TẠI SAO CHĂM HẢI NGOẠI KHÔNG ĐOÀN KẾT

KINH THƯA QUÝ VỊ,

Tôi muốn viết bài nầy gửi đến quý vị trí thức, sinh viên, nhân sĩ, và tất cả ngưới Chăm tại VIỆT NAM đẻ hiểu thêm tường tận thay vì nghe một chiều cũa BBT CHAMPAKA từ bấy lâu nay. Ngoài chuyện “HEO QUAY” tại Sacramento cù kỷ còn nhưng chuyện mơi tại Mỹ có liên quan đến Champaka nên họ không bao giờ viết ra một cách khách quan.

THỨ NHẤT:   IOC CHAMPA và NGƯỜI CHĂM HẢI NGOẠI.

Sau khi IOC bị tan nát võ vụn ra,coi như sắp khai tử tổ chức nây. Công đồng Cham Phanrang và Phanri tại tiểu bang California ở 2 vùng SACRAMENTO và SẠN  JOSE đương nhiên phải tổ chức đoàn thể lại để cho bà con đồng hương Cham có một tập thể để gần gủi ,gắn bó và liên hệ thăm hỏi nhau.Hội TRUYỀN THỐNG VĂN HÓA CHAMPA tại Sacramento và Hội BẢO TỒN VĂN HÓA USA  tại San Jose, đây không phải là sự chia rẻ như BBT Chaampaka rêu rao,bởi hai vùng cách nhau gần 300km,di chuyển mất thời gian,vì bới cảnh ở Mỹ đành như vậy,nhưng mỗi khi ở Sacramento tổ chức lễ,đám cưới người Chăm San jose đều tham dự và ngược lại.Thục tinh mà nói Chăm Awal và Ahier gần gủi nhau hơn là gần gủi với Cham Muslim. nhưng cũng ko phải là chia rẻ.chỉ từ ngày có Champaka cứ xưng lá cơ quan ngôn luận do Dharma bày trò chống phá nhau đẻ cho người Cham biết tên mình nhiều hơn,tiếp theo CHẾ LINH vá Ông LƯU QU  SANG bỏ việc tham gia đại hội 2007 thêm nhiều bà con Chăm tẩy chay làm vỡ mộng lãnh tụ mà đã lỡ giới thiệu với nhóm KHOA HỌC nước ngoài từ bấy lâu nhờ hình ảnh ảo công đông Cham tại HOA KỲ.

Bởi vậy khi 2 hội đoàn BẢO TỒN và TRUYỀN THỐNG Champa không ủng hô Dharma nữa thì tổ chức IOC chỉ vài ba mạng tại  LOS phải kéo về SAN JOSE  để có số lượng người Cham nhiều hơn,chỉ vì lý do đơn giản vậy thôi nên Dharma phải sử dụng Champaka  la hoán lên là Cham Hải ngoại chia rẻ để đanh s lạc hướng dư luận ở hải ngoại cũng như trong nước VN.

1**Khi gia đình tôi đến Mỹ tháng 12 năm 1994,định cư tại tiểu bang OKLAHOMA cách San jose hoặc Sacramento 6 giờ bay,vợ chồng tôi và 2 đứa con gái lớn có bay đên Sacramento dự KATE (trước 1998 nhưng ko nhớ năm} và lần thứ hai bay tới dự lễ ra mắt hội BẢO TỒN VĂN HÓA..Cuộc khai lễ rất đông đòng hương Cham từ các tiểu bang xa xuôi trong MY gồm cả Chăm Muslim vào khoảng hơn cả trăm người,tổ chức rất là huy hoàng và trang nhả,có đá bóng và văn nghệ.thử hỏi như vậy làm sao gọi là chia rẻ.Gia đình chúng tôi thấy rất hạnh phúc và phấn khởi,bởi ngươi Cham dù thiểu số nhất tại MỸ nhưng có cơ hội gặp nhau đong đủ như vậy thật là quý hiếm.

2**Khi còn ở VN tôi rất ngưỡng mộ IOC CHAMPA, nhưng rất tiếc rằng ko có điều kiện tìm hiễu tường tận.đến ,ĐếnMY lại ở một chỗ ko có người Cham, Tháng 7 năm 1998  gđình chúng tôi phải di cư về san jose đẻ đoàn tụ với người Cham, nhưng chúng tôi ko gia nhập hội nào cả.

3** Chúng tôi mới vừa an cư tại Sạn jose nhằm dịp IOC sắp tổ chưc họp bầu BAN QUẢN TRỊ mới, tại San jose thay vì LOS  ANG. hay SAC.Một chiều (trước kỳ họp 2 ngày) Ông ÁCH  có đưa DHARMA đến nhà tôi,g/đình tôi thật hãnh diện và vui mừng có một bạn đã xa quê hương lâu năm,nay là một TS đầu tiên của dân tộc Cham đến nhà thăm .Chung tôi thật tình mời Dharma dùng bửa cơm tại nhà,nhưng ÁCH và DHARMA đã có hẹn với THÀNH NGỌC CÓ.Tối hôm đó cả 3 kéo nhau về nhà CÓ,Vợ chồng CÓ cũng là ban với tôi. Sau bửa cơm,tôi có hỏi ý kiến của D. anh em sinh viên Cham muốn gặp và trao đổi vài điều với D. va được Dharma đồng ý- Tôi điện thoại gọi BÁ VĂN DƯ,BÁ TRUNG TUYÊN, BÁ VĂN THIỆU  và  KIỀU ĐẠI PHÚ dên nhà CÓ  ( SV Cham rất ngưỡng mộ D.)

Vấn đè chúng tôi trao đỏi với Dharma là CỦNG CỐ CỘNG ĐÒNG CHAM  tại MỸ nhất là giới trẻ.

*Tôi đặt V/đ: -DHARMA là linh hồn giới trẻ Cham ko những trong nước mà toàn thế giới.tôi nghĩ rằng nếu mà Dharma có tinh thần đùm bọc va dẫn dắt thế hệ trẻ thì :

a) Toi nói_ Tôi hiểu công việc D.rất bề bộn ko thể thương xuyên có mặt tại MỸ; còn ở PHÁP chỉ có 5 người Cham.

b)  Anh em tại Mỹ, nhất là tại San jose và Sacramento,sẵn sàng hậu thuẩn cho dharma chỉ cần D. có hướng đi rõ ràng vì xã hội Cham anh em sẽ sinh hoạt theo chỉ đạo của Dharma.

c)  IOC Champa dĩ lỡ đã lục đục nay lại có 2 hội đoàn Cham mới lập là hội BTVH  USA Champa và hội TTVH Champa.**Danh từ OFFICE nghĩa văn phòng không tương xứng và hơp lý với tập thể Cham tại Mỹ,nên tìm từ nào đẻ thay thế,có lẻ hai hôi đoàn nêu trên sẵn sàng sinh hoạt dưới tổ chức CHAMPA  nầy cung theo điều lệ của IOC như cũ.( có nghĩa là hội BTVH và TTVH vẫn còn nhưng dưới sự lãnh đạo của IOC có thay chữ Office.Chẳng hạn :TỔ CHỨC QUỐC TẾ CHAMPA hay  HỘI CỘNG ĐỒNG QUỐC TẾ CHAMPA..  Sau khi thảo luận và trao đỏi cùng nhau gần 12PM  tại nhà CÓ.   *ÁCH và CÓ cũng tham dự thảo luận. DHARMA quyết định

“OK” va nói  “Phiên họp bầu Ban Quản trị IOC ngày tới chúng ta nhất trí quyết đinh như vậy.

Tôi đã yên tâm vì tin rằng người Cham sẽ hợp lại với nhau,sang ngày sau tôi điện thoại cho PHÚ VĂN LƯU  Chủ tịch hội TT Sacramento (Tôi và LƯU đã ở tù chung vơi nhau sau 1975 và là em bạn tử nhỏ, trùng tầng số với tôi hơn là Ô SANG) và CHÂU VĂN THỦ Pho chủ tịch hội BTVH ( 2 người nầy vẫn là thành phần trẻ và có tinh thần cấp tiến),  Hai anh nầy cũng rất phấn khởi khi tôi báo là Xã hội Cham sẽ tốt bởi Dharma cũng hợp tac với chúng ta.tôi còn nhắc thêm ngày mai phải đến dự nha.

Chiều ngày hôm sau, vợ chồng tôi đến thăm Dharma tại nhà bà TỪ C. THỊ LỘC,tại đây gặp Ông Từ công THU và Ông Từ công Tấn.  Vợ/ch tôi chào thăm hỏi,và tâm sự rất vui vẻ theo tinh thần gia đình thật ấm áp và chân tình như mai nầy là ngày hội lớn đầy tin tưởng về tương lai cho cộng đồng Cham tại MỸ.Sau một lúc DHARMA trả lời ngược lại với tôi là KHÔNG THAY CỤM TỪ IOC Champa. **Như vậy chữ TÍN của Dharma đẻ chỗ nào. *nói,hứa mới đó rồi lại đổi ý. Còn gì đẻ tin nơi Dharma đây.Tôi hoàn toàn thất vọng.Tôi hiểu ngay,sau một đêm D. suy nghĩ lại hắn ko thể sử dụng lối CỨNG ĐẦU của tôi và ko thể xoay tôi theo quỹ đạo của hắn,bởi hăn gặp tôi ở Campuchia rồi.

Tôi hỏi- “Như vậy, Cham làm sao hợp tác với nhau được sau khi IOC bị tan rã, người ta ở đây ko thể ổn định được,Dharma và tôi với tinh thần khách quan hơn D, ở Pháp,tôi từ tiểu bang khác mới chuyển về đây phải tìm cách dàn xếp,bởi tôi có thông qua ý kiến của 2 hội đoàn ở đây và SV trẻ tại hai vùng (lúc đó chưa có ai ra DẠI HỌC) đều có ý định hợp tác theo chiều hướng đã bàn tối hôm qua”. Dharma vẫn giữ lập trường ko thay đổi (toi đã tìm hiểu Dharma là người ma IOC rất cần hợp tác với IOC)** Tôi nói tiếp _ “Nếu vậy thì ông ở Pháp luôn đi đến Mỹ  tìm người cham làm gì”.

Dharma trả lời- “Tôi ko cần người Cham hợp tác với tôi”.

Tức quá tôi lớn tiếng- Nếu ông ko cần người Cham thì ông cần ngươi gì?Ông đến Mỹ gặp cộng đông Cham làm gì? _Từ đâu ông có hoc vị TS,ko nhờ ngươi Cham chứ ai nuôi ong học TS,cha mẹ ông có nuôi đâu?  Đấu lý một hồi Ông cậu THU cản.

Dharma mở lời- “Tôi xin lỗi ông vì nói__Không cần người Cham”

Tôi, tiếp-  “Nói chuyện với tôi là thằng ko ra gì,mà ông bị lỗi và xin lỗi.  Nếu nói với một ngưới Yuon,người ta sẽ khinh một TS Cham như thế nào”

4. Sang ngày họp bầu BQT  –  IOC tại Hội trường.

Có nhiều nhân vật tiền bối Cham,Ô.Ô. Dương tân Thi,Dohamide, Dương tấn Sở, Lư Nhàn,  Tư công Thu và khoảng hơn 50 người.Chúng tôi Phú văn Lưu,toi,Châu văn Thủ và vợ tôi la cùng phe,vẫn biết rằng kết quả ko thay đổi được nhưng vẫn tham dự,nếu ko đến thì sẽ có cớ họ cho chúng tôi ko đến nêu ý kiến và ko hợp tác..Chúng tôi lập luận giống nhau,Dharma là người bảo vệ danh xưng IOC manh mẽ nhứt. Số bà con Chăm còn lại hình như ko nắm vưng vấn đè.Hơn nữa đối với người lớn tuổi như thế nào cũng xong, họp cho có mặt vậy thôi.

Phe chúng tôi đề nghị bỏ phiếu theo thể thức dân chủ thay đổi hay ko thay đổi do hội trường biểu quyết,nhưng Dharma  vẫn chủ động ko tán thành.Tôi xin ý kiến nữa,Dharma gài chúng tôi ký đơn gia nhập trước rôi ý kiến và tổ chức biểu quyết.Chung tôi ko đồng ý và rút về.

Từ sau phiên họp nầy IOC dần dần lu mờ,ko những ko kết nạp được thành viên mới mà thành viên cũ cũng rút lui nhiều,nay chỉ còn vài nguwoif nên mỗi khi tổ chức viêc gì đều đến San Jose ,tim nhờ người Cham lớn tuổi đang hưởng trợ cấp của Mỹ đẻ xin ủng hộ tiền.

( Còn tiếp theo, rất hấp dẫn và khách quan )

PHẦN HAI : AI GÂY RA CHIA RẺ HỘI BTVH  HAY NGƯỜI CHAM IOC.

PHÂN BA:  MUSLIM,  AWAL  VÀ  MUSLIM,  MUSLIM, AI TẠO CHIA RÉ ĐỒNG TỘC CHAM.

Kính chào,

Kiều Ngọc Quyên

.

364 thoughts on “TẠI SAO CHĂM HẢI NGOẠI KHÔNG ĐOÀN KẾT

 1. This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

 2. Ion Magnum 是一種最新的減脂儀器,可以快速燃燒掉你身體的脂肪 , 讓你不需要做大量的體育鍛煉 , 輕鬆方便的達到專業美體的效果。 效果: 通過將你體內的脂肪轉化成肌肉,輕鬆减掉你的體重和腰圍。25分鐘的理療比健身房幾個小時的運動效果還要好! 副作用/風險: 該設備已在美國食品藥品監督管理局注册,注册分類爲醫療器械I類,I類醫療器械就是指普通人使用安全性非常好且沒有任何風險的器械。 减脂過程: 减脂板會直接固定安放於你身體的目標减肥部位,通過特殊的信號,Ion Magnum會將該部位的脂肪燃燒轉化成肌肉。(注意:該設備與你在其他沙龍中瞭解的肌肉轉化設備是完全不同的。)療程: 要想取得而保持完美的效果,一個療程需要進行10次理療,每3-7天進行一次。維持理療可以每兩周進行一次。

 3. 送音樂劇《貝隆夫人》門票,名額12名! Marie Claire (HK) Edition 「You Must Love Me」! 音樂劇《貝隆夫人》(EVITA)五月盛勢來港 《貝隆夫人》的動人愛情故事與悲慘的命運交織,令全世界的音樂劇愛好者無不深受動容。於1978 年在倫敦城

 4. I simply want to mention I am just beginner to blogging and site-building and certainly savored your web blog. Very likely I’m want to bookmark your blog . You absolutely come with great posts. With thanks for sharing your website page.

 5. I want to add a registration form to Joomla.. . I need to be able to edit the fields of the form. . The form needs to register people as users in Joomla, and trigger an HTML welcome email, as well as a notification to an admin about the registration.. . I’ve tried community builder, but you can’t disable things like username, which is irrelevant to me, and the welcome emails won’t do HTML.. . Any suggestions?.

 6. What’s up everyone, it’s my first visit at this web page, and article is really fruitful designed for me, keep up posting such
  content.

 7. My brother suggested I would possibly like this website.
  He was once totally right. This put up truly made my day.
  You can not imagine simply how much time I had spent for this info!
  Thanks!

 8. I believe what you published made a ton of sense. However, think about this, what if you were to write a awesome headline?
  I ain’t saying your content is not good., however what if you added something to maybe get a person’s attention?
  I mean TẠI SAO CHĂM HẢI NGOẠI KHÔNG ĐOÀN KẾT – ILIMOCHAMPA is kinda plain. You might
  peek at Yahoo’s front page and see how they create article headlines to grab viewers to open the links.
  You might add a video or a pic or two to grab readers interested
  about what you’ve got to say. In my opinion, it might bring your blog a little bit more interesting.

 9. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely
  donate to this outstanding blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my
  Google account. I look forward to fresh updates and will share this website with my Facebook group.
  Chat soon!

 10. Hello there! I just wish to offer you a big thumbs up for your great info you’ve got right here on this post.
  I am coming back to your site for more soon.

 11. I always spent my half an hour to read this web site’s articles or reviews every day along with a mug of coffee.

 12. Great article! That is the type of info that are meant to be shared around the internet.
  Disgrace on Google for no longer positioning this post upper!
  Come on over and talk over with my web site .
  Thanks =)

 13. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Reading this information So i am glad to show that I’ve a very excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I most definitely will make certain to don¡¦t put out of your mind this website and give it a glance regularly.

 14. Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that
  would be ok. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new posts.

 15. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

 16. I do believe all of the concepts you have offered in your post.

  They’re very convincing and will definitely work.
  Still, the posts are too brief for novices. May you please prolong them
  a little from subsequent time? Thank you for the post.

 17. It’s awesome to pay a quick visit this web page and reading the views of all colleagues on the topic of this piece of writing, while I am
  also zealous of getting know-how.

 18. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog. An excellent read. I will definitely be back.

 19. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality
  articles or weblog posts on this sort of area .

  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.

  Reading this info So i’m happy to show that I’ve a very just right uncanny feeling I
  discovered just what I needed. I so much unquestionably will make sure
  to do not forget this site and give it a glance on a continuing
  basis.

 20. Asking questions are genuinely fastidious thing if you are not understanding anything totally,
  however this article presents pleasant understanding even.

 21. I don’t know if it’s just me or if everybody else experiencing problems with your blog.
  It appears as though some of the text in your posts are running off the screen. Can someone else
  please comment and let me know if this is happening to
  them as well? This could be a problem with my internet browser because I’ve had
  this happen before. Kudos

 22. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make
  this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from.
  appreciate it

 23. Hello there, You have done a great job. I will certainly digg it
  and personally recommend to my friends. I am confident they
  will be benefited from this web site.

 24. Hello, i feel that i saw you visited my blog thus i came
  to return the choose?.I am trying to to find things to enhance my website!I guess its good enough to
  make use of a few of your concepts!!

 25. Wonderful blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost
  on everything. Would you propose starting
  with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices
  out there that I’m completely overwhelmed .. Any tips? Thanks!

 26. Hello just wanted to give you a quick heads up and
  let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve
  tried it in two different browsers and both show the
  same outcome.

 27. You actually make it seem so easy with your presentation but
  I find this topic to be really something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and very broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 28. Hi there! I understand this is sort of off-topic but I had to ask.
  Does managing a well-established website such as yours take a
  lot of work? I am completely new to operating a blog however I do write in my journal everyday.
  I’d like to start a blog so I can easily share
  my personal experience and feelings online.
  Please let me know if you have any kind of ideas
  or tips for new aspiring blog owners. Thankyou!

 29. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

 30. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I’ll learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

 31. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

 32. I love what you guys are up too. This type of clever
  work and coverage! Keep up the superb works guys I’ve
  incorporated you guys to our blogroll.

 33. Hey are using WordPress for your site platform? I’m
  new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need
  any coding knowledge to make your own blog? Any
  help would be really appreciated!

 34. I think this is one of the so much vital information for me.
  And i am satisfied reading your article. But want to commentary on some basic issues, The website style is
  great, the articles is actually excellent : D. Excellent process, cheers

 35. Hey would you mind letting me know which web host you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a
  lot faster then most. Can you recommend a good hosting provider at a
  honest price? Cheers, I appreciate it!

 36. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly
  loved surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I’m hoping you write again soon!

 37. I’m not sure exactly why but this weblog is loading incredibly slow for me.

  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?

  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 38. Wonderful blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there
  that I’m completely confused .. Any tips? Thanks a lot!

 39. Hello would you mind letting me know which
  hosting company you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely
  different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you suggest a good web hosting provider at a honest price?
  Many thanks, I appreciate it!

 40. I think other web-site proprietors should take this web site as an model, very clean and magnificent user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 41. With havin so much content and articles do you ever run into any problems
  of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it looks like
  a lot of it is popping it up all over the web without my agreement.
  Do you know any methods to help prevent content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

 42. After looking over a few of the blog articles on your web page,
  I truly appreciate your technique of writing a blog. I bookmarked
  it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please check out
  my web site too and let me know what you think.

 43. I was just searching for this info for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative sites in top of the list. Usually the top sites are full of garbage.

 44. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it
  😉 I will come back once again since i have book marked it.

  Money and freedom is the greatest way to
  change, may you be rich and continue to help others.

 45. Hi there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My blog goes over a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 46. I was more than happy to discover this great site. I need to to thank you for your time for this
  particularly fantastic read!! I definitely savored every part
  of it and I have you saved to fav to check out new things on your blog.

 47. Having read this I believed it was extremely informative.
  I appreciate you spending some time and effort to put this informative article together.
  I once again find myself spending way too much time both reading and
  posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 48. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 49. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet
  the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly
  get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect
  , people could take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 50. Everything is very open with a very clear description of the challenges.
  It was truly informative. Your site is very useful.
  Thanks for sharing!

 51. Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay.
  I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.

 52. I do trust all of the ideas you’ve presented for your post. They’re really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too short for starters. May just you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.

 53. Hello, the whole thing is going fine here and ofcourse every one is sharing information, that’s really
  good, keep up writing.

 54. My partner and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be exactly I’m looking
  for. Do you offer guest writers to write
  content to suit your needs? I wouldn’t mind writing
  a post or elaborating on most of the subjects you write in relation to here.
  Again, awesome weblog!

 55. I am sure this post has touched all the internet viewers,
  its really really pleasant piece of writing on building up new weblog.

 56. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with?

  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something
  unique. P.S Sorry for getting off-topic but I
  had to ask!

 57. Simply want to say your article is as surprising.
  The clearness to your publish is simply spectacular
  and i can suppose you’re a professional on this
  subject. Fine along with your permission let me
  to grasp your feed to stay updated with drawing close post.
  Thank you 1,000,000 and please continue the enjoyable
  work.

 58. It is truly a nice and useful piece of information. I’m glad that you shared this useful
  info with us. Please keep us informed like this. Thank you for
  sharing.

 59. Good way of describing, and good article to obtain information on the
  topic of my presentation subject, which i am going to present in college.

 60. Everything is very open with a really clear description of the challenges. It was definitely informative. Your website is useful. Many thanks for sharing!

 61. Great blog you’ve got here.. It’s difficult to find high quality
  writing like yours nowadays. I truly appreciate people like you!

  Take care!!

 62. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and all.
  However imagine if you added some great visuals or video clips to give your posts more,
  “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this site could definitely be one of the very best in its niche.
  Wonderful blog!

 63. I absolutely love your blog and find most of your post’s to be
  precisely what I’m looking for. can you offer guest writers to write
  content available for you? I wouldn’t mind producing a
  post or elaborating on a number of the subjects you write regarding here.
  Again, awesome web site!

 64. A motivating discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you ought to
  publish more on this issue, it may not be a taboo subject but
  generally folks don’t speak about these topics. To the next!
  Best wishes!!

 65. I do not know if it’s just me or if perhaps everyone else encountering issues with your site.
  It appears as if some of the written text within your content are running off the screen. Can somebody else please comment
  and let me know if this is happening to them as well?

  This may be a issue with my web browser because I’ve had this happen previously.

  Many thanks

 66. Thanks for your personal marvelous posting! I quite enjoyed reading
  it, you happen to be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and definitely will come back later in life.

  I want to encourage yourself to continue your great posts, have a nice
  morning!

 67. Thanks for your marvelous posting! I actually enjoyed reading
  it, you happen to be a great author. I will make certain to
  bookmark your blog and will eventually come back very soon. I want to
  encourage that you continue your great work, have a nice
  morning!

 68. Hello, Neat post. There’s a problem together with
  your site in internet explorer, could test this? IE nonetheless is the
  marketplace chief and a good portion of people will miss your wonderful writing because of this problem.

 69. Superb post however , I was wondering if you could write a litte
  more on this topic? I’d be very thankful if you
  could elaborate a little bit further. Bless you!

 70. This is the right webpage for anyone who would like to find out about
  this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I
  personally would want to…HaHa). You definitely put a new spin on a subject
  that has been discussed for ages. Wonderful stuff, just excellent!

 71. This is really interesting, You are an overly professional blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to searching for more of your excellent post.
  Additionally, I’ve shared your site in my social networks

 72. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re using?

  I’m going to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 73. I know this web site gives quality based posts and extra
  stuff, is there any other web site which provides
  such information in quality?

 74. Hello there, I found your website via Google at the same time as looking for a comparable subject,
  your website came up, it seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, just turned into aware of your blog through Google, and located that it is truly informative.

  I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you happen to continue this
  in future. A lot of other folks can be benefited out of your writing.
  Cheers!

 75. Good post however , I was wondering if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.
  Thanks!

 76. We stumbled over here different web address and thought I might as well check things out.

  I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to checking out your web page repeatedly.

 77. I’m gone to convey my little brother, that he should also pay a
  quick visit this blog on regular basis to
  obtain updated from hottest gossip.

 78. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am going through problems with
  your RSS. I don’t understand why I am unable to join it. Is there anybody having identical RSS problems?
  Anyone who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 79. Thanks a bunch for sharing this with all folks you actually recognize what you’re talking
  about! Bookmarked. Kindly also seek advice from my web site =).

  We could have a hyperlink exchange arrangement between us

 80. Good day! This is kind of off topic but I need some help from
  an established blog. Is it very hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty
  quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have
  any ideas or suggestions? With thanks

 81. I’m curious to find out what blog system you’re utilizing?
  I’m experiencing some small security problems with my latest blog and I’d
  like to find something more safeguarded. Do you have any solutions?

 82. I think this is one of the most significant info for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The site style is wonderful, the
  articles is really great : D. Good job, cheers

 83. I blog frequently and I genuinely appreciate your information.
  Your article has truly peaked my interest. I’m going to take a
  note of your site and keep checking for new details about once per week.
  I subscribed to your RSS feed too.

 84. Hi there! This article could not be written any better!
  Looking at this article reminds me of my previous roommate!
  He continually kept talking about this. I am going to send this article to
  him. Fairly certain he’ll have a good read. Thank you for sharing!

 85. Greate post. Keep posting such kind of information on your site.
  Im really impressed by your blog.
  Hey there, You’ve done an incredible job. I’ll definitely digg it and for my part recommend
  to my friends. I am confident they will be benefited from this website.

 86. Wow, marvelous weblog structure! How lengthy have you been running a blog for?
  you made blogging glance easy. The overall glance of your website is wonderful, let alone the content!

 87. hi!,I like your writing very a lot! percentage we keep in touch more approximately your article on AOL?
  I require an expert in this house to resolve my problem.
  Maybe that is you! Having a look forward to see you.

 88. Hey! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?

  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 89. Everyone loves what you guys are up too. Such clever work and coverage!
  Keep up the excellent works guys I’ve included you guys to my personal blogroll.

 90. After I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever
  a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment.
  There has to be an easy method you are able to remove me from that service?
  Many thanks!

 91. We are a gaggle of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your website provided us with helpful information to work on. You’ve done an impressive activity and our entire neighborhood can be grateful
  to you.

 92. magnificent put up, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this.
  You should continue your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!

 93. I know this web site offers quality dependent content and extra material, is there any other site which presents these kinds of information in quality?

 94. I believe what you published was very logical. However, what
  about this? what if you added a little content?
  I am not suggesting your content isn’t good., however suppose
  you added a title that grabbed folk’s attention? I mean TẠI
  SAO CHĂM HẢI NGOẠI KHÔNG ĐOÀN KẾT – ILIMOCHAMPA is a little boring.
  You ought to peek at Yahoo’s home page and note how they create news titles to get
  viewers to click. You might add a related video or a related picture or two to get readers excited about what you’ve
  got to say. In my opinion, it might make your website a little livelier.

 95. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your website is excellent, as well as the content!

 96. Heya i am for the first time here. I found
  this board and I find It truly useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and help others like you aided me.

 97. Hi, this weekend is fastidious in favor of me, since this point in time i
  am reading this wonderful educational article here at my
  home.

 98. My brother suggested I might like this website. He used to be entirely right.
  This post actually made my day. You cann’t imagine simply how so much time I had
  spent for this info! Thank you!

 99. Hi, i believe that i noticed you visited my blog so i got
  here to return the prefer?.I am trying to find issues to improve my website!I guess its ok to make use of a few of
  your ideas!!

 100. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis.
  It will always be exciting to read articles from other authors and use something from other websites.

 101. You could definitely see your expertise within the work you write.
  The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe.
  All the time go after your heart.

 102. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and come back to read
  more of your useful information. Thanks for the post.
  I’ll definitely return.

 103. It’s very trouble-free to find out any topic on web as
  compared to textbooks, as I found this post at this website.

 104. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a 30 foot drop,
  just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views.

  I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 105. Hey I am so grateful I found your weblog, I really found
  you by error, while I was browsing on Aol for something else,
  Nonetheless I am here now and would just like to say kudos for a marvelous post and a all
  round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to read it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read a great deal more, Please
  do keep up the great work.

 106. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable information to
  work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 107. You need to be a part of a contest for one of the finest websites on the internet.
  I am going to highly recommend this site!

 108. Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could
  find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m
  having trouble finding one? Thanks a lot!

 109. This is very fascinating, You are a very professional blogger.
  I have joined your feed and look forward to looking for more of
  your fantastic post. Additionally, I have shared your web site in my social networks

 110. I¡¦ve been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Reading this info So i¡¦m happy to convey that I have an incredibly just right uncanny feeling I came upon just what I needed. I most definitely will make sure to don¡¦t fail to remember this website and provides it a look regularly.

 111. A person necessarily assist to make severely articles I would state. This is the very first time I frequented your web page and so far? I surprised with the analysis you made to make this particular put up amazing. Magnificent task!

 112. As I web site possessor I believe the content material here is rattling excellent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

 113. I have been surfing on-line more than three hours these days, yet I never found any attention-grabbing article like yours. It¡¦s lovely value enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content as you probably did, the net can be much more useful than ever before.

 114. This paragraph offers clear idea designed for the new viewers of blogging, that truly how to do running a blog.

 115. I think that is one of the such a lot vital info for me.
  And i’m glad studying your article. However want to statement on some common issues,
  The web site taste is great, the articles is truly excellent
  : D. Just right activity, cheers

 116. The other day, while I was at work, my cousin stole my iphone
  and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple
  ipad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had
  to share it with someone!

 117. Hiya! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest
  authoring a blog article or vice-versa? My website discusses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from
  each other. If you happen to be interested feel free to send me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 118. Your means of explaining everything in this paragraph is truly pleasant, every one be able to effortlessly understand it, Thanks
  a lot.

 119. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found
  It positively helpful and it has aided me out loads.
  I am hoping to contribute & aid different customers like its helped me.
  Great job.

 120. You could certainly see your skills within the work you
  write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe.
  At all times follow your heart.

 121. Great goods from you, man. I’ve have in mind your stuff previous to and
  you’re simply too magnificent. I really like what you’ve received here, really like what you are saying and the way wherein you
  say it. You make it enjoyable and you still care for to stay it smart.
  I can’t wait to read far more from you. This is actually a great web site.

 122. you’re in reality a just right webmaster. The website loading velocity is incredible. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you have performed a great job in this subject!

 123. I have been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this sort of house .

  Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.

  Studying this info So i’m glad to exhibit that I’ve a very
  good uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I such a lot indubitably will make certain to do not fail to remember
  this website and provides it a glance on a continuing basis.

 124. Greetings from Idaho! I’m bored at work so I decided to browse your blog on my
  iphone during lunch break. I love the info you provide here and can’t
  wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your
  blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..

  Anyhow, awesome site!

 125. Hello everyone, it’s my first pay a visit at this website, and post is really fruitful in favor of
  me, keep up posting such articles.

 126. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand.
  It seems too complicated and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 127. Thanks for some other informative website. Where else may I get
  that type of info written in such an ideal method?
  I have a venture that I am simply now working on, and I’ve been at the look out
  for such information.

 128. hey there and thank you for your info – I’ve certainly
  picked up anything new from right here. I did however expertise
  some technical issues using this website, since I experienced to reload the web site a lot of
  times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is
  OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords.

  Well I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for much
  more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon.

 129. Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I am waiting for your
  further post thanks once again.

 130. Hi there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?

  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve
  worked hard on. Any recommendations?

 131. Excellent article! We will be linking to this particularly great article on our website.

  Keep up the good writing.

 132. After looking at a handful of the blog articles on your website, I honestly appreciate your way of
  blogging. I book-marked it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future.

  Please visit my website too and tell me your opinion.

 133. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this particular information for a long time. Thank you and best of luck.

 134. I’ve learn a few excellent stuff here. Certainly value bookmarking for
  revisiting. I wonder how so much attempt you place to make this kind of magnificent informative web site.

 135. Everything is very open with a very clear description of the challenges.
  It was truly informative. Your site is extremely helpful. Thanks for sharing!

 136. Hey! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?

  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 137. I’m really enjoying the theme/design of your site.
  Do you ever run into any browser compatibility issues?

  A couple of my blog visitors have complained about my website not
  working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any tips to help fix this issue?

 138. Wonderful goods from you, man. I have remember your stuff prior to and you’re simply too excellent.
  I actually like what you’ve got right here, really like what you’re saying and the way in which through which you are
  saying it. You’re making it entertaining and you continue
  to care for to stay it sensible. I cant wait to learn much more from you.

  That is really a tremendous web site.

 139. Your means of explaining the whole thing in this article
  is really nice, all be capable of without difficulty be aware of it, Thanks a lot.

 140. Excellent goods from you, man. I have take into account your stuff previous to and you’re simply extremely
  excellent. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are
  saying and the way in which in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart.
  I cant wait to read far more from you. That is actually a great site.

 141. Hi there all, here every one is sharing these kinds of knowledge, therefore it’s nice to read
  this web site, and I used to pay a quick visit this website every day.

 142. Hey There. I found your weblog using msn. This is an extremely well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and come back to learn extra of your helpful info.

  Thank you for the post. I will certainly comeback.

 143. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as defined
  out the whole thing without having side effect , people
  can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 144. Hey! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my good old
  room mate! He always kept talking about this. I will forward this article
  to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks
  for sharing!

 145. You have made some really good points there. I checked on the internet to learn more about the issue and found most people will go along with
  your views on this web site.

 146. Hey There. I discovered your weblog using msn. That is a really neatly written article.

  I’ll make sure to bookmark it and come back to learn extra of your
  helpful information. Thank you for the post.

  I will certainly comeback.

 147. My brother recommended I may like this blog.
  He was once totally right. This put up truly made my day.
  You can not consider simply how a lot time I had spent for this info!

  Thank you!

 148. I think the admin of this website is genuinely working hard in support of his web site, since here every material is quality based data.

 149. whoah this weblog is fantastic i love reading your articles.

  Stay up the good work! You understand, many individuals are hunting
  around for this information, you can help them greatly.

 150. Needed to write you the little bit of remark to help give many thanks the moment again on your great suggestions you’ve provided above. It’s really open-handed of people like you in giving openly all some people would’ve made available for an e book in order to make some dough for themselves, especially now that you might have tried it in the event you desired. Those basics additionally worked to become good way to be aware that many people have similar keenness just like my own to realize a lot more in respect of this matter. I think there are some more pleasurable moments up front for individuals that examine your site.

 151. Hi! I simply want to offer you a big thumbs up for
  your excellent information you’ve got right here on this post.
  I will be coming back to your site for more soon.

 152. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be
  really something which I think I would never understand.
  It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your
  next post, I will try to get the hang of it!

 153. A person essentially help to make critically posts I might state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to create this actual publish incredible. Wonderful process!

 154. Great post however I was wondering if you could write a
  litte more on this subject? I’d be very grateful if you
  could elaborate a little bit more. Thank you!

 155. Hi there just wanted to give you a quick heads up.

  The text in your content seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to
  do with web browser compatibility but I figured I’d
  post to let you know. The design look great though! Hope you
  get the problem fixed soon. Thanks

 156. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 157. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was super long)
  so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m
  thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any helpful hints for inexperienced blog
  writers? I’d really appreciate it.

 158. This is a really good tip particularly to those new
  to the blogosphere. Simple but very accurate information… Thank you for
  sharing this one. A must read article!

 159. Hi there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it’s really informative. I’m gonna watch out
  for brussels. I will be grateful if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing.

  Cheers!

 160. Hey I know this is off topic but I was wondering
  if you knew of any widgets I could add to my blog
  that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping
  maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy
  reading your blog and I look forward to your new updates.

 161. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable info to work
  on. You have done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 162. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely fantastic. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is actually a tremendous web site.|

 163. This design is steller! You obviously know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my
  own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really
  loved what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 164. I believe what you published made a ton of sense.
  However, what about this? what if you wrote a catchier title?

  I am not suggesting your information is not solid, but suppose you added a post title
  to possibly get a person’s attention? I mean TẠI SAO CHĂM HẢI NGOẠI
  KHÔNG ĐOÀN KẾT – ILIMOCHAMPA is a little boring.
  You might glance at Yahoo’s front page and see
  how they create news titles to get people to click.
  You might add a video or a related pic or two to grab readers interested about everything’ve got to say.
  In my opinion, it would bring your posts a little
  bit more interesting.

 165. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent.
  I really like what you have acquired here, certainly
  like what you are saying and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still care for to keep it smart.
  I can’t wait to read far more from you. This
  is really a wonderful website.

 166. My relatives all the time say that I am killing my time here at net, but I know I am getting knowledge all the time by reading thes good articles or reviews.

 167. I really like what you guys are up too. This sort of clever work and coverage!
  Keep up the terrific works guys I’ve you guys to my personal blogroll.

 168. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours.

  It’s pretty worth enough for me. In my opinion,
  if all site owners and bloggers made good content as you did,
  the net will be much more useful than ever before.

 169. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this superb blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this blog
  with my Facebook group. Chat soon!

 170. I do not know whether it’s just me or if everybody else experiencing problems with your site.
  It seems like some of the written text within your posts are running off the screen. Can somebody
  else please provide feedback and let me know if this is happening to
  them too? This might be a problem with my internet browser because I’ve
  had this happen before. Thanks

 171. whoah this weblog is excellent i really like reading
  your articles. Stay up the great work! You recognize,
  lots of people are searching around for this information, you
  could help them greatly.

 172. Today, I went to the beach front with my kids.
  I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said
  “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear
  and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but
  I had to tell someone!

 173. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but certainly you are going to a famous
  blogger if you are not already 😉 Cheers!

 174. Normally I don’t learn article on blogs, but I would like to say that
  this write-up very compelled me to take a
  look at and do so! Your writing taste has been surprised me.

  Thanks, very nice article.

 175. Nice blog here! Also your site loads up fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my site loaded up as fast as yours lol

 176. Hi I am so glad I found your site, I really found
  you by error, while I was looking on Bing for something else, Regardless I am here now and would
  just like to say kudos for a marvelous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to go through it all at the moment but I have book-marked it
  and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome work.

 177. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?
  My blog has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but it
  looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement.

  Do you know any techniques to help protect against content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

 178. Hello, Neat post. There is an issue with your web site in internet explorer, might check this?
  IE nonetheless is the market leader and a huge component of other folks will pass over your great writing due to this problem.

 179. Aw, this was an exceptionally nice post. Taking a few
  minutes and actual effort to produce a great article… but what can I say… I
  procrastinate a lot and never manage to get anything
  done.

 180. Hello! I know this is kinda off topic but I was
  wondering if you knew where I could find a captcha plugin for
  my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

 181. It is appropriate time to make a few plans for the future and it is time to be happy.
  I have learn this publish and if I may just I
  desire to recommend you some interesting issues or tips.
  Maybe you could write subsequent articles referring to this
  article. I want to read more issues about it!

 182. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a
  comment is added I get four emails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from
  that service? Cheers!

 183. Very good blog you have here but I was curious about if you knew of any community forums that cover the same topics
  discussed here? I’d really like to be a part of community where I can get
  advice from other experienced people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!

 184. Its like you read my mind! You appear to grasp a lot about this, such as you wrote the
  e-book in it or something. I believe that you can do with some % to force the message home a
  bit, but instead of that, this is excellent blog. An excellent
  read. I will definitely be back.

 185. Thanks for any other magnificent post. The place else could anybody get that type of info in such an ideal means of writing? I have a presentation next week, and I am on the search for such information.

 186. I do agree with all the ideas you’ve offered to your post. They’re very convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for beginners. May just you please extend them a little from next time? Thank you for the post.

 187. Hello, i think that i saw you visited my weblog so i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 188. I have been browsing on-line greater than 3 hours
  nowadays, but I never found any fascinating article like yours.
  It’s pretty value sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made just right content as you did, the internet will likely be much more
  helpful than ever before.

 189. I was just searching for this information for a while. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative sites in top of the list. Usually the top web sites are full of garbage.

 190. Simply wish to say your article is as astonishing.
  The clarity for your publish is simply spectacular and
  that i could suppose you are knowledgeable on this subject.
  Well along with your permission let me to snatch your feed to keep up to date with drawing close post.
  Thank you a million and please continue the rewarding work.

 191. Pretty component to content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get in fact loved account your blog
  posts. Anyway I’ll be subscribing in your augment or even I fulfillment you get admission to constantly quickly.

 192. Wow! This blog looks just like my old one!
  It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Excellent choice
  of colors!

Leave a Reply

Your email address will not be published.