Katê là Tín Ngưỡng Bản Địa Mang Bản Sắc của Dân Tộc Champa

QUAN ĐIỂM

Katê là Tín Ngưỡng Bản Địa Mang Bản Sắc của Dân Tộc Champa

(Katê không phải là Tín Ngưỡng Tôn Giáo Ngoại Nhập Bàlamôn)

Đắc Văn Kiết

Cũng như các dân tộc khác trên thế giới, dân tộc Champa có hai hệ thống Tâm Linh:  Tâm linh bản địa dân tộc và tâm linh tôn giáo ngoại nhập.

-Tâm linh bản địa:  Phát xuất từ truyền thuyết cội nguồn và tín ngưỡng dân gian bản địa mang bản sắc dân tộc.

-Tâm linh tôn giáo ngoại nhập:  Sau một qúa trình phàt triển xã hội và lịch sử dân tộc, tâm linh tôn giáo bên ngoài du nhập vào.

Trong bài viết này chỉ nêu lên quan điểm về Katê nên chỉ đề cập đến Tâm linh bản địa.

Tâm linh bản địa Champa:

 1. Tín ngưỡng cội nguồn dân tộc:  Là truyền thuyết Pô INƯ  NƯGAR.  Truyền thuyết là mạch nối cội nguồn dân tộc với hiện tại và tương lai; giúp cho dân tộc trường tồn trong thống nhất bản sắc và không bị đồng hóa.

Theo truyền thuyết , dân tộc Chămpa tôn vinh “ Thiên Thần Nữ:  “ Pô Inư Nưgar” là “Thần mẹ của  xứ sở” đã khai sáng giang sơn gấm vóc và khai hóa dân tộc Chămpa, tổ chức xã hội theo “Chế độ mẫu hệ”, dạy cách sản xuất lúa CHIÊM, lúa nước cho dân tộc Chămpa giống như Shen Nung (Thần Nông) của Trung Hoa đã dạy cho dân Trung Hoa biết làm nông.  Truyền thuyết Pô Inư Nưgar nói lên ngọn nguồn, huyết thống nhân đạo dân tộc, trong cách mưu sinh và ứng xử giữa con người với Thần linh, giữa con người với nhau trong tương quan xã hội.  Do đó, vào thế kỷ IX, Vua Champa Harivarman I đã xây dựng một quần thể đền Tháp Pô Inư  Nưgar trên ngọn đồi thoai thoải tại Kauthara (tức Nha Trang ngày nay) để thờ phượng.

 1. Tín ngưỡng trong đời sống dân gian:

Từ lúc ban sơ, khi khoa học chưa vén lên bức màng thâm u, huyền hoaëc của vũ trụ; con người luôn luôn thấy mình nhỏ bé trước những hiện tượng của thiên nhiên.  Tri thức con người ngay từ thời nguyên thủy chưa được mở mang; nên hoàn toàn thần phục và tin tưởng nơi thần linh mầu nhiệm, để che chở cho họ trong cuộc sống hằng ngày.

Trải qua thời kỳ hái lượm, săn bắn, mò cua bắt óc nơi sông hồ để sinh nhai; đến cuối thời kỳ “Đồ Đá”, con người dần dần bắt đầu ý thức về về sản xuất ngô khoai, lúa thóc và giăng lưới bắt tôm cá ở biển cả, để cho đời sống được sung túc no đủ hơn.

Đến thời kỳ “ Sa Huỳnh Sắt” những dụng cụ mưu sinh tốt hơn, hữu dụng hơn; từ đó dân tộc Champa đã dần dà trở thành những cư dân nông nghiệp cần cù sáng tạo, yêu đồng xanh, sông hồ, núi thẫm; và là những ngư phủ gan dạ yêu đời sống biển cả mênh mông.

Đối với cư dân nông nghiệp, ngư phủ; công việc mưu sinh sản xuất, luôn luôn gắn liền với chu kỳ  của thời tiết và những hiện tượng của thiên nhiên bất thường sảy ra làm ảnh hưởng tai hại cho công việc mưu sinh như: mưa nắng, sấm sét, hạn hán, lũ lụt, bảo giông v..v.  Người dân Champa thường cúng tế các Thần sông, Thần núi , lễ cúng cầu mưa (Plao Pasăk) ,tế Thủy Thần .  Sôï bão lụt xãy ra thì làm lễ cúng chặn nguồn (Kap hlâu krong) ; cúng lễ hạ điền ; lễ dựng chòi khi xuống ruộng cày bừa .  Khi lúa đơm bông tốt thì cúng  ruộng .  Khi biển động, nổi cơn dông thì cúng Thần biển (Pô Riyak) .  Khi được mùa, lúa thóc đầy bồ, khi biển yên sóng lặng , đem lại nhiều hải sản thì ngư dân, noâng daân, cúng tạ ơn trời biển v..v.  Tất cả những việc cúng tế nêu trên là do “tín ngưỡng dân gian” bản địa trong đời sống hằng ngày, lâu dần trở thành tập quán dân tộc; tập quán đó là “Mbăng Katê” vào tháng bảy Chăm lịch theo thời vụ.

Ngoài những tín ngưỡng về mưu sinh trong đời sống nông nghiệp và biển cả; truyền thống đạo lý của dân tộc Champa từ lúc sơ khai, đã có tình sâu nghĩa nặng đối với đấng sanh thành, đối với người thân yêu ruột thịt của mình, lúc còn sinh tiền cũng như khi qúa vãng.

Trong tâm thức của dân tộc Champa, giữa người sống và người qúa cố, vẫn có sợi dây vô hình

ràng buộc với nhau.  Hơn nữa trong sắc thái văn hóa dân tộc Champa:  “Ngày Qua Đời” quan trọng hơn “Ngày ra đời” (sinh nhật).  Người còn sống phải nhớ ngày qua đời của người thân thuộc trong gia đình để lo đơm quẫy.  Việc thờ cúng ông bà tổ tiên, cha mẹ, thân thuộc quá cố, là những “Tín ngưỡng dân gian” sâu sắc nhất, mang tính hiếu thảo , đạo đức con người, một tập quán thiêng liêng truyền tụng từ đời này sang đời khác trong đời sống tâm linh bản địa và tình người của dân tộc CHĂM.

Từ những việc cúng tế Thần Linh về nông nghiệp, biển cả, cũng như sự thờ phuïng đơm quẩy tổ tiên, ông bà, cha mẹ và những “Tín ngưỡng dân gian bản địa” của dân tộc Champa, lâu dần  tập quán ấy trở thành “Tục Lệ Mbăng Katê” như nói ở phần tập quán.

Nói đến “Tục Lệ” là nói đến nền tảng “Tâm linh bản địa”, là luật bất thành văn được dân tộc thừa nhận, tạo cho xã hội Champa được ổn định và hun đúc tình yêu thương đồng chủng , cấu tạo bản sắc dân tộc Chămpa từ cuộc sống ban sơ, trôi nổi theo dòng đời của đồng chủng,  của màu da dòng máu dân tộc CHĂM từ nguyên thủy và tiếp nối trong suốt thời kỳ sống trong cảnh lầy lội, dưới sự cai trị hà khắc của những Viên Thái Thú Trung Hoa.

Vì sinh ra và trưởng thành trong hoàn cảnh khắc nghiệt của kẻ bị trị, dân tộc Champa biết đoàn kết, gắn bó với nhau; và khi đời sống được phát triễn, phồn thịnh; nổi sĩ nhục dân tộc mỗi ngày một dâng cao trước sự áp chế của Hán Tộc; toàn dân tộc Champa dưới sự laõnh đạo của KHU LIEÂN đã anh dũng hy sinh xương máu và sự sống còn để đứng lên dành độc lập dân tộc và Lập Quốc vào cuối thế kỷ thứ II (192) lấy Quốc hiệu là Lâm Ấp.

Sự vùng lên muôn người như một của dân tộc để lập quốc, khiến cho tiền nhân Chămpa đã hy sinh sự sống còn và họ đã trở thành những anh hùng dân tộc, những tiền nhân dũng cảm của Champa.

Do đó, ngoài sự cuùng tế Thần linh nông nghiệp, biển cả; Thờ cúng ông bà tổ tiên; dân tộc Champa còn phải tế tự, cúng bái tiền nhân yêu nước thương nòi, anh hùng dân tộc vị quốc vong thân trong những ngày lễ, trong những hoan ca được mùa v..v.. của dân tộc.  “Tục lệ Mbăng Katê” này được dân tộc Champa cưu mang, tiếp nối nhau qua nhiều thế hệ trong đời sống và chuyển mình nhịp nhàng, với sự phát triễn xã hội cùng khắp quốc gia Lâm Ấp, biến thành “Lễ Hội Dân Gian” tức “Lễ hội Katê” tín ngưỡng tâm linh bản địa, khi chưa có bóng dáng ngoại nhập của Tôn giáo Bà La Môn và Văn hóa Ấn Độ.  Trong lúc ban sơ lập quốc, tiền nhân Champa chỉ vay mượn Phạn ngữ lâm thời để tổ chức xã hội và điều hành Quốc gia.

Như nhà khoa học người Pháp Georges Coedes đã phát biểu:  “Các dân tộc ảnh hưởng văn hóa Ấn Độ và Trung Hoa, không phải là những dân tộc bán khai; nhưng họ là những cộng đồng có một nền văn mình của họ khá cao”. (1)

“Lể hội Katê “của tâm linh bản địa nêu trên  đã gắn bó với đời sống xã hội và dòng lịch sử nổi trôi của dân tộc; đã ăn sâu vào tâm khảm của dân tộc Champa từ trước đó, trong đời sống văn hóa Sa Huỳnh và sau khi lập Quốc vào thế kỷ thứ II sau công nguyên cho đến ngày nay.  Là một dân tộc sinh ra và trưởng thành trong nền văn minh nông nghiệp, nên “Lễ hội Katê” được tổ chức vào tháng 07 Chăm lịch theo thời vụ, mụch đích:

 • Tưởng niệm và nhớ ơn Thần mẹ xứ sở Pô Inö Nưgar
 • Tưởng niệm và nhớ ơn tiền nhân có công khai quốc Chăm như các anh hùng dân tộc và các Vua chúa Champa.
  • Tưởng nhớ tổ tiên, ông bà cha mẹ đã qúa vãng.
  • Đền đáp công ơn các vị Thần Linh đã đem mưa thuận gió hòa, đất đai mầu mỡ, được mùa, dân tình no ấm.

Những tín ngưỡng dân gian trên đây chính là “miền tâm linh bản địa” dân tộc Champa; nó hoàn toàn không phải là tâm linh tôn giáo ngoại nhập Bà La Môn hay bất cứ Tôn giáo nào khác .  Katê không có tưởng niệm Brahma, Vishmu, Shiva các vị Thần của Ấn giáo.  Lễ hội Katê cũng không thờ Phât Thích ca hay Phật Bà Quan âm của Phật giáo.  Không thờ hay tưởng niệm Đức giáo chủ Huỳnh Phú Sổ của Cao Đài Giáo v..v..

Katê là miền tâm thức cội nguồn, vừa có” tình huyền thoại” vừa có”tính hiện thực” dệt thành “Bản Sắc”, dân tộc CHĂM.  Một dân tộc mất đi “Bản sắc” dân tộc đó sẽ mất gốc và bị đồng hóa.

Dân tộc CHĂM, sau khi cả một Vương Quốc hoàn toàn sụp đổ, một số lánh nạn qua Mã Lai, Hải Nam, Thái Lan, Nam Dương vì không tiếp tục sinh hoạt “Tâm Linh bản địa” cội nguồn, qua vài thế hệ đã mất bản sắc, không biết mình là ai nữa.  Họ không biết mình từ trên trời xuống hay dưới đất lên và rồi đã trở thành người Mã Lai, Thài Lan, Tàu, Indonesia… và hơn năm trăm ngàn dân tộc CHĂM tại Campuchia hiện nay đang đối diện với cảnh trời chiều, vì đã mất dần bản sắc và không bao lâu nữa họ sẽ khuất bóng vĩnh viễn sau dãy núi hướng tây!   Đau khổ thay!

Còn đối với dân tộc CHĂM từ Nha Trang đổ ra đã bị Việt hóa hết; phần lớn là do họ không dám sinh hoạt cội nguồn như trước trong Vương Quốc Champa của họ; vì do chính sách đồng hóa hà khắc của Đại Việt!  Hãy đọc tác phẩm “Có năm trăm năm như thế” của Hồ-Trung-Tú ở Quảng Nam mới xuất bản trong năm 2010 sẽ thấy rõ.  Một triết gia:  Carl Jung đã nói:  “Nếu một dân tộc nào quên đi huyền thoại, thì dân tộc đó, dù là những dân tộc văn minh nhất, sớm muộn gì cũng bị tiêu vong”.  Wallace Clif cũng cho rằng: “Nếu dân tộc nào đã mất đi huyền thoại, là đánh mất mạch nối vào nguồn cội qúa khứ của tổ tiên và cũng mất luôn căn bản cho việc xậy dựng tiền đồ của dân tộc đó”.  Huyền thoại “Pô Inư Nưgar” là tâm linh bản địa cội nguồn dân tộc CHĂM, là mạch nối vô hình cội nguồn với hậu thế; nối tổ tiên với con cháu; là truyền kỳ lịch sử để có tự hào dân tộc CHĂM.  Giống như Huyền Sử Con Rồng Cháu Tiên của Việt Nam là niềm tự hào của nòi giống Việt.

Tha nhân luôn luôn có khuynh hướng bôi xóa cội nguồn của một dân tộc bị trị một cách tinh vi; để lớp hậu sinh của dân tộc đó không biết cội nguồn để rồi bị đồng hóa vĩnh viễn!  Nhưng, cái khổ đau nhất, chính một phần dân tộc đó tự bôi xóa cội nguồn, đoạn tuyệt với qúa khứ văn hóa và tâm linh dân tộc để trở thành một dân tộc khác mà họ không hề biết!  Katê không phải của AHIER mà là của cả dân tộc CHĂM.  Ahier mới có từ thế kỷ XVII đổ lại.  Còn ” Mbăng Katê” đã manh nha từ khởi thủy và lớn dần theo đà phát triển của dân tộc.  Ấn Độ cũng không có lễ tục Katê.  Ấn Giáo du nhập vào Champa từ thế kỷ thứ IV (Bia ký chỉ đề cặp đến Bhadravarman I là vị Vua đầu tiên lập nên Thánh Địa Mỹ Sơn vào cuối thế kỷ IV để thờ thần linh Hindu là Bhadresvara (Shiva).  Còn thời Khu Liên, Phạm Hùng, Phạm Dật, Phạm Văn không hề có bia ký nào nói đến, vì Ấn Giáo chưa thật sự có mặt tại những giai đoạn lịch sử này.  Các đền Tháp tại Thánh Địa Mỹ Sơn được Vua Bhadravarman I cũng như các vương quyền kế tiếp như Rudravarman, Sambhuvarman, Prakasadharman, Vikramtavarman II v.v.. đều xây dựng đền Tháp để thờ phượng và tế tự các Thần Linh Hindu giáo như Brahma, Shiva, Vishenu..dều thuộc về tâm linh tôn giáo ngoại nhập, không dính dáng gì đến Tâm Linh Bản Địa cội nguồn CHAMPA trong đó có tục lệ “Mbăng Katê” theo thời vụ nông nghiệp.

Những lễ hội Katê ngày nay có đôi chút biến thể về nghi thức nhưng vẫn trên nền tảng nguyên thủy daân tộc.  Như lễ hội Katê trên đền Tháp “Pô Klong Garai”, Pô Romé, Pô Dam v v…  Vì các vị Vua này là tiền nhân, là Vua Chúa Champa; hậu duệ Champa phải tế tự hằng năm để nhớ công đức các Ngài.  Cái Ngài có theo tôn giáo nào không quan trọng; quan trọng các Ngài là dân tộc Chămpa là đủ rồi.  Các Ngài không phải là người:  Ấn Độ, Tàu, Tây, các ngài là đồng chủng với chúng ta, là tiền nhân của chúng ta.  Đừng bắt bẻ nhau từng chữ trong bản văn cổ nữa, đừng hoàn toàn nghe theo những nghiên cứu của ngoại nhân nữa… “Tận tín thư bất như vô thư” – (Tin hoàn toàn vào sách như không có sách).  Ngay cả những “chính sử” của một quốc gia có chủ quyền vẫn không hoàn toàn trung thực khi “chính sử” đó được viết bởi các “sử gia nô bộc”; ngòi bút của họ bị vua chúa uốn nắn, bẻ cong.  Hãy nhìn vào “ Tâm Linh bản địa” CHĂM bằng cảm xúc của dân tộc mình, bằng trực giác của người trong cuộc.

Ngày nay, của thời đại văn minh này, các nhà sinh học đang chiến đấu chống nạn tiệt chủng của “muôn thú” và “cây rừng”.  Họ cho rằng:  Sự tiêu diệt bất cứ một loại muôn thú hay thực vực nào cũng có ảnh hưởng đến sự quân bình về môi sinh trên hành tinh này;  lâu dần nhân loại sẽ gặp thiên tai và sẽ tự chôn vùi  sự sống của mình.  Còn dân tộc Chăm ta thì sao?  Còn lại bao nhiêu người?  Và trong bối cảnh chiều tà này, các nhà sinh học nào sẽ chiến đấu cứu chúng ta?! – Chỉ có chính chúng ta tự cứu mình.

Các nhà nghiên cứu khoa học đã minh định rằng:  Có hơn hai trăm nền văn hóa cổ của nhân loại sẽ mất đi trong thế kỷ 21 này nếu không biết gìn giữ; trong đó có cả nền văn hóa cổ của dân tộc Chămpa.  Và nếu nền văn hóa cổ của chúng ta mất đi trong bóng mờ của lớp bụi thời gian; thì đó là ngày dân tộc CHĂM bị cáo chung trên hành tinh này bởi sự ngu muội của chính chúng ta.

Ngoài kia, anh em trong Hội Bảo Tồn Văn Hóa Chămpa U.S.A, đang chuẩn bị mùa “Mbăng Katê” năm nay.  Tôi cố gắng lê đôi chân thấp khớp già nua của mình, đến góp một bàn tay để cùng níu kéo nền Văn hóa cội nguồn của một dân tộc sắp lọt xuống hố!

San Jose – California

Mùa “Mbăng Katê năm 2011”

(1)   Đông Nam Á Sử Lược của giáo sư D.G.  Hall, trang 15.

.

1,925 thoughts on “Katê là Tín Ngưỡng Bản Địa Mang Bản Sắc của Dân Tộc Champa

 1. I beloved as much as you will obtain carried out proper here. The cartoon is tasteful, your authored material stylish. nevertheless, you command get got an impatience over that you would like be turning in the following. ill without a doubt come further in the past again as exactly the similar nearly very continuously inside case you shield this increase.

 2. 倩碧卓越润肤乳,全新的倩碧有油黄油.升级配方,创新修护科技,提升弹润膜力,带来内润外弹光采肌.全新倩碧天才黄油+,专注修护天然肌肤保护膜力,成就弹润膜力升级,内润外弹,卓效不凡,倩碧小黄油带来更好的滋润护肤体验!

 3. Sculptra 含有由含有源於植物果酸的 PLLA 聚左乳酸(poly-L-lactic acid),它能促進天然膠原蛋白大量增生,令容顏重現年輕,一個療程的效果能持續逾2年。Sculptra 乃全球唯一獲美國食物及藥物管理局(美國FDA)認可的PLLA聚左乳酸美容品牌。Sculptra 塑然雅會被人體自然分解吸收,同時促進天然膠原蛋白再生1。療程效果可以漸進地給你更富清新朝氣的容頻,效果自然,更不會影響面部表情。SCULPTRA 塑然雅 Sculptra 由含有源於植物果酸的PLLA聚左乳酸(poly-L-lactic acid),它可以被新陳代謝成二氧化碳及水,最終自體內排出。PLLA聚左乳酸早已被廣泛應用於醫療用品超過30年,自2009年起 Sculptra 及全球唯一獲美國FDA認可的PLLA聚左乳酸美容醫學品牌。Sculptra ® 塑然雅能促進天然膠原蛋白大量增生1,改善皺紋,令容顏重現年輕。全球唯一獲美國FDA認可PLLA聚左乳酸。臨床研究證實於3個月間,肌膚的膠原蛋白密度 顯著增加67%2。療程效果能持續愈2年3。主要成份PLLA聚左乳酸源於植物果酸,醫學界廣泛使用超過30年。

 4. 前額整形、額頭整形、自體脂肪移植、矽膠片、Gortex、人工骨粉、Calcium hydroxyappatite 、骨泥、bone cement、PMMAPolymethyl methacrylate、額骨柔化、臉面女性化、facial feminization surgery, FFS等一些相關議題、似是而非或有爭議的事項的披露與討論。

 5. I think this is one of the most significant info for me. And i’m glad reading your
  article. But want to remark on some general things, The site
  style is ideal, the articles is really nice :
  D. Good job, cheers

 6. Greetings from Ohio! I’m bored to death at
  work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break.
  I really like the information you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m shocked at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome blog!

 7. Hello would you mind letting me know which web host you’re utilizing?

  I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads
  a lot faster then most. Can you recommend a good hosting provider
  at a honest price? Thanks, I appreciate it!

 8. Thanks a bunch for sharing this with all people you actually recognise what you are
  speaking about! Bookmarked. Please also visit my site =).

  We can have a hyperlink alternate arrangement among us

 9. I believe that is one of the most significant information for me.
  And i’m satisfied studying your article. But want to commentary on some common things, The
  web site taste is wonderful, the articles is
  in reality nice : D. Just right process, cheers

 10. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem
  to get there! Thanks

 11. Thank you a bunch for sharing this with all folks you really understand what you’re speaking about!
  Bookmarked. Kindly additionally seek advice from my website =).
  We could have a hyperlink alternate arrangement among us

 12. What i do not realize is in reality how you’re now not really a lot more smartly-preferred than you might be now.
  You’re very intelligent. You know thus considerably in relation to this matter, produced me in my opinion believe it
  from so many varied angles. Its like men and women are not
  fascinated unless it is one thing to accomplish with Woman gaga!
  Your personal stuffs excellent. Always maintain it
  up!

 13. I know this web page provides quality depending posts and additional
  material, is there any other web site which offers these kinds of things
  in quality?

 14. I’m not sure exactly why but this weblog is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 15. I’m not sure exactly why but this blog is loading extremely slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?
  I’ll check back later and see if the problem
  still exists.

 16. Right here is the right site for everyone who hopes
  to understand this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you
  (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a
  new spin on a topic that has been discussed for years.
  Excellent stuff, just excellent!

 17. Hi there, this weekend is good designed for me, since this time i am reading this enormous educational paragraph here at my home.

 18. I really like your blog.. very nice colors
  & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from.
  thank you

 19. Hi there, I do believe your blog could be having browser compatibility issues.
  Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in I.E.,
  it has some overlapping issues. I just wanted to provide you
  with a quick heads up! Besides that, wonderful website!

 20. I am extremely inspired along with your writing abilities and
  also with the structure to your blog. Is that this a paid subject matter or
  did you modify it your self? Either way keep up the excellent quality writing, it is uncommon to see a nice weblog like
  this one these days..

 21. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright
  infringement? My blog has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but
  it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any methods to help
  stop content from being ripped off? I’d really appreciate it.

 22. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine.
  Please let me know where you got your theme. Thank you

 23. After exploring a few of the blog articles on your site,
  I honestly like your technique of blogging. I added it to my bookmark website list and will be checking back
  soon. Please visit my web site as well and tell me how you feel.

 24. Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it,
  you may be a great author. I will make sure to bookmark your blog and may come back in the future.
  I want to encourage yourself to continue your great work, have a nice day!

 25. constantly i used to read smaller posts that also clear
  their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading now.

 26. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will make sure to bookmark it and return to read more of
  your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely return.

 27. hi!,I like your writing very much! proportion we be in contact
  extra about your article on AOL? I need an expert on this space to unravel my
  problem. May be that’s you! Looking ahead to peer you.

 28. Hello would you mind sharing which blog platform
  you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a hard time
  choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for
  something unique. P.S Apologies for
  being off-topic but I had to ask!

 29. You are so cool! I do not believe I have read through a single thing like that
  before. So great to find someone with some unique thoughts on this subject matter.
  Seriously.. thank you for starting this up. This web site is something that is needed
  on the web, someone with a little originality!

 30. Thanks for some other wonderful article.
  Where else could anybody get that kind of info in such an ideal method of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such information.

 31. Unquestionably imagine that that you stated.
  Your favourite reason seemed to be at the net the
  easiest thing to understand of. I say to you, I certainly get
  irked at the same time as folks think about issues that they
  just do not understand about. You managed to hit
  the nail upon the highest as well as outlined out the entire thing with no need side effect , other people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 32. Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you’re a great author.I will be sure to bookmark
  your blog and definitely will come back later on. I want to encourage
  you to ultimately continue your great writing, have a nice day!

 33. Thanks for ones marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you could
  be a great author. I will make certain to bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage you
  to ultimately continue your great posts, have a nice day!

 34. After I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added-
  checkbox and now every time a comment is added I receive 4 emails with the same
  comment. Perhaps there is a means you are able to remove me from
  that service? Many thanks!

 35. With havin so much content and articles do you ever
  run into any issues of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced
  but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without
  my permission. Do you know any ways to help reduce content from being ripped off?
  I’d definitely appreciate it.

 36. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the
  internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I
  certainly get annoyed while people think about worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined
  out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.

  Will likely be back to get more. Thanks

 37. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I
  have discovered It positively helpful and it has helped me out
  loads. I am hoping to contribute & assist other users like
  its aided me. Great job.

 38. Asking questions are really fastidious thing if you are not understanding
  anything totally, but this paragraph offers good understanding
  even.

 39. Hello would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say
  this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good
  internet hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it!

 40. I’m gone to inform my little brother, that he should also pay
  a visit this webpage on regular basis to obtain updated from most up-to-date news.

 41. Hi there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be
  okay. I’m absolutely enjoying your blog and look
  forward to new updates.

 42. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the
  layout on your weblog. Is this a paid theme or
  did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days.

 43. Every weekend i used to go to see this site, because i wish for
  enjoyment, since this this web site conations truly fastidious funny material too.

 44. I was wondering if you ever considered changing the page layout of
  your blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could
  connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.
  Maybe you could space it out better?

 45. Generally I don’t read post on blogs, but
  I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it!
  Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.

 46. Hello, i feel that i noticed you visited my web site thus i got here to go back
  the prefer?.I’m attempting to find issues to enhance
  my site!I assume its good enough to use a few of your concepts!!

 47. Really no matter if someone doesn’t know after that its up to other visitors that they will help, so here it happens.

 48. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my
  blog stand out. Please let me know where you got your theme.

  Cheers

 49. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I do not know who you are but definitely you are going
  to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 50. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any
  problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I
  ended up losing several weeks of hard work due to no backup.
  Do you have any solutions to prevent hackers?

 51. When I initially commented I appear to have clicked the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive 4
  emails with the exact same comment. Perhaps there is an easy method you are able
  to remove me from that service? Thanks!

 52. Asking questions are really fastidious thing if you are not understanding anything entirely,
  except this post provides good understanding yet.

 53. Hello there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe
  guest authoring a blog post or vice-versa? My site covers a
  lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from
  each other. If you are interested feel free to shoot me an e-mail.

  I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 54. Asking questions are actually pleasant thing if
  you are not understanding anything completely, but
  this paragraph gives fastidious understanding even.

 55. Great beat ! I wish to apprentice while you amend
  your web site, how could i subscribe for a blog web site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit
  acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 56. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m
  impressed! Extremely useful info particularly the last part :
  ) I care for such information much. I was looking for this particular information for a very
  long time. Thank you and good luck.

 57. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog.
  You have some really great posts and I believe I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love
  to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please blast me an email if interested. Cheers!

 58. Hey! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There’s a lot of people that I think would really enjoy your
  content. Please let me know. Thank you

 59. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up
  something new from right here. I did however expertise some technical points using this site, since
  I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading
  instances times will sometimes affect your placement in google
  and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my email and could look
  out for much more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again very soon.

 60. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get
  that “perfect balance” between user friendliness and visual appearance.
  I must say you’ve done a fantastic job with this.
  Additionally, the blog loads extremely fast for me on Firefox.
  Superb Blog!

 61. Incredible! This blog looks just like my old one!
  It’s on a completely different topic but it has pretty much the
  same page layout and design. Wonderful choice
  of colors!

 62. An interesting discussion is definitely worth comment.

  I do believe that you should publish more on this
  subject, it might not be a taboo subject but generally folks don’t discuss such issues.
  To the next! Best wishes!!

 63. Aw, this was an incredibly nice post. Spending some time and actual effort to make a very good article…
  but what can I say… I procrastinate a lot and don’t manage to get anything
  done.

 64. Hey there! I’ve been reading your blog for a long time now and finally
  got the courage to go ahead and give you a shout out from
  Austin Texas! Just wanted to say keep up the great work!

 65. I don’t even know how I ended up right here, but I assumed this publish used to be great.
  I do not recognise who you’re but definitely you are going to a well-known blogger in the event you
  are not already. Cheers!

 66. Greetings I am so glad I found your weblog, I really found
  you by error, while I was browsing on Bing for something else, Regardless
  I am here now and would just like to say kudos for a incredible post and a all round thrilling
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but
  I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent
  b.

 67. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who had been doing a little homework
  on this. And he in fact bought me dinner due to the fact that I stumbled upon it for him…

  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to
  discuss this matter here on your web site.

 68. You really make it seem so easy together with your presentation however I in finding this matter to be really one thing which I believe I
  would by no means understand. It sort of feels too complex and extremely
  extensive for me. I’m having a look ahead in your next publish, I will attempt to get the hang
  of it!

 69. At this time it seems like Expression Engine is the best blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your
  blog?

 70. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all
  is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would
  cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100% positive.

  Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 71. Hi all, here every one is sharing these know-how, therefore it’s pleasant to read this webpage, and
  I used to pay a visit this webpage daily.

 72. Hey very cool website!! Guy .. Excellent ..
  Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds additionally?
  I am glad to search out a lot of helpful information right here within the put up,
  we’d like work out more techniques in this regard,
  thanks for sharing. . . . . .

 73. What i don’t understood is in truth how you’re not actually
  a lot more smartly-appreciated than you might be right now.
  You are very intelligent. You know therefore significantly in the
  case of this subject, produced me personally believe it from so many varied angles.
  Its like men and women are not fascinated until it’s one thing to do with Girl gaga!
  Your own stuffs outstanding. All the time take care of it up!

 74. We’re a group of volunteers and opening a brand new scheme in our community.
  Your web site offered us with helpful information to work on. You’ve
  done an impressive activity and our entire group will be grateful to you.

 75. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the
  costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and am nervous about
  switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any help would be really appreciated!

 76. Unquestionably believe that which you stated.
  Your favorite justification seemed to be on the web the simplest
  thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly don’t know about.

  You managed to hit the nail upon the top and
  also defined out the whole thing without having side effect ,
  people can take a signal. Will likely be back to get more.

  Thanks

 77. I like the helpful information you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here regularly.
  I am quite certain I’ll learn plenty of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 78. My brother suggested I might like this website. He was totally right.
  This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 79. I pay a visit each day some web sites and websites to read articles or reviews, however this blog gives quality based articles.

 80. Hi there Dear, are you actually visiting this website on a regular basis, if so after
  that you will without doubt get fastidious experience.

 81. you are in point of fact a just right webmaster. The web site
  loading pace is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick.
  Moreover, The contents are masterwork. you have done a magnificent process
  on this matter!

 82. I am extremely impressed along with your
  writing abilities and also with the layout in your blog.

  Is this a paid theme or did you customize it your self?
  Either way keep up the nice quality writing, it’s uncommon to look a great weblog like this one these days..

 83. Hello! I’ve been reading your weblog for a long time now and finally got the bravery to
  go ahead and give you a shout out from Lubbock Tx!
  Just wanted to tell you keep up the fantastic work!

 84. I was extremely pleased to uncover this page. I
  wanted to thank you for your time due to this wonderful read!!
  I definitely liked every little bit of it and i also have you book-marked to check out new stuff in your blog.

 85. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s
  equally educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is something that too few men and women are speaking
  intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across
  this in my search for something concerning this.

 86. I like the valuable info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
  I’m quite sure I will learn lots of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 87. This design is steller! You definitely know how to keep
  a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.

  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you
  presented it. Too cool!

 88. Hi! I just would like to offer you a big thumbs up for your excellent info you have got here on this post.
  I will be coming back to your blog for more soon.

 89. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article plus the rest of the website is also really good.

 90. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert
  that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement
  you access consistently quickly.

 91. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are speaking approximately!
  Bookmarked. Kindly also consult with my site =).
  We may have a link trade agreement between us

 92. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was extremely long)
  so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying
  your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to
  everything. Do you have any suggestions for inexperienced blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

 93. What’s up to every body, it’s my first pay a quick visit of
  this weblog; this blog contains remarkable and actually fine data in favor of visitors.

 94. Have you ever thought about publishing an e-book
  or guest authoring on other sites? I have a blog centered on the
  same topics you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my viewers would enjoy
  your work. If you’re even remotely interested, feel free to
  send me an e mail.

 95. Hi there very cool blog!! Man .. Beautiful .. Wonderful ..
  I’ll bookmark your website and take the feeds also?
  I’m satisfied to find numerous helpful information right
  here within the submit, we’d like develop extra techniques in this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

 96. Hello there! This is kind of off topic but I need some advice
  from an established blog. Is it difficult to set up your own blog?

  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to
  begin. Do you have any points or suggestions?
  With thanks

 97. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult
  to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appeal.
  I must say you have done a very good job with this.

  Also, the blog loads super fast for me on Chrome. Excellent Blog!

 98. Hi, always i used to check web site posts here in the early hours in the morning, as i love to gain knowledge of more and more.

 99. I all the time emailed this website post page to all my contacts,
  for the reason that if like to read it after that my links will too.

 100. Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon on a daily
  basis. It’s always interesting to read articles from other authors and use a
  little something from their web sites.

 101. Excellent post. I used to be checking constantly this weblog and
  I am inspired! Extremely useful information specifically the ultimate part :
  ) I maintain such information much. I was seeking this
  certain information for a very lengthy time.

  Thank you and good luck.

 102. You actually make it seem really easy with your presentation however I to find this topic
  to be actually one thing that I think I would never understand.
  It sort of feels too complex and very wide for me. I am looking ahead in your subsequent submit, I’ll attempt to get the dangle
  of it!

 103. Amazing! This blog looks just like my old one!

  It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same page layout and
  design. Superb choice of colors!

 104. Greetings! Very useful advice in this particular post!
  It’s the little changes that make the most important changes.
  Thanks for sharing!

 105. I simply could not depart your site prior to suggesting that I
  actually loved the standard info a person supply in your visitors?
  Is gonna be again regularly to check up on new posts

 106. hello!,I love your writing so so much! share we communicate extra
  approximately your article on AOL? I need an expert on this area to unravel
  my problem. Maybe that is you! Having a look forward to peer
  you.

 107. Simply want to say your article is as astonishing.

  The clarity in your post is just great and i can assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your feed to keep
  up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 108. Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be
  running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with
  browser compatibility but I figured I’d post to
  let you know. The design look great though! Hope you get the problem resolved soon.
  Thanks

 109. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be
  running off the screen in Safari. I’m not sure if this
  is a format issue or something to do with internet browser compatibility
  but I figured I’d post to let you know. The design look great though!

  Hope you get the issue fixed soon. Cheers

 110. I do agree with all the ideas you’ve introduced for your post.

  They are very convincing and can certainly work.
  Still, the posts are very short for novices.
  Could you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.

 111. That is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very precise info… Thanks for sharing this one.
  A must read post!

 112. If some one wants to be updated with hottest technologies after that he must be pay
  a quick visit this site and be up to date everyday.

 113. What’s up to every one, as I am truly keen of reading this blog’s post to
  be updated daily. It contains pleasant stuff.

 114. I’ve been browsing on-line more than 3 hours as of late, yet I
  never discovered any interesting article like yours.
  It’s lovely value enough for me. In my opinion, if all site owners and
  bloggers made excellent content material as you
  probably did, the web will be a lot more useful than ever before.

 115. Its such as you learn my thoughts! You seem to grasp so
  much about this, such as you wrote the e book in it or something.
  I think that you simply could do with some p.c.
  to drive the message house a bit, however other than that, that is excellent blog.
  A fantastic read. I will certainly be back.

 116. I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I never
  found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.

  In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot
  more useful than ever before.

 117. Paragraph writing is also a fun, if you be familiar with afterward you can write otherwise it is difficult to write.

 118. I delight in, cause I found exactly what I used to be having a look for.
  You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a
  nice day. Bye

 119. What i do not realize is in reality how you are not really a lot more well-preferred
  than you might be now. You’re so intelligent. You know therefore considerably when it
  comes to this matter, produced me in my opinion consider it from numerous varied angles.
  Its like men and women aren’t interested unless it is one thing to accomplish with Woman gaga!
  Your personal stuffs great. Always care for it up!

 120. I will right away seize your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you have any? Kindly permit me know so that I could subscribe.
  Thanks.

 121. I’m gone to inform my little brother, that he should also visit
  this web site on regular basis to take updated from newest reports.

 122. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who
  has been conducting a little research on this. And he in fact bought me lunch due to the
  fact that I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword
  this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time
  to discuss this subject here on your website.

 123. Greetings I am so excited I found your web site, I really found you by error,
  while I was researching on Digg for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say thanks
  a lot for a fantastic post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to look over it all at the moment but I have
  book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back
  to read a lot more, Please do keep up the great b.

 124. Greetings! Very useful advice in this particular post!
  It’s the little changes which will make the
  greatest changes. Thanks for sharing!

 125. These are really fantastic ideas in on the topic of blogging.
  You have touched some good things here. Any way keep up wrinting.

 126. obviously like your website but you have to check the spelling
  on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it
  very bothersome to inform the truth on the other hand I’ll surely come again again.

 127. What’s up Dear, are you truly visiting this web site
  on a regular basis, if so then you will absolutely take pleasant know-how.

 128. Amazing things here. I’m very satisfied to peer
  your post. Thank you so much and I am taking a look forward to touch
  you. Will you kindly drop me a e-mail?

 129. obviously like your website but you need to test the spelling on several of your posts.
  Several of them are rife with spelling issues and
  I in finding it very bothersome to tell the reality on the
  other hand I will surely come back again.

 130. Very nice post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I have
  really loved surfing around your blog posts. In any case I’ll
  be subscribing in your rss feed and I hope you write once
  more soon!

 131. I’ve been browsing on-line greater than three hours as of late, but I by no means
  discovered any interesting article like yours. It is lovely worth sufficient for me.

  In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you did, the internet will probably be
  a lot more helpful than ever before.

 132. Hi there colleagues, how is the whole thing, and what you desire
  to say on the topic of this post, in my view its truly amazing in favor of me.

 133. When some one searches for his essential thing, therefore he/she wants
  to be available that in detail, thus that thing is maintained over
  here.

 134. My family always say that I am killing my time here at net, except I know I am getting know-how everyday by
  reading such fastidious content.

 135. Do you have a spam issue on this blog; I also
  am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice procedures and we are looking to swap techniques with other folks, why not shoot me an email if interested.

 136. I’m more than happy to discover this page. I want to to thank you for
  your time for this fantastic read!! I definitely savored every little bit of
  it and I have you saved as a favorite to check out new stuff on your blog.

 137. Hi, after reading this awesome paragraph
  i am also delighted to share my familiarity here with
  mates.

 138. Hi everyone, it’s my first pay a visit at this site, and
  post is genuinely fruitful designed for me, keep up posting such content.

 139. Fine way of telling, and fastidious article to obtain facts regarding my presentation topic, which i am going to convey in institution of higher
  education.

 140. I really like looking through a post that will make people think.
  Also, thanks for allowing for me to comment!

 141. Thanks for your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you are a great author.
  I will be sure to bookmark your blog and may come back at some
  point. I want to encourage you to continue your great
  job, have a nice afternoon!

 142. You’re so awesome! I don’t think I’ve truly read a single thing like this before.
  So nice to discover someone with a few original thoughts on this issue.

  Really.. many thanks for starting this up. This website is something that’s needed on the internet, someone with some
  originality!

 143. I know this if off topic but I’m looking into starting my
  own weblog and was wondering what all is required
  to get set up? I’m assuming having a blog like yours would
  cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Appreciate it

 144. Howdy! I just wish to give you a big thumbs up for the excellent info you have got here on this post.
  I will be returning to your blog for more soon.

 145. When I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments
  are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve 4
  emails with the same comment. There has to be a way you can remove me from that service?
  Kudos!

 146. I blog quite often and I truly thank you for your information. This article has truly peaked my interest.

  I will book mark your site and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your Feed too.

 147. You could definitely see your enthusiasm within the work you write.

  The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe.
  Always follow your heart.

 148. Heya i’m for the primary time here. I found this board and I to find
  It really helpful & it helped me out much. I hope to provide something again and help others such as you aided
  me.

 149. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an e-mail.
  I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing it grow
  over time.

 150. Hi, i think that i noticed you visited my website so i came to return the prefer?.I’m attempting to in finding things to enhance my website!I assume its ok to make use of a few of your ideas!!

 151. Why people still make use of to read news papers when in this technological globe all
  is available on web?

 152. I am extremely impressed with your writing skills as well
  as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?

  Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great
  blog like this one these days.

 153. Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely different
  topic but it has pretty much the same page layout and design. Wonderful
  choice of colors!

 154. What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere,
  when i read this piece of writing i thought i could also make comment due to this good article.

 155. Hi there, I discovered your web site via Google whilst looking for a similar subject, your web site
  came up, it appears to be like great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, simply changed into alert to your weblog thru Google,
  and located that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels.

  I’ll be grateful in case you continue this in future.
  Many folks might be benefited from your writing. Cheers!

 156. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea
  shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and
  screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 157. Hey are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do
  you require any html coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 158. Good day! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions?
  Thank you

 159. I have read so many content concerning the blogger lovers but this article is really
  a fastidious piece of writing, keep it up.

 160. I do accept as true with all of the ideas you’ve presented to your post.
  They are really convincing and can definitely work.
  Still, the posts are very quick for newbies. Could you please prolong them a bit from next
  time? Thanks for the post.

 161. It’s hard to come by educated people for this subject, but you sound like you know what
  you’re talking about! Thanks

 162. Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your next post thanks once again.

 163. Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through
  some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I
  found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 164. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this put up is written through him as nobody else know such precise approximately my trouble.
  You are incredible! Thanks!

 165. Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my
  comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again.
  Anyway, just wanted to say superb blog!

 166. I’ll immediately clutch your rss as I can not in finding your e-mail subscription link
  or newsletter service. Do you’ve any? Please let me recognise in order that I could subscribe.
  Thanks.

 167. Asking questions are genuinely fastidious thing if
  you are not understanding something entirely, however this paragraph gives nice
  understanding yet.

 168. Good day I am so excited I found your webpage, I really found you by accident,
  while I was searching on Bing for something else, Regardless I am here now and would just
  like to say thank you for a fantastic post and a all
  round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t
  have time to read through it all at the moment but I have bookmarked it and
  also added your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic work.

 169. Thanks for another informative site. Where else could I am getting that type of
  information written in such an ideal method? I have a challenge that I’m just now
  operating on, and I have been at the glance out
  for such information.

 170. Hey I am so delighted I found your website, I really found you by error, while I was searching
  on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say
  cheers for a remarkable post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome work.

 171. This is a great tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Simple but very precise information… Thanks for sharing this one.
  A must read post!

 172. You actually make it seem really easy with your presentation but I to find this topic to be
  really one thing that I feel I’d by no means understand.
  It sort of feels too complex and very large for me.

  I am looking forward in your next publish, I’ll try to get the
  grasp of it!

 173. I like the helpful information you provide for your articles.
  I will bookmark your blog and test once more right here frequently.
  I am moderately certain I’ll be informed plenty of new stuff right here!
  Best of luck for the following!

 174. hello!,I love your writing so so much! proportion we keep up a correspondence more about your article
  on AOL? I require an expert on this house to resolve my problem.

  May be that’s you! Taking a look forward to look you.

 175. Hey there this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG
  editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog
  soon but have no coding expertise so I wanted to get
  guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 176. This is a great tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Short but very precise information… Thank you for sharing this one.
  A must read post!

 177. I just want to tell you that I am just all new to blogs and really enjoyed this blog site. Very likely I’m want to bookmark your site . You really come with great articles and reviews. Thank you for revealing your web page.

 178. Great paintings! This is the kind of information that should be shared around the internet. Disgrace on search engines for not positioning this put up upper! Come on over and visit my web site . Thanks =)

 179. The when I read a weblog, I really hope so it doesnt disappoint me as much as brussels. What i’m saying is, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something intriguing to state. All I hear can be a bunch of whining about something you could fix if you werent too busy interested in attention.

 180. You are so awesome! I do not think I have read through something like this before.
  So wonderful to discover somebody with some
  unique thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting
  this up. This site is something that’s needed on the web, someone with a
  bit of originality!

 181. Hi there! I realize this is kind of off-topic however I needed
  to ask. Does operating a well-established blog such as
  yours require a massive amount work? I am completely new to writing a blog but
  I do write in my diary everyday. I’d like to start a blog so I can easily share my
  personal experience and thoughts online. Please let me know if
  you have any kind of ideas or tips for new aspiring bloggers.
  Appreciate it!

 182. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if
  you continue this in future. Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 183. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am concerned about switching
  to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any help would be really appreciated!

 184. Hello, i think that i saw you visited my weblog so
  i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve my
  web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 185. Hello there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 186. Howdy very nice web site!! Man .. Excellent .. Amazing
  .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally?
  I’m happy to find so many helpful information here in the post, we’d like work out more techniques in this
  regard, thanks for sharing. . . . . .

 187. Excellent site. Plenty of useful info here. I’m sending it to several pals ans also sharing in delicious. And obviously, thank you to your effort!

 188. Immer etliche Firmen benützen heutzutage Interimmanagement als innovatives und ergänzendes Gerätschaft i. Spanne der Unternehmensführung. Denn hiermit wird Kenntnisstand leistungsfähig, bedarfsgerecht und schnell ins Unternehmen geholt.

 189. An additional issue is video games can be serious anyway with the most important focus on mastering rather than entertainment. Although, there is an entertainment factor to keep your children engaged, just about every game is normally designed to develop a specific expertise or area, such as instructional math or scientific research. Thanks for your write-up.

 190. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve
  really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be
  subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 191. I think that is among the most significant info for me.
  And i’m satisfied studying your article. But wanna observation on few common issues, The site taste is
  wonderful, the articles is in point of fact nice : D.

  Good job, cheers

 192. I’m not sure where you are getting your information, but great topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.

  Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.

 193. Focus on needed very effective affiliate business how you can keep within managing strategies good for your good web-based provider. alertpay

 194. I just could not go away your site prior to suggesting that I extremely loved the standard
  information a person supply in your visitors? Is going to
  be again continuously in order to inspect new posts

 195. Hi there, this weekend is pleasant for me, because this
  moment i am reading this fantastic educational post here at my
  residence.

 196. Ahaa, its pleasant conversation concerning this piece of writing at
  this place at this weblog, I have read all that, so now
  me also commenting here.

 197. I loved as much as you will receive carried out
  right here. The sketch is attractive, your authored material stylish.

  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside
  case you shield this increase.

 198. Right now it sounds like Expression Engine is the preferred blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using
  on your blog?

 199. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day.
  It will always be exciting to read content from other authors and use something
  from their websites.

 200. After going over a handful of the blog articles on your website, I seriously like your way of writing a
  blog. I saved it to my bookmark website list and will be checking back
  soon. Please check out my web site as well and tell me how you feel.

 201. Hey! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a
  wonderful job!

 202. Thank you for the auspicious writeup. It if truth be told was once a entertainment
  account it. Look complex to far introduced agreeable from you!
  However, how can we keep up a correspondence?

 203. Hey, I think your website might be having browser compatibility issues.

  When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it
  has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads
  up! Other then that, terrific blog!

 204. Hi there exceptional website! Does running a blog such as this require a great deal of work?
  I’ve very little knowledge of computer programming however I was hoping to
  start my own blog in the near future. Anyway, if you have any recommendations or tips for new
  blog owners please share. I know this is off subject but
  I simply wanted to ask. Thanks!

 205. Hi there very cool web site!! Man .. Beautiful .. Amazing ..

  I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally?
  I’m satisfied to seek out so many useful information here in the submit, we want work out more techniques on this
  regard, thanks for sharing. . . . . .

 206. I all the time used to read paragraph in news papers but now
  as I am a user of net therefore from now I am using
  net for articles, thanks to web.

 207. Having read this I thought it was really enlightening.
  I appreciate you taking the time and effort to put this article together.
  I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting.
  But so what, it was still worth it!

 208. Hey there great blog! Does running a blog like this require a massive
  amount work? I’ve very little expertise in programming
  however I was hoping to start my own blog in the near future.
  Anyway, if you have any suggestions or tips for new blog
  owners please share. I understand this is off subject however I just
  wanted to ask. Cheers!

 209. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that
  I acquire actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 210. Thanks to my father who shared with me on the topic of this webpage, this blog is genuinely
  remarkable.

 211. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get
  a lot of spam comments? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

 212. What i don’t realize is in fact how you’re no
  longer really a lot more neatly-appreciated than you may be now.
  You are very intelligent. You understand thus considerably
  with regards to this subject, made me individually believe it from a lot of varied angles.
  Its like women and men don’t seem to be fascinated except it’s something
  to do with Girl gaga! Your individual stuffs outstanding.
  At all times maintain it up!

 213. Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 214. My family always say that I am wasting my time here at
  web, except I know I am getting experience all
  the time by reading such good articles or reviews.

 215. This is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very precise information… Many thanks for sharing this one.

  A must read article!

 216. If some one wants to be updated with most recent technologies then he must be pay a quick visit this web site and be up to date daily.

 217. Hello it’s me, I am also visiting this site daily, this web site is
  actually pleasant and the viewers are really sharing nice
  thoughts.

 218. Hey! I’m at work surfing around your blog from my new iphone
  3gs! Just wanted to say I love reading your blog and look forward
  to all your posts! Carry on the excellent
  work!

 219. You really make it appear so easy with your presentation however I in finding this
  topic to be actually something that I believe
  I might by no means understand. It sort of feels too complex and very wide
  for me. I am looking forward to your subsequent put up, I will attempt to get the dangle of it!

 220. You are so cool! I don’t think I have read through something like this before.
  So nice to discover another person with genuine thoughts on this topic.

  Really.. many thanks for starting this up. This site is one thing
  that’s needed on the web, someone with a little originality!

 221. I was extremely pleased to uncover this site. I wanted
  to thank you for your time due to this fantastic read!!
  I definitely enjoyed every part of it and I have you book-marked to look at
  new information in your blog.

 222. It is perfect time to make some plans for the future and
  it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire
  to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article.

  I want to read even more things about it!

 223. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post and also
  the rest of the site is really good.

 224. It’s going to be finish of mine day, but before finish I am reading this
  impressive paragraph to improve my know-how.

 225. I like the helpful information you supply for your articles.
  I will bookmark your blog and check once more here regularly.
  I’m slightly certain I’ll learn a lot of new stuff proper right here!

  Good luck for the next!

 226. Usually I do not learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me
  to take a look at and do it! Your writing style has been amazed
  me. Thanks, quite nice article.

 227. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to
  get that “perfect balance” between usability and visual appearance.
  I must say you have done a great job with this. Additionally,
  the blog loads super fast for me on Chrome. Excellent Blog!

 228. Good morning here, just turned out to be mindful of your post through yahoo, and have found that it’s seriously helpful. I’ll truly appreciate if you continue these.

 229. Hi there everyone, it’s my first pay a visit at this web page, and article is
  truly fruitful designed for me, keep up posting these posts.

 230. Excellent site. Lots of useful info here. I’m sending it to some friends ans also sharing in delicious.
  And of course, thank you in your effort!

 231. I simply hope to advise you that I am new to writing and completely liked your article. Very possible I am prone to save your blog post . You simply have great article information. Like it for expressing with us all of your internet site webpage

 232. Hey there I am so delighted I found your weblog, I really found you by error, while I was searching on Digg for something else, Anyways I am here now and would just
  like to say thanks a lot for a fantastic post and a all round entertaining blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at
  the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read a great deal more, Please do
  keep up the awesome work.

 233. Thanks for ones marvelous posting! I certainly enjoyed reading it,
  you happen to be a great author. I will ensure that I
  bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage you continue
  your great posts, have a nice weekend!

 234. I got this web site from my friend who shared with me about this web site and now this time I am
  browsing this web page and reading very informative articles
  here.

 235. Magnificent beat ! I wish to apprentice whilst you amend your site, how
  could i subscribe for a weblog site? The account helped me a applicable deal.
  I have been tiny bit acquainted of this your broadcast
  provided vibrant clear concept

 236. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was
  a amusement account it. Look advanced to far added agreeable
  from you! By the way, how can we communicate?

 237. I was suggested this blog by my cousin. I am not
  sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my
  difficulty. You are incredible! Thanks!

 238. My spouse and I stumbled over here by a different
  web page and thought I may as well check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to finding out about your web
  page for a second time.

 239. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick in NYC at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

 240. I truly love your site.. Excellent colors & theme. Did you build this
  site yourself? Please reply back as I’m planning
  to create my own personal blog and would like to find out where you got this from or what the theme is called.
  Thanks!

 241. Greetings! I know this is somewhat off topic but I was
  wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 242. If you desire to increase your know-how just keep visiting this website and be updated with
  the most recent gossip posted here.

 243. Hello! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
  There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thanks

 244. My brother recommended I might like this blog. He was totally
  right. This publish actually made my day. You cann’t believe simply how a lot time I had spent for
  this information! Thanks!

 245. You’re so interesting! I do not think I’ve read through a single thing like this before.
  So nice to find another person with a few original thoughts on this topic.

  Really.. thank you for starting this up. This web site is one thing that is
  required on the internet, someone with some originality!

 246. Great post! We will be linking to this particularly great post on our website.
  Keep up the great writing.

 247. I like what you guys tend to be up too. This kind of clever work and reporting!
  Keep up the very good works guys I’ve added you guys to my
  personal blogroll.

 248. First off I want to say great blog! I had a quick question in which I’d like to
  ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your head before writing.
  I’ve had a difficult time clearing my thoughts in getting
  my ideas out. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15
  minutes are lost just trying to figure out how to
  begin. Any recommendations or hints? Cheers!

 249. I will immediately take hold of your rss feed as I can’t in finding your email subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you have any? Kindly let me know so that I may just subscribe.
  Thanks.

 250. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked
  submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that
  over again. Anyway, just wanted to say superb blog!

 251. My partner and I stumbled over here from a different web address and thought I may as well check things out.
  I like what I see so now i’m following you.

  Look forward to looking into your web page for a second time.

 252. Hi there, just became aware of your blog through
  Google, and found that it is truly informative.

  I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing.

  Cheers!

 253. Thank you a lot for sharing this with all folks you really understand what you’re
  speaking about! Bookmarked. Kindly also consult with my web site =).
  We may have a link alternate contract among us

 254. It’s almost not possible to find well-qualified men and women on this niche, yet somehow you appear like you are familiar with whatever you’re talking about! Bless You

 255. What’s up it’s me, I am also visiting this site daily, this site
  is in fact nice and the viewers are in fact sharing pleasant thoughts.

 256. Thanks for the good writeup. It in reality was once a enjoyment account it.
  Look complicated to more delivered agreeable from
  you! By the way, how can we be in contact?

 257. I think that what you published made a great
  deal of sense. However, think on this, suppose you
  added a little content? I am not saying your content isn’t good., but suppose you added a post title to possibly grab a person’s attention? I mean Katê là Tín Ngưỡng
  Bản Địa Mang Bản Sắc của Dân Tộc Champa – ILIMOCHAMPA is kinda
  plain. You should look at Yahoo’s front page and see how they create article
  headlines to get viewers interested. You might add a video or a
  pic or two to get readers excited about what you’ve got to say.

  Just my opinion, it would make your website a little bit
  more interesting.

 258. Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so
  I decided to check out your site on my iphone during lunch break.

  I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m amazed at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent site!

 259. Hi there friends, how is the whole thing, and what you desire to say concerning this piece of writing,
  in my view its really remarkable for me.

 260. Hiya! Quick question that’s completely off topic. Do you know
  how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my
  iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this issue.
  If you have any suggestions, please share. Cheers!

 261. Do you mind if I quote a couple of your posts as
  long as I provide credit and sources back to your webpage?

  My blog is in the very same niche as yours and my visitors
  would certainly benefit from a lot of the information you present here.
  Please let me know if this ok with you. Cheers!

 262. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 263. Howdy! This post could not be written any better!
  Looking at this article reminds me of my previous roommate!

  He constantly kept preaching about this. I will
  forward this information to him. Pretty sure he’ll have
  a good read. Thanks for sharing!

 264. It’s very effortless to find out any topic on net as compared to books, as I found this paragraph at this website.

 265. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four
  e-mails with the same comment. Is there any way you
  can remove people from that service? Thanks!

 266. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to
  be running off the screen in Ie. I’m not sure if this
  is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post
  to let you know. The style and design look great though!
  Hope you get the issue resolved soon. Kudos

 267. Hello! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to check
  it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking
  and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and terrific design and style.

 268. Thanks for some other informative website. The place else
  may I am getting that type of info written in such
  a perfect means? I’ve a mission that I’m simply now operating on, and I have
  been on the look out for such info.

 269. It happens to be the right occasion to create some goals for the long-term. I have digested this article and if I may possibly, I want to recommend you handful of appealing tips.

 270. It’s actually almost unthinkable to encounter well-advised viewers on this issue, nevertheless you seem like you understand what exactly you’re covering! Thanks A Lot

 271. I go to see every day a few websites and information sites to read content, however this weblog presents feature based
  articles.

 272. This is suitable occasion to generate some schemes for the possible future. I’ve looked over this write-up and if I can possibly, I wish to suggest to you you very few unique tips and advice.

 273. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am encountering troubles
  with your RSS. I don’t know the reason why I
  am unable to join it. Is there anybody else having
  identical RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond?
  Thanks!!

 274. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of unique content I’ve either created myself or
  outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you
  know any methods to help prevent content from being ripped off?
  I’d genuinely appreciate it.

 275. What’s up, after reading this awesome piece
  of writing i am also happy to share my knowledge here with colleagues.

 276. I am not sure where you’re getting your info, but great topic.

  I needs to spend some time learning much more or understanding
  more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

 277. I blog quite often and I seriously thank you for your information. The article has
  truly peaked my interest. I am going to take a note of your blog and keep checking for new information about once per week.
  I subscribed to your RSS feed too.

 278. It’s going to be finish of mine day, except before finish I am reading this great piece of writing to improve my know-how.

 279. I do trust all the concepts you have presented in your post.
  They’re really convincing and will definitely work.
  Nonetheless, the posts are too short for beginners.
  May just you please lengthen them a little from subsequent time?
  Thanks for the post.

 280. I am no longer sure the place you are getting your info, but good topic.
  I must spend a while finding out much more or figuring out more.
  Thank you for excellent information I used to be on the lookout for this info for my
  mission.

 281. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful info specifically the last part 🙂 I care for such information much.
  I was looking for this certain information for a very long time.

  Thank you and good luck.

 282. I’m impressed, I must say. Seldom do I come across a blog
  that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is something that not enough people are speaking
  intelligently about. I’m very happy that I came
  across this during my hunt for something concerning this.

 283. I think the admin of this web site is really
  working hard in favor of his web site, as here every material is quality based information.

 284. I think that is one of the so much significant
  info for me. And i’m happy studying your article. But want
  to commentary on few basic things, The website style is wonderful,
  the articles is in reality excellent : D. Excellent process, cheers

 285. Hi there, I would like to subscribe for this webpage to
  take newest updates, so where can i do it please help.

 286. You’re so interesting! I do not suppose I’ve
  truly read through something like that before. So great to discover
  someone with a few unique thoughts on this topic. Seriously..
  thank you for starting this up. This web site is something
  that is needed on the internet, someone with some originality!

 287. I have been exploring for a bit for any high quality articles
  or weblog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.
  Reading this info So i am glad to exhibit that
  I have an incredibly excellent uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I so much for sure will make sure to don?t omit this website and give
  it a look regularly.

 288. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I
  find It truly useful & it helped me out a lot.

  I hope to give something back and aid others like you aided me.

 289. I’m gone to inform my little brother, that he should also visit this webpage on regular basis to obtain updated from hottest information.

 290. I am really enjoying the theme/design of your site.
  Do you ever run into any browser compatibility problems?
  A number of my blog visitors have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks great
  in Opera. Do you have any tips to help fix this issue?

 291. Hi there terrific website! Does running a blog like this require a massive amount work?
  I have no knowledge of programming however I was hoping
  to start my own blog in the near future. Anyhow, should you have any ideas or techniques
  for new blog owners please share. I know this is off topic but I simply needed to ask.
  Cheers!

 292. Good day! I just would like to give you a big
  thumbs up for your great information you have here on this post.
  I am coming back to your site for more soon.

 293. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we
  communicate?

 294. Fine way of telling, and pleasant article to take facts concerning my presentation focus, which i am going to present in academy.

 295. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have
  created some nice practices and we are looking to swap solutions with others, be sure
  to shoot me an email if interested.

 296. I got this site from my buddy who told me concerning this web
  site and at the moment this time I am browsing this web page
  and reading very informative posts at this time.

 297. I don’t even understand how I finished up here, but I
  assumed this post was once great. I don’t realize who you might be but definitely you’re going
  to a famous blogger when you aren’t already. Cheers!

 298. Hello there! This article could not be written much better!
  Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He continually kept preaching about this. I most certainly will forward this information to him.

  Pretty sure he will have a great read. I appreciate you for sharing!

 299. I enjoy looking through a post that can make men and women think.
  Also, thanks for allowing me to comment!

 300. Hi there, after reading this awesome piece of writing i am as well happy to share
  my know-how here with mates.

 301. I always spent my half an hour to read this web site’s articles or reviews every day
  along with a mug of coffee.

 302. Great blog here! Also your website loads up fast! What host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded
  up as quickly as yours lol

 303. I am not sure where you are getting your information, but great topic.

  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for wonderful info I was looking for this
  info for my mission.

 304. It certainly is almost unthinkable to encounter well-informed individuals on this niche, nonetheless you appear like you are familiar with exactly what you’re covering! With Thanks

 305. It’s in fact very complex in this full of activity life to listen news
  on TV, thus I simply use internet for that purpose, and obtain the hottest information.

 306. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Cheers

 307. I just intend to reveal to you that I am new to writing and undeniably admired your write-up. More than likely I am probably to store your blog post . You really have extraordinary article material. Get Pleasure From it for swapping with us the best internet site document

 308. I am not sure where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission.

 309. Its like you read my mind! You seem to know so much
  about this, like you wrote the book in it
  or something. I think that you can do with
  some pics to drive the message home a little bit,
  but instead of that, this is fantastic blog. An excellent read.
  I’ll definitely be back.

 310. Currently it appears like WordPress is the best blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 311. Interesting blog! Is your theme custom made or did you
  download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme. Thanks a lot

 312. My partner and I stumbled over here by a different page
  and thought I may as well check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to checking out your web page repeatedly.

 313. Hello There. I found your weblog using msn. This is a very smartly written article.

  I will be sure to bookmark it and come back to learn more of your useful information. Thanks
  for the post. I will definitely comeback.

 314. Awesome things here. I am very satisfied to look
  your article. Thank you so much and I am taking a
  look forward to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 315. Hello! I simply want to give you a big thumbs up for the great information you have right here on this post.
  I’ll be coming back to your website for more soon.

 316. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this excellent blog!

  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my
  Google account. I look forward to fresh updates and will share
  this blog with my Facebook group. Chat soon!

 317. It’s actually a nice and helpful piece of info.

  I am satisfied that you simply shared this helpful information with
  us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 318. Hello here, just turned out to be aware of your post through Yahoo and bing, and found that it is truly helpful. I’ll be grateful in the event you carry on these.

 319. We’re a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website provided us with useful information to work on.
  You’ve done an impressive activity and our whole neighborhood will be grateful to you.

 320. Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could
  get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

 321. As the admin of this website is working, no doubt very quickly it will be famous, due to its feature contents.

 322. It is actually near unattainable to come across well-advised individual on this issue, even though you look like you comprehend which you’re posting on! Cheers

 323. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between usability and visual
  appearance. I must say you have done a amazing job with
  this. Additionally, the blog loads very quick for me on Internet
  explorer. Superb Blog!

 324. Ahaa, its fastidious conversation concerning this article here at
  this weblog, I have read all that, so now me also commenting at this place.

 325. Hey I know this is off topic but I was wondering if
  you knew of any widgets I could add to my blog
  that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy
  reading your blog and I look forward to your
  new updates.

 326. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to
  and you are just extremely magnificent. I actually like what you have acquired here, really like what you’re stating
  and the way in which you say it. You make it enjoyable and
  you still take care of to keep it smart. I can’t wait to read far more from you.
  This is actually a wonderful web site.

 327. Excellent blog here! Also your website loads up fast! What web host are you
  using? Can I get your affiliate link to your
  host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 328. Hi there! This is kind of off topic but I need some help from
  an established blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I
  can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or
  suggestions? Appreciate it

 329. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this write-up and also the rest of the website is also very good.

 330. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from.
  appreciate it

 331. That is a very good tip particularly to those fresh
  to the blogosphere. Simple but very accurate info… Thank you for sharing this one.
  A must read post!

 332. I simply wish to notify you that I am new to posting and pretty much enjoyed your report. More than likely I am prone to remember your blog post . You certainly have extraordinary article content. Appreciate it for swapping with us your favorite web information

 333. It is really a nice and helpful piece of info. I’m satisfied that you
  just shared this helpful information with us. Please keep us informed like this.
  Thanks for sharing.

 334. Heya here, just started to be receptive to your post through Bing and yahoo, and found that it is truly informational. I will be grateful for if you carry on this idea.

 335. It can be practically impossible to find well-aware visitors on this theme, in addition you come across as like you are familiar with those things you’re indicating! Appreciate It

 336. I am really impressed with your writing skills and also with
  the layout on your blog. Is this a paid theme or did you
  modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today.

 337. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Cheers!

 338. Magnificent web site. Lots of useful information here.
  I’m sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious.
  And of course, thank you on your sweat!

 339. Hullo there, just got aware of your blog site through Search engine, and have found that it’s pretty interesting. I’ll truly appreciate if you decide to carry on this idea.

 340. It can be near extremely difficult to come across well-informed viewers on this niche, even though you come across as like you understand the things that you’re raving about! Many Thanks

 341. I simply wish to notify you that I am new to blogging and pretty much cherished your report. Very possible I am going to save your blog post . You seriously have amazing article material. Be Thankful For it for giving out with us your url document

 342. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as
  I provide credit and sources back to your weblog?

  My blog is in the very same area of interest as yours and my visitors would definitely benefit
  from a lot of the information you present here. Please let me
  know if this alright with you. Thank you!

 343. I really want to reveal to you that I am new to online blogging and totally cherished your site. Very possible I am prone to store your blog post . You undoubtedly have excellent article blog posts. Truly Appreciate it for sharing with us the best website webpage

 344. Good morning there, just got aware of your blogging site through The Big G, and have found that it’s pretty educational. I’ll appreciate if you decide to retain this idea.

 345. It really is practically unattainable to see well-advised users on this issue, however , you come across as like you fully understand the things you’re talking about! Bless You

 346. I simply want to show you that I am new to writing and utterly liked your page. Likely I am prone to bookmark your blog post . You undoubtedly have magnificent article material. Get Pleasure From it for telling with us your site information

 347. Hi folks here, just turned out to be mindful of your post through Google, and realized that it is pretty interesting. I will like in the event you continue on this approach.

 348. It really is near impossible to find well-advised men or women on this content, fortunately you appear like you be aware of what exactly you’re preaching about! With Thanks

 349. hello!,I like your writing very so much! share we keep up a correspondence more about your article on AOL?
  I require a specialist on this area to solve my problem.
  Maybe that is you! Taking a look forward to see you.

 350. Hi would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m looking to start my own blog in the near future but I’m
  having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to
  ask!

 351. I love what you guys are up too. This sort of clever work and exposure!
  Keep up the fantastic works guys I’ve you guys to my blogroll.

 352. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets
  I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this
  for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your
  blog and I look forward to your new updates.

 353. When someone writes an post he/she retains the plan of a user
  in his/her brain that how a user can be aware of it.
  Therefore that’s why this piece of writing is great.
  Thanks!

 354. Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and tell you I really enjoy reading
  through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
  Thanks for your time!

 355. Great web site you have got here.. It’s difficult to find good quality
  writing like yours nowadays. I seriously appreciate individuals like you!
  Take care!!

 356. Hi there, You have done an excellent job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I am sure they’ll be benefited from this website.

 357. Hello I am so glad I found your site, I really found you by mistake,
  while I was researching on Google for something else, Regardless I am here now and
  would just like to say thanks for a incredible post and a all round entertaining
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  look over it all at the moment but I have saved it and also added your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read more, Please do
  keep up the excellent job.

 358. I’m excited to discover this web site. I need to to thank you
  for ones time due to this fantastic read!!
  I definitely loved every bit of it and I have you saved as a favorite to see new
  stuff in your web site.

 359. No matter if some one searches for his vital thing, therefore he/she wishes to be
  available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

 360. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time
  a comment is added I get several e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that
  service? Thanks a lot!

 361. Pingback: hey
 362. Hello, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!|

 363. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware
  of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just do not know
  about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the
  whole thing without having side effect , people can take a signal.

  Will probably be back to get more. Thanks

 364. Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog
  platform are you using for this site? I’m getting fed up
  of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking
  at alternatives for another platform. I would be great if
  you could point me in the direction of a good platform.

 365. Howdy! This blog post could not be written any better! Looking at this article reminds
  me of my previous roommate! He always kept preaching
  about this. I am going to forward this article to him. Fairly certain he will have a good read.
  Thank you for sharing!

 366. Whoa! This blog looks just like my old one!
  It’s on a entirely different topic but it has pretty much the same page
  layout and design. Excellent choice of colors!

 367. Hello friends, how is the whole thing, and what you wish for
  to say on the topic of this article, in my view its truly awesome in support of me.

 368. I do not even know the way I ended up here, however I assumed this post was once great.
  I don’t recognize who you’re but certainly you are going to a
  well-known blogger in case you are not already.
  Cheers!

 369. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from
  right here. I did however expertise several technical issues using this website, as I experienced to reload the web
  site a lot of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining,
  but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your
  high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my email and could look out
  for a lot more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again very soon.

 370. Great beat ! I wish to apprentice even as you amend your site, how can i subscribe for a weblog web site?

  The account aided me a appropriate deal. I have been tiny bit familiar of this your broadcast offered shiny transparent idea

 371. My spouse and I absolutely love your blog and find most of your post’s to be
  what precisely I’m looking for. can you offer guest writers
  to write content for you? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on most of the subjects you write regarding here.

  Again, awesome web site!

 372. Simply desire to say your article is as surprising. The clearness
  to your put up is simply nice and i can suppose you’re knowledgeable on this subject.
  Well along with your permission allow me to seize your RSS
  feed to keep updated with imminent post. Thanks one million and please carry on the rewarding work.

 373. I wish to show my gratitude for your kindness for individuals that require guidance on this one subject matter. Your very own dedication to getting the message all around appears to be really good and has in every case empowered ladies much like me to realize their objectives. Your personal invaluable help and advice indicates much to me and somewhat more to my colleagues. Thanks a lot; from all of us.

 374. Hello There. I found your blog using msn. This is a really smartly written article.I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information.Thank you for the post. I’ll definitely comeback.

 375. Thanks on your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you can be a great
  author. I will remember to bookmark your blog and will often come back in the
  future. I want to encourage you to ultimately continue your great work, have a nice holiday weekend!

 376. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site offered us with valuable info to work on. You’ve
  done a formidable job and our entire community shall be grateful to you.

 377. Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look.
  I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this
  to my followers! Terrific blog and great style and design.

 378. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog
  web site? The account helped me a acceptable deal.
  I were a little bit familiar of this your broadcast provided vibrant transparent idea

 379. An impressive share! I’ve just forwarded this onto
  a co-worker who was conducting a little homework
  on this. And he in fact bought me dinner due to
  the fact that I discovered it for him… lol. So allow me to reword
  this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this
  subject here on your web page.

 380. Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to mention that I’ve really
  loved surfing around your weblog posts. After all I will be subscribing in your feed
  and I am hoping you write once more soon!

 381. Have you ever considered publishing an ebook
  or guest authoring on other sites? I have a blog based on the
  same information you discuss and would love to have you share some
  stories/information. I know my subscribers would appreciate
  your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 382. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this brilliant blog!I suppose for now i’ll settle for book-marking and addingyour RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this site with myFacebook group. Talk soon!

 383. My brother suggested I might like this web site. He was totally right.

  This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info!
  Thanks!

 384. And place that container in a wicked, walmart pharmacy online,, cold condition and away from everybody’s approach. Also location should be a and clean. Book its scratch pad revealed one when needed. A single time finally captivated outdoors abhor it. Do not feed it back. affordable family health insurance is men physic only, in this manner keeps it away from the reach of children and women. If bewitched by women or children can cause intense problems.

 385. Hey there. I discovered your site by the use of Google while looking for a related topic, your web site got here up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 386. I just wanted to write a quick note to express gratitude to you for those marvelous suggestions you are sharing at this site. My time-consuming internet research has at the end of the day been recognized with excellent tips to write about with my partners. I ‘d say that most of us visitors actually are truly endowed to dwell in a fantastic place with many marvellous individuals with good tactics. I feel rather happy to have come across your entire web page and look forward to tons of more awesome moments reading here. Thank you once again for all the details.

 387. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 388. I just could not leave your site prior to suggesting that I extremely enjoyed the usual information a person provide on your visitors? Is going to be back frequently to inspect new posts

 389. Brooklyn vintage Ads is a 25-volume set of ads from the 20th century(late 1800’s to 1950),Great for the Brooklyn history buff or advertiser in your life, get a glimpse back on a lot of new inventions and products,and check out the food and cloths prices.. This set features advertising from some of the most prestigious companies of the day. See if you can spot a few who still produce products 100 years later. OVER 300 ADS IN EACH BOOK, no two books are the same, ads are randomly selected..

 390. Heya i’mi am for the first time here. I came acrossfound this board and I find It trulyreally useful & it helped me out a lotmuch. I hope to give something back and helpaid others like you helpedaided me.

 391. A fascinating discussion is worth comment. I think that you ought to write more about this topic, it might not be a taboo matter but typically folks don’t speak about such topics. To the next! Best wishes!

 392. Hello there. I found your blog by means of Google while searching for a related matter, your site got here up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 393. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.

  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Cheers

 394. This is the right site for anyone who hopes to understand this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a new spin on a topic which has been discussed for years. Excellent stuff, just wonderful!

 395. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog
  before but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and
  checking back frequently!

 396. I’m still learning from you, while I’m improving myself. I certainly love reading all that is posted on your site.Keep the aarticles coming. I loved it!

 397. The the next occasion Someone said a blog, I really hope who’s doesnt disappoint me about this blog. After all, I know it was my choice to read, but I just thought youd have some thing intriguing to talk about. All I hear is really a number of whining about something you could fix in case you werent too busy seeking attention.

 398. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice practices and we are looking to trade solutions with other folks, please shoot me an email if interested.

 399. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help different customers like its helped me. Good job.|

 400. I loved as much as you will receive carried out right here.The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering thefollowing. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shieldthis increase.

 401. This is a correct blog for everyone who is wants to find out about this topic. You know so much its practically tricky to argue with you (not too I actually would want…HaHa). You actually put a fresh spin over a topic thats been discussed for several years. Great stuff, just excellent!

 402. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website

 403. Hey there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 404. What’s up it’s me, I am also visiting this site on aregular basis, this web page is truly nice and the visitors are actually sharing fastidious thoughts.

 405. I’m more than happy to find this website. I want to to thank you for your time due to this
  fantastic read!! I definitely enjoyed every part of it and I have you
  bookmarked to see new things on your web site.