BUỔI SÁNG CALI

BUỔI SÁNG CALI (trích trong Vijaya # 10)

YAMY

Chăm là ai? Một câu hỏi tưởng đơn giản mà phức tạp, và câu trả lời ngỡ dễ dàng nhưng rất khó khăn! Chăm có yêu nước thương nòi không? Dĩ nhiên là có và cần có nhiều hơn… Tuy nhiên, Chăm không còn nước để yêu cũng không biết đâu là nòi để thương để nhớ. Cho nên họ chỉ còn lại một ý chí tự do, nơi chốn nào có thể nương thân ẩn náu yên ổn thì đó là miền đất hứa! Qua bao dâu bể cuộc đời, Chăm không còn là một khối thống nhất nếu không muốn nói là phân rã thành từng mảnh đến nỗi không còn nhận diện được nhau. Đoạn trường lịch sử qua nhiều giai đoạn tang thương khiến anh không còn nhận ra em, chú không còn nhìn ra cháu… Nhóm chạy giặc lên núi thành Chăm Hroi, xuôi về nam thành Chăm Châu Đốc Tây Ninh. Vượt biên di tản về tây thành ra Chăm Kur, Siam…  vượt biển về đông thành ra Chăm Mã, Phi, Indo… Từ đó ít nhiều, họ không còn giữ được bản sắc văn hóa dân tộc, phong tục tập quán truyền thống và quan trọng hơn, họ đang bị tác động từ nhiều yếu tố ngoại lai không được chọn lọc thiết yếu. Nhiều nguyên nhân đã khiến họ dần xa rời nguồn cội và như con thuyền không bến, họ lênh đênh trôi giạt không biết về phương nào?! Bởi vậy nói đến Chăm, người ta thường nhắc đến Chăm Panduranga như là Chăm Jat, Chăm gốc. Chỉ vì họ còn Tháp để lên, còn Ghur Kut để vào và quan trọng hơn, họ vẫn còn ngôn ngữ chữ viết trong giao tiếp đời thường. Hòa nhập là điều tất yếu trong thế giới phẳng hôm nay, nhưng để không tan biến vào làng toàn cầu thì bản sắc là điều cần nên gìn giữ trân quý. Để trả lời câu hỏi Chăm là ai một cách dễ hiểu và dễ gần, Chăm là người Chăm chưa bị đồng hóa. Thiết nghĩ để không bị đồng hóa hay tự đồng hóa cần có những giải pháp sau:

1. Ngôn ngữ chữ viết

Một người Chăm đúng nghĩa tất yếu phải biết nói tiếng Chăm, biết viết chữ Chăm để nói đúng tiếng Chăm. Tiếng Chăm đa âm, nếu không nắm vững được âm đầu và âm cuối thì không thể nói và viết tiếng Chăm đúng được. Mỗi địa phương có phương âm và phương nghĩa khác nhau, nhưng nếu thống nhất về chữ viết thì mọi khác biệt không còn trở ngại. Với tiếng Việt chẳng hạn, giọng Bắc Trung Nam ngữ điệu khác nhau, nhưng chữ viết thì chỉ một. Tiếng Anh lại càng phức tạp hơn, chưa nói đến từng tiểu bang mỗi người một kiểu. Tiếng Anh nói giọng Mĩ, Canada, Úc, Ấn, Phi… nếu không học, không tiếp cận thì mãi mãi là người xa lạ. Huống chi Chăm không biết ngôn ngữ chữ viết Chăm là vô tình tự đồng hóa lấy mình và nguy cơ mất gốc là không thể tránh khỏi. Chỉ nói ở Mỹ, một buổi sáng Cali đẹp trời, một người con không thể nói tiếng Chăm với cha, một người cháu không nói được tiếng Chăm với ông thì đúng là một bi hài kịch nơi trần đời! Nhiều thế hệ trước đã và đang như thế, thế hệ mai sau cần có sự bảo trợ và dìu dắt của phụ huynh và cộng đồng để vết xe cũ không lặp lại. Ý thức phải đi đôi với hành động trong sự nỗ lực không ngừng từ nhiều người, nhiều phía. Tất cả vì tương lai của con em chúng ta!

2. Tạp chí Tập san

Một cộng đồng nào cũng cần có tiếng nói của riêng mình để ta biết ta là ai, thế giới biết mình là ai?! Công nghệ thông tin ngày càng phát triển mang đến nhiều thuận lợi trong giao tiếp, nhưng chỉ mang tính cấp thời cập nhật. Một tạp chí hay tập san mới là một tặng vật đúng nghĩa, bởi nó hàm chứa vật thể và phi vật thể. Nó nói lên tâm tư tình cảm và nguyện vọng của một người đến mọi người và ngược lại. Cầm một cuốn sách trên tay chứa đựng bao tin yêu vào ngày Kate hay Rija Nagar, bạn sẽ cảm thấy háo hức một chút thiêng liêng tràn về. Đó là những gì được suy ngẫm chắt lọc hun đúc hôm qua được thể hiện hôm nay và gửi gắm vào muôn đời sau. Nó được nâng niu trên tay, ngái ngủ trên đầu giường, đường hoàng trong kệ sách, sẽ luôn nhắc nhớ chúng ta hiện hữu để hoàn hảo. Chăm có một bề dày văn hóa khác thường biểu hiện qua nhiều công trình nghệ thuật đa dạng và phong phú. Chỉ với vài trang ariya cổ còn sót lại cũng đủ dạy chúng ta nhiều điều để sống tốt và chết đẹp! Chúng ta may mắn được kế thừa nên cần phát huy đúng tầm vóc thời đại để tự khẳng định mình. Sáng tác mang tính sáng tạo luôn là nguồn cảm hứng vô tận trên một hành trình dài, kết nối quá khứ hiện tại vào tương lai như cha ông đã làm. Đó là một công việc khó khăn không phải ai cũng làm được, nhưng không làm không được!

3. Phong tục tập quán

Bản sắc dân tộc được thể hiện qua phong tục tập quán, nếu mất đi hoặc lai căng thì vô hình chung chúng ta nhòa đi chính mình để tan hòa vào người khác. Chăm đã tự đánh mất mình qua nhiều thời kì li loạn và hôm nay nếu không tự cảnh báo thì hồi chuông nguyện hồn ai sẽ còn vang mãi! Vòng đời của một con người bắt đầu từ lúc sinh ra cho đến chết đi qua nhiều nghi lễ. Ở đây chỉ nói đến Chăm Balamon được coi là Chăm gốc, còn Chăm Bani hay Chăm Islam đã có nhiều biến thái khác nên không đề cập ở đây dù có nhiều tác động tương hỗ lẫn nhau. Chào đời được một tháng, đứa trẻ phải được làm lễ Ew Praok để ra mắt tổ tiên công nhận một thành viên mới trong gia đình, tộc họ. Vai trò đó do Muk Rija đảm nhiệm cùng nhiều chức năng khác như múa lễ trong Rija Harei, Dayơp. Có việc đi đâu xa, học hành hay làm ăn buôn bán cũng phải trình báo ông bà để phù hộ độ trì may mắn, thượng lộ bình an… Quan trọng hơn cả vẫn là chức sắc trong Balamôn Chăm, một tôn giáo khởi nguồn từ Ấn Độ được hòa quyện vào tín ngưỡng dân gian một cách nhuần nhuyễn trở thành một tập tục bất biến. Bốn giáo phẩm chính trực tiếp chi phối và điều hành mọi nghi lễ quan trọng trong đời sống thường ngày cũng là sinh hoạt tâm linh là:

Po Dhia: Chủ lễ đám tang Chăm, siêu thoát linh hồn người chết về chốn vĩnh hằng. Chủ lễ những đám tuần Patrip theo từng chu kì. Chủ lễ mở cửa tháp, hành lễ trên tháp dịp Kate, dựng Kut nhập Kut…

Ong Kadhar: Thầy chủ tế sử dụng cây đàn Kanhi hát thánh ca, phối hợp với Po Dhia trong những nghi lễ tương ứng trừ đám tang và đám tuần. Ngoài ra còn là Chủ tế trong lễ cúng ruộng Ew Po Bhum nay mất dần.

Ong Mưdwơn: Thầy sử dụng trống Baranưng hát tụng ca, là chủ tế trong lễ Rija Nagar, Rija Praong, Dayơp… Chủ lễ đám cưới đám giỗ nhà mới.

Gru Kalơng: Thầy chuyên về bùa chú trừ khử tà ma và rửa tội cho người mới chết. Giải hạn những điều xui xẻo xúi quẩy. Tra vòng và tháo vòng tay chân cho những đứa trẻ hay bệnh tật. Tẩy uế nhà cửa đất đai…

Thiếu một trong bốn chức sắc trên thì sinh hoạt đời thường và tâm linh Chăm mất đi tính đậm đà bản sắc dân tộc. Một vấn đề đặt ra là những chức sắc tôn giáo Chăm hôm nay có thể hiện được vai trò của mình và có được sự tôn trọng đúng mức? Chưa nói là bị chi phối bởi chính quyền và nhiều thế lực khác dẫn đến tranh chấp cùng những hệ lụy khác dẫn đến tiêu cực! Không nên đòi hỏi quá nhiều về uy tín và khả năng nơi các vị ấy bởi hoàn cảnh và điều kiện không cho phép. Có một vị tuyên bố thẳng thừng, các người cứ chê chức sắc Chăm đều là những kẻ trốn lính nên không có trình độ. Thế sao các người trí thức chức quyền bằng cấp không mặc áo trắng nhà tu đi cho dân Chăm nhờ? Không có mấy thằng trốn lính này thì đâu có tu sĩ Chăm hôm nay! Toàn một lũ nói dóc học láo nói năng trịch thượng phạm thần. Thật chí lí và cũng thật phi lí cho một kết cuộc mà chẳng ai mong muốn, và cũng không ai đặt vấn đề cho một giải pháp tốt hơn. Có lẽ phải bắt đầu bằng gợi và mở với những tiêu chí và lộ trình rõ ràng với những động thái cụ thể. Chăm đã mất đi nhiều thứ nên muốn tìm lại không phải là dễ trong môi trường và điều kiện sống hiện tại. So với những tôn giáo khác như Phật giáo, Công giáo, Hồi giáo… thì những Thượng tọa Linh mục và những vị lãnh tụ tinh thần đều có bằng cấp cao, xuất thân từ tu viện chính quy với giáo trình khoa học. Còn với Chăm thì không, không tu viện không giáo lí không kinh phí… và không cả những người dám xả thân vì đạo! Câu chuyện này phải được đặt ra cho lớp trẻ, bởi tương lai của thế hệ sau tùy thuộc vào nhận thức đương thời.

Làng xóm Chăm dù gì vẫn còn duy trì được những lễ nghi mang tính văn hóa, còn Chăm ở nước ngoài thì sao? Vẫn có thể được nếu có quyết tâm, có nhân lực và vật lực! Phải được chuẩn bị chu đáo và có đào tạo không chuyên và bán chuyên bởi Chăm chưa có hệ thống cho hệ chính quy này. Cộng đồng Chăm ở Mĩ chẳng hạn, nếu không có người tự giác tự nguyện vào tầng lớp cao quý này thì vẫn có thể tuyển dụng từ cố hương. Tối thiểu cần có bốn Basaih, một Ong Kadhar, một Ong Mưdwơn và một Gru Kalơng. Khởi đầu học đạo ở quê nhà, sau đó tạo điều kiện đi du học Ấn độ và các nước liên quan để san định lại kinh sách, thiền định. Khi đã đủ tư thế hành đạo, các hội đoàn bảo trợ văn hóa Chăm đứng ra bảo lãnh những tu sĩ đời mới này qua định cư ở Mỹ cho mục đích tôn giáo. Tất nhiên cần có thánh đường, một mô hình quần thể Tháp Chàm nhỏ cho việc hành lễ. Tuần tự sẽ có nhà tang lễ thay thế rạp tang, lò thiêu thay thế củi lửa, Kut mới được dựng lên và những người li hương sẽ an tâm ở lại. Lúc đó mới toàn tâm toàn ý xây dựng cuộc sống mới, phát triển kinh tế vật chất cùng đời sống tâm linh để tự nhiên như nhiên về nơi an nghỉ cuối cùng như một người Chăm đúng nghĩa…

 

Rất vui khi có vài bạn trẻ muốn xuất gia để củng cố lại niềm tin vào tôn giáo tổ tiên mình đang ngày càng xuống cấp và trên đà mai một. Để gia nhập vào đẳng cấp Balamôn, mỗi người cần có ý chí tu tập cao, có đạo đức, có trí tuệ và niềm tin tâm linh mãnh liệt để học đạo và hành đạo. Một buổi sáng Cali tươi đẹp khi Chăm ai cũng biết nói tiếng Chăm và viết tiếng Chăm. Đầu năm hay giữa năm Chăm hoặc suốt năm đều có tạp chí tập san Chăm để đọc, ru hồn mình và hồn người. Đó là ước mơ bởi nó quá gian truân, nhưng cũng là hiện thực nếu mọi người cùng chung tay góp sức! Một đời người là trăm năm, nhưng sẽ nối tiếp ngàn vạn năm nếu có người kế tục. Rồi một ngày Cali hay bất kì nơi nào trên thế giới, chúng ta gặp nhau, chào nhau quen thân không lạ, tưởng lạ mà quá đỗi quen thân. Mong rằng ước mơ một ngày hiện thực, hẹn gặp Panrang bạn nhé!

.

151 thoughts on “BUỔI SÁNG CALI

 1. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 2. What i don’t understood is in fact how you are not actually much more neatly-liked than you may be now. You are so intelligent. You recognize therefore considerably in the case of this subject, made me individually imagine it from numerous various angles. Its like women and men aren’t interested until it is one thing to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs excellent. Always maintain it up!

 3. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 4. TULIP HIFU療程屬非侵入性及非手術的緊膚修身治療,獲歐盟CE、韓國KFDA、GMP、ISO9001、ISO13485等認證,安全可靠。 Tulip的DUAL HIFU精細技術,對面部和眼部治療特別有效;另外,TULIP FB有的13mm及7mm STAMP蓋印式治HIFU治療頭設計,眼、面以外部位,同時具「造身」效果。TULIP【DUAL HIFU高能量聚焦超聲波平台】【特點】- 非手術、非侵入性緊膚治療- 適用於任何膚色肌膚- 治療更精確、更安全- 備有7mm及13mm治療頭,可收緊腹部、臀部、手臂等鬆弛肌膚 【治療目的】- 緊緻肌膚- 提升輪廓- 減淡皺紋- 重塑輪廓線條- 嫩膚亮肌- 提升下垂眼部- 重塑身體線條 (用於7mm/13mm修身治療頭)- 重點減少脂肪細胞 (用於7mm/13mm修身治療頭)

 5. When some one searches for his essential thing, thus he/she needs
  to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

 6. Whats up very nice blog!! Guy .. Beautiful .. Superb ..
  I’ll bookmark your website and take the feeds also? I’m satisfied to search out so many useful information here in the put up, we want work out extra techniques
  in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 7. I don’t know if it’s just me or if everybody else experiencing issues with your blog.

  It appears like some of the text in your posts are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and
  let me know if this is happening to them as well?
  This might be a problem with my web browser because I’ve had this happen before.
  Many thanks

 8. Hey, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, amazing blog!

 9. Thanks for your personal marvelous posting! I definitely enjoyed
  reading it, you might be a great author. I will
  ensure that I bookmark your blog and will often come back in the future.
  I want to encourage continue your great work,
  have a nice morning!

 10. I am really impressed with your writing skills and also with the layout
  on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like
  this one today.

 11. Hi, Neat post. There is a problem together with your site in internet
  explorer, may test this? IE still is the marketplace leader and a huge portion of other people will miss your great writing because
  of this problem.

 12. I do trust all of the ideas you’ve introduced on your
  post. They are really convincing and can certainly work.
  Still, the posts are very short for newbies. May just you please extend them a little
  from next time? Thanks for the post.

 13. Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m planning to start
  my own blog soon but I’m a little lost on everything.

  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely confused ..
  Any tips? Kudos!

 14. Pretty part of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital
  to claim that I get in fact enjoyed account your
  blog posts. Anyway I will be subscribing for your augment or
  even I achievement you access constantly fast.

 15. Its like you read my thoughts! You appear to understand a lot approximately this, such as you wrote the ebook in it or something.
  I believe that you simply could do with a few p.c. to pressure the
  message home a little bit, but instead of that, this is fantastic
  blog. A great read. I’ll certainly be back.

 16. Hey! This is my 1st comment here so I just wanted to give a
  quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your articles.

  Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with
  the same topics? Thanks for your time!

 17. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend?

  I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

 18. A person necessarily assist to make severely articles I would state.
  This is the first time I frequented your website page and to
  this point? I amazed with the analysis you made to make this particular put up extraordinary.
  Fantastic activity!

 19. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice methods and we are looking to swap
  solutions with other folks, why not shoot me an email if interested.

 20. Hi, i think that i noticed you visited my website thus i got here to
  return the choose?.I’m trying to in finding things to improve my web site!I assume its good enough
  to make use of a few of your ideas!!

 21. Does your site have a contact page? I’m having problems locating
  it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some
  suggestions for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it grow over time.

 22. I have to thank you for the efforts you have put in writing this site.
  I’m hoping to check out the same high-grade blog posts from you later on as well.

  In truth, your creative writing abilities has
  inspired me to get my own, personal website now 😉

 23. Hey there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 24. you’re in point of fact a good webmaster. The website loading pace is incredible.
  It kind of feels that you are doing any distinctive trick.
  Also, The contents are masterwork. you’ve performed a fantastic activity in this matter!

 25. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I
  have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing
  to your feed and I’m hoping you write again soon!

 26. I’ve been surfing online more than 3 hours as of late, yet I by no means
  discovered any interesting article like yours. It is pretty price
  enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made just right content material as you
  did, the web can be a lot more helpful than ever before.

 27. Thanks , I have recently been looking for info about this subject
  for a long time and yours is the best I have found out till now.
  However, what about the bottom line? Are you positive in regards to the
  supply?

 28. Have you ever thought about publishing an ebook or
  guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to
  have you share some stories/information. I know my audience would appreciate
  your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 29. I was curious if you ever thought of changing the page layout of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so
  people could connect with it better. Youve got an awful
  lot of text for only having one or two pictures. Maybe you could space it out better?

 30. I have been surfing online more than 3 hours lately,
  but I by no means found any fascinating article like yours.
  It’s beautiful value enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content material as you probably
  did, the internet shall be a lot more useful than ever before.

 31. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much
  appreciated.

 32. Hey there would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a tough time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m
  looking for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 33. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave
  it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her
  ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her
  ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but
  I had to tell someone!

 34. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely
  donate to this outstanding blog! I guess for now i’ll
  settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group.
  Talk soon!

 35. I do trust all of the ideas you’ve presented in your post.

  They are really convincing and can certainly work. Still, the
  posts are too brief for novices. May just you please lengthen them a
  bit from subsequent time? Thank you for the post.

 36. Howdy very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds additionally?
  I am glad to find a lot of useful info here within the
  put up, we’d like develop extra techniques
  on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 37. Hello there! This is kind of off topic but I need some guidance from
  an established blog. Is it hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.

  I’m thinking about setting up my own but I’m not
  sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Cheers

 38. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to
  be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest
  you some interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 39. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of
  spam responses? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.

 40. Simply want to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply excellent and i can assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 41. First of all I would like to say great blog! I had a quick question that
  I’d like to ask if you don’t mind. I was interested to know how you center
  yourself and clear your mind prior to writing. I’ve had a hard time clearing my mind in getting my ideas out there.

  I truly do take pleasure in writing however
  it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally
  wasted just trying to figure out how to begin. Any ideas
  or tips? Thanks!

 42. I know top Blog professionals would really like your blog. You have a good head on your shoulders. You always know just what to say. I truly appreciate this page. Neat post.

 43. An impressive share! I’ve just forwarded this onto
  a co-worker who has been doing a little homework on this.
  And he in fact bought me lunch because I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to talk about this topic here on your web page.

 44. I blog frequently and I truly appreciate your content.
  Your article has truly peaked my interest.
  I will book mark your site and keep checking for new information about once a week.
  I opted in for your RSS feed too.

 45. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of
  any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading
  your blog and I look forward to your new updates.

 46. I simply want to mention I am just new to blogging and site-building and absolutely savored your web page. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog post . You definitely come with exceptional articles. Many thanks for revealing your web site.

 47. I think I set the settings wrongly. Now that I changed the settings, there’s only 1 out of 8 posts visible to the public. Previously set to mature content, despite the lack of nudity. Should I double-post? It’s the blog part that confused me..

 48. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Thanks

 49. Asking questions are in fact good thing if you are not understanding something completely, except this paragraph provides good understanding even.

 50. Hello there, I do think your web site may be having web browser compatibility issues.
  When I look at your site in Safari, it looks fine however when opening
  in I.E., it has some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Aside from that, excellent website!

 51. Hi there, I discovered your website by means of Google while looking for a similar subject, your site got here up, it seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 52. Unquestionably consider that that you stated. Your favorite justification seemed to
  be on the web the simplest factor to consider of. I say to you,
  I definitely get irked whilst people think about issues that they plainly do not realize about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect ,
  other people can take a signal. Will probably be again to get more.
  Thanks

 53. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 54. I was recommended this website via my cousin.
  I am not sure whether this publish is written by
  way of him as nobody else understand such unique approximately
  my difficulty. You are incredible! Thanks!

 55. I and also my buddies were found to be checking the good strategies found on your web site and so before long developed a terrible suspicion I had not thanked the web blog owner for those strategies. The men happened to be totally happy to read through all of them and have in effect surely been having fun with those things. Appreciate your indeed being simply thoughtful as well as for picking out such very good issues most people are really needing to be informed on. My very own honest regret for not expressing gratitude to you sooner.

 56. I’m a 17 year old male who has very good experience with Relationships, I have helped a lot of my friends get through situations and got everything back to normal. I want to start a website where people post any questions about their Relationship and allow me to help them get things back in action again.. If anyone has any ideas please let me know..

 57. Hey exceptional website! Does running a blog like this take a lot of work?
  I’ve very little understanding of computer programming but I had been hoping to
  start my own blog in the near future. Anyway, should you have any suggestions or tips for
  new blog owners please share. I understand this is off subject but I simply wanted to ask.
  Many thanks!

 58. I have read some just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
  I wonder how a lot effort you put to make this kind of magnificent informative site.

 59. I do enjoy the manner in which you have framed this matter and it does provide me some fodder for consideration. Nonetheless, from what I have experienced, I simply wish when the actual reviews pile on that men and women stay on issue and not embark on a tirade associated with some other news du jour. All the same, thank you for this exceptional piece and although I can not necessarily agree with it in totality, I respect your standpoint.

 60. I as well as my guys came reading the great items found on your site and then all of the sudden developed a terrible suspicion I had not thanked you for those secrets. My people had been so passionate to read through them and now have absolutely been making the most of these things. Many thanks for getting really kind and for figuring out such smart useful guides millions of individuals are really needing to learn about. Our own honest apologies for not expressing appreciation to sooner.

 61. I believe this is one of the such a lot significant information for me.
  And i’m satisfied reading your article. But want
  to observation on some general things, The web site style is ideal, the articles is really great : D.
  Good task, cheers

 62. Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but
  after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr…
  well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say excellent blog!

 63. It¡¦s actually a cool and useful piece of information. I¡¦m satisfied that you just shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 64. Hey there just wanted to give you a quick heads up. The words in your article
  seem to be running off the screen in Safari.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility
  but I thought I’d post to let you know. The design and style look great though!
  Hope you get the issue resolved soon. Many thanks

 65. Hi there every one, here every one is sharing such familiarity, therefore it’s nice to read this webpage,
  and I used to pay a quick visit this webpage everyday.

 66. Fantastic blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many
  choices out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any recommendations? Thanks a lot!

 67. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 68. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice practices and we are looking to swap solutions with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

 69. Hello my friend! I want to say that this article
  is amazing, great written and include approximately
  all significant infos. I’d like to peer extra posts like this .

 70. Good post. I learn something new and challenging on sites
  I stumbleupon on a daily basis. It’s always exciting to read articles from
  other authors and use a little something from other websites.

Leave a Reply

Your email address will not be published.