Tiềm thức

Tiềm thức

Putra Champa

*Tóm tắt truyện:

“ Nhân vật chính trong câu chuyện được gọi với cái tên là “ hắn”. Một người rất thành công trong xã hội Mỹ. Nhưng anh ta luôn trăn trở vì nguồn gốc thật sự của bản thân mình. Sau một cơn bệnh sốt, anh càng thấy rõ hơn nỗi đau khổ của một người không rõ xuất xứ bản thân. Và thế là từ đó anh quyết tâm tìm hiểu, mình là ai…”

Hắn bị sốt, đã ba bốn ngày nay hắn không thể gượng dậy để đi làm. Sau cái lần dầm mưa bất đắc dĩ khi ra đường đón taxi, hắn bị cảm rồi sốt luôn. Thật cực cho thân hắn cũng tại vì hôm ấy xe hắn hư. Mà ắc nghĩ trong cái xã hội Mỹ phồn hoa nhưng lắm bận bịu này thì chỉ có lúc bệnh mới là lúc sướng, được ăn, được ngủ, được người khác hầu hạ…Ấy thế mà sao thấy hắn có vẻ khó chịu quá. Hình như hắn không muốn nằm trên giường bệnh, hay có một chuyện gì lạ lắm, vì vào mỗi lần hắn lên cơn sốt. Hắn thường thốt lên những ngôn từ lạ mà gia đình hắn không biết đó là thứ ngôn ngữ gì, hắn cứ lầm bầm và thốt ra những ngôn từ ấy bằng thứ tiếng mà giống như khi người ta bị uất, cố gượng để bài tỏ nỗi uất ấy. Hắn thì làm gì có chuyện u uất.  Từ trước đến nay mọi điều may đều mĩm cười với hắn. Vợ đẹp này, con ngoan này, công việc tốt này…Nhưng ít ai nghĩ đến nỗi lòng mà bấy lâu nay hắn giấu kín. Hắn không biết, hắn là ai !

Từ nhỏ hắn được nuôi dưỡng bởi một gia đình người Mỹ gốc Arab. Ngay từ thuở biết u u ớ ớ. Hắn đã bập bẹ tiếng Arab. Thiết nghĩ sự ngây thơ của hắn từ lúc nhỏ thật ngu ngơ. Ở trường hắn luôn bị bạn bè triêu chọc là đứa con hoang. Hắn không hiểu, bởi hắn có cha, có mẹ với đầy ấp tình yêu thương. Hắn luôn giữ khư khư tình yêu thương ấy mà chẳng chút nghi ngờ gì. Cho đến khi hắn lớn một chút, hắn luôn đứng thật lâu mỗi khi soi gương. Không phải để làm dáng, mà hắn hình như đang suy nghĩ điều gì đó. Một điều mà chắc từ cơ thể hắn đã tạo cho hắn những suy nghĩ, những thắc mắc, nghi vấn ấy. Lần đầu tiên, khi hắn mới nhận ra, hắn chạy ngay vào mẹ khi mẹ hắn còn trong bếp để chuẩn bị cho bữa tối.

–         Mẹ ơi sao da con sạm đen, sao con không trắng như mẹ?

–         À, thì tại con ham chơi ngoài nắng nhiều quá, mẹ la hoài mà con có chịu nghe đâu!

–         Mà sao mũi con không cao như mũi bố?

–         Con là con nít, làm sao giống bố được.

Hắn dường như thỏa mãn với những câu trả lời đó. Và kể từ đó hắn không còn thấy lạ và thắc mắc khi đứng trước gương nữa. Nhưng khi hắn càng lớn, càng biết nghĩ thì hắn không cần chạy đến mẹ và hỏi nữa. Bởi tự hắn đã có câu trả lời . Hắn có làn da sạm đen, tóc dợn sóng, đôi môi dày và cặp mắt đen…Rõ ràng hắn thuộc chủng người Châu Á vùng phía nam, khác với ba mẹ hắn là người Ảrab da trắng. Hắn biết, bố mẹ hắn biết nhưng chẳng ai đá động đến hay hỏi nhau sự khác biệt ấy cả. Nhiều lúc khách đến nhà chơi, vô tình thấy vậy cũng buộc miệng hỏi. Nhưng bố, mẹ hắn cố lờ đi và hắn cũng làm như chưa từng nghe gì cả

Cuộc sống cứ vẫn thế trôi thật êm đềm đối với hắn. Hắn tốt nghiệp đại học tại một trường danh tiếng của Mỹ với thứ hạng ưu, được vào làm tại một công ty lớn với vị trí cao. Và sao đó hắn lấy một cô vợ Arab vừa đẹp người lại đẹp nết. Gần đây vợ hắn còn sinh cho hắn một cậu con trai rất kháo khỉnh. Nói chung, cuộc sống và tập quán hằng ngày của hắn và gia đình chẳng khác gì một gia đình Arab thuần túy ngoài vẻ bề ngoài của hắn là một người góc Á.

Cứ tưởng cuộc sống của hắn cứ thế cho đến cuối đời. Nhưng định mệnh đã không cho điều đó xảy ra. Hình như trận sốt này là một bước ngoặc rẽ con đường thẳng mà hắn đang đi thì phải. Hắn lạ, mỗi lần tỉnh lại, hắn không nói với ai, ai hỏi gì cũng không trả lời. Hắn cứ ngồi dường như đang nghĩ.  Có lẽ chắc hắn cũng không biết hắn đang nghĩ gì. Nhưng linh tính bảo hắn rằng hắn phải nghĩ, nghĩ để nhớ ra một việc gì đó rất quan trọng đối với hắn.

Hắn cứ thế đã hơn một tuần nay. Vợ con hắn lo lắm, ba mẹ hắn cũng thường xuyên đến thăm. Vợ hắn còn tìm đến các chuyên gia tâm lí, nhưng chẳng giải quyết được gì. Mẹ hắn cứ nhìn con rồi khóc, dường như bà chợt nghĩ ra một vấn đề gì đó. Bà kéo tay chồng vào một góc, hai người nói nói gì đó một hồi, bà móc từ trong túi ra một cái hộp nhỏ, dường như bà đã chuẩn bị sẵng từ trước. Bà từ từ đi về phía hắn , âu yếm nhìn hắn và nói.

-Bấy lâu nay chắc con cũng biết con là con nuôi của vợ chồng ta.

Hắn nhìn bà thật châm chú nhưng vẫn không thốt ra lời nào. Bà nói tiếp:

-V ợ chồng ta luôn xem con là con ruột và nếu không có sự việc như ngày hôm nay chắc ta cũng sẽ chẳng nói ra. Chồng ta nhận con từ một người bạn của ông ta vốn làm nghề báo. Trong một lần ông ấy đi lấy tin ở nước ngoài, ông đã nhặt được con. Lúc ấy dường như ông ta rất bận trong công việc nên thường gởi con ở nhà vợ chồng ta. Nhưng có một lần ông ấy gởi mà chẳng bao giờ quay lại lấy. Chồng ta đi tìm hiểu thì mới biết, ông ta đã bị giết sau một lần đi lấy tin tại Kampuchia. Từ đó, chúng ta nhận con là con cho đến hôm nay. Ta cũng không biết gì nhiều ngoài những chuyện đã kể với con.

Nói đoạn bà đưa cho hắn cái hộp. Hắn mở ra trong hộp có một sợ dây chuyền cũ kĩ và một mặt dây chuyền lớn bằng bạc đã  rỉ sét qua thờ gian. Nhưng trên đó có hai dòng chữ còn hiện lên rất rõ. Dòng thứ nhất ghi bằng chữ Arab nên hắn có thể đọc được ngay, đó là tên người, tên của một người phụ nữa “ Halimah”. Dòng thứ hai hắn chẳng biết là chữ gì. Chỉ biết nó cong cong giống chữ mà người Ấn Độ hay sử dụng. Hắn cầm dây chuyền rồi ngước lên nhìn mẹ hắn. Mẹ hắn hiểu hắn muốn biết điều gì nên bà nói tiếp

–         Đây là sợi dây chuyền mà vợ chồng ta đã cất kĩ từ lâu. Khi con được giao cho vợ chồng ta, trên cổ con có đeo nó. Ta nghĩ nó có liên quan đến thân thế con.

Nói rồi bà nhìn hắn với hai con mắt đỏ hoe. Bà nói:

–         Dù là gì, dù con là ai. Nhưng con vẫn mãi là con của bố mẹ phải không?. Con hứa với bố mẹ điều đó nhé.

Hắn chợt hiểu và ôm lấy ba mẹ hắn với tiếng nấc thật lớn, những âm thanh ấy hòa lẫn trong tình yêu thương của những con người tuy không có mối liên hệ máu mũ nhưng tình người đã gắn kết họ lại và làm cho tình cảm ấy trở nên thiêng liêng đến như thế.

Sau cái lần ấy, hắn bình phục hẳn. Trong đầu hắn bây giờ đã có một mục đích khác, hắn muốn đi tìm hiểu xem hắn là ai. Sau bao lần hỏi han, tìm tòi. Hắn biết được dòng chữ trên mặt dây chuyền ấy là tiếng Kampuchia. Nó được phát âm là “svay sleang” nhiều người nói đây là tên của một ngôi làng thuộc huyện Kroch Chhma, tỉnh Kampong Chhnang thuộc vương quốc Kampuchia. Vậy là hắn đã có đầu mối, hắn quyết phải đến Kampuchia một chuyến để tìm hiểu thật hư. Cùng với sự ủng hộ của ba mẹ và vợ con, hắn như có thêm tinh thần và phấn chấn lên hẳn. sau khi đã thu xếp êm xuôi mọi công việc từ công ty đến gia gia đình, thế là hắn đi , một chuyến đi mà hắn đã nghĩ được mịch đích từ trước “ Tôi đi tìm nguồn góc của mình”

Đáp xuống sân bay Phnom Pênh, hắn hít môt hơi dài thật thoải mái rồi lên taxi tiến thằng đến khách sạn Naga World. Thật ra hắn đã tìm hiểu rất kĩ Kampuchia từ trước đó. Hắn bây giờ cũng có khá nhiều kiến thức về đất nước này, nhưng hắn cũng phải cần một người hướng dẫn biết tiếng Anh. Hắn hỏi thăm và được nhân viên khách sạn giới thiệu một người hướng dẫn viên du lịch có tên Musa. Hắn ấn tượng với cái tên này, vì cái tên cho hắn biết đấy là một ngườ Islam ( Hồi giáo). Sẽ rất thuận tiện cho hắn khi có một người hướng dẫn lộ trình cũng là người Islam. Hắn nóng lòng được gặp người này và luôn hối cô tiếp tân mau chóng xếp lịch cho cuộc gặp. Cuộc hẹn cũng được sắp xếp, hai người gặp nhau tại đại sảnh của khách sạn. Musa là một chàng trai trạc hai mươi ba, khuôn mặt khá sáng, dễ cho người ta một ấn tượng tốt ở lần gặp đầu tiên. Anh bắt chuyện trước và được Musa trả lời với một giọng Anh ngữ rất điêu luyện. Qua cuộc trò chuyện hắn biết được , Musa là sinh viên mới tốt nghiệp, đang làm tại một công ty du lịch ở Phnôm Pênh này. Quê anh ở tỉnh Kampong Cham. Anh nói, những người theo Islam ở Kampuchia đều thuộc sắc tộc Chăm và có nguồn góc từ một nước Champa nào đó. Nhưng tại đây trong giấy tờ pháp lí họ luôn gọi anh là Khmer Islam và Kampong Chăm quê anh chính là nơi có nhiều người Chăm Islam sinh sống nhất. Nhưng cái mà hắn đang nghĩ lúc bấy giờ là “ Svay Khleang”. Hắn hỏi dồn dập anh về vấn đề này và được anh giới thiệu khá rõ về nơi mà hắn đã ám ảnh bấy lâu nay. Hắn sốt sắn thúc giục anh sắp đặt lộ trình đi thẳng đến Kampong Chnang nơi có làng Svay Khleang. Nhưng anh nhã nhặn khuyên hắn hãy nán lại ít ngày thăm quan thủ đô đã. Sự này nỉ của anh cộng với tài giới thiệu đã thuyết phục được hắn ở lại một ngày để thăm quan thủ đô.

Anh dẫn hắn đi thăm hoàng cung, nơi có những tòa lâu đài ánh vàng lộng lẫy. Anh còn dẫn hắn đi viện bảo tàng , nhìn ngấm những cổ vật thời xưa của đế chế Angko cổ…Giữa trưa hai người cùng tạc qua một thánh đường Islam để hành lễ và ăn uống ngay quán ăn Muslim ở gần đấy. Hắn hỏi

–         Mình còn nơi nào để đi nữa không?

–         Còn chứ, tôi sẽ dẫn anh đi một nơi, nơi đó rất đặc biệt.

Ăn xong, hai người cùng đi đến nơi đặc biệt mà Musa nói đến. Chiếc taxi dừng tại một   nơi tưởng chừng như một khu phố, nhưng không phải vậy. Hắn ngắm nhìn một cách thích thú hay có vẻ lạ thì đúng hơn, khi nhìn thấy một khối kiến trúc bao quanh là những kẽm gai ngoằn nghòe được bao bọc bởi khu dân cư với nếp sinh hoạt hết sức bình thường. Đây đúng thật là một điều thú vị. Hắn nói. Musa mĩm cười xong cùng mời hắn bước vào thăm quan bên trong hàng rào kẽm gai ấy.

Qua giới thiệu hắn được biết đây là nhà tù thời chế độ Khmer Đỏ, nó có tên là Toul Sleng. Trước đây nó vốn là một trường học, nhưng khi Khmer Đỏ chính thức cầm quyền tại Kampuchia thì chúng trưng dụng nó làm nhà tù. Nơi đây đã từng chứng kiến những vụ tra tấn đẫm máu và những vụ giết người gê rợn nhất. Hắn bước vào trong, dường như hắn lạ lắm. Không khí âm u của nơi này làm hắn lạ hay hắn có một linh cảm riêng và linh cảm ấy làm hắn lạ? không biết ! chỉ biết hắn lạ và Musa cũng nhận ra điều đó.

–         Anh sao vậy, chắc bị say nắng à?

–         À, không sao, mình cứ vào đi.

Khi bước vào bên trong nhà tù mà ngày xưa là những lớp học. Hàng loạt hình ảnh về vụ diệt chủng được trưng bày. Hắn bước từng bước một, ngấm nhìn một cách chăm chú lặng thinh không nói điều gì, hình như hắn đang nghĩ gì đấy. Bây giờ, những lời giới thiệu và giải thích về những bức ảnh của Musa cũng bằng thừa vì hắn không hề nghe thấy. Cái hắn nghe thấy lúc này chính là âm thanh của Toul Sleng thật sự, âm thanh kiêu gào của những con người xấu số, yếu ớt…Bỗng khuôn mặt hắn trở nên tái nhợt khi bước vào một phòng giam gần đó. Hắn nhìn , nhìn thật kĩ căn phòng cũ kĩ, với những đốm máu vẫn còn nguyên. Hắn lại chăm chú nhìn vào những gọng xích được thiết kế rất kì lạ và ghê rợn . Hắn thật sự cảm thấy khó chịu , hắn cũng không biết tại sao mình lại có cảm giác đó. Musa cảm thấy lo lắng khi nhìn thấy sắc mặt của hắn lúc này. Anh cố hỏi nhưng hắn lặng thinh, không trả lời hay hắn không thể trả lời vì hắn giờ đây như đứng ở một thế giới khác. Một thế giới rất kinh khủng mà dường như trước đây hắn cũng đã từng có mặt ở đó. Rồi đột nhiên hắn bật dậy chạy thật nhanh ra ngoài trong ánh mắt nhìn ngạc nhiên của tất cả mọi người có mặt lúc đó.Musa cũng vụt chạy theo, hắn quay lại nắm lấy tay Musa thật chặt và nói trong hơi thở hổn  hển.

Nhà tù Toul Sleng

–         Anh dẫn tôi đi một nơi, nơi mà những con người này bị giết.

Musa trố mắt nhìn anh. Sao anh có vẻ hốt hoảng vậy. Anh muốn hỏi nhưng rồi chợt nghĩ nó tế nhị quá, thế nên lại thôi. Tuy trời đã xế chiều và nơi mà hắn muốn đến là vung ngoại ô cũng hơi xa, nhưng với vẻ mặt và lời khuẩn khoản của hắn Musa dẫn hắn đến nới đó mà chẳng có chút do dự. Nơi đó có tên là “ cánh đồng chếtnó cách thủ đô Phnom Penh 17 km, là nơi Khơ me Đỏ tra tấn và tàn sát khoảng 15.000 người, gồm nhiều trẻ em Campuchia và cả người nước ngoài, từ năm 1975 đến 1979. Nơi có những hố lớn không sâu vốn là nơi chôn thây của hàng ngàn nạn nhân xấu số. Buổi chiều tà tại “ Cánh đồng chết” này thật khiến người ta có cảm giác ghê rợn. Sự hiu quạnh điều hui, âm u cộng với những thứ tiếng của đàn chim hoang không rõ nó trú ngụ ở đâu chỉ biết nó đang phát ra những thứ âm thanh khiến người nghe được phải rùng mình. Musa cảm giác được những thứ ấy, anh không hiểu được cái tiềm tàng bên trong. Bởi anh là lớp người sinh sau, anh sinh sau thảm họa đẫm máu mà Khmer đỏ đã gây ra cho toàn bộ dân tộc trên đất Kampuchia này. Nhưng hắn lại khác, dường như hắn có cảm giác chính hắn đã từng trãi qua những thảm cảnh đó. Hắn không cảm thấy ghê rợn, cũng không cảm thấy âm u. Cái mà hắn cảm thấy lúc này là nỗi sợ, nỗi sợ hãi tột độ của những con người đáng thương, bị dồn vào chân tường để giết như một con thú hoang.

Hành hình tù nhân tại cánh đồng chết

Hắn hoang mang vội vã ngoắc chiếc taxi về khách sạn, hắn không thèm quan tâm hay đúng hơn là không cảm giác thấy Musa đang đi cùng. Anh đưa hắn về khách sạn rồi từ biệt đi về. Hắn bước vào phòng với cái đầu cứ nhức bưng bưng. Dường như có ai đó đang cầm búa rồi từng nhịp đập vào đầu hắn. Hắn cố leo lên giường nằm nhưng mỗi khi nhắm mắt lại những hình ảnh chết chóc lại hiện lên trước mắt hắn rõ đến nỗi khiến hắn phải giật mình mà không dám nhắm mắt nữa. Tối ấy hắn thức trắng, cặp mắt đen hiện rõ sự tiều tụy. Hắn đang ngồi đợi hay đúng hơn là hắn đang đợi chính quá khứ của hắn.

Hôm ấy như đã hẹn, Musa đến đón hắn để cùng nhau tới Kampong Chnang nơi có ngôi làng Svay Khleang mà hắn muốn tới. Chiếc xe đò lao nhanh trong đám bụi đỏ xa dần thủ đô phồn hoa để tiến về khoảng trời rộng, xanh rì với những bụi cây ven đường. Sau hàng giờ đi xe. Kampong Chnang đã ở ngay trước mắt họ. Cái cả hai phải làm đầu tiên là tìm một nơi nghỉ chân vì trời cũng đã sẩm tối. Cả hai cùng tấm rửa rồi hành lễ, bữa cơm tối hôm đó thấy hắn khác hẳn, phấn chấn và hoạt bát trở lại. Điều này cũng khiến Musa bớt lo vì lúc đầu anh cứ nghĩ hắn bị trúng tà. Có lẽ, hắn là người hiểu hơn ai hết tại sao hắn có thể phấn chấn trở lại. Bởi hắn lại tìm ra được một mấu chốt nhỏ trong quá khứ của hắn. Hắn cảm giác được, một thứ cảm giác khó tả nhưng lại rất thật và hắn biết nó đúng. Thảm họa diệt chủng của Khmer đỏ chắc chắn có liên quan đến quá khứ của hắn. Hắn đinh ninh như vậy và quyết theo hướng đó để tìm hiểu. Sau một thời gian gắn bó với người bạn đường Musa, hắn cũng cảm thấy tin cậy anh và để thuận lợi hơn, hắn quyết định kể mục đích của mình đến Kampuchia cho anh nghe. Tối hôm đó cả hai trò chuyện đến tận khuya.

Hiểu được tâm trạng của hắn, Musa phần nào cũng nhẹ nhỏm hơn và anh cũng tự nhủ lòng rằng sẽ cố hết sức để giúp hắn tìm hiểu. Anh dẩn hắn thẳng vào ngôi làng có tên “ Svay khleang” ấy. Làng Svay Khleang là ngôi làng toàn những hộ gia đình người sắc tộc Chăm sinh sống nên Musa có thể dễ dàng giao tiếp và đi vào câu chuyện. Anh và hắn được một người trong làng mời về nhà chơi. Sau buổi cơm thân mật, Musa bắt đầu câu chuyện nhầm dọ hỏi xem có được thông tin gì không. Chủ nhà vốn là người đã lớn tuổi, đã từng sống khổ nhục trong thời Khmer đỏ nên ông biết rất nhiều. Ông lão ngồi tựa cột, đôi mắt như chợt ngấn lệ khi bắt đầu kể.

Làng Chăm Svay Khleang, Kampuchia

Vì hắn không thể nghe hay nói tiếng Chăm nên mỗi lần ông lão kể một đoạn là Musa lại dịch cho hắn nghe một đoạn. Hắn nghe có vẻ chăm chú hăng say như nghe chính cuộc đời của mình vậy.

Câu chuyện của ông lão bắt đầu từ những tiếng súng ở đầu làng. Ông lão lúc ấy là một chàng thanh niên, cao to. Làng Chăm ở Svay Khleang này thời đó đông lắm, vui lắm, đi đâu cũng thấy dân chăm mình. Thế nhưng sau cái ngày Khmer đỏ nắm chính quyền thì làng ta chẳng bao giờ được yên. Chúng thường đến sinh sự bắt bớ rất dã mang. Lão dằn giọng đôi mắt in đậm dưới dấu châm chim càng thấm buồn hơn khi tiến sâu vào câu chuyện. Ta còn nhớ cái ngày định mệnh ấy. Lão nói.

Cái ngày định mệnh mà ông lão nói là ngày mà Khmer đỏ lùa cả làng ra đứng ở bãi đất trống trước ngôi thánh đường Islam mà dân Chăm ở đây luôn xem là biểu tượng linh thiêng nhất. Hình như chúng đã có chỉ thị của cấp trên để triển khai kế hoạch này từ trước nên chúng làm rất trình tự. Tối hôm ấy chúng dẫn hàng chục con lợn( người Islam cấm ăn hoặc sờ, đụng và lợn) mang đến cột ngay bên trong thánh đường, trước khi cho cột lợn chúng cho bắn chỉ thiên hàng chục phát , nhầm răng đe không cho dân chúng ra khỏi nhà. Sáng sớm tinh mơ, chúng lùa cả làng đến đứng trước sân thánh đường. Bên cạnh tên thủ lĩnh là từng chồng sách kinh Quran mà chúng đã gom từ trước đó. Một tên cằm loa la lớn.

–         Chúng mày xem đây.

Tiếp đến hắn quay sang xé những quyể kinh Quran để lau những vật ô uế từ lợn rồi giẫm đạp dưới gót chân. Nhiều người trong đám đông chịu không nỗi bước ra can ngăn liền bị bắn tại chỗ. Nhưng đó chưa là tất cả. Cái tên mang loa phóng thanh nói tiếp.

–         Tụi bây sẽ không bị giết nếu ngoan ngoãn bỏ đạo.

Bọn chúng lôi ra vài con lợn. Thọt huyết tại chỗ rồi lóc ra những miếng thịt. Chúng cầm những miếng thịt ấy lên rồi nói.

–         Ai tiến tới ăn miếng thịt này thì ta sẽ cho sống.

Cả dân làng lặng thinh không ai dám lên tiếng. Chúng lại bắng chỉ thiên, tiếng súng nổ ầm trời làm đám trẻ con khóc thét. Chúng lại la lớn

–         Tao bảo gì tụi bây có nghe không hả.

Rồi chúng lôi ra một hai người trong làng. Cố nhét miếng thịt lợn vào miệng họ. nhưng điều bị nôn ra, tức mình chúng dùng cán súng đập lên đỉnh đầu họ, máu ra nhiều lắm, họ quằn quại một hồi rồi lịm hẳn. Kể đến đây ông lão bổng dưng lặng yên, có lẽ những kí ức này sẽ chẳng bao giờ được lão nhớ lại nếu không có sự khuẩn khoản của hai chàng trai trẻ này. Hắn chợt nhìn cụ, tự dưng hắn cảm thấy phải cho cụ xem một thứ. Hắn móc từ trong túi ra cái hộp đựng sợi dây chuyền cũ kĩ. Ông lão nhìn thấy sợi dây chuyền chợt im bặt, không nói lời nào. Hắn cố lay cụ để hỏi. Ông lão như chợt hoàn hồn, ông đưa bàn tay già nua nhăn nheo của mình nắm chặt lấy tay hắn và hỏi.

–         Cháu vẫn còn sống à?

Hắn không hiểu ông lão hỏi như vậy là có ý gì. Nhưng hắn biết ông lão chắn chắn hiểu rõ xuất xứ của cọng dây chuyền này. Mà thật vậy, ông vội lấy khăn rằn lau nhẹ những dòng nước mắt vừa tuông. Đoạn, ngồi thẳng người và tiếp tục câu chuyện với ánh mắt luôn hướng về hắn.

-Ta và tất cả những người trong làng được vây lại và bị đưa đi, trong đó có mẹ cháu.

Hắn quát lớn:

–         Mẹ cháu à?

–         Có lẽ là vậy, nếu như sợi dây chuyền này đúng thật là của cháu

–         Ông …ông làm ơn kể rõ cho cháu nghe được không?

Ông lão gật đầu với vẻ mặt rất sẵng lòng. Dõng dạt cất lên tiếng kể

-Trong đám người bị lùa đi vào ngày hôm đó ta bắt gặp một người phụ nữ với dáng người rất tội nghiệp. Bà vừa ôm một đứa con, có lẽ chỉ khoảng hai ba tháng tuổi, vừa khóc rất đau thương. Ta cố hỏi những người quen biết cô ta thì mới rõ hóa ra trong số những người bị hành quyết lúc nãy có chồng cô ta. Ta cảm thấy cô ta rất đáng thương, nhưng lúc đó ta cũng cảm thấy rất sợ hãi. Bởi, tất cả những người trong làng còn chưa biết số phận của mình sẽ ra sao. Chúng nhồi nhét chúng ta vào một chiếc xe cũ kĩ, chật nít rồi chở đến một nơi mà có lẽ từ trước đến giờ ta chưa từng đến đó. Nơi đó đầy những song sắt, gay kẽm và rợn người với những tiếng rên la đau đớn. Trong chuyến đi đó rất nhiều người đã chết vì ngạt thở khi bị nhồi nhét trong xe. Số còn lại thì chúng lùa vào những căn phòng nhỏ rồi cùm chung bằng một cái gông dài làm cho mọi người nằm la liệt dưới sàn. Mặc cho những tiếng rên la đau đớn chúng dùng những sợi dây roi dài, thay nhau quất vào đám người tội nghiệp ấy. Ta không biết những người kia như thế nào, nhưng ta, mẹ cháu cùng một số người nữa bị kéo đi để đưa đến một khu rừng, à mà có lẽ là một cánh đồng hoang thì đúng hơn. Ở đó thật ghê rợn cháu ạ ! tuy chúng ta bị chúng nhét vào căn chòi lụp xụp để chờ, chúng ta chẳng thấy được gì, nhưng bọn ta nghe thấy những tiếng kiêu thất thanh, tiếng khóc thét của trẻ con và cả tiếng rên khi người ta bị thương sắp chết. Ta rất sợ, ta ngồi co người lại nhìn về phía mẹ cháu, mẹ cháu không nói gì, khuôn mặt như mất hồn, cứ ngồi đấy mà ôm chầm lấy con vào lòng. Bỗng hai tên hùng hổ xông vào lôi từng người một đi ra, lúc này ta mới thấy rõ quang cảnh xung quanh. Đó toàn là những hố nông, trong hố chứa chồng chất những xác người thối rữa. Và kinh hãi hơn là ở bờ của những cái hố ấy bọn chúng đang dùng những nhánh cây lớn đập vào đầu tù nhân rồi đẩy xuống hố. Tiếng kiêu thất thanh sau mỗi lần đập. Những con người ấy giẫy giụa một cách điên cuồng trong đống máu tươi hòa lẫn với những đống thịt thối rữa nhầy nhụa trong hố. Đám trẻ con thì được bọn chúng dồn về một phía và cứ thế, một tên vạm vở trong nhóm nắm mạnh đôi chân của chúng , đưa lên rồi quật mạnh vào thân cây cổ thụ gần đấy, xác chúng cũng được thảy vào những cái hố ấy. Lúc đó cháu rất nhỏ, nhỏ đến nổi mẹ cháu có thể dấu cháu trong vạt áo mà bọn chúng không biết. Nhưng lúc đó ta thấy, sợ dây chuyền này lộ ra từ vạt áo ấy. Rồi tiếp đến ta cũng bị chúng lôi đi, chúng cũng dùng nhánh cây ấy đập vào đầu ta, nhưng có lẽ cú đập hơi nhẹ nên ta không chết. Chúng đẩy ta vào hố và tưởng ta đã chết. Tuy lúc đó ta không thể thấy gì nữa nhưng ta nghe rất rõ sự giằng co giữa chúng và mẹ cháu khi tách cháu ra. Rồi mẹ cháu cũng bị giết. Có lẽ sau một ngày trời dùng sức và những dụng cụ thô sơ như vậy để giết hại tù nhân, nên bọn chúng thấm mệt, chúng chỉ lôi cháu lên và ném thật mạnh vào hố vì nghĩ rằng trước sau gì cháu cũng chết. Ta lờ mờ thấy rõ con khóc thét lên, rồi sờ soạn mò mẫm quanh những cái xác ấy để tìm vú mẹ.

Nghe đến đây, hắn bổng đứng phắt dậy rồi nói.

-Đúng rồi có phải tấm ảnh ấy

Rồi hắn cũng lờ mờ hiểu ra toàn bộ câu chuyện. Thật ra tấm ảnh ấy là một ác phẩm của một nhà báo sau khi ông từ chiến trường Kampuchia trở về. Nó nhanh chóng trở nên nổi tiếng vì nhờ vào tính nhân đạo của bức ảnh. Chủ đạo củ bức ảnh là một chú bé khoảng hai ba tháng tuổi đang bú một cái xác với xung quanh toàn xác người thối rữa và những vũng máu đen. Hắn hiểu đó chính là hắn. Và có lẽ cũng chính nhà báo ấy đã cứu hắn và đưa hắn về Mỹ, với một nhà báo bận rộn , ông không thể thường xuyên chăm sóc hắn, bởi thế nên ông mới gởi cho ba mẹ nuôi để chăm sóc hắn. Và cũng có lẽ sau lần trở về đây, ông đã hy sinh và không về đón hắn nữa.

Hắn khóc, khóc nhưng không nghe tiếng nấc mà chỉ thấy những giọt nước mắt. Cố nghẹn trong dòng lệ hắn bổng thốt được tiếng cám ơn, không phải bằng tiếng Anh cũng không phải bằng tiếng Arab mà là bằng tiếng Chăm. Tiếng mẹ đẻ của hắn, hai tiếng ấy phát ra thật tự nhiên như chính bản thân hắn từng ê a từ lúc lọt lòng. Qủa thật không có nỗi đau nào hơn khi người ta không là chính mình và không có niềm hạnh phúc nào hơn khi họ được là chính họ.

Thân tặng Nhox !

Bà Rịa, ngày 10 tháng 1 năm 2011.

.

3,987 thoughts on “Tiềm thức

 1. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 2. 倩碧卓越润肤乳,全新的倩碧有油黄油.升级配方,创新修护科技,提升弹润膜力,带来内润外弹光采肌.全新倩碧天才黄油+,专注修护天然肌肤保护膜力,成就弹润膜力升级,内润外弹,卓效不凡,倩碧小黄油带来更好的滋润护肤体验!

 3. CLINIQUE 倩碧線上購物官網。瀏覽Clinique倩碧官方網站,了解更多線上購物、護膚、彩粧、香氛及禮品詳情。通過過敏性測試,百分百不含香料。

 4. 9合1升級保護,提升全面防護!!! 相比之前四合一的疫苗只能預防四種hpv病毒,70的相關癌症。 九合一可以預防9種hpv病毒,可預防高達90以上的子宮頸癌、外陰癌、陰道癌和肛門癌及癌前病變等。 HPV9合1子宮頸癌疫苗 Gardasil 功效 100 預防高危致癌的 HPV 16、18、31、33、45、52 及 58 型號 (可減低 90 患子宮頸癌、、90-95 肛門癌、85-90 外陰癌、80-85 陰道癌及相關癌前病變的風險) 100 減低引致生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 的 HPV 6、11 型的感染 (可減低超過 90 患生殖器官濕疣的風險) 男性方面,能減低患上肛門癌、生殖器官濕疣 (俗稱「椰菜花」) 及傳播 HPV 病毒的風險 注射位置紅腫及痛、輕微發燒和頭痛,至今未有嚴重副作用記錄

 5. Hi! I just wanted to ask if you ever have any
  issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of
  hard work due to no data backup. Do you have any methods to protect against hackers?

 6. I simply want to say I am new to weblog and truly liked you’re blog site. Probably I’m want to bookmark your blog post . You surely come with fabulous well written articles. Bless you for revealing your website.

 7. How can I best copyright protect stories and articles on my writing website? I know you can insert a copyright symbol, but can this COMPLETELY protect against somebody copying and pasting your stuff and claiming that it is theirs?.

 8. Appreciating the hard work you put into your website and in depth information you offer.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same old
  rehashed information. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google
  account.

 9. Wow, this piece of writing is fastidious, my younger sister
  is analyzing these kinds of things, therefore I am going to tell her.

 10. Please let me know if you’re looking for a article author for your blog.
  You have some really good posts and I believe I would be a
  good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your
  blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested.

  Cheers!

 11. I think the admin of this site is truly working hard in favor of his
  site, as here every information is quality based data.

 12. I’m not sure exactly why but this site is loading very slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a issue on my
  end? I’ll check back later on and see if the problem still
  exists.

 13. Hello, i believe that i saw you visited my weblog so i got here to
  return the want?.I’m attempting to to find things to enhance my
  website!I guess its good enough to make use of some of your ideas!!

 14. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 15. Hi there everyone, it’s my first pay a quick visit at this web site,
  and post is in fact fruitful in support of me, keep up posting these content.

 16. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your post
  seem to be running off the screen in Internet explorer.

  I’m not sure if this is a format issue or something to do with
  internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the problem solved soon.
  Cheers

 17. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Very helpful information specifically the last part :
  ) I care for such info much. I was seeking this particular information for a very long time.
  Thank you and good luck.

 18. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any
  interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.
  In my view, if all web owners and bloggers made good
  content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 19. Thanks for some other informative site. Where else could I am getting that type of information written in such an ideal manner? I’ve a mission that I’m just now running on, and I have been at the glance out for such info.

 20. Definitely consider that that you said. Your favorite justification appeared to be at the internet the simplest factor to
  understand of. I say to you, I certainly get irked whilst other
  people consider concerns that they plainly don’t recognise about.
  You controlled to hit the nail upon the highest and also defined out the
  whole thing without having side-effects , other folks can take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 21. I like this website so much, saved to bookmarks. “American soldiers must be turned into lambs and eating them is tolerated.” by Muammar Qaddafi.

 22. Hey! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very
  techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking
  about making my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any tips or suggestions? Many thanks

 23. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 24. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!

 25. Hello there I am so thrilled I found your blog, I really found you by error,
  while I was researching on Aol for something else, Nonetheless
  I am here now and would just like to say thank you for a fantastic
  post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over
  it all at the minute but I have bookmarked it and also
  added your RSS feeds, so when I have time I will be back to
  read a lot more, Please do keep up the fantastic work.

 26. Hey there, You have done an excellent job.
  I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends.
  I am sure they will be benefited from this web site.

 27. Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis.
  It will always be exciting to read articles from other writers and practice
  something from their websites.

 28. I’m curious to find out what blog system you are working
  with? I’m having some minor security problems with my latest website and I’d like to find something more risk-free.
  Do you have any recommendations?

 29. Excellent blog right here! Also your web site rather a lot up fast!
  What host are you the use of? Can I am getting your associate link for your host?
  I want my website loaded up as quickly as yours lol

 30. I savour, result in I found exactly what I used to be taking a look
  for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man.
  Have a nice day. Bye

 31. Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has helped me out loads. I’m hoping to contribute & aid different customers like its aided me. Good job.

 32. In fact no matter if someone doesn’t understand after that its up to
  other people that they will help, so here it takes place.

 33. Hi there very nice web site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds also…I am satisfied to search out numerous useful info right here in the put up, we’d like develop extra techniques in this regard, thanks for sharing.

 34. Hey would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers
  and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price?
  Thanks a lot, I appreciate it!

 35. Excellent items from you, man. I’ve take into accout your stuff prior to and you’re just too wonderful.
  I really like what you’ve bought right here, really like what you are saying and the way in which by which you are saying it.
  You’re making it entertaining and you still care for to stay it
  wise. I cant wait to read much more from you.
  That is actually a wonderful web site.

 36. Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring
  on other sites? I have a blog based upon on the same ideas you discuss and
  would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your
  work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 37. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are
  added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 emails with the
  exact same comment. There has to be an easy method you are able to remove me from that service?
  Many thanks!

 38. Fantastic beat ! I would like to apprentice whilst you amend your
  site, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a applicable deal.
  I have been tiny bit familiar of this your broadcast offered vivid clear concept

 39. It’s truly very difficult in this busy life to listen news on Television, so I just use world wide web for
  that purpose, and take the newest information.

 40. My spouse and I stumbled over here by a different website and thought I might as well check things
  out. I like what I see so i am just following you. Look forward to exploring your web page repeatedly.

 41. Generally I don’t learn article on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice post.

 42. I was just looking for this information for a while. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative sites in top of the list. Normally the top websites are full of garbage.

 43. excellent points altogether, you simply won a new reader.
  What could you recommend in regards to your submit
  that you just made some days in the past? Any positive?

 44. Hi there! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?

  My blog addresses a lot of the same topics as yours and I
  believe we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to shoot me an email.

  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 45. Hi there, all is going well here and ofcourse every one is sharing data, that’s really good, keep up writing.

 46. I know this if off topic but I’m looking into
  starting my own blog and was wondering what all is needed to get set up?

  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive. Any tips
  or advice would be greatly appreciated. Cheers

 47. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say superb
  blog!

 48. I’m curious to find out what blog system you’re working with?

  I’m experiencing some small security problems with my latest site and I would like to find
  something more safeguarded. Do you have any solutions?

 49. Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Chrome.

  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do
  with browser compatibility but I figured I’d post
  to let you know. The style and design look great though!
  Hope you get the issue fixed soon. Kudos

 50. hello!,I love your writing so so much! share we keep in touch more about your post on AOL?
  I require an expert on this space to unravel my problem.
  Maybe that’s you! Looking ahead to look you.

 51. Hey! This is kind of off topic but I need some help from an established
  blog. Is it hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Thank you

 52. Heya this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually
  code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to
  get guidance from someone with experience. Any help would be greatly
  appreciated!

 53. Its such as you learn my thoughts! You seem to understand a lot
  approximately this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you just can do with a few p.c. to drive the message home a bit, however other than that, that is excellent blog.
  A great read. I will definitely be back.

 54. I am really impressed along with your writing talents and also with the format for
  your blog. Is this a paid topic or did you customize it your self?

  Either way stay up the excellent high quality writing, it’s uncommon to see a nice blog like this one these days..

 55. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative.
  I’m going to watch out for brussels. I will appreciate
  if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing.

  Cheers!

 56. I seriously love your site.. Great colors & theme.
  Did you create this web site yourself? Please reply
  back as I’m wanting to create my own site and would like to know where
  you got this from or exactly what the theme is called.
  Kudos!

 57. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 58. Great post. I used to be checking constantly this weblog and
  I’m inspired! Extremely useful info specifically
  the closing section 🙂 I care for such information much.

  I used to be looking for this certain info for a very long
  time. Thank you and best of luck.

 59. excellent post, very informative. I wonder why the opposite
  experts of this sector do not notice this. You must continue your writing.
  I am sure, you’ve a great readers’ base already!

 60. Fantastic site. A lot of useful information here. I¡¦m sending it to several buddies ans also sharing in delicious. And obviously, thank you on your effort!

 61. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful and it
  has helped me out loads. I’m hoping to contribute & aid different customers like its helped me.
  Great job.

 62. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

 63. Howdy! I just would like to give you a huge thumbs up for your excellent information you have right here on this post.

  I am returning to your site for more soon.

 64. Hi! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I
  realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely happy
  I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 65. Asking questions are actually good thing if you are not
  understanding anything fully, but this paragraph presents fastidious understanding even.

 66. wonderful publish, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector don’t realize this.
  You must continue your writing. I’m sure, you’ve
  a great readers’ base already!

 67. If some one wishes to be updated with most recent technologies therefore he must be visit this site and be up to date
  all the time.

 68. Asking questions are genuinely fastidious thing if you are
  not understanding anything entirely, however this piece of writing provides nice understanding even.

 69. Nice post. I was checking constantly this weblog and
  I am impressed! Very helpful information particularly the remaining section :
  ) I deal with such information much. I used to be looking
  for this certain info for a very long time. Thanks and good luck.

 70. Wow, fantastic blog format! How lengthy have you
  been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is great, let alone the content!

 71. What’s up Dear, are you genuinely visiting this web site on a regular
  basis, if so then you will definitely take nice experience.

 72. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and entertaining, and
  let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is something not enough folks are speaking intelligently about.

  Now i’m very happy that I came across this during my hunt for something relating to this.

 73. I’m also commenting to make you understand of the excellent encounter my friend’s daughter developed checking your site. She learned a wide variety of things, with the inclusion of how it is like to have an awesome coaching style to have folks without difficulty learn about some complicated issues. You really surpassed visitors’ expectations. I appreciate you for imparting such warm and helpful, healthy, revealing and also fun tips on the topic to Lizeth.

 74. Hi! This is my first comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and tell you I really enjoy
  reading through your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
  Many thanks!

 75. Incredible! This blog looks just like my old one!
  It’s on a totally different topic but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

 76. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 77. I am regular visitor, how are you everybody? This piece of writing posted at this website is in fact fastidious.

 78. I do trust all of the concepts you’ve introduced for your post.
  They’re really convincing and will definitely work.
  Nonetheless, the posts are too short for newbies. May
  just you please prolong them a bit from subsequent time?
  Thanks for the post.

 79. Great post. I was checking continuously this blog and I am
  impressed! Extremely helpful information specifically the last part 🙂 I care for such information a lot.
  I was looking for this particular info for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 80. It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I have read this post and if I could I wish to suggest you few
  interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article.

  I want to read even more things about it!

 81. You are so cool! I do not suppose I have read something like this
  before. So wonderful to discover another person with a few original thoughts on this issue.
  Really.. thank you for starting this up. This website is one thing that is required on the web, someone with
  some originality!

 82. Unquestionably imagine that that you stated.

  Your favorite justification appeared to be at the net the simplest factor to consider of.
  I say to you, I certainly get irked while folks think about worries that they plainly don’t understand about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the entire thing without having side effect , other people
  could take a signal. Will probably be again to get more. Thanks

 83. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of exclusive content I’ve either created myself or
  outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet
  without my permission. Do you know any ways to help prevent
  content from being ripped off? I’d truly appreciate
  it.

 84. A fascinating discussion is definitely worth comment.
  I think that you need to publish more about this topic, it
  may not be a taboo subject but usually folks don’t talk about these
  issues. To the next! Cheers!!

 85. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 86. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to
  this excellent blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to fresh updates and will talk about this website with my Facebook group.
  Talk soon!

 87. Ahaa, its fastidious discussion about this post at this place at this weblog, I have read all
  that, so now me also commenting here.

 88. Having read this I believed it was really informative.
  I appreciate you taking the time and effort to put this information together.

  I once again find myself spending a significant amount of
  time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

 89. Hey there! Would you mind if I share your blog with my facebook
  group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Thanks

 90. Hi would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m looking to start my own blog in the near future but I’m
  having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had to
  ask!

 91. First of all I would like to say fantastic blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your thoughts prior to writing. I’ve had a hard time clearing my mind in getting my thoughts out. I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Thanks!

 92. I’m not sure why but this weblog is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem
  still exists.

 93. Hey would you mind letting me know which webhost you’re
  working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price?

  Thanks, I appreciate it!

 94. First off I would like to say terrific blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to find out how you center yourself and clear your head
  before writing. I’ve had a difficult time clearing my thoughts in getting my ideas out
  there. I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted simply just trying to figure out how to begin.
  Any recommendations or hints? Kudos!

 95. We’re a bunch of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site offered us with helpful information to work on. You’ve
  done a formidable activity and our whole neighborhood will likely be grateful
  to you.

 96. Wow, incredible blog format! How long have you ever been blogging for?
  you made running a blog look easy. The whole glance of your
  web site is excellent, let alone the content!

 97. I live here lasix tablets dosage The brotherhood is thriving because the most enthusiastic consumers of news and analysis can’t be satisfied with a generic product. They want the signature notes that journalists like Silver or Klein — and the journalists they hire — provide. They want gourmet meals from the master chef and his staff, not fast food from a fry cook. If you’re a media executive and you crave this audience, here’s the template: Identify an extraordinary but under-appreciated talent, one whose audience will make the trip to a new destination. Let that talent create a new site or new newspaper section for the audience. Let that talent (male or female) hire like-minded journalists to fill it. Let them do their best work.

 98. Wonderful site. Lots of useful information here.

  I am sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious.
  And obviously, thank you to your effort!

 99. Hello, Neat post. There is an issue together with your website in web explorer,
  might test this? IE still is the marketplace chief and a huge component to people will leave out your excellent writing due to this problem.

 100. Please let me know if you’re looking for a author for your
  blog. You have some really good articles and I believe I would be a good
  asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some
  material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an email if interested. Thanks!

 101. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of
  any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would
  have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything.

  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 102. A person essentially lend a hand to make severely posts I would
  state. That is the first time I frequented your website
  page and to this point? I amazed with the research you made to create this actual publish incredible.
  Excellent job!

 103. Fantastic items from you, man. I have bear in mind your stuff previous to and you are
  just too fantastic. I actually like what you have received right
  here, certainly like what you are stating and the best way by which you assert it.
  You’re making it enjoyable and you continue to care for to keep it sensible.
  I can’t wait to read much more from you. That is actually a wonderful
  site.

 104. Hello very nice site!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site
  and take the feeds also? I am glad to seek out numerous useful information here within the put
  up, we want develop more techniques in this regard, thank
  you for sharing. . . . . .

 105. I think this is one of the most important info for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The website style is great, the articles is really nice : D.
  Good job, cheers

 106. Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It
  really useful & it helped me out a lot. I am hoping to provide one thing back and help others such as you aided me.

 107. Link exchange is nothing else however it is only placing the
  other person’s webpage link on your page at suitable
  place and other person will also do same in favor
  of you.

 108. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and all. Nevertheless think about if you
  added some great pictures or video clips to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and videos, this website could certainly be
  one of the very best in its field. Very good blog!

 109. Hi there everyone, it’s my first visit at this web
  site, and piece of writing is genuinely fruitful designed for
  me, keep up posting such content.

 110. Hello! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to check it
  out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and
  will be tweeting this to my followers! Great blog and great style
  and design.

 111. I am really enjoying the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any browser compatibility problems?

  A number of my blog readers have complained about my blog
  not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any ideas to help fix this issue?

 112. At this time I am going to do my breakfast, later than having
  my breakfast coming over again to read more news.

 113. Thank you for some other informative web site. Where else may I am getting
  that type of info written in such an ideal manner? I’ve a undertaking that I am just now running on, and I’ve been on the glance out for such information.

 114. I was wondering if you ever considered changing the structure of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so
  people could connect with it better. Youve got an awful lot
  of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better?

 115. Great site you have here but I was curious about if you knew of any
  community forums that cover the same topics discussed here?
  I’d really love to be a part of community where I can get advice from other experienced
  people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know.
  Thank you!

 116. I truly love your blog.. Pleasant colors & theme. Did
  you build this amazing site yourself? Please reply
  back as I’m looking to create my own personal site and want to know where you got
  this from or exactly what the theme is called. Many thanks!

 117. Aw, this was an exceptionally good post. Spending
  some time and actual effort to create a great
  article… but what can I say… I procrastinate
  a whole lot and don’t manage to get anything done.

 118. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me
  when new comments are added- checkbox and from now on every time a
  comment is added I get four emails with the exact same comment.

  There has to be an easy method you are able to remove
  me from that service? Cheers!

 119. Today, while I was at work, my sister stole my iphone
  and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views.

  I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 120. Thank you for any other great post. Where else may anyone get that kind of info in such an ideal way of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I am on the
  search for such information.

 121. Hi there fantastic blog! Does running a blog similar to this require a massive amount work?
  I’ve absolutely no expertise in programming but I had been hoping to start my own blog
  in the near future. Anyhow, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share.
  I know this is off topic but I just wanted to ask. Cheers!

 122. Hi just wanted to give you a brief heads up and let you know a
  few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.

  I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 123. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad
  is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 124. Thank you, I’ve recently been searching for info approximately
  this topic for ages and yours is the greatest I have found out so
  far. But, what concerning the conclusion? Are you
  certain in regards to the source?

 125. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based upon on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

 126. I like the helpful info you provide in your articles. I will
  bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite sure I’ll learn many
  new stuff right here! Best of luck for the next!

 127. I always used to study post in news papers but now
  as I am a user of internet so from now I am using net for articles
  or reviews, thanks to web.

 128. Link exchange is nothing else however it is just placing the other person’s web site link on your page at proper place and other person will also do similar for
  you.

 129. Great article! This is the type of information that
  are meant to be shared across the internet. Shame on Google for not positioning this publish
  higher! Come on over and seek advice from my web site .
  Thank you =)

 130. Hi there to all, how is the whole thing, I think every one is getting more
  from this site, and your views are pleasant designed for new users.

 131. My brother suggested I might like this website. He was totally
  right. This post actually made my day. You
  can not imagine just how much time I had spent for this info!
  Thanks!

 132. I have to point out my love for your generosity giving support to folks that have the need for help on this important niche. Your very own commitment to passing the solution all through had been extremely useful and have always allowed people like me to realize their endeavors. Your amazing invaluable guide entails much to me and further more to my mates. Warm regards; from each one of us.

 133. I¡¦ll right away snatch your rss feed as I can not to find your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly let me know so that I may just subscribe. Thanks.

 134. I just like the helpful information you provide to your articles.
  I will bookmark your blog and check again right here frequently.
  I’m quite sure I will be told many new stuff right here! Good luck for the next!

 135. Hi I am so grateful I found your webpage, I really found you by
  accident, while I was browsing on Bing for something else, Regardless I am here
  now and would just like to say thank you for a fantastic post and a all round entertaining blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time
  to look over it all at the moment but I have bookmarked it and also added in your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent job.

 136. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly
  a lot often inside case you shield this hike.

 137. Great blog! Is your theme custom made or did you download
  it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out.

  Please let me know where you got your design. Thanks a lot

 138. Thank you for the auspicious writeup. It in fact used to be a enjoyment
  account it. Look complicated to far added agreeable from you!

  By the way, how can we be in contact?

 139. I blog quite often and I really appreciate your information. This article has really peaked my interest.
  I’m going to take a note of your site and keep checking for new details about once per
  week. I subscribed to your RSS feed too.

 140. Thank you a lot for sharing this with all folks you really know what you’re speaking about! Bookmarked. Please additionally seek advice from my site =). We could have a hyperlink trade agreement among us!

 141. Great blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little
  lost on everything. Would you recommend starting with
  a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused ..
  Any suggestions? Kudos!

 142. Hello there! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in exchanging links or
  maybe guest writing a blog post or vice-versa? My blog goes
  over a lot of the same topics as yours and I think we could
  greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 143. Thanks , I’ve just been looking for information approximately this subject for a long time and yours is the best I’ve came upon so far.
  However, what in regards to the bottom line? Are you
  positive in regards to the source?

 144. You’re so awesome! I do not believe I’ve read anything like that before.
  So nice to find somebody with unique thoughts
  on this subject. Seriously.. thanks for starting this up.
  This site is one thing that is needed on the internet, someone with some originality!

 145. Heya i’m for the first time here. I found this board and I
  find It really useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and help others like you aided me.

 146. Hi there it’s me, I am also visiting this website regularly,
  this web site is genuinely fastidious and the viewers
  are really sharing pleasant thoughts.

 147. whoah this weblog is excellent i love studying your articles.
  Stay up the good work! You know, many people are hunting
  round for this information, you can help them greatly.

 148. Hi there! I simply would like to offer you a big thumbs up for your great information you have right here on this
  post. I am coming back to your blog for more soon.

 149. I am not sure where you are getting your information, but good topic.

  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for great information I was looking for this info for my mission.

 150. Just desire to say your article is as surprising.
  The clearness in your post is just excellent and i can assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your
  RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and
  please keep up the gratifying work.

 151. Hello There. I found your blog the usage of msn. That is an extremely well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and come back to read extra of your useful info.
  Thanks for the post. I’ll definitely return.

 152. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 153. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking
  through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely delighted I found it
  and I’ll be bookmarking and checking back often!

 154. It’s really a cool and useful piece of information. I am glad that you simply
  shared this useful information with us. Please stay us up to date like
  this. Thank you for sharing.

 155. My family always say that I am wasting my time here at web, except I know I am getting experience daily by reading
  such nice content.

 156. If some one needs to be updated with most up-to-date technologies therefore he
  must be pay a quick visit this web page and be up to date
  all the time.

 157. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I
  am having issues with your RSS. I don’t know the reason why I can’t join it.
  Is there anybody getting identical RSS problems? Anyone who
  knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 158. I got this site from my buddy who told me regarding this web page and at the moment this
  time I am browsing this website and reading very
  informative articles or reviews at this place.

 159. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your great post.
  Also, I have shared your website in my social networks!

 160. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In my view, if all site
  owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 161. Greetings from Los angeles! I’m bored at work so I decided to
  check out your blog on my iphone during lunch break.

  I really like the info you present here and can’t wait to take a look when I
  get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great site!

 162. At this moment I am going to do my breakfast, later than having
  my breakfast coming over again to read other news.

 163. Thanks , I’ve just been searching for info about this topic for a long time and yours is the greatest I have came upon till now.
  But, what about the conclusion? Are you sure concerning the
  source?

 164. What’s up, yup this article is in fact pleasant and I have learned
  lot of things from it regarding blogging. thanks.

 165. I have been surfing online more than 4 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. In my opinion,
  if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 166. Hello, I do think your blog could be having internet browser compatibility issues.
  When I take a look at your blog in Safari, it looks
  fine however, when opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I just wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, fantastic
  site!

 167. I just want to say I’m new to weblog and absolutely liked this website. Very likely I’m going to bookmark your blog . You surely have fantastic stories. Regards for sharing with us your web page.

 168. I carry on listening to the news broadcast lecture about getting free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 169. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am experiencing
  difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t
  subscribe to it. Is there anybody else having the same RSS problems?

  Anybody who knows the solution can you kindly respond?

  Thanks!!

 170. Thank you for sharing superb informations. Your site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a perfect web site.

 171. Helpful information. Lucky me I found your site unintentionally, and I’m stunned why this twist of fate didn’t came about in advance! I bookmarked it.

 172. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

 173. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this
  I have discovered It absolutely useful and it has helped
  me out loads. I’m hoping to give a contribution & help other users like its aided me.
  Good job.

 174. Wow that was strange. I just wrote an very long
  comment but after I clicked submit my comment didn’t
  show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway,
  just wanted to say wonderful blog!

 175. you’re in reality a just right webmaster. The web site loading speed is amazing. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve done a great job on this matter!

 176. Hello, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, might test this¡K IE nonetheless is the market leader and a large section of people will pass over your wonderful writing due to this problem.

 177. Hi my loved one! I wish to say that this post is awesome, nice written and include almost all vital infos. I would like to look more posts like this.

 178. “Good day! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job!”

 179. I want to convey my appreciation for your kindness for those people that really need guidance on in this subject matter. Your very own dedication to passing the message up and down came to be extremely significant and have constantly enabled employees just like me to reach their objectives. Your own important guidelines can mean a lot to me and a whole lot more to my mates. Many thanks; from everyone of us.

 180. I truly enjoy reading through on this internet site , it has got great content . “The longing to produce great inspirations didn’t produce anything but more longing.” by Sophie Kerr.

 181. you are in point of fact a excellent webmaster.
  The site loading velocity is incredible. It kind of feels that you are
  doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece.
  you’ve done a great process on this matter!

 182. Somebody necessarily assist to make significantly posts I would state. That is the very first time I frequented your web page and so far? I amazed with the analysis you made to make this particular publish amazing. Great process!

 183. You are my aspiration , I possess few web logs and infrequently run out from to brand.I conceive this website contains some really wonderful info for everyone. “Loving someone is easy but losing someone is hard.” by Shelby Harthcock.

 184. I have read some good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you place to make this sort of excellent informative site.

 185. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 186. Hi, Neat post. There is a problem together with your web site in internet explorer, might check this¡K IE nonetheless is the market chief and a good part of other people will omit your great writing because of this problem.

 187. That is very attention-grabbing, You’re an overly skilled blogger.
  I have joined your feed and sit up for in the
  hunt for extra of your magnificent post. Additionally, I have shared your web site in my
  social networks

 188. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite certain I’ll learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

 189. What i do not realize is if truth be told how you’re no longer actually a lot more smartly-liked than you might be now. You’re very intelligent. You know thus significantly in relation to this topic, produced me personally believe it from a lot of various angles. Its like men and women aren’t interested unless it¡¦s something to accomplish with Woman gaga! Your personal stuffs outstanding. At all times maintain it up!

 190. whoah this blog is excellent i love reading your posts. Stay up the great paintings! You understand, many persons are hunting round for this info, you could aid them greatly.

 191. Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a nice day!

 192. I used to be recommended this web site via my cousin. I am not certain whether
  or not this publish is written by way of him as nobody else understand such certain approximately my trouble.
  You’re wonderful! Thanks!

 193. Very interesting topic , thankyou for posting . “Welcome to President Bush, Mrs. Bush, and my fellow astronauts.” by Dan Quayle.

 194. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an impatience over that
  you wish be delivering the following. unwell
  unquestionably come further formerly again since exactly
  the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 195. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort.

 196. Fantastic items from you, man. I have take into accout your stuff previous to and you’re simply extremely excellent.

  I really like what you have received here, really like what you are saying and the
  best way in which you are saying it. You are making
  it enjoyable and you still take care of to stay it smart.
  I cant wait to read far more from you. This is actually a
  wonderful web site.

 197. I am not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission.

 198. Aw, this was an extremely nice post. Taking the time and actual effort to
  create a top notch article… but what can I say… I hesitate a whole lot and never manage to get
  anything done. pof natalielise

 199. Just want to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just nice and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 200. Thank you for sharing superb informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just could not come across. What an ideal website.

 201. hi!,I love your writing very so much! percentage we keep up a correspondence extra about your article on AOL? I need a specialist in this space to resolve my problem. May be that’s you! Looking forward to look you.

 202. Excellent weblog right here! Additionally your site rather a lot up very fast! What host are you the usage of? Can I am getting your affiliate hyperlink on your host? I desire my web site loaded up as fast as yours lol

 203. Thanks a lot for providing individuals with an extraordinarily marvellous opportunity to read critical reviews from here. It’s usually very ideal plus jam-packed with a great time for me and my office friends to search your web site at a minimum 3 times weekly to read through the latest stuff you have. And lastly, I am actually fascinated with all the wonderful creative concepts you serve. Certain 2 ideas on this page are unquestionably the finest I have ever had.

 204. I wanted to jot down a quick comment to thank you for all the stunning pointers you are sharing here. My particularly long internet look up has at the end been recognized with pleasant know-how to exchange with my best friends. I would suppose that many of us website visitors actually are quite blessed to dwell in a decent site with many outstanding individuals with insightful suggestions. I feel extremely blessed to have encountered the site and look forward to plenty of more awesome minutes reading here. Thanks once more for everything.

 205. It’s actually a cool and useful piece of info.
  I’m glad that you simply shared this useful info with us.
  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 206. Wow, incredible blog layout! How lengthy have you been blogging for?
  you make running a blog glance easy. The full look of your site is great, as smartly as the content!

 207. Howdy exceptional website! Does running a blog like this take a large amount of work?

  I have very little knowledge of coding however I was hoping to start my own blog
  in the near future. Anyways, should you have any ideas or tips for new blog owners please share.
  I know this is off subject nevertheless I simply needed to ask.
  Kudos!

 208. Utterly pent subject matter, appreciate it for information. “The last time I saw him he was walking down Lover’s Lane holding his own hand.” by Fred Allen.

 209. Just desire to say your article is as astonishing. The clearness in your put up is just spectacular and that i can think you are an expert on this subject.
  Well with your permission let me to take hold of your RSS feed to
  stay updated with approaching post. Thank you one million and please carry on the enjoyable work.

 210. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, as well as the content!

 211. I definitely wanted to compose a quick comment to be able to express gratitude to you for all of the amazing advice you are writing on this site. My time-consuming internet search has now been honored with excellent insight to share with my co-workers. I would suppose that we website visitors actually are truly endowed to be in a fantastic community with very many outstanding people with insightful secrets. I feel somewhat fortunate to have come across your entire web site and look forward to some more amazing times reading here. Thank you once more for everything.

 212. I would like to express my thanks to the writer for rescuing me from this instance. As a result of exploring through the world wide web and finding concepts which were not helpful, I figured my entire life was well over. Being alive minus the solutions to the issues you’ve sorted out by way of your write-up is a critical case, as well as ones that might have in a negative way affected my entire career if I hadn’t come across the blog. The capability and kindness in taking care of every item was priceless. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t discovered such a thing like this. I’m able to at this point look forward to my future. Thanks very much for this skilled and sensible help. I won’t hesitate to endorse your web sites to any person who would need guidance on this issue.

 213. I think this is among the most significant info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The web site style is ideal, the articles is really great : D. Good job, cheers

 214. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 215. whoah this blog is fantastic i love studying your articles. Keep up the good work! You know, many persons are searching around for this info, you could help them greatly.

 216. Hi, Neat post. There is an issue along with your web site in internet explorer, could check this¡K IE nonetheless is the marketplace leader and a good component to people will leave out your great writing due to this problem.

 217. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the web the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing
  without having side-effects , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 218. I like the valuable information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 219. I simply want to say I am just all new to blogs and definitely savored your website. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You definitely have terrific posts. Thanks for sharing your blog.

 220. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience
  with something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 221. Hello! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through some of the
  post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m
  definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking
  back often!

 222. Hi there very nice website!! Guy .. Beautiful ..

  Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also?
  I’m glad to find numerous helpful info right here
  in the publish, we want develop extra strategies on this regard, thank you for sharing.

  . . . . .

 223. I just could not leave your site prior to suggesting that I really loved the standard info a person supply to your guests? Is going to be again ceaselessly in order to check up on new posts

 224. Asking questions are truly nice thing if you are not understanding something
  completely, however this article provides fastidious understanding even.

 225. I think this is among the most important info for me.
  And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The site style
  is wonderful, the articles is really excellent : D.
  Good job, cheers

 226. Excellent article. Keep writing such kind of info on your page.
  Im really impressed by it.
  Hey there, You have done a fantastic job. I will certainly digg it and for my
  part suggest to my friends. I am sure they’ll be benefited
  from this website.

 227. Thank you a bunch for sharing this with all folks you really know what you’re talking about!
  Bookmarked. Please also consult with my site =).
  We will have a link exchange contract between us

 228. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 229. I couldn’t resist writing comments. “All successful people men and women are big dreamers. They imagine what their future could be, ideal in every respect, and then they work every day toward their distant vision, that goal or purpose.” by Brian Tracy..

 230. I’m now not certain the place you are getting your info,
  however great topic. I needs to spend some time studying much more or working
  out more. Thank you for wonderful info I was looking for this information for my mission.

 231. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you
  relied on the video to make your point. You clearly know what youre
  talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could
  be giving us something enlightening to read?

 232. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 233. I’m curious to find out what blog system you have been working
  with? I’m having some minor security issues with my latest blog and I would like to
  find something more safeguarded. Do you have any suggestions?

 234. An intriguing discussion is definitely worth comment. I believe that
  you ought to write more about this subject, it might not be a taboo subject but
  generally folks don’t speak about such issues.
  To the next! Many thanks!!

 235. Aw, this was an extremely nice post. Taking a few minutes and actual effort
  to generate a good article… but what can I say… I put
  things off a whole lot and never manage to get anything done.

 236. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 237. Thank you for any other magnificent post. Where else could anyone get that kind of information in such an ideal method of writing? I have a presentation next week, and I am at the search for such info.

 238. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 239. I have to show thanks to this writer for bailing me out of this type of instance. Because of looking through the online world and meeting suggestions which were not powerful, I assumed my life was done. Living without the approaches to the difficulties you have solved as a result of your article is a crucial case, as well as those which might have in a wrong way damaged my entire career if I had not noticed your website. Your main knowledge and kindness in taking care of everything was useful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a point like this. I am able to at this moment look ahead to my future. Thank you so much for the skilled and results-oriented help. I will not be reluctant to refer your blog post to any individual who needs and wants care on this matter.

 240. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 241. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too magnificent. I actually like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I can’t wait to read much more from you. This is actually a great web site.

 242. Good day very cool web site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also¡KI am happy to find a lot of helpful information right here in the publish, we’d like develop extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 243. Have you ever thought about writing an e-book or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would love to have you share
  some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work.

  If you’re even remotely interested, feel free to send me an email.

 244. I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 245. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

 246. Thank you for sharing superb informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What an ideal website.

 247. hello!,I really like your writing very much! proportion we communicate extra about your post on AOL? I require an expert on this space to unravel my problem. Maybe that is you! Having a look ahead to look you.

 248. We stumbled over here coming from a different website and thought I might as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking into your web page yet again.

 249. I like the helpful information you provide in your articles.
  I will bookmark your blog and check again here frequently.
  I’m quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 250. of course like your web site but you need to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the reality however I’ll definitely come again again.

 251. Good web site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

 252. I’m still learning from you, while I’m improving myself. I absolutely liked reading everything that is posted on your site.Keep the tips coming. I loved it!

 253. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 254. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 255. Hi, Neat post. There is a problem along with your web site in web explorer, may check this?
  IE still is the marketplace chief and a large component to people will
  leave out your excellent writing due to this problem.

 256. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this outstanding blog!
  I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to fresh
  updates and will share this site with my Facebook group.

  Chat soon!

 257. You really make it seem really easy along with your presentation but I in finding this topic to be really one thing which I feel I might by no means understand. It sort of feels too complicated and extremely huge for me. I am looking forward for your next publish, I¡¦ll try to get the hang of it!

 258. I simply want to tell you that I’m new to weblog and actually savored you’re web-site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog . You actually have beneficial article content. Regards for sharing with us your website page.

 259. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest
  twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with
  something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your
  new updates.

 260. Hi there! This post couldn’t be written any better!
  Reading this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this article to him.

  Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 261. I am often to blogging and that i truly appreciate your posts. This article has really peaks my interest. I am about to bookmark your internet site and maintain checking for brand new details.

 262. Hiya! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem. If you have any recommendations, please share. With thanks!

 263. hey there and thank you for your information – I have definitely picked
  up something new from right here. I did however expertise a
  few technical issues using this website, as I experienced to reload the site many times
  previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web hosting is
  OK? Not that I am complaining, but slow loading instances
  times will sometimes affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with
  Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and could look out
  for a lot more of your respective exciting content.
  Make sure you update this again soon.

 264. There are some fascinating points in time in this post but I do not know if them all center to heart. You can find some validity but I am going to take hold opinion until I consider it further. Good article , thanks therefore we want a lot more! Added to FeedBurner as well

 265. Heya i am for the primary time here. I found this board and I to find It really helpful & it helped me out a lot. I’m hoping to present something back and aid others such as you helped me.

 266. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like
  yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers
  made good content as you did, the net will
  be a lot more useful than ever before.

 267. I will immediately seize your rss feed as I can’t in finding your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me realize so that I may subscribe. Thanks.

 268. Right here is the right site for anybody who really wants to understand this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You certainly put a new spin on a subject that has been discussed for years. Wonderful stuff, just wonderful.

 269. That is a very good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very accurate info… Appreciate your sharing this one. A must read post!

 270. One thing I’d like to discuss is that fat burning plan fast may be possible by the suitable diet and exercise. Your size not only affects the look, but also the complete quality of life. Self-esteem, despression symptoms, health risks, as well as physical abilities are afflicted in an increase in weight. It is possible to make everything right whilst still having a gain. In such a circumstance, a condition may be the primary cause. While a lot of food rather than enough exercising are usually at fault, common medical conditions and popular prescriptions may greatly enhance size. Many thanks for your post in this article.

 271. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road. Cheers

 272. One thing I’d really like to discuss is that weightloss system fast may be accomplished by the right diet and exercise. A person’s size not merely affects appearance, but also the general quality of life. Self-esteem, despression symptoms, health risks, along with physical capabilities are disturbed in an increase in weight. It is possible to make everything right and at the same time having a gain. Should this happen, a problem may be the reason. While an excessive amount of food rather than enough body exercise are usually to blame, common health conditions and key prescriptions could greatly add to size. Thanks a bunch for your post here.

 273. Generally I do not learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite nice post.

 274. Fantastic website you have here but I was curious about if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get responses from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Cheers!

 275. I want to show some appreciation to the writer for rescuing me from this type of scenario. Because of surfing throughout the the web and coming across suggestions that were not helpful, I believed my entire life was over. Living without the presence of answers to the difficulties you’ve sorted out by way of your good article content is a serious case, as well as the kind that would have negatively damaged my career if I hadn’t encountered your web blog. Your own personal capability and kindness in handling the whole thing was very useful. I am not sure what I would have done if I had not encountered such a solution like this. I can also now look ahead to my future. Thank you so much for the high quality and effective guide. I won’t hesitate to recommend your web blog to anybody who should have care on this situation.

 276. I’ve learned a few important things by means of your post. I’d also like to mention that there might be situation that you will make application for a loan and don’t need a co-signer such as a Federal government Student Support Loan. When you are getting a borrowing arrangement through a classic finance company then you need to be able to have a cosigner ready to assist you. The lenders can base their decision on a few aspects but the main one will be your credit history. There are some financial institutions that will as well look at your job history and determine based on that but in many cases it will depend on your rating.

 277. Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I’m going to come back yet again since i have bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 278. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great site.

 279. Great weblog here! Also your website so much up very fast! What host are you using? Can I get your associate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 280. Thanks for your entire hard work on this site. My mum enjoys getting into internet research and it’s easy to understand why. A number of us notice all regarding the compelling form you convey functional techniques through the blog and even cause participation from other ones about this area so our favorite daughter is actually being taught a whole lot. Enjoy the rest of the year. You are carrying out a pretty cool job.

 281. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 282. Do you mind if I quote a few of your articles as
  long as I provide credit and sources back to your site?
  My blog site is in the very same area of interest as yours and my visitors would really benefit from some of the information you present here.
  Please let me know if this alright with you.
  Regards!

 283. magnificent put up, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this sector do not understand this. You should proceed your writing. I’m confident, you have a huge readers’ base already!

 284. My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 285. I got what you intend, thankyou for putting up.Woh I am thankful to find this website through google. “Don’t be afraid of opposition. Remember, a kite rises against not with the wind.” by Hamilton Mabie.

 286. Great post. I was checking continuously this weblog and I am inspired!
  Extremely useful info specially the ultimate section 🙂 I deal with such info a lot.
  I was looking for this particular information for a long time.
  Thank you and good luck.

 287. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 288. Thanks for helping me to gain new suggestions about computers. I also have belief that certain of the best ways to maintain your mobile computer in perfect condition is a hard plastic-type material case, or shell, that fits over the top of the computer. These types of protective gear usually are model unique since they are manufactured to fit perfectly on the natural outer shell. You can buy all of them directly from the owner, or through third party sources if they are available for your laptop, however not every laptop may have a covering on the market. Just as before, thanks for your ideas.

 289. I was just searching for this information for some time. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

 290. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 291. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. However imagine if you added some great pictures or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this website could certainly be one of the most beneficial in its niche. Awesome blog!

 292. Generally I do not read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice post.

 293. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 294. What i do not realize is actually how you are not actually much more well-liked than you might be right now. You are so intelligent. You realize thus considerably relating to this subject, produced me personally consider it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

 295. I am no longer positive the place you are getting your info, but good topic. I must spend some time studying much more or figuring out more. Thank you for excellent info I used to be looking for this info for my mission.

 296. Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Superb blog and brilliant design and style.

 297. whoah this weblog is great i really like studying your posts. Stay up the good work! You recognize, a lot of individuals are hunting around for this information, you can help them greatly.

 298. I do trust all the ideas you have presented on your post.
  They’re really convincing and can certainly work. Still, the posts are too brief for beginners.
  May you please prolong them a bit from subsequent time?
  Thanks for the post.

 299. Hello this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to
  manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have
  no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience.

  Any help would be greatly appreciated!

 300. hello there and thanks in your information – I have definitely picked up something new from right here. I did then again expertise a few technical issues using this website, since I experienced to reload the website a lot of times previous to I may get it to load correctly. I were wondering in case your web hosting is OK? Now not that I’m complaining, however slow loading circumstances times will often have an effect on your placement in google and can harm your quality ranking if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I am including this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective fascinating content. Make sure you update this again soon..

 301. I do trust all the ideas you have offered for your post. They are really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very quick for beginners. Could you please prolong them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 302. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 303. I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 304. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I will definitely return.

 305. Thanks for every other informative web site. Where else could I get that type of info written in such an ideal means? I have a challenge that I’m just now working on, and I’ve been at the look out for such information.

 306. Greetings from Idaho! I’m bored at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break.
  I enjoy the info you provide here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, very good blog!

 307. hello!,I like your writing very so much! share we keep in touch more approximately your post on AOL? I require a specialist in this house to solve my problem. Maybe that is you! Having a look ahead to peer you.

 308. One other issue is that if you are in a situation where you do not possess a cosigner then you may actually want to try to exhaust all of your financial aid options. You will find many grants and other scholarships or grants that will ensure that you get funding that can help with classes expenses. Thx for the post.

 309. It’s appropriate time to make some plans for the longer term
  and it is time to be happy. I have learn this post and if I could
  I wish to suggest you few attention-grabbing issues or
  tips. Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I desire to read more issues approximately it!

 310. I do believe all the ideas you have offered in your post.

  They’re really convincing and will certainly
  work. Still, the posts are too quick for starters.
  May just you please extend them a little from subsequent time?
  Thank you for the post.

 311. But a smiling visitor here to share the love (:, btw great style and design. “Treat the other man’s faith gently it is all he has to believe with.” by Athenus.

 312. Great – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 313. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 314. I’ve been browsing online greater than three hours today, yet I never discovered any interesting article like yours. It’s beautiful value sufficient for me. In my view, if all web owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the web might be much more helpful than ever before. “No one has the right to destroy another person’s belief by demanding empirical evidence.” by Ann Landers.

 315. Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 316. Just a smiling visitant here to share the love (:, btw great style. “Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler.” by Albert Einstein.

 317. Hi my family member! I want to say that this post is awesome, nice written and include approximately all significant infos. I would like to peer extra posts like this.

 318. you’re truly a excellent webmaster. The website loading speed is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you have done a fantastic task on this subject!

 319. I’ve learn several excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you place to make this type of fantastic informative web site.

 320. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.

 321. Howdy! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or
  maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
  My website covers a lot of the same subjects as yours and I feel we
  could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to shoot me an e-mail.

  I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 322. Thank you for helping out, great information. “Our individual lives cannot, generally, be works of art unless the social order is also.” by Charles Horton Cooley.

 323. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is magnificent blog. A great read. I will definitely be back.

 324. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 325. I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a number of the subjects you write regarding here. Again, awesome website!

 326. Hi this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 327. I’ve been browsing on-line greater than 3 hours lately, but I never discovered any attention-grabbing article like yours. It’s pretty value sufficient for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you probably did, the web can be much more useful than ever before. “Wherever they burn books, they will also, in the end, burn people.” by Heinrich Heine.

 328. Hello very nice site!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds also…I’m happy to seek out a lot of helpful info here within the post, we’d like work out more strategies in this regard, thank you for sharing.

 329. A person essentially assist to make severely articles I might state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the analysis you made to make this actual post amazing. Wonderful task!

 330. When someone writes an piece of writing he/she maintains the idea
  of a user in his/her mind that how a user can understand it.
  Thus that’s why this piece of writing is perfect. Thanks!

 331. Thanks for revealing your ideas. The one thing is that college students have an alternative between national student loan and also a private education loan where it truly is easier to choose student loan debt consolidation loan than in the federal education loan.

 332. I need to to thank you for this very good read!! I certainly enjoyed every bit of it. I’ve got you book marked to look at new stuff you post…

 333. Just a smiling visitor here to share the love (:, btw great style. “Competition is a painful thing, but it produces great results.” by Jerry Flint.

 334. I wanted to post you this very little note so as to thank you very much once again for all the exceptional suggestions you have shared on this website. It’s quite shockingly generous with you to present extensively what a few people could possibly have offered for sale as an electronic book to get some cash for themselves, particularly since you might well have done it if you ever considered necessary. The guidelines in addition acted as the good way to be sure that many people have the same interest the same as my personal own to learn much more with regard to this issue. I believe there are lots of more pleasurable opportunities up front for individuals who examine your site.

 335. Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

 336. Thanks for sharing superb informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect site.

 337. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 338. What i don’t realize is in fact how you are not really a lot more smartly-preferred than you might be right now. You are very intelligent. You recognize thus significantly in the case of this matter, produced me for my part believe it from so many varied angles. Its like men and women aren’t fascinated until it is something to do with Woman gaga! Your own stuffs outstanding. Always deal with it up!

 339. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 340. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 341. Great blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 342. Aw, this was a very nice post. In idea I want to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and not at all seem to get something done.

 343. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just couldn’t come across. What an ideal website.

 344. Thanks for your posting. I also believe that laptop computers have gotten more and more popular currently, and now are usually the only form of computer included in a household. The reason is that at the same time actually becoming more and more affordable, their processing power keeps growing to the point where they can be as strong as pc’s coming from just a few in years past.

 345. Undeniably consider that which you said. Your
  favourite justification appeared to be on the net the simplest factor to
  have in mind of. I say to you, I definitely get irked
  while folks consider worries that they plainly do not recognize
  about. You controlled to hit the nail upon the highest as neatly as defined out the entire thing without having side effect , other folks could take
  a signal. Will probably be back to get more. Thank you

 346. Thanks for these pointers. One thing I also believe is credit cards providing a 0% interest often lure consumers in zero rate, instant authorization and easy on-line balance transfers, however beware of the number one factor that will void your current 0% easy streets annual percentage rate as well as throw you out into the terrible house rapid.

 347. Attractive component to content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire
  in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment or even I fulfillment
  you access persistently rapidly.

 348. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a extraordinary job!

 349. I got what you mean , regards for putting up.Woh I am delighted to find this website through google. “I was walking down the street wearing glasses when the prescription ran out.” by Steven Wright.

 350. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of analysis on this. And he in reality bought me breakfast because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love reading extra on this topic. If attainable, as you become experience, would you mind updating your weblog with extra particulars? It is extremely useful for me. Big thumb up for this weblog put up!

 351. you’re really a excellent webmaster. The web site loading velocity is incredible. It seems that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a fantastic process on this matter!

 352. It’s my belief that mesothelioma is most lethal cancer. It contains unusual traits. The more I really look at it the harder I am certain it does not respond like a real solid cells cancer. If perhaps mesothelioma is often a rogue virus-like infection, in that case there is the chance of developing a vaccine and also offering vaccination for asbestos exposed people who are really at high risk of developing long term asbestos linked malignancies. Thanks for expressing your ideas on this important ailment.

 353. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting
  anyplace, when i read this post i thought i could also create comment due
  to this sensible article.

 354. Hello very cool blog!! Guy .. Excellent .. Wonderful ..
  I will bookmark your blog and take the feeds additionally?
  I’m glad to find a lot of helpful info here in the submit, we’d like
  work out extra techniques on this regard, thank you for sharing.

  . . . . .

 355. Great weblog right here! Additionally your site lots up fast!
  What web host are you the use of? Can I am getting your associate link
  in your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol

 356. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker
  who was doing a little research on this. And he in fact bought me breakfast
  due to the fact that I found it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanx for spending the time to talk about this matter here on your site.

 357. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post
  is written by him as nobody else know such detailed about my problem.
  You are incredible! Thanks!

 358. I think this is among the most important information for me.
  And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The web site
  style is great, the articles is really excellent
  : D. Good job, cheers

 359. My brother suggested I might like this web site.
  He was entirely right. This post truly made my day. You
  cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 360. Thanks, I have recently been looking for info approximately this subject for ages and yours is the greatest I’ve came upon so far. But, what concerning the bottom line? Are you positive concerning the supply?

 361. My developer is trying to persuade me to move
  to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the
  costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using
  WordPress on numerous websites for about a year and
  am worried about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 362. You are my inhalation, I have few blogs and occasionally run out from post :). “Fiat justitia et pereat mundus.Let justice be done, though the world perish.” by Ferdinand I.

 363. I truly enjoy looking at on this site, it has superb content . “One doesn’t discover new lands without consenting to lose sight of the shore for a very long time.” by Andre Gide.

 364. Just wish to say your article is as astonishing. The clearness in your post is just cool and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 365. I wanted to construct a brief note to thank you for these fantastic advice you are giving here. My considerable internet search has now been recognized with good facts to talk about with my contacts. I would declare that we visitors actually are quite fortunate to dwell in a notable website with very many awesome people with interesting solutions. I feel pretty grateful to have come across your entire website and look forward to some more pleasurable minutes reading here. Thanks a lot once more for all the details.

 366. Simply desire to say your article is as amazing. The clarity in your post is just spectacular and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 367. I got this web site from my buddy who shared with me about this web site and at the moment this time I am browsing this web site and reading very
  informative articles at this time.

 368. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s
  the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 369. Hi there to every one, the contents existing at this web
  site are genuinely remarkable for people knowledge, well, keep up the good
  work fellows.

 370. Having read this I believed it was rather informative. I
  appreciate you finding the time and effort to put
  this information together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and leaving
  comments. But so what, it was still worthwhile!

 371. Hello, Neat post. There is an issue along with your website in internet explorer, would check this… IE nonetheless is the marketplace chief and a big component to people will pass over your wonderful writing due to this problem.

 372. Today, I went to the beach front with my kids.
  I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said
  “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell
  to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

  She never wants to go back! LoL I know this is completely
  off topic but I had to tell someone!

 373. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 374. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 375. Very interesting points you have noted , thankyou for posting . “What the world really needs is more love and less paperwork.” by Pearl Bailey.

 376. I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again!

 377. fantastic points altogether, you just won a new reader. What would you recommend about your post that you just made a few days ago? Any certain?

 378. Great weblog here! Also your web site a lot up fast!
  What web host are you the use of? Can I am getting your associate link for your host?

  I want my web site loaded up as fast as yours lol

 379. Usually I don’t learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite nice post.

 380. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
  It will always be useful to read through content from other authors
  and use a little something from other web sites.

 381. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂