BUỔI SÁNG CALI

BUỔI SÁNG CALI (trích trong Vijaya # 10)

YAMY

Chăm là ai? Một câu hỏi tưởng đơn giản mà phức tạp, và câu trả lời ngỡ dễ dàng nhưng rất khó khăn! Chăm có yêu nước thương nòi không? Dĩ nhiên là có và cần có nhiều hơn… Tuy nhiên, Chăm không còn nước để yêu cũng không biết đâu là nòi để thương để nhớ. Cho nên họ chỉ còn lại một ý chí tự do, nơi chốn nào có thể nương thân ẩn náu yên ổn thì đó là miền đất hứa! Qua bao dâu bể cuộc đời, Chăm không còn là một khối thống nhất nếu không muốn nói là phân rã thành từng mảnh đến nỗi không còn nhận diện được nhau. Đoạn trường lịch sử qua nhiều giai đoạn tang thương khiến anh không còn nhận ra em, chú không còn nhìn ra cháu… Nhóm chạy giặc lên núi thành Chăm Hroi, xuôi về nam thành Chăm Châu Đốc Tây Ninh. Vượt biên di tản về tây thành ra Chăm Kur, Siam…  vượt biển về đông thành ra Chăm Mã, Phi, Indo… Từ đó ít nhiều, họ không còn giữ được bản sắc văn hóa dân tộc, phong tục tập quán truyền thống và quan trọng hơn, họ đang bị tác động từ nhiều yếu tố ngoại lai không được chọn lọc thiết yếu. Nhiều nguyên nhân đã khiến họ dần xa rời nguồn cội và như con thuyền không bến, họ lênh đênh trôi giạt không biết về phương nào?! Bởi vậy nói đến Chăm, người ta thường nhắc đến Chăm Panduranga như là Chăm Jat, Chăm gốc. Chỉ vì họ còn Tháp để lên, còn Ghur Kut để vào và quan trọng hơn, họ vẫn còn ngôn ngữ chữ viết trong giao tiếp đời thường. Hòa nhập là điều tất yếu trong thế giới phẳng hôm nay, nhưng để không tan biến vào làng toàn cầu thì bản sắc là điều cần nên gìn giữ trân quý. Để trả lời câu hỏi Chăm là ai một cách dễ hiểu và dễ gần, Chăm là người Chăm chưa bị đồng hóa. Thiết nghĩ để không bị đồng hóa hay tự đồng hóa cần có những giải pháp sau:

1. Ngôn ngữ chữ viết

Một người Chăm đúng nghĩa tất yếu phải biết nói tiếng Chăm, biết viết chữ Chăm để nói đúng tiếng Chăm. Tiếng Chăm đa âm, nếu không nắm vững được âm đầu và âm cuối thì không thể nói và viết tiếng Chăm đúng được. Mỗi địa phương có phương âm và phương nghĩa khác nhau, nhưng nếu thống nhất về chữ viết thì mọi khác biệt không còn trở ngại. Với tiếng Việt chẳng hạn, giọng Bắc Trung Nam ngữ điệu khác nhau, nhưng chữ viết thì chỉ một. Tiếng Anh lại càng phức tạp hơn, chưa nói đến từng tiểu bang mỗi người một kiểu. Tiếng Anh nói giọng Mĩ, Canada, Úc, Ấn, Phi… nếu không học, không tiếp cận thì mãi mãi là người xa lạ. Huống chi Chăm không biết ngôn ngữ chữ viết Chăm là vô tình tự đồng hóa lấy mình và nguy cơ mất gốc là không thể tránh khỏi. Chỉ nói ở Mỹ, một buổi sáng Cali đẹp trời, một người con không thể nói tiếng Chăm với cha, một người cháu không nói được tiếng Chăm với ông thì đúng là một bi hài kịch nơi trần đời! Nhiều thế hệ trước đã và đang như thế, thế hệ mai sau cần có sự bảo trợ và dìu dắt của phụ huynh và cộng đồng để vết xe cũ không lặp lại. Ý thức phải đi đôi với hành động trong sự nỗ lực không ngừng từ nhiều người, nhiều phía. Tất cả vì tương lai của con em chúng ta!

2. Tạp chí Tập san

Một cộng đồng nào cũng cần có tiếng nói của riêng mình để ta biết ta là ai, thế giới biết mình là ai?! Công nghệ thông tin ngày càng phát triển mang đến nhiều thuận lợi trong giao tiếp, nhưng chỉ mang tính cấp thời cập nhật. Một tạp chí hay tập san mới là một tặng vật đúng nghĩa, bởi nó hàm chứa vật thể và phi vật thể. Nó nói lên tâm tư tình cảm và nguyện vọng của một người đến mọi người và ngược lại. Cầm một cuốn sách trên tay chứa đựng bao tin yêu vào ngày Kate hay Rija Nagar, bạn sẽ cảm thấy háo hức một chút thiêng liêng tràn về. Đó là những gì được suy ngẫm chắt lọc hun đúc hôm qua được thể hiện hôm nay và gửi gắm vào muôn đời sau. Nó được nâng niu trên tay, ngái ngủ trên đầu giường, đường hoàng trong kệ sách, sẽ luôn nhắc nhớ chúng ta hiện hữu để hoàn hảo. Chăm có một bề dày văn hóa khác thường biểu hiện qua nhiều công trình nghệ thuật đa dạng và phong phú. Chỉ với vài trang ariya cổ còn sót lại cũng đủ dạy chúng ta nhiều điều để sống tốt và chết đẹp! Chúng ta may mắn được kế thừa nên cần phát huy đúng tầm vóc thời đại để tự khẳng định mình. Sáng tác mang tính sáng tạo luôn là nguồn cảm hứng vô tận trên một hành trình dài, kết nối quá khứ hiện tại vào tương lai như cha ông đã làm. Đó là một công việc khó khăn không phải ai cũng làm được, nhưng không làm không được!

3. Phong tục tập quán

Bản sắc dân tộc được thể hiện qua phong tục tập quán, nếu mất đi hoặc lai căng thì vô hình chung chúng ta nhòa đi chính mình để tan hòa vào người khác. Chăm đã tự đánh mất mình qua nhiều thời kì li loạn và hôm nay nếu không tự cảnh báo thì hồi chuông nguyện hồn ai sẽ còn vang mãi! Vòng đời của một con người bắt đầu từ lúc sinh ra cho đến chết đi qua nhiều nghi lễ. Ở đây chỉ nói đến Chăm Balamon được coi là Chăm gốc, còn Chăm Bani hay Chăm Islam đã có nhiều biến thái khác nên không đề cập ở đây dù có nhiều tác động tương hỗ lẫn nhau. Chào đời được một tháng, đứa trẻ phải được làm lễ Ew Praok để ra mắt tổ tiên công nhận một thành viên mới trong gia đình, tộc họ. Vai trò đó do Muk Rija đảm nhiệm cùng nhiều chức năng khác như múa lễ trong Rija Harei, Dayơp. Có việc đi đâu xa, học hành hay làm ăn buôn bán cũng phải trình báo ông bà để phù hộ độ trì may mắn, thượng lộ bình an… Quan trọng hơn cả vẫn là chức sắc trong Balamôn Chăm, một tôn giáo khởi nguồn từ Ấn Độ được hòa quyện vào tín ngưỡng dân gian một cách nhuần nhuyễn trở thành một tập tục bất biến. Bốn giáo phẩm chính trực tiếp chi phối và điều hành mọi nghi lễ quan trọng trong đời sống thường ngày cũng là sinh hoạt tâm linh là:

Po Dhia: Chủ lễ đám tang Chăm, siêu thoát linh hồn người chết về chốn vĩnh hằng. Chủ lễ những đám tuần Patrip theo từng chu kì. Chủ lễ mở cửa tháp, hành lễ trên tháp dịp Kate, dựng Kut nhập Kut…

Ong Kadhar: Thầy chủ tế sử dụng cây đàn Kanhi hát thánh ca, phối hợp với Po Dhia trong những nghi lễ tương ứng trừ đám tang và đám tuần. Ngoài ra còn là Chủ tế trong lễ cúng ruộng Ew Po Bhum nay mất dần.

Ong Mưdwơn: Thầy sử dụng trống Baranưng hát tụng ca, là chủ tế trong lễ Rija Nagar, Rija Praong, Dayơp… Chủ lễ đám cưới đám giỗ nhà mới.

Gru Kalơng: Thầy chuyên về bùa chú trừ khử tà ma và rửa tội cho người mới chết. Giải hạn những điều xui xẻo xúi quẩy. Tra vòng và tháo vòng tay chân cho những đứa trẻ hay bệnh tật. Tẩy uế nhà cửa đất đai…

Thiếu một trong bốn chức sắc trên thì sinh hoạt đời thường và tâm linh Chăm mất đi tính đậm đà bản sắc dân tộc. Một vấn đề đặt ra là những chức sắc tôn giáo Chăm hôm nay có thể hiện được vai trò của mình và có được sự tôn trọng đúng mức? Chưa nói là bị chi phối bởi chính quyền và nhiều thế lực khác dẫn đến tranh chấp cùng những hệ lụy khác dẫn đến tiêu cực! Không nên đòi hỏi quá nhiều về uy tín và khả năng nơi các vị ấy bởi hoàn cảnh và điều kiện không cho phép. Có một vị tuyên bố thẳng thừng, các người cứ chê chức sắc Chăm đều là những kẻ trốn lính nên không có trình độ. Thế sao các người trí thức chức quyền bằng cấp không mặc áo trắng nhà tu đi cho dân Chăm nhờ? Không có mấy thằng trốn lính này thì đâu có tu sĩ Chăm hôm nay! Toàn một lũ nói dóc học láo nói năng trịch thượng phạm thần. Thật chí lí và cũng thật phi lí cho một kết cuộc mà chẳng ai mong muốn, và cũng không ai đặt vấn đề cho một giải pháp tốt hơn. Có lẽ phải bắt đầu bằng gợi và mở với những tiêu chí và lộ trình rõ ràng với những động thái cụ thể. Chăm đã mất đi nhiều thứ nên muốn tìm lại không phải là dễ trong môi trường và điều kiện sống hiện tại. So với những tôn giáo khác như Phật giáo, Công giáo, Hồi giáo… thì những Thượng tọa Linh mục và những vị lãnh tụ tinh thần đều có bằng cấp cao, xuất thân từ tu viện chính quy với giáo trình khoa học. Còn với Chăm thì không, không tu viện không giáo lí không kinh phí… và không cả những người dám xả thân vì đạo! Câu chuyện này phải được đặt ra cho lớp trẻ, bởi tương lai của thế hệ sau tùy thuộc vào nhận thức đương thời.

Làng xóm Chăm dù gì vẫn còn duy trì được những lễ nghi mang tính văn hóa, còn Chăm ở nước ngoài thì sao? Vẫn có thể được nếu có quyết tâm, có nhân lực và vật lực! Phải được chuẩn bị chu đáo và có đào tạo không chuyên và bán chuyên bởi Chăm chưa có hệ thống cho hệ chính quy này. Cộng đồng Chăm ở Mĩ chẳng hạn, nếu không có người tự giác tự nguyện vào tầng lớp cao quý này thì vẫn có thể tuyển dụng từ cố hương. Tối thiểu cần có bốn Basaih, một Ong Kadhar, một Ong Mưdwơn và một Gru Kalơng. Khởi đầu học đạo ở quê nhà, sau đó tạo điều kiện đi du học Ấn độ và các nước liên quan để san định lại kinh sách, thiền định. Khi đã đủ tư thế hành đạo, các hội đoàn bảo trợ văn hóa Chăm đứng ra bảo lãnh những tu sĩ đời mới này qua định cư ở Mỹ cho mục đích tôn giáo. Tất nhiên cần có thánh đường, một mô hình quần thể Tháp Chàm nhỏ cho việc hành lễ. Tuần tự sẽ có nhà tang lễ thay thế rạp tang, lò thiêu thay thế củi lửa, Kut mới được dựng lên và những người li hương sẽ an tâm ở lại. Lúc đó mới toàn tâm toàn ý xây dựng cuộc sống mới, phát triển kinh tế vật chất cùng đời sống tâm linh để tự nhiên như nhiên về nơi an nghỉ cuối cùng như một người Chăm đúng nghĩa…

 

Rất vui khi có vài bạn trẻ muốn xuất gia để củng cố lại niềm tin vào tôn giáo tổ tiên mình đang ngày càng xuống cấp và trên đà mai một. Để gia nhập vào đẳng cấp Balamôn, mỗi người cần có ý chí tu tập cao, có đạo đức, có trí tuệ và niềm tin tâm linh mãnh liệt để học đạo và hành đạo. Một buổi sáng Cali tươi đẹp khi Chăm ai cũng biết nói tiếng Chăm và viết tiếng Chăm. Đầu năm hay giữa năm Chăm hoặc suốt năm đều có tạp chí tập san Chăm để đọc, ru hồn mình và hồn người. Đó là ước mơ bởi nó quá gian truân, nhưng cũng là hiện thực nếu mọi người cùng chung tay góp sức! Một đời người là trăm năm, nhưng sẽ nối tiếp ngàn vạn năm nếu có người kế tục. Rồi một ngày Cali hay bất kì nơi nào trên thế giới, chúng ta gặp nhau, chào nhau quen thân không lạ, tưởng lạ mà quá đỗi quen thân. Mong rằng ước mơ một ngày hiện thực, hẹn gặp Panrang bạn nhé!

.

358 thoughts on “BUỔI SÁNG CALI

 1. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 2. What i don’t understood is in fact how you are not actually much more neatly-liked than you may be now. You are so intelligent. You recognize therefore considerably in the case of this subject, made me individually imagine it from numerous various angles. Its like women and men aren’t interested until it is one thing to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs excellent. Always maintain it up!

 3. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 4. TULIP HIFU療程屬非侵入性及非手術的緊膚修身治療,獲歐盟CE、韓國KFDA、GMP、ISO9001、ISO13485等認證,安全可靠。 Tulip的DUAL HIFU精細技術,對面部和眼部治療特別有效;另外,TULIP FB有的13mm及7mm STAMP蓋印式治HIFU治療頭設計,眼、面以外部位,同時具「造身」效果。TULIP【DUAL HIFU高能量聚焦超聲波平台】【特點】- 非手術、非侵入性緊膚治療- 適用於任何膚色肌膚- 治療更精確、更安全- 備有7mm及13mm治療頭,可收緊腹部、臀部、手臂等鬆弛肌膚 【治療目的】- 緊緻肌膚- 提升輪廓- 減淡皺紋- 重塑輪廓線條- 嫩膚亮肌- 提升下垂眼部- 重塑身體線條 (用於7mm/13mm修身治療頭)- 重點減少脂肪細胞 (用於7mm/13mm修身治療頭)

 5. When some one searches for his essential thing, thus he/she needs
  to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

 6. Whats up very nice blog!! Guy .. Beautiful .. Superb ..
  I’ll bookmark your website and take the feeds also? I’m satisfied to search out so many useful information here in the put up, we want work out extra techniques
  in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 7. I don’t know if it’s just me or if everybody else experiencing issues with your blog.

  It appears like some of the text in your posts are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and
  let me know if this is happening to them as well?
  This might be a problem with my web browser because I’ve had this happen before.
  Many thanks

 8. Hey, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, amazing blog!

 9. Thanks for your personal marvelous posting! I definitely enjoyed
  reading it, you might be a great author. I will
  ensure that I bookmark your blog and will often come back in the future.
  I want to encourage continue your great work,
  have a nice morning!

 10. I am really impressed with your writing skills and also with the layout
  on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like
  this one today.

 11. Hi, Neat post. There is a problem together with your site in internet
  explorer, may test this? IE still is the marketplace leader and a huge portion of other people will miss your great writing because
  of this problem.

 12. I do trust all of the ideas you’ve introduced on your
  post. They are really convincing and can certainly work.
  Still, the posts are very short for newbies. May just you please extend them a little
  from next time? Thanks for the post.

 13. Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m planning to start
  my own blog soon but I’m a little lost on everything.

  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely confused ..
  Any tips? Kudos!

 14. Pretty part of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital
  to claim that I get in fact enjoyed account your
  blog posts. Anyway I will be subscribing for your augment or
  even I achievement you access constantly fast.

 15. Its like you read my thoughts! You appear to understand a lot approximately this, such as you wrote the ebook in it or something.
  I believe that you simply could do with a few p.c. to pressure the
  message home a little bit, but instead of that, this is fantastic
  blog. A great read. I’ll certainly be back.

 16. Hey! This is my 1st comment here so I just wanted to give a
  quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your articles.

  Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with
  the same topics? Thanks for your time!

 17. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend?

  I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

 18. A person necessarily assist to make severely articles I would state.
  This is the first time I frequented your website page and to
  this point? I amazed with the analysis you made to make this particular put up extraordinary.
  Fantastic activity!

 19. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice methods and we are looking to swap
  solutions with other folks, why not shoot me an email if interested.

 20. Hi, i think that i noticed you visited my website thus i got here to
  return the choose?.I’m trying to in finding things to improve my web site!I assume its good enough
  to make use of a few of your ideas!!

 21. Does your site have a contact page? I’m having problems locating
  it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some
  suggestions for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it grow over time.

 22. I have to thank you for the efforts you have put in writing this site.
  I’m hoping to check out the same high-grade blog posts from you later on as well.

  In truth, your creative writing abilities has
  inspired me to get my own, personal website now 😉

 23. Hey there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 24. you’re in point of fact a good webmaster. The website loading pace is incredible.
  It kind of feels that you are doing any distinctive trick.
  Also, The contents are masterwork. you’ve performed a fantastic activity in this matter!

 25. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I
  have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing
  to your feed and I’m hoping you write again soon!

 26. I’ve been surfing online more than 3 hours as of late, yet I by no means
  discovered any interesting article like yours. It is pretty price
  enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made just right content material as you
  did, the web can be a lot more helpful than ever before.

 27. Thanks , I have recently been looking for info about this subject
  for a long time and yours is the best I have found out till now.
  However, what about the bottom line? Are you positive in regards to the
  supply?

 28. Have you ever thought about publishing an ebook or
  guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to
  have you share some stories/information. I know my audience would appreciate
  your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 29. I was curious if you ever thought of changing the page layout of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so
  people could connect with it better. Youve got an awful
  lot of text for only having one or two pictures. Maybe you could space it out better?

 30. I have been surfing online more than 3 hours lately,
  but I by no means found any fascinating article like yours.
  It’s beautiful value enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content material as you probably
  did, the internet shall be a lot more useful than ever before.

 31. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much
  appreciated.

 32. Hey there would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a tough time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m
  looking for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 33. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave
  it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her
  ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her
  ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but
  I had to tell someone!

 34. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely
  donate to this outstanding blog! I guess for now i’ll
  settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group.
  Talk soon!

 35. I do trust all of the ideas you’ve presented in your post.

  They are really convincing and can certainly work. Still, the
  posts are too brief for novices. May just you please lengthen them a
  bit from subsequent time? Thank you for the post.

 36. Howdy very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds additionally?
  I am glad to find a lot of useful info here within the
  put up, we’d like develop extra techniques
  on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 37. Hello there! This is kind of off topic but I need some guidance from
  an established blog. Is it hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.

  I’m thinking about setting up my own but I’m not
  sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Cheers

 38. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to
  be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest
  you some interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 39. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of
  spam responses? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.

 40. Simply want to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply excellent and i can assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 41. First of all I would like to say great blog! I had a quick question that
  I’d like to ask if you don’t mind. I was interested to know how you center
  yourself and clear your mind prior to writing. I’ve had a hard time clearing my mind in getting my ideas out there.

  I truly do take pleasure in writing however
  it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally
  wasted just trying to figure out how to begin. Any ideas
  or tips? Thanks!

 42. I know top Blog professionals would really like your blog. You have a good head on your shoulders. You always know just what to say. I truly appreciate this page. Neat post.

 43. An impressive share! I’ve just forwarded this onto
  a co-worker who has been doing a little homework on this.
  And he in fact bought me lunch because I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to talk about this topic here on your web page.

 44. I blog frequently and I truly appreciate your content.
  Your article has truly peaked my interest.
  I will book mark your site and keep checking for new information about once a week.
  I opted in for your RSS feed too.

 45. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of
  any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading
  your blog and I look forward to your new updates.

 46. I simply want to mention I am just new to blogging and site-building and absolutely savored your web page. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog post . You definitely come with exceptional articles. Many thanks for revealing your web site.

 47. I think I set the settings wrongly. Now that I changed the settings, there’s only 1 out of 8 posts visible to the public. Previously set to mature content, despite the lack of nudity. Should I double-post? It’s the blog part that confused me..

 48. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Thanks

 49. Asking questions are in fact good thing if you are not understanding something completely, except this paragraph provides good understanding even.

 50. Hello there, I do think your web site may be having web browser compatibility issues.
  When I look at your site in Safari, it looks fine however when opening
  in I.E., it has some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Aside from that, excellent website!

 51. Hi there, I discovered your website by means of Google while looking for a similar subject, your site got here up, it seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 52. Unquestionably consider that that you stated. Your favorite justification seemed to
  be on the web the simplest factor to consider of. I say to you,
  I definitely get irked whilst people think about issues that they plainly do not realize about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect ,
  other people can take a signal. Will probably be again to get more.
  Thanks

 53. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 54. I was recommended this website via my cousin.
  I am not sure whether this publish is written by
  way of him as nobody else understand such unique approximately
  my difficulty. You are incredible! Thanks!

 55. I and also my buddies were found to be checking the good strategies found on your web site and so before long developed a terrible suspicion I had not thanked the web blog owner for those strategies. The men happened to be totally happy to read through all of them and have in effect surely been having fun with those things. Appreciate your indeed being simply thoughtful as well as for picking out such very good issues most people are really needing to be informed on. My very own honest regret for not expressing gratitude to you sooner.

 56. I’m a 17 year old male who has very good experience with Relationships, I have helped a lot of my friends get through situations and got everything back to normal. I want to start a website where people post any questions about their Relationship and allow me to help them get things back in action again.. If anyone has any ideas please let me know..

 57. Hey exceptional website! Does running a blog like this take a lot of work?
  I’ve very little understanding of computer programming but I had been hoping to
  start my own blog in the near future. Anyway, should you have any suggestions or tips for
  new blog owners please share. I understand this is off subject but I simply wanted to ask.
  Many thanks!

 58. I have read some just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
  I wonder how a lot effort you put to make this kind of magnificent informative site.

 59. I do enjoy the manner in which you have framed this matter and it does provide me some fodder for consideration. Nonetheless, from what I have experienced, I simply wish when the actual reviews pile on that men and women stay on issue and not embark on a tirade associated with some other news du jour. All the same, thank you for this exceptional piece and although I can not necessarily agree with it in totality, I respect your standpoint.

 60. I as well as my guys came reading the great items found on your site and then all of the sudden developed a terrible suspicion I had not thanked you for those secrets. My people had been so passionate to read through them and now have absolutely been making the most of these things. Many thanks for getting really kind and for figuring out such smart useful guides millions of individuals are really needing to learn about. Our own honest apologies for not expressing appreciation to sooner.

 61. I believe this is one of the such a lot significant information for me.
  And i’m satisfied reading your article. But want
  to observation on some general things, The web site style is ideal, the articles is really great : D.
  Good task, cheers

 62. Wow that was strange. I just wrote an incredibly long comment but
  after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr…
  well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say excellent blog!

 63. It¡¦s actually a cool and useful piece of information. I¡¦m satisfied that you just shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 64. Hey there just wanted to give you a quick heads up. The words in your article
  seem to be running off the screen in Safari.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility
  but I thought I’d post to let you know. The design and style look great though!
  Hope you get the issue resolved soon. Many thanks

 65. Hi there every one, here every one is sharing such familiarity, therefore it’s nice to read this webpage,
  and I used to pay a quick visit this webpage everyday.

 66. Fantastic blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many
  choices out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any recommendations? Thanks a lot!

 67. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 68. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice practices and we are looking to swap solutions with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

 69. Hello my friend! I want to say that this article
  is amazing, great written and include approximately
  all significant infos. I’d like to peer extra posts like this .

 70. Good post. I learn something new and challenging on sites
  I stumbleupon on a daily basis. It’s always exciting to read articles from
  other authors and use a little something from other websites.

 71. Someone essentially assist to make critically posts I would state.
  This is the very first time I frequented your website
  page and up to now? I surprised with the analysis you made to make this particular
  post amazing. Fantastic process!

 72. Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say great blog!

 73. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous
  to and you’re just extremely great. I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you
  say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible.
  I can’t wait to read much more from you. This is really
  a wonderful website.

 74. Excellent site you have here but I was wanting to know if you knew of any
  community forums that cover the same topics talked about here?

  I’d really love to be a part of community where I can get opinions from other
  experienced individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.
  Bless you!

 75. Appreciating the commitment you put into your site and in depth information you offer.

  It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted
  rehashed information. Great read! I’ve bookmarked your site and I’m
  adding your RSS feeds to my Google account.

 76. I’ve learn several good stuff here. Certainly price
  bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you place to make one of these
  magnificent informative site.

 77. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too
  fantastic. I actually like what you’ve acquired here, certainly
  like what you are saying and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it wise.
  I can’t wait to read much more from you. This is actually
  a terrific web site.

 78. Wow, incredible blog layout! How long have
  you been blogging for? you make blogging look easy.

  The overall look of your web site is great, as well as the content!

 79. Good day! I could have sworn I’ve visited this website before
  but after browsing through a few of the posts I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m definitely happy I came across it and I’ll be book-marking it and checking
  back frequently!

 80. I every time used to read paragraph in news papers but now as I am a user of net thus from now I am using
  net for posts, thanks to web.

 81. Hey there! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my old room mate!

  He always kept talking about this. I will forward this article to him.
  Pretty sure he will have a good read. Many thanks
  for sharing!

 82. My partner and I stumbled over here from a different web address and thought I should check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to
  exploring your web page repeatedly.

 83. Whoa! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 84. Hey there! Someone in my Myspace group shared this site
  with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information.
  I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!

  Terrific blog and great style and design.

 85. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice
  procedures and we are looking to exchange strategies with others, why not shoot me an e-mail if interested.

 86. What’s up it’s me, I am also visiting this web page on a regular basis, this
  site is actually nice and the users are really sharing nice thoughts.

 87. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get
  there! Thanks

 88. What i do not understood is in truth how you are not
  actually a lot more neatly-appreciated than you might be right now.
  You are so intelligent. You already know thus significantly in relation to this matter, produced
  me in my view believe it from a lot of various angles. Its like women and men don’t seem
  to be involved except it’s one thing to do with Girl gaga!
  Your personal stuffs great. Always care for it up!

 89. Hello there I am so thrilled I found your webpage, I really found you
  by accident, while I was researching on Bing for something else, Regardless I am here now and
  would just like to say many thanks for a incredible post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment
  but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent work.

 90. I’ve read a few just right stuff here. Definitely
  price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you set to make any
  such excellent informative site.

 91. Good post. I learn something new and challenging on blogs
  I stumbleupon everyday. It’s always useful to read articles from other writers and use something from their web sites.

 92. Howdy! I could have sworn I’ve been to this website before but
  after going through some of the posts I realized it’s new to
  me. Anyways, I’m certainly happy I discovered
  it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 93. Appreciating the hard work you put into your website and in depth information you provide.
  It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the
  same out of date rehashed information. Wonderful read!

  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS
  feeds to my Google account.

 94. always i used to read smaller posts that also
  clear their motive, and that is also happening with
  this paragraph which I am reading at this place.

 95. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely helpful info specifically the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and good luck.

 96. Hey! I could have sworn I’ve been to this website
  before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back
  frequently!

 97. May I just say what a relief to uncover somebody who genuinely
  knows what they’re talking about online. You
  definitely understand how to bring a problem to light and make it important.
  More and more people need to check this out and understand this side
  of your story. I was surprised that you aren’t more popular
  because you certainly possess the gift.

 98. magnificent issues altogether, you just received a new reader.
  What may you recommend about your post that you just made some days ago?

  Any certain?

 99. Heya i am for the first time here. I found this board
  and I find It really useful & it helped me out much. I hope
  to give something back and help others like you helped me.

 100. Its like you read my mind! You seem to understand so much approximately this, like
  you wrote the e book in it or something. I believe
  that you just could do with a few % to power the message home a little bit, but instead of that, that is great blog.

  An excellent read. I’ll certainly be back.

 101. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this excellent blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group.

  Chat soon!

 102. Hello i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere,
  when i read this piece of writing i thought i could also create comment due to this brilliant article.

 103. Hello, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Firefox, it looks fine
  but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, awesome blog!

 104. It’s in fact very complicated in this busy life to listen news on Television, therefore I only
  use web for that reason, and obtain the latest information.

 105. Good day! Do you know if they make any plugins to help with SEO?

  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good results. If you know of any
  please share. Cheers!

 106. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog
  loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a honest price?

  Kudos, I appreciate it!

 107. Thanks for the good writeup. It in fact was a enjoyment account it.
  Glance complex to more added agreeable from you!
  However, how can we be in contact?

 108. You actually make it seem really easy with your presentation however I in finding this matter to be actually
  something which I believe I’d by no means understand.
  It sort of feels too complicated and very large for me. I am taking a look
  forward on your next put up, I’ll try to get the cling of it!

 109. That is very interesting, You’re an excessively skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look ahead to in search of extra of your excellent post.

  Also, I’ve shared your website in my social networks

 110. Have you ever considered about adding a little bit
  more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and
  all. However just imagine if you added some great photos
  or video clips to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and videos, this website could certainly be
  one of the most beneficial in its field. Wonderful blog!

 111. First off I want to say excellent blog! I had a quick question which I’d
  like to ask if you do not mind. I was interested to know how you center
  yourself and clear your head prior to writing.
  I’ve had a tough time clearing my thoughts in getting my
  thoughts out there. I truly do take pleasure in writing however it just seems like the
  first 10 to 15 minutes are lost just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips?
  Kudos!

 112. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with
  SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good success. If you know of any please share.
  Cheers!

 113. A person essentially help to make critically posts I might state.
  This is the very first time I frequented your web page and thus far?

  I surprised with the research you made to make this particular post amazing.

  Excellent task!

 114. Outstanding post but I was wondering if you could
  write a litte more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Cheers!

 115. Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a few
  of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure
  why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers
  and both show the same results.

 116. Simply wish to say your article is as amazing. The clearness in your post
  is simply cool and i can assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the rewarding work.

 117. I’m not sure why but this site is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

 118. magnificent submit, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector
  don’t notice this. You should continue your writing.
  I’m sure, you’ve a great readers’ base already!

 119. Nice blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 120. My spouse and I stumbled over here from a different page and thought I
  might as well check things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to looking into your web page repeatedly.

 121. Greate article. Keep posting such kind of information on your blog.

  Im really impressed by your site.
  Hey there, You’ve done a fantastic job. I will definitely digg it and personally
  suggest to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

 122. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 123. certainly like your web site however you have to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the reality then again I¡¦ll certainly come back again.

 124. I’m still learning from you, while I’m trying to achieve my goals. I certainly enjoy reading all that is posted on your website.Keep the stories coming. I loved it!

 125. Howdy! I could have sworn I’ve been to this site before but
  after going through some of the posts I realized it’s new to
  me. Regardless, I’m certainly pleased I found it and I’ll be book-marking it and checking
  back regularly!

 126. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really
  something that I think I would never understand. It seems
  too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 127. Hiya! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d
  ask. Would you be interested in trading links or maybe guest
  authoring a blog article or vice-versa? My website covers a
  lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you might be interested feel free to send me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 128. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day.
  It’s always interesting to read through content from other authors and
  practice something from other websites.

 129. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could
  i subscribe for a blog site? The account helped me
  a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright
  clear concept

 130. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious
  what all is required to get set up? I’m assuming having
  a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very web smart so I’m not 100% certain. Any recommendations or
  advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 131. I’m truly enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it
  much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Superb work!

 132. Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.

  I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

 133. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to
  say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing
  to your feed and I hope you write again very soon!

 134. No matter if some one searches for his necessary thing, so he/she desires
  to be available that in detail, so that thing is maintained over here.

 135. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this article i thought i could also create comment due
  to this brilliant piece of writing.

 136. I was recommended this website by my cousin. I am not sure
  whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble.

  You’re wonderful! Thanks!

 137. Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform
  are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with
  hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good
  platform.

 138. It’s hard to find well-informed people for this topic, however, you sound like you
  know what you’re talking about! Thanks

 139. Great weblog here! Also your site rather a lot up fast!
  What web host are you the usage of? Can I am getting your affiliate
  hyperlink to your host? I want my website loaded up as fast as yours lol

 140. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative.

  I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 141. Normally I don’t learn article on blogs, however I would like to say that
  this write-up very compelled me to try and do it!
  Your writing taste has been amazed me. Thanks,
  very great article.

 142. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying
  your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any recommendations for first-time blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

 143. I just like the helpful info you provide on your articles.
  I will bookmark your weblog and take a look at again here frequently.
  I am slightly certain I will be informed lots of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 144. Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly.

  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

 145. I do believe all the concepts you have offered on your post.

  They’re very convincing and can definitely work. Still, the posts are very quick for beginners.
  Could you please lengthen them a bit from subsequent time?
  Thank you for the post.

 146. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a
  doubt, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is something which not enough men and women are speaking intelligently about.

  I’m very happy I stumbled across this in my hunt for something regarding this.

 147. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 148. Having read this I thought it was extremely informative.

  I appreciate you taking the time and energy to put this informative article together.

  I once again find myself personally spending a significant amount
  of time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

 149. Very good blog! Do you have any tips and hints
  for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a
  little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any suggestions? Thanks!

 150. always i used to read smaller articles or reviews which also clear their motive, and
  that is also happening with this piece of writing which I am reading
  at this time.

 151. I think this is among the most significant info for me.
  And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The
  site style is ideal, the articles is really nice : D.
  Good job, cheers

 152. Hey there! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Many thanks

 153. This is a good tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very accurate info… Many thanks for sharing this one.
  A must read post!

 154. Good day! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
  My site addresses a lot of the same topics as yours and
  I believe we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an e-mail.

  I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 155. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, as well as
  the content!

 156. It’s very trouble-free to find out any matter on web as compared
  to textbooks, as I found this paragraph at this web site.

 157. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had
  written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any tips for inexperienced blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 158. I truly love your site.. Great colors & theme. Did you
  make this amazing site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own blog and want to know where you got this from or just what the theme
  is named. Cheers!

 159. I’m not that much of a internet reader to be honest
  but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later.
  Many thanks

 160. Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve
  tried it in two different browsers and both show the same results.

 161. I know this web page offers quality dependent articles and
  other stuff, is there any other website which presents
  such stuff in quality?

 162. I’m not certain where you’re getting your info, but great topic.
  I needs to spend a while studying much more or working out more.
  Thank you for wonderful information I was in search of this info for
  my mission.

 163. Email Accuracy Validation through a premium industry level software process to determine if the emails are valid and accurate. Accuracy of between 95 and 97 Bring down your bounce rate on your mass email clients and decrease penalty’s.Lower the chance of your domain address being flagged as spam.

 164. of course like your web site but you have to test the spelling on quite a few
  of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it
  very troublesome to inform the reality then again I will
  surely come again again.

 165. My partner and I absolutely love your blog and find nearly
  all of your post’s to be just what I’m looking for.
  can you offer guest writers to write content for you? I wouldn’t mind publishing a
  post or elaborating on many of the subjects you write related to
  here. Again, awesome web site!

 166. Your style is really unique compared to other folks I’ve read stuff
  from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

 167. Terrific work! That is the type of information that are meant to be shared around
  the internet. Shame on Google for no longer positioning this put up upper!

  Come on over and consult with my web site . Thanks =)

 168. Wow, wonderful weblog layout! How lengthy have you ever been blogging
  for? you made blogging look easy. The overall glance of your site
  is excellent, let alone the content!

 169. I every time emailed this blog post page to all my associates, since if like to read it after that my links will too.

 170. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this website.
  I really hope to see the same high-grade content from you
  in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my
  very own site now 😉

 171. This is very interesting, You’re a very skilled blogger.

  I have joined your rss feed and look forward to seeking
  more of your fantastic post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 172. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your
  website? My blog is in the very same niche as yours and my visitors would really benefit from some of the
  information you provide here. Please let me know if this okay
  with you. Thanks a lot!

 173. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one today.

 174. Generally I do not read article on blogs, however I wish to say that
  this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been surprised
  me. Thank you, very great post.

 175. Having read this I thought it was really informative.
  I appreciate you taking the time and energy to put this
  content together. I once again find myself personally spending a significant amount of time
  both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 176. I blog often and I really appreciate your information. This article has
  really peaked my interest. I am going to book mark your
  blog and keep checking for new details about once per week.

  I opted in for your Feed as well.

 177. Hi! I know this is sort of off-topic however I needed to ask.
  Does building a well-established blog such as yours take a
  massive amount work? I am completely new to blogging however I do write
  in my journal every day. I’d like to start a blog so I will be able to share my experience
  and views online. Please let me know if you have any kind of
  suggestions or tips for new aspiring bloggers. Thankyou!

 178. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this
  website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from.
  thank you

 179. Just desire to say your article is as astounding.
  The clearness in your post is just spectacular and i could assume you are an expert on this subject.

  Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with
  forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 180. I’m really loving the theme/design of your weblog. Do you ever run into any web browser compatibility issues?
  A number of my blog audience have complained about my site not
  working correctly in Explorer but looks great in Opera.
  Do you have any advice to help fix this issue?

 181. Hello there! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my old room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward this article to him.
  Pretty sure he will have a good read. Many
  thanks for sharing!

 182. Heya this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use
  WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so
  I wanted to get advice from someone with experience. Any help
  would be greatly appreciated!

 183. I don’t know if it’s just me or if everybody else encountering issues with your website.

  It looks like some of the written text within your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them
  too? This could be a problem with my internet browser because
  I’ve had this happen previously. Kudos

 184. Attractive component to content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert
  that I acquire in fact loved account your blog posts.
  Any way I’ll be subscribing in your feeds or even I fulfillment you get entry to constantly
  quickly.

 185. I wanted to thank you for this fantastic read!! I certainly enjoyed every little bit of it.
  I have got you book-marked to check out new stuff you post…

 186. This design is spectacular! You obviously know how to
  keep a reader amused. Between your wit and your videos, I
  was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 187. Hi there, I discovered your website via Google even as looking for a related topic,
  your website came up, it seems great. I’ve bookmarked it
  in my google bookmarks.
  Hello there, simply changed into aware of your weblog thru Google, and found that it is really informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you happen to proceed this
  in future. Many other people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 188. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much.

  I hope to give something back and help others like you aided me.

 189. Hello! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to
  make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my apple
  iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be
  able to fix this problem. If you have any suggestions, please share.

  Thanks!

 190. I think the admin of this website is in fact working hard in favor of his website, since here every
  stuff is quality based stuff.

 191. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable info to work on. You
  have done an impressive task and our entire group shall
  be grateful to you.

 192. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your
  situation; many of us have developed some nice procedures and we are
  looking to swap methods with other folks, why not shoot me an email if interested.

 193. I must express my affection for your generosity giving support to those people that have the need for assistance with that niche. Your special commitment to passing the solution all-around turned out to be surprisingly functional and has in most cases allowed associates just like me to achieve their targets. The invaluable information denotes a great deal to me and still more to my office workers. Thanks a lot; from everyone of us.

 194. great put up, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don’t notice this. You must proceed your writing. I’m sure, you’ve a great readers’ base already!

 195. Hi there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.

  Do you have any points or suggestions? Many thanks

 196. I think this is among the most significant information for me.

  And i am glad reading your article. But should remark on few general things,
  The website style is wonderful, the articles is
  really great : D. Good job, cheers

 197. Helpful information. Fortunate me I found your site by chance, and I am surprised why this twist of fate didn’t happened
  in advance! I bookmarked it.

 198. I think the admin of this web site is really working hard for his web page, since here every data is quality based material.

 199. You really make it seem so easy with your presentation but I
  find this matter to be actually something that I think I would never
  understand. It seems too complicated and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 200. Hello There. I found your weblog using msn. This is a really neatly written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to learn more
  of your helpful info. Thank you for the post. I’ll definitely return.

 201. I every time used to read paragraph in news papers but now as I am a user of net
  thus from now I am using net for articles or reviews, thanks to web.

 202. Hi there very cool site!! Man .. Excellent .. Wonderful ..
  I will bookmark your blog and take the feeds additionally?
  I’m happy to search out so many useful info here within the post,
  we’d like develop more strategies in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 203. I all the time used to study piece of writing in news papers
  but now as I am a user of web therefore from now I am using
  net for articles or reviews, thanks to web.

 204. Hi! I’ve been following your website for some time now and finally got the courage to
  go ahead and give you a shout out from Huffman Tx! Just wanted to
  tell you keep up the great work!

 205. I will immediately seize your rss as I can not find your e-mail
  subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve
  any? Please allow me realize in order that I may just subscribe.
  Thanks.

 206. Heya i am for the first time here. I found this
  board and I find It really useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and help others like you aided me.

 207. hey there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from
  right here. I did however expertise a few technical issues using this site,
  since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it
  to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances
  times will sometimes affect your placement in google and could damage
  your high-quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot
  more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon.

 208. Hola! I’ve been reading your weblog for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Houston Tx!
  Just wanted to say keep up the good work!

 209. I always used to study post in news papers but now as I am a user of net therefore from now I am using net for articles or reviews,
  thanks to web.

 210. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries
  that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and
  also defined out the whole thing without having side-effects ,
  people can take a signal. Will likely be back to get more.

  Thanks

 211. Hey there! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of
  the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely happy I found
  it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 212. I think this is one of the most important information for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The site style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

Leave a Reply

Your email address will not be published.