Katê là Tín Ngưỡng Bản Địa Mang Bản Sắc của Dân Tộc Champa

QUAN ĐIỂM

Katê là Tín Ngưỡng Bản Địa Mang Bản Sắc của Dân Tộc Champa

(Katê không phải là Tín Ngưỡng Tôn Giáo Ngoại Nhập Bàlamôn)

Đắc Văn Kiết

Cũng như các dân tộc khác trên thế giới, dân tộc Champa có hai hệ thống Tâm Linh:  Tâm linh bản địa dân tộc và tâm linh tôn giáo ngoại nhập.

-Tâm linh bản địa:  Phát xuất từ truyền thuyết cội nguồn và tín ngưỡng dân gian bản địa mang bản sắc dân tộc.

-Tâm linh tôn giáo ngoại nhập:  Sau một qúa trình phàt triển xã hội và lịch sử dân tộc, tâm linh tôn giáo bên ngoài du nhập vào.

Trong bài viết này chỉ nêu lên quan điểm về Katê nên chỉ đề cập đến Tâm linh bản địa.

Tâm linh bản địa Champa:

 1. Tín ngưỡng cội nguồn dân tộc:  Là truyền thuyết Pô INƯ  NƯGAR.  Truyền thuyết là mạch nối cội nguồn dân tộc với hiện tại và tương lai; giúp cho dân tộc trường tồn trong thống nhất bản sắc và không bị đồng hóa.

Theo truyền thuyết , dân tộc Chămpa tôn vinh “ Thiên Thần Nữ:  “ Pô Inư Nưgar” là “Thần mẹ của  xứ sở” đã khai sáng giang sơn gấm vóc và khai hóa dân tộc Chămpa, tổ chức xã hội theo “Chế độ mẫu hệ”, dạy cách sản xuất lúa CHIÊM, lúa nước cho dân tộc Chămpa giống như Shen Nung (Thần Nông) của Trung Hoa đã dạy cho dân Trung Hoa biết làm nông.  Truyền thuyết Pô Inư Nưgar nói lên ngọn nguồn, huyết thống nhân đạo dân tộc, trong cách mưu sinh và ứng xử giữa con người với Thần linh, giữa con người với nhau trong tương quan xã hội.  Do đó, vào thế kỷ IX, Vua Champa Harivarman I đã xây dựng một quần thể đền Tháp Pô Inư  Nưgar trên ngọn đồi thoai thoải tại Kauthara (tức Nha Trang ngày nay) để thờ phượng.

 1. Tín ngưỡng trong đời sống dân gian:

Từ lúc ban sơ, khi khoa học chưa vén lên bức màng thâm u, huyền hoaëc của vũ trụ; con người luôn luôn thấy mình nhỏ bé trước những hiện tượng của thiên nhiên.  Tri thức con người ngay từ thời nguyên thủy chưa được mở mang; nên hoàn toàn thần phục và tin tưởng nơi thần linh mầu nhiệm, để che chở cho họ trong cuộc sống hằng ngày.

Trải qua thời kỳ hái lượm, săn bắn, mò cua bắt óc nơi sông hồ để sinh nhai; đến cuối thời kỳ “Đồ Đá”, con người dần dần bắt đầu ý thức về về sản xuất ngô khoai, lúa thóc và giăng lưới bắt tôm cá ở biển cả, để cho đời sống được sung túc no đủ hơn.

Đến thời kỳ “ Sa Huỳnh Sắt” những dụng cụ mưu sinh tốt hơn, hữu dụng hơn; từ đó dân tộc Champa đã dần dà trở thành những cư dân nông nghiệp cần cù sáng tạo, yêu đồng xanh, sông hồ, núi thẫm; và là những ngư phủ gan dạ yêu đời sống biển cả mênh mông.

Đối với cư dân nông nghiệp, ngư phủ; công việc mưu sinh sản xuất, luôn luôn gắn liền với chu kỳ  của thời tiết và những hiện tượng của thiên nhiên bất thường sảy ra làm ảnh hưởng tai hại cho công việc mưu sinh như: mưa nắng, sấm sét, hạn hán, lũ lụt, bảo giông v..v.  Người dân Champa thường cúng tế các Thần sông, Thần núi , lễ cúng cầu mưa (Plao Pasăk) ,tế Thủy Thần .  Sôï bão lụt xãy ra thì làm lễ cúng chặn nguồn (Kap hlâu krong) ; cúng lễ hạ điền ; lễ dựng chòi khi xuống ruộng cày bừa .  Khi lúa đơm bông tốt thì cúng  ruộng .  Khi biển động, nổi cơn dông thì cúng Thần biển (Pô Riyak) .  Khi được mùa, lúa thóc đầy bồ, khi biển yên sóng lặng , đem lại nhiều hải sản thì ngư dân, noâng daân, cúng tạ ơn trời biển v..v.  Tất cả những việc cúng tế nêu trên là do “tín ngưỡng dân gian” bản địa trong đời sống hằng ngày, lâu dần trở thành tập quán dân tộc; tập quán đó là “Mbăng Katê” vào tháng bảy Chăm lịch theo thời vụ.

Ngoài những tín ngưỡng về mưu sinh trong đời sống nông nghiệp và biển cả; truyền thống đạo lý của dân tộc Champa từ lúc sơ khai, đã có tình sâu nghĩa nặng đối với đấng sanh thành, đối với người thân yêu ruột thịt của mình, lúc còn sinh tiền cũng như khi qúa vãng.

Trong tâm thức của dân tộc Champa, giữa người sống và người qúa cố, vẫn có sợi dây vô hình

ràng buộc với nhau.  Hơn nữa trong sắc thái văn hóa dân tộc Champa:  “Ngày Qua Đời” quan trọng hơn “Ngày ra đời” (sinh nhật).  Người còn sống phải nhớ ngày qua đời của người thân thuộc trong gia đình để lo đơm quẫy.  Việc thờ cúng ông bà tổ tiên, cha mẹ, thân thuộc quá cố, là những “Tín ngưỡng dân gian” sâu sắc nhất, mang tính hiếu thảo , đạo đức con người, một tập quán thiêng liêng truyền tụng từ đời này sang đời khác trong đời sống tâm linh bản địa và tình người của dân tộc CHĂM.

Từ những việc cúng tế Thần Linh về nông nghiệp, biển cả, cũng như sự thờ phuïng đơm quẩy tổ tiên, ông bà, cha mẹ và những “Tín ngưỡng dân gian bản địa” của dân tộc Champa, lâu dần  tập quán ấy trở thành “Tục Lệ Mbăng Katê” như nói ở phần tập quán.

Nói đến “Tục Lệ” là nói đến nền tảng “Tâm linh bản địa”, là luật bất thành văn được dân tộc thừa nhận, tạo cho xã hội Champa được ổn định và hun đúc tình yêu thương đồng chủng , cấu tạo bản sắc dân tộc Chămpa từ cuộc sống ban sơ, trôi nổi theo dòng đời của đồng chủng,  của màu da dòng máu dân tộc CHĂM từ nguyên thủy và tiếp nối trong suốt thời kỳ sống trong cảnh lầy lội, dưới sự cai trị hà khắc của những Viên Thái Thú Trung Hoa.

Vì sinh ra và trưởng thành trong hoàn cảnh khắc nghiệt của kẻ bị trị, dân tộc Champa biết đoàn kết, gắn bó với nhau; và khi đời sống được phát triễn, phồn thịnh; nổi sĩ nhục dân tộc mỗi ngày một dâng cao trước sự áp chế của Hán Tộc; toàn dân tộc Champa dưới sự laõnh đạo của KHU LIEÂN đã anh dũng hy sinh xương máu và sự sống còn để đứng lên dành độc lập dân tộc và Lập Quốc vào cuối thế kỷ thứ II (192) lấy Quốc hiệu là Lâm Ấp.

Sự vùng lên muôn người như một của dân tộc để lập quốc, khiến cho tiền nhân Chămpa đã hy sinh sự sống còn và họ đã trở thành những anh hùng dân tộc, những tiền nhân dũng cảm của Champa.

Do đó, ngoài sự cuùng tế Thần linh nông nghiệp, biển cả; Thờ cúng ông bà tổ tiên; dân tộc Champa còn phải tế tự, cúng bái tiền nhân yêu nước thương nòi, anh hùng dân tộc vị quốc vong thân trong những ngày lễ, trong những hoan ca được mùa v..v.. của dân tộc.  “Tục lệ Mbăng Katê” này được dân tộc Champa cưu mang, tiếp nối nhau qua nhiều thế hệ trong đời sống và chuyển mình nhịp nhàng, với sự phát triễn xã hội cùng khắp quốc gia Lâm Ấp, biến thành “Lễ Hội Dân Gian” tức “Lễ hội Katê” tín ngưỡng tâm linh bản địa, khi chưa có bóng dáng ngoại nhập của Tôn giáo Bà La Môn và Văn hóa Ấn Độ.  Trong lúc ban sơ lập quốc, tiền nhân Champa chỉ vay mượn Phạn ngữ lâm thời để tổ chức xã hội và điều hành Quốc gia.

Như nhà khoa học người Pháp Georges Coedes đã phát biểu:  “Các dân tộc ảnh hưởng văn hóa Ấn Độ và Trung Hoa, không phải là những dân tộc bán khai; nhưng họ là những cộng đồng có một nền văn mình của họ khá cao”. (1)

“Lể hội Katê “của tâm linh bản địa nêu trên  đã gắn bó với đời sống xã hội và dòng lịch sử nổi trôi của dân tộc; đã ăn sâu vào tâm khảm của dân tộc Champa từ trước đó, trong đời sống văn hóa Sa Huỳnh và sau khi lập Quốc vào thế kỷ thứ II sau công nguyên cho đến ngày nay.  Là một dân tộc sinh ra và trưởng thành trong nền văn minh nông nghiệp, nên “Lễ hội Katê” được tổ chức vào tháng 07 Chăm lịch theo thời vụ, mụch đích:

 • Tưởng niệm và nhớ ơn Thần mẹ xứ sở Pô Inö Nưgar
 • Tưởng niệm và nhớ ơn tiền nhân có công khai quốc Chăm như các anh hùng dân tộc và các Vua chúa Champa.
  • Tưởng nhớ tổ tiên, ông bà cha mẹ đã qúa vãng.
  • Đền đáp công ơn các vị Thần Linh đã đem mưa thuận gió hòa, đất đai mầu mỡ, được mùa, dân tình no ấm.

Những tín ngưỡng dân gian trên đây chính là “miền tâm linh bản địa” dân tộc Champa; nó hoàn toàn không phải là tâm linh tôn giáo ngoại nhập Bà La Môn hay bất cứ Tôn giáo nào khác .  Katê không có tưởng niệm Brahma, Vishmu, Shiva các vị Thần của Ấn giáo.  Lễ hội Katê cũng không thờ Phât Thích ca hay Phật Bà Quan âm của Phật giáo.  Không thờ hay tưởng niệm Đức giáo chủ Huỳnh Phú Sổ của Cao Đài Giáo v..v..

Katê là miền tâm thức cội nguồn, vừa có” tình huyền thoại” vừa có”tính hiện thực” dệt thành “Bản Sắc”, dân tộc CHĂM.  Một dân tộc mất đi “Bản sắc” dân tộc đó sẽ mất gốc và bị đồng hóa.

Dân tộc CHĂM, sau khi cả một Vương Quốc hoàn toàn sụp đổ, một số lánh nạn qua Mã Lai, Hải Nam, Thái Lan, Nam Dương vì không tiếp tục sinh hoạt “Tâm Linh bản địa” cội nguồn, qua vài thế hệ đã mất bản sắc, không biết mình là ai nữa.  Họ không biết mình từ trên trời xuống hay dưới đất lên và rồi đã trở thành người Mã Lai, Thài Lan, Tàu, Indonesia… và hơn năm trăm ngàn dân tộc CHĂM tại Campuchia hiện nay đang đối diện với cảnh trời chiều, vì đã mất dần bản sắc và không bao lâu nữa họ sẽ khuất bóng vĩnh viễn sau dãy núi hướng tây!   Đau khổ thay!

Còn đối với dân tộc CHĂM từ Nha Trang đổ ra đã bị Việt hóa hết; phần lớn là do họ không dám sinh hoạt cội nguồn như trước trong Vương Quốc Champa của họ; vì do chính sách đồng hóa hà khắc của Đại Việt!  Hãy đọc tác phẩm “Có năm trăm năm như thế” của Hồ-Trung-Tú ở Quảng Nam mới xuất bản trong năm 2010 sẽ thấy rõ.  Một triết gia:  Carl Jung đã nói:  “Nếu một dân tộc nào quên đi huyền thoại, thì dân tộc đó, dù là những dân tộc văn minh nhất, sớm muộn gì cũng bị tiêu vong”.  Wallace Clif cũng cho rằng: “Nếu dân tộc nào đã mất đi huyền thoại, là đánh mất mạch nối vào nguồn cội qúa khứ của tổ tiên và cũng mất luôn căn bản cho việc xậy dựng tiền đồ của dân tộc đó”.  Huyền thoại “Pô Inư Nưgar” là tâm linh bản địa cội nguồn dân tộc CHĂM, là mạch nối vô hình cội nguồn với hậu thế; nối tổ tiên với con cháu; là truyền kỳ lịch sử để có tự hào dân tộc CHĂM.  Giống như Huyền Sử Con Rồng Cháu Tiên của Việt Nam là niềm tự hào của nòi giống Việt.

Tha nhân luôn luôn có khuynh hướng bôi xóa cội nguồn của một dân tộc bị trị một cách tinh vi; để lớp hậu sinh của dân tộc đó không biết cội nguồn để rồi bị đồng hóa vĩnh viễn!  Nhưng, cái khổ đau nhất, chính một phần dân tộc đó tự bôi xóa cội nguồn, đoạn tuyệt với qúa khứ văn hóa và tâm linh dân tộc để trở thành một dân tộc khác mà họ không hề biết!  Katê không phải của AHIER mà là của cả dân tộc CHĂM.  Ahier mới có từ thế kỷ XVII đổ lại.  Còn ” Mbăng Katê” đã manh nha từ khởi thủy và lớn dần theo đà phát triển của dân tộc.  Ấn Độ cũng không có lễ tục Katê.  Ấn Giáo du nhập vào Champa từ thế kỷ thứ IV (Bia ký chỉ đề cặp đến Bhadravarman I là vị Vua đầu tiên lập nên Thánh Địa Mỹ Sơn vào cuối thế kỷ IV để thờ thần linh Hindu là Bhadresvara (Shiva).  Còn thời Khu Liên, Phạm Hùng, Phạm Dật, Phạm Văn không hề có bia ký nào nói đến, vì Ấn Giáo chưa thật sự có mặt tại những giai đoạn lịch sử này.  Các đền Tháp tại Thánh Địa Mỹ Sơn được Vua Bhadravarman I cũng như các vương quyền kế tiếp như Rudravarman, Sambhuvarman, Prakasadharman, Vikramtavarman II v.v.. đều xây dựng đền Tháp để thờ phượng và tế tự các Thần Linh Hindu giáo như Brahma, Shiva, Vishenu..dều thuộc về tâm linh tôn giáo ngoại nhập, không dính dáng gì đến Tâm Linh Bản Địa cội nguồn CHAMPA trong đó có tục lệ “Mbăng Katê” theo thời vụ nông nghiệp.

Những lễ hội Katê ngày nay có đôi chút biến thể về nghi thức nhưng vẫn trên nền tảng nguyên thủy daân tộc.  Như lễ hội Katê trên đền Tháp “Pô Klong Garai”, Pô Romé, Pô Dam v v…  Vì các vị Vua này là tiền nhân, là Vua Chúa Champa; hậu duệ Champa phải tế tự hằng năm để nhớ công đức các Ngài.  Cái Ngài có theo tôn giáo nào không quan trọng; quan trọng các Ngài là dân tộc Chămpa là đủ rồi.  Các Ngài không phải là người:  Ấn Độ, Tàu, Tây, các ngài là đồng chủng với chúng ta, là tiền nhân của chúng ta.  Đừng bắt bẻ nhau từng chữ trong bản văn cổ nữa, đừng hoàn toàn nghe theo những nghiên cứu của ngoại nhân nữa… “Tận tín thư bất như vô thư” – (Tin hoàn toàn vào sách như không có sách).  Ngay cả những “chính sử” của một quốc gia có chủ quyền vẫn không hoàn toàn trung thực khi “chính sử” đó được viết bởi các “sử gia nô bộc”; ngòi bút của họ bị vua chúa uốn nắn, bẻ cong.  Hãy nhìn vào “ Tâm Linh bản địa” CHĂM bằng cảm xúc của dân tộc mình, bằng trực giác của người trong cuộc.

Ngày nay, của thời đại văn minh này, các nhà sinh học đang chiến đấu chống nạn tiệt chủng của “muôn thú” và “cây rừng”.  Họ cho rằng:  Sự tiêu diệt bất cứ một loại muôn thú hay thực vực nào cũng có ảnh hưởng đến sự quân bình về môi sinh trên hành tinh này;  lâu dần nhân loại sẽ gặp thiên tai và sẽ tự chôn vùi  sự sống của mình.  Còn dân tộc Chăm ta thì sao?  Còn lại bao nhiêu người?  Và trong bối cảnh chiều tà này, các nhà sinh học nào sẽ chiến đấu cứu chúng ta?! – Chỉ có chính chúng ta tự cứu mình.

Các nhà nghiên cứu khoa học đã minh định rằng:  Có hơn hai trăm nền văn hóa cổ của nhân loại sẽ mất đi trong thế kỷ 21 này nếu không biết gìn giữ; trong đó có cả nền văn hóa cổ của dân tộc Chămpa.  Và nếu nền văn hóa cổ của chúng ta mất đi trong bóng mờ của lớp bụi thời gian; thì đó là ngày dân tộc CHĂM bị cáo chung trên hành tinh này bởi sự ngu muội của chính chúng ta.

Ngoài kia, anh em trong Hội Bảo Tồn Văn Hóa Chămpa U.S.A, đang chuẩn bị mùa “Mbăng Katê” năm nay.  Tôi cố gắng lê đôi chân thấp khớp già nua của mình, đến góp một bàn tay để cùng níu kéo nền Văn hóa cội nguồn của một dân tộc sắp lọt xuống hố!

San Jose – California

Mùa “Mbăng Katê năm 2011”

(1)   Đông Nam Á Sử Lược của giáo sư D.G.  Hall, trang 15.

.

276 thoughts on “Katê là Tín Ngưỡng Bản Địa Mang Bản Sắc của Dân Tộc Champa

 1. I beloved as much as you will obtain carried out proper here. The cartoon is tasteful, your authored material stylish. nevertheless, you command get got an impatience over that you would like be turning in the following. ill without a doubt come further in the past again as exactly the similar nearly very continuously inside case you shield this increase.

 2. 倩碧卓越润肤乳,全新的倩碧有油黄油.升级配方,创新修护科技,提升弹润膜力,带来内润外弹光采肌.全新倩碧天才黄油+,专注修护天然肌肤保护膜力,成就弹润膜力升级,内润外弹,卓效不凡,倩碧小黄油带来更好的滋润护肤体验!

 3. Sculptra 含有由含有源於植物果酸的 PLLA 聚左乳酸(poly-L-lactic acid),它能促進天然膠原蛋白大量增生,令容顏重現年輕,一個療程的效果能持續逾2年。Sculptra 乃全球唯一獲美國食物及藥物管理局(美國FDA)認可的PLLA聚左乳酸美容品牌。Sculptra 塑然雅會被人體自然分解吸收,同時促進天然膠原蛋白再生1。療程效果可以漸進地給你更富清新朝氣的容頻,效果自然,更不會影響面部表情。SCULPTRA 塑然雅 Sculptra 由含有源於植物果酸的PLLA聚左乳酸(poly-L-lactic acid),它可以被新陳代謝成二氧化碳及水,最終自體內排出。PLLA聚左乳酸早已被廣泛應用於醫療用品超過30年,自2009年起 Sculptra 及全球唯一獲美國FDA認可的PLLA聚左乳酸美容醫學品牌。Sculptra ® 塑然雅能促進天然膠原蛋白大量增生1,改善皺紋,令容顏重現年輕。全球唯一獲美國FDA認可PLLA聚左乳酸。臨床研究證實於3個月間,肌膚的膠原蛋白密度 顯著增加67%2。療程效果能持續愈2年3。主要成份PLLA聚左乳酸源於植物果酸,醫學界廣泛使用超過30年。

 4. 前額整形、額頭整形、自體脂肪移植、矽膠片、Gortex、人工骨粉、Calcium hydroxyappatite 、骨泥、bone cement、PMMAPolymethyl methacrylate、額骨柔化、臉面女性化、facial feminization surgery, FFS等一些相關議題、似是而非或有爭議的事項的披露與討論。

 5. I think this is one of the most significant info for me. And i’m glad reading your
  article. But want to remark on some general things, The site
  style is ideal, the articles is really nice :
  D. Good job, cheers

 6. Greetings from Ohio! I’m bored to death at
  work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break.
  I really like the information you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m shocked at how fast your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome blog!

 7. Hello would you mind letting me know which web host you’re utilizing?

  I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads
  a lot faster then most. Can you recommend a good hosting provider
  at a honest price? Thanks, I appreciate it!

 8. Thanks a bunch for sharing this with all people you actually recognise what you are
  speaking about! Bookmarked. Please also visit my site =).

  We can have a hyperlink alternate arrangement among us

 9. I believe that is one of the most significant information for me.
  And i’m satisfied studying your article. But want to commentary on some common things, The
  web site taste is wonderful, the articles is
  in reality nice : D. Just right process, cheers

 10. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem
  to get there! Thanks

 11. Thank you a bunch for sharing this with all folks you really understand what you’re speaking about!
  Bookmarked. Kindly additionally seek advice from my website =).
  We could have a hyperlink alternate arrangement among us

 12. What i do not realize is in reality how you’re now not really a lot more smartly-preferred than you might be now.
  You’re very intelligent. You know thus considerably in relation to this matter, produced me in my opinion believe it
  from so many varied angles. Its like men and women are not
  fascinated unless it is one thing to accomplish with Woman gaga!
  Your personal stuffs excellent. Always maintain it
  up!

 13. I know this web page provides quality depending posts and additional
  material, is there any other web site which offers these kinds of things
  in quality?

 14. I’m not sure exactly why but this weblog is loading very slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 15. I’m not sure exactly why but this blog is loading extremely slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?
  I’ll check back later and see if the problem
  still exists.

 16. Right here is the right site for everyone who hopes
  to understand this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you
  (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a
  new spin on a topic that has been discussed for years.
  Excellent stuff, just excellent!

 17. Hi there, this weekend is good designed for me, since this time i am reading this enormous educational paragraph here at my home.

 18. I really like your blog.. very nice colors
  & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from.
  thank you

 19. Hi there, I do believe your blog could be having browser compatibility issues.
  Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however, if opening in I.E.,
  it has some overlapping issues. I just wanted to provide you
  with a quick heads up! Besides that, wonderful website!

 20. I am extremely inspired along with your writing abilities and
  also with the structure to your blog. Is that this a paid subject matter or
  did you modify it your self? Either way keep up the excellent quality writing, it is uncommon to see a nice weblog like
  this one these days..

 21. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright
  infringement? My blog has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but
  it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any methods to help
  stop content from being ripped off? I’d really appreciate it.

 22. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine.
  Please let me know where you got your theme. Thank you

 23. After exploring a few of the blog articles on your site,
  I honestly like your technique of blogging. I added it to my bookmark website list and will be checking back
  soon. Please visit my web site as well and tell me how you feel.

 24. Thanks for a marvelous posting! I quite enjoyed reading it,
  you may be a great author. I will make sure to bookmark your blog and may come back in the future.
  I want to encourage yourself to continue your great work, have a nice day!

 25. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will make sure to bookmark it and return to read more of
  your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely return.

 26. hi!,I like your writing very much! proportion we be in contact
  extra about your article on AOL? I need an expert on this space to unravel my
  problem. May be that’s you! Looking ahead to peer you.

 27. Hello would you mind sharing which blog platform
  you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a hard time
  choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for
  something unique. P.S Apologies for
  being off-topic but I had to ask!

 28. You are so cool! I do not believe I have read through a single thing like that
  before. So great to find someone with some unique thoughts on this subject matter.
  Seriously.. thank you for starting this up. This web site is something that is needed
  on the web, someone with a little originality!

 29. Thanks for some other wonderful article.
  Where else could anybody get that kind of info in such an ideal method of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such information.

 30. Unquestionably imagine that that you stated.
  Your favourite reason seemed to be at the net the
  easiest thing to understand of. I say to you, I certainly get
  irked at the same time as folks think about issues that they
  just do not understand about. You managed to hit
  the nail upon the highest as well as outlined out the entire thing with no need side effect , other people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 31. Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you’re a great author.I will be sure to bookmark
  your blog and definitely will come back later on. I want to encourage
  you to ultimately continue your great writing, have a nice day!

 32. Thanks for ones marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you could
  be a great author. I will make certain to bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage you
  to ultimately continue your great posts, have a nice day!

 33. After I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added-
  checkbox and now every time a comment is added I receive 4 emails with the same
  comment. Perhaps there is a means you are able to remove me from
  that service? Many thanks!

 34. With havin so much content and articles do you ever
  run into any issues of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced
  but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without
  my permission. Do you know any ways to help reduce content from being ripped off?
  I’d definitely appreciate it.

 35. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the
  internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I
  certainly get annoyed while people think about worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined
  out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.

  Will likely be back to get more. Thanks

 36. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I
  have discovered It positively helpful and it has helped me out
  loads. I am hoping to contribute & assist other users like
  its aided me. Great job.

 37. Asking questions are really fastidious thing if you are not understanding
  anything totally, but this paragraph offers good understanding
  even.

 38. Hello would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say
  this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good
  internet hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it!

 39. I’m gone to inform my little brother, that he should also pay
  a visit this webpage on regular basis to obtain updated from most up-to-date news.

 40. Hi there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be
  okay. I’m absolutely enjoying your blog and look
  forward to new updates.

 41. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the
  layout on your weblog. Is this a paid theme or
  did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days.

 42. Every weekend i used to go to see this site, because i wish for
  enjoyment, since this this web site conations truly fastidious funny material too.

 43. I was wondering if you ever considered changing the page layout of
  your blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could
  connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.
  Maybe you could space it out better?

 44. Generally I don’t read post on blogs, but
  I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it!
  Your writing style has been amazed me. Thanks, quite nice article.

 45. Hello, i feel that i noticed you visited my web site thus i got here to go back
  the prefer?.I’m attempting to find issues to enhance
  my site!I assume its good enough to use a few of your concepts!!

 46. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my
  blog stand out. Please let me know where you got your theme.

  Cheers

 47. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I do not know who you are but definitely you are going
  to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 48. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any
  problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I
  ended up losing several weeks of hard work due to no backup.
  Do you have any solutions to prevent hackers?

 49. When I initially commented I appear to have clicked the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive 4
  emails with the exact same comment. Perhaps there is an easy method you are able
  to remove me from that service? Thanks!

 50. Hello there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe
  guest authoring a blog post or vice-versa? My site covers a
  lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from
  each other. If you are interested feel free to shoot me an e-mail.

  I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 51. Asking questions are actually pleasant thing if
  you are not understanding anything completely, but
  this paragraph gives fastidious understanding even.

 52. Great beat ! I wish to apprentice while you amend
  your web site, how could i subscribe for a blog web site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit
  acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 53. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m
  impressed! Extremely useful info particularly the last part :
  ) I care for such information much. I was looking for this particular information for a very
  long time. Thank you and good luck.

 54. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog.
  You have some really great posts and I believe I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love
  to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please blast me an email if interested. Cheers!

 55. Hey! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There’s a lot of people that I think would really enjoy your
  content. Please let me know. Thank you

 56. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up
  something new from right here. I did however expertise some technical points using this site, since
  I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading
  instances times will sometimes affect your placement in google
  and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my email and could look
  out for much more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again very soon.

 57. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get
  that “perfect balance” between user friendliness and visual appearance.
  I must say you’ve done a fantastic job with this.
  Additionally, the blog loads extremely fast for me on Firefox.
  Superb Blog!

 58. Incredible! This blog looks just like my old one!
  It’s on a completely different topic but it has pretty much the
  same page layout and design. Wonderful choice
  of colors!

 59. An interesting discussion is definitely worth comment.

  I do believe that you should publish more on this
  subject, it might not be a taboo subject but generally folks don’t discuss such issues.
  To the next! Best wishes!!

 60. Aw, this was an incredibly nice post. Spending some time and actual effort to make a very good article…
  but what can I say… I procrastinate a lot and don’t manage to get anything
  done.

 61. Hey there! I’ve been reading your blog for a long time now and finally
  got the courage to go ahead and give you a shout out from
  Austin Texas! Just wanted to say keep up the great work!

 62. I don’t even know how I ended up right here, but I assumed this publish used to be great.
  I do not recognise who you’re but definitely you are going to a well-known blogger in the event you
  are not already. Cheers!

 63. Greetings I am so glad I found your weblog, I really found
  you by error, while I was browsing on Bing for something else, Regardless
  I am here now and would just like to say kudos for a incredible post and a all round thrilling
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but
  I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent
  b.

 64. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who had been doing a little homework
  on this. And he in fact bought me dinner due to the fact that I stumbled upon it for him…

  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to
  discuss this matter here on your web site.

 65. You really make it seem so easy together with your presentation however I in finding this matter to be really one thing which I believe I
  would by no means understand. It sort of feels too complex and extremely
  extensive for me. I’m having a look ahead in your next publish, I will attempt to get the hang
  of it!

 66. At this time it seems like Expression Engine is the best blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your
  blog?

 67. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all
  is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would
  cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100% positive.

  Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 68. Hi all, here every one is sharing these know-how, therefore it’s pleasant to read this webpage, and
  I used to pay a visit this webpage daily.

 69. Hey very cool website!! Guy .. Excellent ..
  Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds additionally?
  I am glad to search out a lot of helpful information right here within the put up,
  we’d like work out more techniques in this regard,
  thanks for sharing. . . . . .

 70. What i don’t understood is in truth how you’re not actually
  a lot more smartly-appreciated than you might be right now.
  You are very intelligent. You know therefore significantly in the
  case of this subject, produced me personally believe it from so many varied angles.
  Its like men and women are not fascinated until it’s one thing to do with Girl gaga!
  Your own stuffs outstanding. All the time take care of it up!

 71. We’re a group of volunteers and opening a brand new scheme in our community.
  Your web site offered us with helpful information to work on. You’ve
  done an impressive activity and our entire group will be grateful to you.

 72. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the
  costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and am nervous about
  switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any help would be really appreciated!

 73. Unquestionably believe that which you stated.
  Your favorite justification seemed to be on the web the simplest
  thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly don’t know about.

  You managed to hit the nail upon the top and
  also defined out the whole thing without having side effect ,
  people can take a signal. Will likely be back to get more.

  Thanks

 74. I like the helpful information you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here regularly.
  I am quite certain I’ll learn plenty of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 75. My brother suggested I might like this website. He was totally right.
  This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 76. I pay a visit each day some web sites and websites to read articles or reviews, however this blog gives quality based articles.

 77. Hi there Dear, are you actually visiting this website on a regular basis, if so after
  that you will without doubt get fastidious experience.

 78. you are in point of fact a just right webmaster. The web site
  loading pace is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick.
  Moreover, The contents are masterwork. you have done a magnificent process
  on this matter!

 79. I am extremely impressed along with your
  writing abilities and also with the layout in your blog.

  Is this a paid theme or did you customize it your self?
  Either way keep up the nice quality writing, it’s uncommon to look a great weblog like this one these days..

 80. Hello! I’ve been reading your weblog for a long time now and finally got the bravery to
  go ahead and give you a shout out from Lubbock Tx!
  Just wanted to tell you keep up the fantastic work!

 81. I was extremely pleased to uncover this page. I
  wanted to thank you for your time due to this wonderful read!!
  I definitely liked every little bit of it and i also have you book-marked to check out new stuff in your blog.

 82. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s
  equally educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is something that too few men and women are speaking
  intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across
  this in my search for something concerning this.

 83. I like the valuable info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
  I’m quite sure I will learn lots of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 84. This design is steller! You definitely know how to keep
  a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.

  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you
  presented it. Too cool!

 85. Hi! I just would like to offer you a big thumbs up for your excellent info you have got here on this post.
  I will be coming back to your blog for more soon.

 86. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article plus the rest of the website is also really good.

 87. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert
  that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement
  you access consistently quickly.

 88. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are speaking approximately!
  Bookmarked. Kindly also consult with my site =).
  We may have a link trade agreement between us

 89. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was extremely long)
  so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying
  your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to
  everything. Do you have any suggestions for inexperienced blog writers?
  I’d definitely appreciate it.

 90. Have you ever thought about publishing an e-book
  or guest authoring on other sites? I have a blog centered on the
  same topics you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my viewers would enjoy
  your work. If you’re even remotely interested, feel free to
  send me an e mail.

 91. Hi there very cool blog!! Man .. Beautiful .. Wonderful ..
  I’ll bookmark your website and take the feeds also?
  I’m satisfied to find numerous helpful information right
  here within the submit, we’d like develop extra techniques in this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

 92. Hello there! This is kind of off topic but I need some advice
  from an established blog. Is it difficult to set up your own blog?

  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to
  begin. Do you have any points or suggestions?
  With thanks

 93. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult
  to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appeal.
  I must say you have done a very good job with this.

  Also, the blog loads super fast for me on Chrome. Excellent Blog!

 94. Nice post. I learn something new and challenging on websites I stumbleupon on a daily
  basis. It’s always interesting to read articles from other authors and use a
  little something from their web sites.

 95. Excellent post. I used to be checking constantly this weblog and
  I am inspired! Extremely useful information specifically the ultimate part :
  ) I maintain such information much. I was seeking this
  certain information for a very lengthy time.

  Thank you and good luck.

 96. You actually make it seem really easy with your presentation however I to find this topic
  to be actually one thing that I think I would never understand.
  It sort of feels too complex and very wide for me. I am looking ahead in your subsequent submit, I’ll attempt to get the dangle
  of it!

 97. Amazing! This blog looks just like my old one!

  It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same page layout and
  design. Superb choice of colors!

 98. Greetings! Very useful advice in this particular post!
  It’s the little changes that make the most important changes.
  Thanks for sharing!

 99. I simply could not depart your site prior to suggesting that I
  actually loved the standard info a person supply in your visitors?
  Is gonna be again regularly to check up on new posts

 100. hello!,I love your writing so so much! share we communicate extra
  approximately your article on AOL? I need an expert on this area to unravel
  my problem. Maybe that is you! Having a look forward to peer
  you.

 101. Simply want to say your article is as astonishing.

  The clarity in your post is just great and i can assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your feed to keep
  up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 102. Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be
  running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with
  browser compatibility but I figured I’d post to
  let you know. The design look great though! Hope you get the problem resolved soon.
  Thanks

 103. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be
  running off the screen in Safari. I’m not sure if this
  is a format issue or something to do with internet browser compatibility
  but I figured I’d post to let you know. The design look great though!

  Hope you get the issue fixed soon. Cheers

 104. I do agree with all the ideas you’ve introduced for your post.

  They are very convincing and can certainly work.
  Still, the posts are very short for novices.
  Could you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.

 105. That is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very precise info… Thanks for sharing this one.
  A must read post!

 106. What’s up to every one, as I am truly keen of reading this blog’s post to
  be updated daily. It contains pleasant stuff.

 107. I’ve been browsing on-line more than 3 hours as of late, yet I
  never discovered any interesting article like yours.
  It’s lovely value enough for me. In my opinion, if all site owners and
  bloggers made excellent content material as you
  probably did, the web will be a lot more useful than ever before.

 108. Its such as you learn my thoughts! You seem to grasp so
  much about this, such as you wrote the e book in it or something.
  I think that you simply could do with some p.c.
  to drive the message house a bit, however other than that, that is excellent blog.
  A fantastic read. I will certainly be back.

 109. I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I never
  found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.

  In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot
  more useful than ever before.

 110. Paragraph writing is also a fun, if you be familiar with afterward you can write otherwise it is difficult to write.

 111. I delight in, cause I found exactly what I used to be having a look for.
  You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a
  nice day. Bye

 112. What i do not realize is in reality how you are not really a lot more well-preferred
  than you might be now. You’re so intelligent. You know therefore considerably when it
  comes to this matter, produced me in my opinion consider it from numerous varied angles.
  Its like men and women aren’t interested unless it is one thing to accomplish with Woman gaga!
  Your personal stuffs great. Always care for it up!

 113. I will right away seize your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you have any? Kindly permit me know so that I could subscribe.
  Thanks.

 114. I’m gone to inform my little brother, that he should also visit
  this web site on regular basis to take updated from newest reports.

 115. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who
  has been conducting a little research on this. And he in fact bought me lunch due to the
  fact that I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword
  this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time
  to discuss this subject here on your website.

 116. Greetings I am so excited I found your web site, I really found you by error,
  while I was researching on Digg for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say thanks
  a lot for a fantastic post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to look over it all at the moment but I have
  book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back
  to read a lot more, Please do keep up the great b.

 117. Greetings! Very useful advice in this particular post!
  It’s the little changes which will make the
  greatest changes. Thanks for sharing!

 118. These are really fantastic ideas in on the topic of blogging.
  You have touched some good things here. Any way keep up wrinting.

 119. obviously like your website but you have to check the spelling
  on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it
  very bothersome to inform the truth on the other hand I’ll surely come again again.

 120. Amazing things here. I’m very satisfied to peer
  your post. Thank you so much and I am taking a look forward to touch
  you. Will you kindly drop me a e-mail?

 121. obviously like your website but you need to test the spelling on several of your posts.
  Several of them are rife with spelling issues and
  I in finding it very bothersome to tell the reality on the
  other hand I will surely come back again.

 122. Very nice post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I have
  really loved surfing around your blog posts. In any case I’ll
  be subscribing in your rss feed and I hope you write once
  more soon!

 123. I’ve been browsing on-line greater than three hours as of late, but I by no means
  discovered any interesting article like yours. It is lovely worth sufficient for me.

  In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you did, the internet will probably be
  a lot more helpful than ever before.

 124. Hi there colleagues, how is the whole thing, and what you desire
  to say on the topic of this post, in my view its truly amazing in favor of me.

 125. When some one searches for his essential thing, therefore he/she wants
  to be available that in detail, thus that thing is maintained over
  here.

 126. My family always say that I am killing my time here at net, except I know I am getting know-how everyday by
  reading such fastidious content.

 127. Do you have a spam issue on this blog; I also
  am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice procedures and we are looking to swap techniques with other folks, why not shoot me an email if interested.

 128. I’m more than happy to discover this page. I want to to thank you for
  your time for this fantastic read!! I definitely savored every little bit of
  it and I have you saved as a favorite to check out new stuff on your blog.

 129. Fine way of telling, and fastidious article to obtain facts regarding my presentation topic, which i am going to convey in institution of higher
  education.

 130. Thanks for your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you are a great author.
  I will be sure to bookmark your blog and may come back at some
  point. I want to encourage you to continue your great
  job, have a nice afternoon!

 131. You’re so awesome! I don’t think I’ve truly read a single thing like this before.
  So nice to discover someone with a few original thoughts on this issue.

  Really.. many thanks for starting this up. This website is something that’s needed on the internet, someone with some
  originality!

 132. I know this if off topic but I’m looking into starting my
  own weblog and was wondering what all is required
  to get set up? I’m assuming having a blog like yours would
  cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Appreciate it

 133. Howdy! I just wish to give you a big thumbs up for the excellent info you have got here on this post.
  I will be returning to your blog for more soon.

 134. When I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments
  are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve 4
  emails with the same comment. There has to be a way you can remove me from that service?
  Kudos!

 135. I blog quite often and I truly thank you for your information. This article has truly peaked my interest.

  I will book mark your site and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your Feed too.

 136. You could definitely see your enthusiasm within the work you write.

  The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe.
  Always follow your heart.

 137. Heya i’m for the primary time here. I found this board and I to find
  It really helpful & it helped me out much. I hope to provide something again and help others such as you aided
  me.

 138. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an e-mail.
  I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing it grow
  over time.

 139. Hi, i think that i noticed you visited my website so i came to return the prefer?.I’m attempting to in finding things to enhance my website!I assume its ok to make use of a few of your ideas!!

 140. I am extremely impressed with your writing skills as well
  as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?

  Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great
  blog like this one these days.

 141. Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely different
  topic but it has pretty much the same page layout and design. Wonderful
  choice of colors!

 142. What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere,
  when i read this piece of writing i thought i could also make comment due to this good article.

 143. Hi there, I discovered your web site via Google whilst looking for a similar subject, your web site
  came up, it appears to be like great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, simply changed into alert to your weblog thru Google,
  and located that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels.

  I’ll be grateful in case you continue this in future.
  Many folks might be benefited from your writing. Cheers!

 144. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea
  shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and
  screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 145. Hey are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do
  you require any html coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 146. Good day! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions?
  Thank you

 147. I do accept as true with all of the ideas you’ve presented to your post.
  They are really convincing and can definitely work.
  Still, the posts are very quick for newbies. Could you please prolong them a bit from next
  time? Thanks for the post.

 148. It’s hard to come by educated people for this subject, but you sound like you know what
  you’re talking about! Thanks

 149. Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your next post thanks once again.

 150. Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through
  some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I
  found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 151. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this put up is written through him as nobody else know such precise approximately my trouble.
  You are incredible! Thanks!

 152. Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my
  comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again.
  Anyway, just wanted to say superb blog!

 153. I’ll immediately clutch your rss as I can not in finding your e-mail subscription link
  or newsletter service. Do you’ve any? Please let me recognise in order that I could subscribe.
  Thanks.

 154. Asking questions are genuinely fastidious thing if
  you are not understanding something entirely, however this paragraph gives nice
  understanding yet.

 155. Good day I am so excited I found your webpage, I really found you by accident,
  while I was searching on Bing for something else, Regardless I am here now and would just
  like to say thank you for a fantastic post and a all
  round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t
  have time to read through it all at the moment but I have bookmarked it and
  also added your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic work.

 156. Thanks for another informative site. Where else could I am getting that type of
  information written in such an ideal method? I have a challenge that I’m just now
  operating on, and I have been at the glance out
  for such information.

 157. Hey I am so delighted I found your website, I really found you by error, while I was searching
  on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say
  cheers for a remarkable post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome work.

 158. This is a great tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Simple but very precise information… Thanks for sharing this one.
  A must read post!

 159. You actually make it seem really easy with your presentation but I to find this topic to be
  really one thing that I feel I’d by no means understand.
  It sort of feels too complex and very large for me.

  I am looking forward in your next publish, I’ll try to get the
  grasp of it!

 160. I like the helpful information you provide for your articles.
  I will bookmark your blog and test once more right here frequently.
  I am moderately certain I’ll be informed plenty of new stuff right here!
  Best of luck for the following!

 161. Hey there this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG
  editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog
  soon but have no coding expertise so I wanted to get
  guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 162. This is a great tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Short but very precise information… Thank you for sharing this one.
  A must read post!

 163. I just want to tell you that I am just all new to blogs and really enjoyed this blog site. Very likely I’m want to bookmark your site . You really come with great articles and reviews. Thank you for revealing your web page.

 164. Great paintings! This is the kind of information that should be shared around the internet. Disgrace on search engines for not positioning this put up upper! Come on over and visit my web site . Thanks =)

 165. The when I read a weblog, I really hope so it doesnt disappoint me as much as brussels. What i’m saying is, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something intriguing to state. All I hear can be a bunch of whining about something you could fix if you werent too busy interested in attention.

 166. You are so awesome! I do not think I have read through something like this before.
  So wonderful to discover somebody with some
  unique thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting
  this up. This site is something that’s needed on the web, someone with a
  bit of originality!

 167. Hi there! I realize this is kind of off-topic however I needed
  to ask. Does operating a well-established blog such as
  yours require a massive amount work? I am completely new to writing a blog but
  I do write in my diary everyday. I’d like to start a blog so I can easily share my
  personal experience and thoughts online. Please let me know if
  you have any kind of ideas or tips for new aspiring bloggers.
  Appreciate it!

 168. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if
  you continue this in future. Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 169. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am concerned about switching
  to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content into it?
  Any help would be really appreciated!

Leave a Reply

Your email address will not be published.