Phần ba: CHAM MUSLIM và AWAL, CHAM MUSLIM và MUSLIM TẠI MỸ, AI TẠO CHIA RẺ ĐỒNG TỘC

Quí vị chịu khó đọc bài  “NGUYÊN NHÂN CỦA SỰ KHỦNG HOẢNG XÃ HỘI CHAM HÔM NAY” của  BBT Champaka ngày   20/3/2012.  Quý vị sẽ nhận thấy  BBT có ý nói ‘Cham  Awal  gắn bó nhau hơn  (Islam  +  Awal ) chỉ vài trăm gia đinh Cham Ahier chia rẻ do Ông SANG và Ông KIẾT..

Nhưng thực tế không phải như vậy. Một nhà CHAMPA HỌC và NHÀ KHOA HOC CHAM  là  DHARMA đã nói “ ĐỀN THÁP CHAMPA LÀ CỦA AHIER CHỨ KHÔNG PHẢI CHUNG CỦA DÂN TỘC CHAMPA “.

Tứ nhiều lý do nhưng đây là lý do rất quan trọng.

1. CHAM  MUSLIM  và  CHAM  AWAL (  BANI  ).

a. Theo suy nghĩ bình thường người Cham chúng ta cho rằng CHAM  chỉ có 2 TÍN  NGƯỠNG AHIER VÀ  AWAL .  Awal  tôn thờ PO ALLAH  ( tức là  PO  AULUAH ). Tại  SAN  JOSE  và SACRAMENTO chỉ có 4 gia đinh  Cham  AWAL (Bani).  Mấy gia đình chúng tôi nghĩ rằng Hồi giáo  Muslim và  Hồi giáp  Awal  cùng chung hệ phái tôn thờ  PO  ALLAH.  Hội Cham Muslim tại San Jose có mời tất cả gia đình Cham Muslim và Cham Awal  đến dự phiên họp bàn về  vấn đề mua đất lập NGHĨA TRANG tại MỸ. Chúng tôi đã có đến dự và xin đóng góp tiền mua đất cùng với hội San Jose Cham Muslim.

Nhưng hỡi ơi !  Cham Muslim Phan Rang trả lời một cách phủ phàng và làm 4 gia đình Cham Awal (BANI) chúng tôi rất thất vọng về cộng đồng Cham Muslim ( ISLAM ) tại San Jose, Hoa Kỳ bởi vì có người có đầu óc khõng ồn nên đã tuyên bố “Cham  Bani không chôn chung với Cham Islam được bởi vì người Cham Bani  tung bụi cát (prai  hluh ) vào Cham Islam và làm họ không nằm  yên được “. Xin quý vị bà con Cham suy nghĩ Cham Awal “  GẮN BÓ “ với nhau hay  “ KỲ  THỊ ”. Sống chia rẻ đã đanh, chết là hết mà vẫn còn chia rẻ.

b. Hội  THANH NIÊN  PLEI  RĂM  ( thôn Văn  Lâm ) đã thành lập được 3 năm nay  (từ 2010). Họ thường tổ chức lễ hội Ramưwan rầm rộ vào mỗi năm. Trong ngày lễ hội Ramưwan này, anh em thanh niên tổ chức văn nghệ, đá banh và các bà con Cham  VĂN LÂM cùng tụ tập làm món ăn truyền thống  Cham như: bánh tét, hlaya, knongya, yanuch…

Trong dịp lễ hội Ramưwan này, hội Thanh Niên Pleiram thường mời rộng rãi đồng hương Champa đến tham dự không phân biệt tôn giáo hay chủng tộc.  Và đã thu hút nhiều khách  Cham đến tham dự  từ đồng hương Cham PHAN RANG,  PHAN RÍ  cư ngụ tại San jose ,ngoài ra còn có đồng hương  Cham từ Sacramento  Ahier, Awal, Muslim  đủ sắc thái. Nhưng có một điều mà  làm cho người Champa đến tham dự trong buổi lễ hội không hiểu nổi và luôn thắc mắc nhất là một số gia đình người  CHAM ISLAM  VĂN LÂM  trong nhóm  Champaka  và  IOC không đến tham dự.   NHƯ  VẬY  AI  TẠO  SỰ  CHIA  RẺ. Ông  SANG  HAY  Ông  KIẾT?

2. CHAM ISLAM và  CHAM ISLAM.

Có hai gia đinh  Cham  Muslim  thôn Văn lâm tại San  jose trước đây là sui gia, sau khi 2 đứa con ly dị, hai bên trở thành xa lạ. Một bên là sáng lập viên Hội Bảo tồn Văn hóa Champa, một bên là thành viên trong nhóm IOC  Champa.  Bên gia đình thành viên IOC cấu kết với Cham  Islam  Văn lâm là thành viên IOC  tìm cách bôi nhọ, chữi bới bên Cham  muslim là thành viên Hội BTVH. Thâm chí bên  gia đình thành viên IOC  làm sui gia với Ông NINH (con gái, mà là đứa chị ). Sau đó làm sui với  gai đình là sang lập viên hội BTVH  (con gái, em của đứa trước ). Thế mà, con rể và sui gia bên IOC cũng bắt buộc sui gia mình không cho quan hệ với sui gia bên  Hội BTVH,  đến bây giờ vẫn không hòa thuân, nhưng hai sui gia  Ông NINH và Ông  YASSIN vẫn cơm lành canh ngọt mà còn ngọt hơn mật ông là khác.

Hội  Muslim Phan rang chẳng những không giải quyết để cho tín đồ Islam và đồng hương Văn Lâm thuận hòa như trong Kinh Quran đã dạy ” Muslim là anh em”,  luôn luôn tha thứ cho nhau, nhưng trên thực tế họ đi ngược với thánh Kinh Quran là họ (nhóm Muslim trong IOC)  lại kết hợp với nhau ganh ghét và bôi nhọ gia đinh ông YASSIN bởi vì  gia đình ông YASSIN là Cham ISLAM Phan Rang tại San Jose chấp nhận KATE LÀ LỄ HÔI VÀ  ĐÊN THÁP CHAM LÀ CỦA DÂN TỘC  CHAMPA và bất chấp sự chông đối của nhóm Cham Muslim trong IOC, Champaka như lời nói cùa KHOE HỌC GIA  DHARMA “Tháp là của Cham Ahier  (Bà la môn) chứ không phải chung của dân tộc Champa “

Lời tuyên bố của  DHARMA  là cơ sở cho Cham Muslim và Cộng đồng Cham Ahier và Awal chia rẻ nhau, đó cũng chính là “ NGÒI NỔ “ rất nguy hiểm sau này.

KẾT  LUẬN:

Thưa quý vị,

Tôi thành thật mong quý vị trí thức, nhân sĩ lão thành, chức sắc, sinh viên, thanh niên NAM hay NỮ, suy xét va tìm hiểu sự thật về Xã Hội Cham tai HOA KỲ do ai gây sự chia rẻ.  Bấy lâu nay, tôi tin rằng bà con Cham, nhất là giới SINH VIÊN cứ nghĩ rằng là do ÔNG  LƯU QUANG SANG  và  ĐẮC VĂN KIẾT theo diễn giải của nhóm Champaka là họ muốn làm LÃNH TỤ  Phan rang và Phan ri.  Đó là sự nhằm lẫn và quá tin tưởng vào nhà  KHOE HỌC, DHARMA.  Vừa là Tổng biên tâp Champaka.info, Đăc san Champaka, nhà đấu tranh cho dân tộc Cham đi FULRO.

Nhưng quí vị  hồi tâm suy nghĩ lại là chính hắn mới lơi dung công lao vì dân tộc, rồi gây ra sự khủng hoảng dân tộc để đánh đổ những bậc tiền bối như  LƯU QUANG SANG và NGUYỄN VĂ TỶ.  V.V…  Những người trang lứa như THÀNH DẠI, QUNG ĐẠI CẨN ,INRASARA, LỘ MINH TRẠI và những người nào không quy phục nhóm IOC ,Champaka và  DHARMA.

DHARMA có ý đồ muốn tạo ẢNH HƯỞNG, và đem  sách lược  của  MALAI  vào dân tộc  CHAM chỉ vì danh vọng và  LỢI LỘC  VẬT CHẤT.

Xin chào quí vị,

KIỀU NGỌC QUYÊN

TÁI  BÚT:  Mặc dù ở Mỹ, nhưng vì lớn tuổi và không quen sử dụng Computer,  nhưng vì quá bức xúc do Champaka.info và nhóm lâu la của  DHARMA luôn rêu rao là Xã hội Cham tại Mỹ chia rẻ nhưng không viết khách quan. Cho nên tôi mới  gặp nhiều khó khăn khi đánh tiếng Việt trên mạng như lỗi chính tả, cấu trúc hành văn, nếu nhiều sơ suất xin  quý vi thông cảm và  tha thứ. Thành  kính cám ơn.

.

299 thoughts on “Phần ba: CHAM MUSLIM và AWAL, CHAM MUSLIM và MUSLIM TẠI MỸ, AI TẠO CHIA RẺ ĐỒNG TỘC

 1. 除皺特點 純度高,效果好 見效迅速,無創無痛 安全精準,表情自然 唯一在臨床有20多年的注射材料,全球超過11000000人使用 適用範圍 魚尾紋、額頭紋、眉間紋、鼻紋和頸部皺紋都可以祛除; 最適合於早期的、不太明顯的皺紋 不須使用任何的鎮靜劑或局部麻醉劑,且Botox除皺治療後可立即繼續進行正常的活動。 Botox除皺可以利用午休時間約診即可,完全不影響工作的安排。BOTOX肉毒桿菌素是一種高度純化的蛋白質,經過注射之後,能夠使導致動態皺紋的肌肉得到放鬆,它能夠阻斷導致肌肉收縮的神經細胞,使面部線條變得平滑並防止新皺紋形成。全球銷量第一品牌 在中國唯一獲得SFDA、FDA批准用於醫療美容的肉毒桿菌素 唯一一個擁有40年安全記錄的肉毒桿菌素 在70個國家獲得批准使用 BOTOX肉毒杆菌素

 2. I simply want to tell you that I’m new to blogging and site-building and certainly enjoyed this blog. Very likely I’m want to bookmark your blog . You certainly have incredible articles and reviews. Thanks a lot for revealing your web-site.

 3. I wanted to start my own blog and I was looking for your suggestions for which sites you think are the best to start one with. . I want to be able to post pictures, text, and music (maybe).. I only want to use a free blog host..

 4. Hey would you mind letting me know which web host you’re using?

  I’ve loaded your blog in 3 different browsers
  and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good hosting provider
  at a reasonable price? Thank you, I appreciate it!

 5. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles
  or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.
  Studying this info So i’m glad to convey that I have an incredibly just
  right uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I so much indubitably will make sure to do
  not disregard this web site and provides it a glance regularly.

 6. I know that there are countless plug-ins designed to make the comments do-follow, but I’m looking for something that will make the links in the blog-posts themselves do-follow. Please include a link or detailed instructions on how to do this. Thanks!. Do you have any examples of themes that you know for a fact have do-follow links in the posts? I’m having a hard time finding good information about this by searching..

 7. I want to know if I should do a trademark or copyright for the following…. . This pseudonym is used too make music (band) photography, writing and website. . . I want to own the name and also protect the work under it, what is the best way of doing this? Do I have to keep copyrighting individual pieces?.

 8. Thank you for any other informative website. The place else may I am getting that type of info written in such a perfect approach? I’ve a project that I am just now working on, and I’ve been on the glance out for such information.

 9. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.

 10. Hey there this is kinda of off topic but I was wondering
  if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.

  I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 11. Link exchange is nothing else except it is just placing the other person’s weblog link
  on your page at suitable place and other person will
  also do same in favor of you.

 12. Thanks for finally talking about >Phần ba: CHAM MUSLIM và AWAL, CHAM MUSLIM và MUSLIM TẠI MỸ,
  AI TẠO CHIA RẺ ĐỒNG TỘC – ILIMOCHAMPA <Liked it!

 13. I am really happy to read this web site posts which includes tons
  of useful information, thanks for providing
  these statistics.

 14. Whenever I go on my computer after a few minutes (I’d say about 5) it just restarts for some reason. I’ve tried to restore my computer but can’t because it will restart before it finishes. How can i stop the restarting or reatore my computer when this is happening Someone please help.

 15. Good day! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a
  new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful
  information to work on. You have done a outstanding job!

 16. I truly enjoy looking at on this internet site , it contains good blog posts. “It is easy to be nice, even to an enemy – from lack of character.” by Dag Hammarskjld.

 17. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 18. Only a smiling visitant here to share the love (:, btw great style and design. “Treat the other man’s faith gently it is all he has to believe with.” by Athenus.

 19. Hey I am so excited I found your webpage, I really found you by accident, while I was searching on Digg for something else,
  Regardless I am here now and would just like to say thanks for a tremendous post
  and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read
  through it all at the moment but I have bookmarked
  it and also included your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up
  the superb work.

 20. I do consider all of the concepts you have offered to your post.
  They’re very convincing and can certainly work. Still, the posts are too brief for starters.
  May just you please lengthen them a little from next time?

  Thanks for the post.

 21. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Great. I’m also a specialist in this topic therefore I can understand your hard work.

 22. May I just say what a relief to find an individual who truly understands what they’re talking
  about on the web. You actually know how to bring a problem to light and make it important.
  A lot more people must look at this and understand this side of the story.
  I was surprised that you are not more popular since you certainly
  have the gift.

 23. It’s amazing to pay a visit this website and reading
  the views of all friends concerning this paragraph, while I am also zealous of getting knowledge.

 24. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very useful information specially the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.

 25. I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

 26. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Thanks

 27. I’m extremely impressed along with your writing skills and also with the
  format on your weblog. Is that this a paid topic or did you customize it your self?
  Either way stay up the excellent quality writing, it is uncommon to peer a nice blog like this one these days..

 28. Howdy! I could have sworn I’ve visited your blog before but after
  going through many of the articles I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m certainly pleased I stumbled upon it and I’ll
  be book-marking it and checking back frequently!

 29. Hey there! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.

  Please let me know. Thanks

 30. Have you ever thought about writing an e-book or guest authoring on other sites?
  I have a blog centered on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would value your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 31. Pretty component to content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to claim that I acquire
  actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing
  in your augment or even I success you get entry to constantly quickly.

 32. Having read this I thought it was very enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put this content together.
  I once again find myself personally spending a lot of time both reading and
  leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 33. Currently it appears like BlogEngine is the preferred blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 34. Howdy! I could have sworn I’ve been to this blog before but
  after browsing through some of the post I realized it’s new
  to me. Anyways, I’m definitely glad I found it and
  I’ll be book-marking and checking back often!

 35. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning
  this website. I’m hoping to view the same high-grade content from you later on as well.
  In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now 😉

 36. Aw, this was an extremely good post. Finding the time and actual effort to make a great article… but
  what can I say… I put things off a whole lot and don’t manage to get anything done.

 37. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, as
  well as the content!

 38. Hi there, I discovered your site by the use of Google even as searching for a similar subject, your website came up, it appears to be like good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 39. I got this website from my pal who told me on the topic of this website and now this time I am browsing this web page and reading very informative
  articles here.

 40. First off I would like to say awesome blog!
  I had a quick question that I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to know how you center yourself and clear your head
  before writing. I’ve had a hard time clearing my thoughts in getting my ideas out
  there. I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost
  simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips?
  Kudos!

 41. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months
  of hard work due to no data backup. Do you have any methods to stop
  hackers?

 42. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you! By the way,
  how can we communicate?

 43. hey there and thank you for your info – I have certainly
  picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical
  issues using this web site, as I experienced to reload the web
  site a lot of times previous to I could get it
  to load correctly. I had been wondering if your
  web hosting is OK? Not that I’m complaining,
  but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could
  damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my email and could look
  out for a lot more of your respective interesting content.
  Ensure that you update this again very soon.

 44. When someone writes an post he/she keeps the thought of a user in his/her brain that how a user
  can be aware of it. Thus that’s why this piece of writing is
  perfect. Thanks!

 45. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our
  community. Your website offered us with valuable information to
  work on. You have performed a formidable task and our entire group will likely be grateful to you.

 46. Heya! I know this is sort of off-topic however I needed to ask.
  Does managing a well-established website like yours take a large amount of work?
  I’m brand new to writing a blog however I do write in my journal on a daily basis.

  I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and feelings
  online. Please let me know if you have any recommendations
  or tips for brand new aspiring bloggers. Thankyou!

 47. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..

 48. Hi my family member! I wish to say that this article is amazing, great written and come with approximately all significant infos. I would like to look extra posts like this .

 49. Great work! This is the type of info that are supposed to be shared across the internet. Disgrace on Google for now not positioning this publish upper! Come on over and talk over with my web site . Thank you =)

 50. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I wish to read more things about it!

 51. Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 52. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.

  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of
  your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 53. Greate post. Keep writing such kind of info
  on your blog. Im really impressed by your blog.

  Hi there, You have done an excellent job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends.
  I am sure they will be benefited from this website.

 54. Wow, wonderful weblog layout! How lengthy have you ever been running a blog for?
  you made blogging look easy. The overall glance
  of your site is fantastic, let alone the content!

 55. Really no matter if someone doesn’t understand then its up to other viewers that they will assist, so here it takes place.

 56. Howdy! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same
  niche. Your blog provided us useful information to
  work on. You have done a extraordinary job!

 57. Simply wish to say your article is as amazing.
  The clarity in your post is simply spectacular and i
  can assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated
  with forthcoming post. Thanks a million and please continue the
  enjoyable work.

 58. Amazing things here. I am very satisfied to peer your article.
  Thanks so much and I am having a look ahead to contact you.
  Will you kindly drop me a mail?

 59. We stumbled over here different page and thought I might as well
  check things out. I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to looking over your web page
  yet again.

 60. I do not know if it’s just me or if everyone else experiencing issues with your site.
  It looks like some of the text in your posts are running off the screen. Can somebody else
  please comment and let me know if this is happening to them too?
  This may be a problem with my internet browser because I’ve had this happen before.
  Many thanks

 61. I always used to read paragraph in news papers
  but now as I am a user of web therefore from now I am using net for
  articles, thanks to web.

 62. Greate article. Keep writing such kind of info
  on your blog. Im really impressed by your blog.

  Hello there, You have done an excellent job. I’ll certainly digg it and individually recommend
  to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.

 63. Great weblog here! Also your website rather a lot up fast!
  What web host are you the usage of? Can I am getting your associate hyperlink for your host?

  I want my web site loaded up as quickly as yours lol

 64. If some one wishes expert view regarding blogging and site-building after that i advise him/her to
  go to see this web site, Keep up the nice job.

 65. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it
  has aided me out loads. I am hoping to contribute & assist different
  users like its helped me. Good job.

 66. Hey I know this is off topic but I was wondering if
  you knew of any widgets I could add to my blog that
  automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a
  plug-in like this for quite some time and was hoping maybe
  you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 67. Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you taking the time
  and effort to put this article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time
  both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 68. Whats up are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog?

  Any help would be greatly appreciated!

 69. of course like your website however you have to take a look at the spelling on several of
  your posts. Many of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come back again.

 70. Hi there, You have done an incredible job. I’ll definitely digg it and personally recommend
  to my friends. I am confident they’ll be benefited from this site.

 71. obviously like your web site however you have to check the spelling on several of your posts.
  Several of them are rife with spelling issues and I find it
  very bothersome to inform the reality on the other hand I’ll definitely come back again.

 72. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell
  to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is
  totally off topic but I had to tell someone!

 73. I have been exploring for a bit for any high-quality
  articles or blog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo
  I eventually stumbled upon this site. Reading this info So i’m glad to express that I’ve an incredibly just
  right uncanny feeling I discovered just what I needed.
  I such a lot certainly will make sure to don?t put
  out of your mind this web site and give it a look on a continuing
  basis.

 74. Hi there everyone, it’s my first pay a visit at this website,
  and piece of writing is truly fruitful for me, keep up posting
  such articles or reviews.

 75. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger,
  and I was curious about your situation; many
  of us have created some nice methods and we
  are looking to swap strategies with others, why not shoot
  me an e-mail if interested.

 76. I have been exploring for a little bit for any high-quality
  articles or weblog posts on this sort of house
  . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website.
  Studying this information So i’m glad to convey that
  I’ve a very good uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I so much certainly will make certain to don?t overlook this site and provides it a look regularly.

 77. Today, I went to the beachfront with my children.
  I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said
  “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and
  screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 78. I am in fact glad to glance at this webpage posts which carries lots of helpful information, thanks for providing such data.

 79. Its like you read my mind! You seem to know
  a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with some pics to drive the message home a
  bit, but other than that, this is wonderful blog. A great read.
  I will definitely be back.

 80. What’s up every one, here every person is
  sharing such know-how, so it’s good to read this web site, and I
  used to visit this blog every day.

 81. Hello there! This blog post couldn’t be written any better!
  Going through this post reminds me of my previous roommate!

  He constantly kept talking about this. I am going to send this
  article to him. Fairly certain he’ll have a great read.
  Thank you for sharing!

 82. You made some really good points there. I looked on the internet
  to learn more about the issue and found most individuals will go
  along with your views on this web site.

 83. Hi! I’ve been following your site for some time now and finally got the courage to go
  ahead and give you a shout out from New Caney Texas!
  Just wanted to mention keep up the fantastic job!

 84. It’s hard to find educated people in this
  particular topic, however, you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 85. Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no backup.
  Do you have any solutions to protect against hackers?

 86. What i do not understood is if truth be told how you’re no longer actually
  much more well-favored than you might be now. You’re very intelligent.
  You understand thus considerably relating to this matter, produced me in my
  view consider it from a lot of varied angles. Its like
  men and women are not involved until it’s one thing to
  do with Lady gaga! Your own stuffs excellent.
  All the time take care of it up!

 87. Excellent blog here! Also your website loads up fast!

  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 88. Someone necessarily help to make significantly
  posts I’d state. That is the very first time I frequented your website page
  and thus far? I surprised with the research you made to create this actual submit extraordinary.
  Magnificent activity!

 89. I blog frequently and I seriously appreciate your
  information. The article has really peaked my interest.
  I will bookmark your blog and keep checking for
  new details about once a week. I opted in for your RSS feed as well.

 90. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or advice.

  Maybe you could write next articles referring to this article.

  I want to read even more things about it!

 91. I’m not sure where you are getting your information, but great topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for fantastic information I was looking for this info for
  my mission.

 92. Very nice post. I just stumbled upon your
  blog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts.

  After all I will be subscribing to your feed and I hope you write
  again soon!

 93. Hello there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting
  a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to
  work on. You have done a marvellous job!

 94. Hello, Neat post. There’s an issue with your site in internet explorer, would test this?
  IE still is the market chief and a large component
  to folks will miss your wonderful writing because of this
  problem.

 95. You’re so awesome! I do not think I’ve truly read
  through a single thing like this before. So good to
  discover another person with a few unique thoughts on this subject.
  Seriously.. thank you for starting this up. This web site is something that is required on the web, someone with a bit of originality!

 96. Howdy! Would you mind if I share your blog with my twitter group?

  There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Many thanks

 97. Greetings from Colorado! I’m bored at work so I decided
  to check out your site on my iphone during lunch break.
  I enjoy the info you provide here and can’t wait to take a
  look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, very good blog!

 98. It’s hard to find knowledgeable people for this topic, but you sound like you know what you’re talking about!
  Thanks

 99. If some one wants expert view concerning blogging and site-building after that i recommend him/her to pay a visit this weblog, Keep up the fastidious job.

 100. Wonderful work! This is the kind of information that are meant to be shared across the net.
  Disgrace on the search engines for not positioning this submit higher!
  Come on over and visit my website . Thanks =)

 101. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff prior to and you’re just too wonderful.

  I really like what you’ve bought right here, really like what you’re stating and the way through which you are saying it.
  You are making it entertaining and you continue to take care of to keep it sensible.
  I can’t wait to learn far more from you. That is actually a great
  web site.

 102. Thanks for some other informative web site. The place else may just I am getting that type of information written in such an ideal means?
  I’ve a project that I am simply now operating on, and I have
  been on the look out for such information.

 103. You actually make it appear so easy along with your presentation but I to find this topic to be actually one
  thing that I believe I’d by no means understand. It seems too complicated and extremely large for me.

  I’m taking a look ahead for your subsequent put up, I will try to get the hang of it!

 104. Hello, Neat post. There is an issue together with your site in web explorer, might check this?
  IE still is the market leader and a large component of folks will omit your wonderful writing because of this problem.

 105. whoah this blog is wonderful i really like reading your articles.
  Stay up the great work! You realize, many people are searching around for this info, you
  can help them greatly.

 106. I have been browsing online greater than three hours today, but I
  by no means discovered any attention-grabbing article like yours.

  It is beautiful price enough for me. In my opinion, if all site owners
  and bloggers made just right content as you did, the internet will likely be
  a lot more useful than ever before.

 107. Great blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded
  up as fast as yours lol

 108. Thanks for some other wonderful post. Where else may anybody
  get that kind of information in such a perfect approach of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such information.

 109. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend
  your site, how can i subscribe for a blog site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this
  your broadcast offered bright clear concept

 110. My brother suggested I would possibly like this website.
  He was once entirely right. This publish truly made my day.
  You cann’t imagine simply how so much time I had spent
  for this information! Thanks!

 111. Howdy! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it very hard to set up your own blog? I’m not
  very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? Appreciate it

 112. I visited various web pages however the audio
  feature for audio songs existing at this site is actually excellent.

 113. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day.
  It will always be useful to read articles from other authors and
  practice something from their sites.

 114. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this brilliant
  blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your
  RSS feed to my Google account. I look forward to
  fresh updates and will share this site with my Facebook group.
  Chat soon!

 115. I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts in this sort of
  space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site.
  Reading this info So i’m happy to express that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed.
  I so much definitely will make certain to do not overlook this
  web site and provides it a glance on a continuing basis.

 116. Just desire to say your article is as astounding.

  The clarity in your post is simply great and i could assume you are
  an expert on this subject. Well with your permission let me to
  grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 117. Hi colleagues, how is everything, and what you desire to say regarding this
  piece of writing, in my view its in fact amazing in support of me.

 118. It’s not my first time to go to see this web site, i
  am visiting this web page dailly and obtain pleasant information from
  here daily.

 119. Someone essentially help to make critically articles I’d state.
  This is the first time I frequented your web page and to
  this point? I surprised with the research you made to create this particular publish amazing.
  Magnificent activity!

 120. No matter if some one searches for his vital thing, therefore he/she
  wants to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

 121. It’s nearly impossible to find experienced people for this topic,
  but you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 122. you’re actually a excellent webmaster. The site loading speed is incredible.
  It kind of feels that you are doing any unique trick.

  Furthermore, The contents are masterwork. you have done a fantastic
  process in this matter!

 123. It’s an amazing piece of writing designed for all the internet
  visitors; they will take benefit from it I am sure.

 124. Hi my loved one! I want to say that this post is amazing, great written and include approximately all
  important infos. I’d like to see more posts like this .

 125. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your web site
  is magnificent, let alone the content!

 126. I¡¦m now not certain where you are getting your info, however good topic. I needs to spend some time finding out more or understanding more. Thanks for wonderful information I used to be looking for this information for my mission.

 127. I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

 128. I don’t know if it’s just me or if perhaps everyone
  else encountering problems with your blog.
  It seems like some of the written text in your posts are running off
  the screen. Can someone else please comment and let me
  know if this is happening to them too? This could be a issue with my internet browser because I’ve had
  this happen before. Thanks

 129. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Extremely helpful information specially the last part :
  ) I care for such info much. I was looking for this particular info for a very long time.
  Thank you and good luck.

 130. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this excellent
  blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.

  I look forward to brand new updates and will share this website
  with my Facebook group. Chat soon!

 131. A motivating discussion is definitely worth comment. I do
  believe that you should write more about this subject matter, it
  might not be a taboo matter but usually folks don’t speak about these subjects.

  To the next! Kind regards!!

 132. Thanks for the marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you’re a great author.

  I will make certain to bookmark your blog and will eventually come back in the
  future. I want to encourage you to definitely continue your great
  posts, have a nice weekend!

 133. Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I
  will be waiting for your further write ups thanks once again.

 134. Great blog! Do you have any recommendations for aspiring
  writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m
  a little lost on everything. Would you advise starting with a free
  platform like WordPress or go for a paid option? There
  are so many choices out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any ideas? Thanks!

 135. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am going through problems with your
  RSS. I don’t know the reason why I can’t subscribe to it.
  Is there anybody else getting the same RSS issues?
  Anyone that knows the answer can you kindly
  respond? Thanx!!

 136. constantly i used to read smaller posts that as well clear
  their motive, and that is also happening with this article which I am reading here.

 137. I believe what you wrote was very reasonable. However, what about this?

  suppose you added a little information? I ain’t saying your
  content is not good, but what if you added a headline that grabbed a
  person’s attention? I mean Phần ba: CHAM MUSLIM và AWAL, CHAM MUSLIM và
  MUSLIM TẠI MỸ, AI TẠO CHIA RẺ ĐỒNG TỘC – ILIMOCHAMPA
  is a little boring. You ought to glance at Yahoo’s home page and
  watch how they create news headlines to grab people interested.
  You might add a video or a picture or two to
  grab people excited about everything’ve got to say. Just my opinion, it could bring
  your posts a little bit more interesting.

 138. Thanks for finally talking about >Phần ba: CHAM MUSLIM và
  AWAL, CHAM MUSLIM và MUSLIM TẠI MỸ, AI TẠO
  CHIA RẺ ĐỒNG TỘC – ILIMOCHAMPA <Liked it!

 139. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

 140. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative.
  I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.

  Many people will be benefited from your writing.

  Cheers!

 141. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 142. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads
  a lot quicker then most. Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price?
  Thanks, I appreciate it!

 143. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the
  same comment. Is there any way you can remove me
  from that service? Cheers!

 144. Normally I don’t read post on blogs, but I would like to say that this
  write-up very forced me to try and do it!

  Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.

 145. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right.
  This post actually made my day. You cann’t imagine
  just how much time I had spent for this info! Thanks!

 146. fantastic put up, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector do not notice this. You should continue your writing. I’m confident, you’ve a great readers’ base already!

 147. Good day I am so excited I found your site, I really found you by accident, while I was researching on Askjeeve for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thank you for a
  remarkable post and a all round exciting blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I
  have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read
  a great deal more, Please do keep up the fantastic b.

 148. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS
  feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this website
  with my Facebook group. Chat soon!

 149. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which
  I think I would never understand. It seems too complex and
  very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get
  the hang of it!

 150. Link exchange is nothing else but it is only placing the other person’s website link on your page at appropriate place and other person will also do same in support of you.|

 151. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.

  Look advanced to far added agreeable from you!
  By the way, how can we communicate?

 152. A fascinating discussion is definitely worth comment.

  I do think that you should write more about this subject, it might
  not be a taboo subject but typically people do not
  talk about these topics. To the next! Kind regards!!

 153. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the
  following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly
  a lot often inside case you shield this hike.

 154. If you desire to grow your familiarity only keep visiting this site and
  be updated with the most recent gossip posted here.

 155. Hi, i feel that i saw you visited my web site so i got
  here to return the favor?.I’m trying to find issues to enhance my website!I assume its adequate to make
  use of some of your ideas!!

 156. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

  A theme like yours with a few simple adjustements
  would really make my blog jump out. Please let me know where you got your design. Kudos

 157. Woah! I’m really digging the template/theme of this website.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between usability and appearance.
  I must say you’ve done a excellent job with
  this. Additionally, the blog loads extremely fast for me on Internet explorer.

  Outstanding Blog!

 158. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!

  Extremely helpful information particularly the last part
  🙂 I care for such info a lot. I was looking for this particular information for
  a very long time. Thank you and best of luck.

 159. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I may come back yet again since i have book-marked
  it. Money and freedom is the greatest way to change, may
  you be rich and continue to guide other people.

 160. Thanks for a marvelous posting! I truly enjoyed reading it,
  you can be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and will often come back at some point.
  I want to encourage you continue your great work, have a nice weekend!

 161. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with
  hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard
  work due to no back up. Do you have any solutions to stop hackers?

 162. For latest news you have to go to see web and on world-wide-web I found this web
  page as a finest web page for latest updates.

 163. Thank you for some other informative blog. Where else may
  I am getting that type of information written in such a perfect way?

  I have a project that I am just now working on, and I’ve been on the glance out for such information.

 164. I do not know if it’s just me or if perhaps everyone else experiencing problems
  with your website. It looks like some of the written text within your posts are running
  off the screen. Can someone else please comment and let me know if
  this is happening to them as well? This could be a issue with my internet browser
  because I’ve had this happen previously. Thanks

 165. That is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very accurate info… Thanks for sharing this one.

  A must read article!

 166. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate
  to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding
  your RSS feed to my Google account. I look forward to
  brand new updates and will share this site with my Facebook group.
  Chat soon!

 167. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most
  certainly donate to this outstanding blog! I
  guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will talk about this website with my Facebook group.

  Talk soon!

 168. I have been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Studying this information So i am glad to show that I have a very just right uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I such a lot indisputably will make certain to don¡¦t disregard this site and give it a look on a relentless basis.

 169. You actually make it appear so easy along with your presentation but I in finding this topic to be really something that I think I would by no means understand. It seems too complex and very huge for me. I’m taking a look ahead to your next publish, I¡¦ll try to get the hold of it!

 170. A person necessarily lend a hand to make critically articles I would state. This is the very first time I frequented your web page and up to now? I surprised with the research you made to make this actual publish extraordinary. Excellent task!

 171. I would like to show appreciation to the writer for rescuing me from this type of incident. Just after looking out through the world wide web and coming across ideas which are not powerful, I thought my life was gone. Being alive without the presence of answers to the difficulties you’ve sorted out all through your write-up is a serious case, as well as the ones that might have in a negative way damaged my entire career if I hadn’t encountered your web blog. Your skills and kindness in touching every item was very useful. I am not sure what I would’ve done if I had not discovered such a point like this. I can also at this moment look forward to my future. Thanks so much for your high quality and effective guide. I will not hesitate to propose the sites to anyone who would like counselling about this topic.

 172. Great work! That is the type of info that are supposed to be shared across the internet. Disgrace on the search engines for now not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thank you =)

 173. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues.

  When I look at your blog site in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!

  Other then that, fantastic blog!

 174. Hey would you mind stating which blog platform
  you’re using? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a
  difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 175. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.

  Your site provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job
  and our entire community will be grateful to you.

 176. Definitely consider that that you stated.
  Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest factor
  to have in mind of. I say to you, I definitely get irked
  while other folks think about worries that they just do not understand about.
  You managed to hit the nail upon the highest and outlined out the entire thing with no need side-effects , folks could take a signal.

  Will likely be again to get more. Thanks

 177. Hey would you mind stating which blog platform you’re working with?

  I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time
  making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something
  unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 178. Useful info. Fortunate me I discovered your web site unintentionally, and I am shocked why this
  coincidence didn’t came about in advance! I bookmarked
  it.

Leave a Reply

Your email address will not be published.