VÀI NÉT HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA NĂM 2001-2003

I. TÌNH HÌNH CHUNG

Kể từ khi được thành lập vào tháng 02 năm 1998, hằng năm Hội đã và đang cố gắng thực hiện 2 mục tiêu chính mà Hội đề ra. Thứ nhất, tổ chức Lễ Hội Ilimo Kauk Thun và phát hành Lịch Chăm cho đồng hương nhân ngày đầu năm của dân tộc. Thứ hai, tổ chức Lễ Hội Katê truyền thống và xuất bản Đặc San Vijaya. Mặc dù Lễ Hội Ilimo Kauk Thun chưa được tổ chức trọng thể cho lắm so với Lễ Hội Katê nhưng cũng giúp cho đồng hương Champa còn tự nhận mình là con dân Chăm được an ủi phần nào trong những ngày đầu xuân tại xứ người. Bởi lẽ tại đất nước Hoa Kỳ mọi sắc dân đều có cộng đồng riêng để duy trì và phát huy văn hóa bản sắc của dân tộc mình, đều tổ chức ngày Đầu năm, hay ngày Tết cho chính cộng đồng họ.
Lẽ nào người Chăm lại không có ngày Đầu năm mà cứ chờ ngày Đầu năm của các sắc dân khác để mong tham dự mãi sao!

May thay Hội được ra đời tại Hoa Kỳ, nơi mà quyền tự do cá nhân, tự do phát biểu ý kiến, và tự do hội họp được tôn trọng nên Hội được tồn tại và phát triển đến ngày nay. Mặc dù tôn chỉ của Hội đã công khai chỉ rõ: mục đích của Hội là bảo tồn và phát huy truyền thống văn hóa Chăm, ngoài ra Hội không có tham vọng chính trị gì khác. Thế nhưng, các thành viên của Hội luôn bị quấy rầy khi họ có công việc cần thiết về Việt Nam để thăm mồ mã tổ tiên, thăm ông bà cha mẹ già còn kẹt ở quê nhà. Họ luôn bị công an Việt Nam hỏi han, theo dõi, thậm chí một số thành viên còn bị chất vấn về tình hình sinh hoạt của Hội tại Hoa Kỳ. Chúng tôi không hiểu vì sao chính quyền Việt Nam lại quan tâm cho kiều bào Chăm như vậy? Và chúng tôi cũng không hiểu họ muốn gì ở đồng bào Chăm nơi hải ngoại, có chăng họ muốn chúng tôi phải nằm yên để con cháu của chúng tôi sớm quên đi cội nguồn của dân tộc Chăm bất hạnh này?

May thay nhờ sự tiến bộ vượt bực của các ngành khoa học kỹ thuật, đặc biệt là công nghệ tin học đã và đang trợ giúp đồng bào Chăm nghèo nàn lạc hậu này có cơ may gần gũi và hiểu biết nhau hơn. Người Chăm ở Việt Nam, Hải Nam, Cam-bốt, Thái Lan, Mã Lai, Nam Dương, cũng như ở rải rác khắp nơi trên thế giới, từ nay họ có thể liên lạc với nhau qua các mạng lưới Internet, qua trang nhà (Home page) của Hội Bảo Tồn Văn Hóa Champa – www.khikilimochampa.org, hay qua trang nhà của một số hội đoàn Chăm khác, chẳng hạn của nhóm Cham youth – www.chamyouth.com, một cách dễ dàng và ít tốn kém. Đây là một việc làm mà cách đây không lâu, không có người Chăm nào dám mơ ước để nối kết vòng tay giữa các đồng hương Chăm lại với nhau. Bởi lẽ người Chăm nghèo nàn lạc hậu làm sao có đủ khă năng để phát thanh hay truyền hình cho đồng hương Chăm bị lưu lạc khắp hoàn cầu. Đối với các tổ chức hay hội đoàn Quốc tế thì Champa hãy còn là đề tài bỏ ngõ, không có gì hấp dẫn cho lắm để họ phải quan tâm. Nếu có chăng chỉ là những tổ chức tôn giáo muốn truyền đạo, lôi kéo đồng bào Chăm bỏ đạo và theo họ để có gạo mà ăn. Từ khi lập trang nhà, Hội BTVH Champa đã nhận nhiều thư điện tử (e-mail) của các đồng hương Chăm từ khắp nơi có đồng bào Chăm sinh sống gởi đến để tìm hiểu, thăm hỏi các vấn đề liên quan đến văn hóa xã hội Chăm ngày nay. Nhờ trang web, Hội đã thông tin kịp thời đến đồng hương Chăm trên toàn thế giới về những ngày tháng quan trọng trong năm của dân tộc, chẳng hạn ngày Ilimo Kauk Thun (tức ngày đầu năm theo lịch Chăm), ngày Đại lễ Katê (tức ngày tưởng nhớ các bậc tiền nhân, các anh hùng liệt sĩ, các chư vị đã có công với lịch sử, văn hóa dân tộc Champa). Nhiều đồng hương Chăm, mặc dù không đến tham dự được Lễ Hội Ilimo Kauk Thun do Hội BTVH Champa tổ chức tại Hoa Kỳ, họ đã gởi thư chúc mừng năm mới đến đồng hương Chăm trên toàn cầu. Nhiều đồng hương Chăm cư ngụ tại những quần đảo xa xôi bên kia bờ Thái Bình Dương, chẳng hạn ở Hải Nam (Trung Hoa) hay Nam Dương, mặc dù không đến tham dự được Lễ Hội Katê do Hội BTVH Champa tại Hoa Kỳ mời gọi, họ cũng sốt sắng gởi những lời ghi ơn sâu xa đối với Tiền Nhân suốt mùa lễ có ý nghĩa lịch sử này. Có những đồng hương cũng đã dành một phút mặc niệm cầu xin cho vong linh của Tiền Nhân Chăm luôn phù hộ tiếp sức cho đồng hương để gìn giữ di sản văn hóa của tổ tiên. Hội BTVH Champa thành thật cám ơn quí đồng hương ở gần hay xa đã gởi lời chúc mừng năm mới trong ngày đầu năm hay những lời tri ân Tiền Nhân Champa trong ngày Lễ hội Katê. Hội chúng tôi thật sự được khích lệ và động viên tinh thần từ những lời chúc mừng và an ủi của quí đồng hương.

Tuy được hoạt động trong một môi trường tương đối thuận lợi tại Hoa Kỳ, được tự do hành động theo năng lực của mình, được tiếp cận những thành quả tiến bộ của nền khoa học kỹ thuật hiện đại, đặc biệt là mạng lưới Internet, Hội cũng gặp vô vàn khó khăn trong bước đường bảo tồn văn hóa truyền thống của dân tộc. Khó khăn hàng đầu vẫn là khó khăn về nhân sự và tài chính. Với số dân ít ỏi mà lại định cư rải rác khắp các tiểu bang Hoa Kỳ, thành ra Hội rất khó khăn trong việc vận dụng nhân lực và vật lực để xây dựng một cộng đồng Chăm hải ngoại vững mạnh có khả năng mở ra những trường lớp để dạy tiếng mẹ đẻ cho con cháu. Hội muốn tổ chức các ngày Lễ Hội truyền thống có qui mô ngày càng lớn hơn nhưng không thực hiện được. Thứ nhất là thiếu diễn viên, thiếu đạo diễn, thiếu đồng hương tham dự vì ở quá cách xa nhau. Thứ hai là thiếu các mạnh thường quân ủng hộ tài chánh. Các gia đình người Chăm sinh sống tại Hoa Kỳ đa số là đủ ăn, nếu có dư giả chút đỉnh là dành dụm để gởi về giúp đỡ thân nhân còn kẹt lại ở Việt Nam. Thành ra việc đóng góp tài chánh từ đồng hương để giúp phát triển cộng đồng còn rất là hạn chế. Kế đến phải thừa nhận rằng khả năng ngoại giao của các thành viên của Hội còn yếu kém. Hội chưa mở rộng quan hệ giao tế với các cộng đồng bạn địa phương, chẳng hạn như cộng đồng người Mỹ gốc Hoa hay gốc Nhật; hay từ các tổ chức chính quyền địa phương như chính quyền thành phố hay quận hạt v.v… Đó là những nguyên nhân khiến Hội chưa phát triển vững mạnh.

Nhìn chung, trong những năm vừa qua tuy Hội chưa gặt hái được những thành quả gì lớn lao cho lắm, nhưng cũng đóng góp một phần nhỏ mọn công sức của mình vào sự nghiệp gìn giữ và bảo tồn di sản văn hóa của Tiền Nhân tại hải ngoại này.
II. Các hoạt động nổi bật trong năm 2001-2003

Mặc dù chưa thành công trong việc lôi cuốn đồng hương tham gia đông đảo các lễ hội lớn của dân tộc, Hội BTVH Champa luôn cố gắng duy trì những thành tích đã đạt được trong 5 năm qua, hầu kiến tạo những lễ hội này thành những nếp sống văn hóa không thể thiếu được của các gia đình người Mỹ gốc Chăm. Chẳng hạn, đã là người Chăm chúng ta không thể nào không biết ngày Đầu năm của dân tộc, hay là chúng ta cần khuyến khích đồng hương treo lịch Chăm để biết các ngày tháng quan trọng của dân tộc, chẳng hạn như ngày Đại lễ Katê, tháng Ramưvan của đồng bào Chăm theo đạo Bà-ni hay Islam, v.v…

Sau đây là một vài nét hoạt động nổi bật mà các thành viên của Hội đã thực hiện được từ Lễ Hội Katê năm 2001 đến Lễ hội Ilimo Kauk Thun năm 2003 (chúng tôi có kèm theo hình ảnh để quí độc giả tham khảo).

1. Với số thành viên khiêm tốn, Hội BTVH Champa đã tổ chức thành công Lễ hội Katê năm Tân Tỵ vào ngày 21 tháng 10 năm 2001 (theo Dương lịch) tại hội trường trên đường 12 North First Street, thuộc thành phố San Jose, tiểu bang California. Cũng như mọi năm, Lễ Hội Katê năm nay gồm hai phần: phần nghi lễ và phần văn nghệ truyền thống.

– Phần nghi lễ: trước khi vào buổi lễ, MC Bá Trung Thiệu, người điều khiển chương trình bằng tiếng Chăm, và Kiều Thị Châu, người điều khiển chương trình bằng tiếng Việt, mời quan khách và đồng hương đứng lên để chuẩn bị làm lễ Tưởng Nhớ Các Bậc Tiền Nhân. Kế đến MC mời hai thân hào nhân sĩ, năm nay gồm có ông Yassin Bá và Ông Đặng Chánh Anh, bước lên trước lễ đài để chuẩn bị khiêng vòng hoa dâng lên Đài Tưởng Nhớ Các Bậc Tiền Nhân. Sau khi hai vị nhân sĩ đặt xong vòng hoa, MC mời quí đồng hương già trẻ, trai gái, đồng thanh hát bài dân ca Khik bhum Pasai để không bội ước công ơn của Tiền Nhân, tiếp đến MC mời quan khách và đồng hương dành một phút mặc niệm để tưởng nhớ đến công ơn Tiền Nhân. Một phút mặc niệm trôi qua. MC mời quan khách và đồng hương an tọa. Tiếp đến, Ông Đắc Hữu Thiên, Chủ Tịch Hội thay mặt Hội BTVH Champa đọc diễn văn khai mạc Lễ Hội và gởi lời chúc mừng Katê đến đồng bào Chăm ở Việt Nam cũng như đồng bào Chăm ở khắp nơi trên thế giới. Tiếp đến là phần trình bày mục đích và ý nghĩa ngày Katê của Ông Yassin Bá, Chủ Tịch Hội Đồng Lãnh Đạo Nghi Lễ truyền thống, giải thích tường tận mục đích và ý nghĩa của Lễ Hội Katê từ lúc ban sơ đến hiện tại, kế đến là phần đọc tiểu sử Bà Quốc Mẫu Po Inư Nagar của Bà Từ Thi. Theo tương truyền Po Inư Nagar là vị Quốc vương đầu tiên của vương quốc Champa. Sau cùng là phần phát biểu cảm tưởng của các quan khách tham dự Lễ Hội.

Đặc biệt trong Lễ Hội Katê năm 2001, Hội chúng tôi rất lấy làm phấn khởi được đón tiếp các vị khách quí đại diện cho một số hội đoàn Việt Nam, như Ông Lại Đức Hùng, tổng thư ký Liên Hội Người Việt Vùng Bắc Cali, Ông Nguyễn Hữu Đản, đại diện cộng đồng người Việt vùng Bắc Cali. Và một số đại diện của các cơ quan truyền thông, báo chí trong vùng, như ông Luật Sư Nguyễn Văn Tâm, Chủ nhiệm kiêm chủ bút Nhật Báo Saigon – USA, nhà báo Duy Văn v.v… Sự hiện diện của quí vị là một niềm khích lệ lớn đối với cộng đồng Chăm nhỏ bé của chúng tôi.

– Phần văn nghệ truyền thống:
Cũng như mọi năm sau phần nghi lễ, quan khách và đồng hương được mời dùng bữa cơm trưa thân mật, và sau đó là phần văn nghệ cây nhà lá vườn. Đặc biệt trong phần văn nghệ truyền thống năm nay, có sự góp mặt của Ca sĩ Chế Linh, một nam danh ca Việt Nam gốc Chăm. Chế Linh đã cống hiến cho khán thính giả những bài hát cả tiếng Chăm lẫn tiếng Việt. Chế Linh được khán thính giả hoan nghênh nồng nhiệt và được yêu cầu hát liên tiếp 3 bài. Ngoài ra có đôi song ca bài Sa-ai Avăl adei Ahier (tạm dịch Anh Bà-ni em Bà-la-môn) cũng được khán thính giả hoan nghênh nồng nhiệt, nhờ tài năng diễn xuất rất hay của Từ Duy và Qua Ức Thi Thảo. Buổi văn nghệ truyền thống cũng giúp đồng hương Chăm khuây khỏa phần nào sau bao ngày xa cách và nhớ nhung quê hương.
Trong Lễ Hội Katê năm 2001, Hội cũng ra mắt Đặc San Vijaya số 03. Mỗi quan khách và đồng hương tham dự Lễ hội được biếu tặng 1 cuốn Đặc San để làm quà lưu niệm nhân ngày Lễ.
Lễ Katê năm 2001 được coi là Lễ hội tổ chức tương đối thành công của Hội BTVH Champa từ khi thành lập đến nay. Lễ Hội khởi sự vào lúc 11:30 sáng và bế mạc vào lúc 4:30 chiều cùng ngày.

2. Sau Lễ Hội Katê năm 2001, Hội BTVH Champa tham gia giúp đỡ ca sĩ Chế Linh thực hiện chương trình Đông Dương Nhạc Hội để ra mắt CD nhạc Chăm đầu tiên tại hải ngoại. Đại nhạc hội được tổ chức tại hội trường của khách sạn WYNDHAM, trên đường 1350 North First Street, thuộc thành phố San Jose, từ 3 giờ chiều đến 6 giờ chiều ngày 18 tháng 11 năm 2001. Đại nhạc hội được sự góp mặt của các ca sĩ chuyên nghiệp Việt Nam đến từ Los Angeles cùng với sự đóng góp của hai đội văn nghê Champa, một đội của hội BTVH Champa, một đội của Hội Văn Hóa truyền thống Champa. Đại nhạc hội đã thu hút được đông đảo đồng hương Việt Nam mua vé vào cửa thưởng thức chương trình văn nghệ. Nhân dịp này, đồng hương Việt Nam có cơ hội hiểu thêm về âm nhạc nghệ thuật Champa.

3. Vào trung tuần tháng 01 năm 2002, Hội BTVH Champa đã đưa đội văn nghệ của mình để tham gia các buổi hội diễn văn nghệ truyền thống của các sắc dân thiểu số tại tiểu bang Cali. Các buổi hội diễn được tổ chức tại thành phố San Francisco và có rất nhiều sắc dân cùng tham gia như: Trung Hoa, Nhật, Ấn Độ, Thái Lan, Cam-bốt, v.v… Đội văn nghệ Champa đã biểu diễn màng múa quạt truyền thống để cùng thi thố tài năng với cộng đồng bạn và rất được khán thính giả vỗ tay khen ngợi.

4. Ngày 10 và 11 tháng 02 năm 2002, nhằm mồng một và mùng hai Tết năm Nhâm Ngọ, Hội BTVH Champa được Liên Hội Người Việt ưu tiên cho mượn một gian phòng để triển lãm các hàng thổ cẩm Chăm, các hình ảnh, tranh vẽ, và các sách báo có liên quan đến đời sống, văn hóa Chăm tại quốc nội cũng như hải ngoại. Ngoài ra đội văn nghệ của Hội cũng tham gia biểu diễn các màn múa truyền thống để phục vụ đồng hương Việt Nam trong mấy ngày Tết tại Fair Ground, San Jose.

5. Sau khi tham gia hội Tết nguyên đán, anh em Hội viên chuẩn bị tổ chức đón ngày Đầu năm Nhâm Ngọ theo Chăm lịch, được tổ chức vào Chủ Nhật, ngày 14 tháng 04 năm 2002, tại Hellyer Park, thuộc thành phố San Jose. Mấy năm trước, ngày Ilimo Kauk Thun được tổ chức tại Cunningham Park, năm nay Hội quyết chọn địa danh mới để khách vui xuân thưởng lãm những cảnh đẹp của công viên này, và cũng tạo điều kiện cho các cháu thanh thiếu niên chạy nhảy vui chơi thỏa thích. Lễ Hội cũng được tổ chức chu đáo như mọi năm, sau phần nghi lễ đón mừng năm mới, đến phần tặng quà đầu xuân cho các cháu thiếu niên, rồi đến phần tặng lịch Chăm cho đồng hương. Sau cùng là phần barbecure và văn nghệ cây nhà lá vườn. Lễ Hội bắt đầu từ 11 giờ sáng và kết thúc vào 4 giờ chiều cùng ngày.

6. Lễ Katê năm Nhâm Ngọ được tổ chức vào ngày 06 tháng 10 năm 2002 tại hội trường trên đường 2230 Quimby Road, San Jose. Lễ hội Katê năm nay được tổ chức thu hẹp hơn về số lượng khách tham dự, nhưng nghi lễ và thể thức vẫn giữ nguyên như mấy năm trước. Lễ hội đã khởi sự từ 11 giờ sáng đến 4 giờ chiều thì bế mạc.

7. Vào ngày 1 và 2 tháng 02 năm 2003, tức nhằm mùng một và mùng hai Tết Quí Mùi, Hội cử 1 ủy ban để lo thu xếp việc tham gia Hội chợ Tết Nguyên đán cùng Liên Hội Người Việt tại Fairground, San Jose. Gian hàng của Hội được trưng bày như mọi năm và rất được nhiều khách ghé thăm. Ngoài ra đội văn nghệ của Hội cũng tham gia biểu diễn múa truyền thống Chăm trong buổi lễ khai mạc Hội Tết trước lễ đài chính của Fairground.
8. Ngoài việc lo tổ chức các Lễ hội truyền thống cho đồng hương, Hội BTVH champa còn tổ chức khai giảng hai lớp học chữ Chăm cho các cháu thiếu niên Chăm vùng Sacramento và phụ cận. Các lớp chữ Chăm được khai giảng vào ngày 09 tháng 02 năm 2003 do thầy Quang phụ trách lớp 1 và thầy Thủ phụ trách lớp 2. Có khoảng 20 em học sinh ghi danh học lớp chữ Chăm trong niên học này. Mỗi tuần các em đến lớp học vào chiều Chủ Nhật từ 3 giờ đến 5 giờ tại tư gia bà Thiên Thị Liễu ở Sacramento. Quí vị phụ huynh nào muốn gởi con em đến học thì cứ thoải mái ghi tên và chở các em đến đúng ngày giờ qui định. Các con em của quí vị sẽ được giảng dạy một cách ân cần và miễn phí. Muốn biết thêm chi tiết xin liên lạc thầy Quang tại số phôn sau: (916) 394-0557.

9. Ngày 06 tháng 04 năm 2003, nhằm mùng 6 tháng giêng năm Quý Mùi theo Chăm lịch, Hội tổ chức đón mừng Lễ Ilimo Kauk Thun tại Cunningham Park thuộc San Jose. Lễ hội được tổ chức trân trọng như mọi năm, nhưng quà tặng cho các cháu thiếu niên nhi đồng được tăng thêm phần giá trị. Mỗi cháu tham dự được tặng quà phù hợp với từng lứa tuổi của các cháu. Hình lịch năm nay cũng được in đẹp và sống động hơn, hình các cô thiếu nữ Chăm đang múa chào mừng Lễ hội Katê tại Hoa Kỳ do Hội BTVH Champa tổ chức. Lễ hội Ilimo Kauk Thun bắt đầu từ 11 giờ sáng và kết thúc vào 4 giờ chiều cùng ngày.

10. Để khuyến khích việc học chữ Chăm của các cháu thiếu niên, Hội BTVH Champa kết hợp cùng Hội phụ huynh học sinh Chăm tại vùng Sacramento và phụ cận tổ chức Lễ phát thưởng cho các em học sinh học giỏi chữ Chăm vào lúc 3 giờ đến 4 giờ chiều Chủ Nhật ngày 01 tháng 06 năm 2003. Trong lễ phát thưởng có sự tham dự của ông Yassin Bá, ông Bá Đại Long, ông Dương Tấn Sở, ông Đắc William Kiết, và đầy đủ các phụ huynh học sinh cùng tham dự.

11. Song song với việc khuyến khích các cháu thiếu niên học giỏi tiếng Chăm, Hội BTVH Champa kết hợp với Hội phụ huynh học sinh Chăm vùng Sacramento và các vùng phụ cận tổ chức lễ phát thưởng cho các em học sinh học giỏi chương trình phổ thông tại các trường công lập của thành phố. Lễ phát thưởng được tổ chức vào lúc 3 giờ đến 5 giờ chiều ngày 27 tháng 07 năm 2003. Có khoảng 12 em học sinh được nhận giải thưởng. Trong đó 3 em đạt được điểm A về học lực, và 9 em còn lại đạt được điểm B về học lực của các môn học.

Trên đây là một số nét khái quát hoạt động của Hội BTVH Champa trong 3 năm vừa qua. Chắc chắn rằng Hội chúng tôi không tránh khỏi những thiếu sót trong quá trình phục vụ đồng hương trong các dịp lễ lớn của dân tộc. Mong quí đồng hương và quan khách tham dự Lễ hội niệm tình thông cảm. Hội chúng tôi sẵn sàng đón nhận mọi ý kiến góp ý và phê bình của quí đồng hương hầu tổ chức những Lễ hội truyền thống tốt đẹp hơn trong tương lai. Chúng tôi cũng xin quí đồng hương không vì những bất đồng giữa cá nhân với cá nhân, hay giữa gia đình này với gia đình nọ mà bỏ tham dự các lễ hội truyền thống của dân tộc. Bởi lẽ Hội BTVH Champa hoạt động nhằm mục đích để bảo tồn và phát huy văn hóa Champa, chứ không nhằm mục đích để phục vụ cho cá nhân hay gia đình nào. Hội BTVH Champa luôn coi trọng sự hiện diện của đồng hương trong các Lễ hội truyền thống là những đóng góp thiết thực nhất cho sự tồn vong của văn hóa bản sắc Champa. Mong gặp lại quí đồng hương trong các Lễ hội Ilimo Kauk Thun và Katê năm tới.

Yava Palei (Mùa Katê năm Quí Mùi 2003)

.

211 thoughts on “VÀI NÉT HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA NĂM 2001-2003

 1. CLINIQUE 倩碧線上購物官網。瀏覽Clinique倩碧官方網站,了解更多線上購物、護膚、彩粧、香氛及禮品詳情。通過過敏性測試,百分百不含香料。

 2. 雙眼皮手術、割雙眼皮、上眼皮手術、雙眼皮成形術、縫雙眼皮、訂書針雙眼皮、熟齡雙眼皮手術、眼瞼下垂手術等一些相關、似是而非或有爭議的事項的披露與討論。

 3. 來自瑞士的Teosyal®透明質酸,是由世界第三大以透明質酸為基礎的TEOXANE藥廠研發。Teosyal ®Redensity II® 是專門為眼部肌膚而設計的透明質酸。屬於半鏈結透明質酸的Redensity II® ,輕微吸濕力可減少水腫。 半鏈結透明質酸的柔軟度較高,於注射之後不會產主粒狀問題。可撫平中度皺紋,主要用於淚溝、額紋、手部填充、木偶紋、豐唇、耳珠、太陽穴、人中、面頰填充、虎紋

 4. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and all. However think about
  if you added some great photos or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and videos, this blog could
  definitely be one of the most beneficial in its field.
  Fantastic blog!

 5. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re
  just too wonderful. I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible.
  I can’t wait to read far more from you. This is actually
  a tremendous site.

 6. Howdy! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all
  your posts! Keep up the excellent work!

 7. I’m not sure why but this weblog is loading
  extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem
  still exists.

 8. I’m gone to inform my little brother, that he should also go to
  see this blog on regular basis to take updated from most recent news update.

 9. Hi there to every body, it’s my first pay a visit of this website; this weblog contains amazing and in fact good material for visitors.

 10. May I just say what a comfort to discover a person that really knows what they’re discussing on the internet.
  You certainly understand how to bring an issue to
  light and make it important. More and more people
  really need to read this and understand this side of your story.
  It’s surprising you are not more popular given that
  you surely possess the gift.

 11. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get
  that “perfect balance” between user friendliness and appearance.
  I must say you have done a very good job with this.
  Also, the blog loads extremely fast for me on Safari.

  Outstanding Blog!

 12. Greate pieces. Keep posting such kind of information on your
  page. Im really impressed by your blog.
  Hello there, You have done a great job. I’ll definitely
  digg it and personally suggest to my friends.
  I’m sure they will be benefited from this site.

 13. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of
  house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.

  Reading this information So i’m satisfied to convey that I have
  a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed.

  I so much without a doubt will make certain to do not fail to remember this site and provides it a glance on a relentless basis.

 14. I’ve read a few good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.
  I surprise how so much attempt you set to make this
  kind of wonderful informative web site.

 15. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i
  was just curious if you get a lot of spam comments?

  If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest?

  I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

 16. Howdy! I could have sworn I’ve visited this blog before but after going through some of
  the posts I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly
  delighted I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 17. Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I will
  be waiting for your next write ups thanks once again.

 18. Hi, There’s no doubt that your website could possibly be having web browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in IE, it’s got
  some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up!
  Other than that, excellent blog!

 19. Woah! I’m really digging the template/theme of this
  site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance.

  I must say you have done a amazing job with this. In addition, the blog loads
  extremely fast for me on Opera. Superb Blog!

 20. Fine way of telling, and fastidious post to
  get information regarding my presentation focus, which i am going to convey in school.

 21. First of all I want to say excellent blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do
  not mind. I was interested to find out how
  you center yourself and clear your mind prior to writing.
  I’ve had a difficult time clearing my thoughts
  in getting my ideas out. I truly do enjoy writing however it
  just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted simply
  just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
  Thank you!

 22. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that
  I get actually enjoyed account your blog posts. Any
  way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you
  access consistently rapidly.

 23. Howdy! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my old room
  mate! He always kept chatting about this. I will forward this post
  to him. Fairly certain he will have a good read.

  Many thanks for sharing!

 24. great points altogether, you just gained a logo new reader.
  What may you recommend about your publish that you made
  a few days ago? Any certain?

 25. Heya! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone!

  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!

  Carry on the excellent work!

 26. Thanks for any other fantastic article. Where else may anyone
  get that type of information in such a perfect manner of writing?
  I’ve a presentation next week, and I’m on the search for such info.

 27. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your article seem to be running off the screen in Safari.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d
  post to let you know. The layout look great though!
  Hope you get the issue solved soon. Kudos

 28. Hello there! This article could not be written much better!
  Looking at this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this.
  I most certainly will forward this article to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 29. Hi my loved one! I wish to say that this post is amazing, great written and come with approximately all significant infos.

  I would like to peer extra posts like this .

 30. This piece of writing will assist the internet visitors for
  setting up new website or even a blog from start to end.

 31. We absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be just what
  I’m looking for. Do you offer guest writers to write content for you?
  I wouldn’t mind creating a post or elaborating on many of the subjects you write about here.
  Again, awesome web log!

 32. That is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Short but very accurate info… Thanks for sharing this one.
  A must read article!

 33. I do not know if it’s just me or if perhaps everybody
  else experiencing issues with your blog. It appears like some
  of the text in your content are running off the screen.
  Can someone else please provide feedback and
  let me know if this is happening to them as well? This may be a
  problem with my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Many thanks

 34. I’m not sure where you are getting your info, but great topic.

  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission.

 35. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning
  this write-up plus the rest of the site is very good.

 36. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless think of if you added some great photos or videos to give
  your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics
  and videos, this site could undeniably be one of the
  very best in its field. Fantastic blog!

 37. Asking questions are truly nice thing if you are not understanding something
  totally, however this article gives nice understanding
  yet.

 38. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re
  using? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you recommend a good web hosting provider at a honest price?
  Many thanks, I appreciate it!

 39. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said
  “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put
  the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab
  inside and it pinched her ear. She never wants to go back!

  LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 40. Amazing blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m planning to start my own website soon but I’m
  a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress
  or go for a paid option? There are so many options out there that
  I’m totally confused .. Any ideas? Appreciate it!

 41. Hi, I do believe this is an excellent site.

  I stumbledupon it 😉 I’m going to come back once again since I saved as a favorite it.

  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

 42. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just
  wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

 43. Its like you learn my thoughts! You seem to
  grasp a lot about this, such as you wrote the guide in it
  or something. I feel that you can do with some p.c.
  to force the message home a bit, but other than that, that is excellent blog.

  A great read. I will definitely be back.

 44. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how
  can i subscribe for a blog web site? The account aided me
  a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 45. Pretty part of content. I simply stumbled upon your site
  and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your weblog
  posts. Any way I will be subscribing for your feeds and even I success
  you get admission to consistently fast.

 46. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book
  in it or something. I think that you can do with some pics to drive
  the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog.
  A fantastic read. I will certainly be back.

 47. Great blog here! Also your website loads up fast! What host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as fast as yours lol

 48. Having read this I believed it was rather enlightening.

  I appreciate you finding the time and effort to put this information together.
  I once again find myself spending a significant amount
  of time both reading and posting comments. But so what, it was still
  worth it!

 49. Hi would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must
  say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you recommend a good internet hosting provider at a reasonable price?
  Thanks, I appreciate it!

 50. Great blog here! Also your website loads up very fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 51. Its like you read my mind! You appear to understand a lot approximately this, such as you wrote the ebook in it or something.

  I think that you simply can do with a few p.c.
  to pressure the message home a little bit, however other
  than that, this is excellent blog. An excellent read.
  I’ll certainly be back.

 52. Hi there, I found your blog by means of Google whilst searching for a
  similar matter, your web site got here up, it seems to be
  great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply became alert to your weblog via Google, and found that
  it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I’ll be grateful in case you proceed this in future. Lots of people shall be benefited out of your writing.
  Cheers!

 53. Hey very cool website!! Man .. Beautiful ..
  Superb .. I will bookmark your web site and take the feeds also?
  I am glad to search out numerous useful info here in the submit, we want
  work out extra techniques in this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 54. It’s truly very complicated in this active life to listen news on Television, therefore
  I only use internet for that reason, and get the most up-to-date news.

 55. Heya! I just wanted to ask if you ever have any problems
  with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and
  I ended up losing several weeks of hard work due to no backup.
  Do you have any solutions to protect against hackers?

 56. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve
  joined your feed and look forward to seeking more
  of your excellent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 57. Hi there, I discovered your site by way of Google at the same time as looking for a similar matter,
  your site came up, it appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, simply became aware of your weblog via Google, and found that it
  is truly informative. I am going to watch out for brussels.
  I will be grateful if you happen to proceed this in future.
  Numerous other people will probably be benefited out of your writing.
  Cheers!

 58. I am really loving the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any browser compatibility issues?

  A couple of my blog audience have complained about my site
  not working correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any recommendations to help fix this issue?

 59. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our
  community. Your website offered us with valuable info to work on.
  You’ve done an impressive job and our entire community will
  be grateful to you.

 60. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site.
  You have some really great posts and I believe I would be
  a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an email if interested. Kudos!

 61. Good way of telling, and good article to get information concerning
  my presentation focus, which i am going to present in university.

 62. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically tweet
  my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward
  to your new updates.

 63. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely
  donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll
  settle for book-marking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to new updates and will share this website
  with my Facebook group. Talk soon!

 64. Wonderful goods from you, man. I’ve bear in mind your stuff prior to and
  you’re just extremely magnificent. I actually like what you have
  acquired here, certainly like what you’re saying and the way through which you assert it.
  You’re making it entertaining and you still care for to
  stay it wise. I cant wait to learn much more from you.
  That is actually a wonderful website.

 65. Terrific work! This is the type of info that are meant
  to be shared across the web. Disgrace on the seek engines for now not positioning this submit higher!
  Come on over and talk over with my site . Thank you =)

 66. Exceptional post but I was wanting to know if you could write a litte more
  on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.
  Bless you!

 67. Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a
  paid option? There are so many choices out there that I’m totally
  overwhelmed .. Any recommendations? Many thanks!

 68. I think this is one of the most important
  information for me. And i am glad reading your article.
  But wanna remark on few general things, The web site style is wonderful, the articles is
  really great : D. Good job, cheers

 69. I do not even know how I finished up here,
  however I thought this submit was great. I do not know who you
  might be but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already.
  Cheers!

 70. Asking questions are really good thing if you are not understanding anything
  completely, but this post gives pleasant understanding even.

 71. Thanks on your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you might be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and may come back
  later in life. I want to encourage you to continue your great work,
  have a nice holiday weekend!

 72. Hi, i feel that i saw you visited my website so i got here to go back the desire?.I am attempting to to find
  issues to improve my website!I guess its good enough to make
  use of some of your concepts!!

 73. Hi there everyone, it’s my first pay a visit at this web page, and piece of writing is genuinely
  fruitful in favor of me, keep up posting such articles.

 74. Hi there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but
  I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to
  begin. Do you have any tips or suggestions? With thanks

 75. I believe what you published was actually very reasonable.
  However, what about this? suppose you composed a catchier post title?

  I am not suggesting your content isn’t good., but suppose you added a headline that makes people desire more?
  I mean VÀI NÉT HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA NĂM 2001-2003 – ILIMOCHAMPA is a little vanilla.

  You should glance at Yahoo’s front page and see how they
  create news titles to grab people interested.
  You might try adding a video or a picture or two to get people interested about what you’ve got to say.
  In my opinion, it could bring your posts a little livelier.

 76. You are so awesome! I do not believe I’ve truly read a single thing
  like that before. So good to discover someone with some genuine thoughts
  on this issue. Really.. many thanks for starting this up.
  This site is something that’s needed on the internet, someone with a little originality!

 77. It is perfect time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy.
  I have learn this submit and if I could I want to suggest
  you some fascinating issues or tips. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I wish to learn even more things approximately it!

 78. It’s really a cool and helpful piece of info. I’m
  happy that you shared this helpful info with us.
  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 79. fantastic put up, very informative. I ponder why
  the other specialists of this sector don’t understand this.
  You must proceed your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!

 80. This is very interesting, You are a very skilled blogger.

  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your
  wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 81. Heya! I’m at work browsing your blog from my new iphone 3gs!
  Just wanted to say I love reading through your blog
  and look forward to all your posts! Keep
  up the outstanding work!

 82. Good day! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
  There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thanks

 83. It’s not my first time to pay a quick visit this web page, i am visiting this
  site dailly and get pleasant data from here all
  the time.

 84. I believe what you composed made a ton of sense.
  But, think about this, suppose you were to create a awesome headline?
  I am not saying your information isn’t good, but what
  if you added a post title that makes people want more?

  I mean VÀI NÉT HOẠT ĐỘNG CỦA HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA CHAMPA NĂM 2001-2003 – ILIMOCHAMPA is a little vanilla.
  You could look at Yahoo’s home page and note how they create post titles
  to get viewers interested. You might add a video or a related picture
  or two to get readers excited about everything’ve got to say.
  In my opinion, it would bring your website a little bit more interesting.

 85. Hi there it’s me, I am also visiting this web page daily,
  this website is actually good and the people are genuinely sharing fastidious
  thoughts.

 86. My partner and I stumbled over here from a different web page
  and thought I should check things out. I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to exploring your web page again.

 87. My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s
  to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content available for you?

  I wouldn’t mind creating a post or elaborating on most of
  the subjects you write concerning here. Again, awesome web site!

 88. I’m extremely pleased to uncover this site. I want to
  to thank you for your time for this particularly wonderful read!!
  I definitely liked every part of it and i also have you bookmarked
  to check out new information on your site.

 89. Hi there every one, here every person is sharing these knowledge, thus it’s good to read this website, and I used
  to pay a visit this website every day.

 90. It is truly a nice and useful piece of info. I am glad that you shared
  this useful info with us. Please keep us informed like
  this. Thanks for sharing.

 91. Thanks for another fantastic post. Where else could anybody get that kind of information in such
  an ideal approach of writing? I have a presentation next week, and I’m on the search for
  such info.

 92. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely useful information specially the last part 🙂 I care for such info
  a lot. I was seeking this certain information for a long time.
  Thank you and good luck.

 93. Hey there I am so excited I found your weblog, I really found you by accident,
  while I was looking on Digg for something else, Nonetheless I am here now and
  would just like to say many thanks for a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent job.

 94. Good day I am so grateful I found your site, I really
  found you by mistake, while I was researching on Digg for something else,
  Nonetheless I am here now and would just like to say
  kudos for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to read through it all at the moment but I have bookmarked it
  and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more,
  Please do keep up the awesome b.

 95. My brother suggested I may like this web site.

  He was once totally right. This post actually made my day.
  You cann’t believe just how much time I had spent for this info!
  Thank you!

 96. Hey! Do you know if they make any plugins to assist
  with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
  Thanks!

 97. Appreciating the commitment you put into your site and detailed information you provide.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t
  the same out of date rehashed material. Excellent read!

  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my
  Google account.

 98. Great blog here! Additionally your website rather a lot up fast!

  What host are you using? Can I get your affiliate hyperlink in your host?
  I want my web site loaded up as quickly as yours lol

 99. Hi there, I desire to subscribe for this website to get most up-to-date updates, thus where can i
  do it please help.

 100. Hello! Would you mind if I share your blog with my facebook group?

  There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.

  Please let me know. Thanks

 101. We absolutely love your blog and find the majority of your post’s to
  be what precisely I’m looking for. can you offer guest writers to write content for you?
  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on many of the subjects you write
  about here. Again, awesome website!

 102. I have to thank you for the efforts you have put in penning
  this site. I’m hoping to view the same high-grade blog posts by you later on as well.
  In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog
  now 😉

 103. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am anxious about switching to
  another platform. I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

 104. Hello are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started
  and set up my own. Do you need any coding expertise to make
  your own blog? Any help would be really appreciated!

 105. Simply wish to say your article is as astounding.
  The clarity for your submit is just spectacular and i can assume you’re knowledgeable on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your feed to stay updated with coming near near post.
  Thank you a million and please continue the rewarding work.

 106. I’m not sure why but this site is loading extremely
  slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 107. Thanks for the marvelous posting! I truly enjoyed reading
  it, you will be a great author.I will always bookmark your blog
  and will eventually come back in the future. I want
  to encourage one to continue your great work, have a nice afternoon!

 108. I enjoy what you guys are usually up too. This sort of clever
  work and coverage! Keep up the great works guys I’ve included you guys to my personal blogroll.

 109. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made
  good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 110. Awesome blog you have here but I was curious if you knew of any message boards that cover the same topics
  talked about in this article? I’d really like to be a
  part of group where I can get responses from other experienced individuals that share the same
  interest. If you have any recommendations, please
  let me know. Cheers!

 111. I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
  I am quite sure I’ll learn many new stuff right here!
  Good luck for the next!

 112. An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who had
  been doing a little research on this. And he in fact bought me dinner simply because I stumbled upon it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending some time to discuss this matter here on your
  web page.

 113. I am really inspired together with your writing skills and also with the layout
  in your weblog. Is this a paid theme or did you customize it your
  self? Either way stay up the nice high quality writing, it is uncommon to
  see a nice weblog like this one nowadays..

 114. Have you ever thought about publishing an e-book
  or guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information.
  I know my visitors would value your work. If you are even remotely interested, feel free to
  send me an e mail.

 115. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you
  are not already 😉 Cheers!

 116. Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering if
  you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having
  difficulty finding one? Thanks a lot!

 117. I simply couldn’t go away your website before suggesting
  that I really enjoyed the usual info a person supply to your visitors?
  Is going to be back frequently in order to check out new posts

 118. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your
  blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with
  it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.

  Maybe you could space it out better?

 119. Hello, Neat post. There is a problem with your website
  in internet explorer, could check this? IE still is the market leader and a huge component
  of folks will omit your great writing due
  to this problem.

 120. I am curious to find out what blog system you are using?
  I’m having some minor security issues with my latest blog and I’d like to find something more risk-free.
  Do you have any suggestions?

 121. I have learn a few good stuff here. Certainly
  price bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to make this type of wonderful informative site.

 122. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you
  get a lot of spam remarks? If so how do you stop it,
  any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

 123. Hello there! This blog post could not be written much better!

  Going through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I’ll forward this post to him.
  Pretty sure he’ll have a good read. I appreciate you for sharing!

 124. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up something
  new from right here. I did however expertise several technical points
  using this site, since I experienced to reload the web site many times previous to
  I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement
  in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot
  more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again soon.

 125. hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here.
  I did however expertise some technical points using this website, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and
  marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email
  and could look out for much more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again very soon.

 126. I got this site from my pal who told me on the topic of this website and at the moment this time I am browsing this website and reading
  very informative posts at this time.

 127. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark
  your weblog and check again here regularly.

  I’m quite sure I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

 128. I’m extremely impressed with your writing abilities as smartly as with the structure for your weblog.
  Is that this a paid topic or did you customize it your self?
  Anyway stay up the nice high quality writing, it is rare to see a nice weblog like this one these days..

 129. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was
  just wondering if you get a lot of spam responses?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything
  you can suggest? I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very
  much appreciated.

 130. It’s very straightforward to find out any topic on web as compared to textbooks, as
  I found this paragraph at this web page.

 131. Hi! I could have sworn I’ve been to this website before
  but after browsing through some of the post I realized it’s
  new to me. Nonetheless, I’m definitely glad I found it and
  I’ll be bookmarking and checking back often!

 132. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.

  Your website offered us with valuable information to work on. You
  have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 133. This is very interesting, You are a very skilled blogger.

  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post.
  Also, I have shared your web site in my social
  networks!

 134. We are a group of volunteers and starting a new
  scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.