Hội Đồng Phát Triển Văn Hóa Xã Hội Champa

(bản dịch tiếng Việt của Musa Porome)

Hội Đồng Phát Triển Văn Hóa Xã Hội Champa

P.O. Box 582792

Tel (916) 743-2413; email: cscd_champa@sbcglobal.net

Sacramento, April 15, 2011

Thư Thỉnh Nguyện

 


Kính gởi: Secretariat of the Permanent Forum on Indigenous Issues

United Nations, 2 UN Plaza

Room DC2-1454

New York, NY 10017


Kính thưa ông Tổng Thư Ký thường trực đặc trách diễn đàn về vấn đề dân tộc bản địa:

Ngày 18 tháng 3, tổ chức của chúng tôi có nhận Email của ông thông báo cho biết thủ tục ghi danh tham dự diễn đàn của chúng tôi đã bị từ chối. Trong thư ông cho biết: “Dựa trên những dữ kiện cung cấp trong tờ đơn xin tham dự cho thấy tổ chức của các ông là một tổ chức bất vụ lợi (NGO) có trụ sở đặt tại Hoa Kỳ mà việc làm của tổ chức là nhằm phục vụ cho vấn đề sắc tộc.”

Mặc dù tổ chức “Hội Đồng Phát Triển Văn Hoá và Xã Hội Champa” có trụ sở tại Hoa Kỳ, nhưng thực ra tổ chức này nhằm đấu tranh cho quyền lợi của đồng bào Chăm hiện đang sinh sống tại Việt nam, vì lý do chiến tranh và chính trị mà chúng tôi phải bỏ nhà cửa để di tản đi định cư ở các nước trên thế giới. Hay nói đúng hơn, mặc dù tổ chức này đã đăng ký hoạt động tại Hoa Kỳ từ năm 2007, nhưng mục tiêu chính là nhằm đấu tranh cho quyền lợi của người Chăm đang sinh sống tại Việt Nam chứ không phải dành riêng cho người Chăm đang sinh sống ở Hoa Kỳ. Chúng tôi tin rằng đây có thể là nguyên do tạo sự nhằm lẫn trên.

Dân tộc Chăm là một dân tộc thuộc hệ ngôn ngữ vùng Austronesian đã được thừa nhận là người dân bản địa trong vùng mạn Nam và Trung bộ Việt Nam từ lâu đời. Dựa theo những sử liệu ghi chép của các nhà khào cổ học, dân tộc Chăm đã có mặt dọc miền trung Việt Nam hơn 2000 năm về trước, và là một vương quốc có tổ chức rõ ràng dựa theo sử liệu (Trung Hoa) đầu tiên ghi chép năm 192 A.D. (sau Công Nguyên). Lãnh thổ của chúng tôi trải dài từ Quảng Bình đến Đồng Nai, và Vương quốc Champa đã phải trải qua nhiều thảm trạng để rồi ngày nay bị Việt Nam chiếm đóng hoàn toàn. Lịch sử đã ghi chép rằng qua hơn 1000 năm sinh hoạt giao lưu với các nước Trung Hoa, Ấn Độ, Khmer, Việt Nam, Indonesia, Âu Châu, và các nước thuộc vùng Trung Đông để trao đổi buôn bán xuất nhập hàng hoá từ các hải cảng thuộc lãnh hải của chúng tôi.

Từ đầu thế kỷ thứ 15, vì bị Việt Nam tấn công bất ngờ ở phần đất phía bắc Champa và lãnh thổ Champa vẫn còn một phần, và rồi bị Việt Nam xâm lắng dần dần cho đến năm 1832 thì hoàn toàn mất hẳn. Vì nguyên do cơ cực và chiến tranh tương tàn nên người Chăm đã buộc phải di tản sâu vào nội địa phía Nam Champa lánh nạn, và đây là nơi lập cư cuối cùng của dân tộc chúng tôi cho mãi đến ngày hôm nay. Trước năm 1975, chúng tôi được hưởng qui chế lãnh thổ dành riêng cho mục tiêu kinh tế, người Chăm được quyền bảo lưu một vài mẩu đất để canh tác. Qui chế này bị chính quyền mới hủy bỏ sau năm 1975 đã gây ra một hậu quả tai hại lớn lao cho sự phát triển kinh tế và xã hội của người Chăm.

Hơn một ngàn năm về trước chúng tôi là những thần dân của một vương quốc có nền văn minh cao độ, nhưng hôm nay và tương tự như tất cả những người dân bản địa khác trên thế giới đã trở thành những người dân vô tổ quốc, bị buộc phải chấp nhận cuộc sống dưới ách cai trị của thực dân (Việt Nam). Sự quan tâm của chúng tôi không phải là quyền được đại diện trong các cơ cấu quốc gia hay quốc tế do tình trạng bị khuất phục, truất quyền hay bị loại bỏ. Chúng tôi quan ngại đến quyền được sinh tồn và quyền sở đất đai do tổ tiên chúng tôi để lại đã và đang bị xâm phạm một cách nghiêm trọng qua việc chính quyền Việt Nam chuẩn bị xây cất hai lò điện hạt nhân ngay trong lãnh điạ cuối cùng của thần dân chúng tôi.

Bà Gay McDougall là một chuyên viên độc lập làm việc tại Liên Hiệp Quốc và là một nhân viên chuyên trách đời sống kinh tế của các dân tộc thiểu số trên thế giới đã cho phát hành một bản báo cáo tổng kết về cuộc viếng thăm Việt nam trong tháng 7 năm 2010 vừa qua. Trong bản báo cáo, Bà viết, “Thật đáng ca ngợi khi thấy nhà nước Việt Nam đã đạt thành tích phát triển kinh tế mà không gặp một trở ngại nào gây tác động ảnh hưởng đến đời sống của các dân tộc thiểu số hay tạo thêm sự nghèo nàn cho họ; nhưng ngược lại, nhà nước đã cùng chia xẻ toàn bộ những lợi ích thu thập từ sự tăng trưởng kinh tế thịnh vượng, trong khi đó nhà nước còn tạo điều kiện duy trì những đặc sắc văn hoá dân tộc của họ.” Chúng tôi hoàn toàn đồng ý theo bản báo cáo này, nhưng kinh nghiệm cho thấy thì ngược hẳn với những điều mà Bà McDougall báo cáo. Có nghĩa là, chúng tôi chỉ thấy sự chia xẻ chỉ nhỏ giọt thay vì nói nhà nước hoàn toàn chia xẻ những lợi tức thu thập từ sự phát triển kinh tế thịnh vượng đó. Thêm vào đó, chúng tôi rất thất vọng và đau khổ khi thấy nhà nước Việt Nam đang dồn mọi nổ lực đầu tư vào công trình xây dựng lò điện hạt nhân sát nơi cư ngụ của đồng bào chúng tôi.

Đặt những nhà máy điện hạt nhân quá gần nơi trú ngụ của người Chăm là một đe dọạ lớn lao đến đặc sắc văn hoá và đời sống của dân tộc Chăm chúng tôi. Có nghĩa là nhà nước đã đặt toàn bộ cơ thể của chúng tôi vào một nơi đầy nguy hại (ngay trọng tâm của chất phóng xạ nguyên tử) là nơi mà công trình sẽ xúc tiến xây dựng vào năm 2014. Chúng tôi là những thần dân cuối cùng còn sống sót đang sinh sống tại lãnh thổ của tổ tiên chúng tôi, thế mà nhà nước Việt Nam cho đây là khu đất không cư dân. Năm 2008, không riêng tổ chức của chúng tôi mà cả cộng đồng người Việt đang sinh sống tại khu vực mà chính quyền Việt Nam đang chuẩn bị xây cất lò điện hạt nhân cũng đã chống đối kế hoạch bằng cách gửi kháng nghị thư yêu cầu nhà nước cứu xét hồ sơ xây dựng nhà máy điện hạt nhân tại tỉnh Ninh Thuận vì nó quá gần với khu vực sinh sống của người dân, nhưng chính quyền đã không đáp ứng nguyện vọng của đồng bào chúng tôi.

Chúng tôi rất lo ngại cho dân tộc của chúng tôi tại tỉnh Ninh Thuận sẽ dần dần bị diệt chủng nên luôn phản đối công trình xây dựng lò điện hạt nhân này vì những tác hại gây ra từ những nguyên tố phát sinh từ lò điện sẽ ảnh hưởng đến môi trường và làm ô uế hệ thống nước uống, sẽ gây ảnh hưởng không tốt cho sức khoẻ của người dân như bị bệnh ung thư và những thứ bệnh hiểm nghèo khác. Hậu quả của sự cố xảy ra tại Fukushima Nhật Bản là một minh chứng rõ ràng cho sự không an toàn và nguy hại của chất phóng xạ.

Một khi được tham dự vào Diễn Đàn Thường Trực về Vấn Đề Dân Tộc Bản Địa, chúng tôi muốn yêu cầu nhà nước Việt Nam phải thực thi trách nhiệm của họ đối với dân tộc bản địa tại Việt Nam theo đúng tuyên ngôn của Liên Hiệp Quốc đã đưa ra liên quan đến quyền lợi của người dân bản địa trong điều khoản 7, 21, và 26, mà các điều khoản này rất thích đáng với người bản địa Chăm tại Việt Nam. Chúng tôi nhận thấy hai điều khoản kê sau đây càng thích đáng hơn.

Điều khoản 29:

1. Dân bản địa có quyền duy trì và bảo vệ môi sinh và sản xuất canh tân trên đất đai hay lãnh thổ và tài nguyên của họ. Nhà nước nên đưa ra những chương trình thiết yếu để tài trợ giúp đỡ mà không phân biệt dân tộc.

2. Nhà nước nên đưa ra những biện pháp thích ứng để đảm bảo sự an toàn; không được tích lũy hay đào thải bừa bãi những chất nguy hiểm trên lãnh thổ của cư dân người bản địa mà không báo cáo hay cho họ biết trước về sự việc.

3. Nhà nườc cũng nên đưa ra những chương trình thích nghi để đảm bảo gìn giữ sức khoẻ của người dân bản địa. Đây là những yếu tố cần thiết cần phải thi hành.

Điều khoản 32:

1. Dân bản địa có quyền xác định và dành ưu tiên để thực hiện mọi công trình phát triển trên lãnh địa và tài nguyên của mình.

2. Nhà nước cần thành thật góp phần hợp tác và tham khảo ý kiến với các đại diện của người dân bản địa trước khi nhà nước quyết định xây dựng một công trình liên quan đến đất đai hay các tài nguyên của họ, nhứt là những vụ việc liên quan đến sự phát triển, xử dụng hay khai thác các hầm mỏ thiên nhiên, nguồn nước và các tài nguyên khác.

3. Nhà nước phải xây dựng những cơ chế bồi hoàn công bằng và thỏa đáng cho bất kỳ các hoạt động như vậy và phải tiến hành những biện pháp thích hợp nhằm giảm thiểu các tác động bất lợi về môi trường, kinh tế, xã hội, văn hóa hay tâm linh.

Để có thể đạt tiêu chuẩn trở thành di sản văn hóa thế giới theo điều III trong hiến chương UNESCO, ” Vương quốc Champa đã trở thành một hiện tượng quan trọng trong lịch sử chính trị và văn hoá ở khu vực Đông Nam Á. Sự đổ nát của các đền đài ở Mỹ Sơn là một minh hoạ rất sinh động”. Sau khi những ngôi đền đổ nát Mỹ Sơn của vương quốc Champa đã được cơ quan UNESCO công nhận là một di sản thế giới (năm 1999), chúng tôi có một ấn tượng cho rằng cơ quan Liên Hiệp Quốc đã có ý muốn giúp đỡ dân tộc Chăm của chúng tôi. Thế mà, quí cơ quan không quan tâm đến những đứa con Chăm còn sống sót mà chỉ coi trọng và lo bảo vệ những di tích đền đài cổ. Phải chăng những nghệ thuật chạm trổ điêu khắc trên các đền đài cổ kính đó mang nhiều ý nghĩa và có giá trị hơn một khi dân tộc của chúng tôi bị diệt chủng?

Là người dân bản địa và là một tổ chức của người bản địa, nếu được quí cơ quan chấp thuận đơn xin tham dự Diễn Đàn Thường Trực về Vấn Đề Dân Tộc Bản Địa, chúng tôi sẵn sàng cung cấp cho quí vị mọi tài liệu chi tiếc/ cụ thể về lịch sử để chứng minh cho thấy chúng tôi thực sự là người dân bản địa qua những yếu tố theo từng thời đại (trước dân tộc Kinh), đặc sắc văn hoá với những sắc thái rõ nét đã được các trường phái khác nhau thừa nhận (kể cả chính quyền sở tại). Chúng tôi có đủ tư liệu cần thiết liên quan đến mục tiêu hoạt động, và sẵn sàng cung cấp danh sách và chức năng của toàn bộ thành viên trong tổ chức chúng tôi, và mọi yếu tố khác nếu quí cơ quan xét thấy cần thiết.

Chúng tôi thành thật yêu cầu quí cơ quan cứu xét hồ sơ và chấp thuận cho tổ chức chúng tôi là một Tổ Chức của Dân Tộc Bản Địa Chăm tại Việt Nam để chúng tôi được quyền tham gia vào Diễn Đàn Thường Trực về Vấn Đề Dân Tộc Bản Địa của Liên Hiệp Quốc.

Xin quí cơ quan vui lòng cho tổ chức của chúng tôi biết cần phải làm những điều gì để phù hợp với yêu cầu của qúi vị, để chúng tôi có thể cung cấp và gửi đến quí vị sớm.

Chúng tôi mong muốn trình bầy tất cả những sự kiện này trên diễn đàn nếu được phép của qúi vị.

Kính thư,

Chủ Tịch

Andrew Tu


(đã ký)
.

340 thoughts on “Hội Đồng Phát Triển Văn Hóa Xã Hội Champa

 1. “I have to point out my respect for your generosity for those people who absolutely need guidance on this important field. Your personal commitment to passing the message all over had become remarkably invaluable and have surely made others just like me to attain their objectives. Your own invaluable instruction entails much to me and much more to my peers. Many thanks; from all of us.”

 2. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is great blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 3. Your blog on H???i ?????ng Ph??t Tri???n V??n H??a X?? H???i Champa – ILIMOCHAMPA is awesome. We hope you can continue writing many more article . Be prosperous ilimochampa.org

 4. Pretty component of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to claim that I get in fact enjoyed account your weblog posts. Anyway I will be subscribing for your augment or even I achievement you get entry to persistently rapidly.

 5. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 6. you’re in point of fact a just right webmaster. The web site loading pace is incredible. It kind of feels that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve performed a great activity on this subject!

 7. Hello would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a reasonable price? Thanks, I appreciate it!

 8. 當蛋白線埋入皮膚後,皮下組織會將蛋白線視為異物,啟動異物反應,因此刺激膠原蛋白生長,且可促進新陳代謝,更新老化肌膚,所以客戶在術後也會發覺膚質變得較透亮白皙。膠原蛋白提拉線像一個“磁力線”一樣,將埋入處附近的肌肉和脂肪固定在原處,不會往下墜,其後會吸引皮下組織往蛋白線集中部位移動,就會逐漸產生提拉的緊實效果。也被用於填充美容的微整形,蛋白線材就好比蓋房子的鋼骨支架,先埋入皮膚當作基底結構,然後再注入好比水泥的玻尿酸或自體脂肪,因為有吸附力不易擴散,就可穩定固定住填充物,讓立體支撐力效果更好。

 9. 獸性大發造型梳 Marie Claire (HK) Edition 天文台預告今個星期日氣溫降至攝氏 22℃,早前買下的秋裝終於可以上場了。除了我們換新裝,Philips easyshine ionic styling brush 負離子造型梳也湊湊熱鬧換上新裝,以白

 10. Hi guys, I enjoy composing my synthwave music and recently I bumped into a very topical issue, namely how cryptocurrency is going to transform the music industry. I have decided to put together an article on the subject as I would like to inform the musicians and public at large just how cryptocurrencies can be a gamechanger in this field. I would like to donate this article to you for publication on your blog. I have saved the article in my Google drive: https://drive.google.com/drive/folders/1xX35t28GlE6wDomFAEvsPc1PqN3fp8ka?usp=sharing I did not have the time to find any images so I would be grateful if you could find and add some. I have also added a little blurb about myself. I hope you and your readers will enjoy reading my article. Have an awesome day! Regards, Tony

 11. Hey there! I’ve been following your weblog for a long time now and finally got the courage to go ahead
  and give you a shout out from Porter Tx! Just wanted
  to say keep up the fantastic job!

 12. I simply want to mention I am just all new to blogs and seriously liked this page. Probably I’m going to bookmark your blog . You absolutely have terrific articles. Thank you for sharing with us your web page.

 13. I was curious if you ever considered changing the structure of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a
  little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.

  Maybe you could space it out better?

 14. My brother recommended I would possibly like this web site.
  He used to be entirely right. This post actually made my day.
  You cann’t consider just how so much time I had spent for this info!
  Thanks!

 15. I have just downloaded Joomla Stand Alone Server (JSAS) but i havent seen or set the password for the administrator console within.. I wondered whether or not there is a default username/password for this, if so, what is it?. . Thanks.

 16. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am having difficulties with your
  RSS. I don’t know why I can’t subscribe to it.
  Is there anybody else having identical RSS issues? Anyone who
  knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

 17. Hi, I am the local marketing apprentice at Peaches and Screams. We are currently trying to delve into the vape wholesale market. Does anybody at all here have any knowledge with the vape industry or B2B list building? We are very much inclined to get the Global Vape Shop Database, Vape Company E-Mail List and Yoggy’s Money Vault Search Engine Scraper so as to generate our very own B2B leads. Does anyone here have any practical experience with any one of the above advertising and marketing resources? Would love to hear your ideas and testimonials before committing myself to the purchase. Likewise, I would highly appreciate any tips for really helping us to broaden our vape wholesale company. Cheers

 18. When I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me
  when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is
  added I recieve 4 emails with the exact same comment.
  Is there a means you are able to remove me from that service?
  Appreciate it!

 19. I am curious to find out what blog platform you’re working with?

  I’m experiencing some minor security problems with my latest blog and I would like
  to find something more risk-free. Do you have any recommendations?

 20. My spouse and I stumbled over here different web page
  and thought I should check things out. I like what I see so now
  i am following you. Look forward to finding out about your web
  page yet again.

 21. No matter what I do with my Joomla homepage, I can’t take the giant Joomla banner off of the top of the screen and replace it with my own. Does anybody know how to do this?.

 22. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog
  shine. Please let me know where you got your theme. Thanks a lot

 23. Hello there, I discovered your web site by the use of Google while
  searching for a similar matter, your web site got here up, it seems great.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply turned into aware of your weblog through Google,
  and located that it’s really informative.
  I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you
  proceed this in future. Many other people shall be
  benefited from your writing. Cheers!

 24. After checking out a few of the articles on your web
  page, I seriously appreciate your technique
  of writing a blog. I book marked it to my bookmark site
  list and will be checking back soon. Take a look at my web site as well and let me know
  how you feel.

 25. Right here is the right site for everyone who hopes to understand this topic.
  You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa).

  You definitely put a brand new spin on a subject that has been discussed for years.
  Excellent stuff, just excellent!

 26. How do I restore my computer to an earlier time when the “Restore” feature on my computer is not working. I have tried over a dozen times to restore my computer and I keep getting the error message “computer could not be restored to this date. No changes have been made. Try another date.” Try another date the same thing happens.. . All of my personal files were deleted from my computer and I want to get them back. Have no clue how this happened. Checked the recycle bin and none of them were there. It is as if they simply disappeared off my computer. Please help. Thank you!.

 27. Thanks for one’s marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you’re a great author.
  I will make sure to bookmark your blog and will eventually come back in the future.
  I want to encourage you to continue your great work, have a nice day!

 28. I was pretty pleased to find this web site. I wanted to thank you for ones time for this wonderful read!!
  I definitely appreciated every bit of it and I have you saved as
  a favorite to see new information on your website.

 29. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something
  which I think I would never understand. It seems too
  complex and very broad for me. I’m looking forward for your
  next post, I will try to get the hang of it!

 30. Hello colleagues, how is all, and what you wish for to say concerning this post,
  in my view its actually awesome for me.

 31. I am really loving the theme/design of your weblog.
  Do you ever run into any browser compatibility problems?
  A handful of my blog visitors have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any advice to help fix this issue?

 32. I simply had to thank you so much all over again. I do not know the things I would have undertaken without those techniques shown by you about this area. It absolutely was a real depressing circumstance for me, nevertheless viewing the very expert way you handled it took me to leap with contentment. I will be grateful for the advice and even expect you recognize what a great job you are always providing training people today through your blog. Most likely you have never encountered all of us.

 33. Howdy! I understand this is sort of off-topic however I
  needed to ask. Does operating a well-established blog such as yours take
  a massive amount work? I’m completely new to running a blog however I do write in my
  journal everyday. I’d like to start a blog so I can easily
  share my own experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any recommendations or tips
  for brand new aspiring bloggers. Thankyou!

 34. Hey! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this page to
  him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for
  sharing!

 35. We’re a bunch of volunteers and opening a
  new scheme in our community. Your web site offered us with
  helpful info to work on. You’ve done a formidable
  job and our entire group will likely be thankful to you.

 36. If you desire to grow your knowledge only keep visiting this website and be updated
  with the most recent information posted here.

 37. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to
  my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would
  have some experience with something like this. Please let me
  know if you run into anything. I truly enjoy reading
  your blog and I look forward to your new updates.

 38. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i
  read this paragraph i thought i could also create comment due to this
  sensible piece of writing.

 39. I’ve recently started a site, the info you offer on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. “Money is power, freedom, a cushion, the root of al evil, the sum of all blessings.” by Carl Sandburg.

 40. GLOBAL VAPE SHOP DATABASE AND VAPE STORE EMAIL LIST

  Do you run an e-liquid company or a vape wholesale or distribution business? Are you tired of hitting the wall with your marketing efforts? Would you like to start exploding your sales with a click of a button? Let us now share with you the secret sauce that has powered some of the biggest e-juice brands from around the world: The Global Vape Shop Email List!

  Global Vape Shop Database and Vape Store Email List

  WHAT IS THE GLOBAL VAPE SHOP EMAIL LIST AND WHAT DOES IT CONTAIN

  The Global Vape Shop Email List is an Excel spreadsheet containing vape shop contact details. The spreadsheet comes with many tabs for different countries and each tab contains the vape shop contact details for that respective country.

  The Global Vape Shop Database contains vape shop names, emails, websites, telephone numbers, locations and store addresses, social media links and much more! Our database has around 15,000 vape shops but this number is approximate because the vape shop numbers fluctuate following updates.

  Learn more at https://bit.ly/2MKByUq

 41. Hello, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

 42. Hello there! Quick question that’s completely off topic.

  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My blog looks weird when viewing from my apple iphone.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this issue.
  If you have any recommendations, please share.
  Thank you!

 43. Hello would you mind letting me know which webhost
  you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I
  must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good web hosting provider at a fair price?
  Kudos, I appreciate it!

 44. When someone writes an paragraph he/she maintains the plan of a user in his/her mind that how a user can be aware
  of it. Thus that’s why this paragraph is great.
  Thanks!

 45. I have to thank you for the efforts you have put in writing this blog.

  I’m hoping to view the same high-grade content by you in the future as well.
  In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own site now ;
  )

 46. Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you
  knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 47. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I will definitely comeback.

 48. I don’t know whether it’s just me or if everyone else encountering issues with your website.
  It appears as if some of the written text within your posts are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too?

  This may be a problem with my internet browser because I’ve had
  this happen before. Thank you

 49. hello!,I like your writing very so much! proportion we communicate extra
  about your post on AOL? I require an expert in this space to unravel my problem.
  Maybe that is you! Having a look ahead to see you.

 50. Someone essentially help to make seriously articles I’d state.

  That is the very first time I frequented your website page and so far?
  I amazed with the analysis you made to create this actual put up incredible.
  Great task!

 51. Valuable information. Fortunate me I found your site accidentally,
  and I am shocked why this accident didn’t came about in advance!

  I bookmarked it.

 52. Terrific work! This is the type of info that should be shared across the web. Shame on the search engines for now not positioning this submit higher! Come on over and talk over with my website . Thanks =)

 53. Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 54. Great blog right here! Also your web site a lot up fast! What web
  host are you the use of? Can I am getting your associate link for your host?
  I want my site loaded up as fast as yours lol

 55. I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 56. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a
  colleague who has been conducting a little homework on this.
  And he in fact bought me lunch due to the fact that
  I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this….
  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending
  time to talk about this topic here on your site.

 57. Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over
  again. Anyhow, just wanted to say great blog!

 58. What’s up to every body, it’s my first pay a quick visit of this webpage; this web site consists of
  remarkable and actually excellent material in support of readers.

 59. An intriguing discussion is definitely worth comment. I believe that you ought to write more on this topic, it might not be a taboo matter but typically folks
  don’t speak about these issues. To the next! Cheers!!

 60. Hey There. I discovered your blog the usage of msn. This is a really well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and come back to learn extra of your helpful info.

  Thank you for the post. I will definitely return.

 61. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your
  blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way
  keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays.

 62. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to
  get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% sure.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 63. Hello, Neat post. There’s an issue along with your website in internet
  explorer, might check this? IE nonetheless is the market leader and
  a large part of folks will pass over your excellent writing
  because of this problem.

 64. A motivating discussion is worth comment. I think that you should write more on this
  subject, it might not be a taboo matter but usually people do not talk about these issues.

  To the next! Cheers!!

 65. Great post. I used to be checking constantly this weblog and I’m impressed!
  Extremely helpful info specially the remaining phase :
  ) I deal with such information a lot. I used to be looking for
  this certain info for a long time. Thanks and best of luck.

 66. I got this site from my pal who told me regarding this web page and at the moment this time I am browsing
  this web page and reading very informative content at this time.

 67. Excellent web site you have here.. It’s difficult to find quality writing
  like yours nowadays. I seriously appreciate people
  like you! Take care!!

 68. I was curious if you ever thought of changing the page layout
  of your website? Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or two
  images. Maybe you could space it out better?

 69. Terrific article! This is the type of information that are meant
  to be shared around the net. Disgrace on the search engines for now not positioning this post upper!
  Come on over and discuss with my website . Thank you =)

 70. Excellent post. I was checking continuously this weblog and I am inspired!
  Extremely useful information particularly the last phase 🙂 I
  take care of such info a lot. I used to be seeking this particular information for a long time.
  Thanks and best of luck.

 71. Hello, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I am trying to find things
  to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 72. When I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment
  is added I get four emails with the same comment.
  Is there an easy method you are able to remove me from that service?
  Thank you!

 73. Hello, i believe that i saw you visited my blog thus i came to return the prefer?.I am attempting to in finding things to
  enhance my site!I suppose its good enough to make use of a few of your
  concepts!!

 74. Wonderful website. Lots of helpful info here. I am sending it to
  several buddies ans also sharing in delicious. And certainly, thank you
  on your effort!

 75. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo
  News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Many thanks

 76. Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly
  enjoy reading through your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with
  the same topics? Appreciate it!

 77. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and
  was curious what all is required to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% certain. Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Kudos

 78. Hi, i think that i saw you visited my website thus i came
  to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use
  some of your ideas!!

 79. It’s really a nice and useful piece of info. I’m glad that you simply shared this helpful information with us.
  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 80. The other day, while I was at work, my cousin stole my
  iPad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation.
  My apple ipad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share
  it with someone!

 81. Heya are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying
  to get started and set up my own. Do you require any html coding expertise to make
  your own blog? Any help would be really appreciated!

 82. Hi i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this article i
  thought i could also make comment due to this brilliant post.

 83. Hey there! This is kind of off topic but I need some help from
  an established blog. Is it tough to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Thank you

 84. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did
  you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to
  construct my own blog and would like to find out where u got this from.
  many thanks

 85. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger,
  and I was wanting to know your situation; we have created some nice methods and we are looking to exchange solutions with other folks,
  please shoot me an e-mail if interested.

 86. Howdy! Quick question that’s completely off topic. Do
  you know how to make your site mobile friendly?
  My blog looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this
  problem. If you have any suggestions, please share. With thanks!

 87. It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to
  be happy. I have read this post and if I could I want to
  suggest you few interesting things or tips.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to read more things about it!

 88. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d
  most certainly donate to this outstanding blog! I guess for now i’ll settle
  for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will talk about this site
  with my Facebook group. Chat soon!

 89. Someone necessarily assist to make severely
  posts I might state. That is the very first time I frequented your web page and thus far?
  I amazed with the research you made to make this actual put
  up incredible. Great activity!

 90. Greate post. Keep posting such kind of info on your page.
  Im really impressed by your blog.
  Hi there, You have done an excellent job. I’ll definitely digg it and
  for my part recommend to my friends. I’m confident
  they’ll be benefited from this web site.

 91. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a
  lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but
  it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any solutions to help stop content from being stolen? I’d truly appreciate it.

 92. Valuable info. Fortunate me I found your site by accident, and I’m shocked why this
  twist of fate didn’t came about in advance!
  I bookmarked it.

 93. My brother recommended I might like this blog. He
  was totally right. This post actually made my day. You
  can not imagine just how much time I had spent
  for this info! Thanks!

 94. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what
  all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% positive.
  Any tips or advice would be greatly appreciated. Cheers

 95. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended
  up losing months of hard work due to no data backup.

  Do you have any solutions to stop hackers?

 96. I wanted to thank you for this fantastic
  read!! I definitely loved every little bit of it. I’ve got you book-marked to look at new things
  you post…

 97. Very good website you have here but I was wondering if you knew of any message boards that cover the
  same topics talked about in this article?
  I’d really love to be a part of online community where
  I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know. Kudos!

 98. May I simply just say what a comfort to find an individual who genuinely understands what they are discussing online.
  You definitely know how to bring an issue to light and make it important.
  More people must check this out and understand this side of your
  story. I can’t believe you’re not more popular since
  you definitely have the gift.

 99. Hi there! I could have sworn I’ve visited this website before but after browsing through a few of
  the articles I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely
  pleased I came across it and I’ll be book-marking it
  and checking back frequently!

 100. I want to to thank you for this very good read!!
  I definitely loved every bit of it. I have you bookmarked to check out new things you
  post…

 101. Email Accuracy Validation through a premium industry level software process to determine if the emails are valid and accurate. Accuracy of between 95 and 97 Bring down your bounce rate on your mass email clients and decrease penalty’s.Lower the chance of your domain address being flagged as spam.

 102. What’s Happening i’m new to this, I stumbled
  upon this I’ve discovered It absolutely helpful and it
  has helped me out loads. I am hoping to contribute & assist different users like its aided me.

  Great job.

 103. Hello there, I found your blog by means of Google while
  looking for a similar subject, your web
  site came up, it appears to be like good. I’ve bookmarked it in my
  google bookmarks.
  Hello there, just become aware of your blog via Google, and located that
  it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels.
  I’ll appreciate when you continue this in future. A lot of other people shall be benefited out of your writing.
  Cheers!

 104. My spouse and I stumbled over here from a different page and
  thought I might check things out. I like what I
  see so now i’m following you. Look forward to finding out about your web page yet again.

 105. I got this web page from my pal who shared
  with me regarding this web site and now this time I am visiting this web site and reading very informative articles at this place.

 106. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from
  somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks
  would really make my blog jump out. Please let me know where
  you got your theme. Thanks a lot

 107. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your site is
  magnificent, as well as the content!

 108. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist
  with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.

  If you know of any please share. Appreciate it!

 109. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative.
  I am going to watch out for brussels. I will be
  grateful if you continue this in future. Many people will be
  benefited from your writing. Cheers!

 110. Hello everybody, here every one is sharing these know-how,
  thus it’s fastidious to read this weblog, and I used to pay a visit
  this weblog all the time.

 111. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
  It will always be helpful to read articles from other authors
  and practice a little something from other sites.

 112. Hello there! This blog post could not be written much better!

  Looking at this post reminds me of my previous
  roommate! He constantly kept preaching about this.
  I most certainly will forward this article to him.
  Pretty sure he’s going to have a good read. Thank you for sharing!

 113. It is appropriate time to make some plans for the long run and it’s time to
  be happy. I’ve learn this post and if I could I want to counsel you few fascinating issues or suggestions.
  Perhaps you could write next articles relating to this article.
  I wish to read more issues about it!

 114. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I
  am having troubles with your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to join it.
  Is there anyone else getting similar RSS issues?
  Anyone who knows the answer can you kindly respond?
  Thanks!!

 115. I like what you guys are usually up too.
  This sort of clever work and reporting! Keep up the amazing
  works guys I’ve you guys to my personal blogroll.

 116. I have been browsing on-line more than 3 hours today, yet
  I never discovered any fascinating article like yours.
  It’s pretty value sufficient for me. Personally, if all site
  owners and bloggers made good content material
  as you did, the internet will probably be
  a lot more helpful than ever before.

 117. I got this website from my pal who shared with me on the topic of this web page and now this time
  I am browsing this web site and reading very informative articles or reviews here.

 118. I will immediately take hold of your rss feed as I can not to find
  your email subscription link or newsletter service.
  Do you have any? Please permit me understand in order that
  I could subscribe. Thanks.

 119. I think this is one of the most important information for me.

  And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really excellent :
  D. Good job, cheers

 120. Wow, fantastic blog structure! How long have you ever been running a blog for?
  you made blogging glance easy. The whole look of your site is wonderful, let alone the content!

 121. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether
  this post is written by him as nobody else know
  such detailed about my difficulty. You are amazing!
  Thanks!

 122. I have been browsing online greater than three hours lately, yet I by no means
  found any fascinating article like yours.
  It’s lovely price sufficient for me. Personally,
  if all site owners and bloggers made good content
  as you probably did, the internet will likely be much more helpful than ever before.

 123. Hello! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Carry on the superb work!

 124. Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a few
  of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its
  a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 125. Hi there to every one, it’s genuinely a good for me to pay a visit
  this web page, it contains priceless Information.

 126. This design is incredible! You most certainly know how to keep a
  reader entertained. Between your wit and your videos,
  I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent
  job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 127. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort.

 128. Excellent web site. Lots of useful info here. I am sending it to some pals ans also sharing in delicious.
  And naturally, thanks in your sweat!

 129. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this superb blog!
  I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my
  Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this
  website with my Facebook group. Chat soon!

 130. My brother suggested I might like this website. He was totally right.
  This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 131. You’ve made some good points there. I looked on the internet to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 132. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll
  just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any points for rookie blog writers? I’d certainly appreciate
  it.

 133. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account
  it. Look advanced to more added agreeable from you! By the
  way, how could we communicate?

 134. My partner and I stumbled over here coming from a different page and thought I might check
  things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to looking at your web page for a second time.

 135. My coder is trying to convince me to move to .net
  from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for about a year
  and am nervous about switching to another platform.

  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

 136. It’s perfect time to make some plans for the longer term
  and it is time to be happy. I’ve read this publish
  and if I may just I want to suggest you few fascinating
  things or advice. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I desire to read even more issues about it!

 137. Wow, awesome weblog format! How long have you ever been running
  a blog for? you made blogging look easy. The whole glance of your site is
  wonderful, as neatly as the content material!

 138. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or
  did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would
  like to find out where u got this from. thanks a lot

 139. I like what you guys are up too. This type of clever work
  and exposure! Keep up the great works guys I’ve you guys to our blogroll.

 140. Hey there! I just would like to offer you a big thumbs up
  for your excellent information you’ve got here on this post.
  I will be returning to your site for more soon.

 141. These are genuinely wonderful ideas in regarding
  blogging. You have touched some nice factors here.
  Any way keep up wrinting.

 142. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme.

  Cheers

 143. That is a really good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very precise info… Appreciate your sharing this one.

  A must read post!

 144. I am now not certain the place you’re getting your info, however great topic.
  I needs to spend some time studying more or understanding more.
  Thank you for excellent info I used to be looking for this information for my
  mission.

 145. Hey there! Quick question that’s completely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from my iphone
  4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this problem.
  If you have any suggestions, please share. Thanks!

 146. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox
  and now each time a comment is added I get four e-mails with the same
  comment. Is there any way you can remove me from that service?
  Thank you!

 147. I constantly emailed this blog post page to all my friends, for the reason that if like
  to read it after that my friends will too.

 148. I’m now not sure where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend a while finding out much more or figuring out more.
  Thank you for excellent information I used to
  be looking for this information for my mission.

 149. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.

  I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful
  info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 150. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 151. Hello! I know this is sort of off-topic but I needed to ask.

  Does managing a well-established blog such as yours require a large amount of work?

  I’m completely new to writing a blog but I do write in my diary daily.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and
  thoughts online. Please let me know if you have any suggestions
  or tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!

 152. I’m gone to say to my little brother, that he should
  also pay a quick visit this blog on regular basis to get updated from hottest gossip.

 153. I’m really enjoying the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any web browser compatibility problems?
  A number of my blog audience have complained about my website not working correctly
  in Explorer but looks great in Safari. Do you have any tips to help fix this problem?

 154. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required
  to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% certain. Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

 155. I’m truly enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to
  come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?

  Exceptional work!

 156. I think other website proprietors should take this site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

 157. Wow, superb weblog format! How long have you ever been running a blog for? you made blogging look easy. The full look of your web site is magnificent, let alone the content material!

 158. It is not my first time to pay a quick visit this website, i am browsing this web page dailly and take pleasant
  facts from here everyday.

 159. Please let me know if you’re looking for a author for your weblog.

  You have some really good articles and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to
  write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an email if interested. Cheers!

 160. What’s up everyone, it’s my first go to see at
  this website, and post is genuinely fruitful in support of me, keep up posting these content.

 161. Howdy great website! Does running a blog such as this require
  a massive amount work? I’ve no understanding of programming but
  I was hoping to start my own blog in the near future. Anyhow,
  if you have any suggestions or techniques for new blog owners
  please share. I know this is off subject nevertheless I simply needed
  to ask. Thanks a lot!

 162. If you are going for best contents like myself, only pay
  a visit this web page every day as it offers quality contents,
  thanks

 163. Hello! I’m at work surfing around your blog from my new iphone!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the great work!

 164. Hello there! This article could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my previous roommate!

  He continually kept talking about this. I most
  certainly will forward this information to him. Fairly certain he’ll have a good read.
  I appreciate you for sharing!

 165. Hey! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers
  and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us valuable information to work on. You have done a extraordinary job!

 166. Undeniably imagine that that you stated. Your favourite justification seemed to be at the web the
  simplest thing to take note of. I say to you, I certainly get
  annoyed at the same time as other folks think about concerns that they
  just don’t recognize about. You managed to hit the nail upon the highest and also outlined out the whole thing without having side-effects , other folks can take a
  signal. Will likely be again to get more. Thank you

 167. I blog quite often and I genuinely thank you for your content.
  This article has truly peaked my interest. I’m going to take a
  note of your blog and keep checking for new details about once a week.

  I opted in for your Feed too.

 168. naturally like your web site but you have to test the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the reality however I will certainly come back again.

 169. Every weekend i used to pay a visit this website, as i
  wish for enjoyment, since this this web site conations really nice
  funny stuff too.

Leave a Reply

Your email address will not be published.