THIỆN VÀ ÁC

THIỆN VÀ ÁC (trích trong Vijaya # 10)

JALOK

Người xưa có nói: Có đức mà không có tài thì làm việc gì cũng khó, có tài mà không có đức thì không xài được! Điều đó chứng tỏ rằng, một người có ích cho xã hội nhân quần thì phải bao gồm cả tài lẫn đức. Chỉ có một trong hai thì sự tác động của nó không mang lại thành quả thiết thực, đôi khi còn để lại những hệ quả khôn lường mà thế hệ đời sau phải gánh chịu!

Để định nghĩa thế nào là có đức, thế nào là có tài thì quả không đơn giản bởi lệ thuộc vào nhiều yếu tố chủ quan và khách quan. Một nhà tu đúng nghĩa lấy sự khổ hạnh của mình làm cho nhân loại bớt khổ ải thì có thể nói là có đức lớn. Một người dân thường còn nghèo khó nhưng vẫn sẵn sàng chia sẻ miếng cơm manh áo cho người sa cơ thất thế thương tâm hơn mình thì có thể nói là có đức nhỏ. Một nhà bác học có những phát minh lớn đem lại văn minh tiến bộ cho loài người thì đúng là người có tài cao. Một người thầy giáo bình thường mang hết lương tâm nghề nghiệp của mình đào tạo cho nhiều lớp học trò thành đạt thì là người có tài đúng tầm. Ngược lại, nếu một ai lấy danh nghĩa tôn giáo hội đoàn làm từ thiện nhưng thực chất chỉ tư lợi cho riêng mình thì đúng là người thất đức. Miệng nam mô một bồ dao găm, buôn thần bán thánh lừa thầy phản bạn là mầm loạn của tội ác! Ai đó luôn lấy chức quyền bạo lực tiền tài đàn áp bức hiếp bóc lột người khác là kẻ thủ ác vừa thất đức vừa bất tài. Lấy bằng cấp học vị, bằng khen giải thưởng tự cho mình là học cao hiểu rộng để diễu võ giương oai với người khác mà nào có đóng góp được gì thì vừa bất tài vừa bất nhân. Có ý đồ âm mưu thủ đoạn để chiếm đoạt lừa bịp xâm hại ngay cả người thân, ân nhân thì đúng là bất nhân, bất nghĩa! Đức Phật từ bỏ ngai vàng vợ đẹp con ngoan để ngộ đạo dưới gốc bồ đề, Chúa Jesus chịu đóng đinh trên thập tự giá để cứu chuộc loài người. Afred Nobel giàu có nhờ phát minh chất nổ đã phải hối hận, ăn năn cuối đời mới ngày nay có giải Nobel, và biết bao nhiêu tấm gương khác đáng được suy ngẫm tôn vinh!

Ở đấy đều có sự hi sinh nếu muốn đạt đến tài và đức và không thể khác hơn. Những người được cho là có đức thì họ phải có tài để nâng cao cái đức, còn những người được cho là có tài thì cái tài đó phải đúng hướng mới thể hiện được cái tài. Thiện và ác dùng để định nghĩa và phân biệt điều ấy!

Trong cuộc sống Chăm hôm nay, thiện và ác càng khó phân định rạch ròi nếu không muốn nói là thực hư, chân giả vàng thau lẫn lộn. Môi trường sống bây giờ thay đổi quá nhiều, cả không gian và thời gian với tốc độ chóng mặt hoa mắt đến khó thở! Về không gian, ruộng đồng, rẫy bái rừng rú ngày dần biến mất theo thời gian, cả những con sông tuổi thơ cũng vùi lấp dưới lòng đường hay nhà xưởng. Lối sống tự cung tự cấp mùa nào thức ấy đã lùi vào dĩ vãng và lịm dần vào kí ức người già. Hệ quả, người trẻ phải bỏ làng bỏ xóm vào thành phố làm công nhân, lên cao nguyên hái cà phê, hái tiêu, hái điều độ nhật qua ngày. Người không may mắn được đến trường thì không nói, ngay cả tốt nghiệp có nghề cũng thất thểu lang thang. Bất đắc chí nên buồn chán uống rượu quậy phá xóm làng, trộm gà cắp vịt trấn lột giải sầu gây bao tệ nạn xã hội. Ngày xưa, một gia đình nông dân cày thuê một mùa, gặt thuê một tháng là đủ gạo ăn cả năm. Vợ con giũ rơm mót lúa cũng đủ chi tiêu mắm muối áo quần vừa đủ cho một cuộc sống đạm bạc yên bình. Mùa cá ăn cá, mùa chuột ăn chuột, mùa dông ăn dông… rau măng rừng tha hồ mà hái không cần phải trồng làm gì. Kẹt lắm thì một tô mắm nêm, một nắm ớt, một rổ cà, một rá cơm là thành bữa ăn đủ chất. Mùa rẫy trồng bắp đậu dưa bầu bí… anh em họ hàng muốn ăn cứ lên rẫy hái thoải mái, ăn xong còn được biếu một mớ đem về. Hàng họ xóm giềng tương trợ, đỡ đần nhau là chuyện bình thường tất yếu, không cạnh tranh đố kị, tị hiềm nhau dẫn đến mâu thuẫn xung đột. Mọi người đều là người tốt, ai cũng sống vô tư, bình thản không có gì phải lo lắng buồn phiền. Không có gì phải thất đức, bất nhân bất nghĩa! Còn những ai có điều kiện học hành dù không cao lắm thì thầy ra thầy trò ra trò, quan ra quan dân ra dân, luôn thực hiện được chức năng nhiệm vụ của mình cho sự phát triển của một xã hội công bằng. Họ là những con người tài năng nhiệt huyết, đi tiên phong khai trí cho một dân tộc còn nghèo nàn, lạc hậu đi vào ánh sáng văn minh! Còn thời nay thì sao?! Người giàu có phất lên cũng nhiều so với số đông thiếu ăn nợ nần bết bát. Người có chức có quyền cũng nhiều so với đa số cùng đinh áo ôm khố rách. Người có bằng cấp bằng khen cao siêu cũng không thiếu so với hầu hết mọi người không được học hành đến nơi đến chốn. Nhưng trong số ấy ai là người có tài có đức?! Thật khó nhận định và xác định, ai cũng tự cho mình là cao cấp và mặc nhiên các đối tượng khác là thấp cấp. Ai cũng cố đạt cho mình một nhãn hiệu, thương hiệu, danh hiệu nào đó để bảo hành và bảo kê. Đôi khi còn tự phong hoặc nâng cấp đánh bóng tên tuổi mình cho những mục đích không lương thiện.

Thiện và ác không còn ranh giới phân minh khiến cho người có học và không học không biết đâu là nền tảng căn cơ, dẫn đến lạc mất phương hướng tiêu cực bi quan!

Lần về quá khứ, lịch sử luôn là một bài học đắt giá và thiết yếu cho những ai muốn hoàn thiện đời mình. Tuy nhiên không phải ai cũng muốn đối diện với sự thật, một sự thật bất lợi cho mình! Cho nên họ thường bóp méo sự thật bằng thủ thuật tô hồng bôi đen hoặc tuyên truyền nhồi sọ. Cùng một con người nhưng được nhìn nhận bằng nhiều con mắt khác nhau qua lăng kính tôn giáo, dân tộc, quốc gia, chế độ… Một con người đức độ đối với dân tộc này lại là kẻ thất đức với dân tộc khác. Một người được tán dương với chế độ này nhưng bị hạ bệ dưới một chế độ khác. Nếu ta hiểu người khác như chính bản thân mình thì mọi tội lỗi đều đáng được tha thứ.

Đáng tiếc, không ai muốn hiểu ngay cả chính bản thân mình để phục thiện và hoàn thiện! Làm người không ai không phải phạm sai lầm, quan trọng là phải tự nhận biết để sửa chữa để không lặp lại. Nếu điều đó không xảy ra thì cho dù tôi biết, anh biết, mọi người biết, trời đất biết mà anh cứ trơ trơ mặt chai mày đá thì tội ác ngày càng chồng chất. Không thể trách con người hôm nay vô tình, vô cảm, vô hồn bởi con người đi trước đã vô tâm, vô tính và vô nghĩa. Đừng than phiền tuổi trẻ hôm nay dốt môn lịch sử bởi lịch sử bị sáng tạo quá bí hiểm, trong khi sáng tác văn chương thì khô khan, vô bổ giáo điều. Đạo đức suy đồi đi đôi với biến đổi khí hậu, con người ngày càng mất đi nhân tình, nhân tính. Chỉ có những người còn chút ít lương tâm, lương tri mới đủ dũng cảm, tỉnh thức khơi gợi đồng loại tỉnh cơn mê nơi địa ngục trần gian này.

Có chân mới có thiện, từ đó sinh ra mĩ, một vẻ đẹp vĩnh cửu nơi tâm hồn. Ta cứ quen với hình tượng người mẫu diễn viên ca sĩ và anh hề với vẻ đẹp rẻ tiền giả tạo, thì chân thiện mĩ chỉ là một khái niệm mơ hồ. Thiện và ác chỉ là hư vô!

.

133 thoughts on “THIỆN VÀ ÁC

 1. Heya i’m for the primary time here. I found this board and I find It truly helpful & it helped me out much. I am hoping to give one thing back and help others like you aided me.

 2. 倩碧三步驟還原潤膚膠,清爽好吸收的凝膠質地,每天使用兩次,可藉由複製健康肌膚的正確油水平衡,重建流失水分,重現光透潤澤。最適合混和偏油與油性肌膚使用

 3. IELLIOS是由歐盟資助倫敦大學細胞重建研究所研究. 採用諾貝爾生理醫學獎科技 , 透過”納米能量電流” 以最親膚與迅速導入的方式 , 利用電腦化系統去令皮膚再生 , 令皮膚組織在無創傷的情況下自然更新及收緊 . 這治療是無創無痛的 . 完成治療後亦沒有傷口 . 我們是香港第一引入IELLIOS的機構 , 醫生會根據客人不同情況去為你設計不同的組合 .在外國IELLIOS受到很多荷里活明星, 歌手以至政客的追棒 , Madonna的facialist kate somer -field就常用IELLIOS為她護理肌膚 , 令52歲的她肌膚輪廓均保持於30歲的狀態. IELLIOS的訊號技術,採用心臟起博起原理,活躍無法正常運作的心臟細胞。訊號技術可活化及修復愛損皮膚,透過傳送訊號,激活靜止的細胞。IELLIOS的訊號技術給予細胞指令,引發細胞再次生長,令肌膚重回年輕。

 4. 用洗面皂清潔肌膚-倩碧皮膚科專家的選擇。倩碧洗面皂可使肌膚保持清新,潔淨,舒適,無乾燥緊繃感。

 5. Hey There. I found your weblog the usage of msn. That is a very neatly written article.

  I will make sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful information. Thanks for the post.

  I’ll certainly return.

 6. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 7. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog.

  Any suggestions would be greatly appreciated.

 8. Thank you for the auspicious writeup. It actually used to
  be a leisure account it. Glance advanced to far introduced agreeable from you!

  However, how can we be in contact?

 9. Valuable information. Lucky me I discovered your site by accident, and I’m stunned why this
  twist of fate did not took place in advance! I bookmarked it.

 10. I love what you guys tend to be up too. This type of clever work and
  exposure! Keep up the wonderful works guys I’ve incorporated you guys to blogroll.

 11. Hi, constantly i used to check webpage posts here in the
  early hours in the break of day, for the reason that i like to gain knowledge of more and more.

 12. Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after going through a few of the articles I realized it’s new
  to me. Anyways, I’m certainly happy I found it and I’ll be bookmarking
  it and checking back regularly!

 13. Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this site?
  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had
  problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 14. Hey there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a
  new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us
  beneficial information to work on. You have done a marvellous job!

 15. Greetings, There’s no doubt that your blog could possibly be having web browser compatibility issues.
  When I take a look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet
  Explorer, it’s got some overlapping issues. I merely wanted to give you a
  quick heads up! Apart from that, excellent
  site!

 16. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed
  some nice methods and we are looking to swap strategies with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

 17. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I’ve read this submit and if I may I wish to counsel you few fascinating things or tips.
  Perhaps you could write next articles regarding this article.
  I desire to learn even more things about it!

 18. I am no longer certain where you are getting your information,
  however good topic. I must spend a while studying much more or figuring
  out more. Thank you for fantastic info I used to be looking for this info for my mission.

 19. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt
  donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking
  and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and
  will talk about this site with my Facebook group.
  Talk soon!

 20. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of
  the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using
  Movable-type on a number of websites for about a year and am nervous about switching to
  another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?

  Any help would be greatly appreciated!

 21. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your article seem to be running off the
  screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or
  something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the issue resolved soon.
  Thanks

 22. Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will ensure that
  I bookmark your blog and may come back very
  soon. I want to encourage you to ultimately continue your great
  job, have a nice day!

 23. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else experiencing issues
  with your website. It looks like some of the written text in your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is
  happening to them too? This could be a issue with my browser because
  I’ve had this happen previously. Thanks

 24. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who has been doing a little research
  on this. And he actually ordered me lunch simply because I stumbled upon it for
  him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the
  meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss this
  topic here on your website.

 25. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I will make sure to bookmark it and return to read more of
  your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 26. You’re so interesting! I don’t believe I’ve
  truly read through something like this before. So nice to find somebody with some original thoughts on this
  issue. Seriously.. many thanks for starting this up.
  This website is something that is required on the internet, someone with a bit of originality!

 27. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and all. Nevertheless think about if you added some great pictures or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and video clips, this site could definitely be one of the
  best in its niche. Very good blog!

 28. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup.

  Do you have any solutions to prevent hackers?

 29. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources
  back to your website? My website is in the exact same area of interest as yours and my visitors would truly benefit
  from some of the information you present here. Please let me know if this okay with you.

  Thanks a lot!

 30. Fantastic beat ! I wish to apprentice whilst
  you amend your site, how can i subscribe for a blog website?
  The account helped me a acceptable deal. I were a little bit familiar
  of this your broadcast offered shiny transparent idea

 31. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?

  Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one today.

 32. I’m not that much of a online reader to be honest but
  your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website
  to come back in the future. Cheers

 33. I just couldn’t depart your web site before suggesting that I really loved the usual information a
  person provide for your visitors? Is going to be back continuously in order to check up on new posts

 34. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this
  website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult
  to get that “perfect balance” between usability and appearance.
  I must say you have done a superb job with this. Also, the blog loads very fast for me on Safari.
  Outstanding Blog!

 35. Hi, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some
  overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, very good blog!

 36. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly do not know
  about. You managed to hit the nail upon the top
  and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 37. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was super
  long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m
  still new to everything. Do you have any suggestions for novice blog writers?

  I’d definitely appreciate it.

 38. I have a blog using Blogspot. I would like to ban a specific person from viewing and/or commenting. I am not looking to make the entire blog password-protected or moderate comments. I just want to ban a specific IP address. How can I do this?.

 39. An interesting discussion is definitely worth comment.
  I do believe that you should publish more about this subject, it may not be a taboo matter but typically
  people don’t talk about these topics. To the next!
  All the best!!

 40. It’s genuinely very difficult in this active life to listen news on TV, so I only
  use world wide web for that purpose, and get the most up-to-date
  news.

 41. A person necessarily lend a hand to make significantly
  posts I’d state. That is the very first time I frequented your website page and thus
  far? I surprised with the analysis you made to make this particular publish extraordinary.
  Magnificent task!

 42. Hi,. I am new to joomla and my boss is asking me to add some of the joomla functionality to the current website so that the owner of the website can itself modify the contents. I am having no idea about how to do that. My boss says that there is no need to re-build the website in joomla. If anybody can help me, I will be highly obliged.. Thanks.

 43. Normally I don’t learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite great post.

 44. Hello very nice web site!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also¡KI’m happy to search out so many helpful information right here within the publish, we need develop more techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 45. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 46. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did
  you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog and
  would like to know where u got this from. kudos

 47. My husband and i have been now delighted Emmanuel managed to complete his investigation from your ideas he came across using your web site. It’s not at all simplistic just to be giving out ideas that many many others could have been selling. We consider we now have the website owner to appreciate because of that. These explanations you’ve made, the easy blog menu, the relationships you make it possible to instill – it is many astonishing, and it’s really letting our son and the family understand that content is excellent, and that is rather serious. Thanks for all!

 48. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your
  stuff previous to and you are just extremely wonderful.
  I really like what you have acquired here, really like what you
  are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for
  to keep it wise. I can not wait to read much more from you.
  This is really a great website.

 49. not including myspace and facebooke and that where blogging is just an instalment.. More like blogger. Which one is used the most and reaches the highest amount of people?.

 50. I’ve been surfing on-line more than 3 hours these days, yet I never found any interesting article like yours. It¡¦s lovely price sufficient for me. In my view, if all web owners and bloggers made just right content as you probably did, the internet will be much more helpful than ever before.

 51. Howdy! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look.
  I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to
  my followers! Great blog and amazing design and style.

 52. After looking at a number of the blog articles on your
  web page, I seriously appreciate your way of blogging. I book-marked it to my
  bookmark website list and will be checking back soon. Please visit my web site too
  and let me know how you feel.

 53. Needed to compose you that tiny note so as to give many thanks the moment again considering the precious tactics you have documented above. It’s strangely open-handed of people like you to deliver easily all that most of us would have offered for sale as an electronic book to end up making some cash for themselves, and in particular given that you might have done it in case you wanted. The things as well served to provide a fantastic way to realize that someone else have the identical dream much like mine to find out much more with regards to this matter. I’m sure there are a lot more fun periods up front for individuals that scan through your website.

 54. It’s actually a cool and helpful piece of information. I am satisfied that you simply shared this helpful info with us.
  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 55. I am not sure where you are getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.

  Thanks for great information I was looking for this information for my
  mission.

 56. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and
  in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 57. Please let me know if you’re looking for a article author foryour site. You have some really great posts and I feelI would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a linkback to mine. Please blast me an e-mail if interested.Regards!

 58. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am experiencing difficulties with your RSS.
  I don’t understand the reason why I can’t subscribe to it.
  Is there anyone else getting the same RSS problems?
  Anyone who knows the answer can you kindly respond?
  Thanx!!

 59. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post.
  Also, I’ve shared your site in my social networks!

Leave a Reply

Your email address will not be published.