VÀI NÉT HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA NĂM 2001-2003

I. TÌNH HÌNH CHUNG

Kể từ khi được thành lập vào tháng 02 năm 1998, hằng năm Hội đã và đang cố gắng thực hiện 2 mục tiêu chính mà Hội đề ra. Thứ nhất, tổ chức Lễ Hội Ilimo Kauk Thun và phát hành Lịch Chăm cho đồng hương nhân ngày đầu năm của dân tộc. Thứ hai, tổ chức Lễ Hội Katê truyền thống và xuất bản Đặc San Vijaya. Mặc dù Lễ Hội Ilimo Kauk Thun chưa được tổ chức trọng thể cho lắm so với Lễ Hội Katê nhưng cũng giúp cho đồng hương Champa còn tự nhận mình là con dân Chăm được an ủi phần nào trong những ngày đầu xuân tại xứ người. Bởi lẽ tại đất nước Hoa Kỳ mọi sắc dân đều có cộng đồng riêng để duy trì và phát huy văn hóa bản sắc của dân tộc mình, đều tổ chức ngày Đầu năm, hay ngày Tết cho chính cộng đồng họ.
Lẽ nào người Chăm lại không có ngày Đầu năm mà cứ chờ ngày Đầu năm của các sắc dân khác để mong tham dự mãi sao!

May thay Hội được ra đời tại Hoa Kỳ, nơi mà quyền tự do cá nhân, tự do phát biểu ý kiến, và tự do hội họp được tôn trọng nên Hội được tồn tại và phát triển đến ngày nay. Mặc dù tôn chỉ của Hội đã công khai chỉ rõ: mục đích của Hội là bảo tồn và phát huy truyền thống văn hóa Chăm, ngoài ra Hội không có tham vọng chính trị gì khác. Thế nhưng, các thành viên của Hội luôn bị quấy rầy khi họ có công việc cần thiết về Việt Nam để thăm mồ mã tổ tiên, thăm ông bà cha mẹ già còn kẹt ở quê nhà. Họ luôn bị công an Việt Nam hỏi han, theo dõi, thậm chí một số thành viên còn bị chất vấn về tình hình sinh hoạt của Hội tại Hoa Kỳ. Chúng tôi không hiểu vì sao chính quyền Việt Nam lại quan tâm cho kiều bào Chăm như vậy? Và chúng tôi cũng không hiểu họ muốn gì ở đồng bào Chăm nơi hải ngoại, có chăng họ muốn chúng tôi phải nằm yên để con cháu của chúng tôi sớm quên đi cội nguồn của dân tộc Chăm bất hạnh này?

May thay nhờ sự tiến bộ vượt bực của các ngành khoa học kỹ thuật, đặc biệt là công nghệ tin học đã và đang trợ giúp đồng bào Chăm nghèo nàn lạc hậu này có cơ may gần gũi và hiểu biết nhau hơn. Người Chăm ở Việt Nam, Hải Nam, Cam-bốt, Thái Lan, Mã Lai, Nam Dương, cũng như ở rải rác khắp nơi trên thế giới, từ nay họ có thể liên lạc với nhau qua các mạng lưới Internet, qua trang nhà (Home page) của Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa – www.khikilimochampa.org, hay qua trang nhà của một số hội đoàn Chăm khác, chẳng hạn của nhóm Cham youth – www.chamyouth.com, một cách dễ dàng và ít tốn kém. Đây là một việc làm mà cách đây không lâu, không có người Chăm nào dám mơ ước để nối kết vòng tay giữa các đồng hương Chăm lại với nhau. Bởi lẽ người Chăm nghèo nàn lạc hậu làm sao có đủ khă năng để phát thanh hay truyền hình cho đồng hương Chăm bị lưu lạc khắp hoàn cầu. Đối với các tổ chức hay hội đoàn Quốc tế thì Champa hãy còn là đề tài bỏ ngõ, không có gì hấp dẫn cho lắm để họ phải quan tâm. Nếu có chăng chỉ là những tổ chức tôn giáo muốn truyền đạo, lôi kéo đồng bào Chăm bỏ đạo và theo họ để có gạo mà ăn. Từ khi lập trang nhà, Hội BTVH Champa đã nhận nhiều thư điện tử (e-mail) của các đồng hương Chăm từ khắp nơi có đồng bào Chăm sinh sống gởi đến để tìm hiểu, thăm hỏi các vấn đề liên quan đến văn hóa xã hội Chăm ngày nay. Nhờ trang web, Hội đã thông tin kịp thời đến đồng hương Chăm trên toàn thế giới về những ngày tháng quan trọng trong năm của dân tộc, chẳng hạn ngày Ilimo Kauk Thun (tức ngày đầu năm theo lịch Chăm), ngày Đại lễ Katê (tức ngày tưởng nhớ các bậc tiền nhân, các anh hùng liệt sĩ, các chư vị đã có công với lịch sử, văn hóa dân tộc Champa). Nhiều đồng hương Chăm, mặc dù không đến tham dự được Lễ Hội Ilimo Kauk Thun do Hội BTVH Champa tổ chức tại Hoa Kỳ, họ đã gởi thư chúc mừng năm mới đến đồng hương Chăm trên toàn cầu. Nhiều đồng hương Chăm cư ngụ tại những quần đảo xa xôi bên kia bờ Thái Bình Dương, chẳng hạn ở Hải Nam (Trung Hoa) hay Nam Dương, mặc dù không đến tham dự được Lễ Hội Katê do Hội BTVH Champa tại Hoa Kỳ mời gọi, họ cũng sốt sắng gởi những lời ghi ơn sâu xa đối với Tiền Nhân suốt mùa lễ có ý nghĩa lịch sử này. Có những đồng hương cũng đã dành một phút mặc niệm cầu xin cho vong linh của Tiền Nhân Chăm luôn phù hộ tiếp sức cho đồng hương để gìn giữ di sản văn hóa của tổ tiên. Hội BTVH Champa thành thật cám ơn quí đồng hương ở gần hay xa đã gởi lời chúc mừng năm mới trong ngày đầu năm hay những lời tri ân Tiền Nhân Champa trong ngày Lễ hội Katê. Hội chúng tôi thật sự được khích lệ và động viên tinh thần từ những lời chúc mừng và an ủi của quí đồng hương.

Tuy được hoạt động trong một môi trường tương đối thuận lợi tại Hoa Kỳ, được tự do hành động theo năng lực của mình, được tiếp cận những thành quả tiến bộ của nền khoa học kỹ thuật hiện đại, đặc biệt là mạng lưới Internet, Hội cũng gặp vô vàn khó khăn trong bước đường bảo tồn văn hóa truyền thống của dân tộc. Khó khăn hàng đầu vẫn là khó khăn về nhân sự và tài chính. Với số dân ít ỏi mà lại định cư rải rác khắp các tiểu bang Hoa Kỳ, thành ra Hội rất khó khăn trong việc vận dụng nhân lực và vật lực để xây dựng một cộng đồng Chăm hải ngoại vững mạnh có khả năng mở ra những trường lớp để dạy tiếng mẹ đẻ cho con cháu. Hội muốn tổ chức các ngày Lễ Hội truyền thống có qui mô ngày càng lớn hơn nhưng không thực hiện được. Thứ nhất là thiếu diễn viên, thiếu đạo diễn, thiếu đồng hương tham dự vì ở quá cách xa nhau. Thứ hai là thiếu các mạnh thường quân ủng hộ tài chánh. Các gia đình người Chăm sinh sống tại Hoa Kỳ đa số là đủ ăn, nếu có dư giả chút đỉnh là dành dụm để gởi về giúp đỡ thân nhân còn kẹt lại ở Việt Nam. Thành ra việc đóng góp tài chánh từ đồng hương để giúp phát triển cộng đồng còn rất là hạn chế. Kế đến phải thừa nhận rằng khả năng ngoại giao của các thành viên của Hội còn yếu kém. Hội chưa mở rộng quan hệ giao tế với các cộng đồng bạn địa phương, chẳng hạn như cộng đồng người Mỹ gốc Hoa hay gốc Nhật; hay từ các tổ chức chính quyền địa phương như chính quyền thành phố hay quận hạt v.v… Đó là những nguyên nhân khiến Hội chưa phát triển vững mạnh.

Nhìn chung, trong những năm vừa qua tuy Hội chưa gặt hái được những thành quả gì lớn lao cho lắm, nhưng cũng đóng góp một phần nhỏ mọn công sức của mình vào sự nghiệp gìn giữ và bảo tồn di sản văn hóa của Tiền Nhân tại hải ngoại này.
II. Các hoạt động nổi bật trong năm 2001-2003

Mặc dù chưa thành công trong việc lôi cuốn đồng hương tham gia đông đảo các lễ hội lớn của dân tộc, Hội BTVH Champa luôn cố gắng duy trì những thành tích đã đạt được trong 5 năm qua, hầu kiến tạo những lễ hội này thành những nếp sống văn hóa không thể thiếu được của các gia đình người Mỹ gốc Chăm. Chẳng hạn, đã là người Chăm chúng ta không thể nào không biết ngày Đầu năm của dân tộc, hay là chúng ta cần khuyến khích đồng hương treo lịch Chăm để biết các ngày tháng quan trọng của dân tộc, chẳng hạn như ngày Đại lễ Katê, tháng Ramưvan của đồng bào Chăm theo đạo Bà-ni hay Islam, v.v…

Sau đây là một vài nét hoạt động nổi bật mà các thành viên của Hội đã thực hiện được từ Lễ Hội Katê năm 2001 đến Lễ hội Ilimo Kauk Thun năm 2003 (chúng tôi có kèm theo hình ảnh để quí độc giả tham khảo).

1. Với số thành viên khiêm tốn, Hội BTVH Champa đã tổ chức thành công Lễ hội Katê năm Tân Tỵ vào ngày 21 tháng 10 năm 2001 (theo Dương lịch) tại hội trường trên đường 12 North First Street, thuộc thành phố San Jose, tiểu bang California. Cũng như mọi năm, Lễ Hội Katê năm nay gồm hai phần: phần nghi lễ và phần văn nghệ truyền thống.

– Phần nghi lễ: trước khi vào buổi lễ, MC Bá Trung Thiệu, người điều khiển chương trình bằng tiếng Chăm, và Kiều Thị Châu, người điều khiển chương trình bằng tiếng Việt, mời quan khách và đồng hương đứng lên để chuẩn bị làm lễ Tưởng Nhớ Các Bậc Tiền Nhân. Kế đến MC mời hai thân hào nhân sĩ, năm nay gồm có ông Yassin Bá và Ông Đặng Chánh Anh, bước lên trước lễ đài để chuẩn bị khiêng vòng hoa dâng lên Đài Tưởng Nhớ Các Bậc Tiền Nhân. Sau khi hai vị nhân sĩ đặt xong vòng hoa, MC mời quí đồng hương già trẻ, trai gái, đồng thanh hát bài dân ca Khik bhum Pasai để không bội ước công ơn của Tiền Nhân, tiếp đến MC mời quan khách và đồng hương dành một phút mặc niệm để tưởng nhớ đến công ơn Tiền Nhân. Một phút mặc niệm trôi qua. MC mời quan khách và đồng hương an tọa. Tiếp đến, Ông Đắc Hữu Thiên, Chủ Tịch Hội thay mặt Hội BTVH Champa đọc diễn văn khai mạc Lễ Hội và gởi lời chúc mừng Katê đến đồng bào Chăm ở Việt Nam cũng như đồng bào Chăm ở khắp nơi trên thế giới. Tiếp đến là phần trình bày mục đích và ý nghĩa ngày Katê của Ông Yassin Bá, Chủ Tịch Hội Đồng Lãnh Đạo Nghi Lễ truyền thống, giải thích tường tận mục đích và ý nghĩa của Lễ Hội Katê từ lúc ban sơ đến hiện tại, kế đến là phần đọc tiểu sử Bà Quốc Mẫu Po Inư Nagar của Bà Từ Thi. Theo tương truyền Po Inư Nagar là vị Quốc vương đầu tiên của vương quốc Champa. Sau cùng là phần phát biểu cảm tưởng của các quan khách tham dự Lễ Hội.

Đặc biệt trong Lễ Hội Katê năm 2001, Hội chúng tôi rất lấy làm phấn khởi được đón tiếp các vị khách quí đại diện cho một số hội đoàn Việt Nam, như Ông Lại Đức Hùng, tổng thư ký Liên Hội Người Việt Vùng Bắc Cali, Ông Nguyễn Hữu Đản, đại diện cộng đồng người Việt vùng Bắc Cali. Và một số đại diện của các cơ quan truyền thông, báo chí trong vùng, như ông Luật Sư Nguyễn Văn Tâm, Chủ nhiệm kiêm chủ bút Nhật Báo Saigon – USA, nhà báo Duy Văn v.v… Sự hiện diện của quí vị là một niềm khích lệ lớn đối với cộng đồng Chăm nhỏ bé của chúng tôi.

– Phần văn nghệ truyền thống:
Cũng như mọi năm sau phần nghi lễ, quan khách và đồng hương được mời dùng bữa cơm trưa thân mật, và sau đó là phần văn nghệ cây nhà lá vườn. Đặc biệt trong phần văn nghệ truyền thống năm nay, có sự góp mặt của Ca sĩ Chế Linh, một nam danh ca Việt Nam gốc Chăm. Chế Linh đã cống hiến cho khán thính giả những bài hát cả tiếng Chăm lẫn tiếng Việt. Chế Linh được khán thính giả hoan nghênh nồng nhiệt và được yêu cầu hát liên tiếp 3 bài. Ngoài ra có đôi song ca bài Sa-ai Avăl adei Ahier (tạm dịch Anh Bà-ni em Bà-la-môn) cũng được khán thính giả hoan nghênh nồng nhiệt, nhờ tài năng diễn xuất rất hay của Từ Duy và Qua Ức Thi Thảo. Buổi văn nghệ truyền thống cũng giúp đồng hương Chăm khuây khỏa phần nào sau bao ngày xa cách và nhớ nhung quê hương.
Trong Lễ Hội Katê năm 2001, Hội cũng ra mắt Đặc San Vijaya số 03. Mỗi quan khách và đồng hương tham dự Lễ hội được biếu tặng 1 cuốn Đặc San để làm quà lưu niệm nhân ngày Lễ.
Lễ Katê năm 2001 được coi là Lễ hội tổ chức tương đối thành công của Hội BTVH Champa từ khi thành lập đến nay. Lễ Hội khởi sự vào lúc 11:30 sáng và bế mạc vào lúc 4:30 chiều cùng ngày.

2. Sau Lễ Hội Katê năm 2001, Hội BTVH Champa tham gia giúp đỡ ca sĩ Chế Linh thực hiện chương trình Đông Dương Nhạc Hội để ra mắt CD nhạc Chăm đầu tiên tại hải ngoại. Đại nhạc hội được tổ chức tại hội trường của khách sạn WYNDHAM, trên đường 1350 North First Street, thuộc thành phố San Jose, từ 3 giờ chiều đến 6 giờ chiều ngày 18 tháng 11 năm 2001. Đại nhạc hội được sự góp mặt của các ca sĩ chuyên nghiệp Việt Nam đến từ Los Angeles cùng với sự đóng góp của hai đội văn nghê Champa, một đội của hội BTVH Champa, một đội của Hội Văn Hóa truyền thống Champa. Đại nhạc hội đã thu hút được đông đảo đồng hương Việt Nam mua vé vào cửa thưởng thức chương trình văn nghệ. Nhân dịp này, đồng hương Việt Nam có cơ hội hiểu thêm về âm nhạc nghệ thuật Champa.

3. Vào trung tuần tháng 01 năm 2002, Hội BTVH Champa đã đưa đội văn nghệ của mình để tham gia các buổi hội diễn văn nghệ truyền thống của các sắc dân thiểu số tại tiểu bang Cali. Các buổi hội diễn được tổ chức tại thành phố San Francisco và có rất nhiều sắc dân cùng tham gia như: Trung Hoa, Nhật, Ấn Độ, Thái Lan, Cam-bốt, v.v… Đội văn nghệ Champa đã biểu diễn màng múa quạt truyền thống để cùng thi thố tài năng với cộng đồng bạn và rất được khán thính giả vỗ tay khen ngợi.

4. Ngày 10 và 11 tháng 02 năm 2002, nhằm mồng một và mùng hai Tết năm Nhâm Ngọ, Hội BTVH Champa được Liên Hội Người Việt ưu tiên cho mượn một gian phòng để triển lãm các hàng thổ cẩm Chăm, các hình ảnh, tranh vẽ, và các sách báo có liên quan đến đời sống, văn hóa Chăm tại quốc nội cũng như hải ngoại. Ngoài ra đội văn nghệ của Hội cũng tham gia biểu diễn các màn múa truyền thống để phục vụ đồng hương Việt Nam trong mấy ngày Tết tại Fair Ground, San Jose.

5. Sau khi tham gia hội Tết nguyên đán, anh em Hội viên chuẩn bị tổ chức đón ngày Đầu năm Nhâm Ngọ theo Chăm lịch, được tổ chức vào Chủ Nhật, ngày 14 tháng 04 năm 2002, tại Hellyer Park, thuộc thành phố San Jose. Mấy năm trước, ngày Ilimo Kauk Thun được tổ chức tại Cunningham Park, năm nay Hội quyết chọn địa danh mới để khách vui xuân thưởng lãm những cảnh đẹp của công viên này, và cũng tạo điều kiện cho các cháu thanh thiếu niên chạy nhảy vui chơi thỏa thích. Lễ Hội cũng được tổ chức chu đáo như mọi năm, sau phần nghi lễ đón mừng năm mới, đến phần tặng quà đầu xuân cho các cháu thiếu niên, rồi đến phần tặng lịch Chăm cho đồng hương. Sau cùng là phần barbecure và văn nghệ cây nhà lá vườn. Lễ Hội bắt đầu từ 11 giờ sáng và kết thúc vào 4 giờ chiều cùng ngày.

6. Lễ Katê năm Nhâm Ngọ được tổ chức vào ngày 06 tháng 10 năm 2002 tại hội trường trên đường 2230 Quimby Road, San Jose. Lễ hội Katê năm nay được tổ chức thu hẹp hơn về số lượng khách tham dự, nhưng nghi lễ và thể thức vẫn giữ nguyên như mấy năm trước. Lễ hội đã khởi sự từ 11 giờ sáng đến 4 giờ chiều thì bế mạc.

7. Vào ngày 1 và 2 tháng 02 năm 2003, tức nhằm mùng một và mùng hai Tết Quí Mùi, Hội cử 1 ủy ban để lo thu xếp việc tham gia Hội chợ Tết Nguyên đán cùng Liên Hội Người Việt tại Fairground, San Jose. Gian hàng của Hội được trưng bày như mọi năm và rất được nhiều khách ghé thăm. Ngoài ra đội văn nghệ của Hội cũng tham gia biểu diễn múa truyền thống Chăm trong buổi lễ khai mạc Hội Tết trước lễ đài chính của Fairground.
8. Ngoài việc lo tổ chức các Lễ hội truyền thống cho đồng hương, Hội BTVH champa còn tổ chức khai giảng hai lớp học chữ Chăm cho các cháu thiếu niên Chăm vùng Sacramento và phụ cận. Các lớp chữ Chăm được khai giảng vào ngày 09 tháng 02 năm 2003 do thầy Quang phụ trách lớp 1 và thầy Thủ phụ trách lớp 2. Có khoảng 20 em học sinh ghi danh học lớp chữ Chăm trong niên học này. Mỗi tuần các em đến lớp học vào chiều Chủ Nhật từ 3 giờ đến 5 giờ tại tư gia bà Thiên Thị Liễu ở Sacramento. Quí vị phụ huynh nào muốn gởi con em đến học thì cứ thoải mái ghi tên và chở các em đến đúng ngày giờ qui định. Các con em của quí vị sẽ được giảng dạy một cách ân cần và miễn phí. Muốn biết thêm chi tiết xin liên lạc thầy Quang tại số phôn sau: (916) 394-0557.

9. Ngày 06 tháng 04 năm 2003, nhằm mùng 6 tháng giêng năm Quý Mùi theo Chăm lịch, Hội tổ chức đón mừng Lễ Ilimo Kauk Thun tại Cunningham Park thuộc San Jose. Lễ hội được tổ chức trân trọng như mọi năm, nhưng quà tặng cho các cháu thiếu niên nhi đồng được tăng thêm phần giá trị. Mỗi cháu tham dự được tặng quà phù hợp với từng lứa tuổi của các cháu. Hình lịch năm nay cũng được in đẹp và sống động hơn, hình các cô thiếu nữ Chăm đang múa chào mừng Lễ hội Katê tại Hoa Kỳ do Hội BTVH Champa tổ chức. Lễ hội Ilimo Kauk Thun bắt đầu từ 11 giờ sáng và kết thúc vào 4 giờ chiều cùng ngày.

10. Để khuyến khích việc học chữ Chăm của các cháu thiếu niên, Hội BTVH Champa kết hợp cùng Hội phụ huynh học sinh Chăm tại vùng Sacramento và phụ cận tổ chức Lễ phát thưởng cho các em học sinh học giỏi chữ Chăm vào lúc 3 giờ đến 4 giờ chiều Chủ Nhật ngày 01 tháng 06 năm 2003. Trong lễ phát thưởng có sự tham dự của ông Yassin Bá, ông Bá Đại Long, ông Dương Tấn Sở, ông Đắc William Kiết, và đầy đủ các phụ huynh học sinh cùng tham dự.

11. Song song với việc khuyến khích các cháu thiếu niên học giỏi tiếng Chăm, Hội BTVH Champa kết hợp với Hội phụ huynh học sinh Chăm vùng Sacramento và các vùng phụ cận tổ chức lễ phát thưởng cho các em học sinh học giỏi chương trình phổ thông tại các trường công lập của thành phố. Lễ phát thưởng được tổ chức vào lúc 3 giờ đến 5 giờ chiều ngày 27 tháng 07 năm 2003. Có khoảng 12 em học sinh được nhận giải thưởng. Trong đó 3 em đạt được điểm A về học lực, và 9 em còn lại đạt được điểm B về học lực của các môn học.

Trên đây là một số nét khái quát hoạt động của Hội BTVH Champa trong 3 năm vừa qua. Chắc chắn rằng Hội chúng tôi không tránh khỏi những thiếu sót trong quá trình phục vụ đồng hương trong các dịp lễ lớn của dân tộc. Mong quí đồng hương và quan khách tham dự Lễ hội niệm tình thông cảm. Hội chúng tôi sẵn sàng đón nhận mọi ý kiến góp ý và phê bình của quí đồng hương hầu tổ chức những Lễ hội truyền thống tốt đẹp hơn trong tương lai. Chúng tôi cũng xin quí đồng hương không vì những bất đồng giữa cá nhân với cá nhân, hay giữa gia đình này với gia đình nọ mà bỏ tham dự các lễ hội truyền thống của dân tộc. Bởi lẽ Hội BTVH Champa hoạt động nhằm mục đích để bảo tồn và phát huy văn hóa Champa, chứ không nhằm mục đích để phục vụ cho cá nhân hay gia đình nào. Hội BTVH Champa luôn coi trọng sự hiện diện của đồng hương trong các Lễ hội truyền thống là những đóng góp thiết thực nhất cho sự tồn vong của văn hóa bản sắc Champa. Mong gặp lại quí đồng hương trong các Lễ hội Ilimo Kauk Thun và Katê năm tới.

Yava Palei (Mùa Katê năm Quí Mùi 2003)

.

1,339 thoughts on “VÀI NÉT HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA NĂM 2001-2003

 1. CLINIQUE 倩碧線上購物官網。瀏覽Clinique倩碧官方網站,了解更多線上購物、護膚、彩粧、香氛及禮品詳情。通過過敏性測試,百分百不含香料。

 2. 雙眼皮手術、割雙眼皮、上眼皮手術、雙眼皮成形術、縫雙眼皮、訂書針雙眼皮、熟齡雙眼皮手術、眼瞼下垂手術等一些相關、似是而非或有爭議的事項的披露與討論。

 3. 來自瑞士的Teosyal®透明質酸,是由世界第三大以透明質酸為基礎的TEOXANE藥廠研發。Teosyal ®Redensity II® 是專門為眼部肌膚而設計的透明質酸。屬於半鏈結透明質酸的Redensity II® ,輕微吸濕力可減少水腫。 半鏈結透明質酸的柔軟度較高,於注射之後不會產主粒狀問題。可撫平中度皺紋,主要用於淚溝、額紋、手部填充、木偶紋、豐唇、耳珠、太陽穴、人中、面頰填充、虎紋

 4. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and all. However think about
  if you added some great photos or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and videos, this blog could
  definitely be one of the most beneficial in its field.
  Fantastic blog!

 5. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re
  just too wonderful. I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible.
  I can’t wait to read far more from you. This is actually
  a tremendous site.

 6. Howdy! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all
  your posts! Keep up the excellent work!

 7. I’m not sure why but this weblog is loading
  extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem
  still exists.

 8. I’m gone to inform my little brother, that he should also go to
  see this blog on regular basis to take updated from most recent news update.

 9. Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this website; this weblog contains amazing and in fact good material for visitors.

 10. May I just say what a comfort to discover a person that really knows what they’re discussing on the internet.
  You certainly understand how to bring an issue to
  light and make it important. More and more people
  really need to read this and understand this side of your story.
  It’s surprising you are not more popular given that
  you surely possess the gift.

 11. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get
  that “perfect balance” between user friendliness and appearance.
  I must say you have done a very good job with this.
  Also, the blog loads extremely fast for me on Safari.

  Outstanding Blog!

 12. Greate pieces. Keep posting such kind of information on your
  page. Im really impressed by your blog.
  Hello there, You have done a great job. I’ll definitely
  digg it and personally suggest to my friends.
  I’m sure they will be benefited from this site.

 13. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of
  house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.

  Reading this information So i’m satisfied to convey that I have
  a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed.

  I so much without a doubt will make certain to do not fail to remember this site and provides it a glance on a relentless basis.

 14. I’ve read a few good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.
  I surprise how so much attempt you set to make this
  kind of wonderful informative web site.

 15. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i
  was just curious if you get a lot of spam comments?

  If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest?

  I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

 16. Howdy! I could have sworn I’ve visited this blog before but after going through some of
  the posts I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly
  delighted I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 17. Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I will
  be waiting for your next write ups thanks once again.

 18. Hi, There’s no doubt that your website could possibly be having web browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in IE, it’s got
  some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up!
  Other than that, excellent blog!

 19. Woah! I’m really digging the template/theme of this
  site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance.

  I must say you have done a amazing job with this. In addition, the blog loads
  extremely fast for me on Opera. Superb Blog!

 20. Fine way of telling, and fastidious post to
  get information regarding my presentation focus, which i am going to convey in school.

 21. First of all I want to say excellent blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do
  not mind. I was interested to find out how
  you center yourself and clear your mind prior to writing.
  I’ve had a difficult time clearing my thoughts
  in getting my ideas out. I truly do enjoy writing however it
  just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted simply
  just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
  Thank you!

 22. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that
  I get actually enjoyed account your blog posts. Any
  way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you
  access consistently rapidly.

 23. Howdy! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my old room
  mate! He always kept chatting about this. I will forward this post
  to him. Fairly certain he will have a good read.

  Many thanks for sharing!

 24. great points altogether, you just gained a logo new reader.
  What may you recommend about your publish that you made
  a few days ago? Any certain?

 25. Heya! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone!

  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!

  Carry on the excellent work!

 26. Thanks for any other fantastic article. Where else may anyone
  get that type of information in such a perfect manner of writing?
  I’ve a presentation next week, and I’m on the search for such info.

 27. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your article seem to be running off the screen in Safari.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d
  post to let you know. The layout look great though!
  Hope you get the issue solved soon. Kudos

 28. Hello there! This article could not be written much better!
  Looking at this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this.
  I most certainly will forward this article to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 29. Hi my loved one! I wish to say that this post is amazing, great written and come with approximately all significant infos.

  I would like to peer extra posts like this .

 30. This piece of writing will assist the internet visitors for
  setting up new website or even a blog from start to end.

 31. We absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be just what
  I’m looking for. Do you offer guest writers to write content for you?
  I wouldn’t mind creating a post or elaborating on many of the subjects you write about here.
  Again, awesome web log!

 32. That is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Short but very accurate info… Thanks for sharing this one.
  A must read article!

 33. I do not know if it’s just me or if perhaps everybody
  else experiencing issues with your blog. It appears like some
  of the text in your content are running off the screen.
  Can someone else please provide feedback and
  let me know if this is happening to them as well? This may be a
  problem with my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Many thanks

 34. I’m not sure where you are getting your info, but great topic.

  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission.

 35. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning
  this write-up plus the rest of the site is very good.

 36. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless think of if you added some great photos or videos to give
  your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics
  and videos, this site could undeniably be one of the
  very best in its field. Fantastic blog!

 37. Asking questions are truly nice thing if you are not understanding something
  totally, however this article gives nice understanding
  yet.

 38. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re
  using? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you recommend a good web hosting provider at a honest price?
  Many thanks, I appreciate it!

 39. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said
  “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put
  the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab
  inside and it pinched her ear. She never wants to go back!

  LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 40. Amazing blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m planning to start my own website soon but I’m
  a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress
  or go for a paid option? There are so many options out there that
  I’m totally confused .. Any ideas? Appreciate it!

 41. Hi, I do believe this is an excellent site.

  I stumbledupon it 😉 I’m going to come back once again since I saved as a favorite it.

  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

 42. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just
  wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

 43. Its like you learn my thoughts! You seem to
  grasp a lot about this, such as you wrote the guide in it
  or something. I feel that you can do with some p.c.
  to force the message home a bit, but other than that, that is excellent blog.

  A great read. I will definitely be back.

 44. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how
  can i subscribe for a blog web site? The account aided me
  a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 45. Pretty part of content. I simply stumbled upon your site
  and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your weblog
  posts. Any way I will be subscribing for your feeds and even I success
  you get admission to consistently fast.

 46. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book
  in it or something. I think that you can do with some pics to drive
  the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog.
  A fantastic read. I will certainly be back.

 47. Great blog here! Also your website loads up fast! What host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as fast as yours lol

 48. Having read this I believed it was rather enlightening.

  I appreciate you finding the time and effort to put this information together.
  I once again find myself spending a significant amount
  of time both reading and posting comments. But so what, it was still
  worth it!

 49. Hi would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must
  say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you recommend a good internet hosting provider at a reasonable price?
  Thanks, I appreciate it!

 50. Great blog here! Also your website loads up very fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 51. Its like you read my mind! You appear to understand a lot approximately this, such as you wrote the ebook in it or something.

  I think that you simply can do with a few p.c.
  to pressure the message home a little bit, however other
  than that, this is excellent blog. An excellent read.
  I’ll certainly be back.

 52. Hi there, I found your blog by means of Google whilst searching for a
  similar matter, your web site got here up, it seems to be
  great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply became alert to your weblog via Google, and found that
  it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I’ll be grateful in case you proceed this in future. Lots of people shall be benefited out of your writing.
  Cheers!

 53. Hey very cool website!! Man .. Beautiful ..
  Superb .. I will bookmark your web site and take the feeds also?
  I am glad to search out numerous useful info here in the submit, we want
  work out extra techniques in this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 54. It’s truly very complicated in this active life to listen news on Television, therefore
  I only use internet for that reason, and get the most up-to-date news.

 55. Heya! I just wanted to ask if you ever have any problems
  with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and
  I ended up losing several weeks of hard work due to no backup.
  Do you have any solutions to protect against hackers?

 56. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve
  joined your feed and look forward to seeking more
  of your excellent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 57. Hi there, I discovered your site by way of Google at the same time as looking for a similar matter,
  your site came up, it appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, simply became aware of your weblog via Google, and found that it
  is truly informative. I am going to watch out for brussels.
  I will be grateful if you happen to proceed this in future.
  Numerous other people will probably be benefited out of your writing.
  Cheers!

 58. I am really loving the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any browser compatibility issues?

  A couple of my blog audience have complained about my site
  not working correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any recommendations to help fix this issue?

 59. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our
  community. Your website offered us with valuable info to work on.
  You’ve done an impressive job and our entire community will
  be grateful to you.

 60. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site.
  You have some really great posts and I believe I would be
  a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an email if interested. Kudos!

 61. Good way of telling, and good article to get information concerning
  my presentation focus, which i am going to present in university.

 62. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically tweet
  my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward
  to your new updates.

 63. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely
  donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll
  settle for book-marking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to new updates and will share this website
  with my Facebook group. Talk soon!

 64. Wonderful goods from you, man. I’ve bear in mind your stuff prior to and
  you’re just extremely magnificent. I actually like what you have
  acquired here, certainly like what you’re saying and the way through which you assert it.
  You’re making it entertaining and you still care for to
  stay it wise. I cant wait to learn much more from you.
  That is actually a wonderful website.

 65. Terrific work! This is the type of info that are meant
  to be shared across the web. Disgrace on the seek engines for now not positioning this submit higher!
  Come on over and talk over with my site . Thank you =)

 66. Exceptional post but I was wanting to know if you could write a litte more
  on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.
  Bless you!

 67. Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a
  paid option? There are so many choices out there that I’m totally
  overwhelmed .. Any recommendations? Many thanks!

 68. I think this is one of the most important
  information for me. And i am glad reading your article.
  But wanna remark on few general things, The web site style is wonderful, the articles is
  really great : D. Good job, cheers

 69. I do not even know how I finished up here,
  however I thought this submit was great. I do not know who you
  might be but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already.
  Cheers!

 70. Asking questions are really good thing if you are not understanding anything
  completely, but this post gives pleasant understanding even.

 71. Thanks on your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you might be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and may come back
  later in life. I want to encourage you to continue your great work,
  have a nice holiday weekend!

 72. Hi, i feel that i saw you visited my website so i got here to go back the desire?.I am attempting to to find
  issues to improve my website!I guess its good enough to make
  use of some of your concepts!!

 73. Hi there everyone, it’s my first pay a visit at this web page, and piece of writing is genuinely
  fruitful in favor of me, keep up posting such articles.

 74. Hi there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but
  I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to
  begin. Do you have any tips or suggestions? With thanks

 75. I believe what you published was actually very reasonable.
  However, what about this? suppose you composed a catchier post title?

  I am not suggesting your content isn’t good., but suppose you added a headline that makes people desire more?
  I mean VÀI NÉT HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA NĂM 2001-2003 – ILIMOCHAMPA is a little vanilla.

  You should glance at Yahoo’s front page and see how they
  create news titles to grab people interested.
  You might try adding a video or a picture or two to get people interested about what you’ve got to say.
  In my opinion, it could bring your posts a little livelier.

 76. You are so awesome! I do not believe I’ve truly read a single thing
  like that before. So good to discover someone with some genuine thoughts
  on this issue. Really.. many thanks for starting this up.
  This site is something that’s needed on the internet, someone with a little originality!

 77. It is perfect time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy.
  I have learn this submit and if I could I want to suggest
  you some fascinating issues or tips. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I wish to learn even more things approximately it!

 78. It’s really a cool and helpful piece of info. I’m
  happy that you shared this helpful info with us.
  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 79. fantastic put up, very informative. I ponder why
  the other specialists of this sector don’t understand this.
  You must proceed your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!

 80. This is very interesting, You are a very skilled blogger.

  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your
  wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 81. Heya! I’m at work browsing your blog from my new iphone 3gs!
  Just wanted to say I love reading through your blog
  and look forward to all your posts! Keep
  up the outstanding work!

 82. Good day! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
  There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thanks

 83. It’s not my first time to pay a quick visit this web page, i am visiting this
  site dailly and get pleasant data from here all
  the time.

 84. I believe what you composed made a ton of sense.
  But, think about this, suppose you were to create a awesome headline?
  I am not saying your information isn’t good, but what
  if you added a post title that makes people want more?

  I mean VÀI NÉT HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA NĂM 2001-2003 – ILIMOCHAMPA is a little vanilla.
  You could look at Yahoo’s home page and note how they create post titles
  to get viewers interested. You might add a video or a related picture
  or two to get readers excited about everything’ve got to say.
  In my opinion, it would bring your website a little bit more interesting.

 85. Hi there it’s me, I am also visiting this web page daily,
  this website is actually good and the people are genuinely sharing fastidious
  thoughts.

 86. My partner and I stumbled over here from a different web page
  and thought I should check things out. I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to exploring your web page again.

 87. My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s
  to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content available for you?

  I wouldn’t mind creating a post or elaborating on most of
  the subjects you write concerning here. Again, awesome web site!

 88. I’m extremely pleased to uncover this site. I want to
  to thank you for your time for this particularly wonderful read!!
  I definitely liked every part of it and i also have you bookmarked
  to check out new information on your site.

 89. Hi there every one, here every person is sharing these knowledge, thus it’s good to read this website, and I used
  to pay a visit this website every day.

 90. It is truly a nice and useful piece of info. I am glad that you shared
  this useful info with us. Please keep us informed like
  this. Thanks for sharing.

 91. Thanks for another fantastic post. Where else could anybody get that kind of information in such
  an ideal approach of writing? I have a presentation next week, and I’m on the search for
  such info.

 92. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely useful information specially the last part 🙂 I care for such info
  a lot. I was seeking this certain information for a long time.
  Thank you and good luck.

 93. Hey there I am so excited I found your weblog, I really found you by accident,
  while I was looking on Digg for something else, Nonetheless I am here now and
  would just like to say many thanks for a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent job.

 94. Good day I am so grateful I found your site, I really
  found you by mistake, while I was researching on Digg for something else,
  Nonetheless I am here now and would just like to say
  kudos for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to read through it all at the moment but I have bookmarked it
  and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more,
  Please do keep up the awesome b.

 95. My brother suggested I may like this web site.

  He was once totally right. This post actually made my day.
  You cann’t believe just how much time I had spent for this info!
  Thank you!

 96. Hey! Do you know if they make any plugins to assist
  with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
  Thanks!

 97. Appreciating the commitment you put into your site and detailed information you provide.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t
  the same out of date rehashed material. Excellent read!

  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my
  Google account.

 98. Great blog here! Additionally your website rather a lot up fast!

  What host are you using? Can I get your affiliate hyperlink in your host?
  I want my web site loaded up as quickly as yours lol

 99. Hi there, I desire to subscribe for this website to get most up-to-date updates, thus where can i
  do it please help.

 100. Hello! Would you mind if I share your blog with my facebook group?

  There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.

  Please let me know. Thanks

 101. We absolutely love your blog and find the majority of your post’s to
  be what precisely I’m looking for. can you offer guest writers to write content for you?
  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on many of the subjects you write
  about here. Again, awesome website!

 102. I have to thank you for the efforts you have put in penning
  this site. I’m hoping to view the same high-grade blog posts by you later on as well.
  In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog
  now 😉

 103. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am anxious about switching to
  another platform. I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

 104. Hello are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started
  and set up my own. Do you need any coding expertise to make
  your own blog? Any help would be really appreciated!

 105. Simply wish to say your article is as astounding.
  The clarity for your submit is just spectacular and i can assume you’re knowledgeable on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your feed to stay updated with coming near near post.
  Thank you a million and please continue the rewarding work.

 106. I’m not sure why but this site is loading extremely
  slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 107. Thanks for the marvelous posting! I truly enjoyed reading
  it, you will be a great author.I will always bookmark your blog
  and will eventually come back in the future. I want
  to encourage one to continue your great work, have a nice afternoon!

 108. I enjoy what you guys are usually up too. This sort of clever
  work and coverage! Keep up the great works guys I’ve included you guys to my personal blogroll.

 109. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made
  good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 110. Awesome blog you have here but I was curious if you knew of any message boards that cover the same topics
  talked about in this article? I’d really like to be a
  part of group where I can get responses from other experienced individuals that share the same
  interest. If you have any recommendations, please
  let me know. Cheers!

 111. I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
  I am quite sure I’ll learn many new stuff right here!
  Good luck for the next!

 112. An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who had
  been doing a little research on this. And he in fact bought me dinner simply because I stumbled upon it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending some time to discuss this matter here on your
  web page.

 113. I am really inspired together with your writing skills and also with the layout
  in your weblog. Is this a paid theme or did you customize it your
  self? Either way stay up the nice high quality writing, it is uncommon to
  see a nice weblog like this one nowadays..

 114. Have you ever thought about publishing an e-book
  or guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information.
  I know my visitors would value your work. If you are even remotely interested, feel free to
  send me an e mail.

 115. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you
  are not already 😉 Cheers!

 116. Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering if
  you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having
  difficulty finding one? Thanks a lot!

 117. I simply couldn’t go away your website before suggesting
  that I really enjoyed the usual info a person supply to your visitors?
  Is going to be back frequently in order to check out new posts

 118. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your
  blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with
  it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.

  Maybe you could space it out better?

 119. Hello, Neat post. There is a problem with your website
  in internet explorer, could check this? IE still is the market leader and a huge component
  of folks will omit your great writing due
  to this problem.

 120. I am curious to find out what blog system you are using?
  I’m having some minor security issues with my latest blog and I’d like to find something more risk-free.
  Do you have any suggestions?

 121. I have learn a few good stuff here. Certainly
  price bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to make this type of wonderful informative site.

 122. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you
  get a lot of spam remarks? If so how do you stop it,
  any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

 123. Hello there! This blog post could not be written much better!

  Going through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I’ll forward this post to him.
  Pretty sure he’ll have a good read. I appreciate you for sharing!

 124. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up something
  new from right here. I did however expertise several technical points
  using this site, since I experienced to reload the web site many times previous to
  I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement
  in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot
  more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again soon.

 125. hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here.
  I did however expertise some technical points using this website, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and
  marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email
  and could look out for much more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again very soon.

 126. I got this site from my pal who told me on the topic of this website and at the moment this time I am browsing this website and reading
  very informative posts at this time.

 127. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark
  your weblog and check again here regularly.

  I’m quite sure I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 128. I’m extremely impressed with your writing abilities as smartly as with the structure for your weblog.
  Is that this a paid topic or did you customize it your self?
  Anyway stay up the nice high quality writing, it is rare to see a nice weblog like this one these days..

 129. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was
  just wondering if you get a lot of spam responses?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything
  you can suggest? I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very
  much appreciated.

 130. It’s very straightforward to find out any topic on web as compared to textbooks, as
  I found this paragraph at this web page.

 131. Hi! I could have sworn I’ve been to this website before
  but after browsing through some of the post I realized it’s
  new to me. Nonetheless, I’m definitely glad I found it and
  I’ll be bookmarking and checking back often!

 132. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.

  Your website offered us with valuable information to work on. You
  have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 133. This is very interesting, You are a very skilled blogger.

  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I have shared your web site in my social
  networks!

 134. We are a group of volunteers and starting a new
  scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 135. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year
  old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed
  the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab
  inside and it pinched her ear. She never wants to go back!
  LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 136. Hello there, I discovered your site by means of Google at the same time as searching for
  a related subject, your site came up, it appears to be like good.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply was alert to your blog thru Google,
  and found that it is really informative. I am going to watch out for
  brussels. I’ll appreciate for those who proceed this in future.
  Lots of folks will be benefited out of your writing.

  Cheers!

 137. Hi! I’ve been following your web site for some time now and finally got
  the courage to go ahead and give you a shout out from Austin Texas!
  Just wanted to mention keep up the excellent work!

 138. This piece of writing will assist the internet visitors for building
  up new weblog or even a weblog from start to end.

 139. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like
  to shoot you an e-mail. I’ve got some suggestions
  for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.

 140. We’re a group of volunteers and starting a
  new scheme in our community. Your website offered us with valuable
  info to work on. You have done a formidable job and our whole community will be
  grateful to you.

 141. After I originally commented I appear to have
  clicked the -Notify me when new comments are added-
  checkbox and from now on whenever a comment
  is added I recieve four emails with the exact same comment.
  Perhaps there is an easy method you can remove me from that service?
  Thank you!

 142. Hello very cool blog!! Guy .. Excellent .. Superb ..

  I will bookmark your website and take the feeds additionally?
  I am satisfied to search out numerous useful info
  here in the submit, we’d like work out extra techniques in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 143. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful
  information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 144. obviously like your web-site however you have to test the spelling on quite a few of your posts.
  Several of them are rife with spelling problems and I
  find it very troublesome to tell the reality however
  I will certainly come again again.

 145. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like
  to send you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it grow
  over time.

 146. naturally like your web site however you need to check
  the spelling on quite a few of your posts.
  Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome
  to tell the truth nevertheless I will surely come again again.

 147. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this
  website. I’m hoping to see the same high-grade blog posts from you in the future as well.
  In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own site now 😉

 148. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that
  you could do with a few pics to drive the message
  home a little bit, but other than that, this is excellent blog.
  An excellent read. I’ll certainly be back.

 149. Hello! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months
  of hard work due to no backup. Do you have any solutions to protect against hackers?

 150. My partner and I absolutely love your blog and find a lot
  of your post’s to be just what I’m looking for. can you offer
  guest writers to write content to suit your needs?

  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a few of
  the subjects you write concerning here. Again, awesome
  weblog!

 151. Good day! This is kind of off topic but I need some advice
  from an established blog. Is it very hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any tips or suggestions? Cheers

 152. You’re so cool! I don’t suppose I’ve read a single thing like this before.
  So good to find someone with genuine thoughts on this topic.
  Really.. thanks for starting this up. This site is something
  that’s needed on the internet, someone with a little originality!

 153. This design is wicked! You certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent
  job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 154. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way
  keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog
  like this one nowadays.

 155. Greetings I am so grateful I found your blog page, I really found
  you by error, while I was researching on Bing for something else, Nonetheless I am here now and
  would just like to say thanks for a marvelous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it
  all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read
  a great deal more, Please do keep up the fantastic work.

 156. After I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment
  is added I recieve 4 emails with the exact same comment.
  Is there an easy method you can remove me from that service?

  Cheers!

 157. Thanks a bunch for sharing this with all folks you really recognise what you are
  talking about! Bookmarked. Kindly also visit my
  web site =). We can have a link trade agreement between us

 158. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a
  great blog like this one these days.

 159. It’s hard to come by knowledgeable people on this topic, but
  you sound like you know what you’re talking about!
  Thanks

 160. Hey there! I’m at work surfing around your blog from my new iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the superb work!

 161. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was
  curious what all is required to get setup?

  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 162. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied
  on the video to make your point. You obviously know what youre talking about,
  why throw away your intelligence on just posting videos to
  your blog when you could be giving us something informative to read?

 163. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the
  future. Many thanks

 164. I am not certain where you’re getting your info, however good topic.
  I needs to spend a while studying much more or figuring out more.
  Thank you for fantastic info I was in search of this information for my mission.

 165. whoah this blog is magnificent i like studying your posts.
  Keep up the good work! You recognize, many people are searching
  around for this info, you can aid them greatly.

 166. Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something
  unique. P.S Apologies for getting off-topic but
  I had to ask!

 167. I simply want to mention I am just very new to weblog and definitely loved this blog. Probably I’m going to bookmark your site . You surely have terrific well written articles. Kudos for sharing your blog.

 168. Hi! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely delighted I found it and
  I’ll be book-marking and checking back often!

 169. Please let me know if you’re looking for a article writer for
  your site. You have some really great posts and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please blast me an email if interested. Kudos!

 170. Hi there, I believe your blog could be having internet browser compatibility problems.
  When I take a look at your blog in Safari, it looks fine however,
  if opening in IE, it has some overlapping issues. I merely wanted to give
  you a quick heads up! Apart from that, fantastic website!

 171. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site.
  I am hoping to check out the same high-grade content from you in the future as well.
  In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now
  😉

 172. Hi there are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any coding expertise to make your own blog?

  Any help would be really appreciated!

 173. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people
  could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.
  Maybe you could space it out better?

 174. I’m truly enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and
  visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Superb work!

 175. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d
  like to shoot you an email. I’ve got some creative ideas for your
  blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look
  forward to seeing it develop over time.

 176. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Extremely helpful information specially the last part :
  ) I care for such information much. I was looking for this particular info for a long time.
  Thank you and good luck.

 177. I do believe all the concepts you have offered in your post.
  They are really convincing and will definitely work.

  Still, the posts are too quick for newbies. May just
  you please prolong them a bit from next time? Thanks for the post.

 178. Hello I am so grateful I found your blog page, I really found you by mistake, while I was browsing on Google for something else, Regardless I am here now and would just like to say thank you for a fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time
  to look over it all at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a lot more, Please
  do keep up the superb work.

 179. I do not know if it’s just me or if perhaps everyone
  else encountering issues with your website.

  It appears as though some of the written text on your
  posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback
  and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with
  my web browser because I’ve had this happen previously. Cheers

 180. Incredibly easily, the article is in reality the sweetest on this laudable topic. I agree with your conclusions and definitely will eagerly look forward to your approaching updates. Simply just saying thanks definitely will not simply be sufficient, for the enormous lucidity in your writing. I can promptly grab your rss feed to stay privy of any kind of updates. Nice work and also much success in your business efforts!

 181. Nice post. I find out some thing harder on distinct blogs everyday. It will always be stimulating to study content using their company writers and exercise something from their website. I’d would rather apply certain using the content in my weblog regardless of whether you do not mind. Natually I’ll provide you with a link with your web weblog. Many thanks for sharing.

 182. Wow, wonderful blog layout! How lengthy have you ever been running a blog for? you make running a blog glance easy. The total look of your web site is magnificent, well the content material!

 183. It’s really a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you just shared this helpful info with us.
  Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 184. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was
  a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you!
  However, how can we communicate?

 185. There are some attention-grabbing cut-off dates in this article however I don’t know if I see all of them center to heart. There may be some validity however I will take hold opinion until I look into it further. Good article, thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as effectively

 186. If some one wants to be updated with most recent technologies after that he must
  be go to see this web site and be up to date daily.

 187. This post provides clear idea in favor of the new users of blogging, that truly how to do blogging
  and site-building.

 188. I every time emailed this weblog post page to all my contacts, since if like to
  read it afterward my links will too.

 189. These are genuinely great ideas in regarding blogging. You have touched some good factors here.
  Any way keep up wrinting.

 190. Everything is very open with a clear explanation of
  the challenges. It was truly informative. Your website is very useful.
  Thanks for sharing!

 191. If you are going for best contents like I do, just
  visit this web site everyday as it gives quality contents, thanks

 192. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I’ve shared your website in my social networks!

 193. Excellent post. I was checking continuously this blog
  and I’m impressed! Very helpful information specifically
  the last part 🙂 I care for such information much.
  I was seeking this particular information for a very long time.
  Thank you and good luck.

 194. I blog frequently and I seriously appreciate your content.
  This article has really peaked my interest. I will book mark your website and keep checking for new information about once per week.
  I subscribed to your RSS feed too.

 195. Fastidious answer back in return of this matter with
  real arguments and describing the whole thing concerning that.

 196. Asking questions are in fact good thing if you are not
  understanding anything totally, but this article provides fastidious
  understanding even.

 197. I have to show my passion for your kind-heartedness in support of men and women who should have help with that matter. Your very own dedication to passing the message across came to be incredibly invaluable and have continually allowed workers much like me to reach their endeavors. Your personal invaluable facts can mean so much a person like me and still more to my peers. Thanks a lot; from each one of us.

 198. These are really wonderful ideas in on the topic of blogging.
  You have touched some pleasant factors here. Any way keep up
  wrinting.

 199. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I figured
  I’d post to let you know. The design and style look great though!
  Hope you get the issue fixed soon. Many thanks

 200. Valuable info. Fortunate me I found your web site by chance, and I am
  stunned why this accident did not took place earlier!
  I bookmarked it.

 201. Terrific post however I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.

  Cheers!

 202. Having read this I thought it was really informative.

  I appreciate you spending some time and energy to put this informative article together.
  I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and
  leaving comments. But so what, it was still worth it!

 203. I am curious to find out what blog system you’re utilizing?

  I’m having some minor security issues with my latest site and I’d like
  to find something more secure. Do you have any solutions?

 204. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I
  decided to check out your site on my iphone during lunch break.
  I enjoy the knowledge you provide here and can’t wait to take a
  look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great blog!

 205. Simply wish to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply cool and i could assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 206. This is ridiculous! I have gone on this site several times, trying to put the codes in, but whoever made this game is making sure no one wins.

 207. I am not positive the place you’re getting your info, but good
  topic. I needs to spend a while studying more or working out more.
  Thank you for excellent info I used to be on the lookout
  for this information for my mission.

 208. It’s nearly impossible to find well-informed people in this particular subject,
  however, you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 209. At this time it seems like Expression Engine is the top blogging platform
  out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using
  on your blog?

 210. Its like you read my mind! You seem to know so much
  about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with a few pics to drive the message
  home a bit, but instead of that, this is
  excellent blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 211. I was curious if you ever thought of changing the layout of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it
  better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.
  Maybe you could space it out better?

 212. You really make it seem really easy with your presentation but I to find this matter to be really one thing that I think I might by no means
  understand. It sort of feels too complicated and
  very vast for me. I’m taking a look ahead to your subsequent
  publish, I’ll try to get the hang of it!

 213. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossips and web and this is really frustrating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 214. Greetings there, just turned aware about your website through Yahoo and bing, and discovered that it’s seriously entertaining. I will like should you retain this.

 215. all the time i used to read smaller content that also clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading
  at this time.

 216. I just want to mention I’m all new to blogs and certainly savored you’re web site. More than likely I’m want to bookmark your site . You surely have good writings. Appreciate it for sharing your web page.

 217. I’ve learn some just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting.
  I surprise how much attempt you set to make this sort of great
  informative site.

 218. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I will definitely be back.

 219. great issues altogether, you simply gained a new reader. What may you recommend about your
  post that you just made a few days ago? Any sure?

 220. Hi there! This post couldn’t be written any
  better! Reading this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward
  this page to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thank you for sharing!

 221. Thank you a lot for sharing this with all people you
  actually know what you’re talking about! Bookmarked. Kindly also discuss with my website =).
  We can have a hyperlink change contract between us

 222. I have been browsing on-line more than 3 hours these days, but I never discovered any attention-grabbing article like yours.
  It is pretty worth sufficient for me. In my view, if all web owners and bloggers made just right content material as you probably did, the web will be a lot more useful than ever before.

 223. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any responses would be greatly appreciated.

 224. I’m not sure why but this blog is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this problem or is
  it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 225. When some one searches for his vital thing, so he/she needs
  to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

 226. For the reason that the admin of this site is working, no uncertainty very soon it will be
  famous, due to its quality contents.

 227. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new
  from right here. I did however expertise several technical points
  using this site, as I experienced to reload the web site
  lots of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances
  times will often affect your placement in google and could damage
  your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content.
  Make sure you update this again soon.

 228. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account
  your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement
  you access consistently fast.

 229. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that
  I have really enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 230. Unquestionably consider that which you said. Your favourite reason seemed to be on the web
  the simplest factor to be mindful of. I say to you, I
  certainly get irked even as people think
  about issues that they plainly don’t recognise about.
  You controlled to hit the nail upon the highest and outlined out the whole
  thing without having side effect , other people could take a signal.
  Will probably be again to get more. Thank you

 231. I absolutely love your blog.. Pleasant colors
  & theme. Did you build this amazing site yourself?
  Please reply back as I’m hoping to create my very own website
  and would like to learn where you got this from or exactly
  what the theme is named. Many thanks!

 232. Hello, Neat post. There’s a problem along with your site in web explorer, might test this?
  IE nonetheless is the market chief and a good portion of other folks will pass over your magnificent writing due
  to this problem.

 233. Excellent site you have here.. It’s hard to find high quality writing like yours these days.
  I truly appreciate people like you! Take care!!

 234. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox
  and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Cheers!

 235. Might be practically impossible to find well-educated readers on this niche, nevertheless you look like you comprehend the things that you’re preaching about! Thanks

 236. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 237. Howdy! I realize this is kind of off-topic but I needed to ask.
  Does building a well-established blog like yours require a lot
  of work? I am brand new to running a blog however I do write in my diary on a
  daily basis. I’d like to start a blog so I can share my experience and thoughts
  online. Please let me know if you have any
  ideas or tips for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

 238. Greetings! Very helpful advice within this
  article! It is the little changes that make the greatest changes.
  Many thanks for sharing!

 239. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was
  great. I do not know who you are but definitely you’re going
  to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 240. I got this site from my pal who informed me on the topic of this web
  site and now this time I am visiting this website and
  reading very informative content here.

 241. Hi, i think that i saw you visited my weblog so i came to
  “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok
  to use a few of your ideas!!

 242. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
  It’s always exciting to read content from other writers and use something from their websites.

 243. It happens to be the right time to make some schemes for the longer term. I’ve read through this piece of writing and if I could, I desire to suggest you a few worthwhile assistance.

 244. Usually I don’t learn article on blogs, however I wish to say
  that this write-up very compelled me to take a look at and do it!
  Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great post.

 245. Excellent site you have got here.. It’s hard to
  find quality writing like yours nowadays.

  I honestly appreciate people like you! Take care!!

 246. I just like the helpful info you provide to your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check once more right here frequently.
  I am somewhat certain I’ll be informed many new stuff right right here!
  Best of luck for the next!

 247. I like the valuable information you provide in your articles.
  I will bookmark your blog and check again here frequently.
  I’m quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here!

  Good luck for the next!

 248. Heya! I just wanted to ask if you ever have any issues with
  hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup.
  Do you have any solutions to stop hackers?

 249. Aw, this was a really good post. Taking a few minutes and actual effort to generate a superb article…
  but what can I say… I put things off a lot and don’t manage to get nearly anything done.

 250. I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts
  in this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site.
  Studying this information So i am satisfied to show that I’ve a very
  excellent uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I most certainly will make certain to do not fail to remember this website and provides it a look regularly.

 251. Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit yet again since i have
  bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich
  and continue to guide other people.

 252. You’ll find it mostly unattainable to see well-informed viewers on this niche, but you come across as like you be aware of the things that you’re indicating! Regards

 253. Hello would you mind stating which blog platform you’re working
  with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 254. Hello There. I discovered your weblog the usage of msn. This
  is an extremely neatly written article. I’ll be sure
  to bookmark it and return to learn more of your useful information. Thank you
  for the post. I’ll definitely comeback.

 255. I’m not sure exactly why but this web site is loading
  incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 256. This design is steller! You most certainly know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
  almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say, and more
  than that, how you presented it. Too cool!

 257. You’re so awesome! I do not suppose I’ve read a single thing like
  that before. So wonderful to find someone with original thoughts on this subject matter.
  Seriously.. thank you for starting this up. This site is one thing that is required on the web, someone with a
  little originality!

 258. You are so awesome! I do not suppose I’ve truly read something like this before.
  So good to discover somebody with a few unique thoughts on this topic.
  Seriously.. thanks for starting this up. This site is something
  that is required on the web, someone with a little originality!

 259. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely wonderful.
  I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it.

  You make it entertaining and you still care for to keep it wise.
  I cant wait to read far more from you. This is really a tremendous site.

 260. I would like to thank you for the efforts you have put
  in writing this website. I am hoping to check out the same high-grade content from you
  later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get
  my very own site now 😉

 261. Thanks for any other wonderful post. Where else may anyone get
  that kind of info in such an ideal method of writing? I have a presentation next week,
  and I’m on the look for such info.

 262. Definitely believe that that you said. Your favorite reason appeared to be at the internet the easiest factor to remember of.
  I say to you, I certainly get annoyed while other folks think about worries that they plainly don’t know about.
  You controlled to hit the nail upon the highest as neatly as outlined
  out the whole thing without having side effect , other people could take
  a signal. Will probably be again to get more. Thank you

 263. It can be practically impossible to encounter well-educated men and women on this theme, fortunately you appear like you comprehend the things you’re raving about! Thanks A Lot

 264. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s
  time to be happy. I’ve learn this put up and if I may I wish to counsel you
  some fascinating things or suggestions. Perhaps you can write subsequent articles referring to this article.
  I desire to learn more things about it!

 265. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like
  you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the
  message home a bit, but instead of that, this is great blog.
  A fantastic read. I will definitely be back.

 266. Thanks for the marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you are a great author.I will make certain to bookmark your blog and
  will come back from now on. I want to encourage you to definitely continue your great
  work, have a nice morning!

 267. Hi there! I could have sworn I’ve visited this web site before but after browsing
  through many of the articles I realized it’s
  new to me. Anyhow, I’m certainly delighted I came across it and I’ll be book-marking it and checking back often!

 268. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new
  initiative in a community in the same niche. Your blog provided
  us valuable information to work on. You have done
  a outstanding job!

 269. What’s up to all, the contents existing at this
  web page are truly awesome for people knowledge, well,
  keep up the nice work fellows.

 270. Hi everyone, it’s my first pay a quick visit at this site, and article is in fact fruitful designed for me, keep up
  posting such articles.

 271. Excellent article. Keep writing such kind of information on your site.
  Im really impressed by your blog.
  Hello there, You have performed an incredible job.
  I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends.
  I’m confident they will be benefited from this website.

 272. It is actually near impossible to encounter well-informed americans on this theme, however , you seem like you fully understand the things you’re covering! Appreciate It

 273. Everyone loves what you guys are up too. This kind of clever
  work and reporting! Keep up the very good works guys
  I’ve incorporated you guys to my own blogroll.

 274. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.

  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Appreciate it

 275. Normally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me
  to try and do so! Your writing taste has been amazed me.
  Thanks, quite great article.

 276. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.

  Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 277. Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but after
  I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr…
  well I’m not writing all that over again. Anyways, just
  wanted to say wonderful blog!

 278. Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in web explorer, may check this?
  IE nonetheless is the market chief and a big
  element of other people will omit your wonderful writing due to this
  problem.

 279. Your mode of explaining the whole thing in this post is
  actually pleasant, every one be able to easily know it, Thanks a lot.

 280. Woah! I’m really digging the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance”
  between user friendliness and visual appearance.
  I must say you have done a fantastic job with this. Also, the blog loads super
  quick for me on Internet explorer. Excellent Blog!

 281. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive
  a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.

  I know this is entirely off topic but I had to share
  it with someone!

 282. I got this web site from my buddy who shared with me on the topic of this web
  page and now this time I am browsing this site and reading very informative articles at this time.

 283. It can be practically not possible to come across well-advised visitors on this theme, nonetheless you come across as like you fully understand which you’re talking about! With Thanks

 284. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it
  but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it develop over time.

 285. I just desire to notify you that I am new to putting up a blog and absolutely valued your report. Most likely I am likely to bookmark your blog post . You seriously have extraordinary article blog posts. Admire it for giving out with us the best web document

 286. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However
  I am experiencing issues with your RSS. I don’t know the reason why I cannot subscribe to it.

  Is there anybody else having similar RSS issues?
  Anyone who knows the solution can you kindly respond?
  Thanks!!

 287. I’m really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any browser compatibility issues?
  A few of my blog audience have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks
  great in Firefox. Do you have any recommendations to help fix this problem?

 288. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i
  was just wondering if you get a lot of spam comments?

  If so how do you protect against it, any plugin or
  anything you can advise? I get so much lately it’s driving
  me insane so any assistance is very much appreciated.

 289. Hello everyone, it’s my first go to see at this web page,
  and article is in fact fruitful in support of me,
  keep up posting such content.

 290. It’s hard to come by educated people on this topic,
  but you seem like you know what you’re talking about!

  Thanks

 291. Hi! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it very hard to set up your own blog? I’m not
  very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where
  to begin. Do you have any points or suggestions? With thanks plenty of fish natalielise

 292. It is the best time to make a few plans for the longer term and it’s time to be happy.
  I have read this publish and if I could I desire to recommend you some interesting things or suggestions.
  Maybe you can write next articles relating to this article.
  I wish to learn more issues about it!

 293. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis.
  It’s always helpful to read through content from other authors and practice a little
  something from their web sites.

 294. You’ll find it practically impossible to encounter well-aware men and women on this issue, unfortunately you seem like you know what exactly you’re covering! Thanks A Lot

 295. Hey There. I found your blog using msn. That is a really smartly
  written article. I’ll be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful information. Thanks for the post.
  I will certainly return.

 296. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never
  seem to get there! Appreciate it

 297. I think this is one of the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The website style
  is perfect, the articles is really excellent : D. Good job,
  cheers

 298. I really intend to show you that I am new to posting and utterly adored your report. Most likely I am going to store your blog post . You literally have outstanding article materials. Appreciate it for giving out with us your very own internet site webpage

 299. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to
  be running off the screen in Internet explorer. I’m
  not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but
  I figured I’d post to let you know. The layout look great though!

  Hope you get the issue fixed soon. Many thanks

 300. I visited many websites except the audio quality for audio songs current at this
  web site is really fabulous.

 301. Have you ever thought about publishing an ebook or
  guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would really like
  to have you share some stories/information. I
  know my visitors would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 302. My spouse and I stumbled over here different page and thought
  I should check things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to finding out about your web page repeatedly.

 303. I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite sure I’ll learn lots of new stuff
  right here! Best of luck for the next!

 304. Heya there, just became aware about your blog through The Big G, and have found that it is genuinely entertaining. I’ll value in the event you continue on this informative article.

 305. Link exchange is nothing else except it is just placing
  the other person’s web site link on your page at appropriate place and
  other person will also do same in favor of you.

 306. My brother suggested I would possibly like this web site.
  He was once entirely right. This submit truly made my day.
  You can not believe simply how much time I had spent for
  this information! Thank you!

 307. I think the admin of this web page is truly working hard in favor of his web site, for the reason that here every material is
  quality based stuff.

 308. Greetings from Idaho! I’m bored at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break.

  I love the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m shocked at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyhow, excellent blog!

 309. Every weekend i used to go to see this web page, for the reason that i wish for enjoyment,
  for the reason that this this site conations genuinely
  nice funny information too.

 310. Thanks for a marvelous posting! I genuinely enjoyed reading
  it, you happen to be a great author. I will always bookmark your blog and definitely will come back down the road.
  I want to encourage yourself to continue your great posts, have a nice evening!

 311. Hey! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting
  a new initiative in a community in the same
  niche. Your blog provided us useful information to work on. You have
  done a wonderful job!

 312. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that
  automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking
  for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward
  to your new updates.

 313. Gday here, just became alert to your webpage through yahoo, and have found that it’s really helpful. I’ll value if you maintain this informative article.

 314. Hey there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post
  or vice-versa? My blog goes over a lot of the same topics
  as yours and I feel we could greatly benefit from each other.

  If you’re interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 315. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.

  Look advanced to far added agreeable from you! However,
  how can we communicate?

 316. What i do not realize is if truth be told how you’re not actually a lot more neatly-liked than you might
  be right now. You’re very intelligent. You realize thus significantly with regards
  to this topic, made me in my opinion imagine it from so many various angles.
  Its like men and women aren’t involved except it is something to accomplish
  with Girl gaga! Your individual stuffs great. All the time maintain it up!

 317. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted
  to say fantastic blog! natalielise pof

 318. I really desire to show you that I am new to wordpress blogging and pretty much enjoyed your write-up. More than likely I am likely to save your blog post . You definitely have great article information. Be Thankful For it for expressing with us your own url page

 319. Good day there, just became aware about your blogging site through Yahoo and bing, and found that it is very entertaining. I will like if you keep up this approach.

 320. I really wish to show you that I am new to having a blog and clearly liked your article. Very possible I am probably to store your blog post . You undoubtedly have fabulous article information. Acknowledge it for discussing with us your very own internet site write-up

 321. It really is near unattainable to encounter well-informed parties on this content, still you look like you fully understand what you’re talking about! Appreciate It

 322. I simply wish to show you that I am new to putting up a blog and clearly liked your article. Likely I am probably to bookmark your blog post . You literally have outstanding article material. Be Grateful For it for share-out with us your own internet write-up

 323. It’s in reality a great and helpful piece of information. I’m satisfied that you
  shared this useful information with us. Please stay us informed like this.
  Thanks for sharing.

 324. Might be mostly unthinkable to see well-educated men or women on this content, nevertheless you appear like you be aware of those things you’re talking about! Appreciate It

 325. Hey there! I just wanted to ask if you ever have
  any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of
  hard work due to no back up. Do you have any solutions to prevent hackers?

 326. Just wish to say your article is as amazing. The clarity to your publish is just nice and i could assume you’re an expert on this subject.

  Fine together with your permission let me to grasp your feed to stay updated with coming near near post.
  Thank you one million and please continue the rewarding work.

 327. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation?
  My blog has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but
  it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement.

  Do you know any methods to help stop content from being ripped off?
  I’d genuinely appreciate it.

 328. What i don’t understood is in fact how you’re now not really a lot more neatly-liked than you may
  be right now. You are very intelligent. You realize therefore considerably when it comes to
  this matter, made me personally consider it from a lot of varied angles.

  Its like men and women are not interested unless it is something to accomplish with Woman gaga!
  Your own stuffs outstanding. All the time take care of it up!
  natalielise plenty of fish

 329. I am curious to find out what blog system you have been working with? I’m having some small security problems with my latest website and I would like to find something more secure. Do you have any solutions?

 330. HelloHey thereHeyGood dayHowdyHi thereHello thereHi! Would you mind if I share your blog with my facebooktwitterzyngamyspace group? There’s a lot of peoplefolks that I think would really enjoyappreciate your content. Please let me know. ThanksCheersThank youMany thanks

 331. Good day! I just would like to offer you a huge thumbs up for your great information you have got right here on this post. I will be coming back to your website for more soon.

 332. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays.

 333. Do you mind if I quote a couple of your articles as
  long as I provide credit and sources back to your webpage? My blog site
  is in the exact same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this ok with you. Thanks!

 334. How long does a copyright last on newspaper articles?. . If a service copies newspapers articles and then posts it in a database on the Internet, is there also a copyright on the Internet content?.

 335. I’m now not sure the place you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time studying more or figuring out more. Thank you for great information I used to be in search of this info for my mission.

 336. Just want to say your article is as astonishing. The clearness to your
  publish is simply great and i could think you are knowledgeable on this subject.
  Well along with your permission let me to seize your feed to
  keep updated with drawing close post. Thanks 1,000,000 and
  please carry on the rewarding work.

 337. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you make this website yourself or did you hire someone to do
  it for you? Plz answer back as I’m looking
  to design my own blog and would like to find out where u got this from.

  many thanks

 338. Attractive element of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to claim that
  I acquire actually enjoyed account your weblog
  posts. Any way I’ll be subscribing on your feeds and
  even I success you get entry to constantly fast.

 339. Short Haircuts You Should Try for Fine Straight Hair Kate Bosworth Bob hairstyles are in trends lately and side parted bobs are great for every occasions. Pixie Cut 2020. Here is a stylish pixie cut with platinum hair color and shaved sides. https://shorthaircutsmodels.com/short-haircuts-you-should-try-for-fine-straight-hair/ We love these latest Short Haircuts You Should Try for Fine Straight Hair, check our gallery below and choose your next short haircut here! If you’ve got fine hair, each individual strand is relatively small in diameter.

 340. Short Haircuts Models, the best seasons for short hairstyles for women in 2019 and 2020. Short hairstyles were definitely bombed this year and were very popular. You can be a brunette woman or a blonde, no matter. https://shorthaircutsmodels.com/short-haircuts/ If you want to create an amazing hair design, you should listen to our suggestions. Short Hairstyles Models tend to always be around the world for a long time.

 341. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital
  to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Any way I will be subscribing to your feeds
  and even I achievement you access consistently rapidly.

 342. Very interesting topic, thank you for posting. “The deepest American dream is not the hunger for money or fame it is the dream of settling down, in peace and freedom and cooperation, in the promised land.” by Scott Russell Sanders..

 343. Short haircuts for ladies with round faces, know the cutest short haircuts which look best on your round face shape. The best short haircuts for ladies with round faces. One thing for sure pixie cuts and bob hairstyles are hair trends of recent years. There are a lot of bob haircuts for short hairdos that you can choose. Short haircuts for round faces exist to help slim a feature that makes many women self conscious. Take this idea as a basic one when styling your short hair for a super flattering look. It’s believed that hairstyles with rounded shapes aren’t good for round faces.

 344. I enjoy what you guys are up too. This type of clever
  work and exposure! Keep up the terrific works guys
  I’ve included you guys to blogroll.

 345. Thanks a bunch for sharing this with all folks you really recognise what
  you are talking about! Bookmarked. Kindly additionally consult with my site =).
  We can have a link exchange contract between us

 346. Can I simply say what a relief to find a person that truly
  understands what they are talking about on the web. You actually realize how to
  bring an issue to light and make it important. More people ought to read this and
  understand this side of your story. It’s surprising you
  are not more popular given that you certainly possess
  the gift.

 347. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis.
  It will always be interesting to read articles from other
  writers and use a little something from other sites.

 348. Hello there! This blog post could not be written much better!
  Going through this article reminds me of my
  previous roommate! He continually kept talking about this.

  I’ll forward this post to him. Pretty sure he’s going to
  have a good read. I appreciate you for sharing!

 349. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it’s
  rare to see a great blog like this one these days.

 350. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book
  in it or something. I think that you can do with some pics
  to drive the message home a little bit, but instead of that, this is excellent
  blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 351. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to
  come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Outstanding work!

 352. Web Tasarim ve SEO hizmetlerinde web macaw Kurumsal web tasarim firmasi MediaClick Istanbul, SEO ve mobil uyumlu profesyonel web site tasarimlari, web yazilimlari ile web sitesi tasarim. Grimor, kurulusundan beri sizlere özel tasarim ve web hizmetleri vermektedir. Web tasarim ihtiyaçlariniz için en dogru adres Grimor.com Web tasarim Istanbul’da en kaliteli firmalarin basinda gelen firmamiz sadece web tasarim degil ayni zamanda Istanbul Seo Firmasi olarak da hizmet vermekte. Profesyonel web tasarim hizmetleri sunan, Biltek Web Tasarim sirketi ile kusursuz bir web sitesi tasarimina sahip olacaksiniz.

 353. Web Tasarim ve SEO hizmetlerinde web macaw Kurumsal web tasarim firmasi MediaClick Istanbul, SEO ve mobil uyumlu profesyonel web site tasarimlari, web yazilimlari ile web sitesi tasarim. Grimor, kurulusundan beri sizlere özel tasarim ve web hizmetleri vermektedir. Web tasarim ihtiyaçlariniz için en dogru adres Grimor.com Web tasarim Istanbul’da en kaliteli firmalarin basinda gelen firmamiz sadece web tasarim degil ayni zamanda Istanbul Seo Firmasi olarak da hizmet vermekte. Profesyonel web tasarim hizmetleri sunan, Biltek Web Tasarim sirketi ile kusursuz bir web sitesi tasarimina sahip olacaksiniz.

 354. Short Haircuts Models, There’s no going back once you commit to the short hairstyle so how are you. Celebrity inspired short haircuts and hairstyles to try. https://shorthaircutsmodels.com/ Our short hairstyles and short haircuts to inspire your next salon. Top model Maria Borges stunned in this sleek straight crop at the. From to Moss see the models who have made a career statement with short hair. The model approved haircuts were made for standing out. Check out our edit of the best celeb hairstyles for short hair for all the. Seriously short and peroxide blonde looks epic on model. These are the best short haircuts for men to get in 2019. We cover all types of fade haircuts crop haircuts classic short haircuts for men and cool quiff haircuts.

 355. Hello! This post couldn’t be written any better! Reading this
  post reminds me of my previous room mate! He always kept
  talking about this. I will forward this page to him.
  Pretty sure he will have a good read. Many thanks for
  sharing!

 356. Hi there! This post could not be written much better!
  Looking through this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this.
  I most certainly will send this information to him.
  Fairly certain he will have a great read. Thanks for sharing!