TẠI SAO CHĂM HẢI NGOẠI KHÔNG ĐOÀN KẾT

KINH THƯA QUÝ VỊ,

Tôi muốn viết bài nầy gửi đến quý vị trí thức, sinh viên, nhân sĩ, và tất cả ngưới Chăm tại VIỆT NAM đẻ hiểu thêm tường tận thay vì nghe một chiều cũa BBT CHAMPAKA từ bấy lâu nay. Ngoài chuyện “HEO QUAY” tại Sacramento cù kỷ còn nhưng chuyện mơi tại Mỹ có liên quan đến Champaka nên họ không bao giờ viết ra một cách khách quan.

THỨ NHẤT:   IOC CHAMPA và NGƯỜI CHĂM HẢI NGOẠI.

Sau khi IOC bị tan nát võ vụn ra,coi như sắp khai tử tổ chức nây. Công đồng Cham Phanrang và Phanri tại tiểu bang California ở 2 vùng SACRAMENTO và SẠN  JOSE đương nhiên phải tổ chức đoàn thể lại để cho bà con đồng hương Cham có một tập thể để gần gủi ,gắn bó và liên hệ thăm hỏi nhau.Hội TRUYỀN THỐNG VĂN HÓA CHAMPA tại Sacramento và Hội BẢO TỒN VĂN HÓA USA  tại San Jose, đây không phải là sự chia rẻ như BBT Chaampaka rêu rao,bởi hai vùng cách nhau gần 300km,di chuyển mất thời gian,vì bới cảnh ở Mỹ đành như vậy,nhưng mỗi khi ở Sacramento tổ chức lễ,đám cưới người Chăm San jose đều tham dự và ngược lại.Thục tinh mà nói Chăm Awal và Ahier gần gủi nhau hơn là gần gủi với Cham Muslim. nhưng cũng ko phải là chia rẻ.chỉ từ ngày có Champaka cứ xưng lá cơ quan ngôn luận do Dharma bày trò chống phá nhau đẻ cho người Cham biết tên mình nhiều hơn,tiếp theo CHẾ LINH vá Ông LƯU QU  SANG bỏ việc tham gia đại hội 2007 thêm nhiều bà con Chăm tẩy chay làm vỡ mộng lãnh tụ mà đã lỡ giới thiệu với nhóm KHOA HỌC nước ngoài từ bấy lâu nhờ hình ảnh ảo công đông Cham tại HOA KỲ.

Bởi vậy khi 2 hội đoàn BẢO TỒN và TRUYỀN THỐNG Champa không ủng hô Dharma nữa thì tổ chức IOC chỉ vài ba mạng tại  LOS phải kéo về SAN JOSE  để có số lượng người Cham nhiều hơn,chỉ vì lý do đơn giản vậy thôi nên Dharma phải sử dụng Champaka  la hoán lên là Cham Hải ngoại chia rẻ để đanh s lạc hướng dư luận ở hải ngoại cũng như trong nước VN.

1**Khi gia đình tôi đến Mỹ tháng 12 năm 1994,định cư tại tiểu bang OKLAHOMA cách San jose hoặc Sacramento 6 giờ bay,vợ chồng tôi và 2 đứa con gái lớn có bay đên Sacramento dự KATE (trước 1998 nhưng ko nhớ năm} và lần thứ hai bay tới dự lễ ra mắt hội BẢO TỒN VĂN HÓA..Cuộc khai lễ rất đông đòng hương Cham từ các tiểu bang xa xuôi trong MY gồm cả Chăm Muslim vào khoảng hơn cả trăm người,tổ chức rất là huy hoàng và trang nhả,có đá bóng và văn nghệ.thử hỏi như vậy làm sao gọi là chia rẻ.Gia đình chúng tôi thấy rất hạnh phúc và phấn khởi,bởi ngươi Cham dù thiểu số nhất tại MỸ nhưng có cơ hội gặp nhau đong đủ như vậy thật là quý hiếm.

2**Khi còn ở VN tôi rất ngưỡng mộ IOC CHAMPA, nhưng rất tiếc rằng ko có điều kiện tìm hiễu tường tận.đến ,ĐếnMY lại ở một chỗ ko có người Cham, Tháng 7 năm 1998  gđình chúng tôi phải di cư về san jose đẻ đoàn tụ với người Cham, nhưng chúng tôi ko gia nhập hội nào cả.

3** Chúng tôi mới vừa an cư tại Sạn jose nhằm dịp IOC sắp tổ chưc họp bầu BAN QUẢN TRỊ mới, tại San jose thay vì LOS  ANG. hay SAC.Một chiều (trước kỳ họp 2 ngày) Ông ÁCH  có đưa DHARMA đến nhà tôi,g/đình tôi thật hãnh diện và vui mừng có một bạn đã xa quê hương lâu năm,nay là một TS đầu tiên của dân tộc Cham đến nhà thăm .Chung tôi thật tình mời Dharma dùng bửa cơm tại nhà,nhưng ÁCH và DHARMA đã có hẹn với THÀNH NGỌC CÓ.Tối hôm đó cả 3 kéo nhau về nhà CÓ,Vợ chồng CÓ cũng là ban với tôi. Sau bửa cơm,tôi có hỏi ý kiến của D. anh em sinh viên Cham muốn gặp và trao đổi vài điều với D. va được Dharma đồng ý- Tôi điện thoại gọi BÁ VĂN DƯ,BÁ TRUNG TUYÊN, BÁ VĂN THIỆU  và  KIỀU ĐẠI PHÚ dên nhà CÓ  ( SV Cham rất ngưỡng mộ D.)

Vấn đè chúng tôi trao đỏi với Dharma là CỦNG CỐ CỘNG ĐÒNG CHAM  tại MỸ nhất là giới trẻ.

*Tôi đặt V/đ: -DHARMA là linh hồn giới trẻ Cham ko những trong nước mà toàn thế giới.tôi nghĩ rằng nếu mà Dharma có tinh thần đùm bọc va dẫn dắt thế hệ trẻ thì :

a) Toi nói_ Tôi hiểu công việc D.rất bề bộn ko thể thương xuyên có mặt tại MỸ; còn ở PHÁP chỉ có 5 người Cham.

b)  Anh em tại Mỹ, nhất là tại San jose và Sacramento,sẵn sàng hậu thuẩn cho dharma chỉ cần D. có hướng đi rõ ràng vì xã hội Cham anh em sẽ sinh hoạt theo chỉ đạo của Dharma.

c)  IOC Champa dĩ lỡ đã lục đục nay lại có 2 hội đoàn Cham mới lập là hội BTVH  USA Champa và hội TTVH Champa.**Danh từ OFFICE nghĩa văn phòng không tương xứng và hơp lý với tập thể Cham tại Mỹ,nên tìm từ nào đẻ thay thế,có lẻ hai hôi đoàn nêu trên sẵn sàng sinh hoạt dưới tổ chức CHAMPA  nầy cung theo điều lệ của IOC như cũ.( có nghĩa là hội BTVH và TTVH vẫn còn nhưng dưới sự lãnh đạo của IOC có thay chữ Office.Chẳng hạn :TỔ CHỨC QUỐC TẾ CHAMPA hay  HỘI CỘNG ĐỒNG QUỐC TẾ CHAMPA..  Sau khi thảo luận và trao đỏi cùng nhau gần 12PM  tại nhà CÓ.   *ÁCH và CÓ cũng tham dự thảo luận. DHARMA quyết định

“OK” va nói  “Phiên họp bầu Ban Quản trị IOC ngày tới chúng ta nhất trí quyết đinh như vậy.

Tôi đã yên tâm vì tin rằng người Cham sẽ hợp lại với nhau,sang ngày sau tôi điện thoại cho PHÚ VĂN LƯU  Chủ tịch hội TT Sacramento (Tôi và LƯU đã ở tù chung vơi nhau sau 1975 và là em bạn tử nhỏ, trùng tầng số với tôi hơn là Ô SANG) và CHÂU VĂN THỦ Pho chủ tịch hội BTVH ( 2 người nầy vẫn là thành phần trẻ và có tinh thần cấp tiến),  Hai anh nầy cũng rất phấn khởi khi tôi báo là Xã hội Cham sẽ tốt bởi Dharma cũng hợp tac với chúng ta.tôi còn nhắc thêm ngày mai phải đến dự nha.

Chiều ngày hôm sau, vợ chồng tôi đến thăm Dharma tại nhà bà TỪ C. THỊ LỘC,tại đây gặp Ông Từ công THU và Ông Từ công Tấn.  Vợ/ch tôi chào thăm hỏi,và tâm sự rất vui vẻ theo tinh thần gia đình thật ấm áp và chân tình như mai nầy là ngày hội lớn đầy tin tưởng về tương lai cho cộng đồng Cham tại MỸ.Sau một lúc DHARMA trả lời ngược lại với tôi là KHÔNG THAY CỤM TỪ IOC Champa. **Như vậy chữ TÍN của Dharma đẻ chỗ nào. *nói,hứa mới đó rồi lại đổi ý. Còn gì đẻ tin nơi Dharma đây.Tôi hoàn toàn thất vọng.Tôi hiểu ngay,sau một đêm D. suy nghĩ lại hắn ko thể sử dụng lối CỨNG ĐẦU của tôi và ko thể xoay tôi theo quỹ đạo của hắn,bởi hăn gặp tôi ở Campuchia rồi.

Tôi hỏi- “Như vậy, Cham làm sao hợp tác với nhau được sau khi IOC bị tan rã, người ta ở đây ko thể ổn định được,Dharma và tôi với tinh thần khách quan hơn D, ở Pháp,tôi từ tiểu bang khác mới chuyển về đây phải tìm cách dàn xếp,bởi tôi có thông qua ý kiến của 2 hội đoàn ở đây và SV trẻ tại hai vùng (lúc đó chưa có ai ra DẠI HỌC) đều có ý định hợp tác theo chiều hướng đã bàn tối hôm qua”. Dharma vẫn giữ lập trường ko thay đổi (toi đã tìm hiểu Dharma là người ma IOC rất cần hợp tác với IOC)** Tôi nói tiếp _ “Nếu vậy thì ông ở Pháp luôn đi đến Mỹ  tìm người cham làm gì”.

Dharma trả lời- “Tôi ko cần người Cham hợp tác với tôi”.

Tức quá tôi lớn tiếng- Nếu ông ko cần người Cham thì ông cần ngươi gì?Ông đến Mỹ gặp cộng đông Cham làm gì? _Từ đâu ông có hoc vị TS,ko nhờ ngươi Cham chứ ai nuôi ong học TS,cha mẹ ông có nuôi đâu?  Đấu lý một hồi Ông cậu THU cản.

Dharma mở lời- “Tôi xin lỗi ông vì nói__Không cần người Cham”

Tôi, tiếp-  “Nói chuyện với tôi là thằng ko ra gì,mà ông bị lỗi và xin lỗi.  Nếu nói với một ngưới Yuon,người ta sẽ khinh một TS Cham như thế nào”

4. Sang ngày họp bầu BQT  –  IOC tại Hội trường.

Có nhiều nhân vật tiền bối Cham,Ô.Ô. Dương tân Thi,Dohamide, Dương tấn Sở, Lư Nhàn,  Tư công Thu và khoảng hơn 50 người.Chúng tôi Phú văn Lưu,toi,Châu văn Thủ và vợ tôi la cùng phe,vẫn biết rằng kết quả ko thay đổi được nhưng vẫn tham dự,nếu ko đến thì sẽ có cớ họ cho chúng tôi ko đến nêu ý kiến và ko hợp tác..Chúng tôi lập luận giống nhau,Dharma là người bảo vệ danh xưng IOC manh mẽ nhứt. Số bà con Chăm còn lại hình như ko nắm vưng vấn đè.Hơn nữa đối với người lớn tuổi như thế nào cũng xong, họp cho có mặt vậy thôi.

Phe chúng tôi đề nghị bỏ phiếu theo thể thức dân chủ thay đổi hay ko thay đổi do hội trường biểu quyết,nhưng Dharma  vẫn chủ động ko tán thành.Tôi xin ý kiến nữa,Dharma gài chúng tôi ký đơn gia nhập trước rôi ý kiến và tổ chức biểu quyết.Chung tôi ko đồng ý và rút về.

Từ sau phiên họp nầy IOC dần dần lu mờ,ko những ko kết nạp được thành viên mới mà thành viên cũ cũng rút lui nhiều,nay chỉ còn vài nguwoif nên mỗi khi tổ chức viêc gì đều đến San Jose ,tim nhờ người Cham lớn tuổi đang hưởng trợ cấp của Mỹ đẻ xin ủng hộ tiền.

( Còn tiếp theo, rất hấp dẫn và khách quan )

PHẦN HAI : AI GÂY RA CHIA RẺ HỘI BTVH  HAY NGƯỜI CHAM IOC.

PHÂN BA:  MUSLIM,  AWAL  VÀ  MUSLIM,  MUSLIM, AI TẠO CHIA RÉ ĐỒNG TỘC CHAM.

Kính chào,

Kiều Ngọc Quyên

.

122 thoughts on “TẠI SAO CHĂM HẢI NGOẠI KHÔNG ĐOÀN KẾT

 1. This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

 2. Ion Magnum 是一種最新的減脂儀器,可以快速燃燒掉你身體的脂肪 , 讓你不需要做大量的體育鍛煉 , 輕鬆方便的達到專業美體的效果。 效果: 通過將你體內的脂肪轉化成肌肉,輕鬆减掉你的體重和腰圍。25分鐘的理療比健身房幾個小時的運動效果還要好! 副作用/風險: 該設備已在美國食品藥品監督管理局注册,注册分類爲醫療器械I類,I類醫療器械就是指普通人使用安全性非常好且沒有任何風險的器械。 减脂過程: 减脂板會直接固定安放於你身體的目標减肥部位,通過特殊的信號,Ion Magnum會將該部位的脂肪燃燒轉化成肌肉。(注意:該設備與你在其他沙龍中瞭解的肌肉轉化設備是完全不同的。)療程: 要想取得而保持完美的效果,一個療程需要進行10次理療,每3-7天進行一次。維持理療可以每兩周進行一次。

 3. 送音樂劇《貝隆夫人》門票,名額12名! Marie Claire (HK) Edition 「You Must Love Me」! 音樂劇《貝隆夫人》(EVITA)五月盛勢來港 《貝隆夫人》的動人愛情故事與悲慘的命運交織,令全世界的音樂劇愛好者無不深受動容。於1978 年在倫敦城

 4. I simply want to mention I am just beginner to blogging and site-building and certainly savored your web blog. Very likely I’m want to bookmark your blog . You absolutely come with great posts. With thanks for sharing your website page.

 5. I want to add a registration form to Joomla.. . I need to be able to edit the fields of the form. . The form needs to register people as users in Joomla, and trigger an HTML welcome email, as well as a notification to an admin about the registration.. . I’ve tried community builder, but you can’t disable things like username, which is irrelevant to me, and the welcome emails won’t do HTML.. . Any suggestions?.

 6. What’s up everyone, it’s my first visit at this web page, and article is really fruitful designed for me, keep up posting such
  content.

 7. My brother suggested I would possibly like this website.
  He was once totally right. This put up truly made my day.
  You can not imagine simply how much time I had spent for this info!
  Thanks!

 8. I believe what you published made a ton of sense. However, think about this, what if you were to write a awesome headline?
  I ain’t saying your content is not good., however what if you added something to maybe get a person’s attention?
  I mean TẠI SAO CHĂM HẢI NGOẠI KHÔNG ĐOÀN KẾT – ILIMOCHAMPA is kinda plain. You might
  peek at Yahoo’s front page and see how they create article headlines to grab viewers to open the links.
  You might add a video or a pic or two to grab readers interested
  about what you’ve got to say. In my opinion, it might bring your blog a little bit more interesting.

 9. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely
  donate to this outstanding blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my
  Google account. I look forward to fresh updates and will share this website with my Facebook group.
  Chat soon!

 10. Hello there! I just wish to offer you a big thumbs up for your great info you’ve got right here on this post.
  I am coming back to your site for more soon.

 11. I always spent my half an hour to read this web site’s articles or reviews every day along with a mug of coffee.

 12. Great article! That is the type of info that are meant to be shared around the internet.
  Disgrace on Google for no longer positioning this post upper!
  Come on over and talk over with my web site .
  Thanks =)

 13. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Reading this information So i am glad to show that I’ve a very excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I most definitely will make certain to don¡¦t put out of your mind this website and give it a glance regularly.

 14. Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that
  would be ok. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new posts.

 15. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

 16. I do believe all of the concepts you have offered in your post.

  They’re very convincing and will definitely work.
  Still, the posts are too brief for novices. May you please prolong them
  a little from subsequent time? Thank you for the post.

 17. It’s awesome to pay a quick visit this web page and reading the views of all colleagues on the topic of this piece of writing, while I am
  also zealous of getting know-how.

 18. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. An excellent read. I will definitely be back.

 19. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality
  articles or weblog posts on this sort of area .

  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.

  Reading this info So i’m happy to show that I’ve a very just right uncanny feeling I
  discovered just what I needed. I so much unquestionably will make sure
  to do not forget this site and give it a glance on a continuing
  basis.

 20. Asking questions are genuinely fastidious thing if you are not understanding anything totally,
  however this article presents pleasant understanding even.

 21. I don’t know if it’s just me or if everybody else experiencing problems with your blog.
  It appears as though some of the text in your posts are running off the screen. Can someone else
  please comment and let me know if this is happening to
  them as well? This could be a problem with my internet browser because I’ve had
  this happen before. Kudos

 22. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make
  this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from.
  appreciate it

 23. Hello there, You have done a great job. I will certainly digg it
  and personally recommend to my friends. I am confident they
  will be benefited from this web site.

 24. Hello, i feel that i saw you visited my blog thus i came
  to return the choose?.I am trying to to find things to enhance my website!I guess its good enough to
  make use of a few of your concepts!!

 25. Wonderful blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost
  on everything. Would you propose starting
  with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices
  out there that I’m completely overwhelmed .. Any tips? Thanks!

 26. Hello just wanted to give you a quick heads up and
  let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve
  tried it in two different browsers and both show the
  same outcome.

 27. You actually make it seem so easy with your presentation but
  I find this topic to be really something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 28. Hi there! I understand this is sort of off-topic but I had to ask.
  Does managing a well-established website such as yours take a
  lot of work? I am completely new to operating a blog however I do write in my journal everyday.
  I’d like to start a blog so I can easily share
  my personal experience and feelings online.
  Please let me know if you have any kind of ideas
  or tips for new aspiring blog owners. Thankyou!

 29. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

 30. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I’ll learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

 31. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

 32. I love what you guys are up too. This type of clever
  work and coverage! Keep up the superb works guys I’ve
  incorporated you guys to our blogroll.

 33. Hey are using WordPress for your site platform? I’m
  new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need
  any coding knowledge to make your own blog? Any
  help would be really appreciated!

 34. I think this is one of the so much vital information for me.
  And i am satisfied reading your article. But want to commentary on some basic issues, The website style is
  great, the articles is actually excellent : D. Excellent process, cheers

 35. Hey would you mind letting me know which web host you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a
  lot faster then most. Can you recommend a good hosting provider at a
  honest price? Cheers, I appreciate it!

 36. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly
  loved surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I’m hoping you write again soon!

 37. I’m not sure exactly why but this weblog is loading incredibly slow for me.

  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?

  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 38. Wonderful blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there
  that I’m completely confused .. Any tips? Thanks a lot!

 39. Hello would you mind letting me know which
  hosting company you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely
  different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you suggest a good web hosting provider at a honest price?
  Many thanks, I appreciate it!

 40. I think other web-site proprietors should take this web site as an model, very clean and magnificent user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 41. With havin so much content and articles do you ever run into any problems
  of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it looks like
  a lot of it is popping it up all over the web without my agreement.
  Do you know any methods to help prevent content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

 42. After looking over a few of the blog articles on your web page,
  I truly appreciate your technique of writing a blog. I bookmarked
  it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please check out
  my web site too and let me know what you think.

 43. I was just searching for this info for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative sites in top of the list. Usually the top sites are full of garbage.

 44. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it
  😉 I will come back once again since i have book marked it.

  Money and freedom is the greatest way to
  change, may you be rich and continue to help others.

 45. Hi there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My blog goes over a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 46. I was more than happy to discover this great site. I need to to thank you for your time for this
  particularly fantastic read!! I definitely savored every part
  of it and I have you saved to fav to check out new things on your blog.

 47. Having read this I believed it was extremely informative.
  I appreciate you spending some time and effort to put this informative article together.
  I once again find myself spending way too much time both reading and
  posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 48. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 49. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet
  the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly
  get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect
  , people could take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 50. Everything is very open with a very clear description of the challenges.
  It was truly informative. Your site is very useful.
  Thanks for sharing!

 51. Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay.
  I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.

 52. I do trust all of the ideas you’ve presented for your post. They’re really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too short for starters. May just you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.

 53. Hello, the whole thing is going fine here and ofcourse every one is sharing information, that’s really
  good, keep up writing.

 54. My partner and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be exactly I’m looking
  for. Do you offer guest writers to write
  content to suit your needs? I wouldn’t mind writing
  a post or elaborating on most of the subjects you write in relation to here.
  Again, awesome weblog!

 55. I am sure this post has touched all the internet viewers,
  its really really pleasant piece of writing on building up new weblog.

 56. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with?

  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something
  unique. P.S Sorry for getting off-topic but I
  had to ask!

 57. Simply want to say your article is as surprising.
  The clearness to your publish is simply spectacular
  and i can suppose you’re a professional on this
  subject. Fine along with your permission let me
  to grasp your feed to stay updated with drawing close post.
  Thank you 1,000,000 and please continue the enjoyable
  work.

 58. It is truly a nice and useful piece of information. I’m glad that you shared this useful
  info with us. Please keep us informed like this. Thank you for
  sharing.

Leave a Reply

Your email address will not be published.