Phần ba: CHAM MUSLIM và AWAL, CHAM MUSLIM và MUSLIM TẠI MỸ, AI TẠO CHIA RẺ ĐỒNG TỘC

Quí vị chịu khó đọc bài  “NGUYÊN NHÂN CỦA SỰ KHỦNG HOẢNG XÃ HỘI CHAM HÔM NAY” của  BBT Champaka ngày   20/3/2012.  Quý vị sẽ nhận thấy  BBT có ý nói ‘Cham  Awal  gắn bó nhau hơn  (Islam  +  Awal ) chỉ vài trăm gia đinh Cham Ahier chia rẻ do Ông SANG và Ông KIẾT..

Nhưng thực tế không phải như vậy. Một nhà CHAMPA HỌC và NHÀ KHOA HOC CHAM  là  DHARMA đã nói “ ĐỀN THÁP CHAMPA LÀ CỦA AHIER CHỨ KHÔNG PHẢI CHUNG CỦA DÂN TỘC CHAMPA “.

Tứ nhiều lý do nhưng đây là lý do rất quan trọng.

1. CHAM  MUSLIM  và  CHAM  AWAL (  BANI  ).

a. Theo suy nghĩ bình thường người Cham chúng ta cho rằng CHAM  chỉ có 2 TÍN  NGƯỠNG AHIER VÀ  AWAL .  Awal  tôn thờ PO ALLAH  ( tức là  PO  AULUAH ). Tại  SAN  JOSE  và SACRAMENTO chỉ có 4 gia đinh  Cham  AWAL (Bani).  Mấy gia đình chúng tôi nghĩ rằng Hồi giáo  Muslim và  Hồi giáp  Awal  cùng chung hệ phái tôn thờ  PO  ALLAH.  Hội Cham Muslim tại San Jose có mời tất cả gia đình Cham Muslim và Cham Awal  đến dự phiên họp bàn về  vấn đề mua đất lập NGHĨA TRANG tại MỸ. Chúng tôi đã có đến dự và xin đóng góp tiền mua đất cùng với hội San Jose Cham Muslim.

Nhưng hỡi ơi !  Cham Muslim Phan Rang trả lời một cách phủ phàng và làm 4 gia đình Cham Awal (BANI) chúng tôi rất thất vọng về cộng đồng Cham Muslim ( ISLAM ) tại San Jose, Hoa Kỳ bởi vì có người có đầu óc khõng ồn nên đã tuyên bố “Cham  Bani không chôn chung với Cham Islam được bởi vì người Cham Bani  tung bụi cát (prai  hluh ) vào Cham Islam và làm họ không nằm  yên được “. Xin quý vị bà con Cham suy nghĩ Cham Awal “  GẮN BÓ “ với nhau hay  “ KỲ  THỊ ”. Sống chia rẻ đã đanh, chết là hết mà vẫn còn chia rẻ.

b. Hội  THANH NIÊN  PLEI  RĂM  ( thôn Văn  Lâm ) đã thành lập được 3 năm nay  (từ 2010). Họ thường tổ chức lễ hội Ramưwan rầm rộ vào mỗi năm. Trong ngày lễ hội Ramưwan này, anh em thanh niên tổ chức văn nghệ, đá banh và các bà con Cham  VĂN LÂM cùng tụ tập làm món ăn truyền thống  Cham như: bánh tét, hlaya, knongya, yanuch…

Trong dịp lễ hội Ramưwan này, hội Thanh Niên Pleiram thường mời rộng rãi đồng hương Champa đến tham dự không phân biệt tôn giáo hay chủng tộc.  Và đã thu hút nhiều khách  Cham đến tham dự  từ đồng hương Cham PHAN RANG,  PHAN RÍ  cư ngụ tại San jose ,ngoài ra còn có đồng hương  Cham từ Sacramento  Ahier, Awal, Muslim  đủ sắc thái. Nhưng có một điều mà  làm cho người Champa đến tham dự trong buổi lễ hội không hiểu nổi và luôn thắc mắc nhất là một số gia đình người  CHAM ISLAM  VĂN LÂM  trong nhóm  Champaka  và  IOC không đến tham dự.   NHƯ  VẬY  AI  TẠO  SỰ  CHIA  RẺ. Ông  SANG  HAY  Ông  KIẾT?

2. CHAM ISLAM và  CHAM ISLAM.

Có hai gia đinh  Cham  Muslim  thôn Văn lâm tại San  jose trước đây là sui gia, sau khi 2 đứa con ly dị, hai bên trở thành xa lạ. Một bên là sáng lập viên Hội Bảo tồn Văn hóa Champa, một bên là thành viên trong nhóm IOC  Champa.  Bên gia đình thành viên IOC cấu kết với Cham  Islam  Văn lâm là thành viên IOC  tìm cách bôi nhọ, chữi bới bên Cham  muslim là thành viên Hội BTVH. Thâm chí bên  gia đình thành viên IOC  làm sui gia với Ông NINH (con gái, mà là đứa chị ). Sau đó làm sui với  gai đình là sang lập viên hội BTVH  (con gái, em của đứa trước ). Thế mà, con rể và sui gia bên IOC cũng bắt buộc sui gia mình không cho quan hệ với sui gia bên  Hội BTVH,  đến bây giờ vẫn không hòa thuân, nhưng hai sui gia  Ông NINH và Ông  YASSIN vẫn cơm lành canh ngọt mà còn ngọt hơn mật ông là khác.

Hội  Muslim Phan rang chẳng những không giải quyết để cho tín đồ Islam và đồng hương Văn Lâm thuận hòa như trong Kinh Quran đã dạy ” Muslim là anh em”,  luôn luôn tha thứ cho nhau, nhưng trên thực tế họ đi ngược với thánh Kinh Quran là họ (nhóm Muslim trong IOC)  lại kết hợp với nhau ganh ghét và bôi nhọ gia đinh ông YASSIN bởi vì  gia đình ông YASSIN là Cham ISLAM Phan Rang tại San Jose chấp nhận KATE LÀ LỄ HÔI VÀ  ĐÊN THÁP CHAM LÀ CỦA DÂN TỘC  CHAMPA và bất chấp sự chông đối của nhóm Cham Muslim trong IOC, Champaka như lời nói cùa KHOE HỌC GIA  DHARMA “Tháp là của Cham Ahier  (Bà la môn) chứ không phải chung của dân tộc Champa “

Lời tuyên bố của  DHARMA  là cơ sở cho Cham Muslim và Cộng đồng Cham Ahier và Awal chia rẻ nhau, đó cũng chính là “ NGÒI NỔ “ rất nguy hiểm sau này.

KẾT  LUẬN:

Thưa quý vị,

Tôi thành thật mong quý vị trí thức, nhân sĩ lão thành, chức sắc, sinh viên, thanh niên NAM hay NỮ, suy xét va tìm hiểu sự thật về Xã Hội Cham tai HOA KỲ do ai gây sự chia rẻ.  Bấy lâu nay, tôi tin rằng bà con Cham, nhất là giới SINH VIÊN cứ nghĩ rằng là do ÔNG  LƯU QUANG SANG  và  ĐẮC VĂN KIẾT theo diễn giải của nhóm Champaka là họ muốn làm LÃNH TỤ  Phan rang và Phan ri.  Đó là sự nhằm lẫn và quá tin tưởng vào nhà  KHOE HỌC, DHARMA.  Vừa là Tổng biên tâp Champaka.info, Đăc san Champaka, nhà đấu tranh cho dân tộc Cham đi FULRO.

Nhưng quí vị  hồi tâm suy nghĩ lại là chính hắn mới lơi dung công lao vì dân tộc, rồi gây ra sự khủng hoảng dân tộc để đánh đổ những bậc tiền bối như  LƯU QUANG SANG và NGUYỄN VĂ TỶ.  V.V…  Những người trang lứa như THÀNH DẠI, QUNG ĐẠI CẨN ,INRASARA, LỘ MINH TRẠI và những người nào không quy phục nhóm IOC ,Champaka và  DHARMA.

DHARMA có ý đồ muốn tạo ẢNH HƯỞNG, và đem  sách lược  của  MALAI  vào dân tộc  CHAM chỉ vì danh vọng và  LỢI LỘC  VẬT CHẤT.

Xin chào quí vị,

KIỀU NGỌC QUYÊN

TÁI  BÚT:  Mặc dù ở Mỹ, nhưng vì lớn tuổi và không quen sử dụng Computer,  nhưng vì quá bức xúc do Champaka.info và nhóm lâu la của  DHARMA luôn rêu rao là Xã hội Cham tại Mỹ chia rẻ nhưng không viết khách quan. Cho nên tôi mới  gặp nhiều khó khăn khi đánh tiếng Việt trên mạng như lỗi chính tả, cấu trúc hành văn, nếu nhiều sơ suất xin  quý vi thông cảm và  tha thứ. Thành  kính cám ơn.

.

112 thoughts on “Phần ba: CHAM MUSLIM và AWAL, CHAM MUSLIM và MUSLIM TẠI MỸ, AI TẠO CHIA RẺ ĐỒNG TỘC

 1. 除皺特點 純度高,效果好 見效迅速,無創無痛 安全精準,表情自然 唯一在臨床有20多年的注射材料,全球超過11000000人使用 適用範圍 魚尾紋、額頭紋、眉間紋、鼻紋和頸部皺紋都可以祛除; 最適合於早期的、不太明顯的皺紋 不須使用任何的鎮靜劑或局部麻醉劑,且Botox除皺治療後可立即繼續進行正常的活動。 Botox除皺可以利用午休時間約診即可,完全不影響工作的安排。BOTOX肉毒桿菌素是一種高度純化的蛋白質,經過注射之後,能夠使導致動態皺紋的肌肉得到放鬆,它能夠阻斷導致肌肉收縮的神經細胞,使面部線條變得平滑並防止新皺紋形成。全球銷量第一品牌 在中國唯一獲得SFDA、FDA批准用於醫療美容的肉毒桿菌素 唯一一個擁有40年安全記錄的肉毒桿菌素 在70個國家獲得批准使用 BOTOX肉毒杆菌素

 2. I simply want to tell you that I’m new to blogging and site-building and certainly enjoyed this blog. Very likely I’m want to bookmark your blog . You certainly have incredible articles and reviews. Thanks a lot for revealing your web-site.

 3. I wanted to start my own blog and I was looking for your suggestions for which sites you think are the best to start one with. . I want to be able to post pictures, text, and music (maybe).. I only want to use a free blog host..

 4. Hey would you mind letting me know which web host you’re using?

  I’ve loaded your blog in 3 different browsers
  and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good hosting provider
  at a reasonable price? Thank you, I appreciate it!

 5. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles
  or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.
  Studying this info So i’m glad to convey that I have an incredibly just
  right uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I so much indubitably will make sure to do
  not disregard this web site and provides it a glance regularly.

 6. I know that there are countless plug-ins designed to make the comments do-follow, but I’m looking for something that will make the links in the blog-posts themselves do-follow. Please include a link or detailed instructions on how to do this. Thanks!. Do you have any examples of themes that you know for a fact have do-follow links in the posts? I’m having a hard time finding good information about this by searching..

 7. I want to know if I should do a trademark or copyright for the following…. . This pseudonym is used too make music (band) photography, writing and website. . . I want to own the name and also protect the work under it, what is the best way of doing this? Do I have to keep copyrighting individual pieces?.

 8. Thank you for any other informative website. The place else may I am getting that type of info written in such a perfect approach? I’ve a project that I am just now working on, and I’ve been on the glance out for such information.

 9. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.

 10. Hey there this is kinda of off topic but I was wondering
  if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.

  I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 11. Link exchange is nothing else except it is just placing the other person’s weblog link
  on your page at suitable place and other person will
  also do same in favor of you.

 12. Thanks for finally talking about >Phần ba: CHAM MUSLIM và AWAL, CHAM MUSLIM và MUSLIM TẠI MỸ,
  AI TẠO CHIA RẺ ĐỒNG TỘC – ILIMOCHAMPA <Liked it!

 13. I am really happy to read this web site posts which includes tons
  of useful information, thanks for providing
  these statistics.

 14. Whenever I go on my computer after a few minutes (I’d say about 5) it just restarts for some reason. I’ve tried to restore my computer but can’t because it will restart before it finishes. How can i stop the restarting or reatore my computer when this is happening Someone please help.

 15. Good day! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a
  new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful
  information to work on. You have done a outstanding job!

 16. I truly enjoy looking at on this internet site , it contains good blog posts. “It is easy to be nice, even to an enemy – from lack of character.” by Dag Hammarskjld.

 17. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

 18. Only a smiling visitant here to share the love (:, btw great style and design. “Treat the other man’s faith gently it is all he has to believe with.” by Athenus.

 19. Hey I am so excited I found your webpage, I really found you by accident, while I was searching on Digg for something else,
  Regardless I am here now and would just like to say thanks for a tremendous post
  and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read
  through it all at the moment but I have bookmarked
  it and also included your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up
  the superb work.

 20. I do consider all of the concepts you have offered to your post.
  They’re very convincing and can certainly work. Still, the posts are too brief for starters.
  May just you please lengthen them a little from next time?

  Thanks for the post.

 21. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Great. I’m also a specialist in this topic therefore I can understand your hard work.

 22. May I just say what a relief to find an individual who truly understands what they’re talking
  about on the web. You actually know how to bring a problem to light and make it important.
  A lot more people must look at this and understand this side of the story.
  I was surprised that you are not more popular since you certainly
  have the gift.

 23. It’s amazing to pay a visit this website and reading
  the views of all friends concerning this paragraph, while I am also zealous of getting knowledge.

 24. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very useful information specially the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.

 25. I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

 26. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Thanks

 27. I’m extremely impressed along with your writing skills and also with the
  format on your weblog. Is that this a paid topic or did you customize it your self?
  Either way stay up the excellent quality writing, it is uncommon to peer a nice blog like this one these days..

 28. Howdy! I could have sworn I’ve visited your blog before but after
  going through many of the articles I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m certainly pleased I stumbled upon it and I’ll
  be book-marking it and checking back frequently!

 29. Hey there! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.

  Please let me know. Thanks

 30. Have you ever thought about writing an e-book or guest authoring on other sites?
  I have a blog centered on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would value your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 31. Pretty component to content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to claim that I acquire
  actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing
  in your augment or even I success you get entry to constantly quickly.

 32. Having read this I thought it was very enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put this content together.
  I once again find myself personally spending a lot of time both reading and
  leaving comments. But so what, it was still worthwhile!

 33. Currently it appears like BlogEngine is the preferred blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 34. Howdy! I could have sworn I’ve been to this blog before but
  after browsing through some of the post I realized it’s new
  to me. Anyways, I’m definitely glad I found it and
  I’ll be book-marking and checking back often!

 35. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning
  this website. I’m hoping to view the same high-grade content from you later on as well.
  In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now 😉

 36. Aw, this was an extremely good post. Finding the time and actual effort to make a great article… but
  what can I say… I put things off a whole lot and don’t manage to get anything done.

 37. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
  you made blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, as
  well as the content!

 38. Hi there, I discovered your site by the use of Google even as searching for a similar subject, your website came up, it appears to be like good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 39. I got this website from my pal who told me on the topic of this website and now this time I am browsing this web page and reading very informative
  articles here.

 40. First off I would like to say awesome blog!
  I had a quick question that I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to know how you center yourself and clear your head
  before writing. I’ve had a hard time clearing my thoughts in getting my ideas out
  there. I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost
  simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips?
  Kudos!

 41. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months
  of hard work due to no data backup. Do you have any methods to stop
  hackers?

 42. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you! By the way,
  how can we communicate?

 43. hey there and thank you for your info – I have certainly
  picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical
  issues using this web site, as I experienced to reload the web
  site a lot of times previous to I could get it
  to load correctly. I had been wondering if your
  web hosting is OK? Not that I’m complaining,
  but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could
  damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my email and could look
  out for a lot more of your respective interesting content.
  Ensure that you update this again very soon.

 44. When someone writes an post he/she keeps the thought of a user in his/her brain that how a user
  can be aware of it. Thus that’s why this piece of writing is
  perfect. Thanks!

 45. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our
  community. Your website offered us with valuable information to
  work on. You have performed a formidable task and our entire group will likely be grateful to you.

 46. Heya! I know this is sort of off-topic however I needed to ask.
  Does managing a well-established website like yours take a large amount of work?
  I’m brand new to writing a blog however I do write in my journal on a daily basis.

  I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and feelings
  online. Please let me know if you have any recommendations
  or tips for brand new aspiring bloggers. Thankyou!

 47. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..

 48. Hi my family member! I wish to say that this article is amazing, great written and come with approximately all significant infos. I would like to look extra posts like this .

 49. Great work! This is the type of info that are supposed to be shared across the internet. Disgrace on Google for now not positioning this publish upper! Come on over and talk over with my web site . Thank you =)

 50. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I wish to read more things about it!

 51. Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 52. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.

  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of
  your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 53. Greate post. Keep writing such kind of info
  on your blog. Im really impressed by your blog.

  Hi there, You have done an excellent job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends.
  I am sure they will be benefited from this website.

 54. Wow, wonderful weblog layout! How lengthy have you ever been running a blog for?
  you made blogging look easy. The overall glance
  of your site is fantastic, let alone the content!

 55. Really no matter if someone doesn’t understand then its up to other viewers that they will assist, so here it takes place.

 56. Howdy! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same
  niche. Your blog provided us useful information to
  work on. You have done a extraordinary job!

 57. Simply wish to say your article is as amazing.
  The clarity in your post is simply spectacular and i
  can assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated
  with forthcoming post. Thanks a million and please continue the
  enjoyable work.

Leave a Reply

Your email address will not be published.