QUÂY QUẦN BÊN MẸ: MỘT TRUYỀN THỐNG CAO ĐẸP CỦA NỀN VĂN HÓA DÂN TỘC CHAMPA

Từ đất Hoa Kỳ cách xa ngàn dặm, đột ngột được tin mẹ lâm trọng bệnh, tôi hối hả cùng em trai đang định cư tại Hoa Kỳ, mua vé máy bay trở về Plây Brầu, nơi chôn nhao cắt rún của tôi, ở Phan Rang, tỉnh Ninh Thuận, miền Trung Việt Nam. Xuống phi cảng Tân Sơn Nhứt, ngồi trên xe từ Sàigon về Phan Rang, lòng tôi cứ thấp thỏm mong cho mau đến nhà để nhìn được mặt mẹ. Ở vào ngưỡng cửa tuổi sáu mươi, đã có rể, có sui gia, tôi bỗng nhìn thấy như đang sống lại những cảm giác dịu vợi ngày nào còn thơ trẻ, bản thân chưa chấp cánh bay xa, mỗi buổi chiều tà núp sau cánh cửa mong ngóng mẹ cả ngày vất vả với công việc đồng áng trở về với gia đình.

Vừa vào đến nhà, tôi chạy đến ôm chầm lấy thân gầy guộc của mẹ, nước mắt tuôn trào thổn thức khi cảm thấy mẹ vì bệnh già không còn sức lực chuyền hơi ấm cho con như ngày nào. Lòng tôi bỗng ray rứt khôn tả với mặc cảm thiếu sót hầu như không thể tha thứ được do đã không ở bên cạnh mẹ để chu toàn bổn phận của đứa con trai trưởng cất ruột đối với mẹ già đã tảo tần hy sinh quá nhiều cho con cái. Sống trên đất Mỹ tạp chủng, tôi đã phải lăn sả vào cuộc sống thường nhựt, sớm tối phải đối mặt với những thử thách cam go để bao bọc tiểu gia đình bao gồm vợ và các con của riêng mình, đúng như ý nghĩa của thành ngữ mend ends, vá víu đầu tháng và cuối tháng, với bill (hóa đơn) tiền nhà, tiền điện thoại, tiền đổ rác, tiền chợ, v.v… sao cứ tới tấp bủa vầy tháng nào cũng như tháng nấy. Đó là không kể những cảm giác khá nặng nề liên tưởng đến bản thân lúc trở về già sau khi đã có nhiều dịp chứng kiến những thảm cảnh thường xuyên xảy ra tại các nhà dưỡng lão gọi là nursing home.

Nơi đây, các cụ già hoặc do tự ý hoặc do con cháu đưa vào sống trong những căn phòng đầy đủ tiện nghi vật chất hầu như không thiếu một thứ gì, nhưng suốt ngày cứ phải ngồi nhìn ra ngoài trông ngóng một người nào đó tạt qua trao đổi một lời chào, một nụ cười, dăm ba câu chuyện đánh tan bầu không khí cô đơn, buồn tẻ, chán ngắt, chỉ có nhân viên đến giờ mới tới phụ giúp một số việc lặt vặt. Điều éo le là con cháu các cụ nào có phải là những người nghèo khó gì đâu; trái lại, hầu hết họ đều là những người dư ăn dư để, thậm chí còn là những luật sư, bác sĩ, kỷ sư, nha sĩ, doanh gia v.v… không thuộc giới thượng lưu thì cũng là trung lưu, là đằng khác. Đó là không kể trường hợp các cô dâu, sớm thâm nhiễm lối sống Mỹ nặng về tự do cá nhân quá trớn, chỉ muốn sống cuộc sống vợ chồng theo ý riêng mình, không chịu ở chung với cha mẹ chồng già nua lạc hậu nhiều thói tật không thích hợp.

Quay nhìn lại, trong nhà, giữa khung cảnh quá quen thuộc mà tôi đã sống qua thuở thiếu thời, tôi thấy đủ mặt tất cả anh chị em ruột, các cô bác trong và ngoài dòng tộc, môi nở nụ cười chào hỏi, nhưng ánh mắt người nào cũng tiềm ẩn những mối lo âu thấp thỏm chung về bệnh tình của mẹ tôi. Chẳng biết sao, tôi lại cảm thấy như đang có một luồng hơi ấm lan tràn đâu đây như tạo nên một sức sống mãnh liệt dưới mái nhà ấm cúng, thật là ấm cúng, và người mẹ già bệnh hoạn của tôi đang nằm đó, tạo thành trung tâm điểm của cuộc sống, tựa hồ như một kim nam châm cuốn hút các anh chị em và dòng tộc tôi lại với nhau. Tôi cảm thấy tình anh chị em ruột thịt, sự gắn bó sâu đậm giữa các thành phần trong dòng tộc dường như đang được hâm nóng lại và âm ỉ cháy bùng lên, khơi dậy trong lòng người tính ưu việt của thể chế đại gia đình của truyền thống dân tộc Champa mà giờ phút này tôi mới cảm nhận đến mức tột cùng ý nghĩa và chân giá trị, trong nước mắt và suy tư.

Trong cái tình đại gia đình theo truyền thống dân tộc Champa, được xây dựng trên cơ sở mẫu hệ, mặc dầu theo thời gian, đã trải qua nhiều biến đổi do tác động của xã hội bao quanh bên ngoài, về cơ bản, đứa con gái út bao giờ cũng thủ giữ vai trò rường cột tiếp nối dòng tộc; người con trai lập gia đình phải sang sống bên nhà vợ, cho đến khi chết, thân xác được mang về chôn (nếu là dòng tộc Chăm Awal), hoặc hỏa táng (nếu là dòng tộc Cham Ahier) đặt tại nghĩa trang hoặc Kut của dòng họ mẹ. Do đó, trong xã hội Chăm, vai trò của người mẹ là vai trò trung tâm trong cuộc sống vật chất lẫn tinh thần, qua những nỗi cơ cực tảo tần nuôi dưỡng con cái và tiếp nối dòng tộc. Sự việc diễn ra hầu như hiển nhiên như dòng suối chảy, nhưng thực sự lại tiềm tàng những đức kiên trì hy sinh vô bờ bến của người mẹ Chăm. Cho đến khi chính bản thân tự gánh vác lấy trách nhiệm bao bọc một tiểu gia đình của riêng mình, người ta mới cảm thấy tầm ý nghĩa quan trọng đến mức nào. Đó là không kể những giai đoạn nhứt thời thiếu thốn hoặc buồn phiền trong sinh kế, lại cũng lặng lẽ tìm về mẹ để có chút gì chia xẻ về mặt tinh thần hoặc ngay cả trợ giúp về vật chất là đằng khác.

Thân người mãnh mai của người mẹ Chăm phải chịu đựng gánh nặng hầu như ngàn cân trên đôi vai và có khi lại còn phải kín đáo nói dối cha để che đậy một vướng mắc của một đứa con lầm lỡ. Lòng người mẹ Chăm vị tha, bao bọc, thường là hy sinh cho con, thật là không có bến bờ, hầu như đã là một bản năng cao quý mà Ơn Trên đã phú thác cho người mẹ, trong mỗi cảnh đời dù là ngang trái. Từ tập quán bao bọc đó, mới khiến sự quây quần của con cái bao quanh người mẹ Chăm, dù bản thân đã trưởng thành thậm chí đã tạo dựng gia đình của riêng mình, thành một giá trị xã hội bất di bất dịch, một phong cách văn hóa cao quý được bảo lưu từ đời này sang đời khác trong các thôn ấp Champa.

Trên cơ sở vị tha và bảo bọc truyền thống kể trên trong vòng rào các thôn ấp, dân tộc Champa thời cổ đã nâng cao vai trò người mẹ lên cấp đất nước, xây dựng nên truyền thuyết về Po Inư Nagar (còn mệnh danh là Muk Juk) là Đấng Quốc Mẫu hoặc Bà Chúa Xứ, được tôn thờ như một thần linh bảo bọc con dân theo phương cách ảnh hưởng đạo Bà La Môn, dựng nên ngôi Tháp Po Nagar cổ kính, ngạo nghễ chế ngự trên ngọn đồi quay hướng ra biển ở Xóm Bóng, Nha Trang.
Trong lịch sử, sau khi triều đình nhà Nguyễn nước Đại Việt tiến chiếm vùng Kauthara vào khoảng năm 1652-1653 dưới thời Patao Po Nrop, người Chăm co cụm lại trong vùng Panrang – Panrik, sau khi tình hình lắng dịu, vẫn nhẫn nhục góp nhặt huy động phương tiện nghèo nàn xây dựng một ngôi miếu khiêm tốn nhỏ tại làng Hữu Đức, Phan Rang, tiếp tục việc thờ tự.

Điều lý thú được ghi nhận là ngọn tháp Po Nagar ở Nha Trang, không còn người Chăm sống bao quanh, lại được người dân Việt, do tín ngưỡng, tiếp tục duy trì việc thờ tự nhang khói cho đến ngày nay, lôi cuốn khách thập phương đến xin xâm hoặc van cầu một điều gì, đồng thời là môät trung tâm du lịch thu lợi hấp dẫn nữa.
Theo ghi nhận của nhà biên khảo Li Tana, giáo sư sử học tại Đại học Wollogong, Australia, (1), Po Inu Nagar của dân tộc Champa còn được người Việt biến thể, tôn vinh thánh Thiên Y Ana Thánh Mẫu, một thần linh, được thỉnh trở ra phương Bắc, được tôn thờ tại một vài ngôi đình miếu lân cận đất Huế nữa.

Vượt qua một vài phút giây xúc cảm đột ngột, tôi quay nhìn ra bên ngoài cửa, thì nhận ra ngay bao nhiêu là gương mặt thân quen của các bậc trưởng thưởng, của quý bà con cô bác bạn bè trong thôn, cùng lo lắng tụ họp đến thăm hỏi bệnh tình của mẹ tôi. Tất cả những lời trao đổi toàn bằng tiếng Chăm thân thương, đem cho tôi bao nhiêu xúc cảm đậm đà chân tình gắn bó của người dòng tộc mà đến giờ phút này tôi mới nhận rõ được chân giá trị, sau một thời gian sống trong ngôi nhà đầy đủ tiện nghi vật chất trên đất Mỹ xa xôi, hầu như thiếu vắng người hàng xóm láng giềng để trò chuyện bằng tiếng mẹ đẻ của mình.

Mẹ tôi bổng trở mình hé mở đôi mắt nhìn anh em tôi rồi liếc qua hướng về bà con hiện diện, miệng nở một nụ cười nhẹ nhàng như một niềm hân hoan chợt đến do được các con đoàn tụ bao quanh, giữa những tình cảm đậm đà của chòm xóm láng giềng. Tôi cảm nhận được niềm vui vô bờ của mẹ và thấy thương mẹ hơn bao giờ hết, thấy gắn bó với anh chị em ruột thịt hơn bao giờ hết. Anh chị em tôi hiện diện là đúng như những ngón tay, có ngón dài ngón ngắn, tánh tình, ý thích mỗi người mỗi khác nhau, và mẹ tôi, người đã sanh chúng tôi ra đời, với phép mầu nhiệm của Đấng Tạo Hóa, đã tạo thành chất kết dính chúng tôi trong một bàn tay mà tôi ý thức là không bao giờ có thể tách rời.

Từ ý thức đại gia đình dòng tộc đó, tôi liền tưởng đến ý thức Bà Quốc Tổ Po Inư Nagar được văn hóa Champa xây dựng thành một thực thể trừu tượng chế ngự toàn dân tộc Champa. Dù cộng đồng người Chăm Ahier ảnh hưởng đạo Bà-la-môn, cộng đồng người Chăm Awal sống theo tín ngưỡng Islam kết hợp với tập tục cổ truyền, cộng đồng người Muslim hành đạo Islam chính thống, nhưng tất cả thành phần của các cộng đồng này trên cơ bản vẫn là người Chăm, không bao giờ có thể tách rời được.

Nếu người mẹ Chăm là mẫu số chung kết hợp anh chị em chúng tôi trong dòng tộc, thì bà Quốc Tổ Po Inư Nagar cũng là một mẫu số chung để mỗi người Chăm cũng nhận thức, và nắm lấy tay nhau trong tình anh em cùng một Mẹ Champa quốc hồn quốc túy. Tôi thiết nghĩ nếu người ta hiểu sự khác biệt theo hướng đa dạng (diversity) cần thiết của mỗi xã hội thì người ta nhận thấy sự tôn trọng lẫn nhau là một nhu cầu bức thiết của cuộc sống. Và điều này, người ta có thể nhận thấy rõ trong xã hội Hoa Kỳ là một hợp chủng quốc bao gồm các thành phần xuất xứ từ Âu sang Á, và Hoa Kỳ đã tiến được đến trình độ một nước công nghiệp tiên tiến, chủ yếu là không câu nệ hoặc khai thác khác biệt chủng tộc, màu da, nhưng luôn luôn phát huy tinh thần tôn trọng lẫn nhau. Cũng cần ghi nhận rằng Hoa Kỳ không có diễm phúc có được một Po Inư Nagar có uy lực tinh thần bảo bọc và kết hợp về mặt tinh thần như dân tộc Champa.

Trong người tôi, bỗng thấy như dâng tràn một luồng sinh khí thúc đẩy tôi càng thương, càng gắn bó với mẹ già, và càng thấy thấm thía sự quây quần của các con chung quanh mẹ là một truyền thống cao quý của nền văn hóa dân tộc Champa mà tôi tự hào. Đó là niềm tự hào mà thế hệ của tôi thấy cần phải soi sáng cho, và thúc đẩy thế hệ tiếp nối cho các con em đồng nhận thức, quán triệt, và phát huy đầy đủ với tánh cách là người Chăm, trong tinh thần bảo tồn văn hóa dân tộc Champa.

 Faysal Thành Ngọc Có
 San Jose, Hoa Kỳ, tháng 9 năm 2003

 

.

450 thoughts on “QUÂY QUẦN BÊN MẸ: MỘT TRUYỀN THỐNG CAO ĐẸP CỦA NỀN VĂN HÓA DÂN TỘC CHAMPA

 1. 我們彩用國際及美國食品及藥物管理局FDA認可的CO2 激光儀 Lutronics® Spectra SPR, 具安全性, 準確度高 . 二氧化碳激光可安全地去除皮膚上的癦痣、肉粒、疣、老人斑等問題。此激光的幼細光束可準確及直接地將要去除的組織氧化,過程快捷,傷口細小及乾淨,對周圍的皮膚傷害減至最少。一般1-2次就可永久去除。

 2. 它讓神經原在常規的緊張鍛煉中進行共振燃燒,由此帶來健身運動所無法達到的效果。Ion Magnum複雜的振動波是基于於二十多年對神經原燃燒信號的研究手工製作的。 設備製造者的臨床研究結果顯示,30分鐘的治療相當於在健身房10個小時的運動,可以燃燒高達5000卡路里的熱量。其他臨床研究顯示肌肉生成的速度以及脂肪(表面脂肪以及深部脂肪)减少的速度相應都比運動的效果更好。對於Ion Magnum沒有進行理療的部位,甚至會有抗衰老防氧化的效果。 有受試者治療一次之後同一個部位减掉了3-4英寸(不像其他减肥治療中宣稱的那樣,一次治療减掉了5英寸,但那是全身20多個部位加起來减掉的尺寸)。同時,它還可以减掉脖子和下巴的脂肪,讓你的雙下巴消失 . 每次治療需要25分鐘。治療前後的效果非常明顯,而且會持續1-2天。要想達到更好的效果,最好接受1-2個小時的治療。

 3. 倩碧全效眼霜,可解決眼部四周肌膚困擾,並持續強化眼部膠原蛋白,維持彈性及光滑明亮。配方通過眼科醫生測試

 4. 光澤通透、煥發光芒。每款均有兩種不同質感,四種深淺顏色,締造晶瑩剔透的光采,達致輕盈優雅的妝容。

 5. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 6. of course like your web site but you have to test the spelling
  on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the reality however I’ll certainly come back
  again.

 7. Hi, i read your blog from time to time and i own a
  similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend?

  I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

 8. You really make it seem really easy together with
  your presentation but I in finding this topic to be actually
  one thing which I feel I’d never understand. It sort of feels too complex and very large for me.
  I’m taking a look forward in your next put up, I’ll try to get the dangle
  of it!

 9. I’m curious to find out what blog system you are utilizing?
  I’m experiencing some minor security problems with
  my latest website and I’d like to find something more safe.
  Do you have any suggestions?

 10. My spouse and I stumbled over here coming from a different web address and thought I should
  check things out. I like what I see so now i’m following you.

  Look forward to finding out about your web page yet again.

 11. Hello, Neat post. There is an issue together with your site in internet explorer,
  may test this? IE nonetheless is the market leader and a
  big portion of folks will pass over your wonderful writing due to this problem.

 12. Would you say “No” to 37 tools that will build and automate your website, so you don’t have to touch it again? All for a price of peanuts – $15 – yeah, stupidly cheap for 37 automation tools that do all the hard work for you. One of the tools even creates banners for you lol! You will not find anything like this in your whole life! Go and grab your copy before all software is gone! Click here: Affiliate Bots 2.0

 13. I think the admin of this website is genuinely working hard in favor of his
  site, because here every material is quality based
  material.

 14. Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wanted to mention that I have really enjoyed surfing
  around your blog posts. After all I’ll be
  subscribing to your feed and I am hoping you write once more
  very soon!

 15. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the web the simplest thing
  to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know about.

  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people
  can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 16. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 17. Have you ever considered creating an ebook or
  guest authoring on other blogs? I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to have you
  share some stories/information. I know my audience would appreciate your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot
  me an email.

 18. I believe that is among the so much significant info for me.
  And i’m satisfied reading your article. But
  should remark on some general issues, The website taste is perfect, the articles is truly nice : D.
  Excellent process, cheers

 19. Thank you, I have recently been looking for info approximately this subject
  for ages and yours is the best I’ve came upon so far.
  But, what about the bottom line? Are you sure concerning the supply?

 20. naturally like your web-site however you need to check the spelling on quite a few of
  your posts. Several of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to
  inform the reality on the other hand I’ll surely come again again.

 21. Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design.
  Great choice of colors!

 22. Having read this I believed it was extremely informative.
  I appreciate you finding the time and effort
  to put this information together. I once again find myself spending way too much time both reading and leaving
  comments. But so what, it was still worthwhile!

 23. I like the valuable information you provide in your articles.
  I will bookmark your blog and check again here regularly.
  I’m quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 24. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Cheers

 25. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.

  I’m hoping to check out the same high-grade blog posts by you
  in the future as well. In fact, your creative writing
  abilities has motivated me to get my own, personal blog now
  😉

 26. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article
  like yours. It is pretty worth enough for me.
  In my view, if all webmasters and bloggers made good
  content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 27. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it
  up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any points for first-time blog writers?
  I’d really appreciate it.

 28. I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your site.
  It appears as if some of the text in your content are running off the screen. Can someone
  else please provide feedback and let me know if
  this is happening to them as well? This could be a problem with my browser because I’ve had this happen previously.

  Appreciate it

 29. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely helpful and it
  has helped me out loads. I hope to contribute & help
  different customers like its aided me. Good job.

 30. Excellent way of explaining, and pleasant piece of writing to take facts
  regarding my presentation subject, which i am
  going to present in university.

 31. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following.

  unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot
  often inside case you shield this increase.

 32. It’s perfect time to make a few plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this put up and if I may just I wish to counsel
  you few interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this
  article. I desire to read more issues about it!

 33. Thanks for the auspicious writeup. It actually used to be a entertainment
  account it. Look complicated to more delivered agreeable from you!
  By the way, how could we keep in touch?

 34. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively useful and
  it has helped me out loads. I am hoping to
  contribute & help different users like its aided me. Good job.

 35. Just want to say your article is as surprising.
  The clearness in your publish is just great and that i
  could suppose you are knowledgeable on this subject.
  Fine with your permission allow me to clutch your feed to stay up to date with impending
  post. Thanks one million and please carry on the rewarding work.

 36. I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles or
  weblog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
  Studying this info So i’m glad to convey that I’ve a very good uncanny feeling
  I found out just what I needed. I so much surely will make sure to do
  not forget this web site and give it a glance on a relentless basis.

 37. Spot on with this write-up, I actually feel
  this amazing site needs a lot more attention.
  I’ll probably be returning to read more, thanks for the advice!

 38. You’ve made some good points there. I checked on the internet for more info about the issue and
  found most people will go along with your views on this web site.

 39. wonderful points altogether, you simply won a new reader.
  What would you suggest about your post that you made some days ago?

  Any sure?

 40. I have been surfing online more than three hours today, yet
  I never found any interesting article like yours. It is pretty
  worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good
  content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 41. I know this website gives quality dependent articles or reviews
  and other stuff, is there any other site which presents
  these things in quality?

 42. Hi, i feel that i saw you visited my website so i came to return the want?.I
  am attempting to to find issues to improve my site!I suppose its adequate to use a few of your concepts!!

 43. fantastic put up, very informative. I’m wondering
  why the opposite specialists of this sector do not notice this.

  You must continue your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

 44. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.

  Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

 45. whoah this blog is magnificent i really like reading your articles.
  Keep up the great work! You already know, lots of people are searching around for this info, you could help
  them greatly.

 46. It’s difficult to find educated people in this particular subject, but you sound like you know what you’re talking about!
  Thanks

 47. I am no longer certain where you are getting your information, but good topic.
  I must spend some time studying more or understanding more.
  Thanks for fantastic info I was on the lookout
  for this info for my mission.

 48. Hi there! This is my first visit to your blog!
  We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You have done a outstanding job!

 49. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be
  happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or advice.
  Perhaps you could write next articles referring to this article.

  I desire to read more things about it!

 50. At this time it sounds like Movable Type is the preferred blogging platform out there
  right now. (from what I’ve read) Is that what you are using
  on your blog?

 51. Thanks for any other informative website. Where else may I am getting
  that kind of information written in such a perfect manner?
  I’ve a undertaking that I am just now working on, and I have been at the glance out for such
  info.

 52. Thanks for ones marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you
  could be a great author. I will always bookmark your blog and
  will come back later on. I want to encourage you continue
  your great writing, have a nice afternoon!

 53. Simply wish to say your article is as astonishing.

  The clarity in your post is just nice and i could assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 54. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger,
  and I was wondering your situation; many of us have created some nice procedures
  and we are looking to exchange solutions with others, be
  sure to shoot me an e-mail if interested.

 55. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this outstanding
  blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group.

  Chat soon!

 56. You could definitely see your enthusiasm in the work you write.

  The arena hopes for even more passionate writers such
  as you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 57. Very good information. Lucky me I ran across your website by accident (stumbleupon).
  I’ve book-marked it for later!

 58. Normally I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to check out
  and do so! Your writing taste has been surprised me. Thanks,
  quite great post.

 59. Howdy would you mind letting me know which webhost you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you recommend a good internet hosting provider at a fair price?
  Kudos, I appreciate it!

 60. My partner and I absolutely love your blog
  and find nearly all of your post’s to be exactly what I’m looking for.
  Would you offer guest writers to write content for you personally?

  I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on many of the subjects
  you write regarding here. Again, awesome site!

 61. It’s the best time to make some plans for the future and it is
  time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to
  suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps
  you could write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 62. Good post. I learn something totally new and challenging
  on sites I stumbleupon on a daily basis. It will
  always be helpful to read through articles from other
  writers and use a little something from other sites.

 63. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us
  have developed some nice practices and we are looking to swap solutions with others, please shoot me an email
  if interested.

 64. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Very helpful information specially the last part 🙂 I care for such info much.
  I was looking for this particular information for a long time.
  Thank you and good luck.

 65. Hello there, I found your site via Google whilst searching for a similar matter, your website got here up, it looks good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just changed into aware of your blog via
  Google, and found that it is really informative.
  I’m going to be careful for brussels. I’ll be grateful for those who
  proceed this in future. Many people might be benefited from your
  writing. Cheers!

 66. I think that what you wrote made a great deal of sense.

  However, think on this, suppose you composed a catchier post title?
  I ain’t suggesting your information is not good, however suppose you added something that
  grabbed folk’s attention? I mean QUÂY QUẦN BÊN MẸ: MỘT
  TRUYỀN THỐNG CAO ĐẸP CỦA NỀN VĂN HÓA DÂN TỘC CHAMPA – ILIMOCHAMPA is kinda boring.
  You should look at Yahoo’s home page and note how they create post titles to
  grab people to click. You might try adding a video or a related
  pic or two to get readers excited about what you’ve got to say.
  Just my opinion, it would bring your posts a little bit
  more interesting.

 67. Wow! This blog looks exactly like my old one!
  It’s on a totally different subject but it has pretty much the same layout and design. Wonderful choice
  of colors!

 68. After looking over a handful of the blog posts on your blog, I really appreciate your technique of blogging.

  I book-marked it to my bookmark webpage list and will be checking back
  soon. Take a look at my web site as well and tell me your opinion.

 69. Attractive component of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to claim that I acquire in fact loved account your blog posts.

  Anyway I’ll be subscribing for your feeds or even I fulfillment you get entry to
  constantly quickly.

 70. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it ;
  ) I am going to return once again since i have saved as
  a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich
  and continue to guide others.

 71. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website provided us with helpful info to work on.
  You’ve done a formidable job and our entire group will be thankful to you.

 72. What i do not realize is actually how you’re not really much more
  neatly-liked than you may be right now. You’re so intelligent.
  You know therefore significantly on the subject of this topic, made
  me individually imagine it from a lot of numerous angles.
  Its like men and women don’t seem to be interested except
  it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs outstanding.

  At all times care for it up!

 73. Hello there! Would you mind if I share your blog
  with my facebook group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Cheers

 74. Hello this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG
  editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted
  to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 75. Have you ever considered publishing an e-book or
  guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the
  same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my audience would enjoy your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to send me
  an e-mail.

 76. Fantastic goods from you, man. I have consider your
  stuff previous to and you are simply extremely great. I really like what you’ve received
  here, certainly like what you are saying and the
  best way by which you are saying it. You’re making it
  enjoyable and you still care for to stay it sensible. I can’t wait to read far more from you.
  This is really a wonderful site.

 77. What’s up, I desire to subscribe for this weblog to take most up-to-date
  updates, therefore where can i do it please assist.

 78. Hi! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
  many months of hard work due to no back up. Do you have any methods to prevent hackers?

 79. Thank you for the auspicious writeup. It if truth be told used to be a entertainment account it.

  Glance advanced to far added agreeable from you!
  However, how can we be in contact?

 80. You should be a part of a contest for one of the best sites online.
  I’m going to highly recommend this website!

 81. I am really inspired along with your writing
  talents as well as with the format on your blog. Is that this a paid subject matter
  or did you customize it your self? Either way stay up the excellent quality writing, it is rare
  to peer a great weblog like this one these days..

 82. For newest news you have to pay a quick visit world wide web
  and on the web I found this website as a best web page
  for newest updates.

 83. I love what you guys are usually up too. This type of clever
  work and reporting! Keep up the terrific works guys I’ve incorporated you
  guys to blogroll.

 84. Hey just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking
  issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 85. Hi there this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs
  use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to
  get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 86. Usually I don’t learn post on blogs, however I wish to say that this write-up
  very pressured me to try and do so! Your writing style has been amazed me.
  Thanks, quite great article.

 87. Hey there, You have done a great job. I will certainly
  digg it and personally recommend to my friends.
  I am confident they’ll be benefited from this web site.

 88. Magnificent website. A lot of useful information here.
  I’m sending it to several friends ans also sharing in delicious.
  And obviously, thanks in your sweat!

 89. I like the helpful information you provide in your articles.

  I will bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite certain I will learn a lot of new stuff right here!

  Best of luck for the next!

 90. What i do not understood is actually how you are not really a lot more well-favored than you may be right now.
  You’re so intelligent. You understand thus significantly when it comes
  to this topic, made me individually believe it from a lot of varied angles.
  Its like men and women don’t seem to be fascinated until
  it is one thing to accomplish with Girl gaga! Your
  own stuffs outstanding. All the time care for it up!

 91. I have read so many articles about the blogger lovers but this paragraph is actually a good piece of writing,
  keep it up.

 92. You actually make it appear so easy with your presentation however I in finding this topic to
  be really something that I think I might never understand.

  It kind of feels too complicated and very extensive for me.
  I’m looking forward to your next post, I will attempt to get the hold
  of it!

 93. Remarkable things here. I’m very happy to see your article.

  Thanks so much and I am looking forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 94. I’m truly enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and
  visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Outstanding work!

 95. Ahaa, its good discussion about this article at this place at this
  web site, I have read all that, so at this time me also commenting here.

 96. Hello There. I found your blog using msn. This is a very
  well written article. I will make sure to bookmark it and come
  back to read more of your useful info. Thanks for the
  post. I’ll certainly return.

 97. Hello! I’ve been reading your web site for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Porter Tx!

  Just wanted to say keep up the fantastic job!

 98. Howdy! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 99. Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am going
  through difficulties with your RSS. I don’t understand why
  I cannot join it. Is there anybody else having the same
  RSS issues? Anyone that knows the answer can you kindly respond?
  Thanx!!

 100. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My
  site has a lot of completely unique content I’ve
  either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up
  all over the internet without my agreement. Do you know any techniques to help protect against
  content from being stolen? I’d truly appreciate it.

 101. Excellent web site. Plenty of useful information here. I am sending it
  to a few pals ans additionally sharing in delicious.
  And of course, thanks on your sweat!

 102. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing,
  it is rare to see a great blog like this one today.

 103. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this kind of area .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this
  website. Reading this information So i’m happy
  to express that I’ve a very just right uncanny feeling I discovered just what I needed.
  I so much undoubtedly will make certain to do not disregard this
  web site and provides it a look regularly.

 104. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News.

  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo
  News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

 105. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it
  to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.”
  She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off
  topic but I had to tell someone!

 106. Unquestionably believe that which you stated.
  Your favorite justification seemed to be on the internet the simplest thing to be
  aware of. I say to you, I certainly get annoyed
  while people think about worries that they just do not know
  about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect ,
  people can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 107. Hello! This is my 1st comment here so I just wanted
  to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading
  through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that
  cover the same subjects? Appreciate it!

 108. This is a good tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very accurate info… Thanks for sharing this
  one. A must read article!

 109. What’s up everyone, it’s my first pay a visit at this web page,
  and paragraph is truly fruitful in favor of me, keep up posting these types of articles or reviews.

 110. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites
  really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your
  site to come back down the road. Many thanks

 111. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the
  layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog
  like this one these days.

 112. My brother recommended I might like this blog. He was totally right.

  This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for
  this info! Thanks!

 113. Thank you for some other informative blog. Where else could I get that
  kind of info written in such an ideal method? I’ve a mission that I am just now
  operating on, and I’ve been on the glance out for such information.

 114. Hi! I’ve been following your weblog for a while now and finally got the courage to
  go ahead and give you a shout out from Austin Tx! Just wanted to say keep up
  the fantastic job!

 115. I am really loving the theme/design of your site.
  Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
  A handful of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer
  but looks great in Safari. Do you have any suggestions to help fix this problem?

 116. Hey! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s
  new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll
  be book-marking and checking back often!

 117. Greetings from Florida! I’m bored to tears at work so I decided to browse your website on my
  iphone during lunch break. I really like the information you provide
  here and can’t wait to take a look when I get home.

  I’m shocked at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great blog!

 118. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this
  from. kudos

 119. I know this if off topic but I’m looking into starting my
  own weblog and was wondering what all is required to get setup?

  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web smart so I’m not 100% positive.

  Any tips or advice would be greatly appreciated. Thanks

 120. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.

  I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions.

  Maybe you could write next articles referring to this article.

  I want to read even more things about it!

 121. Attractive section of content. I just stumbled upon your web
  site and in accession capital to assert that I acquire
  in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 122. After exploring a few of the articles on your web site,
  I seriously like your way of blogging. I added it to my
  bookmark webpage list and will be checking back in the near future.
  Please visit my website too and tell me what you think.

 123. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to
  get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% sure.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.

  Thanks

 124. I am no longer positive where you are getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time studying more or working out more.
  Thanks for wonderful information I used to be looking
  for this info for my mission.

 125. Good post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon everyday.
  It’s always exciting to read through articles
  from other authors and use a little something from their websites.

 126. I read this piece of writing fully regarding
  the resemblance of newest and earlier technologies,
  it’s awesome article.

 127. I feel that is one of the so much important information for me.
  And i am satisfied reading your article. But want to remark on some basic things,
  The website taste is great, the articles is truly great :
  D. Excellent activity, cheers

 128. Hey! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it very hard to set up your own blog? I’m not very
  techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking
  about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you
  have any tips or suggestions? With thanks

 129. I am not sure where you are getting your info, but great topic.

  I needs to spend some time learning much more or understanding more.

  Thanks for wonderful info I was looking for this information for
  my mission.

 130. Thanks , I have just been looking for information about this topic
  for ages and yours is the best I’ve came upon till now.
  However, what in regards to the conclusion? Are you positive about
  the supply?

 131. I am really impressed with your writing abilities as smartly as with the format for your weblog.
  Is that this a paid theme or did you customize it your self?
  Anyway keep up the excellent high quality writing, it’s rare to peer a great blog like
  this one today..

 132. Hey there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 133. certainly like your web site but you need to test the spelling on quite
  a few of your posts. Several of them are rife with
  spelling issues and I to find it very troublesome to inform the reality then again I’ll certainly come back again.

 134. Admiring the time and effort you put into your website and detailed information you provide.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Great read!
  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 135. This is the perfect webpage for anybody who would like to understand this topic.
  You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really
  would want to…HaHa). You definitely put a new spin on a topic which has
  been written about for ages. Wonderful stuff,
  just great!

 136. I think this is one of the most significant info for me.
  And i am glad reading your article. But want to
  remark on few general things, The web site style
  is wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers

 137. Hello, I believe your website might be having web browser compatibility problems.
  When I look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening
  in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues.
  I just wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, fantastic blog!

 138. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing,
  it’s rare to see a great blog like this one nowadays.

 139. You’re so awesome! I do not think I have read a
  single thing like this before. So wonderful to find somebody with genuine thoughts on this subject.

  Really.. thank you for starting this up. This web site is one thing that is needed on the web, someone with a
  bit of originality!

 140. Excellent post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Thanks!

 141. I do not even understand how I stopped up right here, but I thought this put up used to be good.
  I do not recognize who you might be but certainly you’re
  going to a well-known blogger when you aren’t already.
  Cheers!

 142. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty
  penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% positive.

  Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Thanks

 143. Hi there would you mind letting me know which hosting company you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads
  a lot quicker then most. Can you recommend
  a good web hosting provider at a reasonable price? Thanks, I appreciate
  it!

 144. I got this web site from my friend who shared with me concerning this web page and at the moment
  this time I am visiting this web page and reading very informative posts at this place.

 145. Hi! I could have sworn I’ve been to this
  site before but after going through a few of the posts I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

 146. Wow, fantastic weblog layout! How long have you been blogging for?

  you made blogging glance easy. The entire glance
  of your site is wonderful, let alone the content material!

 147. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a
  new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done
  a outstanding job!

 148. May I simply just say what a relief to discover an individual who really understands what they’re talking about on the internet.
  You actually realize how to bring a problem to light and make it
  important. More and more people should look at this and understand this
  side of the story. I was surprised you’re not more popular
  since you definitely possess the gift.

 149. Link exchange is nothing else except it is only placing the other person’s web site link on your page at proper place and other person will also do similar for
  you.

 150. Piece of writing writing is also a fun, if you be acquainted with afterward you can write if not it is
  complicated to write.

 151. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has
  aided me out loads. I hope to give a contribution & assist other users
  like its helped me. Good job.

 152. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I’ll definitely comeback.

 153. Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it 😉 I am going to come back once
  again since I bookmarked it. Money and freedom is the greatest
  way to change, may you be rich and continue to help other people.

 154. I think this is one of the most important information for
  me. And i am glad reading your article. But
  want to remark on few general things, The site style is
  ideal, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 155. Good day! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out
  pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m
  not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions?

  Cheers

 156. My partner and I stumbled over here different web page and
  thought I might as well check things out. I like what I see so now i
  am following you. Look forward to checking out your web page for a second time.

 157. I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with
  your blog. It appears as if some of the written text on your posts
  are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening
  to them as well? This could be a issue with my web browser because I’ve
  had this happen before. Cheers

 158. whoah this weblog is excellent i really like reading your posts.

  Keep up the great work! You realize, lots of individuals are looking around for this
  information, you can help them greatly.

 159. hi!,I really like your writing so much! proportion we communicate more about your post on AOL?
  I need a specialist on this house to unravel my problem.

  May be that’s you! Having a look ahead to see you.

 160. When some one searches for his vital thing, therefore
  he/she wants to be available that in detail, so that thing is maintained over here.

 161. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, as well as the content!

 162. If some one desires to be updated with hottest technologies after that he must be visit this web site and be up to date daily.

 163. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was
  curious what all is required to get set up? I’m assuming
  having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very web savvy so I’m not 100% positive. Any tips or advice would be
  greatly appreciated. Kudos

 164. My partner and I stumbled over here coming from a different web page and thought I might check
  things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to looking into your web page again.

 165. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any
  suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying
  for a while but I never seem to get there! Many thanks

 166. Great blog here! Also your web site so much up fast!

  What host are you using? Can I am getting your affiliate
  hyperlink on your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 167. Hi mates, how is the whole thing, and what you wish for to
  say on the topic of this paragraph, in my view its
  really awesome in favor of me.

 168. Good day I am so grateful I found your weblog, I really found you by mistake,
  while I was browsing on Bing for something else, Anyways I
  am here now and would just like to say thanks a lot for a tremendous post and a all
  round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at
  the moment but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent b.

 169. Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be
  okay. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

 170. I used to be suggested this website through my cousin. I am now not positive whether or
  not this submit is written via him as nobody else understand such detailed about
  my problem. You’re wonderful! Thank you!

 171. No matter if some one searches for his necessary thing, therefore he/she desires to
  be available that in detail, so that thing is maintained over here.

 172. Spot on with this write-up, I actually believe this web site
  needs a great deal more attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the info!

 173. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you spending some time and effort
  to put this information together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and commenting.
  But so what, it was still worthwhile!

 174. I need to to thank you for this fantastic read!!
  I definitely loved every little bit of it. I’ve got you book marked to look at new stuff you post…

 175. Thanks for one’s marvelous posting! I genuinely
  enjoyed reading it, you happen to be a great author.
  I will be sure to bookmark your blog and will often come back at some
  point. I want to encourage yourself to continue your great
  work, have a nice afternoon!

 176. Simply wish to say your article is as astounding. The clarity in your publish is
  simply nice and i could think you’re a professional in this subject.
  Well along with your permission let me to grab your feed to stay up to date with
  approaching post. Thanks 1,000,000 and please continue the rewarding work.

 177. Hi, all is going fine here and ofcourse every one is sharing
  information, that’s truly fine, keep up writing.

 178. I know this website offers quality dependent articles or
  reviews and extra data, is there any other web page which
  presents these kinds of things in quality?

 179. excellent issues altogether, you simply received a new reader.

  What would you suggest about your post that you simply made a few days ago?
  Any certain?

 180. magnificent points altogether, you simply won a logo new reader.

  What may you recommend in regards to your put up that you made some
  days in the past? Any sure?

 181. It is appropriate time to make some plans for
  the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want
  to suggest you some interesting things or suggestions.
  Maybe you could write next articles referring to this article.

  I desire to read more things about it!

 182. An interesting discussion is worth comment. There’s no doubt that that you ought to write
  more on this subject matter, it may not be a taboo subject
  but generally people do not discuss these subjects.
  To the next! All the best!!

 183. Having read this I thought it was very informative.
  I appreciate you taking the time and effort to put this article together.
  I once again find myself spending a lot of time both
  reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 184. Very good information. Lucky me I recently found your website by accident (stumbleupon).
  I have bookmarked it for later!

 185. Thank you for some other informative site. Where else may just I
  get that type of info written in such an ideal way? I have a mission that
  I am simply now operating on, and I’ve been at the look out for
  such info.

 186. My brother suggested I might like this blog.
  He was totally right. This post actually made my day.
  You can not imagine just how much time I had spent for
  this info! Thanks!

 187. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s new to me.

  Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 188. Hello everyone, it’s my first pay a quick visit at this site, and post is in fact fruitful for
  me, keep up posting such articles.

 189. Nice blog right here! Also your site quite a bit up very fast!
  What web host are you the use of? Can I am getting your affiliate link for your host?

  I want my web site loaded up as quickly as yours lol

 190. Hello there! This post could not be written much better!
  Going through this article reminds me of my previous roommate!

  He constantly kept talking about this. I most certainly will send this article to
  him. Pretty sure he’s going to have a great read.
  Many thanks for sharing!

 191. Thank you for the good writeup. It in reality was a amusement account it.
  Glance complex to far added agreeable from you! However, how could
  we be in contact?

 192. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though
  you relied on the video to make your point. You definitely
  know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting
  videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 193. Howdy! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to
  give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to
  my followers! Exceptional blog and fantastic style and design.

 194. It’s not my first time to pay a quick visit this web site,
  i am browsing this site dailly and get pleasant information from here all the time.

 195. If some one needs expert view concerning blogging and site-building
  after that i recommend him/her to pay a visit this weblog, Keep up the nice job.

 196. Thank you for the good writeup. It if truth be told used
  to be a leisure account it. Look complicated to far introduced agreeable from you!
  By the way, how could we communicate?

 197. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit
  more often. Did you hire out a designer to create
  your theme? Excellent work!

 198. Hey there just wanted to give you a quick heads up. The words in your
  content seem to be running off the screen in Safari.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but
  I thought I’d post to let you know. The layout look great though!

  Hope you get the problem fixed soon. Kudos

 199. When someone writes an piece of writing he/she keeps the thought of a user in his/her brain that how a user can know it.
  So that’s why this paragraph is perfect. Thanks!

 200. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s both educative
  and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The problem is something not enough people are speaking intelligently about.

  Now i’m very happy that I stumbled across this during my
  hunt for something relating to this.

 201. My family members always say that I am killing my time here
  at net, but I know I am getting familiarity everyday by
  reading such fastidious content.

 202. Great post however , I was wanting to know if you could write
  a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate
  a little bit further. Thanks!

 203. Fantastic beat ! I would like to apprentice
  whilst you amend your web site, how could i subscribe
  for a blog site? The account helped me a applicable deal.
  I had been tiny bit familiar of this your broadcast provided shiny transparent concept

 204. Hello, all the time i used to check web site posts here in the early hours
  in the daylight, since i like to learn more and
  more.

 205. Hi there, everything is going well here and ofcourse every one is sharing information, that’s actually fine, keep up writing.

 206. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for?

  you made blogging look easy. The overall look of
  your web site is great, as well as the content!

 207. Hello superb blog! Does running a blog like this take a massive amount work?

  I have virtually no knowledge of coding however I was hoping to start my own blog soon. Anyway, should you have any ideas or techniques
  for new blog owners please share. I understand
  this is off topic but I just had to ask. Cheers!

 208. magnificent put up, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector do
  not realize this. You must continue your writing.
  I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 209. Thanks for a marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will make certain to bookmark
  your blog and may come back very soon. I want to encourage that you continue
  your great posts, have a nice weekend!

 210. fantastic put up, very informative. I ponder why the other specialists
  of this sector don’t understand this. You should proceed your
  writing. I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

 211. Heya! I know this is sort of off-topic however I had to ask.
  Does building a well-established blog such as
  yours take a massive amount work? I’m completely new to operating a blog however I do write in my diary daily.
  I’d like to start a blog so I can easily share my experience and views online.
  Please let me know if you have any suggestions
  or tips for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

 212. Have you ever considered about adding a little bit more than just
  your articles? I mean, what you say is valuable and all.
  But think of if you added some great photos or
  videos to give your posts more, “pop”! Your content is
  excellent but with images and clips, this site could undeniably be one of the most beneficial in its niche.
  Awesome blog!

 213. What’s up everyone, it’s my first visit at this website, and piece of writing is actually fruitful designed for me, keep up posting
  these types of articles.

 214. Hey there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing
  a blog post or vice-versa? My blog addresses a lot of the same subjects as
  yours and I feel we could greatly benefit from each other.
  If you’re interested feel free to send me an email. I look forward
  to hearing from you! Wonderful blog by the way!

 215. Hi I am so delighted I found your web site, I really found you
  by mistake, while I was looking on Digg for something else, Anyhow I am here now and would just like to
  say thanks a lot for a fantastic post and a all round entertaining blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have book-marked it and also included
  your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the excellent b.

 216. Hi to all, how is all, I think every one is getting more from this web page,
  and your views are good for new visitors.

 217. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each
  time a comment is added I get several e-mails with the same
  comment. Is there any way you can remove me from that service?

  Many thanks!

 218. I think that everything published made a lot of sense.
  But, consider this, what if you added a little content?
  I am not suggesting your content isn’t solid, but suppose you added a headline that grabbed folk’s attention? I mean QUÂY
  QUẦN BÊN MẸ: MỘT TRUYỀN THỐNG CAO ĐẸP CỦA NỀN VĂN HÓA DÂN TỘC CHAMPA –
  ILIMOCHAMPA is kinda vanilla. You could look at Yahoo’s front page
  and watch how they create news titles to get people
  interested. You might add a video or a related pic or two to get people excited about everything’ve got to say.
  Just my opinion, it might bring your posts a little bit more interesting.

 219. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from.
  appreciate it

 220. I think the admin of this site is really working hard in support of his website, because here every stuff
  is quality based material.

 221. Wow, fantastic blog structure! How long have you ever been blogging for?
  you make blogging look easy. The entire look of your site is fantastic, let alone the content!

 222. Magnificent beat ! I wish to apprentice even as you amend your web site,
  how can i subscribe for a blog website? The account
  helped me a appropriate deal. I had been tiny bit acquainted of
  this your broadcast provided vivid clear concept

 223. Hello! I know this is somewhat off topic but I
  was wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting sick and tired of WordPress because
  I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for
  another platform. I would be great if you could point me
  in the direction of a good platform.

 224. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems
  as though you relied on the video to make your point.

  You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?

 225. I was excited to discover this page. I want to to
  thank you for your time for this particularly fantastic read!!

  I definitely savored every little bit of it and I have
  you saved to fav to see new things in your web site.

 226. A person essentially lend a hand to make significantly posts I’d state.
  This is the first time I frequented your website page and thus far?

  I surprised with the research you made to create this
  actual publish incredible. Wonderful job!

 227. Hello there! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this article to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 228. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content
  so people could connect with it better. Youve got
  an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures.
  Maybe you could space it out better?

 229. I’m really enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and
  visit more often. Did you hire out a designer to create your
  theme? Excellent work!

 230. Just want to say your article is as amazing. The clearness in your post is just spectacular and i
  can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your
  RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the rewarding work.

 231. I do not even know how I ended up right here, however I believed this post was once good.
  I do not recognise who you’re however certainly you are
  going to a famous blogger if you happen to aren’t already.
  Cheers!

 232. Hello my loved one! I wish to say that this article is awesome,
  nice written and include approximately all significant infos.
  I’d like to look more posts like this .

 233. When I initially commented I appear to have clicked the
  -Notify me when new comments are added- checkbox
  and from now on whenever a comment is added I recieve four emails with the same comment.
  Is there a way you are able to remove me from that service?
  Kudos!

 234. Heya excellent blog! Does running a blog similar to this require a lot of work?
  I have absolutely no understanding of coding but I was hoping to start my own blog soon. Anyway, if you have any recommendations or techniques for new blog
  owners please share. I know this is off topic nevertheless I
  simply had to ask. Thank you!

 235. Hello to all, how is everything, I think every one is getting more from this web site, and your views are nice for new visitors.

 236. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service? Thanks!

 237. Hi there! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my good old room mate!

  He always kept talking about this. I will forward this post to him.
  Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 238. It is perfect time to make a few plans for the future and it is time
  to be happy. I’ve read this put up and if I could I want to
  suggest you some attention-grabbing things or tips.
  Maybe you could write subsequent articles relating to this article.
  I wish to read more issues approximately it!

 239. I’ve read several good stuff here. Definitely worth
  bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you put to create any such magnificent
  informative site.

 240. Hey there! I just wish to offer you a big thumbs up for your great information you’ve got right here on this
  post. I am coming back to your website for more soon.

 241. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an edginess over that you
  wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 242. I just could not depart your website before suggesting that I extremely enjoyed the usual info
  a person supply in your visitors? Is gonna be again incessantly in order
  to investigate cross-check new posts

 243. Hey there! This is kind of off topic but I need some guidance from
  an established blog. Is it difficult to set up your
  own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to
  begin. Do you have any tips or suggestions?
  Cheers

 244. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the net the
  easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries
  that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the
  top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a
  signal. Will likely be back to get more. Thanks

 245. I absolutely love your site.. Pleasant colors & theme. Did you
  make this amazing site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own blog and would love to know where you got this
  from or just what the theme is called. Thank you!

 246. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it
  but, I’d like to send you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it develop over time.

 247. Hey there I am so delighted I found your blog page, I really found you by accident, while
  I was searching on Digg for something else, Anyways I am here now and would
  just like to say thanks for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep
  up the great job.

 248. Hello! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it very difficult to set up your own blog? I’m not
  very techincal but I can figure things out pretty fast.

  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you
  have any ideas or suggestions? With thanks

 249. Hello, Neat post. There is a problem with your website in web explorer, could test this?
  IE still is the market chief and a big portion of people will pass over your magnificent writing due to this
  problem.

 250. Just wish to say your article is as surprising. The clearness
  in your post is simply nice and i could assume you’re an expert on this subject.

  Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming
  post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 251. Just wish to say your article is as surprising.
  The clarity for your put up is simply cool and that i can think you are knowledgeable in this
  subject. Fine with your permission let me to take hold of
  your RSS feed to stay up to date with approaching post.

  Thank you a million and please keep up the rewarding work.

 252. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am encountering problems with your RSS.
  I don’t understand why I cannot subscribe to it. Is
  there anybody having similar RSS problems? Anybody who knows the
  answer can you kindly respond? Thanx!!

 253. Thanks for finally writing about >QUÂY QUẦN BÊN MẸ: MỘT TRUYỀN THỐNG CAO ĐẸP CỦA NỀN VĂN HÓA DÂN TỘC CHAMPA – ILIMOCHAMPA <Liked it!

 254. Today, I went to the beach front with my kids.
  I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and
  said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She
  put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside
  and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to
  tell someone!

 255. You are so awesome! I don’t believe I have read something
  like this before. So good to find someone with some genuine thoughts on this
  topic. Seriously.. thanks for starting this up. This website is one thing that is required on the web, someone with a little originality!

 256. What i do not realize is in reality how you are no longer actually much more neatly-preferred than you
  might be now. You are very intelligent. You recognize thus
  significantly in the case of this subject, produced me personally imagine
  it from a lot of varied angles. Its like men and women aren’t fascinated except
  it is one thing to accomplish with Girl gaga!

  Your personal stuffs excellent. Always handle it up!

 257. We’re a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community.

  Your site offered us with useful info to work on. You’ve done an impressive job
  and our whole neighborhood might be thankful to you.

 258. It’s hard to find knowledgeable people in this particular topic,
  however, you seem like you know what you’re talking about!

  Thanks

 259. Very shortly this site will be famous amid all blogging and site-building
  people, due to it’s nice articles or reviews

 260. I’ve read a few excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.
  I wonder how much attempt you put to make the sort of excellent
  informative web site.

 261. Hello to every body, it’s my first pay a visit of this webpage; this website
  includes remarkable and in fact excellent data in favor of visitors.

 262. May I simply just say what a comfort to discover an individual who really understands what
  they’re talking about online. You certainly know
  how to bring a problem to light and make it important. A lot
  more people have to check this out and understand this side of your story.
  It’s surprising you aren’t more popular since you surely have the gift.

 263. I feel that is one of the so much important information for me.
  And i’m happy reading your article. But want to remark on some
  normal issues, The web site style is ideal, the articles
  is in point of fact excellent : D. Excellent process, cheers

 264. Your style is unique in comparison to other folks I have read stuff from.
  Many thanks for posting when you have the opportunity,
  Guess I will just bookmark this site.

 265. Hello there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 266. Greetings! Very helpful advice in this particular article!
  It’s the little changes that make the greatest changes.
  Many thanks for sharing!

 267. Why users still make use of to read news papers when in this technological globe the whole thing is available on web?

 268. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your website?
  My blog site is in the very same area of interest as yours and my users would truly benefit from a lot of the information you provide here.
  Please let me know if this ok with you. Cheers!

 269. Great website you have here but I was curious about if you knew of any message boards
  that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of group where I can get responses from other
  experienced individuals that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.
  Thank you!

 270. Do you have a spam problem on this site; I also am a
  blogger, and I was curious about your situation; we have developed some nice procedures and we are looking to exchange strategies with others, why not shoot me an email if interested.
  pof natalielise

 271. Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few
  of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think
  its a linking issue. I’ve tried it in two different internet
  browsers and both show the same results.

 272. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis.

  It’s always helpful to read through content
  from other writers and practice something
  from their websites.

 273. Thanks for this article. I might also like to talk about the fact that it can possibly be hard if you are in school and just starting out to create a long credit ranking. There are many pupils who are simply just trying to live and have a good or positive credit history can sometimes be a difficult point to have.

 274. Howdy! I know this is sort of off-topic but I needed to ask.
  Does managing a well-established website such as yours require a massive amount work?
  I am brand new to blogging but I do write in my journal daily.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any suggestions or tips
  for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

 275. Hi there I am so happy I found your website, I really found
  you by mistake, while I was searching on Askjeeve for something else, Anyhow I am
  here now and would just like to say many thanks for a fantastic post and a all round thrilling blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have
  bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read more, Please do
  keep up the excellent b.

 276. Today, I went to the beachfront with my kids. I found
  a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear
  and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but
  I had to tell someone!

 277. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site offered us with valuable information to work on. You have done an impressive job and
  our entire community will be grateful to you.

 278. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite
  reason seemed to be on the web the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just don’t know
  about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing
  without having side-effects , people can take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 279. I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be
  a lot more useful than ever before.

 280. Hi! Someone in my Myspace group shared this site with us so I
  came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be
  tweeting this to my followers! Great blog and outstanding
  style and design.

 281. Greate article. Keep writing such kind of information on your page.
  Im really impressed by your blog.
  Hi there, You have done a fantastic job. I will
  definitely digg it and personally recommend to my friends.
  I’m sure they will be benefited from this site.

 282. What you published was very reasonable. But, what about this?
  suppose you were to write a awesome headline?
  I ain’t suggesting your content isn’t solid., however suppose you added
  a title that grabbed a person’s attention? I mean QUÂY QUẦN
  BÊN MẸ: MỘT TRUYỀN THỐNG CAO ĐẸP CỦA NỀN VĂN HÓA DÂN TỘC
  CHAMPA – ILIMOCHAMPA is a little plain. You ought
  to glance at Yahoo’s front page and note how they create post headlines to grab
  people to open the links. You might add a video or a
  related pic or two to get readers excited about everything’ve got to say.
  In my opinion, it could bring your website a little livelier.

 283. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without
  a doubt donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.

  I look forward to fresh updates and will share this site with my Facebook group.
  Chat soon!

 284. Thank you, I have recently been looking for info approximately
  this topic for a while and yours is the greatest I’ve came upon till now.
  But, what about the bottom line? Are you positive about the source?

 285. No matter if some one searches for his vital thing, thus he/she needs to be available that in detail,
  so that thing is maintained over here.

 286. great submit, very informative. I wonder why the other specialists of this
  sector do not understand this. You should continue your writing.
  I am confident, you’ve a great readers’
  base already!

 287. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining,
  and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.
  The problem is something which too few men and women are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy that I found this during my search for something
  regarding this.

 288. I was pretty pleased to find this great site. I need to to thank
  you for ones time for this particularly fantastic read!!
  I definitely savored every little bit of it and I have you bookmarked to check out new information in your website.

 289. Howdy! I’m at work surfing around your blog
  from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!

  Keep up the superb work!

 290. I?¦m not positive the place you’re getting your information, however great topic. I needs to spend a while learning more or working out more. Thank you for excellent information I was searching for this info for my mission.

 291. Pingback: hey
 292. Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this
  site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues
  with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.

  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 293. I’m not sure where you are getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for great information I was looking for this info for my mission.

 294. I do believe all of the concepts you’ve offered for your post.
  They are really convincing and can definitely work.
  Nonetheless, the posts are too brief for newbies.
  Could you please prolong them a bit from subsequent time?

  Thanks for the post.

 295. excellent submit, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector do not understand
  this. You should proceed your writing. I’m sure,
  you have a great readers’ base already!

 296. We stumbled over here coming from a different page and thought I might check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look
  forward to looking into your web page repeatedly.

 297. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 298. Pingback: mama bear shirt
 299. I liked up to you’ll obtain performed proper here. The cartoon is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you want be turning in the following. unwell surely come more formerly once more as exactly the same just about very ceaselessly inside of case you shield this increase.

 300. Please let me know if you’re looking for a author for your site.
  You have some really great articles and I think I would be a
  good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog
  in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested.

  Regards!

 301. Thanks for every other informative web site. The place else may I get that kind of info written in such an ideal manner?

  I have a venture that I’m simply now operating on, and I’ve been on the glance out for
  such info.

Leave a Reply

Your email address will not be published.