Ý NGHĨA LỄ HÔỊ KATÊ TRONG VĂN HÓA VÀ LỊCH SỬ CHAMPA

By Kiều Ngọc Quyên

Hàng năm, dân tộc Champa khắp mọi nơi từ hải ngoại cho đến nội địa Việt Nam rất phấn khởi mỗi lần đón mừng Lễ hội Katê.

Càng thêm sung sướng và vui mừng hơn tại quê nhà, khi Lễ Hội Katê được chính quyền từ Trung ương đến Ðịa phương hợp tác với đồng bào Chăm tổ chức Lễ Hội một cách long trọng và trang nghiêm vào năm 2000 tại tháp Poklong Garai, tỉnh Ninh Thuận – Việt Nam vừa qua.

Tuy nhiên, để xác định ý nghĩa đích thực của Lễ Hội Katê khỏi bị hiểu lầm đối với quần chúng nói chung và chính quyền VN nói riêng, tôi xin trình bày một vài quan điểm sau đây:

Vương Quốc Champa đã có một nền văn hóa truyền thống riêng bao gồm nhiều lễ nghi, phong tục và tập quán. Ðến thế kỷ IV, nền văn minh AÁn Ðộ du nhập vào và mãi đến thế kỷ XII thì du nhập thêm nền văn minh Hồi giáo. Nhưng sau thế kỷ thứ 15, Pô Rômê (1627-1651) nhận thấy có nhiều sự phức tạp trong sinh hoạt xã hội, văn hóa và ngay cả các tôn giáo, nên Pô Rômê mới cải biến nền văn minh AÁn Ðộ giáo và Hồi giáo vào văn hóa địa phương, thành một nền văn hóa Champa riêng của mình là nền văn hóa Panduranga – Champa. Như vậy 2 tôn giáo chính thống du nhập vào trước đây không còn nguyên đặc thù của họ. Và người Chăm có hai tôn giáo chính là Bàlamôn và Bàni (hay Hồi giáo Bà Ni). Hai tôn giáo lớn của người Chăm ngày nay sinh hoạt hài hòa và hỗ tương với nhau trong hành sử tín ngưỡng. Nói cách khác, chức sắc Bà Ni giáo cuõng có nhiệm vụ làm lễ cho các tín đồ Bàlamôn giáo khi họ thực hiện lễ nghi của Bàni giáo, ngược lại chức sắc Bàlamôn giáo cuõng hành sử cho tín đồ Bàni giáo khi họ thực hiện lễ nghi của Bàlamôn giáo. Ngoài ra còn một số nơi như Châu Ðốc, Châu Giang, Tây Ninh và tại Ninh Thuận, vẫn còn giữ Hồi giáo chính thống (tức là Islam), nhưng Hồi giáo Islam chính thống có số tín đồ ít hơn rong cộng đồng Chăm so với 2 tôn giáo lớn là Bàlamôn và Bàni.

Cuõng nên nhấn mạnh rằng trước khi nền văn minh Hồi giáo du nhập vào, Vương Quốc Champa đã có Lễ Hội Katê và hầu như những vị Vua Champa không có một vị vua nào theo Hồi giáo Islam nên lễ hội Katê được tổ chức long trọng và trang nghiêm từ Cung đình cho khắp đến các triều thần cho đến người dân Chăm chúc tụng, ghi ơn các vị tiền bối, các vị anh hùng đang phục vụ cho dân tộc Chăm và nghiêng mình ghi công những bậc tiền nhân, anh hùng và liệt sĩ vì tổ quốc và dân tộc đã hy sinh. Vậy Lễ hội Katê là lễ hội dân gian của đại dân tộc Chăm, không riêng gì của cộng đồng Chăm Bàlamôn, mà còn là của cộng đồng Chăm theo đạo Bàni, hay các tôn giáo khác. Ngoài ra Mùa Ramưwan của Bàni giáo và Hồi giáo Islam cuõng không kém quan trọng trong cộng đồng dân tộc Chăm Panduranga.

Mục đích tôi diễn đạt khái quát trên đây về Lễ hội, tôn giáo trong nền văn hóa và lịch sử Champa là để góp ý thêm trong nội dung bài diễn văn của Bà Hoàng Thị Uứt Lan, Phó Chủ Tịch tỉnh Ninh Thuận phát biểu tại Tháp Poklong Garai nhân Lễ hội Katê 2000 vừa qua:

– Ðại ý bài diễn văn của bà Phó Chủ Tịch là chào mừng và chúc tụng Lễ Hội Katê của dân tộc Chăm trong đó có một đoạn Bà nói: “Lễ hội Katê được tổ chức từ các đền Tháp đến các làng mạc người Chăm Bàlamôn và chúc đồng bào Chăm ăn Tết …”

Tuy thực tế Katê được tổ chức long trọng đối với người Chăm Bàlamôn, nhưng theo tinh thần Lễ hội Katê là Lễ hội của toàn thể dân tộc Chăm không phân biệt tín ngưỡng, ý thức hệ hay sắc thái, được nhà Vua Champa hạ lệnh đến khắp dân gian phải đón mừng để tượng trưng cho tính dân tộc. Ngày Katê là ngày lễ trọng đại của toàn dân tộc Chăm, chứ không phải là ngày lễ riêng của người Chăm Bàlamôn hay tết của người Chăm Bàlamôn.

Ngày Katê 2000 tại Tháp Pô Klaung Girai có sự tham dự của các vị khách ở Bộ Văn Hóa và Tổng Cục du lịch, các vị khách lãnh đạo tỉnh Ninh Thuận, đại biểu dân tộc Chăm tại trung ương, và nhiều phóng viên truyền thông nước ngoài. Nếu Bà phó Chủ tịch tỉnh nói như vậy seõ tạo thêm sự hiểu lầm của giới truyền tông nước ngoài, thêm sự nhằm lẫn trong cộng đồng người Chăm, nhất là người Chăm theo đạo Bàni và Muslim, vô tình gây sự mất đoàn kết giữa dân tộc Chăm cùng huyết thống, cùng cội nguồn. Qua các lời phát biểu của Bà, người Chăm Bàni, Chăm Muslim seõ kỳ thị người Chăm Bàlamôn, như vậy chính Bà Phó chủ tịch Tỉnh đại diện của chính quyền Việt Nam đã sử dụng giáo điều tôn giáo để tàn phá ý thức hệ dân tộc Chăm. Người Chăm Bàni và Muslim seõ không còn công nhận Lễ hội Katê là Lễ của dân tộc. Người Chăm Hồi giáo nói chung không được thi hành bổn phận của một con dân đối với Tiền nhân Champa. Họ seõ khoác bỏ văn hóa dân tộc mình, và vô tình biến người Chăm Hồi giáo không còn nguồn gốc hay phản bội Tổ Tiên, phản bội dân tộc.

Nhân danh chính quyền, nhân danh chủ nghĩa chánh trị, Bà đã diễn tả lệch hướng văn hóa người Chăm để cho người Chăm không tin vào nền văn hóa của mình, một số người seõ cho đó là mê tín, dị đoan v.v…

Ðáng lý ra Bà phải đề nghị với chính quyền Trung ương chỉ thị cho dân tộc Chăm trên toàn quốc phải đón mừng Lễ hội Katê hay tổ chức Lễ hội Katê; đồng thời khuyến khích dân tộc Kinh sống chung cùng địa phương với dân tộc Chăm đón mừng ngày Lễ văn hóa Việt Nam, bởi leõ Lễ hội Katê dù là lễ truyền thống người Chăm, nhưng văn hóa Chăm cuõng đóng góp cho nền văn hóa Việt Nam thêm phong phú và cuõng là nền văn hóa của nhân loại.

Cơ quan văn hóa Trung ương, chính quyền Trung ương và chính quyền Tỉnh, theo quan điểm của tôi nên có trách nhiệm đóng góp và xây dựng tình đoàn kết giữa người Chăm Bàni, người Chăm Islam, và người Chăm Bàlamôn với nhau, tình đoàn kết giữa dân tộc Chăm và dân tộc Kinh, giữa mọi tín ngưỡng trong đồng bào Việt Nam với nhau. Ðại lễ Katê hàng năm là cơ hội để cho giới lãnh đạo chính quyền thực thi đường lối đoàn kết các dân tộc; là môi trường thuận tiện xoa dịu sự dị biệt tín ngưỡng và sắc thái giữa người Chăm Bàlamôn, người Chăm Hồi giáo.

Mong đồng bào Chăm và chính quyền các cấp thực hiện những Lễ hội Katê trong tương lai tốt đẹp hơn, mang màu sắc đoàn kết hơn và toàn khắp quần chúng hơn.

Chúc mừng.

.

474 thoughts on “Ý NGHĨA LỄ HÔỊ KATÊ TRONG VĂN HÓA VÀ LỊCH SỬ CHAMPA

 1. I just couldn’t go away your web site before suggesting that I really enjoyed the usual info an individual supply on your visitors? Is gonna be back steadily to check out new posts

 2. Restylane乃一系列用於美顏的長效透明質酸產品。 Restylane療程能有效撫平皺紋、美化臉型輪廓及唇部,並可改善膚質及肌膚的彈性。Restylane透明質酸作用原理 Restylane透明質酸均以非動物來源的透明質酸作為原料,獨有的NASHA™專利技術研製而成。微量Restylane透明質酸凝膠到皮膚中,可以讓您的面部肌膚恢復豐盈飽滿。 Restylane透明質酸中的透明質酸與人體內的天然透明質酸十分相似,使用前無需進行皮膚測試,引起過敏反應的機率亦極低。

 3. Having read this I believed it was very informative.
  I appreciate you taking the time and energy to put this informative
  article together. I once again find myself spending a significant amount of
  time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

 4. I simply want to tell you that I am very new to blogging and truly liked your website. Very likely I’m planning to bookmark your site . You actually have incredible articles. Thank you for sharing with us your blog site.

 5. Fantastic site you have here but I was wanting to
  know if you knew of any discussion boards that cover
  the same topics talked about here? I’d really like to
  be a part of group where I can get comments from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.
  Many thanks!

 6. I’m now not certain the place you’re getting
  your info, however great topic. I must spend a while
  finding out more or figuring out more. Thanks for wonderful
  info I used to be on the lookout for this info for
  my mission.

 7. No matter if some one searches for his vital thing,
  therefore he/she wishes to be available that in detail,
  thus that thing is maintained over here.

 8. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 9. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 10. Thanks for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a great web site.

 11. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware
  of. I say to you, I definitely get annoyed while
  people consider worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as
  defined out the whole thing without having side-effects , people could take
  a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 12. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!

  Extremely useful information specifically the last part :
  ) I care for such information much. I was looking for this particular information for a very long time.
  Thank you and good luck.

 13. Hello! Do you know if they make any plugins
  to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 14. hello!,I really like your writing very much! percentage we keep up a correspondence more about your post on AOL? I require a specialist in this space to resolve my problem. Maybe that’s you! Looking ahead to look you.

 15. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

 16. It’s remarkable to pay a quick visit this site
  and reading the views of all friends about this post, while I am also
  zealous of getting familiarity.

 17. Hi, I do believe this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I’m going to
  return yet again since I bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 18. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too fantastic. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I cant wait to read much more from you. This is really a wonderful web site.

 19. As I web site possessor I believe the content material here is rattling magnificent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

 20. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 21. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to
  assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
  Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement
  you access consistently fast.

 22. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to suggest you
  few interesting things or tips. Maybe you could write next
  articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 23. It is truly a great and helpful piece of info. I am glad that you shared this
  helpful information with us. Please keep us informed like this.
  Thank you for sharing.

 24. It’s perfect time to make a few plans for the long run and
  it’s time to be happy. I’ve learn this put up and if I
  could I want to suggest you some fascinating issues or suggestions.
  Perhaps you can write next articles referring to this
  article. I wish to learn even more things approximately it!

 25. I am no longer positive the place you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time studying more or understanding more. Thank you for magnificent information I used to be looking for this info for my mission.

 26. Thank you a lot for providing individuals with an extremely remarkable chance to check tips from this website. It really is so ideal plus jam-packed with fun for me personally and my office co-workers to visit your blog on the least thrice weekly to read the new guides you have. And of course, I’m just certainly pleased with all the good concepts you serve. Selected 1 tips in this posting are easily the most beneficial we’ve had.

 27. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everyone else experiencing problems with
  your website. It appears like some of the text within your content are running off the screen. Can somebody else
  please provide feedback and let me know if this is happening to them as well?
  This might be a issue with my internet browser because I’ve had this happen before.
  Kudos

 28. I am not sure where you’re getting your information, but great topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding
  more. Thanks for wonderful information I was looking
  for this info for my mission.

 29. I am really loving the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any web browser compatibility problems?
  A small number of my blog readers have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Opera.
  Do you have any ideas to help fix this problem?

 30. Awesome blog you have here but I was wanting to know if you knew of any message
  boards that cover the same topics discussed here?
  I’d really love to be a part of community where I can get suggestions from other knowledgeable individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know. Bless you!

 31. I do believe all of the ideas you have offered to your post.
  They’re really convincing and can definitely work. Nonetheless, the
  posts are very quick for beginners. Could you please extend them a bit from next time?
  Thank you for the post.

 32. This is a very good tip especially to those new to the blogosphere.

  Brief but very precise information… Appreciate your sharing this one.
  A must read article!

 33. Hello, I do think your site could be having web browser compatibility problems.
  When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in Internet
  Explorer, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to provide you
  with a quick heads up! Other than that, wonderful site!

 34. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post.
  Also, I have shared your web site in my social networks!

 35. Wonderful website you have here but I was wanting to know if you knew of any discussion boards that cover the same
  topics talked about in this article? I’d really like to be
  a part of community where I can get comments from other knowledgeable individuals that share the same interest.

  If you have any recommendations, please let me know.
  Appreciate it!

 36. Good day! This is my first visit to your blog! We are a
  group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You have done a wonderful job!

 37. Good day! I could have sworn I’ve been to this web site before but after going through some of the posts I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m definitely pleased I discovered
  it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 38. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with a few pics to drive the message home a little
  bit, but instead of that, this is fantastic blog.
  A fantastic read. I’ll certainly be back.

 39. Howdy! I know this is kinda off topic nevertheless I’d
  figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My website discusses a lot of the same topics as yours and I feel
  we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an email.
  I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 40. Just want to say your article is as surprising. The clearness in your
  post is just excellent and i could assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 41. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 42. You can definitely see your enthusiasm within the article you write.

  The arena hopes for even more passionate writers like
  you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 43. After looking into a number of the articles on your site, I really like your way of
  blogging. I saved as a favorite it to my bookmark site list and will
  be checking back soon. Take a look at my website too
  and let me know what you think.

 44. Thanks , I’ve just been searching for info approximately this topic
  for ages and yours is the greatest I have discovered so far.
  But, what in regards to the bottom line? Are you certain about the source?

 45. It’s actually very difficult in this active life to listen news on Television, therefore I
  only use the web for that reason, and get the newest news.

 46. I do not know if it’s just me or if perhaps everyone
  else experiencing issues with your blog. It appears like some
  of the text within your content are running off
  the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if
  this is happening to them as well? This might be a
  issue with my browser because I’ve had this happen before.
  Many thanks

 47. I intended to draft you that tiny note to help say thanks a lot the moment again considering the lovely opinions you’ve contributed at this time. It was so pretty open-handed of you to present without restraint what exactly most of us might have made available for an e book to help with making some dough on their own, most notably considering the fact that you might well have tried it in the event you decided. The good tips likewise served to be the great way to realize that some people have the same zeal just as my personal own to grasp a good deal more regarding this issue. I believe there are lots of more enjoyable sessions up front for those who view your site.

 48. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank
  you so much, However I am going through issues with your RSS.
  I don’t know the reason why I am unable to join it.
  Is there anybody getting the same RSS issues?
  Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 49. I simply could not leave your web site before suggesting that I extremely loved the standard info a person supply for your visitors? Is going to be again ceaselessly to investigate cross-check new posts

 50. hey there and thank you for your information – I have definitely
  picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues
  using this website, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement
  in google and can damage your quality score if ads
  and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and
  could look out for much more of your respective intriguing content.

  Ensure that you update this again very soon.

 51. Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your further write ups
  thanks once again.

 52. After going over a handful of the blog posts on your blog, I really like your technique of writing a
  blog. I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please check out
  my website too and let me know what you think.

 53. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker who was conducting a little homework on this.

  And he actually bought me breakfast because I discovered it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!

  But yeah, thanks for spending the time to discuss this matter here on your web site.

 54. I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post
  is written by him as nobody else know such detailed about my problem.
  You’re amazing! Thanks!

 55. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post
  was good. I do not know who you are but certainly you’re going to a
  famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 56. I take pleasure in, result in I found just what I was having a look for.
  You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day.

  Bye

 57. hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right
  here. I did however expertise a few technical issues using this site,
  since I experienced to reload the web site many
  times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web hosting is OK?

  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective fascinating content.
  Make sure you update this again soon.

 58. My spouse and I stumbled over here from a different web address and thought I should check things out.
  I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to exploring your web page for a second time.

 59. Thank you for any other informative blog. Where else may just I am getting
  that type of info written in such a perfect way?
  I have a venture that I am simply now running on, and I have been on the glance out for
  such info.

 60. Wow, fantastic weblog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging glance easy. The overall glance of your web site is magnificent, let alone the content!

 61. Thank you for some other informative web site. Where else could I get that type of info written in such a perfect approach?
  I’ve a project that I am simply now working on, and I’ve been at the glance out for such
  information.

 62. For most up-to-date information you have to pay a quick visit world-wide-web and on world-wide-web I found this site as a finest
  web page for most recent updates.

 63. The other day, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad
  is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had
  to share it with someone!

 64. I’ve been surfing on-line more than three hours today, but I never
  found any interesting article like yours. It’s beautiful worth enough for me.
  Personally, if all website owners and bloggers made excellent content material
  as you did, the internet can be a lot more useful than ever before.

 65. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was
  just wondering if you get a lot of spam remarks? If so how do you protect against
  it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any
  assistance is very much appreciated.

 66. Hey! Quick question that’s totally off topic. Do you know how
  to make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from
  my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that
  might be able to correct this problem. If you have any recommendations, please
  share. Thanks!

 67. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere,
  when i read this piece of writing i thought i could also create comment due to this sensible article.

 68. I’m extremely impressed with your writing skills and
  also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify
  it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is
  rare to see a nice blog like this one nowadays.

 69. This is a good tip especially to those fresh to the blogosphere.

  Brief but very precise information… Many thanks for sharing this one.
  A must read article!

 70. Your style is very unique in comparison to other people I’ve read stuff from.
  I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this
  page.

 71. With havin so much written content do you ever run into any
  problems of plagorism or copyright infringement?

  My blog has a lot of unique content I’ve either authored myself
  or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up
  all over the web without my permission. Do you know any methods
  to help protect against content from being stolen? I’d
  definitely appreciate it.

 72. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable information to
  work on. You have done an impressive job and our entire community will be
  grateful to you.

 73. A person necessarily lend a hand to make seriously articles I might state.
  This is the very first time I frequented your website page and to this point?
  I surprised with the research you made to
  create this actual submit amazing. Magnificent job!

 74. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was super long) so I
  guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your
  blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any points for beginner blog writers?
  I’d really appreciate it.

 75. Good day! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.

  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure
  things out pretty quick. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to
  start. Do you have any ideas or suggestions?

  Thank you

 76. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and
  you’re just too fantastic. I actually like what
  you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which
  you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible.

  I cant wait to read much more from you. This is actually a terrific web site.

 77. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
  It’s always useful to read content from other authors and use a little something from their
  sites.

 78. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing
  very good success. If you know of any please share. Cheers!

 79. I like the helpful info you supply to your articles.
  I will bookmark your blog and check again here regularly. I’m reasonably certain I will learn lots of new stuff right right here!
  Best of luck for the next!

 80. I’ve been surfing on-line more than 3 hours nowadays, but I never
  discovered any fascinating article like yours.
  It’s beautiful worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made excellent content as you probably did, the net can be much more helpful than ever before.

 81. hey there and thank you for your information – I
  have certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise some technical issues using this
  site, since I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes
  affect your placement in google and can damage your high-quality
  score if advertising and marketing with
  Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for
  a lot more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again soon.

 82. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.

  Maybe you could space it out better?

 83. I will right away grasp your rss feed as I can not to find your email
  subscription link or newsletter service. Do you have any?
  Please let me recognise in order that I may
  just subscribe. Thanks.

 84. I was wondering if you ever considered changing the page layout
  of your blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect
  with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.
  Maybe you could space it out better?

 85. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However
  I am going through difficulties with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to join it.
  Is there anybody getting identical RSS issues?
  Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 86. I do not even know how I ended up here, but I
  thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you’re going to a
  famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 87. Hello there I am so thrilled I found your blog page, I really found you by mistake, while I was looking on Digg
  for something else, Regardless I am here now and would just
  like to say many thanks for a tremendous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have bookmarked it
  and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent
  job.

 88. I know this if off topic but I’m looking into starting my
  own blog and was curious what all is needed to get set up?

  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very web savvy so I’m not 100% positive. Any tips
  or advice would be greatly appreciated. Kudos

 89. Howdy! Do you know if they make any plugins to protect against
  hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 90. Admiring the dedication you put into your website and detailed information you provide.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material.
  Great read! I’ve bookmarked your site and I’m
  adding your RSS feeds to my Google account.

 91. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an email.

  I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it expand
  over time.

 92. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everyone else encountering issues with your website.

  It appears like some of the text within your content are running
  off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them
  as well? This may be a problem with my browser because I’ve had
  this happen before. Thanks

 93. Everything is very open with a really clear explanation of the issues.
  It was truly informative. Your site is useful.

  Many thanks for sharing!

 94. Hello to all, how is the whole thing, I think every
  one is getting more from this web site, and your
  views are fastidious for new people.

 95. Hi there are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying
  to get started and create my own. Do you require any
  html coding knowledge to make your own blog? Any help would be
  really appreciated!

 96. I savor, cause I discovered exactly what I was taking
  a look for. You’ve ended my four day lengthy hunt!
  God Bless you man. Have a great day. Bye

 97. What i do not understood is in fact how you’re no longer actually much more well-appreciated than you may
  be right now. You are very intelligent. You know therefore significantly with regards
  to this matter, produced me personally consider it from numerous numerous angles.
  Its like women and men are not involved except it’s one thing to do
  with Lady gaga! Your own stuffs great. At all times take care of it up!

 98. Because the admin of this website is working, no uncertainty very rapidly it will be well-known, due to its quality contents.

 99. I simply could not depart your site prior to suggesting that I actually
  loved the usual info a person provide in your guests?
  Is going to be again incessantly to inspect new posts

 100. I really like what you guys are usually up too.
  Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I’ve incorporated
  you guys to blogroll.

 101. Fine way of describing, and good piece of writing to obtain information about
  my presentation subject, which i am going to present in university.

 102. Wonderful paintings! This is the kind of info that are meant to be shared around the net. Disgrace on Google for no longer positioning this publish upper! Come on over and consult with my web site . Thank you =)

 103. Hey! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this write-up to him.

  Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 104. Hi colleagues, how is everything, and what
  you desire to say concerning this piece of writing,
  in my view its really remarkable in favor of me.

 105. My partner and I stumbled over here different
  page and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to finding out about your web page for a second time.

 106. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 107. Hello, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 108. Greetings! Very helpful advice in this particular article!
  It is the little changes that make the most important changes.

  Thanks for sharing!

 109. I was suggested this web site by my cousin. I am no longer certain whether or not this put up
  is written by way of him as nobody else recognise such distinct about
  my trouble. You are amazing! Thank you!

 110. Thanks , I have just been searching for information about this subject
  for a long time and yours is the best I’ve discovered till now.

  However, what concerning the conclusion? Are you certain concerning the supply?

 111. I was curious if you ever thought of changing
  the structure of your blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could
  connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2
  images. Maybe you could space it out better?

 112. Greate pieces. Keep posting such kind of info on your blog.
  Im really impressed by your blog.
  Hi there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and individually
  recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

 113. I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and
  check again here frequently. I am quite certain I’ll
  learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

 114. Today, I went to the beach front with my children. I found
  a sea shell and gave it to my 4 year old daughter
  and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to
  her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 115. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple tweeks would really make
  my blog stand out. Please let me know where you got your design. Bless you

 116. Great site you have here.. It’s difficult to
  find excellent writing like yours nowadays.

  I truly appreciate individuals like you! Take care!!

 117. Valuable information. Fortunate me I found your site accidentally, and I am shocked
  why this coincidence did not happened in advance!
  I bookmarked it.

 118. I know this website offers quality based posts and
  other information, is there any other website which gives these kinds
  of data in quality?

 119. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with
  hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several
  weeks of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 120. Woah! I’m really loving the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that
  “perfect balance” between superb usability and visual appearance.
  I must say that you’ve done a superb job with this.

  Also, the blog loads extremely quick for me on Safari.

  Outstanding Blog!

 121. Thanks for another informative website. Where else may just I am getting that type of information written in such an ideal method? I have a venture that I am simply now working on, and I have been at the glance out for such information.

 122. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to have you
  share some stories/information. I know my viewers would value your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 123. It is in reality a great and helpful piece of information.
  I am happy that you shared this useful info with us.
  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 124. Hello, Neat post. There is an issue with your site in web explorer, may test this?
  IE still is the market leader and a large portion of
  other people will leave out your wonderful writing due to this problem.

 125. I do not even know how I stopped up right here, but I assumed this submit was good.
  I do not recognise who you are but definitely you are going to a famous blogger
  should you aren’t already. Cheers!

 126. I do accept as true with all of the ideas you’ve introduced to your post.
  They are really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for newbies.
  Could you please prolong them a little from subsequent time?

  Thank you for the post.

 127. Hi there, You have done an incredible job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends.
  I am sure they will be benefited from this web site.

 128. I needed to thank you for this very good read!! I definitely loved every bit of
  it. I have got you book-marked to check
  out new things you post…

 129. I all the time emailed this website post page to all my contacts,
  for the reason that if like to read it after that my contacts will too.

 130. Excellent post. I was checking continuously this weblog and I’m inspired!

  Extremely helpful information particularly the ultimate part :
  ) I maintain such info a lot. I was seeking this certain information for a very lengthy time.
  Thank you and good luck.

 131. I blog frequently and I truly thank you for your content.
  This great article has really peaked my interest. I will take a note of your blog and keep
  checking for new information about once per week.
  I opted in for your Feed too.

 132. Simply desire to say your article is as surprising. The clearness in your post is just nice
  and i can assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your feed
  to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and
  please carry on the rewarding work.

 133. Today, I went to the beach with my children. I found a
  sea shell and gave it to my 4 year old daughter and
  said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed
  the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and
  it pinched her ear. She never wants to go back!
  LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 134. Having read this I believed it was really enlightening.
  I appreciate you taking the time and effort to put this short article together.
  I once again find myself spending way too much
  time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 135. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it 😉
  I’m going to revisit yet again since i have bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be
  rich and continue to guide others.

 136. Excellent website. Plenty of useful information here.
  I’m sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious.
  And certainly, thanks for your sweat!

 137. Terrific article! That is the kind of info that are supposed
  to be shared across the web. Shame on Google for not positioning this post higher!
  Come on over and seek advice from my site . Thank you =)

 138. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo
  News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thank you

 139. magnificent publish, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

 140. If some one wishes to be updated with latest technologies therefore he must be go
  to see this web page and be up to date all the time.

 141. I do consider all of the ideas you have presented in your post.
  They’re really convincing and will definitely work.
  Nonetheless, the posts are too brief for novices.
  May just you please prolong them a bit from next time? Thank you
  for the post.

 142. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon every day.
  It will always be exciting to read content from other authors
  and use a little something from their sites.

 143. I was recommended this blog by my cousin. I am no longer positive whether or
  not this put up is written through him as no
  one else understand such distinct about my difficulty.
  You are wonderful! Thank you!

 144. Thank you so much for providing individuals with an extraordinarily superb chance to read critical reviews from this web site. It is usually so kind and also full of a lot of fun for me personally and my office mates to search your web site nearly three times in 7 days to read the newest guides you have. Of course, I’m always pleased with all the stunning inspiring ideas you give. Selected two tips in this posting are certainly the best I’ve had.

 145. Everything is very open with a precise clarification of the
  challenges. It was truly informative. Your website is extremely helpful.
  Many thanks for sharing!

 146. Hi there! Quick question that’s entirely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?

  My site looks weird when viewing from my apple iphone.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to
  correct this problem. If you have any recommendations, please
  share. Appreciate it!

 147. Hi, i feel that i noticed you visited my web site so i came to go back
  the desire?.I’m attempting to in finding things to enhance my
  web site!I suppose its good enough to use a few of your ideas!!

 148. Hi there, I found your web site by way of Google while looking for
  a similar matter, your web site came up, it seems great.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just turned into alert to your weblog via Google, and found that it is truly informative.

  I’m going to be careful for brussels. I’ll appreciate in the event you continue this in future.
  Numerous other people will be benefited out of your writing.
  Cheers!

 149. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking
  more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks!

 150. I was suggested this web site via my cousin. I’m now not
  positive whether this put up is written by means of him as nobody else know
  such particular about my problem. You’re incredible!
  Thanks!

 151. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have
  discovered It absolutely helpful and it has helped me out loads.
  I am hoping to contribute & help different users like its aided me.
  Great job.

 152. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be
  actually something that I think I would never understand.
  It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your
  next post, I will try to get the hang of it!

 153. Hello there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 154. Ahaa, its nice discussion regarding this
  post here at this web site, I have read all that, so
  at this time me also commenting at this place.

 155. It’s nearly impossible to find well-informed people on this topic, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks|

 156. My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be just what
  I’m looking for. Do you offer guest writers to write
  content for yourself? I wouldn’t mind creating a post
  or elaborating on a number of the subjects you
  write related to here. Again, awesome blog!

 157. Superb site you have here but I was wondering
  if you knew of any message boards that cover the same topics talked about in this article?
  I’d really like to be a part of community where I can get responses from other experienced people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know. Thanks!

 158. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation?
  My website has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it looks
  like a lot of it is popping it up all over the
  internet without my agreement. Do you know any solutions to help protect against content from being ripped
  off? I’d really appreciate it.

 159. Hey! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 3gs!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the superb work!

 160. That is really attention-grabbing, You are an overly professional blogger.
  I’ve joined your rss feed and look ahead to searching for extra
  of your fantastic post. Additionally, I have shared your site in my social networks

 161. I constantly spent my half an hour to read this web site’s articles or reviews all the time along with a cup of
  coffee.

 162. You can definitely see your skills in the article you write.
  The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid
  to mention how they believe. At all times go after
  your heart.

 163. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if
  it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation.
  My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it
  with someone!

 164. I enjoy what you guys are usually up too. Such clever
  work and coverage! Keep up the awesome works guys I’ve included you guys to my own blogroll.

 165. Excellent pieces. Keep writing such kind of information on your blog.
  Im really impressed by your site.
  Hi there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends.

  I am sure they will be benefited from this website.

 166. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the
  layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this
  one nowadays.

 167. Hi there, its good piece of writing concerning media
  print, we all understand media is a wonderful source of information.

 168. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to
  get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very web smart so I’m not 100% certain. Any recommendations or
  advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 169. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the
  internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly
  get annoyed while people consider worries that they just do not know
  about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 170. Nice blog here! Also your web site loads
  up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as fast as yours
  lol

 171. Thanks for the good writeup. It if truth be told used to be
  a leisure account it. Glance complicated to more delivered agreeable from you!

  However, how can we be in contact?

 172. Good day! I could have sworn I’ve been to this website before but
  after checking through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 173. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or
  copyright infringement? My blog has a lot of exclusive content
  I’ve either authored myself or outsourced but it seems
  a lot of it is popping it up all over the internet without my
  authorization. Do you know any techniques to help
  protect against content from being stolen? I’d truly appreciate it.

 174. I just want to mention I am just all new to blogging and site-building and seriously enjoyed you’re blog site. More than likely I’m going to bookmark your site . You actually come with beneficial article content. Kudos for sharing with us your website.

 175. Have you ever considered about adding a little bit more than just
  your articles? I mean, what you say is important and everything.
  But imagine if you added some great graphics or
  video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this site could certainly be one of the
  greatest in its field. Awesome blog!

 176. Good day! I could have sworn I’ve visited this website before but after going through many of the posts I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m certainly pleased I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

 177. I just could not depart your site prior to suggesting that I extremely loved the standard info an individual supply for your visitors? Is going to be back frequently in order to check out new posts

 178. I’m not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.

 179. I’ve recently started a blog, the details you provide on this site has reduced the problem tremendously. Appreciation for all of your current time & work…

 180. I just couldn’t depart your site prior to suggesting that I actually enjoyed the standard info an individual supply in your guests? Is gonna be again ceaselessly to investigate cross-check new posts

 181. Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wished to mention that
  I’ve really loved surfing around your blog posts.
  After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 182. Hi there! This is my first visit to your blog! We
  are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us valuable information to work on. You have done a outstanding job!

 183. Great post. I was checking constantly this weblog and I’m impressed!
  Very useful information specifically the last phase :
  ) I handle such information a lot. I was looking for this particular info for a very lengthy time.
  Thank you and good luck.

 184. What i do not understood is if truth be told how you are no longer
  really much more well-appreciated than you may be right now.

  You’re very intelligent. You already know therefore considerably in the case of this
  matter, made me personally imagine it from so many various angles.
  Its like men and women aren’t interested until it’s
  something to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs excellent.
  Always handle it up!

 185. Hey There. I found your blog the usage of msn. That is a really well
  written article. I will be sure to bookmark it and come back to read
  more of your useful information. Thank you for the post.
  I will certainly return.

 186. Greate article. Keep posting such kind of information on your page.
  Im really impressed by your site.
  Hey there, You’ve done an excellent job.
  I’ll definitely digg it and in my view suggest to my friends.
  I’m sure they will be benefited from this website.

 187. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 188. I do agree with all the ideas you have presented in your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for starters. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 189. I discovered your weblog web-site on google and check a number of of your early posts. Continue to maintain up the extremely superior operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to reading even more from you later on!

 190. Quite insightful post. Never believed that it was this simple after all. I had spent a very good deal of my time looking for someone to explain this topic clearly and you’re the only one that ever did that. Kudos to you! Keep it up

 191. I like this site very much, Its a very nice situation to read and receive information. “‘Taint’t worthwhile to wear a day all out before it comes.” by Sarah Orne Jewett.

 192. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

 193. light and make it fundamental. More many people really need to read this and have an understanding of this side of the story. I cant believe youre not more

 194. Howdy! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My website addresses a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 195. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 196. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 197. Excellent way of describing, and nice post to obtain facts on the topic of my presentation subject matter,
  which i am going to deliver in university.

 198. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thanks, I will try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 199. Many thanks for making the effort to discuss this, I feel strongly about this and enjoy studying a great deal more on this matter. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your webpage with a great deal more details? It’s extremely beneficial for me.

 200. Fantastic post however , I was wondering if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.

  Thanks!

 201. Somebody essentially assist to make significantly posts I’d state. This is the very first time I frequented your web page and so far? I surprised with the research you made to create this actual submit incredible. Fantastic task!

 202. Greetings here, just turned out to be familiar with your website through Google, and realized that it’s very useful. I’ll be grateful if you keep up this informative article.

 203. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i’m happy to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make certain to do not forget this site and give it a glance on a constant basis.

 204. Pilex offers natural hemorrhoid relief that lasts for up to Six Months. Unlike traditional treatments for hemorrhoids, PILEX is a pill that offers natural hemorrhoid relief that you take orally once a day.

 205. It’s really very difficult in this busy life to listen news on TV, thus I simply use the web
  for that reason, and take the most up-to-date information.

 206. Normally I do not read article on blogs, but I would like
  to say that this write-up very compelled me to try and do so!

  Your writing taste has been amazed me. Thank you, very nice
  post.

 207. Only a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding design. “The price one pays for pursuing a profession, or calling, is an intimate knowledge of its ugly side.” by James Arthur Baldwin.

 208. Hurrah! At last I got a blog from where I can actually take
  valuable facts concerning my study and knowledge.

 209. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick in NYC at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 210. Thank you for any other fantastic article. The place else may anybody get that kind of info in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I’m on the search for such info.

 211. hello!,I love your writing very a lot! percentage we keep in touch extra approximately your article on AOL? I need a specialist in this house to resolve my problem. May be that’s you! Taking a look ahead to peer you.

 212. Hi every one, here every one is sharing these familiarity, thus
  it’s good to read this webpage, and I used to pay a visit this blog daily.

 213. I do trust all of the ideas you’ve offered on your post. They are really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very quick for novices. May you please lengthen them a little from subsequent time? Thank you for the post.

 214. I will right away grab your rss feed as I can’t find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me realize in order that I may subscribe. Thanks.

 215. Thanks for a marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be
  a great author.I will be sure to bookmark your blog and will come back down the road.
  I want to encourage continue your great posts, have
  a nice weekend!

 216. I got what you mean , regards for posting .Woh I am pleased to find this website through google. “Success is dependent on effort.” by Sophocles.

 217. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though
  you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence
  on just posting videos to your site when you could be
  giving us something informative to read?

 218. My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 219. Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate
  your efforts and I will be waiting for your next post thank you once again.

 220. Whats up very cool site!! Guy .. Excellent .. Amazing ..
  I will bookmark your web site and take the feeds also?
  I am glad to find numerous useful info right here in the
  post, we want work out more techniques on this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

 221. My brother suggested I might like this website. He was totally right.
  This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 222. We’re a bunch of volunteers and opening a new scheme in our
  community. Your site provided us with valuable info to
  work on. You have performed an impressive process and our entire neighborhood shall be grateful to you.

 223. Hello there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it is really informative. I’m gonna
  watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 224. I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite sure I will learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

 225. Fantastic site. A lot of helpful info here. I am sending it to a few
  buddies ans also sharing in delicious. And naturally, thank
  you on your sweat!

 226. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
  It’s always exciting to read content from other writers and use something from their websites.

 227. Just wish to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply great and i can assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.

  Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

 228. I believe this is among the such a lot important info for me.
  And i am satisfied studying your article. However should commentary on some general
  things, The web site style is perfect, the articles is truly
  great : D. Just right process, cheers

 229. Hello very cool site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds also…I am happy to search out so many helpful information right here in the put up, we’d like work out extra techniques in this regard, thanks for sharing.

 230. You’ve made some really good points there.
  I looked on the net for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this web
  site.

 231. You have made some good points there. I checked on the web to find
  out more about the issue and found most individuals will go along with your views
  on this web site.

 232. obviously like your website but you have to test the spelling on several
  of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding
  it very bothersome to inform the reality nevertheless I will certainly come again again.

 233. Thank you a lot for sharing this with all folks you actually understand what you are talking approximately! Bookmarked. Please additionally visit my site =). We could have a hyperlink trade arrangement between us!

 234. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 235. What i don’t realize is in truth how you’re now not actually much more smartly-preferred
  than you may be right now. You’re very intelligent.
  You know therefore significantly on the subject of this
  topic, produced me in my opinion believe it from numerous various angles.
  Its like men and women aren’t interested except it is
  one thing to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs outstanding.

  Always care for it up!

 236. What’s up to every body, it’s my first pay a visit of this
  webpage; this weblog includes remarkable and truly good stuff designed
  for visitors.

 237. Its like you learn my thoughts! You seem to understand so much
  approximately this, such as you wrote the ebook in it
  or something. I feel that you simply could do with some % to power the
  message home a little bit, but instead of that, that is magnificent blog.

  A great read. I’ll definitely be back.

 238. I got what you intend, thankyou for putting up.Woh I am delighted to find this website through google. “I was walking down the street wearing glasses when the prescription ran out.” by Steven Wright.

 239. I’ll right away snatch your rss as I can’t find your email subscription hyperlink or
  newsletter service. Do you have any? Kindly permit me
  recognize so that I may subscribe. Thanks.

 240. I definitely wanted to compose a small remark so as to express gratitude to you for the splendid items you are giving at this site. My rather long internet look up has at the end of the day been recognized with brilliant knowledge to go over with my good friends. I ‘d suppose that most of us website visitors are unequivocally blessed to exist in a fantastic network with so many perfect professionals with very helpful secrets. I feel extremely privileged to have seen your entire website page and look forward to really more amazing times reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

 241. Its superb as your other posts : D, regards for posting . “If Christ were here now there is one thing he would not be–a christian.” by Mark Twain.

 242. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 243. Thank you for another informative blog. The place else could I am getting that kind of info written in such a perfect approach? I’ve a undertaking that I’m simply now operating on, and I have been on the look out for such information.

 244. Awsome post and straight to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to hire some professional writers? Thx 🙂

 245. Hey would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a difficult
  time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.

  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 246. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service?
  Many thanks!

 247. I have read a few just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you set to make this type of magnificent informative site.

 248. It is in reality a great and useful piece of information. I am glad that you just shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 249. Hi, I do think this is an excellent web site.
  I stumbledupon it 😉 I may come back once again since i have book marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you
  be rich and continue to guide other people.

 250. I believe what you published was very reasonable. But, what about this?
  what if you were to create a awesome headline?
  I am not suggesting your content isn’t good, however what if you added a headline that grabbed a person’s attention? I mean Ý NGHĨA LỄ HÔỊ KATÊ TRONG VĂN HÓA VÀ LỊCH SỬ CHAMPA – ILIMOCHAMPA is a little vanilla.
  You should glance at Yahoo’s home page and see how they create news headlines to get viewers interested.

  You might try adding a video or a related pic or
  two to get people excited about what you’ve got to say.
  In my opinion, it could bring your posts a little livelier.

 251. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite certain I will learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 252. I will immediately grasp your rss feed as I can not in finding your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me realize in order that I may just subscribe. Thanks.

 253. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & aid different customers like its helped me. Good job.

 254. Hello all, here every person is sharing these know-how, thus it’s nice
  to read this web site, and I used to visit this weblog all the time.

 255. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 256. Keep up the wonderful piece of work, I read few posts on this internet site and I conceive that your website is real interesting and holds circles of fantastic info .

 257. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Very helpful info specially the last part 🙂 I care for such information a lot.
  I was seeking this certain information for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 258. you are truly a excellent webmaster. The website loading velocity is amazing. It sort of feels that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve performed a great job on this matter!

 259. I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such
  detailed about my trouble. You’re wonderful! Thanks!

 260. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re working with?

  I’m looking to start my own blog soon but I’m having a difficult time
  selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.

  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 261. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 262. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the
  book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message
  home a little bit, but other than that, this is excellent blog.
  An excellent read. I will definitely be back.

 263. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how
  could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 264. My spouse and i ended up being very thankful when Raymond could carry out his web research through the entire ideas he grabbed using your site. It’s not at all simplistic to just choose to be giving freely helpful hints others could have been selling. Therefore we do know we have the blog owner to give thanks to because of that. The type of illustrations you’ve made, the easy blog navigation, the relationships your site help engender – it’s mostly great, and it is leading our son and us reason why that situation is brilliant, and that is very mandatory. Thanks for the whole lot!

 265. You are my inspiration, I have few blogs and occasionally run out from brand :). “Fiat justitia et pereat mundus.Let justice be done, though the world perish.” by Ferdinand I.

 266. Hello there, You’ve done a great job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.

 267. Excellent post. I used to be checking constantly
  this blog and I’m impressed! Very helpful info specifically the ultimate part 🙂 I maintain such
  information a lot. I was seeking this certain information for
  a long time. Thanks and good luck.

 268. I wish to show some appreciation to this writer for bailing me out of such a instance. Just after researching throughout the the web and meeting ways which were not helpful, I assumed my entire life was over. Living without the approaches to the difficulties you have solved by means of this post is a critical case, and the ones that would have in a wrong way affected my entire career if I had not noticed your web page. Your actual know-how and kindness in taking care of a lot of things was priceless. I don’t know what I would have done if I had not encountered such a point like this. I can at this moment relish my future. Thank you so much for your reliable and result oriented guide. I won’t hesitate to suggest the sites to anyone who should receive guidance about this matter.

 269. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand.
  It seems too complex and extremely broad for me. I’m
  looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 270. Its such as you learn my mind! You seem to know so much approximately this, like you wrote the book in it or
  something. I feel that you just could do with some p.c.
  to force the message house a bit, but other than that, that is great blog.
  A great read. I will definitely be back.

 271. I do consider all of the ideas you have offered for your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for starters. May you please prolong them a bit from next time? Thanks for the post.

 272. I will immediately grab your rss as I can not to find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please allow me know in order that I may just subscribe. Thanks.

 273. Great work! That is the type of info that are supposed to be shared across the net. Shame on Google for not positioning this submit upper! Come on over and seek advice from my web site . Thanks =)

 274. Thanks a lot for sharing this with all folks you really
  realize what you are talking approximately! Bookmarked.

  Please also discuss with my website =). We will have
  a hyperlink trade contract between us

 275. My partner and I stumbled over here different page and thought
  I may as well check things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to exploring your web page for a
  second time.

Leave a Reply

Your email address will not be published.