Phần hai: Ai gây ra chia rẽ – HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA hay NGƯỜI CHAM IOC

Phần hai: Ai gây ra chia rẽ – HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA  hay NGƯỜI CHAM IOC

Vào năm 1994,trước khi qua Mỹ–Tôi có tham dự và mục kích rất chi tiết lễ hội KATE tại tháp PO KLONG GARAI  và tháp PO ROME,tôi còn mướn người chuyên nghiệp quay Video giá 500.000$00 vn.Buổi lễ rất long trọng và rất đông đồng bào Cham tham dự,xuất phát từ xã Phước hậu di chuyển về tháp Po Klong gồm đoàn KIỆU,Nhạc,đoàn vũ công đang diễn theo sau Kiệu và dân chúng theo sau đoàn dài gần một cây số lượng người tháp tùng.Tai tháp có chính quyền và phim ngoại quốc tham dự. Từ tháp nầy tôi chạy lại tháp Po Rome,rồi quay trở lại tháp Po Klong và ngươc lại.

1.  Tại sao hội BTVH tổ chức KATE như hôm nay.

Sau khi phiên họp bầu BQT IOC  mới,tôi mới gia nhập hội BTVH, Trong phiên họp của hội BTVH đàu tiên của tôi,chúng tôi đưa vấn đề KATE ra thảo luận rất chi tiết,làm thế nào quy tụ  được mọi thành phần Cham tham dự không phân biệt  TÍN NGƯỠNG. Bởi hội gồm có: Gia đình Ông BÁ TRUNG XIN (YASIN) là MUSLIM và lâ sáng lập viên,3 gia đinh Cham AWAL là g/đ ông BÁ ĐẠI LONG,g/đ THUẬN+ĐẠI,và g/đ QUANG+ĐA,ngoài ra có 4 gia đình Cham AHIER là g/đ ông ĐẮC VĂN KIÊT,g/đ ĐẮC HỮU THIÊN,hai sáng lập viên (3 sáng lập viên ).

Bởi chung tôi không đủ phương tiện và điều kiện nên không thể tổ chức KATE đúng theo mẫu mực truyền thống như Cham ở Ninh thuận,Hội Sacramento cung vậy,nhưng Hội Truyền thống SAC. lại tổ chức thiên về Ahier–có cung quảy vì hoàn toàn là người Cham Ahier.,như vậy Cham Muslim có lý do ko đến tham dự,bởi Muslim kỵ “YANG”.

Với vài lý do như trên,chung tôi tìm hướng tỏ chức như bây giờ,dù biết rằng  khác hẳn  KATE bên VN nhưng tốt hơn là có tinh thần mùa lễ hội truyền thống kate đẻ cho thế hệ trẻ hôm nay và tương lai tại Mỹ còn biết KATE là ngày LỄ HỘI Truyền thống Champa mà tiền nhân lưu lại…*Ngày tổ chức lễ cũng cân nhắc ngày thứ bảy hay chủ nhật đẻ bà con Cham có thì giờ đến tham dự đông đủ và thoải mái.Đám cưới,sinh nhật và họp bạn bè người Kinh hay dân tộc khác như Campuchia,Lào năm mới đối với họ cũng rất quan trọng nhưng cũng chọn ngày cuối tuần,Kate Cham cũng ko ngoại lệ,bởi ở Mỹ thời giờ rất qui.

2.  Mục đích ko theo thể thức như hội T. Thống SAC. là tạo sự thuận tiện cho Cham MUSLIM tham dự như Cham CHÂU ĐỐC,  SÀIGÒN   và  CAMPUCHIA  tai Mỹ. Thực tế như vậy vài năm đầu, Hội CHAM MUSLIM  tại SAN FRANCISCO do Tiến Sĩ HOÀNG KIM GIA (chủ tịch cung ban chấp hành và đòng tộc Cham Muslim) đến tham dự lễ KATE và Lễ ILIMO, hàn huyên, chúc mừng nhau một cách thoải mái.Nhưng sau đó có mời nhưng họ không dự.Tìm nguyên do họ cho biết là Cham Muslim PHANRANG ngăn cản__”KATE LÀ THỜ  YANG”.ma quỷ “HARAM”, nên tránh xa. Từ đó ko một đồng tộc nào tham dự nữa cho đến hôm nay. Như vây AI  XUYÊN TẠC,GÂY CHIA RẺ.

3.  Những ƯU TƯ của hội BTVH mà tôi nêu lên ở đoạn 1 và 2, đây không phải là lần đầu tiên nhưng IOC và CHAMPAKA không muốn hiểu. Tháng 9,2012–Hội luận Champa II: BẢN TƯỜNG TRÌNH PHẦN II.  Dharma là người điều hợp chương trình và xuyên tạc HỘI BTVH làm lễ hội mang tính cách CHÍNH TRỊ, dùng những danh từ như: ngày QUỐC LỄ,  HÁT QUÔC CA, ĐẶT VÒNG HOA CHIẾN THẮNG, TƯỢNG ĐÀI LÀM BẰNG GIẤY ? có phải cố ý đánh phá hội BTVH không? Nếu tôi không lầm thì tác giả viết bài xuyên tạc về việc làm của HBTVC chưa một lần đến tham dự lễ hội Kate do hội tổ chức, vậy mà họ cũng viết bài bình luận và xuyên tạc về việc làm của hội một cách không ngượng. Việc xảy ra trong thời đại, trong đời thường hàng ngày mà Champaka tự cho mình là nhà khoa học lại viết không đúng, viết méo mò sự thật, viết bài không khách quang, vậy thì làm sao độc giả dám tin mấy bài viết của họ trong cả quá khứ, hiện tại và tương lai của nhóm Champaka đây. IOC, Champaka có thành viên toàn là Cham Muslim, Dharma là thành viên quan trọng và là nhà KHOA HỌC.

Tại nhà ĐẮC HƯU KHIÊM, trong khi trao đổi với DHARMA về chung quang đề tài văn hóa, lịch sử Champa cùng với đông đủ anh em thanh niên Cham của hội BTVH,  DHARMA đã nói  “ĐỀN THÁP CHAM là  CỦA AHIER(BLM) không phải của chung dân tộc Champa“. Quý vị nghĩ sao? có xứng đáng là NHÀ CHAMPA HỌC  không? Champaka và IOC chẳng những ko hâm mộ KATE mà còn muốn đông hương Cham tại MỸ quên KATE, đừng quan tâm đến, quyết đánh phá Cham AHIER và AWAL còn tin “YANG”, hầu dần dần giới trẻ tại Mỹ sau này dễ hội nhập vào Cham Muslim và rồi theo đạo Muslim..

4. DHARMA là gốc Cham AHIER,làm việc tại MALAI, thành viên IOC, Champaka.org, champaka.info, người Malai, cham IOC đều theo đạo MUSLIM, nên Dharma khước từ Ahier. Dharma là nhà CHAMPA HỌC, gốc Cham PHANRANG nên người MALAI muốn sử dụng danh nghĩa của Dharma đẻ truyền bá đạo Muslim đến Cham PHANRANG và PHANRI và Cham tại Mỹ. Bởi từ thế kỷ XVII tiền nhân người Malai chưa làm được.

Trích bài  VĂN HÓA CHAMPA của P.B LAFONT do Champaka.Info đăng.  Trích “Vào cuối thế kỷ XVI và đầu TK XVII thương thuyền Hồi giáo MALAI đã mang lại cho người Cham sống ven biển một số yếu tố văn hóa ĐA ĐẢO của họ.Đáng lý ra họ đã biến người Cham thời đó thành một công đồng theo đạo hồi thật sự,nhưng sự việc xẩy ra không phai như thế.” Bây giờ là cơ hội  mà các nhà truyền giáo ISLAM có được một TS CHAMPA HỌC và KHOA HỌC duy nhất của dân tộc Cham đang làm công cụ và ham tiền bạc,lợi lộc để bỏ sắc dân Champa không thương tiếc,muốn xóa hết tín ngương AHIER va AWAL là tín ngưỡng tôn giáo BẢN ĐỊA mà TIỀN NHÂN CHAMPA lưu truyền cho đến thế kỷ này.

Bởi vậy Dharma mới nói Tháp là của Balamon.

Trích  “DÂN SỐ CHAMPA QUA CÁC THỜI ĐẠI  của Ô  P.B LAFONT, champaka.info ngày 6.2.2012**”Từ khi chiên tranh đong dương lần thứ hai chấm dứt 1975.Có vào khoảng 20.000 người Cham sang định cư tại Malai.Hầu như toàn thể các người nầy là người Khmer ISLAM đã rời bỏ Campuchia từ khi Khmer Đỏ chiếm chánh quyền vào năm 1975.Đa số những người tỵ nạn nầy tự cho mình gốc Malai chứ ko phải là Cham.Một số còn lại tự giới thiệu mình là người MUSLIM thay vì NGƯỜI CHAM HỒI GIÁO” Quý vị có thấy chăng khi bi ISLAM phủ trắng dân tộc Cham đà tự từ chối sắc thái gốc rể và truyền thống của dân tộc Cham.Quý vị người Cham cung như tôi có đau xót ko,Vạy,nếu sau nầy rủi ro Cham Ahier và Cham AWAL trở thành Cham ISLAM thì sẽ cùng chung số phận như Cham Campuchia vậy.DHARMA hãy mau tĩnh ngộ dù ông lấy vợ ĐẦM ,vợ TÂY hay vợ MALAI,ông chết đi không còn nòi tộc Cham,đó là ông tự nhận hâu quả,đung vì danh vọng và lợi lộc trươc mắt mà làm cho dân tộc Cham dần dần biến hóa. Ông thường đến tìm công đông Cham có phải chăng vì muc đích này, vì muc đích làm “MA GIÁO” cho MALAI.

Quý vị xét tại ai làm Cham hại ngoại không đoàn kết.

Kính mong trí thức và toàn dân tộc CHAMPA suy nghĩ.

 

Thành thật cám ơn

Kiều Ngọc Quyên

.

4,833 thoughts on “Phần hai: Ai gây ra chia rẽ – HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA hay NGƯỜI CHAM IOC

 1. I simply could not go away your site prior to suggesting that I really loved the usual info an individual provide on your visitors? Is gonna be back ceaselessly to check out new posts

 2. 加強優化面部輪廓,可被身體完全吸引,能自然地修飾面部輪廓 功效可長達24個月以上 JUVEDERM的特點: 效果立即可見 非永久性 非手術性 安全有效 效果自然 JUVEDERM獲歐盟(CE)及美國及藥物管理局(FDA)認證 首先及唯一獲得FDA認證在首次療程後能維持長達一年2-4功效 新世代專員Hylacross科技為產品帶來獨特的物理特質,包括凝聚力、支撐力及柔順度 8點提升 這是一套由全球著名醫學美容醫生Dr. Maurício de Maio,以JUVÉDERM®系列透明質酸產品為基礎而研發的面部優化療程,藉著簡單程序便達致面部優化效果,不需進行手術,減低風險。 此療程會根據病人的個別情況,重點針對面部8個最常因流失膠原蛋白及彈性纖維而凹陷的位置,再依據特定的順序,從顴骨至下巴位置配合JUVÉDERM®系列的透明質酸產品進行療程,從而改善這些位置的豐盈度及滑溜度,全面性優化面部輪廓。

 3. 坐月 一定要洗頭 Marie Claire (HK) Edition 關於坐月,最多人關心嘅係究竟可唔可以洗頭沖涼。 其實老人家話唔可以洗頭沖涼,主要係驚入風受寒,那之後便有機會經常頭痛關節痛,而主因係「掂到『生水』」~呢方面有幾多科學根據,真係不得而知,但深信前

 4. hi!,I like your writing very so much! share we keep up a correspondence extra about your
  article on AOL? I need a specialist on this space to unravel
  my problem. Maybe that is you! Taking a look forward to see you.

 5. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but certainly you are going
  to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 6. Awesome blog! Do you have any recommendations for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m
  a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go
  for a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused ..
  Any suggestions? Appreciate it!

 7. It’s very simple to find out any topic on web as compared to textbooks,
  as I found this post at this website.

 8. I am really loving the theme/design of your web site.

  Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
  A couple of my blog audience have complained about my blog not
  working correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any advice to help fix this issue?

 9. Hi there! I understand this is sort of off-topic but I had to ask.
  Does running a well-established blog like yours require a large amount of work?
  I’m brand new to running a blog but I do write in my journal daily.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my experience and views online.

  Please let me know if you have any suggestions
  or tips for new aspiring blog owners. Thankyou!

 10. Good day! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing
  through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back
  frequently!

 11. hello!,I love your writing very a lot! percentage we communicate
  more about your post on AOL? I require an expert on this area to unravel my problem.

  May be that is you! Looking forward to see you.

 12. Just desire to say your article is as astounding. The clearness in your post is just great and
  i could assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep
  updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 13. This design is wicked! You obviously know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had
  to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 14. Generally I don’t learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do it!

  Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great post.

 15. Greetings from Los angeles! I’m bored at work so I decided
  to check out your blog on my iphone during lunch break.
  I enjoy the information you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how fast your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, wonderful blog!

 16. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it
  up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later.

  All the best

 17. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually realize what you are talking about!
  Bookmarked. Please additionally consult with my web site =).

  We may have a link trade arrangement among us

 18. When someone writes an post he/she keeps the thought of a user in his/her brain that how a user can know it.
  Thus that’s why this article is amazing. Thanks!

 19. I’m truly enjoying the design and layout of your website.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me
  to come here and visit more often. Did you hire out a designer
  to create your theme? Excellent work!

 20. Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks,
  However I am experiencing troubles with your RSS. I don’t know the reason why I am unable
  to join it. Is there anybody else getting the same RSS problems?
  Anyone who knows the solution can you kindly respond?

  Thanx!!

 21. I will right away snatch your rss as I can’t to find your e-mail subscription link or newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly permit me know in order that I could subscribe.
  Thanks.

 22. Everything is very open with a really clear explanation of
  the challenges. It was definitely informative. Your website is extremely helpful.

  Thank you for sharing!

 23. We are a bunch of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site provided us with useful information to work
  on. You have done a formidable process and our entire group will
  probably be thankful to you.

 24. Thanks for your marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you’re a great author.
  I will ensure that I bookmark your blog and definitely will come back very soon. I want to encourage you continue your great writing, have a nice morning!

 25. Link exchange is nothing else but it is just placing the other person’s blog link
  on your page at appropriate place and other person will also do same in favor of you.

 26. Thank you a bunch for sharing this with all people you actually understand what you are talking approximately!
  Bookmarked. Please also discuss with my website =). We could have a link trade arrangement among us

 27. Hi there, this weekend is good in support of me, as this moment i am reading this enormous
  educational piece of writing here at my house.

 28. Truly no matter if someone doesn’t understand
  then its up to other people that they will help, so here it happens.

 29. I am sure this paragraph has touched all the internet visitors, its really
  really nice paragraph on building up new weblog.

 30. Hey there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading through your posts.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics?
  Thank you so much!

 31. My programmer is trying to persuade me to move
  to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites for about a
  year and am worried about switching to another platform.

  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content
  into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 32. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your
  fantastic post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 33. Attractive element of content. I simply stumbled upon your
  web site and in accession capital to say that
  I acquire actually loved account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing on your augment and even I achievement
  you access consistently fast.

 34. These are really enormous ideas in regarding blogging. You have touched some fastidious
  points here. Any way keep up wrinting.

 35. Hi, this weekend is fastidious in favor of me, as this moment i am reading this enormous educational article here at my residence.

 36. I really love your site.. Pleasant colors & theme. Did you develop this amazing site yourself?
  Please reply back as I’m hoping to create my own personal website and would like to
  learn where you got this from or exactly what the theme is called.

  Appreciate it!

 37. It’s difficult to find experienced people in this particular topic,
  but you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 38. After looking over a few of the blog articles on your blog, I truly like your
  way of writing a blog. I saved it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.
  Please visit my website as well and tell me what you think.

 39. Undeniably believe that which you stated. Your favourite
  justification appeared to be at the internet the easiest thing to take into accout of.
  I say to you, I definitely get irked even as people consider worries that they plainly don’t realize about.
  You managed to hit the nail upon the top and also outlined out the whole thing without having side-effects , other people
  can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 40. Excellent post but I was wondering if you could write a litte more
  on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.

  Cheers!

 41. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other sites?
  I have a blog centered on the same information you
  discuss and would love to have you share some stories/information.
  I know my audience would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel
  free to send me an e-mail.

 42. You are so cool! I do not think I have read something like that before.
  So wonderful to discover somebody with some genuine thoughts on this topic.
  Seriously.. thanks for starting this up. This web site is something that is required on the internet, someone with a
  bit of originality!

 43. Great site you have here.. It’s hard to find excellent writing like yours
  these days. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

 44. I just could not depart your website prior to suggesting that I really loved the
  usual info an individual provide in your visitors?

  Is going to be again continuously to inspect new posts

 45. I love what you guys tend to be up too. This kind of clever work and coverage!
  Keep up the wonderful works guys I’ve added you guys to my own blogroll.

 46. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a
  few of the pictures aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it
  in two different web browsers and both show the same results.

 47. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this outstanding blog!
  I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will talk about this site with my Facebook group.
  Talk soon!

 48. We stumbled over here by a different web page and thought I may as well check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to checking out your web page for a second time.

 49. Hi I am so thrilled I found your weblog, I really found you by accident, while I was looking on Askjeeve for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say thanks for a marvelous post and a all round entertaining blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment
  but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read more, Please do keep up the superb jo.

 50. Hello there! Do you know if they make any
  plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about
  losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 51. I love your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to
  find out where u got this from. thanks

 52. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum
  it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

  I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.
  Do you have any tips and hints for beginner blog writers?

  I’d certainly appreciate it.

 53. Thank you for every other wonderful post. Where else could anybody get that type of information in such a
  perfect manner of writing? I have a presentation next week, and I am at the
  search for such info.

 54. Its like you read my thoughts! You seem to know a
  lot approximately this, like you wrote the guide in it or something.
  I feel that you just could do with a few p.c.

  to power the message home a little bit, but other than that, that is
  fantastic blog. A great read. I’ll definitely be back.

 55. naturally like your web site but you need to test the spelling
  on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the reality however I’ll surely come again again.

 56. It’s amazing to visit this web site and reading the views of all friends regarding this paragraph, while I am
  also eager of getting know-how.

 57. Thanks for one’s marvelous posting! I really enjoyed reading it, you could be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will often come back
  sometime soon. I want to encourage you to ultimately continue your great writing, have a nice afternoon!

 58. I like the valuable information you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here frequently.
  I am quite sure I will learn lots of new stuff right here!

  Best of luck for the next!

 59. After checking out a handful of the articles on your blog, I truly like your
  way of writing a blog. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near
  future. Please visit my web site too and tell me what you think.

 60. My brother suggested I might like this website.
  He was entirely right. This post truly made my day.
  You cann’t imagine just how much time I had spent for this info!

  Thanks!

 61. You really make it seem so easy along with your presentation but I to find this matter to be really one thing which I believe I’d by
  no means understand. It seems too complicated and very wide for me.
  I’m looking ahead to your subsequent publish, I’ll try to get the cling
  of it!

 62. After looking into a few of the blog posts on your web site, I seriously appreciate your
  way of writing a blog. I book marked it to my bookmark webpage list and
  will be checking back soon. Please visit my website as well
  and tell me your opinion.

 63. Hey! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due
  to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

 64. Thank you for some other magnificent post.
  The place else may just anybody get that type of info in such a perfect means of
  writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the look
  for such information.

 65. Excellent post. I used to be checking continuously this
  blog and I’m impressed! Very useful information specifically the last section 🙂 I handle such info a
  lot. I was looking for this certain information for a
  long time. Thanks and best of luck.

 66. Hello, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to
  enhance my web site!I suppose its ok to use some
  of your ideas!!

 67. Hello! This is kind of off topic but I need
  some guidance from an established blog. Is it hard to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Cheers

 68. Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and
  tell you I truly enjoy reading through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same
  topics? Thank you so much!

 69. What i don’t realize is in reality how you are now not
  really a lot more neatly-preferred than you may be now.
  You’re very intelligent. You realize therefore considerably in relation to this topic, made
  me personally consider it from a lot of various
  angles. Its like men and women are not fascinated except it is
  one thing to do with Girl gaga! Your own stuffs nice.
  Always handle it up!

 70. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a
  pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Kudos

 71. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to
  be happy. I’ve read this post and if I could I wish to
  suggest you few interesting things or tips. Maybe you could
  write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 72. I just want to tell you that I am just new to blogs and actually savored you’re web page. Very likely I’m want to bookmark your website . You amazingly have terrific writings. With thanks for revealing your website.

 73. Hi there everybody, here every one is sharing these kinds of familiarity, therefore
  it’s pleasant to read this website, and I used to visit this weblog daily.

 74. Howdy, I just hopped over to your web page by means of StumbleUpon. Now not one thing I’d normally learn, but I appreciated your feelings none the less. Thank you for making one thing value reading.

 75. I enjoy what you guys are usually up too. Such clever work and coverage!
  Keep up the very good works guys I’ve incorporated you guys to blogroll.

 76. Your style is so unique in comparison to other folks I have read stuff from.
  I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this page.

 77. Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted
  to say wonderful blog!

 78. Very good blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a
  little lost on everything. Would you suggest starting with a free
  platform like WordPress or go for a paid option? There
  are so many options out there that I’m completely confused ..

  Any recommendations? Bless you!

 79. Thank you for the good writeup. It actually was once a leisure account it.

  Glance complex to far introduced agreeable
  from you! However, how could we keep up a correspondence?

 80. I’ve been browsing online more than 3 hours these
  days, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours.
  It’s pretty worth sufficient for me. Personally, if
  all webmasters and bloggers made good content as you probably did, the web can be a lot more useful than ever before.

 81. Hello! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.

  Your blog provided us useful information to work on.
  You have done a extraordinary job!

 82. Hey there I am so happy I found your blog page, I really found you by
  error, while I was searching on Google for something else, Regardless I
  am here now and would just like to say many thanks for a incredible post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  go through it all at the moment but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read a lot more, Please do keep up the
  awesome jo.

 83. Having read this I believed it was really enlightening.
  I appreciate you taking the time and energy to put this information together.
  I once again find myself spending a significant amount of time both reading and posting
  comments. But so what, it was still worthwhile!

 84. whoah this weblog is excellent i like studying your articles.

  Keep up the great work! You know, lots of individuals are looking around for this info, you could aid
  them greatly.

 85. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you
  make this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from.

  many thanks

 86. I was curious if you ever thought of changing the layout of your blog?

  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.

  Maybe you could space it out better?

 87. Magnificent website. Plenty of useful info here. I’m sending it to some friends ans also sharing
  in delicious. And naturally, thanks in your effort!

 88. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to
  say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 89. I do not know whether it’s just me or if everybody else experiencing problems with your blog.
  It seems like some of the text on your posts are running off the screen. Can someone else please provide
  feedback and let me know if this is happening to them
  too? This may be a problem with my browser because I’ve had this happen before.
  Appreciate it

 90. Hello there, I think your website might be having internet browser compatibility problems.
  Whenever I take a look at your blog in Safari,
  it looks fine however when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
  I merely wanted to provide you with a quick heads up!
  Apart from that, great blog!

 91. I’m not sure exactly how I found this blog because I had been researching information on Real Estate inWinter Springs, FL, but anyway, I have had a pleasant time reading it, keep it up!

 92. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have developed some nice practices and we are looking to trade solutions with others, be sure to shoot me an email if interested.

 93. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort.

 94. After study a few of the blog posts on your own internet site now, i genuinely as if your strategy for blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Pls check out my site also and let me know what you think.

 95. Thanks for your time so much for your impressive and amazing guide. I will not be reluctant to endorse your web sites to any individual who should receive direction on this problem.

 96. constantly i used to read smaller articles or reviews which as well clear their motive, and that is also happening
  with this paragraph which I am reading at this time.

 97. I needed to thank you for this wonderful read!! I absolutely loved every little bit
  of it. I have got you saved as a favorite to
  look at new things you post…

 98. Hey there! I know this is somewhat off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this website?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 99. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay.
  I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new posts.

 100. Hi there everyone, it’s my first visit at this web site, and
  post is really fruitful designed for me, keep up posting these types
  of posts.

 101. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has been conducting a little
  research on this. And he in fact bought me breakfast due to
  the fact that I found it for him… lol. So allow me to reword this….
  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending time to
  talk about this topic here on your website.

 102. I don’t know if it’s just me or if perhaps everyone else experiencing
  issues with your site. It appears as if some of the text within your posts are running off the screen. Can somebody
  else please comment and let me know if this is happening
  to them too? This might be a issue with my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Thanks

 103. Thanks for every other fantastic article. Where else may just anybody get that kind of information in such
  an ideal means of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the look for such information.

 104. Your style is very unique compared to other people I’ve read stuff from.
  Thank you for posting when you have the opportunity, Guess
  I will just book mark this web site.

 105. Hey there! This post could not be written any better!

  Reading through this post reminds me of my good old room
  mate! He always kept chatting about this. I will forward this
  page to him. Fairly certain he will have a good read.
  Thank you for sharing!

 106. I’m no longer certain the place you’re getting your information, but great topic.
  I must spend a while finding out more or understanding more.
  Thanks for wonderful information I used to be searching for this information for my mission.

 107. I am extremely impressed along with your writing abilities
  as smartly as with the structure in your blog.
  Is this a paid subject or did you modify it yourself?

  Either way keep up the excellent quality writing,
  it is uncommon to look a great weblog like this one
  today..

 108. Do you mind if I quote a couple of your posts as long
  as I provide credit and sources back to your blog?
  My blog is in the exact same area of interest as yours and my visitors would
  really benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this alright with you.
  Many thanks!

 109. What i do not understood is in fact how you are now not really much more well-preferred than you might be right now.
  You’re so intelligent. You recognize therefore considerably with regards
  to this topic, produced me personally believe it from so many varied angles.
  Its like men and women don’t seem to be fascinated except it is one thing to accomplish
  with Woman gaga! Your personal stuffs nice. Always care for it up!

 110. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive
  a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it
  with someone!

 111. I wouldn’t normally be so intrigued by content on this topic but the way you wrote this really grabbed my attention. It is very well thought out and interesting informative content. Thank you for sharing!

 112. After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive four emails with the
  same comment. There has to be an easy method you are able to remove me from that
  service? Many thanks!

 113. I do accept as true with all the ideas you have offered in your post. They are really convincing and can definitely work. Still, the posts are too quick for novices. May just you please prolong them a bit from next time? Thank you for the post.

 114. I wish to convey my gratitude for your kind-heartedness in support of people who must have guidance on your issue. Your very own commitment to getting the solution up and down was particularly powerful and have without exception made somebody just like me to achieve their ambitions. The warm and helpful key points indicates so much to me and substantially more to my mates. With thanks; from everyone of us.

 115. For the reason that the admin of this web page is working, no hesitation very
  soon it will be famous, due to its quality contents.

 116. Paragraph writing is also a excitement, if you be familiar with
  then you can write if not it is difficult to write.

 117. What you said made a ton of sense. But, what about this?
  what if you added a little information? I am not suggesting your information is not good., but suppose you added something to possibly grab people’s attention? I mean Phần hai: Ai gây ra chia
  rẽ – HỘI BẢO TỒN VĂN HÓA hay NGƯỜI CHAM IOC –
  ILIMOCHAMPA is kinda boring. You could look at Yahoo’s front page and note how they create article titles to get viewers to click.
  You might try adding a video or a related picture or two to grab readers excited about everything’ve written.
  Just my opinion, it could bring your posts a little livelier.

 118. magnificent issues altogether, you simply gained a logo new reader.
  What could you recommend about your put up that you just made
  a few days in the past? Any sure?

 119. My partner and I stumbled over here from a different web address and thought I may as well check things out.

  I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking at your web
  page for a second time.

 120. Hi! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post
  I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely glad I found it and
  I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 121. Thank you for the good writeup. It in fact was
  a amusement account it. Look advanced to more added
  agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 122. Hi there to every , since I am in fact keen of reading this blog’s post to be updated
  regularly. It includes nice data.

 123. Hello! I just would want to supply a huge thumbs up for your great info you may have here on this post. I will be coming back to your blog post for more soon.

 124. Good day I am so excited I found your blog page, I really found you by mistake, while I was searching on Aol
  for something else, Regardless I am here now and would just like
  to say thank you for a fantastic post and a all round entertaining blog (I
  also love the theme/design), I don’t have time to look
  over it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read more, Please do
  keep up the excellent work.

 125. Greetings! I’ve been reading your web site for a long time now and finally got the courage
  to go ahead and give you a shout out from Porter Tx!
  Just wanted to say keep up the fantastic job!

 126. Hey are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get
  started and set up my own. Do you require any html coding knowledge to make your
  own blog? Any help would be greatly appreciated!

 127. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any feedback would be greatly appreciated.

 128. Hello this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding experience so I
  wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 129. My relatives every time say that I am wasting my time here at web, except I know I am getting experience daily by reading such good
  articles.

 130. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively useful and it has aided me out loads.
  I am hoping to contribute & assist other customers like its helped me.
  Great job.

 131. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism
  or copyright infringement? My site has a lot of completely
  unique content I’ve either written myself or outsourced but it seems a lot
  of it is popping it up all over the web without my permission. Do
  you know any ways to help protect against content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

 132. Unquestionably believe that which you stated.

  Your favorite justification appeared to be on the internet the
  easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly
  get irked while people think about worries that they plainly don’t know
  about. You managed to hit the nail upon the
  top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a
  signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 133. Hi there, just turned alert to your web page through The Big G, and found that it is genuinely informative. I’ll appreciate if you continue this idea.

 134. Howdy, There’s no doubt that your blog could possibly be having
  web browser compatibility issues. Whenever I look at your website in Safari,
  it looks fine however when opening in I.E., it has some overlapping issues.

  I simply wanted to give you a quick heads up!

  Apart from that, wonderful site!

 135. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious
  what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web smart so I’m not 100% sure.
  Any suggestions or advice would be greatly appreciated.

  Thanks

 136. Thanks for the marvelous posting! I genuinely enjoyed
  reading it, you may be a great author.I will always bookmark your blog and will often come back
  in the foreseeable future. I want to encourage one to continue your
  great job, have a nice weekend!

 137. I was very happy to uncover this page. I want to to thank you
  for your time just for this fantastic read!! I definitely loved
  every little bit of it and i also have you saved to fav
  to look at new things in your site.

 138. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe
  you would have some experience with something like this. Please let
  me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and
  I look forward to your new updates.

 139. Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 140. If you are going for most excellent contents like I do, only go to
  see this web site every day since it offers feature contents, thanks

 141. I am sure this paragraph has touched all the internet
  viewers, its really really fastidious post on building up new web site.

 142. Hi would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a difficult time deciding
  between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 143. Hi, this weekend is nice designed for me, because this time i am reading this great educational piece of writing
  here at my residence.

 144. A fascinating discussion is worth comment. I think that you should
  write more on this issue, it might not be a taboo matter but usually
  people do not talk about these issues. To the next! Many thanks!!

 145. This design is incredible! You certainly know how
  to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I
  was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 146. Quality articles or reviews is the key to be a focus for
  the users to pay a quick visit the web site, that’s what this web site is providing.

 147. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting
  anyplace, when i read this article i thought i could also make comment due to this
  sensible post.

 148. you’re truly a excellent webmaster. The site loading speed is amazing.
  It kind of feels that you’re doing any distinctive trick.

  In addition, The contents are masterpiece.

  you have done a fantastic process on this matter!

 149. I was wondering if you ever considered changing the page layout of
  your blog? Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content
  so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for
  only having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 150. Hello! Someone in my Facebook group shared this site with
  us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Fantastic blog and superb design and style.

 151. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 152. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging
  for? you made blogging look easy. The overall look of your site
  is fantastic, let alone the content!

 153. I think this is one of the most important information for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general things, The web
  site style is ideal, the articles is really excellent
  : D. Good job, cheers

 154. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I desire to
  suggest you some interesting things or tips. Maybe
  you could write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it!

 155. Good day! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a
  new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial
  information to work on. You have done a outstanding job!

 156. Pretty component to content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire
  actually loved account your weblog posts. Any way I will be subscribing
  for your feeds or even I fulfillment you get admission to
  constantly fast.

 157. Amazing issues here. I am very happy to look your article.
  Thanks so much and I’m looking forward to touch you.
  Will you please drop me a mail?

 158. My spouse and I stumbled over here coming from a different web address and thought
  I should check things out. I like what I see so now i am following you.

  Look forward to looking over your web page yet again.

 159. I do not know whether it’s just me or if perhaps everyone else experiencing issues with your website.
  It appears as though some of the text on your content are running off
  the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well?
  This could be a problem with my internet browser because I’ve
  had this happen previously. Thank you

 160. whoah this blog is excellent i love studying your articles.
  Stay up the great work! You understand, lots of people are looking round for this info, you can help them greatly.

 161. With havin so much content and articles do you ever
  run into any issues of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of
  it is popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any techniques to help stop content from being ripped
  off? I’d definitely appreciate it.

 162. I visited multiple web sites however the audio feature for audio songs existing at this web page is in fact fabulous.

 163. This is perfect occasion to prepare some plans for the forthcoming future. I’ve go through this posting and if I could, I wish to suggest you few intriguing tip.

 164. Excellent pieces. Keep writing such kind of information on your page.
  Im really impressed by your blog.
  Hi there, You have performed an incredible
  job. I’ll definitely digg it and for my part suggest to
  my friends. I am confident they’ll be benefited from this site.

 165. I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I am quite certain I will learn many new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 166. Just desire to say your article is as astounding.

  The clearness on your put up is simply nice and that i
  can think you’re a professional in this subject.
  Fine along with your permission let me to seize your RSS
  feed to keep updated with coming near near post.

  Thanks one million and please continue the gratifying
  work.

 167. Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another
  platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 168. For most up-to-date news you have to go to see the web and on web I found this website as
  a most excellent web site for most recent updates.

 169. This is my first time pay a quick visit at here and i am in fact impressed
  to read everthing at one place.

 170. It’s very effortless to find out any matter on net as compared to
  books, as I found this paragraph at this site.

 171. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.

  Numerous people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 172. I want to to thank you for this excellent read!! I certainly enjoyed every bit of it.
  I’ve got you bookmarked to look at new stuff you post…

 173. It really is near close to impossible to come across well-educated people on this subject, regrettably you look like you are familiar with those things you’re preaching about! Thanks

 174. It’s in fact very difficult in this active life to listen news
  on Television, therefore I simply use the web for
  that reason, and obtain the most recent information.

 175. What i do not realize is if truth be told how you are not actually a
  lot more smartly-liked than you may be now. You are very intelligent.
  You recognize thus significantly in the case of this topic,
  made me in my view believe it from a lot of numerous angles.

  Its like men and women aren’t involved except it is one thing to accomplish with Girl gaga!
  Your individual stuffs great. At all times deal with it up!

 176. Hello There. I discovered your weblog using msn. That
  is an extremely neatly written article. I will make sure to bookmark it and come back to learn more of your helpful information. Thank you for the post.
  I’ll definitely comeback.

 177. Hi there I am so grateful I found your website, I really found you
  by mistake, while I was researching on Google for something else,
  Regardless I am here now and would just like to say thank you for a incredible post and a
  all round exciting blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to browse it all at the moment but
  I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read a lot more, Please do keep up the superb b.

 178. Great post. I used to be checking continuously this blog and I am inspired!

  Extremely useful info specially the final part 🙂 I maintain such info a lot.
  I used to be seeking this certain information for a long time.
  Thanks and best of luck.

 179. It is really a great and helpful piece of information. I am glad
  that you just shared this helpful info with us.
  Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 180. Appreciating the hard work you put into your website and in depth information you offer.
  It’s good to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same out of date rehashed material.
  Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 181. Hi there are using WordPress for your site platform?

  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any html
  coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 182. Good day! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll
  be book-marking and checking back frequently!

 183. I’ll immediately take hold of your rss feed as I can’t
  find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service.

  Do you have any? Kindly allow me realize in order that I may just subscribe.
  Thanks.

 184. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think
  I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 185. Might be mostly unattainable to see well-qualified viewers on this issue, nonetheless you seem like you are familiar with exactly what you’re raving about! Appreciate It

 186. When some one searches for his necessary thing, so he/she wishes to
  be available that in detail, thus that thing
  is maintained over here.

 187. Everything is very open with a very clear description of the issues.
  It was really informative. Your website is extremely
  helpful. Thanks for sharing!

 188. Hey there! I’ve been following your weblog for a while now and finally got the
  courage to go ahead and give you a shout out from
  Atascocita Texas! Just wanted to say keep up the great job!

 189. It is really a nice and helpful piece of info. I am happy that you
  simply shared this useful info with us. Please stay us up
  to date like this. Thanks for sharing.

 190. Great goods from you, man. I’ve be aware your stuff previous to
  and you are just extremely fantastic. I actually like what
  you’ve bought right here, really like what you’re stating and the way in which by which
  you assert it. You’re making it entertaining and you continue to care for to keep it smart.
  I can’t wait to read far more from you. This is really a wonderful
  site.

 191. Hello There. I discovered your weblog the usage of msn. This is a really well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to learn more
  of your useful information. Thank you for the post.
  I will definitely comeback.

 192. What i don’t understood is actually how you’re
  no longer really much more neatly-favored than you may
  be right now. You’re so intelligent. You understand therefore significantly when it
  comes to this matter, made me personally believe it from
  numerous various angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated until it’s something to
  accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs great.
  Always take care of it up!

 193. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you
  amend your site, how can i subscribe for a blog website?
  The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted
  of this your broadcast provided bright clear concept

 194. Wow, fantastic blog structure! How long have you ever been running a blog for?

  you make running a blog look easy. The whole glance of your site is
  wonderful, as well as the content!

 195. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everyone else encountering
  issues with your site. It appears as if some of the text in your
  posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if
  this is happening to them as well? This might be a problem with my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Thank you

 196. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come
  here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?

  Outstanding work!

 197. I’m really inspired with your writing abilities and also
  with the format for your weblog. Is this a paid subject matter or did you modify
  it your self? Anyway keep up the excellent high quality writing,
  it’s rare to peer a great weblog like this one these days..

 198. Thank you a bunch for sharing this with all folks you really recognise what you’re speaking approximately!
  Bookmarked. Kindly also talk over with my website =).
  We can have a link change arrangement between us

 199. Heya i’m for the first time here. I found this board and I to
  find It really helpful & it helped me out a lot.
  I am hoping to give one thing back and aid others
  such as you helped me.

 200. Link exchange is nothing else however it is simply placing the other person’s weblog link on your page at proper place and
  other person will also do same for you.

 201. Good post however I was wondering if you could write a litte more on this subject?

  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.
  Appreciate it!

 202. Hi, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads
  up! Other then that, wonderful blog!

 203. I am sure this paragraph has touched all the internet
  visitors, its really really nice article on building up new weblog.

 204. Hi there to every one, since I am in fact eager of reading this webpage’s post to be updated on a regular basis.
  It contains nice stuff.

 205. Nice post. I was checking continuously this weblog and I am impressed!
  Extremely helpful information particularly the remaining part 🙂 I deal with such information much.
  I used to be seeking this particular info for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 206. I’m gone to inform my little brother, that he should also pay a
  visit this weblog on regular basis to get updated from most recent gossip.

 207. I have been surfing on-line greater than three hours
  these days, but I by no means found any attention-grabbing article like yours.
  It’s pretty value sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made excellent content as you probably did, the web shall be much more helpful than ever before.

 208. Hi there are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do
  you require any coding expertise to make your own blog? Any help would
  be greatly appreciated!

 209. Gday here, just turned out to be aware about your website through Search engines like google, and discovered that it’s quite interesting. I will be grateful for if you keep up such.

 210. Someone necessarily lend a hand to make critically posts I
  might state. That is the first time I frequented your web page and to this point?
  I amazed with the analysis you made to make this actual put up incredible.

  Great job!

 211. hey there and thank you for your information –
  I have certainly picked up anything new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using this web
  site, as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load
  correctly. I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google
  and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot more
  of your respective fascinating content. Make sure you
  update this again soon.

 212. I simply have to tell you that I am new to blogging and certainly loved your review. Likely I am likely to save your blog post . You truly have amazing article material. Get Pleasure From it for swapping with us your very own domain article

 213. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this
  blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my
  end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly
  appreciated.

 214. Appreciating the dedication you put into your site and detailed information you provide.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material.
  Great read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 215. It certainly is almost extremely difficult to find well-aware individual on this matter, in addition you appear like you realize which you’re revealing! Appreciate It

 216. If you are going for finest contents like I do, only pay a
  quick visit this site every day for the reason that
  it presents quality contents, thanks

 217. I don’t even know how I ended up here, but I thought
  this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 218. It’s near extremely difficult to find well-aware viewers on this subject, however you come across as like you comprehend the things you’re writing about! Thank You

 219. That is very fascinating, You are a very skilled
  blogger. I have joined your feed and sit up for looking for extra of your great post.

  Additionally, I’ve shared your website in my social networks

 220. Definitely believe that which you said.
  Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having
  side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more.
  Thanks

 221. I just desire to advise you that I am new to writing a blog and undeniably admired your site. More than likely I am going to save your blog post . You truly have superb article information. Like it for expressing with us your current domain document

 222. You’ll find it nearly close to impossible to encounter well-qualified women and men on this content, nevertheless you seem like you understand exactly what you’re covering! Regards

 223. Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay.

  I’m definitely enjoying your blog and look forward to new
  posts.

 224. Hello there, just turned mindful of your web page through Search engine, and found that it is seriously interesting. I’ll be grateful for should you continue these.

 225. It is the best time to make some plans for the future and
  it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few
  interesting things or advice. Maybe you could write next articles
  referring to this article. I want to read even more things
  about it!

 226. I’m gone to say to my little brother, that he should also pay a
  quick visit this weblog on regular basis to take updated from most recent information.

 227. Spot on with this write-up, I seriously think this web site needs a lot more attention. I’ll
  probably be returning to see more, thanks for the information!

 228. Hi to every body, it’s my first visit of this blog; this
  web site carries awesome and in fact excellent stuff for readers.

 229. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be
  on the web the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get irked while people consider
  worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out
  the whole thing without having side effect , people could take a
  signal. Will likely be back to get more. Thanks

 230. you are truly a good webmaster. The web site loading
  pace is amazing. It seems that you are doing any unique trick.
  Moreover, The contents are masterwork. you have done a wonderful job on this subject!

 231. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog
  posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site.
  Reading this information So i’m satisfied to exhibit that I’ve a very excellent uncanny
  feeling I discovered exactly what I needed. I most for sure will
  make certain to don?t disregard this site and provides it a look on a
  relentless basis.

 232. Helpful info. Fortunate me I discovered your site by chance, and I am surprised why this accident didn’t happened in advance!
  I bookmarked it.

 233. Hello, i feel that i noticed you visited my web site thus i got here to return the choose?.I’m attempting
  to find things to improve my web site!I guess its ok to make
  use of a few of your ideas!!

 234. This is really interesting, You are an overly professional blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to in quest of extra
  of your great post. Additionally, I have shared your website in my social networks

 235. I really need to advise you that I am new to blog posting and genuinely valued your work. Quite possibly I am most likely to save your blog post . You certainly have extraordinary article material. Delight In it for sharing with us your favorite internet site post

 236. Good day there, just got mindful of your web page through Yahoo and bing, and discovered that it is truly helpful. I’ll like should you decide keep up this.

 237. It can be nearly unattainable to see well-advised americans on this content, however , you seem like you fully grasp whatever you’re indicating! Gratitude

 238. Hullo there, just turned aware about your post through Google, and realized that it’s pretty entertaining. I’ll be grateful in the event you carry on such.

 239. I simply desire to inform you that I am new to posting and certainly admired your post. Most likely I am inclined to remember your blog post . You certainly have amazing article information. Love it for discussing with us your very own blog post

 240. It really is practically extremely difficult to find well-qualified individual on this matter, yet somehow you come across as like you are familiar with the things you’re talking about! Regards

 241. Hi here, just started to be aware of your wordpress bog through Bing, and have found that it’s really informational. I’ll be grateful for if you decide to retain this approach.

 242. I merely have to notify you that I am new to putting up a blog and completely cherished your website. Quite possibly I am likely to remember your blog post . You absolutely have lovely article materials. Delight In it for swapping with us your own url information

 243. Your style is unique in comparison to other people I’ve read stuff from.
  Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I
  will just book mark this site.

 244. Hi, Neat post. There’s an issue together with your website in internet
  explorer, might test this? IE nonetheless is the market leader and a big section of folks will omit your great writing
  due to this problem.

 245. My brother suggested I may like this website. He used to be entirely right.
  This put up truly made my day. You can not imagine just how so much time I had spent for this info!
  Thanks!

 246. With havin so much content and articles do you ever run into
  any problems of plagorism or copyright infringement?
  My website has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced but it appears
  a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any ways
  to help protect against content from being stolen? I’d truly appreciate
  it.

 247. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you Nevertheless I am experiencing challenge with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 248. Pingback: hey
 249. I’m impressed, I have to admit. Genuinely rarely can i encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the nail for the head. Your notion is outstanding; the thing is something inadequate folks are speaking intelligently about. My business is very happy that we found this within my seek out some thing in regards to this.

 250. I think the admin of this web site is really working hard
  in favor of his web site, for the reason that here every stuff is quality based material.

 251. A person essentially assist to make critically articles I might state. That is the first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the analysis you made to make this actual submit amazing. Great activity!

 252. Hi, Neat post. There’s an issue together with your website in web explorer, could check thisK IE nonetheless is the market leader and a good section of folks will miss your wonderful writing due to this problem.

 253. Hello! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months
  of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 254. I think this is among the most important information for me.
  And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The website style is perfect,
  the articles is really great : D. Good job, cheers

 255. Hi! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using
  for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues
  with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 256. I think this is among the most vital info for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is perfect, the articles is really excellent :
  D. Good job, cheers

 257. Hi there! I’m at work surfing around your blog
  from my new iphone! Just wanted to say I love reading
  through your blog and look forward to all your posts! Carry on the superb
  work!

 258. I got this website from my buddy who told me about this website and now this
  time I am browsing this web page and reading very informative articles
  at this place.

 259. Hola! I’ve been following your site for a while now and finally got the bravery to go
  ahead and give you a shout out from Atascocita Texas! Just wanted to mention keep
  up the fantastic job!

 260. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 261. hey there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using this site, as I experienced to reload the site lots of times previous to I
  could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads
  and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look
  out for a lot more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon.

 262. We are a group of volunteers and starting a brand new scheme in our community.
  Your site offered us with helpful information to work on.
  You have performed an impressive activity and our entire community shall be grateful to you.

 263. Great blog here! Also your site loads up very fast!
  What host are you using? Can I get your affiliate link
  to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 264. Heya i am for the first time here. I found this board and I to find
  It really helpful & it helped me out much.
  I hope to present one thing back and help others like you
  helped me.

 265. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this post
  to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

 266. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to
  be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I
  definitely get annoyed while people consider worries
  that they plainly do not know about. You managed to hit the
  nail upon the top as well as defined out the whole thing
  without having side-effects , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 267. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?

  I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless just imagine if you added some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”!

  Your content is excellent but with images and clips, this blog could
  undeniably be one of the greatest in its niche. Great blog!

 268. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let
  you know a few of the images aren’t loading properly.

  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both
  show the same outcome.

 269. Pretty component to content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to assert that
  I acquire actually enjoyed account your blog posts.
  Any way I’ll be subscribing on your feeds or even I achievement you get right of entry to
  consistently quickly.

 270. This is the best blog for anyone who desires to find out about this topic. You realize so much its virtually exhausting to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You positively put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, just great!