Kiến nghị: VN phải tôn trọng đất đai đền tháp và mồ mã người Chăm

Hội Đồng Phát Triển Văn Hoá-Xã Hội Champa


THƯ KIẾN NGHỊ

 

Kính gửi:

– Ông Trương Tấn Sang, Chủ tịch Nước Cộng Hòa Xã Hội Chủ Nghĩa Việt Nam

– Ông Nguyễn Tấn Dũng, Thủ tướng Nước Cộng Hòa Xã Hội Chủ Nghĩa Việt Nam

– Ông Nguyễn Sinh Hùng, Chủ tịch Quốc Hội Nước Cộng Hòa Xã Hội Chủ Nghĩa Việt Nam

 

Trích yếu: Vấn đề đất đai thuộc về đền tháp và nghĩa trang của dân tộc Chăm

 

Kính thưa quí vị:

 

Chúng tôi thuộc Hội Đồng Phát Triển Văn Hóa Xã Hội Champa có trụ sở tại California, Hoa Kỳ, trân trọng kính đệ trình quí lãnh đạo những nỗi bức xúc và nguyện vọng chính đáng của cộng đồng Chăm trong và ngoài nước như sau:

 

Dân tộc Chăm là hậu duệ của vương quốc Champa ngày xưa, hiện nay chỉ còn khoảng 120.000 người, cư trú tập trung trong hai tỉnh Ninh Thuận, Bình Thuận, một số ít ở tỉnh An Giang và Tây Ninh.

 

Từ thời vua Thiệu Trị đến thời Việt Nam Cộng Hòa, các chính phủ này đã ưu ái dành cho dân tộc Chăm một qui chế nâng đỡ đặc biệt.  Người Chăm được quyền quản lý một vùng đất đai rộng rãi riêng biệt cả đồng bằng lẫn miền núi để sinh sống và phát triển kinh tế.  Các làng xã Chăm đều trực thuộc một huyện do ông huyện trưởng người Chăm cai quản.  Nhờ áp dụng qui chế thông thoáng và phù hợp với nếp sống văn hóa truyền thống của người Chăm nên đã đem lại cho dân tộc này một cuộc sống an bình và phát triển mọi mặt.  Mối giao hảo giữa hai dân tộc Chăm-Việt từ đó cũng được gắn bó bền chặt trên tinh thần tương kính, cảm thông.

 

Nhưng từ năm 1975 đến ngày hôm nay, dân tộc Chăm phải trải qua một cuộc sống vô cùng bấp bênh, tương lai mù mịt.  Đất đai, tài sản lâu đời do tổ tiên họ để lại, nay nhà nước Cộng Hòa Xã Hội Chủ Nghĩa Việt Nam thu hồi quản lý.  Người Chăm mất đất canh tác, buộc lòng phải lang bạt khắp nơi xa lạ để làm thuê, làm mướn kiếm ăn qua ngày.  Cuộc sống vô cùng khó khăn, thiếu thốn dẫn đến tình trạng đạo đức suy đồi, tiêm nhiễm mọi thói hư tật xấu của một xã hội đầy bon chen, dối trá.  Chính sự thay đổi môi trường sống này đã đưa đẩy xã hội Chăm rơi vào cuộc khủng khoảng trầm trọng.

 

Suốt 39 năm qua, không những mất đất đai canh tác, người Chăm còn chứng kiến đất thổ cư, đất đền tháp, đất nghĩa trang tổ tiên của họ cũng bị lấn chiếm thường xuyên.  Điển hình như:

Tại tỉnh Bình thuận: chính quyền cho xây dựng Đàn Tiên Nông trong khu đất làng Chăm thuộc xã Phan Hòa, huyện Bắc Bình; di dời mồ mả Chăm ở thị trấn Lạc Tánh, huyệnTánh Linh để lấy đất làm đường; lấn chiếm đất nghĩa trang Palei Ka-rang, huyện Tuy Phong để cất nhà, xây trường học, làm lối đi; xây chùa chiền trong vùng đất tháp Po Sah Anaih, thị xã Phú Hài, Phan Thiết.

 

Tại tỉnh Ninh thuận: chính quyền bao che cho một số cá thể người Kinh quật mồ, lấn chiếm đất nghĩa trang người Chăm có tên gọi là Darak Anaih ở thôn Khánh Nhơn và Ka-nduk ở thôn Vân Sơn thuộc huyện Ninh Hải để cất nhà, trồng hoa màu v.v.; dựng tượng Phật trong nghĩa trang Chăm thôn Chất Thường, huyện Ninh Phước.

 

Ngoài ra, các đền tháp Chăm ở hai tỉnh Ninh thuận và Bình thuận đều bị chính quyền địa phương quản lý chặt chẽ.  Mỗi khi tổ chức các lễ tục trên tháp, Cả sư Chăm phải làm đơn xin phép chính quyền.  Người Chăm muốn lên tháp cầu nguyện hay dâng lễ phải mua vé vào cửa như khách du lịch.  Cửa tháp được mở toang suốt ngày đêm để phục vụ khách du lịch, một điều tối kị đối với tín ngưỡng dân tộc Chăm.  Từ thời Thiệu Trị đến năm 1975, mỗi đền tháp và thánh đường người Chăm được hưởng một số ruộng đất gọi là kỵ điền để canh tác lấy hoa lợi hầu mua sắm lễ vật thờ cúng và thù lao hàng năm cho giới tu sĩ Chăm Bà La Môn và Chăm Bani.  Ngày nay, nhà nước tịch thu hết ruộng kỵ điền.  Kể từ đó, các bậc tu sĩ vừa mất phần thù lao, vừa phải nai lưng đi quyên góp từng hộ gia đình Chăm để mua sắm lễ vật cúng tháp, trong khi đó Ban Quản Lý đền tháp của nhà nước thu tiền du lịch hàng tỷ đồng mỗi năm, không hề chi phí cho lễ tục cúng tháp một đồng xu nào.  Thật là tội nghiệp và đau đớn cho dân tộc Chăm!

 

Các vụ việc nêu trên đều được người Chăm nhiều lần thỉnh nguyện lên chính quyền các cấp và yêu cầu giải quyết nhưng vẫn im lìm.  Các cơ quan ngôn luận trong và ngoài nước như Web Dân Làm Báo, Web Champaka.info cũng đã nhiều lần đưa tin, viết bài phân tích tỉ mỉ, thấu tình đạt lý về tình trạng nhà nước quản lý đền tháp Champa, lấn chiếm đất đai nghĩa trang tổ tiên người Chăm là hành vi xúc phạm nghiêm trọng đến đời sống tâm linh của dân tộc này.  Đặc biệt, một số mạng web trên thế giới cũng lên tiếng yêu cầu nhà nước Việt Nam hãy trả lại đền tháp cho người Chăm thờ tự và cúng kính theo tục lệ của họ phù hợp với Hiến Pháp Việt Nam và quyền tự do tín ngưỡng khi so sánh với những tôn giáo khác như Phật Giáo, Công Giáo, v.v…

 

Thể theo nguyện vọng chính đáng của dân tộc Chăm và sự ủng hộ rộng rãi của đồng bào Việt Nam, Hội Đồng chúng tôi tha thiết thỉnh cầu quí cấp lãnh đạo rộng lượng cứu xét những điều sau:

 

• 1/ Chính quyền hãy cấp giấy chứng nhận quyền sử dụng đất đai (Sổ Đỏ) cho tất cả khu đất thuộc về đền tháp, thánh đường và nghĩa trang của dân tộc Chăm.

 

• 2/ Xử lý nghiêm minh những trường hợp buộc người Chăm di dời mồ mã hay lén lút lấn chiếm đất đai thuộc về đền tháp và nghĩa trang người Chăm hầu né tránh những xung đột có thể xảy ra làm mất tình đoàn kết dân tộc.

 

• 3/ Chính quyền tỉnh Ninh thuận và Bình thuận hãy trao trả lại các đền tháp cho đồng bào Chăm quản lý theo đúng như Hiến Pháp Việt Nam ban hành về quyền tự do tín ngưỡng để đồng bào Chăm được tự do hành đạo trên các đền tháp theo đúng tín ngưỡng truyền thống của họ.

 

• 4/ Nghiêm cấm những hình thức tín ngưỡng khác như thiết lập bài vị, bàn thờ, đền thờ hoặc xây dựng các miếu chùa bên trong hay xung quanh đền tháp và nghĩa trang của người Chăm để bảo vệ cảnh quang tôn nghiêm của khu di tích lịch sử quốc gia.

 

Sự tận tình giúp đỡ của quí cấp lãnh đạo là một ân huệ lớn lao đối với dân tộc Chăm.

 

Chúng tôi xin chân thành cảm tạ.

 

Sacramento, ngày 12 tháng 5 năm 2014.

Andrew Tu

Chủ tịch Hội Đồng Phát Triển Văn Hóa Xã Hội Champa

 

TB: Bản sao Thư Kiến Nghị xin kính gởi Quí Vị sau đây để tham chiếu:

– Ông Nguyễn Đức Thanh, Chủ tịch Ủy Ban Nhân Dân Tỉnh Ninh Thuận

– Ông Lê Tiến Phương, Chủ tịch Ủy Ban Nhân Dân Tỉnh Bình Thuận

 

Xin bấm vào đây: Bản kiến nghị chính thức

.

302 thoughts on “Kiến nghị: VN phải tôn trọng đất đai đền tháp và mồ mã người Chăm

 1. A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing slightly evaluation on this. And he the truth is purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to debate this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If attainable, as you grow to be experience, would you mind updating your blog with more details? It’s highly helpful for me. Huge thumb up for this weblog put up!

 2. Greetings I am so excited I found your site, I really found you by error, while I was searching on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like to say many thanks for a fantastic post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great work.

 3. CLINIQUE 倩碧線上購物官網。瀏覽Clinique倩碧官方網站,了解更多線上購物、護膚、彩粧、香氛及禮品詳情。通過過敏性測試,百分百不含香料。

 4. 除皺特點 純度高,效果好 見效迅速,無創無痛 安全精準,表情自然 唯一在臨床有20多年的注射材料,全球超過11000000人使用 適用範圍 魚尾紋、額頭紋、眉間紋、鼻紋和頸部皺紋都可以祛除; 最適合於早期的、不太明顯的皺紋 不須使用任何的鎮靜劑或局部麻醉劑,且Botox除皺治療後可立即繼續進行正常的活動。 Botox除皺可以利用午休時間約診即可,完全不影響工作的安排。BOTOX肉毒桿菌素是一種高度純化的蛋白質,經過注射之後,能夠使導致動態皺紋的肌肉得到放鬆,它能夠阻斷導致肌肉收縮的神經細胞,使面部線條變得平滑並防止新皺紋形成。全球銷量第一品牌 在中國唯一獲得SFDA、FDA批准用於醫療美容的肉毒桿菌素 唯一一個擁有40年安全記錄的肉毒桿菌素 在70個國家獲得批准使用 BOTOX肉毒杆菌素

 5. 滋潤不油膩的配方改善手部肌膚的天然保濕屏障,使肌膚能抵禦外部環境侵害,保持天然保濕柔潤。

 6. Great post. I was checking continuously this weblog and I am inspired!
  Very helpful information specifically the final phase 🙂 I maintain such info much.

  I used to be seeking this particular info for a long time.
  Thank you and best of luck.

 7. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit
  my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just
  wanted to say fantastic blog!

 8. I think this is one of the most significant info for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things,
  The web site style is ideal, the articles is really nice
  : D. Good job, cheers

 9. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you! However,
  how can we communicate?

 10. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
  though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why throw away your
  intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 11. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give
  a quick shout out and tell you I really enjoy reading your
  blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same topics?
  Many thanks!

 12. Greate pieces. Keep posting such kind of information on your site.
  Im really impressed by your blog.
  Hey there, You have done an incredible job. I’ll definitely digg
  it and in my opinion recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

 13. I’m gone to inform my little brother, that he should also go
  to see this weblog on regular basis to take updated from
  hottest information.

 14. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon every
  day. It will always be helpful to read through content from other writers and practice something from other websites.

 15. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who had been conducting a little homework on this.
  And he actually ordered me lunch simply because I found it for him…

  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to discuss this
  issue here on your web site.

 16. you are truly a just right webmaster. The website loading speed is incredible.
  It kind of feels that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork.
  you have performed a great process on this subject!

 17. Quality articles is the crucial to invite the viewers to pay
  a quick visit the web page, that’s what this
  website is providing.

 18. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog centered on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 19. Hi there! I could have sworn I’ve visited your blog before but after looking at a few of the articles I realized
  it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 20. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt,
  you’ve hit the nail on the head. The issue is
  something too few men and women are speaking intelligently about.
  I am very happy that I came across this during my search for something regarding this.

 21. Simply desire to say your article is as astonishing.
  The clarity in your post is just great and i could assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep
  updated with forthcoming post. Thanks a million and please
  keep up the rewarding work.

 22. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s
  the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 23. I’m not sure exactly why but this site is loading very slow for me.

  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still
  exists.

 24. whoah this blog is wonderful i love studying your articles.

  Stay up the great work! You already know, many persons are searching around
  for this information, you could help them greatly.

 25. Thank you for any other magnificent article.
  The place else may just anybody get that kind of information in such an ideal means of writing?

  I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the look for such info.

 26. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox
  and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that
  service? Thank you!

 27. Wow! This blog looks just like my old one!
  It’s on a completely different topic but it has pretty much the same
  layout and design. Excellent choice of colors!

 28. Hi would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m looking to start my own blog soon but I’m having
  a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 29. It’s truly a nice and helpful piece of info. I’m happy that
  you simply shared this useful information with us. Please keep us informed like this.
  Thank you for sharing.

 30. Hi there every one, here every person is sharing these kinds of familiarity,
  so it’s pleasant to read this web site, and I used to go to see this website all the
  time.

 31. Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit
  my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing
  all that over again. Anyways, just wanted to say excellent blog!

 32. Wonderful site. Plenty of helpful information here. I’m sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious.
  And of course, thanks to your effort!

 33. Hey there! This is my first visit to your blog!
  We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us valuable information to work on. You have done a outstanding job!

 34. Hi there I am so grateful I found your web site, I
  really found you by error, while I was researching on Yahoo for something else, Nonetheless I am
  here now and would just like to say many thanks for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read it all at the moment but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb work.

 35. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if
  you aren’t already 😉 Cheers!

 36. Having read this I thought it was rather informative. I appreciate you taking the time and energy to put
  this content together. I once again find myself spending a
  lot of time both reading and leaving comments. But so what,
  it was still worthwhile!

 37. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site.
  I am hoping to view the same high-grade content from you later on as well.

  In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal site
  now 😉

 38. fantastic submit, very informative. I ponder why the other experts of this sector do not realize this.
  You must continue your writing. I’m sure, you’ve a
  huge readers’ base already!

 39. you’re actually a excellent webmaster. The website loading pace is amazing.

  It seems that you’re doing any unique trick. In addition,
  The contents are masterwork. you’ve done a excellent process on this topic!

 40. Hi there it’s me, I am also visiting this web page daily, this web
  site is truly fastidious and the users are actually sharing fastidious thoughts.

 41. Hello there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some
  of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and
  checking back frequently!

 42. I got this website from my friend who shared with me about this site and at
  the moment this time I am visiting this site and reading very informative content at this place.

 43. Undeniably imagine that which you said. Your favourite justification appeared to be at the internet the
  easiest thing to take into account of. I say to you,
  I certainly get annoyed even as other people
  consider issues that they just do not recognize
  about. You managed to hit the nail upon the highest as neatly
  as defined out the entire thing with no need side effect , other folks could take a signal.
  Will probably be again to get more. Thank you

 44. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say
  that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. In any
  case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 45. Remarkable issues here. I am very happy to peer your article.
  Thank you a lot and I’m taking a look forward to touch you.
  Will you kindly drop me a e-mail?

 46. Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say great blog!

 47. A fascinating discussion is definitely worth
  comment. I believe that you need to write more about
  this topic, it might not be a taboo subject but generally people
  do not speak about these issues. To the next! Cheers!!

 48. Great website. Plenty of useful information here.
  I’m sending it to some friends ans also sharing in delicious.
  And certainly, thank you in your sweat!

 49. We are a bunch of volunteers and opening a brand new scheme in our community.

  Your web site provided us with helpful information to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will
  probably be thankful to you.

 50. Hello! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 51. We are a group of volunteers and opening a brand
  new scheme in our community. Your web site provided us
  with helpful information to work on. You have performed an impressive
  activity and our entire neighborhood will probably be grateful to you.

 52. Hi there it’s me, I am also visiting this web site regularly, this web site is genuinely
  fastidious and the users are really sharing good thoughts.

 53. An impressive share! I’ve just forwarded this onto
  a colleague who has been doing a little research on this. And he in fact ordered me
  dinner simply because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword
  this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this issue here on your web site.

 54. Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally different subject but it has pretty much the same page
  layout and design. Wonderful choice of colors!

 55. It is the best time to make a few plans for the longer term and it’s time to be happy.
  I’ve read this publish and if I could I want to counsel you few interesting things or suggestions.
  Maybe you could write subsequent articles relating to this article.
  I wish to learn even more things approximately it!

 56. Greate pieces. Keep writing such kind of
  information on your page. Im really impressed by it.

  Hi there, You’ve performed an excellent job. I’ll definitely digg
  it and for my part recommend to my friends. I’m sure
  they’ll be benefited from this website.

 57. Excellent web site. Lots of useful information here.
  I’m sending it to a few friends ans also sharing in delicious.
  And obviously, thank you to your sweat!

 58. Hola! I’ve been following your site for
  a long time now and finally got the courage to go ahead and
  give you a shout out from Humble Tx! Just wanted to tell you keep
  up the excellent job!

 59. Today, I went to the beachfront with my kids.
  I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had
  to tell someone!

 60. If some one needs expert view on the topic of running a blog
  then i propose him/her to pay a quick visit this
  web site, Keep up the fastidious job.

 61. Hi, this weekend is pleasant in support of me, since this point in time i am reading this wonderful educational piece of writing
  here at my residence.

 62. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested
  to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.

  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 63. Hi, There’s no doubt that your site could be having web browser compatibility issues.
  When I look at your site in Safari, it looks fine however when opening in IE, it has some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that,
  fantastic site!

 64. Spot on with this write-up, I actually believe this website needs far more attention. I’ll probably be back again to read more,
  thanks for the info!

 65. You really make it appear so easy with your presentation but I
  to find this topic to be really one thing which I think I might never understand.

  It kind of feels too complex and very broad for me.
  I’m taking a look ahead for your next put up, I’ll attempt to get the
  hold of it!

 66. Thanks for the good writeup. It actually was a entertainment account it.
  Look complex to more brought agreeable from you!

  By the way, how could we be in contact?

 67. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo
  News? I’ve been trying for a while but I never seem
  to get there! Thank you

 68. You can definitely see your expertise in the article you write.

  The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe.

  At all times go after your heart.

 69. Hi, I think your website might be having browser compatibility issues.

  When I look at your blog site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, wonderful blog!

 70. I’ve been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this kind of
  area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.

  Studying this info So i’m glad to exhibit that I’ve a very excellent uncanny
  feeling I came upon just what I needed. I so much definitely will make certain to don?t
  forget this website and provides it a glance regularly.

 71. whoah this blog is fantastic i really like studying your posts.
  Keep up the good work! You realize, many individuals are searching round for this info, you
  could aid them greatly.

 72. Howdy just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your article seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The layout look great though! Hope you get the issue resolved
  soon. Many thanks

 73. Hey! This is my first visit to your blog! We are a team of
  volunteers and starting a new initiative in a community
  in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful
  job!

 74. Greate article. Keep writing such kind of information on your site.

  Im really impressed by your site.
  Hey there, You have performed a fantastic job.

  I will certainly digg it and for my part recommend to my friends.
  I am confident they’ll be benefited from this web site.

 75. Greetings! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make
  your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my iphone4.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem.
  If you have any recommendations, please share. Many thanks!

 76. I’m truly enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for
  me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create
  your theme? Excellent work!

 77. Hello There. I discovered your weblog the usage
  of msn. This is a very neatly written article.
  I will be sure to bookmark it and return to learn extra
  of your useful information. Thanks for the post. I will
  certainly return.

 78. Its such as you learn my mind! You appear to grasp so much
  about this, like you wrote the e book in it or
  something. I believe that you simply can do with a few percent to pressure the message house a little bit, but other
  than that, this is excellent blog. A fantastic read.
  I’ll certainly be back.

 79. I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this
  post is written by him as no one else know such
  detailed about my problem. You are wonderful!
  Thanks!

 80. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the
  video to make your point. You obviously know what youre talking about,
  why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 81. Fantastic beat ! I would like to apprentice even as you amend your web
  site, how could i subscribe for a blog web site?
  The account helped me a appropriate deal. I were a little bit
  familiar of this your broadcast offered bright transparent idea

 82. After going over a number of the blog articles on your web page, I seriously appreciate your
  technique of blogging. I saved it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my web site as well and let me know what you think.

 83. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

 84. What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace,
  when i read this piece of writing i thought i
  could also make comment due to this brilliant paragraph.

 85. Hello! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?

  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on.
  Any tips?

 86. whoah this blog is magnificent i really like reading your
  posts. Keep up the good work! You already know,
  a lot of persons are hunting round for this information, you can help them greatly.

 87. Usually I do not learn post on blogs, however I would like to say that this
  write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me.
  Thank you, very nice post.

 88. hey there and thank you for your information –
  I have certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise several technical issues using this web site, since
  I experienced to reload the website a lot of times previous
  to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web
  host is OK? Not that I am complaining, but
  slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing
  with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your
  respective interesting content. Ensure that you update this again soon.

 89. Hello I am so happy I found your website, I really found you by accident, while I
  was researching on Google for something else, Regardless I
  am here now and would just like to say many thanks for a
  tremendous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  go through it all at the minute but I have saved it
  and also included your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read a lot more, Please do keep up the superb b.

 90. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be
  on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries
  that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the
  top as well as defined out the whole thing without having
  side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 91. I like the valuable information you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here regularly.
  I am quite sure I will learn many new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 92. Hello, everything is going fine here and ofcourse every one is
  sharing information, that’s really fine, keep up writing.

 93. I just could not depart your web site before suggesting that I extremely loved the usual
  information an individual provide for your visitors? Is going to be back steadily to check
  out new posts

 94. You really make it seem really easy along with your presentation but I to find this topic to be really something that I think
  I’d by no means understand. It seems too complex and extremely wide for me.
  I am having a look forward for your subsequent
  publish, I’ll attempt to get the hang of it!

 95. You really make it appear really easy with your presentation however
  I find this topic to be actually one thing that I think
  I’d by no means understand. It seems too complex
  and extremely large for me. I am taking a look forward to your next put
  up, I’ll try to get the cling of it!

 96. Greetings! Very helpful advice within this article!
  It’s the little changes which will make the greatest changes.
  Many thanks for sharing!

 97. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I don’t know who you are but certainly you are going to a famous
  blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 98. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
  Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 99. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article
  like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and
  bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 100. I am really impressed with your writing skills and also with the
  layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these
  days.

 101. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism
  or copyright violation? My site has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced but it looks like a lot
  of it is popping it up all over the web without my permission. Do
  you know any methods to help stop content from being stolen? I’d really appreciate it.

 102. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or
  did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m
  looking to design my own blog and would like to know where u got this from.
  many thanks

 103. I’m truly enjoying the design and layout of your website.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more
  enjoyable for me to come here and visit more often. Did you
  hire out a developer to create your theme? Outstanding work!

 104. Its such as you read my mind! You seem to know a lot about this,
  such as you wrote the e book in it or something. I feel that you simply could do with some p.c.
  to force the message home a bit, but instead of
  that, this is excellent blog. An excellent read. I will definitely be back.

 105. What i don’t understood is actually how you’re no longer
  really a lot more smartly-appreciated than you might be now.
  You’re so intelligent. You know therefore significantly when it comes to this
  subject, made me personally believe it from numerous varied
  angles. Its like women and men are not involved unless it is one thing to accomplish with Lady
  gaga! Your individual stuffs nice. Always care for it up!

 106. Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you
  know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different
  browsers and both show the same outcome.

 107. you are really a good webmaster. The site loading speed is amazing.
  It kind of feels that you’re doing any unique trick.
  Also, The contents are masterpiece. you have performed a fantastic job on this
  topic!

 108. Terrific work! This is the type of info that should be shared across the net.

  Shame on Google for now not positioning this submit upper! Come on over and consult with
  my web site . Thanks =)

 109. excellent post, very informative. I wonder why the opposite experts
  of this sector do not realize this. You should continue your writing.
  I am sure, you have a huge readers’ base already!

 110. Hello There. I found your blog using msn. That is an extremely smartly written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more of your helpful information. Thanks for the post.
  I will certainly comeback.

 111. whoah this blog is magnificent i really like reading
  your posts. Keep up the great work! You realize, many individuals are searching
  round for this information, you can help them greatly.

 112. Excellent items from you, man. I have take into account your
  stuff previous to and you are just extremely great. I really like what you
  have obtained right here, certainly like what you’re saying and the way
  during which you say it. You’re making it enjoyable and
  you still take care of to keep it smart. I can not wait to
  read far more from you. That is really a wonderful web site.

 113. Very great post. I just stumbled upon your blog and
  wanted to say that I have truly loved surfing
  around your blog posts. After all I will be subscribing to
  your feed and I’m hoping you write again soon!

 114. Thanks for some other great post. The place else may anybody get that kind of info
  in such an ideal means of writing? I have a presentation subsequent
  week, and I’m on the look for such info.

 115. Having read this I believed it was extremely enlightening.
  I appreciate you finding the time and effort to put this informative article together.
  I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting.
  But so what, it was still worth it!

 116. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your blog?

  Its very well written; I love what youve got to
  say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images.

  Maybe you could space it out better?

 117. Thanks for finally talking about >Kiến nghị: VN phải tôn trọng đất đai đền tháp và mồ mã người Chăm – ILIMOCHAMPA <Loved it!

 118. I am not certain where you’re getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time studying more or understanding more.

  Thank you for magnificent info I was on the lookout
  for this information for my mission.

 119. Whoa! This blog looks exactly like my old one!

  It’s on a totally different subject but it has pretty much the same layout and design.
  Wonderful choice of colors!

 120. My partner and I absolutely love your blog and find
  many of your post’s to be exactly what I’m looking for.

  Does one offer guest writers to write content for yourself?
  I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on a few of the subjects you write related to here.

  Again, awesome web site!

 121. Thank you a lot for sharing this with all people you actually recognize what you
  are talking about! Bookmarked. Please also consult with my web
  site =). We may have a hyperlink exchange agreement among us

 122. I am curious to find out what blog system you have been using?
  I’m having some small security issues with my latest site
  and I’d like to find something more secure.
  Do you have any suggestions?

 123. Today, I went to the beach front with my kids.
  I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed
  the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 124. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s
  difficult to get that “perfect balance” between user friendliness and
  appearance. I must say that you’ve done a great job
  with this. In addition, the blog loads very fast for me on Chrome.
  Outstanding Blog!

 125. Hello there, You have done an incredible job.
  I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends.

  I am sure they will be benefited from this website.

 126. I have been surfing online more than three hours as of late, yet I never discovered any attention-grabbing article
  like yours. It’s pretty worth sufficient for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content as
  you probably did, the net will likely be much more useful than ever
  before.

 127. Hello just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the
  images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers
  and both show the same results.

 128. I think this is among the most important info for me.
  And i am glad reading your article. But should remark on some general
  things, The website style is ideal, the articles
  is really nice : D. Good job, cheers

 129. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and
  in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.

  Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 130. I don’t even know the way I finished up here, but I thought this put up was good.

  I do not understand who you’re however definitely you are
  going to a famous blogger for those who aren’t already.
  Cheers!

 131. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog website?

  The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 132. Whats up very nice blog!! Man .. Excellent ..
  Amazing .. I will bookmark your web site and
  take the feeds also? I’m satisfied to seek out so many helpful information right here in the
  post, we need work out extra techniques on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 133. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with
  SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
  Thanks!

 134. Greetings! Quick question that’s entirely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My blog looks weird when browsing from my apple iphone.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able
  to correct this problem. If you have any suggestions, please share.
  Thanks!

 135. I’m really enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a
  designer to create your theme? Outstanding work!

 136. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Many thanks

 137. Hello There. I discovered your weblog using msn. This is a really neatly written article.

  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of
  your helpful info. Thank you for the post. I’ll definitely return.

 138. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.

  I don’t know who you are but definitely you’re
  going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 139. I think this is one of the most important info for me.
  And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is
  perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers

 140. Fantastic goods from you, man. I’ve keep in mind your stuff previous to and you’re just too magnificent.

  I really like what you have bought right
  here, really like what you are stating and
  the best way wherein you assert it. You make it
  entertaining and you continue to care for to keep
  it wise. I can not wait to learn far more from you. That is really a terrific website.

 141. You really make it seem really easy along with your presentation but I
  to find this matter to be really one thing which I believe I’d
  never understand. It sort of feels too complicated and very huge
  for me. I’m taking a look ahead in your subsequent publish,
  I will attempt to get the hold of it!

 142. Excellent blog here! Also your site loads up very fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate
  link to your host? I wish my website loaded up as fast as
  yours lol

 143. Hello would you mind sharing which blog platform you’re working with?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a tough
  time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 144. Simply want to say your article is as amazing. The
  clarity in your post is just excellent and i can assume
  you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 145. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 146. Definitely believe that that you said. Your favorite reason seemed to be on the internet the easiest
  factor to remember of. I say to you, I definitely get irked even as other folks think about issues that they plainly do not realize about.
  You controlled to hit the nail upon the top and also outlined out the entire thing with no need side-effects , people can take
  a signal. Will probably be back to get more.
  Thank you

 147. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish
  be delivering the following. unwell unquestionably come
  more formerly again as exactly the same nearly very often inside
  case you shield this hike.

 148. Hello! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.

  Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal
  but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not
  sure where to begin. Do you have any points or suggestions?
  With thanks

 149. My family members always say that I am killing my time
  here at web, but I know I am getting familiarity all the time by reading
  such nice articles.

 150. Thank you, I’ve just been searching for information approximately this topic for a while and yours is the greatest I’ve came upon so far. However, what about the conclusion? Are you certain concerning the supply?

 151. Just wish to say your article is as amazing. The clearness to your submit is just spectacular and that i can think you are
  knowledgeable on this subject. Well together with your permission let me to clutch your RSS feed to stay up to date with forthcoming post.
  Thanks one million and please continue the rewarding work.

 152. Hello! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked
  hard on. Any recommendations?

 153. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 154. My developer is trying to persuade me to
  move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and
  am anxious about switching to another platform. I
  have heard good things about blogengine.net. Is there a way I
  can import all my wordpress content into it? Any kind of help would
  be really appreciated!

 155. Thank you a lot for sharing this with all people you actually recognise what you are speaking about!
  Bookmarked. Please also talk over with my site =). We
  can have a link exchange agreement between us

 156. As the admin of this web page is working, no uncertainty very soon it
  will be renowned, due to its feature contents.

 157. hi!,I love your writing so much! proportion we be in contact extra about your article on AOL? I need an expert in this house to solve my problem. May be that is you! Having a look forward to look you.

 158. Hello there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on.
  Any suggestions?

 159. When I originally commented I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now
  on every time a comment is added I get four emails with
  the same comment. Is there an easy method you can remove me from that service?

  Thanks!

 160. I want to to thank you for this very good read!!
  I absolutely enjoyed every little bit of it.
  I have you book marked to look at new stuff you post…

 161. Useful information. Lucky me I found your website
  accidentally, and I am stunned why this coincidence did not happened
  in advance! I bookmarked it.

 162. You could certainly see your expertise within the article you write.
  The sector hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe.
  At all times go after your heart.

Leave a Reply

Your email address will not be published.