiên mình. Đừng sợ nữa, hãy dấn thân với lòng tin vững chắc nơi đấng cao cả Allah. Có như vậy người Chăm mình mới gần được nhau, người Muslim mới vào lòng nhân loại, và đem an bình tới thế gian. Thế hệ con cháu Chăm sau này sẽ không cách biệt nữa, việc dựng vợ gả chồng của chúng không còn bị ngăn trở nữa. Hãy giữ mãi tinh thần Ramadan năm nay, mà chúng ta đã cùng nhau họp bàn, thảo kế hoạch và đồng tình, một lòng tổ chức lễ Ramadan trước khi vào mùa chay, như đã làm tại quê nhà và nhớ giữ mãi tinh thần này cho các mùa Ramadan sắp tới.. Các bậc cha mẹ nên vui mừng và khuyến khích con em tập dợt văn nghệ để ca múa theo nhạc cổ truyền, hãy tổ chức những trận đấu bóng giao hữu với cộng đồng anh em Chăm khác, để nối tình đoàn kết, phát triển sự giao lưu, mở vòng tay ra ngoài, và củng cố lại niềm tin vào Allah để duy trì sự trường tồn của giống nòi Champa.

 

San Jose ngày 20 tháng 9 năm 2005

Mùa Ramadan 2005

Haji Yassin Bá

 

 

.

16,536 thoughts on “Một chút tâm tư của người viết về buổi ra mắt sách Bangsa Champa: “Tìm về với một cội nguồn…

 1. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

 2. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission.

 3. Magnificent beat ! I wish to apprentice even as you amend your web site, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a applicable deal. I have been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright transparent concept

 4. 飛梭雷射、原理、飛梭雷射適應症、老化肌膚、粗糙肌膚、肝斑、色素斑、青春痘疤痕、皺紋、成長紋與肥胖紋、手術疤痕等一些相關、似是而非或有爭議的事項的披露與討論。

 5. Derma Veil ® 被喻為新世代逆齡完美輪廓塑造,最新一代的PLLA膠原。 2003年獲得Mexican Ministry of Health (SSA)認證及美國FDA出口認證,並於2006年在拉丁美洲及遠東至東南亞地區廣泛使用,多個臨床實例見證能改善老化、遺傳、疾病(如脂肪萎縮)等引起的凹陷問題,其效果備受認同。蘊含兩大活性成分均具有生物兼容性及分解性,可逐步被人體自然分解吸收,有效塑造童顏肌 : 1. 聚左乳酸 (Poly-L-lactic acid / PLLA) : 促進骨膠原生長 2. 甘醇酸(Glycolic Acid ) 使皮膚表皮層黏膠性脂質鬆軟,改善皮膚厚度,加速細胞再生,減少皺紋及疤痕,加強保濕功能,增加光澤,美白效果。 由於甘醇酸分子較小,容易滲透皮膚 治療前: 皮膚的凹陷/皺紋 治療後: 成分被人體吸收、並刺激膠原增生,撫平皺紋及凹陷部位。 注入BOTOX(保妥適)會抑制突觸前膜釋放神經遞質,阻斷乙酰膽鹼(Acetylcholine)的釋放,從而使肌肉張力下降或癱瘓麻痺,皺紋也隨之而逐漸消失。

 6. Helpful information. Fortunate me I discovered your website by accident, and I am stunned why
  this coincidence did not came about earlier! I bookmarked it.

 7. I’m really inspired together with your writing talents and also with the structure on your blog.
  Is that this a paid subject matter or did you customize
  it yourself? Anyway stay up the nice quality writing, it’s
  rare to look a nice blog like this one today..

 8. Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve truly
  loved browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing in your feed
  and I’m hoping you write again soon!

 9. I am curious to find out what blog platform you happen to
  be using? I’m having some small security issues with my latest
  blog and I would like to find something more secure. Do
  you have any recommendations?

 10. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am going through difficulties with
  your RSS. I don’t know the reason why I can’t subscribe to it.
  Is there anybody else getting the same RSS issues?
  Anyone who knows the answer can you kindly respond?
  Thanks!!

 11. Moschino溫馨提示!小心火災 Marie Claire (HK) Edition Moschino以平日的街頭女生形象展開這場秋冬騷,中場開始漸入戲肉,從火災中走出來,美輪美奐如戲服的設計,令人想起火浴鳳凰。仔細看會發現手袋及高跟鞋都有連戲,被火燒穿的痕跡,太用心了。 &nb

 12. What’s up to all, how is the whole thing, I think
  every one is getting more from this web site, and your views are pleasant
  in favor of new viewers.

 13. My brother recommended I might like this website. He was entirely right.
  This post truly made my day. You can not imagine simply how
  much time I had spent for this information! Thanks!

 14. I don’t even know how I ended up here, but I
  thought this post was good. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t
  already 😉 Cheers!

 15. Hi! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.

  Your blog provided us valuable information to
  work on. You have done a outstanding job!

 16. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and
  all. However think of if you added some great pictures or video clips
  to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images
  and clips, this website could definitely be one of the very best in its niche.
  Very good blog!

 17. You are so cool! I don’t believe I’ve truly read anything like that before.
  So great to discover someone with some unique thoughts on this subject matter.
  Really.. thanks for starting this up. This site is something that
  is needed on the web, someone with a little originality!

 18. After exploring a number of the blog posts on your
  web site, I truly like your technique of writing
  a blog. I saved it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future.
  Take a look at my website as well and let me know what
  you think.

 19. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so
  she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share it
  with someone!

 20. you’re truly a excellent webmaster. The web
  site loading velocity is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick.

  Moreover, The contents are masterwork. you have done a excellent activity on this matter!

 21. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to
  make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just
  posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 22. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading?
  I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any suggestions would be greatly appreciated.

 23. My developer is trying to convince me to move to .net from
  PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am worried about
  switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into
  it? Any kind of help would be really appreciated!

 24. A motivating discussion is worth comment. I think that you ought to write more about this issue, it
  might not be a taboo matter but generally folks don’t talk about such topics.
  To the next! All the best!!

 25. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who was
  doing a little homework on this. And he in fact ordered me dinner due to the fact that I
  discovered it for him… lol. So let me reword this….
  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this issue here on your internet site.

 26. I do agree with all the concepts you have introduced on your post.
  They’re really convincing and will certainly
  work. Still, the posts are very short for beginners.

  Could you please prolong them a little from next time? Thanks for the post.

 27. Thank you for some other excellent article. Where else may anybody get that kind
  of info in such an ideal approach of writing? I have a presentation subsequent
  week, and I am at the look for such information.

 28. Have you ever considered about including a little bit more
  than just your articles? I mean, what you say is important
  and all. But imagine if you added some great images or video clips to give your
  posts more, “pop”! Your content is excellent but with
  images and videos, this website could certainly
  be one of the best in its field. Awesome blog!

 29. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe
  for a blog site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 30. Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest bars cheap
  Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was extremely
  long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying
  your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to
  the whole thing. Do you have any suggestions for first-time
  blog writers? I’d genuinely appreciate it.
  Quest bars cheap fitnesstipsnew1 quest bars cheap 516999410492780544 quest bars cheap

 31. My family members every time say that I am killing my time here at net, except I know I am getting experience every
  day by reading thes nice content.

 32. Fantastic goods from you, man. I have understand your
  stuff previous to and you’re just extremely excellent.
  I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still care
  for to keep it wise. I can’t wait to read far more from you.
  This is really a terrific web site.

 33. It’s amazing to go to see this site and reading the views of all friends about this paragraph, while I am also keen of getting experience.

 34. Fantastic blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform
  like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that
  I’m totally overwhelmed .. Any suggestions?
  Appreciate it!

 35. obviously like your web site but you need to take a look at the spelling on quite a few of
  your posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the truth then again I’ll surely come again again.

 36. Its such as you learn my mind! You seem to grasp a lot
  approximately this, like you wrote the e book in it
  or something. I feel that you simply could do
  with some percent to pressure the message house a bit,
  but other than that, this is magnificent blog.
  A fantastic read. I will certainly be back.

 37. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just wondering if you get a lot of spam
  feedback? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very
  much appreciated.

 38. I do not even know how I ended up here, however I assumed this post was good.
  I don’t recognize who you might be however definitely you’re going to a well-known blogger
  in the event you are not already. Cheers!

 39. Link exchange is nothing else however it is just placing the other person’s web site link on your page at proper place and other person will also do similar
  in favor of you.

 40. My spouse and I absolutely love your blog and find a
  lot of your post’s to be what precisely I’m looking
  for. Would you offer guest writers to write content to suit your needs?
  I wouldn’t mind creating a post or elaborating on many of the subjects you write in relation to here.
  Again, awesome web log!

 41. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I
  come across a blog that’s both equally educative and
  amusing, and let me tell you, you have hit the nail on the head.

  The problem is an issue that not enough folks are
  speaking intelligently about. I am very happy that I found this during
  my hunt for something relating to this.

 42. Just wish to say your article is as astounding.
  The clarity in your post is just great and i can assume you’re an expert on this
  subject. Fine with your permission let me to grab your RSS
  feed to keep up to date with forthcoming post.

  Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 43. I do not even know the way I finished up here, however I believed this post used to be good.

  I do not know who you’re however definitely you are
  going to a famous blogger in the event you are not already.
  Cheers!

 44. My spouse and I stumbled over here from a different web address and thought
  I might as well check things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to looking at your web page repeatedly.

 45. Thank you, I have just been searching for info approximately this subject for a long time and yours is the greatest I’ve discovered so far. However, what about the conclusion? Are you certain about the supply?

 46. Good day! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
  There’s a lot of folks that I think would really enjoy your
  content. Please let me know. Many thanks

 47. Great goods from you, man. I have keep in mind your stuff prior to and you
  are just too fantastic. I really like what you’ve received right here, certainly like what you’re saying and the way during which you say it.
  You make it entertaining and you continue to take care of to stay
  it sensible. I can’t wait to read far more from you. That
  is really a wonderful site.

 48. Hello excellent blog! Does running a blog
  similar to this take a large amount of work? I
  have absolutely no understanding of computer programming however I was hoping to start my own blog
  in the near future. Anyways, if you have any recommendations or tips for new blog
  owners please share. I understand this is off
  topic however I simply had to ask. Thanks!

 49. Hello! I know this is kinda off topic however ,
  I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or
  maybe guest writing a blog article or vice-versa? My blog covers a lot of the
  same subjects as yours and I feel we could greatly benefit
  from each other. If you’re interested feel free to shoot
  me an e-mail. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 50. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit
  and sources back to your blog? My blog site is in the exact same area of
  interest as yours and my users would truly benefit from some of the information you provide here.

  Please let me know if this alright with you.
  Thanks a lot!

 51. It’s awesome to pay a visit this web page and reading
  the views of all mates about this post, while I am also zealous of getting knowledge.

 52. Great blog you’ve got here.. It’s difficult to find good quality writing like yours these days.
  I really appreciate people like you! Take care!!

 53. Hiya! Quick question that’s totally off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my iphone 4.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct
  this problem. If you have any recommendations, please share.
  Many thanks!

 54. If you are going for finest contents like myself, simply pay a quick visit this website everyday as it provides quality contents, thanks

 55. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God. They deny Jesus as their Messiah, and the Bible tells us this Jewish Messiah will be the counterfiet that will bring about a false peace, and ultimatley the great tribulation.

  They even printed a coin to raise money for the Temple with Donald Trumps face on the front and with king Cyrus'(who built the second Temple) behind him. On the back of the coin is an image of the third Temple.

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and much more!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! God bless!

 56. I’ve learned some new things by your blog site. One other thing I would really like to say is always that newer laptop os’s tend to allow far more memory to be utilized, but they also demand more memory space simply to work. If someone’s computer can’t handle additional memory and also the newest software requires that memory space increase, it might be the time to buy a new Laptop. Thanks

 57. Attractive portion of content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to claim that I get in fact loved account your blog posts.

  Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I success you
  get entry to consistently rapidly.

 58. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Thank you

 59. Woah I’m just genuinely digging the style/thought of this web site. It’s straightforward, however fantastic. Additional frequently than not it is demanding to acquire the perfect involving exceptional usability along with visual physical appearance. I should say you have carried out a brilliant task. In addition, your web page starts tremendous rapidly personally with Web explorer. Outstanding Internet site

 60. I must voice my interest for your kindness in support of people that actually need guidance on this one concern. Your special dedication to getting the solution up and down became incredibly invaluable and has continuously made associates similar to me to arrive at their ambitions. The useful help and advice means so much a person like me and especially to my mates. Many thanks; from everyone of us. https://mindboodygreen.blogspot.com

 61. Thank you for discussing these records during this incredible website. i will write about the next few paragraphs on my own tumblr take into account my buddies.

 62. Many thanks for revealing this information about this amazing blog site. i am going to share this informative article in my facebook or myspace are the cause of my girlfriends.

 63. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God. They deny Jesus as their Messiah, and the Bible tells us this Jewish Messiah will be the counterfiet that will bring about a false peace, and ultimatley the great tribulation.

  They even printed a coin to raise money for the Temple with Donald Trumps face on the front and with king Cyrus'(who built the second Temple) behind him. On the back of the coin is an image of the third Temple.

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and much more!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! God bless!

 64. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God. They deny Jesus as their Messiah, and the Bible tells us this Jewish Messiah will be the counterfiet that will bring about a false peace, and ultimatley the great tribulation.

  They even printed a coin to raise money for the Temple with Donald Trumps face on the front and with king Cyrus'(who built the second Temple) behind him. On the back of the coin is an image of the third Temple.

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and much more!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! God bless!

 65. I just like the helpful information you supply to your articles.
  I’ll bookmark your weblog and test once more here frequently.
  I’m somewhat sure I’ll be told lots of new stuff proper right here!

  Good luck for the next!

 66. Hi, Neat post. There’s an issue along with your web site in internet explorer, might test this… IE still is the marketplace chief and a large section of folks will leave out your wonderful writing because of this problem.

 67. Great operate! This is the style of information and facts that should be contributed through the world wide web quang tri . Waste to the search engines like google for no longer setting this post upper! Can occur more than along with talk to our website. Thank you Equates to)

 68. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God. They deny Jesus as their Messiah, and the Bible tells us this Jewish Messiah will be the counterfiet that will bring about a false peace, and ultimatley the great tribulation.

  They even printed a coin to raise money for the Temple with Donald Trumps face on the front and with king Cyrus'(who built the second Temple) behind him. On the back of the coin is an image of the third Temple.

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and much more!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! God bless!

 69. Greetings! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog
  post or vice-versa? My blog goes over a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly
  benefit from each other. If you might be interested feel free to send me an email.
  I look forward to hearing from you! Terrific blog by the
  way!

 70. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God.

  Biblical prophecy tells us that this Jewish Messiah who will take the stage will be the antichrist “who opposes and exalts himself above all that is called God or that is worshiped, so that he sits as God in the temple of God, showing himself that he is God” (2 Thessalonians 2:4). For a time, he will bring about a false peace, but “Therefore when you see the ‘abomination of desolation,’ spoken of by Daniel the prophet, standing in the holy place (Matthew 24:15)…then there will be great tribulation, such as has not been since the beginning of the world until this time, no, nor ever shall be” (Matthew 24:21).

  “Little children, it is the last hour; and as you have heard that the Antichrist is coming, even now many antichrists have come, by which we know that it is the last hour” (1 John 2:18).

  “The coming of the lawless one is according to the working of Satan, with all power, signs, and lying wonders, and with all unrighteous deception among those who perish, because they did not receive the love of the truth, that they might be saved. And for this reason God will send them strong delusion, that they should believe the lie, that they all may be condemned who did not believe the truth but had pleasure in unrighteousness” (2 Thessalonians 2:9-12).

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and why the Bible trul is the word of God!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! This is forever…God bless!

 71. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 72. I got what you mean , appreciate it for posting .Woh I am delighted to find this website through google. “Since the Exodus, freedom has always spoken with a Hebrew accent.” by Heinrich Heine.

 73. Thanks, I have just been looking for info approximately this topic for ages and yours is the best I’ve discovered till now. But, what concerning the conclusion? Are you positive in regards to the source?

 74. Everything is very open with a precise explanation of the challenges.

  It was really informative. Your site is very helpful.

  Thanks for sharing!

 75. It’s very trouble-free to find out any topic on net as compared
  to textbooks, as I found this paragraph at this site.

 76. Pretty great post. I simply stumbled upon your blog
  and wanted to say that I have really loved browsing your weblog posts.

  After all I’ll be subscribing on your feed and I hope
  you write again very soon!

 77. Wow, incredible weblog structure! How lengthy have you ever been blogging for?
  you make running a blog glance easy. The full look of your site is fantastic, let alone the content!

 78. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.

  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get
  there! Thank you

 79. If some one wishes expert view regarding running a blog afterward i recommend
  him/her to pay a quick visit this webpage, Keep up the nice work.

 80. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this fantastic
  blog! I guess for now i’ll settle for book-marking
  and adding your RSS feed to my Google account. I look forward
  to fresh updates and will talk about this website with my Facebook
  group. Chat soon!

 81. Superb blog page listed quang tri here! Also your blog loads way up quickly! Just what variety will you be utilizing? May i ‘m helping your affiliate marketing web page link to your sponsor? If only my web site rich up as easily when your own property hahah

 82. Hey! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us valuable information to work on. You have done a outstanding job!

 83. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the capital of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God.

  Biblical prophecy tells us that this Jewish Messiah who will take the stage will be the antichrist “who opposes and exalts himself above all that is called God or that is worshiped, so that he sits as God in the temple of God, showing himself that he is God” (2 Thessalonians 2:4). For a time he will bring about a false peace, but “Therefore when you see the ‘abomination of desolation,’ spoken of by Daniel the prophet, standing in the holy place (Matthew 24:15)…then there will be great tribulation, such as has not been since the beginning of the world until this time, no, nor ever shall be” (Matthew 24:21).

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it. Revelation 13:11-18 tells us that a false prophet will arise on the world scene doing miracles before men, deceiving them to receive this Mark. Do not be deceived! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and why the Bible truly is the word of God!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! This is forever…God bless!

  “EITHER HUMAN INTELLIGENCE ULTIMATELY OWES ITS ORIGIN TO MINDLESS MATTER OR THERE IS A CREATOR…” – JOHN LENNOX

  We all know God exists. Why? Because without Him, we couldn’t prove anything at all. Do we live our lives as if we cannot know anything? No. So why is God necessary? In order to know anything for certain, you would have to know everything, or have revelation from somebody who does. Who is capable of knowing everything? God. So to know anything, you would have to be God, or know God.

  A worldview without God cannot account for the uniformity and intelligibility of nature. And why is it that we can even reason that God is the best explanation for this if there is no God? We are given reason to know or reject God, but never to know that He does not exist.

  It has been calculated by Roger Penrose that the odds of the initial conditions for the big bang to produce the universe that we see to be a number so big, that we could put a zero on every particle in the universe, and even that would not be enough to use every zero. What are the odds that God created the universe? Odds are no such thing. Who of you would gamble your life on one coin flip?

  Is there evidence that the Bible is the truth? Yes. Did you know that the creation accounts listed in the book of Genesis are not only all correct, but are also in the correct chronological order? That the Bible doesn’t say the Earth was formed in six 24-hour days but rather six long but finite periods of time? That the Bible makes 10 times more creation claims than all major “holy” books combined with no contradictions, while these other books have errors in them? The Bible stood alone by concurring with the big bang saying, “In the beginning God created the heaven and the earth” (Genesis 1:1); and says our universe is expanding, thousands of years before scientists discovered these things. Watch a potential life-changing video on the website listed below with Astronomer(PhD) Hugh Ross explaining all these facts based on published scientific data. He has authored many books, backed even by atheist scientists.

  Jesus came to pay a debt that we could not; to be our legal justifier to reconcile us back to a Holy God; only if we are willing to receive Him: “For the wages of sin is death…” (Romans 6:23).

  God so loved the world that He gave us His only begotten son, so that whoever believes in Him, through faith, shall not perish, but have everlasting life. Jesus says if we wish to enter into life to keep the commands! The two greatest commands are to love God with all your heart, soul, strength, and mind; and your neighbor as yourself. All the law hang on these commands. We must be born of and lead by the Holy Spirit, to be called children of God, to inherit the kingdom. If we are willing to humble ourselves in prayer to Jesus, to confess and forsake our sins, He is willing to give the Holy Spirit to those who keep asking of Him; giving us a new heart, leading us into all truth!

  Jesus came to free us from the bondage of sin. The everlasting fire was prepared for the devil and his angels due to disobedience to God’s law. If we do the same, what makes us any different than the devil? Jesus says unless we repent, we shall perish. For sin is the transgression of the law. We must walk in the Spirit so we may not fulfill the lusts of the flesh, being hatred, fornication, drunkenness and the like. Whoever practices such things will not inherit the kingdom (Galatians 5:16-26). If we sin, we may come before Jesus to ask for forgiveness (1 John 2:1-2). Evil thoughts are not sins, but rather temptations. It is not until these thoughts conceive and give birth by our own desires that they become sin (James 1:12-15). When we sin, we become in the likeness of the devil’s image, for he who sins is of the devil (1 John 3:8); but if we obey Jesus, in the image of God. For without holiness, we shall not see the Lord (Hebrews 12:14).

  The oldest religion in the world is holiness through faith (James 1:27). What religion did Adam and Eve follow before the fall? Jesus, Who became the last Adam, what religion does He follow? Is He not holy? He never told us to follow the rituals and traditions of man but to take up our cross and follow Him (Luke 9:23). There are many false doctrines being taught leading people astray. This is why we need the Holy Spirit for discernment. Unlike religion, holiness cannot be created. It is given to us from above by the baptism of the Spirit. Jesus is more than a religion; He is about having a personal relationship with the Father. Start by reading the Gospel of Matthew, to hear the words of God, to know His character and commandments. Follow and obey Jesus, for He is the way, the truth, and the life!

 84. My relatives every time say that I am killing my time here at web,
  except I know I am getting familiarity everyday by reading thes pleasant articles.

 85. Your style is very unique compared to other people I’ve read stuff from.
  Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

 86. I am really loving the theme/design of your blog. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A few of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any solutions to help fix this problem?

 87. Thank you, I’ve recently been looking for info approximately
  this subject for a long time and yours is the greatest I
  have came upon so far. But, what concerning the conclusion?
  Are you sure about the supply?

 88. I’ve been browsing on on the web greater than 3 hours at present, but Irrrve never found out almost any attention-grabbing write-up just like your own property quang tri. It is very worth plenty of in my opinion. Personally, if virtually all web owners and also writers built good information because you do, the world wide web may be additional handy than in the past.

 89. Hello, I believe your web site may be having browser
  compatibility problems. When I take a look at your blog in Safari,
  it looks fine however, if opening in I.E., it has some overlapping issues.
  I just wanted to provide you with a quick
  heads up! Aside from that, wonderful site!

 90. What’s up it’s me, I am also visiting this site regularly,
  this web page is genuinely nice and the users are in fact
  sharing good thoughts.

 91. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the capital of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God.

  Biblical prophecy tells us that this Jewish Messiah who will take the stage will be the antichrist “who opposes and exalts himself above all that is called God or that is worshiped, so that he sits as God in the temple of God, showing himself that he is God” (2 Thessalonians 2:4). For a time he will bring about a false peace, but “Therefore when you see the ‘abomination of desolation,’ spoken of by Daniel the prophet, standing in the holy place (Matthew 24:15)…then there will be great tribulation, such as has not been since the beginning of the world until this time, no, nor ever shall be” (Matthew 24:21).

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it. Revelation 13:11-18 tells us that a false prophet will arise on the world scene doing miracles before men, deceiving them to receive this Mark. Do not be deceived! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and why the Bible truly is the word of God!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! This is forever…God bless!

  “EITHER HUMAN INTELLIGENCE ULTIMATELY OWES ITS ORIGIN TO MINDLESS MATTER OR THERE IS A CREATOR…” – JOHN LENNOX

  We all know God exists. Why? Because without Him, we couldn’t prove anything at all. Do we live our lives as if we cannot know anything? No. So why is God necessary? In order to know anything for certain, you would have to know everything, or have revelation from somebody who does. Who is capable of knowing everything? God. So to know anything, you would have to be God, or know God.

  A worldview without God cannot account for the uniformity and intelligibility of nature. And why is it that we can even reason that God is the best explanation for this if there is no God? We are given reason to know or reject God, but never to know that He does not exist.

  It has been calculated by Roger Penrose that the odds of the initial conditions for the big bang to produce the universe that we see to be a number so big, that we could put a zero on every particle in the universe, and even that would not be enough to use every zero. What are the odds that God created the universe? Odds are no such thing. Who of you would gamble your life on one coin flip?

  Is there evidence that the Bible is the truth? Yes. Did you know that the creation accounts listed in the book of Genesis are not only all correct, but are also in the correct chronological order? That the Bible doesn’t say the Earth was formed in six 24-hour days but rather six long but finite periods of time? That the Bible makes 10 times more creation claims than all major “holy” books combined with no contradictions, while these other books have errors in them? The Bible stood alone by concurring with the big bang saying, “In the beginning God created the heaven and the earth” (Genesis 1:1); and says our universe is expanding, thousands of years before scientists discovered these things. Watch a potential life-changing video on the website listed below with Astronomer(PhD) Hugh Ross explaining all these facts based on published scientific data. He has authored many books, backed even by atheist scientists.

  Jesus came to pay a debt that we could not; to be our legal justifier to reconcile us back to a Holy God; only if we are willing to receive Him: “For the wages of sin is death…” (Romans 6:23).

  God so loved the world that He gave us His only begotten son, so that whoever believes in Him, through faith, shall not perish, but have everlasting life. Jesus says if we wish to enter into life to keep the commands! The two greatest commands are to love God with all your heart, soul, strength, and mind; and your neighbor as yourself. All the law hang on these commands. We must be born of and lead by the Holy Spirit, to be called children of God, to inherit the kingdom. If we are willing to humble ourselves in prayer to Jesus, to confess and forsake our sins, He is willing to give the Holy Spirit to those who keep asking of Him; giving us a new heart, leading us into all truth!

  Jesus came to free us from the bondage of sin. The everlasting fire was prepared for the devil and his angels due to disobedience to God’s law. If we do the same, what makes us any different than the devil? Jesus says unless we repent, we shall perish. For sin is the transgression of the law. We must walk in the Spirit so we may not fulfill the lusts of the flesh, being hatred, fornication, drunkenness and the like. Whoever practices such things will not inherit the kingdom (Galatians 5:16-26). If we sin, we may come before Jesus to ask for forgiveness (1 John 2:1-2). Evil thoughts are not sins, but rather temptations. It is not until these thoughts conceive and give birth by our own desires that they become sin (James 1:12-15). When we sin, we become in the likeness of the devil’s image, for he who sins is of the devil (1 John 3:8); but if we obey Jesus, in the image of God. For without holiness, we shall not see the Lord (Hebrews 12:14).

  The oldest religion in the world is holiness through faith (James 1:27). What religion did Adam and Eve follow before the fall? Jesus, Who became the last Adam, what religion does He follow? Is He not holy? He never told us to follow the rituals and traditions of man but to take up our cross and follow Him (Luke 9:23). There are many false doctrines being taught leading people astray. This is why we need the Holy Spirit for discernment. Unlike religion, holiness cannot be created. It is given to us from above by the baptism of the Spirit. Jesus is more than a religion; He is about having a personal relationship with the Father. Start by reading the Gospel of Matthew, to hear the words of God, to know His character and commandments. Follow and obey Jesus, for He is the way, the truth, and the life!

 92. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that
  I have really enjoyed surfing around your blog posts.
  After all I’ll be subscribing to your rss feed
  and I hope you write again soon!

 93. Thank you for the good critique. Me & my friend were just preparing to do a little research about this. We got a book from our local library but I think I’ve learned better from this post. I’m very glad to see such wonderful information being shared freely out there..

 94. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the capital of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God.

  Biblical prophecy tells us that this Jewish Messiah who will take the stage will be the antichrist “who opposes and exalts himself above all that is called God or that is worshiped, so that he sits as God in the temple of God, showing himself that he is God” (2 Thessalonians 2:4). For a time he will bring about a false peace, but “Therefore when you see the ‘abomination of desolation,’ spoken of by Daniel the prophet, standing in the holy place (Matthew 24:15)…then there will be great tribulation, such as has not been since the beginning of the world until this time, no, nor ever shall be” (Matthew 24:21).

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it. Revelation 13:11-18 tells us that a false prophet will arise on the world scene doing miracles before men, deceiving them to receive this Mark. Do not be deceived! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and why the Bible truly is the word of God!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! This is forever…God bless!

  “EITHER HUMAN INTELLIGENCE ULTIMATELY OWES ITS ORIGIN TO MINDLESS MATTER OR THERE IS A CREATOR…” – JOHN LENNOX

  We all know God exists. Why? Because without Him, we couldn’t prove anything at all. Do we live our lives as if we cannot know anything? No. So why is God necessary? In order to know anything for certain, you would have to know everything, or have revelation from somebody who does. Who is capable of knowing everything? God. So to know anything, you would have to be God, or know God.

  A worldview without God cannot account for the uniformity and intelligibility of nature. And why is it that we can even reason that God is the best explanation for this if there is no God? We are given reason to know or reject God, but never to know that He does not exist.

  It has been calculated by Roger Penrose that the odds of the initial conditions for the big bang to produce the universe that we see to be a number so big, that we could put a zero on every particle in the universe, and even that would not be enough to use every zero. What are the odds that God created the universe? Odds are no such thing. Who of you would gamble your life on one coin flip?

  Is there evidence that the Bible is the truth? Yes. Did you know that the creation accounts listed in the book of Genesis are not only all correct, but are also in the correct chronological order? That the Bible doesn’t say the Earth was formed in six 24-hour days but rather six long but finite periods of time? That the Bible makes 10 times more creation claims than all major “holy” books combined with no contradictions, while these other books have errors in them? The Bible stood alone by concurring with the big bang saying, “In the beginning God created the heaven and the earth” (Genesis 1:1); and says our universe is expanding, thousands of years before scientists discovered these things. Watch a potential life-changing video on the website listed below with Astronomer(PhD) Hugh Ross explaining all these facts based on published scientific data. He has authored many books, backed even by atheist scientists.

  Jesus came to pay a debt that we could not; to be our legal justifier to reconcile us back to a Holy God; only if we are willing to receive Him: “For the wages of sin is death…” (Romans 6:23).

  God so loved the world that He gave us His only begotten son, so that whoever believes in Him, through faith, shall not perish, but have everlasting life. Jesus says if we wish to enter into life to keep the commands! The two greatest commands are to love God with all your heart, soul, strength, and mind; and your neighbor as yourself. All the law hang on these commands. We must be born of and lead by the Holy Spirit, to be called children of God, to inherit the kingdom. If we are willing to humble ourselves in prayer to Jesus, to confess and forsake our sins, He is willing to give the Holy Spirit to those who keep asking of Him; giving us a new heart, leading us into all truth!

  Jesus came to free us from the bondage of sin. The everlasting fire was prepared for the devil and his angels due to disobedience to God’s law. If we do the same, what makes us any different than the devil? Jesus says unless we repent, we shall perish. For sin is the transgression of the law. We must walk in the Spirit so we may not fulfill the lusts of the flesh, being hatred, fornication, drunkenness and the like. Whoever practices such things will not inherit the kingdom (Galatians 5:16-26). If we sin, we may come before Jesus to ask for forgiveness (1 John 2:1-2). Evil thoughts are not sins, but rather temptations. It is not until these thoughts conceive and give birth by our own desires that they become sin (James 1:12-15). When we sin, we become in the likeness of the devil’s image, for he who sins is of the devil (1 John 3:8); but if we obey Jesus, in the image of God. For without holiness, we shall not see the Lord (Hebrews 12:14).

  The oldest religion in the world is holiness through faith (James 1:27). What religion did Adam and Eve follow before the fall? Jesus, Who became the last Adam, what religion does He follow? Is He not holy? He never told us to follow the rituals and traditions of man but to take up our cross and follow Him (Luke 9:23). There are many false doctrines being taught leading people astray. This is why we need the Holy Spirit for discernment. Unlike religion, holiness cannot be created. It is given to us from above by the baptism of the Spirit. Jesus is more than a religion; He is about having a personal relationship with the Father. Start by reading the Gospel of Matthew, to hear the words of God, to know His character and commandments. Follow and obey Jesus, for He is the way, the truth, and the life!

 95. hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up anything new from
  right here. I did however expertise several technical points using this website, as
  I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that
  I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and
  could damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my email and could look out for much more
  of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon.

 96. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various
  websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net. Is there a
  way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

 97. Please let me know if you’re looking for a article author for your blog. You have some really great posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Many thanks!

 98. I have mastered some important matters through your site post. One other thing I would like to state is that there are several games in the marketplace designed specifically for toddler age children. They incorporate pattern acceptance, colors, creatures, and patterns. These often focus on familiarization instead of memorization. This helps to keep little kids occupied without having the experience like they are studying. Thanks

 99. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the capital of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God.

  Biblical prophecy tells us that this Jewish Messiah who will take the stage will be the antichrist “who opposes and exalts himself above all that is called God or that is worshiped, so that he sits as God in the temple of God, showing himself that he is God” (2 Thessalonians 2:4). For a time he will bring about a false peace, but “Therefore when you see the ‘abomination of desolation,’ spoken of by Daniel the prophet, standing in the holy place (Matthew 24:15)…then there will be great tribulation, such as has not been since the beginning of the world until this time, no, nor ever shall be” (Matthew 24:21).

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it. Revelation 13:11-18 tells us that a false prophet will arise on the world scene doing miracles before men, deceiving them to receive this Mark. Do not be deceived! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and why the Bible truly is the word of God!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! This is forever…God bless!

  “EITHER HUMAN INTELLIGENCE ULTIMATELY OWES ITS ORIGIN TO MINDLESS MATTER OR THERE IS A CREATOR…” – JOHN LENNOX

  We all know God exists. Why? Because without Him, we couldn’t prove anything at all. Do we live our lives as if we cannot know anything? No. So why is God necessary? In order to know anything for certain, you would have to know everything, or have revelation from somebody who does. Who is capable of knowing everything? God. So to know anything, you would have to be God, or know God.

  A worldview without God cannot account for the uniformity and intelligibility of nature. And why is it that we can even reason that God is the best explanation for this if there is no God? We are given reason to know or reject God, but never to know that He does not exist.

  It has been calculated by Roger Penrose that the odds of the initial conditions for the big bang to produce the universe that we see to be a number so big, that we could put a zero on every particle in the universe, and even that would not be enough to use every zero. What are the odds that God created the universe? Odds are no such thing. Who of you would gamble your life on one coin flip?

  Is there evidence that the Bible is the truth? Yes. Did you know that the creation accounts listed in the book of Genesis are not only all correct, but are also in the correct chronological order? That the Bible doesn’t say the Earth was formed in six 24-hour days but rather six long but finite periods of time? That the Bible makes 10 times more creation claims than all major “holy” books combined with no contradictions, while these other books have errors in them? The Bible stood alone by concurring with the big bang saying, “In the beginning God created the heaven and the earth” (Genesis 1:1); and says our universe is expanding, thousands of years before scientists discovered these things. Watch a potential life-changing video on the website listed below with Astronomer(PhD) Hugh Ross explaining all these facts based on published scientific data. He has authored many books, backed even by atheist scientists.

  Jesus came to pay a debt that we could not; to be our legal justifier to reconcile us back to a Holy God; only if we are willing to receive Him: “For the wages of sin is death…” (Romans 6:23).

  God so loved the world that He gave us His only begotten son, so that whoever believes in Him, through faith, shall not perish, but have everlasting life. Jesus says if we wish to enter into life to keep the commands! The two greatest commands are to love God with all your heart, soul, strength, and mind; and your neighbor as yourself. All the law hang on these commands. We must be born of and lead by the Holy Spirit, to be called children of God, to inherit the kingdom. If we are willing to humble ourselves in prayer to Jesus, to confess and forsake our sins, He is willing to give the Holy Spirit to those who keep asking of Him; giving us a new heart, leading us into all truth!

  Jesus came to free us from the bondage of sin. The everlasting fire was prepared for the devil and his angels due to disobedience to God’s law. If we do the same, what makes us any different than the devil? Jesus says unless we repent, we shall perish. For sin is the transgression of the law. We must walk in the Spirit so we may not fulfill the lusts of the flesh, being hatred, fornication, drunkenness and the like. Whoever practices such things will not inherit the kingdom (Galatians 5:16-26). If we sin, we may come before Jesus to ask for forgiveness (1 John 2:1-2). Evil thoughts are not sins, but rather temptations. It is not until these thoughts conceive and give birth by our own desires that they become sin (James 1:12-15). When we sin, we become in the likeness of the devil’s image, for he who sins is of the devil (1 John 3:8); but if we obey Jesus, in the image of God. For without holiness, we shall not see the Lord (Hebrews 12:14).

  The oldest religion in the world is holiness through faith (James 1:27). What religion did Adam and Eve follow before the fall? Jesus, Who became the last Adam, what religion does He follow? Is He not holy? He never told us to follow the rituals and traditions of man but to take up our cross and follow Him (Luke 9:23). There are many false doctrines being taught leading people astray. This is why we need the Holy Spirit for discernment. Unlike religion, holiness cannot be created. It is given to us from above by the baptism of the Spirit. Jesus is more than a religion; He is about having a personal relationship with the Father. Start by reading the Gospel of Matthew, to hear the words of God, to know His character and commandments. Follow and obey Jesus, for He is the way, the truth, and the life!

 100. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the capital of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God.

  Biblical prophecy tells us that this Jewish Messiah who will take the stage will be the antichrist “who opposes and exalts himself above all that is called God or that is worshiped, so that he sits as God in the temple of God, showing himself that he is God” (2 Thessalonians 2:4). For a time he will bring about a false peace, but “Therefore when you see the ‘abomination of desolation,’ spoken of by Daniel the prophet, standing in the holy place (Matthew 24:15)…then there will be great tribulation, such as has not been since the beginning of the world until this time, no, nor ever shall be” (Matthew 24:21).

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it. Revelation 13:11-18 tells us that a false prophet will arise on the world scene doing miracles before men, deceiving them to receive this Mark. Do not be deceived! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and why the Bible truly is the word of God!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! This is forever…God bless!

  “EITHER HUMAN INTELLIGENCE ULTIMATELY OWES ITS ORIGIN TO MINDLESS MATTER OR THERE IS A CREATOR…” – JOHN LENNOX

  We all know God exists. Why? Because without Him, we couldn’t prove anything at all. Do we live our lives as if we cannot know anything? No. So why is God necessary? In order to know anything for certain, you would have to know everything, or have revelation from somebody who does. Who is capable of knowing everything? God. So to know anything, you would have to be God, or know God.

  A worldview without God cannot account for the uniformity and intelligibility of nature. And why is it that we can even reason that God is the best explanation for this if there is no God? We are given reason to know or reject God, but never to know that He does not exist.

  It has been calculated by Roger Penrose that the odds of the initial conditions for the big bang to produce the universe that we see to be a number so big, that we could put a zero on every particle in the universe, and even that would not be enough to use every zero. What are the odds that God created the universe? Odds are no such thing. Who of you would gamble your life on one coin flip?

  Is there evidence that the Bible is the truth? Yes. Did you know that the creation accounts listed in the book of Genesis are not only all correct, but are also in the correct chronological order? That the Bible doesn’t say the Earth was formed in six 24-hour days but rather six long but finite periods of time? That the Bible makes 10 times more creation claims than all major “holy” books combined with no contradictions, while these other books have errors in them? The Bible stood alone by concurring with the big bang saying, “In the beginning God created the heaven and the earth” (Genesis 1:1); and says our universe is expanding, thousands of years before scientists discovered these things. Watch a potential life-changing video on the website listed below with Astronomer(PhD) Hugh Ross explaining all these facts based on published scientific data. He has authored many books, backed even by atheist scientists.

  Jesus came to pay a debt that we could not; to be our legal justifier to reconcile us back to a Holy God; only if we are willing to receive Him: “For the wages of sin is death…” (Romans 6:23).

  God so loved the world that He gave us His only begotten son, so that whoever believes in Him, through faith, shall not perish, but have everlasting life. Jesus says if we wish to enter into life to keep the commands! The two greatest commands are to love God with all your heart, soul, strength, and mind; and your neighbor as yourself. All the law hang on these commands. We must be born of and lead by the Holy Spirit, to be called children of God, to inherit the kingdom. If we are willing to humble ourselves in prayer to Jesus, to confess and forsake our sins, He is willing to give the Holy Spirit to those who keep asking of Him; giving us a new heart, leading us into all truth!

  Jesus came to free us from the bondage of sin. The everlasting fire was prepared for the devil and his angels due to disobedience to God’s law. If we do the same, what makes us any different than the devil? Jesus says unless we repent, we shall perish. For sin is the transgression of the law. We must walk in the Spirit so we may not fulfill the lusts of the flesh, being hatred, fornication, drunkenness and the like. Whoever practices such things will not inherit the kingdom (Galatians 5:16-26). If we sin, we may come before Jesus to ask for forgiveness (1 John 2:1-2). Evil thoughts are not sins, but rather temptations. It is not until these thoughts conceive and give birth by our own desires that they become sin (James 1:12-15). When we sin, we become in the likeness of the devil’s image, for he who sins is of the devil (1 John 3:8); but if we obey Jesus, in the image of God. For without holiness, we shall not see the Lord (Hebrews 12:14).

  The oldest religion in the world is holiness through faith (James 1:27). What religion did Adam and Eve follow before the fall? Jesus, Who became the last Adam, what religion does He follow? Is He not holy? He never told us to follow the rituals and traditions of man but to take up our cross and follow Him (Luke 9:23). There are many false doctrines being taught leading people astray. This is why we need the Holy Spirit for discernment. Unlike religion, holiness cannot be created. It is given to us from above by the baptism of the Spirit. Jesus is more than a religion; He is about having a personal relationship with the Father. Start by reading the Gospel of Matthew, to hear the words of God, to know His character and commandments. Follow and obey Jesus, for He is the way, the truth, and the life!

 101. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the capital of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  Jewish Rabbis have publicly announced that their Messiah will be revealed in the coming years who will be a leader and spiritual guide to all nations, gathering all religions under the worship of one God.

  Biblical prophecy tells us that this Jewish Messiah who will take the stage will be the antichrist “who opposes and exalts himself above all that is called God or that is worshiped, so that he sits as God in the temple of God, showing himself that he is God” (2 Thessalonians 2:4). For a time he will bring about a false peace, but “Therefore when you see the ‘abomination of desolation,’ spoken of by Daniel the prophet, standing in the holy place (Matthew 24:15)…then there will be great tribulation, such as has not been since the beginning of the world until this time, no, nor ever shall be” (Matthew 24:21).

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically in Revelation 13:16-18:

  “He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.”

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. This Mark couldn’t be spiritual because the word references two different physical locations. If it was spiritual it would just say in the forehead. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it. Revelation 13:11-18 tells us that a false prophet will arise on the world scene doing miracles before men, deceiving them to receive this Mark. Do not be deceived! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  “Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we needed two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  Visit http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM to see proof for these things and why the Bible truly is the word of God!

  If you haven’t already, it is time to seek God with all your heart. Jesus loves you more than you could imagine. He wants to have a relationship with you and redeem you from your sins. Turn to Him and repent while there is still hope! This is forever…God bless!

  “EITHER HUMAN INTELLIGENCE ULTIMATELY OWES ITS ORIGIN TO MINDLESS MATTER OR THERE IS A CREATOR…” – JOHN LENNOX

  We all know God exists. Why? Because without Him, we couldn’t prove anything at all. Do we live our lives as if we cannot know anything? No. So why is God necessary? In order to know anything for certain, you would have to know everything, or have revelation from somebody who does. Who is capable of knowing everything? God. So to know anything, you would have to be God, or know God.

  A worldview without God cannot account for the uniformity and intelligibility of nature. And why is it that we can even reason that God is the best explanation for this if there is no God? We are given reason to know or reject God, but never to know that He does not exist.

  It has been calculated by Roger Penrose that the odds of the initial conditions for the big bang to produce the universe that we see to be a number so big, that we could put a zero on every particle in the universe, and even that would not be enough to use every zero. What are the odds that God created the universe? Odds are no such thing. Who of you would gamble your life on one coin flip?

  Is there evidence that the Bible is the truth? Yes. Did you know that the creation accounts listed in the book of Genesis are not only all correct, but are also in the correct chronological order? That the Bible doesn’t say the Earth was formed in six 24-hour days but rather six long but finite periods of time? That the Bible makes 10 times more creation claims than all major “holy” books combined with no contradictions, while these other books have errors in them? The Bible stood alone by concurring with the big bang saying, “In the beginning God created the heaven and the earth” (Genesis 1:1); and says our universe is expanding, thousands of years before scientists discovered these things. Watch a potential life-changing video on the website listed below with Astronomer(PhD) Hugh Ross explaining all these facts based on published scientific data. He has authored many books, backed even by atheist scientists.

  Jesus came to pay a debt that we could not; to be our legal justifier to reconcile us back to a Holy God; only if we are willing to receive Him: “For the wages of sin is death…” (Romans 6:23).

  God so loved the world that He gave us His only begotten son, so that whoever believes in Him, through faith, shall not perish, but have everlasting life. Jesus says if we wish to enter into life to keep the commands! The two greatest commands are to love God with all your heart, soul, strength, and mind; and your neighbor as yourself. All the law hang on these commands. We must be born of and lead by the Holy Spirit, to be called children of God, to inherit the kingdom. If we are willing to humble ourselves in prayer to Jesus, to confess and forsake our sins, He is willing to give the Holy Spirit to those who keep asking of Him; giving us a new heart, leading us into all truth!

  Jesus came to free us from the bondage of sin. The everlasting fire was prepared for the devil and his angels due to disobedience to God’s law. If we do the same, what makes us any different than the devil? Jesus says unless we repent, we shall perish. For sin is the transgression of the law. We must walk in the Spirit so we may not fulfill the lusts of the flesh, being hatred, fornication, drunkenness and the like. Whoever practices such things will not inherit the kingdom (Galatians 5:16-26). If we sin, we may come before Jesus to ask for forgiveness (1 John 2:1-2). Evil thoughts are not sins, but rather temptations. It is not until these thoughts conceive and give birth by our own desires that they become sin (James 1:12-15). When we sin, we become in the likeness of the devil’s image, for he who sins is of the devil (1 John 3:8); but if we obey Jesus, in the image of God. For without holiness, we shall not see the Lord (Hebrews 12:14).

  The oldest religion in the world is holiness through faith (James 1:27). What religion did Adam and Eve follow before the fall? Jesus, Who became the last Adam, what religion does He follow? Is He not holy? He never told us to follow the rituals and traditions of man but to take up our cross and follow Him (Luke 9:23). There are many false doctrines being taught leading people astray. This is why we need the Holy Spirit for discernment. Unlike religion, holiness cannot be created. It is given to us from above by the baptism of the Spirit. Jesus is more than a religion; He is about having a personal relationship with the Father. Start by reading the Gospel of Matthew, to hear the words of God, to know His character and commandments. Follow and obey Jesus, for He is the way, the truth, and the life!

 102. Right now it sounds like BlogEngine is the best blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 103. Thanks for sharing your ideas. I’d also like to state that video games have been ever evolving. Today’s technology and revolutions have made it easier to create practical and active games. These kinds of entertainment games were not really sensible when the actual concept was first of all being experimented with. Just like other forms of technologies, video games as well have had to progress as a result of many decades. This itself is testimony on the fast continuing development of video games.

 104. Yet another issue is that video games are normally serious naturally with the most important focus on knowing things rather than leisure. Although, it has an entertainment factor to keep children engaged, each game is usually designed to work with a specific expertise or program, such as mathmatical or science. Thanks for your posting.

 105. Hey very cool website!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds also…I am happy to find numerous useful info here in the post, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 106. Good day I am so delighted I found your weblog,
  I really found you by accident, while I was researching on Digg for something else, Anyways I
  am here now and would just like to say thank you for a tremendous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but I have bookmarked it and
  also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great
  job.

 107. I loved as much as you’ll receive carried out right here.

  The sketch is attractive, your authored subject matter
  stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield
  this increase.

 108. Hello there! Quick question that’s totally off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My blog looks weird when browsing from my iphone4. I’m trying to find a theme
  or plugin that might be able to fix this problem.
  If you have any suggestions, please share. Thanks!

 109. Hello fantastic website! Does running a blog similar to this take a massive amount work?
  I’ve virtually no expertise in computer programming but I was hoping to start my own blog soon. Anyways, if you have any suggestions or techniques for new blog owners please share.
  I know this is off topic nevertheless I just had to ask. Kudos!

 110. Usually I do not read article on blogs, however I would like to say that this
  write-up very compelled me to try and do it! Your writing taste has been amazed me.
  Thanks, very great post.

 111. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire
  someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would
  like to know where u got this from. many thanks

 112. Hello, i think that i saw you visited my web site thus
  i came to “return the favor”.I am trying to
  find things to enhance my site!I suppose its ok to use a
  few of your ideas!!

 113. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks
  for the post. I’ll definitely return.

 114. I have mastered some important matters through your blog post. One other subject I would like to express is that there are several games on the market designed mainly for toddler age youngsters. They incorporate pattern recognition, colors, creatures, and designs. These often focus on familiarization in lieu of memorization. This keeps children engaged without sensing like they are learning. Thanks

 115. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and
  i was just curious if you get a lot of spam comments?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend?

  I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 116. When someone writes an post he/she retains the idea of a user in his/her brain that how a user can be aware of it.
  Thus that’s why this post is amazing. Thanks!

 117. I have realized some important things through your website post. One other stuff I would like to talk about is that there are lots of games available and which are designed specially for preschool age little ones. They involve pattern recognition, colors, dogs, and patterns. These often focus on familiarization instead of memorization. This keeps children engaged without having the experience like they are learning. Thanks

 118. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed
  surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing
  to your rss feed and I hope you write again very soon!

 119. Hi would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking
  for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 120. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and
  i was just wondering if you get a lot of spam feedback?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend?

  I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

 121. I’ve been browsing online greater than three hours today,
  yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours.
  It’s lovely value sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content material as you probably did,
  the web will probably be a lot more useful than ever before.

 122. I just want to tell you that I’m newbie to weblog and truly savored you’re web blog. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You certainly come with amazing posts. Thanks for sharing your website page.

 123. I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be
  what precisely I’m looking for. Would you offer guest
  writers to write content for you? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a few of the subjects you write with regards to here.
  Again, awesome weblog!

 124. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 125. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a
  quick shout out and tell you I really enjoy reading through your blog posts.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
  Thanks a ton!

 126. Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show
  up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted
  to say great blog!

 127. We still cannot quite believe that We can often be a type of staring at the important points entirely on your blog post. His dad and i are sincerely thankful to one’s generosity as giving me possibility pursue our chosen profession path. I appreciate you information I obtained through the web-site.

 128. I admire the dear information you be offering for your articles. I will bookmark your weblog and feature my kids check up right here generally. I’m moderately certain they’ll be informed numerous new stuff right here than anybody else!

 129. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 130. yourself’m as burning with excitement along accumulative concentrating. alter ego was rather apocalyptic by the mated ethical self went up to. It’s punk up to closed ego dispirited. All respecting those topics are movables her should discover no end touching unpronounced. Thanks so much!

 131. I would like to show some thanks to you for rescuing me from such a instance. Just after searching through the world-wide-web and coming across recommendations which are not helpful, I was thinking my life was gone. Being alive devoid of the answers to the issues you have fixed as a result of this review is a serious case, as well as ones which could have in a wrong way damaged my career if I had not discovered your web blog. Your main mastery and kindness in touching almost everything was helpful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a stuff like this. It’s possible to at this time look ahead to my future. Thanks for your time so much for the expert and result oriented guide. I will not think twice to recommend your web site to anybody who will need recommendations about this matter.

 132. I just could not depart your site before suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

 133. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely great. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is actually a great web site.

 134. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble
  with hackers? My last blog (wordpress) was
  hacked and I ended up losing many months of hard work due
  to no data backup. Do you have any methods to prevent hackers?

 135. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 136. It’s actually a cool and helpful piece of info. I am satisfied that you shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 137. I simply want to inform you that I am new to online blogging and totally valued your post. Very likely I am probably to save your blog post . You seriously have memorable article information. Like it for expressing with us your current domain write-up

 138. I blog often and I really thank you for your content. This great
  article has truly peaked my interest. I am going to bookmark your website and
  keep checking for new details about once a week. I subscribed to your
  RSS feed as well.

 139. Normally I do not read post on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice article. rent a car kosovo

 140. I just want to notify you that I am new to putting up a blog and undeniably admired your work. Probably I am inclined to store your blog post . You truly have great article material. Appreciate it for swapping with us your favorite web write-up

 141. I simply want to say I’m all new to weblog and absolutely savored your website. Probably I’m want to bookmark your website . You actually come with awesome articles. Thanks for revealing your website page.

 142. With havin so much content and articles do you ever run into
  any issues of plagorism or copyright violation? My
  website has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but it seems a lot of
  it is popping it up all over the web without my authorization. Do you
  know any methods to help stop content from being stolen?
  I’d really appreciate it.

 143. You’ll find it practically unthinkable to see well-informed men and women on this niche, unfortunately you seem like you are familiar with those things you’re indicating! Bless You

 144. Hi, I do think this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit yet again since i have book marked it.

  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide
  other people.

 145. Hey I am so glad I found your web site, I really found you by mistake,
  while I was browsing on Google for something else, Nonetheless I
  am here now and would just like to say many thanks for a marvelous post and a
  all round interesting blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to browse it all at the minute
  but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so
  when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb job.

 146. If some one needs expert view concerning blogging after that i suggest him/her to visit this
  weblog, Keep up the fastidious work. natalielise plenty of fish

 147. I do not even understand how I stopped up right here, but I believed this
  put up used to be good. I do not understand who you’re
  but certainly you are going to a famous
  blogger for those who aren’t already. Cheers!

 148. I truly love your blog.. Excellent colors & theme.

  Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I’m planning to
  create my very own site and would like to find out where you
  got this from or just what the theme is called. Cheers!

 149. This is very fascinating, You’re an overly skilled blogger.
  I have joined your feed and stay up for searching for extra of your great post.
  Additionally, I’ve shared your website in my social networks

 150. The very crux of your writing while appearing reasonable originally, did not really settle well with me personally after some time. Someplace throughout the sentences you actually were able to make me a believer unfortunately only for a while. I nevertheless have got a problem with your jumps in assumptions and you might do well to fill in those breaks. In the event you can accomplish that, I could definitely end up being amazed.

 151. An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who has been doing a little research on this.
  And he actually bought me dinner due to the fact that I discovered it for him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanx for spending some time to talk about this topic here on your
  web site.

 152. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your
  website? My blog is in the very same niche as yours and
  my visitors would really benefit from a lot of the information you provide here.
  Please let me know if this okay with you. Cheers!

 153. Quality articles or reviews is the secret to invite the visitors to pay a visit the web site, that’s what this website is providing.

 154. There are some fascinating closing dates on this article but I don’t know if I see all of them center to heart. There is some validity however I’ll take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as properly

 155. Photo Liker, ZFN Liker, autolike, Autoliker, autoliker, Auto Liker, Status Liker, Auto Like, Status Auto Liker, Photo Auto Liker, Autolike International, Working Auto Liker, Autolike, Increase Likes, Autoliker, auto liker, auto like

 156. After looking over a few of the blog articles on your website, I honestly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please visit my web site too and tell me how you feel.

 157. Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally different topic but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

 158. It’s perfect time to make a few plans for the long run and it’s time to
  be happy. I have read this put up and if I may I want to suggest you few fascinating things or tips.

  Perhaps you can write next articles regarding this article.
  I wish to learn even more things about it!

 159. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you
  relied on the video to make your point. You obviously
  know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your
  blog when you could be giving us something informative to
  read?

 160. Hello, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 161. Hi, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a huge portion of people will miss your wonderful writing because of this problem.

 162. I do not know whether it’s just me or if everyone else
  experiencing problems with your website. It appears as though some of the text within your posts
  are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too?
  This might be a problem with my web browser because I’ve had this happen before.
  Many thanks

 163. I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be just what I’m looking for.
  Would you offer guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on a lot of the subjects you
  write about here. Again, awesome site!

 164. Admiring the commitment you put into your blog and detailed information you offer.

  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Great read!

  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 165. Hi! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to
  take a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and
  will be tweeting this to my followers! Terrific blog and wonderful design.

 166. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Firefox, it looks fine but when opening in Internet
  Explorer, it has some overlapping. I just
  wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing
  blog!

 167. Hello , You’ve done an excellent job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I’m confident they will be benefited from this website. all is going well here and ofcourse every one is sharing facts, that’s truly fine, keep up writing. gracias

 168. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did,
  the internet will be much more useful than ever before.

 169. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of
  hard work due to no data backup. Do you have any methods
  to stop hackers?

 170. Excellent article. Keep posting such kind of
  info on your blog. Im really impressed by your site.

  Hello there, You’ve performed an incredible job. I will certainly digg
  it and personally suggest to my friends. I’m sure they’ll be
  benefited from this site.

 171. Alex9, this clue is your next piece of information. Feel free to transceive the agency at your convenience. No further information until next transmission. This is broadcast #5629. Do not delete.

 172. Dreamwalker, this drop is your next bit of information. Do contact the agency at your earliest convenience. No further information until next transmission. This is broadcast #3718. Do not delete.

 173. Very great post. I just stumbled upon your blog and wanted to mention that I’ve really loved surfing around your
  blog posts. In any case I will be subscribing on your feed and I hope you
  write again soon!

 174. Good day! I know this is somewhat off topic but I
  was wondering which blog platform are you
  using for this website? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at
  options for another platform. I would be great if you could point me in the
  direction of a good platform.

 175. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your weblog?
  My website is in the exact same niche as yours and my users would truly
  benefit from some of the information you present here.
  Please let me know if this alright with you. Appreciate it!

 176. My family members always say that I am killing my time here at net,
  however I know I am getting know-how daily by reading
  such good content.

 177. Skyking, this clue is your next bit of data. Feel free to transceive the agency at your earliest convenience. No further information until next transmission. This is broadcast #5109. Do not delete.

 178. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and
  said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear
  and screamed. There was a hermit crab inside and it
  pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is
  entirely off topic but I had to tell someone!

 179. I am not sure the place you are getting your information, however great topic.

  I must spend a while learning more or working out more.
  Thank you for magnificent info I was looking for this info for my mission.

 180. Thanks a bunch for sharing this with all folks you really realize
  what you’re speaking about! Bookmarked. Please also visit my site =).
  We will have a hyperlink alternate contract among us

 181. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?|

 182. Simply wish to say your article is as amazing. The clarity for your post is simply nice and
  that i can think you are an expert in this subject. Fine together with
  your permission let me to snatch your feed to
  keep up to date with coming near near post. Thank you 1,000,000 and please keep up the enjoyable work.

 183. You have made some good points there. I looked on the net for additional information about the
  issue and found most people will go along with your views on this site.

 184. Wow, awesome weblog layout! How lengthy have you ever been blogging for?
  you made blogging glance easy. The entire look of your web site
  is fantastic, let alone the content!

 185. Thanks for one’s marvelous posting! I definitely enjoyed reading it,
  you will be a great author. I will be sure to bookmark your blog and will often come
  back at some point. I want to encourage you to ultimately continue your great writing, have a nice holiday weekend!

 186. I was curious if you ever considered changing the structure of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with
  it better. Youve got an awful lot of text
  for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out
  better?

 187. hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, since I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again soon..

 188. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site provided us with valuable information to work on. You’ve done a formidable
  job and our whole community will be grateful to you.

 189. Fantastic blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any suggestions? Kudos!

 190. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but
  after reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 191. I am curious to find out what blog system you happen to be using?
  I’m having some small security issues with my latest site and I would
  like to find something more safe. Do you have any suggestions?

 192. Everyone loves what you guys are up too. This
  type of clever work and exposure! Keep up the fantastic works guys I’ve
  you guys to blogroll.

 193. Please let me know if you’re looking for a article writer for your
  site. You have some really good articles and I feel I would
  be a good asset. If you ever want to take some of the load off,
  I’d love to write some articles for your blog in exchange for a
  link back to mine. Please blast me an e-mail if
  interested. Thank you!

 194. Awesome blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go
  for a paid option? There are so many choices out
  there that I’m completely confused .. Any suggestions?
  Thanks!

 195. Thanks for another excellent post. Where else could anybody get that type of info in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such info.

 196. Thanks for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you?¦ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a perfect website.

 197. Hi there fantastic blog! Does running a blog such as this take a
  great deal of work? I’ve no knowledge of programming but I was hoping to start my own blog in the near future.
  Anyhow, should you have any recommendations or techniques for new
  blog owners please share. I know this is off subject however I simply had to ask.

  Thanks a lot!

 198. I’ve been surfing on-line more than 3 hours
  as of late, yet I never discovered any fascinating article
  like yours. It’s pretty price sufficient for me.

  In my view, if all webmasters and bloggers made just right
  content material as you did, the web will likely be much more helpful than ever before.

 199. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out. Please let me know where you got your design. Many thanks

 200. Hi there very nice web site!! Man .. Beautiful .. Superb ..
  I will bookmark your website and take the feeds additionally?
  I’m satisfied to find so many helpful information here within the put up, we’d like work out extra techniques in this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 201. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure
  whether this post is written by him as nobody else know
  such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

 202. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything this way prior to. So nice to find somebody by incorporating original applying for grants this subject. realy appreciation for starting this up. this website are some things that is required online, someone with a bit of originality. beneficial work for bringing new stuff to the internet!

 203. A great crime against humanity is occurring here in Toronto, Canada. Please visit below link and share may help another Targeted Individual that is being Gangstalked. Goes back to 2011 just keep scrolling down.

 204. A great crime against humanity is occurring here in Toronto, Canada. Please visit below link and share may help another Targeted Individual that is being Gangstalked. Goes back to 2011 just keep scrolling down.

 205. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this sort of house .

  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site.
  Studying this information So i’m glad to convey that I’ve a very excellent uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I so much surely will make sure to don?t overlook this web site and give it
  a glance regularly.

 206. continuously i used to read smaller articles or reviews which as well
  clear their motive, and that is also happening with this post which I am reading at this
  time.

 207. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was super long) so I guess
  I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any tips for first-time blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

 208. This is a very good tip especially to those new to the blogosphere.
  Brief but very precise info… Thank you for sharing this one.
  A must read post!

 209. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out. Please let me know where you got your design. Many thanks

 210. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from
  somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out.
  Please let me know where you got your design. Many thanks

 211. Good day! I know this is kinda off topic however
  I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe
  guest writing a blog article or vice-versa? My website goes over a lot of the same
  subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other.

  If you’re interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 212. Usually I don’t read post on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great article.

 213. It’s really a great and useful piece of information. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 214. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I wish to suggest you
  few interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this
  article. I want to read even more things about it!

 215. I was curious if you ever considered changing the page layout of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content
  so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 216. Terrific article! This is the kind of info that are meant to
  be shared around the web. Disgrace on the search engines for not positioning this publish higher!
  Come on over and discuss with my website . Thank you =)

 217. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?
  you made running a blog glance easy. The entire look of your web site is magnificent, let alone the content material!

 218. I was curious if you ever considered changing the layout of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.

  Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures.
  Maybe you could space it out better?

 219. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this site.

  I am hoping to check out the same high-grade content by you later on as well.
  In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my
  own website now 😉

 220. Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, could
  test this? IE nonetheless is the market leader
  and a good part of other people will omit your excellent writing due to this problem.

 221. An attention-grabbing dialogue is worth comment. I feel that you should write extra on this subject, it may not be a taboo topic however generally people are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

 222. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new from right here.
  I did however expertise several technical points using this website, since
  I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and
  can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective
  exciting content. Ensure that you update this again very soon.

 223. You have made some really good points there. I checked on the internet to
  find out more about the issue and found most people will go along with your views on this site.

 224. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. Nevertheless think about if you added some great pictures or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this site could certainly be one of the most beneficial in its field. Fantastic blog! best Nutrition guide

 225. Hi! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard
  work due to no back up. Do you have any solutions to prevent hackers?

 226. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested
  to see if it can survive a forty foot drop, just
  so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 227. Recent without having the solutions toward the issues you’ve sorted out in the course of this expert is a very important situation, as perfectly as the type which could possibly incorporate inadequately afflicted my finish job if I experienced not figured out your internet.

 228. Heya i am for the primary time here. I came across this board and I find It really helpful & it helped me out much.
  I’m hoping to give one thing back and help others like you aided me.

 229. May I simply say what a relief to discover someone who really knows what they’re talking about online. You actually understand how to bring an issue to light and make it important. More people ought to check this out and understand this side of the story. I was surprised you are not more popular given that you surely possess the gift.

 230. After looking into a few of the blog posts on your web page, I honestly appreciate your technique of writing a blog.

  I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be checking
  back in the near future. Please visit my website as well and tell me what you think.

 231. After exploring a few of the blog articles on your blog, I seriously appreciate your technique of blogging.
  I saved it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please check out my website as well
  and tell me what you think.

 232. Magnificent web site. Plenty of useful information here.
  I’m sending it to some pals ans also sharing in delicious.
  And naturally, thanks for your sweat!

 233. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post.
  Also, I have shared your site in my social networks!

 234. Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I
  am attempting to find things to improve my site!I suppose its
  ok to use a few of your ideas!!

 235. Thank you a bunch for sharing this with all of us you really recognize what you are
  speaking approximately! Bookmarked. Kindly also discuss with my site =).
  We could have a link exchange contract between us

 236. Undeniably believe that that you stated. Your favourite reason appeared to
  be at the net the simplest thing to have in mind of.
  I say to you, I definitely get annoyed at the same time as folks consider worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the highest and also defined out the entire thing with no need side-effects
  , people could take a signal. Will probably be back to get
  more. Thank you

 237. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a
  nice blog like this one nowadays.

 238. I really love your website.. Excellent colors & theme. Did you make
  this amazing site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own personal site and would love to know
  where you got this from or just what the theme is named.
  Many thanks!